Citas ziņas

Sentor Farm aptiekas apvienosies ar Recipe Plus

, 06.02.2009

Jaunākais izdevums

Konkurences padome (KP) ir nolēmusi atļaut zāļu mazumtirgotāja AS Sentor Farm aptiekas un zāļu lieltirgotavas AS Recipe Plus apvienošanos. Tiesa, vienlaikus KP ir noteikusi saistošos noteikumus, kas novērš šādas apvienošanās iespējamo negatīvo ietekmi uz konkurenci.

KP informē, ka pēc plānotās apvienošanās AS Recipe Plus un AS Sentor Farm aptiekas balsstiesīgās akcijas piederēs AS Repharm, kas attiecīgi būs AS Sentor Farm aptiekas un AS Recipe Plus īpašnieku kopuzņēmums.

Konkurences uzraugi atzīmē, ka apvienošanās dalībnieku darbība arī līdz apvienošanās brīdim bija saistīta, jo AS Sentor Farm aptiekas ilggadējs un uz šo brīdi nozīmīgākais sadarbības partneris ir zāļu lieltirgotava AS Recipe Plus, kas AS Sentor Farm aptiekas nodrošina lielāko daļu nepieciešamo medikamentu u.c. preču piegādes, pārējiem piegādātājiem atstājot nenozīmīgu daļu.

Turklāt AS Sentor Farm aptiekas ir AS Recipe Plus organizētās mārketinga programmas Aptieku Alianse dalībnieks. Mārketinga programmās iesaistītās aptiekas saglabā neatkarību, tomēr tām ir iespēja iegūt būtiskas atlaides un piedalīties sadarbības partneru organizētās mārketinga akcijās, tādējādi aptiekās piedāvātais zāļu sortiments zināmā mērā ir saistīts ar lieltirgotavas piedāvājumu, liecina KP sniegtā informācija.

Izvērtējot apvienošanos, KP secināja, ka apvienotajam tirgus dalībniekam ir būtiska tirgus vara Rīgā, Dobelē, Jēkabpilī un Talsos, kā arī, palielinoties mārketinga programmā Aptieku Alianse iesaistīto aptieku skaitam, tas varētu iegūt būtisku tirgus varu arī citviet Latvijā. Tāpat apvienošanās rezultātā par AS Sentor Farm aptiekas nozīmīgāko piegādātāju varētu neatgriezeniski nostiprināties AS Recipe Plus.

Lai novērstu negatīvo ietekmi uz konkurenci, ko varētu radīt šo tirgus dalībnieku apvienošanās, KP noteikusi saistošos noteikumus apvienošanās dalībniekiem. KP noteikusi, ka AS Repharm un Recipe Plus nedrīkst aizliegt AS Sentor Farm aptiekas un citām mārketinga programmā Aptieku Alianse iesaistītajām aptiekām piedalīties citās mārketinga programmās un pirkt zāles no jebkura cita zāļu ražotāja vai vairumtirgotāja.

Tāpat noteikts, ka vairumtirgotāja AS Recipe Plus cenu un atlaižu politikai jābūt nediskriminējošai un balstītai uz piegādāto zāļu apjomu attiecībā pret jebkuru klientu – atlaides lielums nevar būt atkarīgs no tā, vai konkrētā aptieka pieder AS Sentor Farm aptiekas un vai šī aptieka ietilpst AS Recipe Plus mārketinga programmā.

Turklāt līdz pat 2012.gadam bez KP atļaujas šīs apvienošanās dalībniekiem teritorijās, kurās SIA Sentor Farm aptiekas ir būtiska tirgus vara (Rīgā, Dobelē, Talsos un Jēkabpilī), ir aizliegts apvienoties ar citiem aptieku īpašniekiem.

Ja līdz 2010.gadam AS Sentor Farm aptiekas apvienojas ar aptiekas īpašnieku kādā citā teritorijā, gadu pēc šīs apvienošanās AS Sentor Farm aptiekas pievienotajā aptiekā jāsaglabā līdz tam pieejamo zāļu sortimentu vai jānodrošina iepriekšējam zāļu sortimentam farmakoloģiski ekvivalentas zāles tai pašā cenu līmenī. Tāpat apvienošanās dalībniekiem uzdots līdz 2012.gadam regulāri informēt KP par to mārketinga programmās iesaistītajām aptiekām.

AS Sentor Farm aptiekas darbības veidi ir farmaceitisko, medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība, kā arī aptiekas, kurās gatavo un izsniedz zāles. Šobrīd AS Sentor Farm aptiekas ir viens no lielākajiem zāļu mazumtirgotājiem Latvijā, vērtējot pēc tirgus daļām. Savukārt otra apvienošanās dalībnieka – AS Recipe Plus – darbības veidi ir farmaceitisko izstrādājumu vairumtirdzniecība un farmaceitisko izstrādājumu, medicīnisko un ortopēdisko preču vairumtirdzniecība. AS Recipe Plus daļa pēc pārdošanas apjoma vispārējā tipa aptiekām ir apmēram 40%.

Db jau rakstīja (05.11.2008), ka KP sākusi izvērtēt Mēness aptieku tīkla īpašnieka AS Sentor Farm aptiekas un medikamentu lieltirgotavas AS Recipe Plus iespējamo apvienošanos. Atbilstoši Lursoft datiem - AS Recipe Plus 2007.gadā strādāja ar 88.8 milj. Ls apgrozījumu un 4.7 milj. Ls peļņu, savukārt AS Sentor Farm aptiekas apgrozījums 2007.gadā bija 46.6 milj. Ls, bet peļņa - 3.1 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

KP uzliek nosacījumus aptieku darījumam

Lelde Petrāne, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

28.janvārī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu piemērot saistošu noteikumu darījumam, kura ietvaros AS Sentor Farm aptiekas plāno iegādāties aptieku, kas atrodas Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā. Saskaņā ar KP nolemto, lai iegādātos minēto aptieku, AS Sentor Farm aptiekas pirms tam jāpārdod tai piederošā aptieka, kas atrodas pretī Āgenskalna tirgus galvenajai ieejai.

Šobrīd slimnīcas teritorijā esošā aptieka Paula Stradiņa aptieka pieder SIA Farma Balt aptieka. Lietas ietvaros izvērtējot situāciju tirgū, KP atzina: lai aizsargātu iedzīvotāju intereses, Paula Stradiņa aptiekas īpašnieku maiņu iespējams atļaut vien ar tādu saistošo noteikumu, kas nodrošina aptieku konkurenci Āgenskalna mikrorajonā. Šobrīd visas trīs Āgenskalna tirgus rajonā esošās aptiekas pieder AS Sentor Farm aptiekas, bet pēc KP saistošo noteikumu izpildes viena no tām piederētu citam īpašniekam, nodrošinot konkurenci starp aptiekām un izvēles iespējas patērētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Mēness aptiekām neļaus izvērsties Rīgā

Sanita Igaune, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir nolēmusi pagarināt līdz 2015.gada 1.janvārim saistošos noteikumus, kas liedz aptieku zīmola Mēness aptiekas īpašniekam – Sentor Farm aptiekas un lielākajai zāļu lieltirgotavai Recipe Plus pārpirkt aptiekas Rīgā, Jēkabpilī, Talsos un Dobelē – pilsētās, kurās šiem uzņēmumiem jau ir ievērojama tirgus vara.

Šādi saistošie noteikumi līdz 2012.gada 1.janvārim Sentor Farm aptiekas un Recipe Plus tika piemēroti 2009.gadā, lai novērstu šo uzņēmumu apvienošanās negatīvo ietekmi uz tirgu un nepieļautu, ka samazinās zāļu pieejamība iedzīvotājiem, atgādina KP.

2009.gada KP lēmumā arī tika paredzēta iespēja liegumu pagarināt par trim gadiem – līdz 2015.gada 1.javārim.

Lai nodrošinātu, ka KP lēmums abiem uzņēmumiem ir pieejams laikus – pirms 2012.gada 1.janvārī spēku zaudēs 2009.gadā piemērotie ierobežojumi – KP lēmums tiek publiskots oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis, kā arī KP mājas lapā. Šādi rīkoties KP ir spiesta, jo Sentor Farm aptiekas un Recipe Plus norādot uz to, ka ir svētku laiks, atsakās no KP pārstāvjiem saņemt lēmumu. Līdz ar to šāda rīcība rada bažas par uzņēmumu iespējamu vēlmi veikt darījumus, aizbildinoties ar to, ka nav saņemts KP lēmums, skaidro KP pārstāve Inita Kabanova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mēness aptiekas īpašnieks pārsūdz KP lēmumu, kas tam neļauj pārpirkt aptiekas

Sanita Igaune, 30.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēness aptiekas īpašnieks – Sentor Farm aptiekas un zāļu lieltirgotava Recipe Plus ir vērsušies ar prasības pieteikumu Rīgas Administratīvajā apgabaltiesā, lūdzot apturēt Konkurences padomes (KP) lēmumu par saistošajiem noteikumiem, kas liedz tām pārpirkt aptiekas Rīgā, Jēkabpilī, Talsos un Dobelē.

Konkurence ir viens no biznesa virzītājspēkiem. Izvērsta konkurence, plašs produktu piedāvājuma klāsts veido cenu samazinājumu un tas ir ieguvums iedzīvotājiem. Aktīva tirgus dalībnieka apturēšana ar KP noteiktajiem strukturālajiem ierobežojumiem veido labvēlīgu situāciju tikai konkurentiem. Laikā, kad konkurence ir ierobežota, tirgū iestājas stagnācija un dinamiskā efektivitāte ir izslēgta, skaidro Sentor Farm aptiekas un Recipe Plus.

«Zinot, ka iepriekšējā lēmuma termiņš tuvojas beigām, un veidojot 2012. gada attīstības plānus, jauno lēmumu no KP gaidījām visu gadu. Diemžēl tas tika pieņemts tikai gada pēdējās dienās. Atbildīga rīcība un laba darbības prakse neļauj paust bažas par uzņēmējdarbību tikai tāpēc, ja KP pašas izvēlētā dienā neizdodas nodot uzņēmumiem savu vēstījumu, iepriekš nesaskaņojot lēmuma izdošanas un piegādāšanas termiņu,» pamato Recipe Plus un Repharm valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Sentor farm aptiekas un Recipe plus valdes priekšsēdētāju Dmitriju Juskovecu

Lelde Petrāne, 02.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild AS Sentor farm aptiekas un AS Recipe plus valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs. Fotogrāfijas no personīgā arhīva skatāmas raksta galerijā.

- Trīs svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvētajiem uzņēmumiem?

Pirmkārt, abi uzņēmumi, kurus pārstāvu, kā Latvijas kapitāla uzņēmumi ir vieni no lielākajiem katrs savā jomā. Tas ir nozīmīgi, jo Latvijā varam vērot, ka līderpozīcijas daudzās mūsu tautsaimniecībai svarīgās jomās ir ieguvuši ārzemju uzņēmumi.

Otrkārt, abi uzņēmumi strādā jau kopš deviņdesmitajiem gadiem. AS Sentor farm aptiekas īpašumā esošais zīmols Mēness aptieka ir viens no pirmajiem aptieku zīmoliem Latvijā, tātad tam jau ir gandrīz 20 gadi. Tā ir gara veiksmīgas taktikas un stratēģijas vēsture, kuru veido un ar savu darbu, idejām attīsta pašmāju komanda. Tas apliecina, ka ne tikai no citām zemēm aizgūtas idejas var izpelnīties Latvijas patērētāju uzticību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bijušais Grindeks vadītājs Romanovskis vadīs Recipe Plus un Mēness aptieku tīklu

Sanita Igaune, 09.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu vairumtirgotāja AS Recipe Plus un AS Sentor Farm aptiekas, kas pārvalda aptieku tīklu Mēness aptieka, valdes priekšsēdētāja amatā darbu 9.jūlijā uzsāk bijušais Latvijas zāļu ražotāja Grindeks valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis.

J. Romanovskis, uzsākot darbu abos uzņēmumos kā valdes priekšsēdētājs, nodrošinās arī vienotu abu uzņēmumu stratēģisko pārvaldi, lai sekmētu uzņēmumu efektivitātes un konkurētspējas attīstību nākotnē.

Tādejādi tiek veidota vienota vadība abu uzņēmumu turpmākās attīstības nodrošināšanai, saglabājot katra uzņēmuma atšķirīgo darbības profilu, paskaidro uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Zaiga Barvida.

«Gan zāļu vairumtirgotājs Recipe Plus, gan aptieku tīkls Mēness aptieka ir vietējie uzņēmumi, kas sekmīgi strādājot, ieņēmuši vadošās pozīcijas nozarē. Esmu pieņēmis izaicinājumu – turpināt šo uzņēmumu attīstību,» pamato J. Romanovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar "Mēness aptieka" zīmolu strādājošais aptieku uzņēmums "Sentor farm aptiekas", kopš valstī izsludinātās ārkārtas situācijas 12. martā, trīskāršo katra medikamenta un medicīnas produktu pasūtījuma apjomu, šobrīd nodrošinot pilnībā pietiekamus zāļu apjomus hronisko slimību ārstēšanai.

Zāles ir pieejamas 240 "Mēness aptiekās" visā Latvijas teritorijā. Vienlaikus notiek aktīvs darbs, lai medikamenti būtu pieejami aptiekās arī turpmāk.

Sekojot elpceļu vīrusa Covid-19 izplatībai Latvijā un ar tā ierobežošanu paredzētajiem pasākumiem, veselības uzņēmumu grupā "Repharm" ietilpstošais zāļu, medicīnas un veselības preču izplatītājs AS "Recipe plus" un AS "Sentor farm aptiekas", kas strādā ar zīmolu "Mēness aptieka", jau veikuši priekšdarbus, lai nodrošinātu piedāvājumu pieprasījumam pēc zālēm akūto, hronisko slimību ārstēšanai.

Pasūtīto zāļu vidū ir arī ierastie medikamenti, kas cilvēkiem var palīdzēt ar elpceļu saslimšanu saistīto simptomu mazināšanai, norāda "Recipe plus" un "Sentor farm aptiekas" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceits valsts pārregulētā nozarē ir nepietiekami novērtēts; speciālistu trūkums ir aptieku īpašnieku lielākais bieds

Par to un citām aktuālām tendencēm nozarē – DB un DNB bankas rīkotā apaļā galda diskusijā, kurā piedalās Repharm holdinga ģenerāldirektors Dins Šmits, zāļu lieltirgotavas AS Recipe Plus un AS Sentor Farm aptiekas (pārvalda Mēness aptieku tīklu) valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs, SIA Benu Aptieka Latvija mazumtirdzniecības direktore un valdes locekle Anete Rožkalna, SIA Benu Aptieka Latvija valdes locekle un Farmācijas daļas vadītāja Vizma Vīksna, Sirowa grupas kosmētikas kategorijas vadītājs Baltijas valstīs Mārcis Dedzis, Dzirciema aptiekas vadītāja un īpašniece, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības valdes priekšsēdētāja Sigita Čulkstena, Āgenskalna aptiekas vadītāja un īpašniece, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības valdes locekle Zinta Iekļava, kā arī AS DNB banka Lielo uzņēmumu pārvaldes vadītāja Ilze Opmane – Jēgere un AS DNB banka korporatīvo darījumu vadītājs Vladislavs Motrohins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz klientu pieprasījumu, "Mēness aptieka" samazinājusi cenas 200 aptiekas produktiem. Tagad "Mēness aptiekas" klientiem ir iespēja papildināt savus zāļu skapīšus ar veselībai vajadzīgiem produktiem, iegādājoties tos par draudzīgākām līdz 20 % samazinātām cenām. Tas ir tikai viens no soļiem, kurus "Mēness aptieka" realizē pakalpojuma pieejamības veicināšanai pandēmijas laikā.

Gadu pēc pandēmijas sākuma "Mēness aptieka" martā spērusi jaunu soli pakalpojuma pieejamības veicināšanai, uzklausot pacientu vajadzības un ar akciju "Zvaigžņu cenas" samazinot cenas 200 pieprasītākajiem aptiekas produktiem. "Mēness aptieka" turpina strādāt ar īpašām rūpēm par saviem klientiem, esot līdzās visā Latvijā un uzsākot realizēt jaunu aptiekas produktu cenu pieejamības politiku. Cenu samazinājums 200 no aptiekas produktiem ir vēl viens solis, kas papildina daudzveidīgos aptiekas piedāvājumus farmaceitiskās aprūpes pakalpojuma un aptiekas produktu pieejamības veicināšanai pandēmijas apstākļos. Līdztekus sarežģītajos apstākļos nemainīgajai iespējai ikdienā aptiekā saņemt farmaceitisko aprūpi visā Latvijā, aptiekas produktu un arī zāļu piegādes iespējām uz māju, ērtam e-mēnessaptiekas pakalpojumam un farmaceita tiešsaistes konsultācijām, cenu samazinājums ir vēl viens solis, kas apliecina "Mēness aptiekas" rūpes par saviem klientiem, operatīvi reaģējot uz situāciju, iedzīvotāju vajadzībām un iespējām pandēmijas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labots - A/s Sentor Farm Aptiekas veiktas izmaiņas statūtos; pamatkapitāls palicis nemainīgs

Gunta Kursiša, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptieku zīmola Mēness aptiekas īpašniece a/s Sentor Farm Aptiekas veikusi izmaiņas uzņēmuma statūtos, liecina Lursoft izziņa.

Uzņēmuma pārstāve Zaiga Barvida norādīja, ka vektās izmaiņas statūtos neradīs būtiskas izmaiņas uzņēmuma darbā. A/s Sentor Farm Aptiekas pamatkapitāls nav mainījies un veido 140 tūkstošus latu.

A/s Sentor Farm aptiekas ir Latvijas lielākā aptieku zīmola Mēness aptiekas īpašnieks. A/s Sentor Farm Aptiekas atrodas kompānijas Repharm sastāvā. Repharm dibināts 2008. gadā.

Jau vēstīts, ka aptieku tīkla Mēness aptiekas apgrozījums pērn veidoja 51,8 miljonus latu, un vidēji mēnesī tas sasniedza 4,3 miljonus latu. 2010. gadā aptieku tīklā realizētās investīcijas veidoja 193 tūkstošus latu, pērn nodokļos uzņēmums valstij samaksāja 3,42 miljonus latu, kas ir divas reizes vairāk nekā nodokļu maksātājiem izmaksā valsts veselības aprūpes centrālā vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mēness aptieku īpašnieks vēlas iegādāties Paula Stradiņa aptieku

Sanita Igaune, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) šobrīd izvērtē iespējamo Mēness aptiekas īpašnieka AS Sentor Farm aptiekas un Paula Stradiņa aptieka (SIA Farma Balt aptieka) apvienošanās iespējas, liecina KP mājas lapā pieejamā informācija.

AS Sentor Farm aptieka ir KP uzlikts aizliegums paplašināties, kas darbojas jau četrus gadus un ir paredzēts vēl uz diviem gadiem. «Tas ir ilgs laika posms, kurā ir ierobežota uzņēmuma attīstība. Uzņēmums uzskata, ka aizliegums ir netaisnīgs, tas ir pārsūdzēts tiesā, taču kamēr ir spēkā šis aizliegums, par katru uzņēmuma vēlmi paplašināties ir jāinformē KP,» DB skaidro Mēness aptieku pārstāve Zaiga Barvida.

Viņa norāda, ka Mēness aptiekas tīkls vēlas savu darbību attīstīt Rīgā, izvēršot filiāļu tīklu kā to šobrīd dara konkurenti, piemēram, Olainfarm, kas pirms diviem gadiem nedarbojās aptieku tirgū. «Tā kā situācija tirgū ir būtiski mainījusies, tad AS Sentor Farm aptieka vēlas sekot tendencēm tirgū,» atzīmēja Z. Barvida.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Jaunā koncepta Mēness aptieku rekonstrukcijā iegulda 55 000 eiro

Rūta Lapiņa, 18.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieviešot jauno «Mēness aptieka» zīmola konceptu, gada nogalē pēc plānotās rekonstrukcijas apmeklētājiem atvērtas vēl divas aptiekas. Aptieku rekonstrukcijā ieguldot aptuveni 55 000 eiro, uzņēmuma zīmola īpašniece AS «Sentor farm aptiekas» turpina realizēt jau aizsākto aptieku pārveides projektu, informē AS «Repharm» komunikācijas vadītāja Līga Ribkinska.

«Aptiekas pakalpojumi ir vieni no iedzīvotājiem primāri nepieciešamajiem veselības aprūpē. Tieši farmaceits nereti ir pirmais un vispieejamākais no speciālistiem, kas, sniedzot farmaceitisko aprūpi, ar vajadzīgo padomu palīdz sasirgušajiem,« saka AS «Sentor farm aptiekas» valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs. Viņš atzīmē, ka būtisks jaunā koncepta elements ir papildu rūpes par farmaceitu un citu aptiekas darbinieku profesionālajām ērtībām, kas nodrošina labāku darba kvalitāti.

Rekonstruētās aptiekas atrodas Siguldā, Strēlnieku ielā 2, tirdzniecības centrā «Šokolāde» un «Mēness aptieka 85» Rīgā, Maskavas ielā 357 tirdzniecības centra «Dole» pirmajā stāvā. Jaunajā gadā plānots turpināt aptieku rekonstrukcijas plānus visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot aptuveni miljonu eiro un pilnveidojot aptieku funkcionalitāti visā Latvijā, šogad pabeigta 17 “Mēness aptieku” rekonstrukcija, vēl trīs aptiekās notiek celtniecība un procesu plānots turpināt arī nākamajā gadā.

“Mēness aptiekas” pa vienai rekonstruētas Daugavpilī, Salaspilī, Talsos, Jelgavā, Aizkrauklē, Ikšķilē, Dobelē, Balvos, Madonā, kā arī vairākas Rīgā.

"Pilnveidojot funkcionalitāti labas farmaceitiskās aprūpes nodrošināšanai, Mēness aptiekās, galvenokārt ir veikti telpu paplašināšanas un atjaunošanas darbi, paplašinātas pašapkalpošanās iespējas un farmaceitiskās aprūpes zonas, papildināta tehnika, iegādātas jaunas mēbeles,” stāsta Mēness aptiekas Pārdošanas, mārketinga un klientu attiecību departamenta vadītāja un valdes locekle Evita Jurjāne-Nelsone.

Viens no mērķiem ir aptiekās iespējami palielināt energoefektivitāti, videi draudzīgāk piegādāt un uzglabāt medikamentus un medicīnas preces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Mēness aptiekas īpašnieka peļņa sarukusi uz pusi

Žanete Hāka, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Sentor Farm Aptiekas apgrozījums pērn palielinājās, salīdzinot ar iepriekšējo pārskata gadu, un sasniedza 87,339 miljonus eiro, liecina Lursoft dati.

Neskatoties uz to, ka uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā pieauga, tā peļņa pēc nodokļu nomaksas saruka teju uz pusi, un sastādīja vien 3,21 miljonam eiro. 2014. gadā Sentor Farm Aptiekas bija darba devējs 836 darbiniekiem.

Lursoft rīcībā esošā informācija norāda, ka 2014. gadā Sentor Farm Aptiekas valsts budžetā veica 4,367 miljonu eiro lielus nodokļu maksājumus.

Uzņēmuma vadības ziņojumā norādīts, ka, pārvaldot Latvijas nacionālā mēroga aptieku tīklu, uzņēmums arī turpmāk ieviesīs jaunas programmas ar mērķi uzlabot Latvijas iedzīvotāju farmaceitisko aprūpi un tādējādi paaugstinot Latvijas tautas veselības standartus.

Sentor Farm Aptiekas ir aptieku tīkla Mēness aptieka, kas apvieno 209 aptiekas un 12 aptieku filiāles Rīgā un citos Latvijas reģionos, zīmola īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medikamentu lieltirgotava AS «Recipe Plus» izteikusi nelaiķa Valērija Maligina jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildnei Signei Balderei-Sildedzei piedāvājumu atpirkt zāļu ražotāja «Olainfarm» akcijas, apstiprināja Baldere-Sildedze.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka attiecīgo piedāvājumu ir noraidījusi. Aģentūras LETA rīcībā nonākusi informācija, ka šāds piedāvājums izteikts arī Maligina vecākajām meitām Irinai Maliginai un Nikai Saveļjevai, kuras, iespējams, varētu būt pārdevušas akcijas Recipe Plus. «Šo informāciju nevaru ne apstiprināt, ne noliegt,» sacīja Baldere-Sildedze.

Savukārt «Recipe Plus» padomes loceklis un farmācijas uzņēmuma Repharm, kurā ietilpst Recipe Plus, ģenerāldirektors Dins Šmits norādīja, ka viņam nav šādas informācijas, tāpēc nevarot atbildēt, vai akciju pārdošana «Recipe Plus» ir patiesa.

Taču vēlāk uzņēmumā norādīja, ka šī informācija ir baumas. «Uzskatām Valērija Maligina izveidoto «Olainfarm» par vienu no Latvijas uzņēmējdarbības paraugiem un ceram, ka uzņēmums būs veiksmīgs arī turpmāk. «Repharm» uzņēmumu vadītāji nevar un arī neplāno sniegt komentārus par baumām - attiecībā uz «Olainfarm» vai jebkādu citu tēmu,» pauda uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada decembrī būtiski palielinājies pretsaaukstēšanās līdzekļu pieprasījums salīdzinājumā ar 2013.gada decembri, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie aptieku pārstāvji.

Benu aptiekas pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis aģentūrai BNS norādīja, ka 2014.gada decembrī, salīdzinot ar 2013.gada decembri, pieprasījums pēc pretsaaukstēšanās līdzekļiem ir būtiski pieaudzis. «Kopējais šo līdzekļu pieprasījums ir pieaudzis par 21%, bet līdzekļi pret iesnām pirkti pat par 40% vairāk. Otra straujāk pieaugušā kategorija ir kompleksie preparāti, kuru pieprasījums pieaudzis par 26% , bet trešā straujāk augošā grupa ir līdzekļi kakla sāpju ārstēšanai, kuru pieprasījums pieaudzis par 14%,» klāstīja Tēbelis.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka pērn visvairāk pretsaaukstēšanās produkti pirkti oktobrī - salīdzinot ar decembri, pārdošanas apjomi oktobrī bija par 3% lielāki. «Vismazāk ar saaukstēšanos Benu aptiekas klienti ir saskārušies novembrī – tad, salīdzinot ar decembri, preparāti pirkti par 17% mazāk,» sacīja Tēbelis, piebilstot, ka visvairāk decembrī cilvēki pirkuši līdzekļus cīņai ar iesnām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu lietirgotavas AS «Recipe Plus» neto apgrozījums pagājušajā gadā bija 175,714 miljoni eiro, kas bija par 2,6% jeb 4,427 miljoniem eiro llielāks nekā 2016.gadā, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Savukārt uzņēmuma peļņa 2017.gadā saruka par 16,7% jeb 2,097 miljoniem eiro un bija 10,470 miljoni eiro.

Uzņēmums apgrozījuma pieaugumu 2017.gadā raksturo kā mērenu izaugsmi līdz ar nozares tirgus tendencēm, saskaņā ar kurām Latvijas zāļu lieltirgotavu kopējais zāļu apgrozījums Latvijā 2017.gadā ir pieaudzis par 5%.

AS «Recipe Plus» 2017.gadā noslēdza 32 sadarbības līgumus ar jauniem piegādātājiem un sortimentā iekļāva vairāk nekā 1200 jaunas pozīcijas.

«Īpašu vērību 2017.gadā sabiedrība veltījusi sadarbībai ar ārstu praksēm Latvijā, šajā segmentā ievērojami - par 11% - audzējot pārdošanas apjomu,» sacīts uzņēmuma gada pārskatā. AS «Recipe Plus» pērn izdevies palielināt pārdošanas apjomus veselības centriem par 45%, pirmsskolas izglītības iestādēm un internātskolām - par 14%, bet par 9% audzis pārdošanas apjoms citām lieltirgotavām, sacīts gada pārskatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Recipe Plus: uzņēmums nav iegādājies Olainfarm akcijas

Zane Atlāce - Bistere, 21.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Recipe Plus» nav nedz iegādājusies, nedz izteikusi piedāvājumu iegādāties AS «Olainfarm» akcijas, informē uzņēmumā.

«Vēlamies norobežoties no Signes Balderes-Sildedzes akcionāru sapulcē publiski paustajiem apgalvojumiem, ka «Recipe Plus» būtu iegādājusies vai izteikusi piedāvājumu iegādāties uzņēmuma akcijas. Izplatītā informācija nav patiesa. Uzņēmuma padomes vārdā varu apliecināt, ka šāda iecere nav izskanējusi, kā arī nav tikusi apspriesta uzņēmuma vadības līmenī. Ņemot vērā, ka šādi apgalvojumu ietekmē arī mūsu darbību, aicinām trešās puses neizplatīt nekorektu informāciju,» norāda AS «Recipe Plus» padomes loceklis Dins Šmits.

Ņemot vērā, ka AS «Olainfarm» akcijas atrodas publiskā apgrozībā, uzraugošajām valsts iestādēm ir pieeja AS «Olainfarm» akcionāru sarakstam un līdz ar to visas iespējas nekavējoties pārliecināties par to, ka AS «Recipe Plus» nav nevienas AS «Olainfarm» akcijas īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

RePharm nomaksā nodokļos 30 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 14.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016.gadā AS RePharm valsts kopbudžetā kopā samaksājusi turpat 30 miljonus eiro. RePharm pārvaldīto uzņēmumu grupā kopā strādāja apmēram 3200 darbinieki.

RePharm pārvaldīto uzņēmumu kopējais apgrozījums 2016.gadā veidojis 229 miljonus (229 039 000) EUR. Salīdzinot ar 2015.gadu, RePharm kopējais apgrozījums pieaudzis par 15,6% jeb 31 miljonu (30 985 066) EUR.

RePharm EBITDA* rādītājs 2016.gadā sasniedzis 30,8 miljonus (30 841 322) eiro, tas ir par 3,36% vairāk, salīdzinot ar 2015.gadu.

RePharm lielākos nodokļu maksājumus veidoja darbaspēka nodokļi, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSOI), pievienotās vērtības (PVN) un uzņēmuma ienākuma nodokļi (UIN). RePharm pārvaldīto uzņēmumu nomaksātie nodokļi veido šādu ainu:

- AS Veselības Centru Apvienība kopā nodokļos ir samaksājusi 5 miljonus, no kuriem VSAOI veido 3 miljonus, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 1,68 miljonus eiro. Savukārt SIA Centrālā Laboratorija – 0,96 miljonus eiro, no kuriem VSAOI veido 0,63 miljonus, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 0,34 miljonus eiro. Veselības Centru Apvienības kopējais apgrozījums 2016.gadā bija 18,7 miljoni eiro, bet Centrālās Laboratorijas – 7,9 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plus Punkts bija nolemts bankrotam jau no brīža, kad iepriekšējais īpašnieks to izlēma pārdot, uzskata bijušā īpašnieka dāņu investoru kontrolētā uzņēmuma SIA Plus punkts Holding Ltd pārstāvis Filips Ļeonovs.

Plus Punkts sākotnēji nopirka tabakas produkcijas vairumtirdzniecības uzņēmuma īpašnieks SIA Greis, kuru pārstāv Nikolajs Tomēr Greis krīzes gadi nepagāja nemanāmi, un, lai radušās problēmas risinātu, bija jāšķiras no kāda aktīva, sākumā Narvesen grupai tika iedots monopols uz preses izplatīšanu, tad izvēlējās pārdot arī Plus Punkts tīklu, saka F. Ļeonovs.

Ideja iegādāties mazumtirdzniecības tīklu šķita pievilcīga angļu un dāņu investoru grupai, kuri bija gatavi ieguldīt līdzekļus, attīstot tīkla darbību Latvijā un Baltijas reģionā, padarot to par peļņu nesošu.

Pirms pārdošanas tika izpētīti finanšu dati, taču tie tika safabricēti, lai radītu maldīgu priekšstatu par kompānijas stāvokli un vērtību. Pēc datu izpētes pircējiem bija radušies jautājumi par informācijas ticamību, uz kuriem atbildes varēja sniegt tikai padziļināta datu un dokumentu izpēte, kā arī inventarizācija, par ko puses arī bija vienojušās, noslēdzot pirkuma līgumu 2012.gada septembrī, paredzot koriģēt iegādājamās kompānijas vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā gandrīz visās apdzīvotās vietās aptieku maksimālais skaits ir sasniegts, līdz ar to kāpināt apgrozījumu ar jaunu aptieku atvēršanu kļūst grūtāk

Tādu viedokli DB pauž SIA A Aptiekas valdes loceklis, rīkotājdirektors Jānis Kūliņš. SIA A Aptiekas ietilpst vienā no lielākajām Baltijas valstu farmācijas uzņēmumu grupām Magnum, kuras uzņēmumi darbojas Baltijas valstīs un Somijā. Ar A Aptiekas zīmolu šobrīd darbojas 84 aptiekas Latvijā. Trešā daļa no tām ir Rīgā, bet pārējās atrodas citās lielākajās Latvijas pilsētās. Uzņēmums ir reģistrēts 2005. gada sākumā, bet pirmsākumos tas strādājis kā SIA Saules aptieku pārvalde, kurai piederēja 24 aptiekas, bet tā saistītajiem uzņēmumiem - 12 aptiekas. Deviņos gados aptieku skaits ir palielināts divarpus reizes. Pēdējos piecos gados SIA A Aptiekas ievērojami palielinājusi apgrozījuma rādītājus, iekļūstot DB un Lursoft veidotajā Gazeļu sarakstā. Uzņēmuma apgrozījums 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, pieaudzis par 19% līdz 25,7 milj. eiro, bet tā peļņa kāpusi par 26,5%, sasniedzot vairāk nekā 890 tūkstošus eiro. 2014. gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 30 milj. eiro, liecina Lursoft dati. «2015. gadā mūsu mērķis ir sasniegt 36 milj. eiro apgrozījumu. Pieaugumu nodrošinās jaunas aptieku koncepcijas ieviešana, interneta projekts, kas tika sākts šajā gadā. Efekts apgrozījuma datos varētu būt arī no aptiekām, kas mūsu tīklam pievienotas pagājušā gada vidū,» stāsta SIA A Aptiekas valdes loceklis, rīkotājdirektors Jānis Kūliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Recipe Plus pērn apgroza vairāk nekā 80 miljonus latu

Elīna Pankovska, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu lieltirgotavas Recipe Plus apgrozījums pagājušajā gadā bijis 87,2 milj.Ls. Salīdzinot ar 2009.gadu, apgrozījums vidēji mēnesī samazinājies par 2%.

Uzņēmuma EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas pērn bija 7,3 milj. Ls, DB informēja uzņēmuma pārstāve Zaiga Barvida.

«Veicot ievērojamu izdevumu optimizāciju, uzņēmumam izdevās saglabāt esošās darba vietas, tādējādi radot pamatu arī attīstības projektiem,» atzīst a/s Recipe Plus valdes priekšsēdētājs atzīst Aleksejs Udačins.

Pagājušajā gadā nodokļos valstij Recipe Plus nomaksājusi 6,45 milj. Ls. Uzņēmums ik dienas apkalpo aptuveni 700 Latvijas aptiekas un vairāk nekā 100 medicīnas iestādes.

Recipe Plus ietilpst vietējā holdingā a/s Repharm. Recipe Plus ir zāļu, medicīnas un veselības preču vairumtirgotāja un izplatītāja. Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir Latvijas aptieku, slimnīcu, un citu ārstniecības un veselības aprūpes iestāžu apgāde ar zālēm un medicīnas precēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vienus no lielākajiem pacientu izdevumiem par veselības aprūpes pakalpojumiem veido tieši maksa par zālēm

Lai spriestu, kā zāles padarīt pieejamākas pacientiem, DB uz apaļā galda diskusiju Kā veidojas cenas zālēm aicina farmācijas jomas pārstāvjus. Diskusijā piedalās Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere, Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, holdinga Repharm ģenerāldirektors Dins Šmits, Farma Balt aptieka valdes priekšsēdētājs Ilgvars Ķipēns, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas valdes loceklis Imants Sinka, Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene.

Starptautiskās organizācijas Health Action International 2014. gada pētījuma, kurā analizētas dažādu zāļu cenas astoņās ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā, secinājums ir gana skarbs – Latvijā ģimene maksā desmit reizes dārgāk par ārstēšanu ar oriģinālām amoksicilīna zālem nekā ģimene Francijā un 20 reizes dārgāk nekā ģimene Vācijā. Mājsaimniecība Latvijā no saviem ikmēneša ienākumiem par medikamentiem tērē vairāk nekā mājsaimniecības citās ES valstīs. Kā jūs komentētu pētījuma secinājumus?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Recipe Plus apgrozījums pērn pārsniedz 100 miljonus latu

, 09.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākās zāļu lieltirgotavas AS Recipe Plus apgrozījums 2008. gadā ir pārsniedzis 100 miljonus latu, Db atklāja kompānijas valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins.

2008.gads kompānijai bija salīdzinoši veiksmīgs, jo, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar tās klientiem un lojālo klientu kopējā skaita pieaugumam, zāļu lieltirgotavai ir izdevies nostiprināt līderpozīcijas zāļu vairumtirdzniecības tirgū, skaidroja A.Udačins, piebilstot, ka kompānijas pagājušā gada peļņa vēl nav aprēķināta.

Viņš arī atzīmēja, ka loģistikas, noliktavas sistēmas un klientu servisa pilnveidošana ir ļāvusi uzlabot kompānijas darbu un arī finansu rādītājus. Tiesa, pērnā gada pēdējie mēneši norāda uz negatīvu tendenci, jo ir vērojams atsevišķos segmentos apgrozījuma kritums, kā arī ir ievērojami palielinājies debitoru apjoms.

Atbilstoši Lursoft datiem, pagājušajā nedēļā AS Recipe Plus ir iegrāmatota ķīla 48.81 miljonu latu apmērā, kā norāda AS Recipe Plus valdes priekšsēdētājs reģistrētā komercķīla ir saistīta ar zāļu lieltirgotavas AS Recipe Plus kredītlīnijas aktualizēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Recipe Plus valdē ievēlēta Dace Oliņa

Žanete Hāka, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas Recipe Plus valdē, liecina Lursoft dati.

Par uzņēmuma valdes locekli iecelta Dace Oliņa, kura, kā liecina Lursoft pieejamie dati, vakar kļuvusi arī par AS Sentor Farm Aptiekas valdes locekli. Laika posmā no 2005.gada septembra līdz 2008.gada oktobrim D. Oliņa bijusi SIA Roche Latvija valdes locekle. Pirms iesaistīšanās SIA Roche Latvija jaunieceltā AS Recipe Plus valdes locekle bijusi tirgus un sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma SIA Ticon Baltica līdzīpašniece.

Pēc veiktajām izmaiņām patlaban AS Recipe Plus valde darbojas četru personu sastāvā – valdes priekšsēdētāja amatu ieņem Jānis Romanovskis, bet valdes locekļ – Dace Oliņa, Aleksejs Udačins un Guntis Zālītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz līguma saistību nepildīšanu, vairākos mazumtirdzniecības uzņēmuma SIA Plus punkts veikalos, kas atradās SIA Maxima Latvija tirdzniecības centros, ir atslēgta elektrība. To apstiprina Maxima Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

Viņa norāda, ka Maxima Latvija nomnieku īres līgumos ir nosacījums, kas paredz, ja nomnieks nepilda savas saistības, piemēram, ilgāku laika periodu nemaksā īres naudu par telpām, tad līgums tiek lauzts. «Šajā konkrētajā gadījumā īrnieks nav pildījis savas saistības, izveidojies parāds par nomas maksu un komunālajiem maksājumiem, tādēļ ar 17.septembri nomas līgums ir lauzts.»

Tiesa, cik liels parāds ir izveidojies Plus punktam, Gulbe neatklāj. Tikmēr viņa atzīmē, ka Plus punkta tirdzniecības punktos patlaban ir atslēgta elektrība Maxima XXX veikalā Kārļa Ulmaņa gatvē 88a, Rīgā, un Maxima XX veikalā, kas atrodas Dzelzavas ielā 6A, Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru