Jaunākais izdevums

Divas desmitgades kopš sociālisma sabrukuma, Serbijas ražošanu sāpīgi ietekmēja pāreja uz kapitālisma iekārtu, ekonomiska blokāde un NATO bombardēšanas sekas, tomēr kāda nozare kļuvusi par vienu no valsts tautsaimniecības lielākajiem vilcējspēkiem.

Par tādu kļuvusi šaujamieroču izgatavošana. Atgriežoties savos sociālisma laika lielākajos ieroču tirgos Āfrikā un Tuvajos Austrumos, Serbija sevi aizvien spēcīgāk piesaka uz starptautiskās arēnas.

Valstī, kurā bezdarba līmenis sasniedz 25%, ieroču ražošanas nozare kļuvusi par stabilitātes garantu nodarbinātajiem. Gadā Serbijas ieroču ražotāji vidēji eksportē produkciju 300 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Kompānija Zastava Arms dibināta 1853. gadā kā lielgabalu lietuve. Mūsdienās Zastava Arms kļuvusi par lielāko Serbijas šaujamieroču ražotāju un savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 40 valstīm.

Dienvidslāvijas sabrukuma un tam sekojošo karu laikā ANO noteica sankcijas šaujamieroču importam un eksporta uz vardarbības plosīto valsti. Sankciju dēļ kompānijai nācās samazināt savus ražošanas apjomus. Sāpīgu triecienu Zastava Arms deva arī 1999. gada NATO bombardēšanas kampaņa. Dažus gadus vēlāk – 2005. gadā – Zastava Arms rekonstruēja savu darbību un atsāka izaugsmi.

Aģentūra Reuters apkopojusi fotogrāfijas, kas piedāvā ieskatu Serbijas šaujamieroču ražošanas kompānijas darbā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ja pirmā veikala darbība Serbijā būs veiksmīga, Baltika plāno paplašināšanos visā Balkānu reģionā

LETA, 31.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas apģērbu tirgotājs Baltika Grupp, kas šomēnes atklāja pirmo veikalu Serbijā, plāno turpināt paplašināšanos ar sava franšīzes turētāja starpniecību gan Serbijā, gan citviet reģionā, ja darbība Serbijā būs veiksmīga.

Serbijas autonomā Vojvodinas reģiona galvaspilsēta Novisada, kur atklāts Baltika franšīzes veikals, ir otra lielākā pilsēta valstī pēc Belgradas un tā ir Dienvidbačkas apgabala centrs. Reģionā dzīvo 400 tūkstoši cilvēku, informēja Baltika.

Sarunas ar franšīzes partneri Serbijā Victoria Elegans sākušās pirms vairāk nekā gada, un sarunu gaitā Baltika pārstāvji viesojas Serbijā, bet partnera pārstāvji iepazinās ar Baltika kolekcijām un 45 zīmola veikalu tīklu.

Baltika Grupp vairumtirdzniecības un franšīzes vadītāja Lea Endriksone norādīja, ka apģērbu tirdzniecībai Serbijā ir liels potenciāls un tas ir galvenais iemesls, kādēļ Baltika Grupp jaunās koncepcijas veikals atvērts tieši šajā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

GEFCO uzsāk darbību Serbijā

Lelde Petrāne, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

GEFCO uzsāk darbību Serbijā. «Kā uzņēmums ar zināšanām sarežģītu piegādes ķēžu pārvaldībā un optimizācijā, mēs esam priecīgi atbalstīt Serbijas projektus industrializācijai un ārējās tirdzniecības veicināšanai. Efektīva loģistika ir galvenais iekšzemes kopprodukta pieauguma veicinātājs tādās valstīs kā Serbija,» komentē Luks Nadāls (Luc Nadal), GEFCO grupas valdes priekšsēdētājs.

Izveidojot filiāli Serbijā, vienā no reģiona dinamiskākajām ekonomikām, GEFCO stiprina savu pozīciju Centrāleiropā - reģionā, kur Grupa jau sen darbojas. Serbija ir 3.lielākais tirgus reģionā pēc Rumānijas un Grieķijas ar ideālu atrašanās vietu starp Austrumeiropu un Balkāniem.

Valsts turklāt turpina īstenot rekonstrukcijas un modernizācijas plānus, kas ietver dzelzceļa un ceļu projektus. Ar 3809 km garu dzelzceļa tīklu Serbija piedāvā dzelzceļa infrastruktūru ar lielāko īpatsvaru paplašināšanās procesā iesaistīto valstu vidū (49,3 M/km² pret ES-28 vidējiem 48,3 M/km²).

Gefco Baltic ģenerāldirektors Martins Keršis komentē: «Serbijas labās attiecības ar Krieviju var palielināt iespējas piesaistīt vairāk uzņēmēju gan tirdzniecībā starp Serbiju un Krieviju, gan Latviju, tādējādi gūstot labumu no preču tirdzniecības abos virzienos, izmantojot autotransportu un dzelzceļa transporta tīklus. Vairāki lieli projekti Krievijā un Serbijā šobrīd atrodas plānošanas stadijā, taču pastāv iespēja, ka GEFCO tajos varētu iesaistīties ar savām zināšanām loģistikā un inženierijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ringier AG turpina paplašināt darbību Austrumeiropā un palielina savu starptautisko portfeli digitālo mediju un sludinājumu portālu jomā, šim nolūkam iegādājoties visas Axel Springer akcijas Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, kā arī Baltijas valstīs Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Slovākijā uzņēmuma dibinātājs joprojām saglabās mazākuma akcijas. Citās valstīs Ringier grupai turpmāk piederēs 100 procenti akciju. Atbilstoši savai izaugsmes stratēģijai Axel Springer fokusējas uz digitālā biznesa attīstību lielos stratēģiskajos tirgos. Uzņēmuma lielākās investīcijas tiks novirzītas uz Vāciju, ASV un Poliju. Tādēļ veiksmīgais Ringier un Axel Springer kopuzņēmums Polijā saglabāsies bez izmaiņām.

Latvijā daļa no "Ringier Axel Springer Media AG" kopuzņēmuma ir darba portāls "cvmarket.lv".

Kopš Ringier Axel Springer Media AG dibināšanas 2010. gada jūlijā Ringier AG un Axel Springer SE kopuzņēmums ir attīstījies par vienu no lielākajiem un modernākajiem mediju uzņēmumiem Centrālajā un Austrumeiropā ar aptuveni 3100 darbiniekiem. Portfelī ietilpst vairāk nekā 200 digitālie un drukātie produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 3x3 basketbola izlase svētdien Amsterdamā sensacionāli triumfēja Eiropas kausā sporta veidā, kas no 2020.gada būs olimpisko spēļu programmā.

Finālspēlē Latvijas izlase ar 16:13 pieveica Slovēniju.

Pirms tam Latvija pusfinālā pieveica arī pašreizējo pasaules čempioni Serbiju, bet ceturtdaļfinālā - šogad Pasaules kausā bronzu izcīnījušo Franciju. Līdz ar to Latvija noslēdzošajos trijos mačos uzvarēja trīs spēcīgākās izlases šajā sporta veidā.

Latvijas izlasi šajās sacensībās pārstāvēja Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš un Agnis Čavars. Tieši Miezis tika nosaukts par šī turnīra vērtīgāko spēlētāju.

Šis bija vēsturē trešais Eiropas čempionāts - 2014.gadā Rumānija savās mājās finālā pieveica Slovēniju, bet pērn Slovēnija cīņā par zeltu uzveica Serbiju. Latvijas izlase līdz šim šajā turnīrā nebija piedalījusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklē naudu atašejiem; loģistiķi sadarbībai ar Ķīnu piedāvā industrializācijas kārti, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Atbalstīt Latvijas aktīvu līdzdalību Ķīnas izstrādātajā Jaunā Zīda ceļa iniciatīvā – One Belt, One Road (Viena josla, viens ceļš) – un Satiksmes ministrijai (SM) uzņemties koordinējošo lomu transporta jomā Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības formātā 16+1 paredz SM virzītais Ministru kabineta sēdes protokllēmums. Par šo jautājumu valdība lems jau tuvākajā laikā. Nauda šo funkciju veikšanai gan pagaidām vēl nav atrasta. Šis formāts ir domāts biznesa interešu attīstībai Jaunā Zīda ceļa iniciatīvas iedzīvināšanai, sarunā ar Dienas Biznesu norāda SM valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gatavojas īstenot 100 miljonus eiro vērtu ieguldījumu programmu

Db.lv, 29.06.2022

“Maple Bear Global Schools” dibinātājs un priekšsēdētājs Rodnijs Brigss (no kreisās), “Vantage Capital” izpildpriekšsēdētājs Lūks Albinskis un “Maple Bear CEE” ģenerāldirektors Jans Baidans.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši četri gadi, kopš Centrāleiropā un Austrumeiropā ienāca “Maple Bear” – vislielākais un visstraujāk augošais franšīzes bilingvālo pirmsskolas līdz vidējās izglītības iestāžu tīkls pasaulē –, un tagad tas kopā ar “Vantage Capital” gatavojas īstenot 100 miljonus eiro vērtu ieguldījumu programmu šajā reģionā.

“Vantage” ieguldījumu programmai, kas paredzēta “Maple Bear Central & Eastern Europe”, ir četras sastāvdaļas:

  • kapitāla ieguldījums reģionālajā galvenajā birojā; ar to tiktu nodrošināts finansējums, lai varētu pieņemt darbā līdz 70 papildu komandas locekļu, kas paaugstinās “Maple Bear” skolu īpašniekiem, skolotājiem un bērniem sniegtā izglītības atbalsta kvalitāti, un paātrināta skolu tīkla paplašināšanās reģionā,
  • kapitāla nodrošināšana “Maple Bear Polska”, kas plāno ar Polijas vietējo akcionāru palīdzību atvērt vairāk nekā 40 skolu,
  • kapitāla nodrošināšana “Maple Bear Czech Republic” vairāk nekā 20 skolām,
  • nekustamā īpašuma finansēšanas programma, kas “Maple Bear” skolu īpašniekiem dos iespēju uzbūvēt lielas pirmsskolas līdz vidējās izglītības paraugiestādes ļoti labās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

InnoEnergy izsludina pirmsakseleratora programmu jaunuzņēmumiem Austrumeiropā un Centrāleiropā

Db.lv, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas ilgtspējīgās enerģijas fonds InnoEnergy jau otro gadu pēc kārtas izsludina pirmsakseleratora programmu Primer, kas paredzēta jaunuzņēmumiem to darbības sākumposmā, informē InnoEnergy.

Programmas galvenais mērķis ir piesaistīt inovatorus no Centrāleiropas un Austrumeiropas, lai attīstītu to uzņēmējdarbības spējas un sagatavotu jaunuzņēmumus akselerācijas un investīciju programmām. Primer uzstāda jaunu vienotu standartu InnoEnergy pirms akselerācijas perioda aktivitātēm.

Primer četru nedēļu programmā iekļauta gan teorijas nodarbības un praktisku meistarklases aptuveni 40 stundu garuma, kuras vadīs profesionāli mentori, industrijas eksperti un pieredzējuši uzņēmēji. Programmā iekļautas dažādas tēmas sākot no juridiskā un intelektuālā īpašuma aizsargāšanas, beidzot ar pitch desk dizainu, agile metodiku un citām būtiskām sastāvdaļām. Jaunie uzņēmēji var iegūt zināšanas kā izvēlēties un pielāgot savai idejai visatbilstošāko biznesa modeli, piesaistīt finansējumu un kā veidot pārdomātu mārketinga un pārdošanas stratēģiju. Pirmsakseleratora programmas dalībniekiem, ņemot vērā to vajadzības un specifiku, būs iespēja piedalīties apmācībās, pilnveidojot dažādas nepieciešamās prasmes un iemaņas un uzlabojot līderību un komandas vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālo daļa iesāka Kazahstānas Nacionālās ekonomikas viceministrs Ernārs Bakenovs (Ернар Бакенов), kurš uzsvēra, ka Serbija ir svarīgs Kazahstānas partneris un pateicās par dalību EXPO 2017.

Savukārt Serbiju pārstāvēja tās vēstnieks Kazahstānā Vladimirs Matičs (Владимир Матич), savā runā vēršot uzmanību uz abu tautu draudzību, sadarbību un attiecību stiprināšanu.

Izklaidējošā daļa tika pavadīta Serbijas folkloras deju ritmos. Ar tautu dejām uzstājās ansamblis “Lola”. Ar savu valdzinošo vokālu apmeklētājus apbūra slavenā serbu dziedātāja Jeļena Tomašēviča (Јелена Томашевић), aiz kuras uz skatuves kāpa starptautisku slavu ieguvusī čelliste Jeļena Čello, īstajā vārdā Jeļena Mihailoviča.

Serbija paviljonā tiek godāts slavenais serbu zinātnieks Nikola Tesla, kura inovācijas vārda tiešajā nozīmē pārvērta pasauli. Izstāžu zālē piedāvātās nākotnes tehnoloģijas balstās uz biodegvielas, biogāzes un biomasas enerģijas ieguves veidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Gateway & Partners turpina nostiprināties eksportā

Anda Asere, 16.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus izpētes un eksporta konsultāciju uzņēmums "Gateway & Partners" eksporta partneru piesaistes jomā ir īstenojis projektus vairāk nekā 40 valstīs, kopumā saviem klientiem noorganizējot 1785 tikšanās.

"Lai to paveiktu veicām vairāk nekā 65 tūkstošus zvanu," biznesa portālam db.lv norāda Mārtiņš Tiknuss, "Gateway & Partners" (SIA "GatewayBaltic") partneris.

Pērn uzņēmums nosvinēja 15 gadu jubileju un, pēc viņa teiktā, kopumā gads aizvadīts godam un abos galvenajos uzņēmuma darbības virzienos – gan eksporta partneru piesaistē, gan tirgus izpētes jomā – sasniegtas jaunas virsotnes.

2019. gadā kompānija veica 21 grupu projektu. No individuālām vizītēm, kad ražotāji dodas uz kādu tos interesējošu valsti un tiekas pie potenciālajiem klientiem, grupu tikšanās atšķiras ar to, ka vienlaicīgi uz konkrēto valsti brauc astoņi līdz 20 uzņēmumi un tikšanās tiek organizētas vienā vietā, katram dalībniekam piešķirot galdu, pie kura notiek tikšanās ar potenciālajiem partneriem, kurus "Gateway & Partners" uzdevums ir ieinteresēt apmeklēt šo pasākumu. Skaitliski lielākais šāda veida pasākums pērn bija, kad uzņēmums noorganizēja 22 pārtikas industrijas ukraiņu kompāniju vizīti Gruzijā, kur vienā dienā notika vairāk nekā 400 tikšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ikea sāk pirmā veikala būvniecību Serbijā

LETA--AFP, 15.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču gigants Ikea ceturtdien sāka pirmā veikala būvniecību Serbijā, vēsta ziņu aģentūra Tanjug.

Šī veikala celtniecība sākta 25 gadus pēc tam, kad Ikea pārtrauca darbību Belgradā, Dienvidslāvijai piedzīvojot sabrukumu.

Veikals, kuru plānots atvērt 2017.gada vasarā, atradīsies aptuveni 20 kilometrus uz dienvidiem no Belgradas, tā platība būs apmēram 30 000 kvadrātmetru un tajā tiks nodarbināti 300 cilvēki.

Kopējās investīcijas sasniegs 70 miljonus eiro.

Ikea jau iepriekš paziņojusi, ka vēlas Serbijā kopumā atvērt piecus veikalus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Gateway & Partners pirmie projekti Āfrikā

Anda Asere, 29.01.2020

Mārtiņš Tiknuss, "Gateway & Partners" (SIA "GatewayBaltic") partneris.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus izpētes un eksporta konsultāciju uzņēmums "Gateway & Partners" 2020. gadā plāno turpināt attīstīt un piegādāt eksporta partneru piesaistes pakalpojumus jaunos tirgos.

"Īpaši strādāsim pie Āfrikas valstu piedāvājuma attīstības jau janvārī uzsākot pirmos projektus Nigērijā. Tāpat attīstīsim Āzijas virzienu, nostiprinot pakalpojumu Ķīna un Indijā, kā arī attīstot darbību Vjetnamā, Dienvidkorejā un citos virzienos," atklāj Mārtiņš Tiknuss, "Gateway & Partners" (SIA "GatewayBaltic") partneris. Tāpat uzņēmums turpinās paplašināt izpētes jomu segmentus, papildinot un padziļinot aprites ekonomikas ekspertīzi un citas jomas.

Db.lv jau rakstīja, ka pērn "Gateway & Partners" eksporta partneru piesaistes projektu jomā ir veicis projektus vairāk nekā 40 valstīs, kopumā saviem klientiem noorganizējot 1785 tikšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs trešdien paziņoja, ka iedzīvotājiem, kuri līdz maija beigām saņems Coivid-19 vakcīnas poti, tiks maksāta nauda.

"Visi tie, kas līdz 31.maijam būs saņēmuši vakcīnu, dabūs 3000 dināru (25 eiro)," vietējiem medijiem paziņoja Vučičs, piebilstot, ka prognozē trīs miljonu iedzīvotāju vakcinēšanos līdz mēneša beigām.

Viņš norādīja, ka valsts vēlas "atlīdzināt cilvēkiem, kas izrādījuši atbildību".

Vienlaikus viņš paziņoja, ka valsts sektora darbinieki, kas nebūs vakcinējušies, nevarēs doties apmaksātā atvaļinājumā, ja viņi inficēsies ar koronavīrusu.

Serbija ar tās septiņiem miljoniem iedzīvotāju ir iepirkusi miljoniem vakcīnu - gan Rietumos, gan Ķīnā, gan Krievijā - un uz neilgu laiku kļuva par reģionālo vakcinācijas centru, piedāvājot vakcinēšanos arī ārzemniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā pērn tika uzsākti 5 578 jauni tiešo investīciju projekti, kas ir par 13% mazāk kā 2019. gadā, kad reģionā tika uzsākti 6 412 jauni investīciju projekti, liecina jaunākais EY (iepriekš - Ernst & Young) Eiropas investīciju pievilcības pētījums EY Attractiveness Survey Europe, kas analizē investīciju datus un apkopo investoru viedokļus.

“Pandēmijas kontekstā šis ir vērtējams kā ļoti labs investīciju piesaistes sniegums, ņemot vērā, ka daudzās Rietumeiropas valstīs pērn IKP samazinājums bija 7 - 11% robežās. Pagājušā gada jauno projektu skaits ir zemākais pēdējo piecu gada laikā, taču tas joprojām ir augstāks kā jebkurā gadā laikā no 2005 – 2015 gadam. Eiropas pozīcijas investīciju piesaistē patiesībā ir īpaši spēcīgas tieši krīzes laikā, jo tieši starptautisku satricinājumu laikā investori it sevišķi meklē politiski stabilu, lielu un turīgu tirgu ar izglītotu un prasmīgu darba spēku, un attīstītu infrastruktūru,” saka Guntars Krols, EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Latvijas bankas ievēro līdzsvaru starp taupību un ilgtermiņa investīcijām

Žanete Hāka, 10.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku nozare Centrālajā un Austrumeiropā (CAE) turpina atgūties no finanšu krīzes radītajām sekām, un banku vadītāji nākamajos divos gados prognozē turpmāku peļņas un apgrozījuma palielināšanos vai vismaz noturēšanos tādā pašā līmenī, liecina KPMG šogad veiktais banku nozares pētījums KPMG Banking Executive Survey 2014.

Latvijas banku stratēģijā ir novērojama pieaugoša tendence ievērot samērīgu līdzsvaru starp taupību un ilgtermiņa investīcijām, lai arī pašlaik CAE reģionā kopumā izmaksu samazināšana un optimizācija dominē pār ilgtermiņa izaugsmes investīcijām. Baņķieri bažīgi atzīmē arī tirgus regulācijas palielināšanos un ar to saistītu izmaksu pieaugumu,.

«Eiropas valstu ekonomika pamazām atveseļojas, tomēr tas vēl tiešā veidā neatspoguļojas banku sektora optimismā,» atzīst Ondrejs Fikrle, KPMG partneris, kurš atbild par finanšu pakalpojumiem Baltijas valstīs. «Viens no banku vadītāju bažīguma iemesliem ir nākamajos piecos gados sagaidāmā nozares regulācijas palielināšanās. Jautājums, ko sev uzdod visi pētījuma dalībnieki, ir – cik reāli bankām izmaksās sektoru regulējošie noteikumi. Paši ieviešamie noteikumi bankām šobrīd jau ir vairāk vai mazāk zināmi, taču to galīgās izmaksas kļūs zināmas tikai pēc to ieviešanas, kad varēs redzēt regulācijas patieso ietekmi uz banku darbības rezultātiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmējs un nekustamo īpašumu attīstītāja kompānijas Eagle Hills vadītājs Mohameds Ali Alabbars (Mohamed Ali Alabbar) un Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis 10.janvārī parakstīja sadarbības memorandu, apliecinot abu pušu nodomu attīstīt Andrejsalas apkaimes teritoriju, 15 gadu laikā attīstības projektos ieguldot vairāk kā 3 miljardus eiro.

Parakstot sadarbības memorandu, puses apņemas mērķtiecīgi sadarboties, lai attīstītu Andrejsalas apkaimi. Rīgas ilgtspējīgas plānošanas stratēģijā Andrejsalas apkaime ir noteikta kā stratēģiskas nozīmes pilsētas attīstības teritorija, kuras unikālo atrašanas vietu un vērtību novērtē arī Apvienoto Arābu Emirātu investors, atzīstot to par vienu no perspektīvākajām pilsētvides attīstības iespējām Ziemeļeiropā.

Mohameds Ali Alabbars, pamatojot savu izvēli un mērķi ieguldīt investīcijas, skaidro: “Rīga ir pelnījusi patiesi izcilu ūdensmalu - savu Nordhavn kā Kopenhāgenā, HafenCity kā Hamburgā. Šeit ir Ziemeļu metropole, kas atrodas upes un jūras krastā. Ar nekustamo īpašumu attīstību esmu nodarbojies 30 gadus, strādājis 16 valstīs. Manā attīstītāja pieredzē šī ir unikāla vieta. Mans mērķis kopā ar vietējiem partneriem ir dāvāt Rīgai izcilu jaunas pilsētapbūves paraugu, vienlaikus saglabājot šīs vietas raksturu, lai rīdziniekiem būtu vieta, kur dzīvot, strādāt un doties atpūsties, un pilsētas viesiem apmeklēt.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taksometru lietotne Taxify paplašina savu darbību, piedāvājot inovatīvu biznesa pārvadājumu pakalpojumu Baltijā, informē uzņēmumā.

Atverot biznesa kontu, uzņēmumiem būs iespēja izmantot taksometru pakalpojumus vairāk kā desmit valstīs, kur šobrīd darbojas Taxify, un apmaksāt braucienu izmaksas ar vienu rēķinu. Šis pakalpojums ļaus uzņēmumiem būtiski ietaupīt naudu un laiku, atsakoties no čeku grāmatvedības un skaidras naudas norēķiniem. Biznesa pārvadājumu pakalpojuma klientu vidū jau ir tādi Baltijas uzņēmumi kā Transferwise, Telia, Swedbank, SEB un Statoil.

Pakalpojums ir izstrādāts, sadarbojoties ar Baltijas valstu uzņēmumiem, kuru darbinieki izmanto taksometrus darba vajadzībām, piemēram, lai satiktos ar klientiem, dotos uz lidostu, kā arī komandējumos. Latvijā šobrīd biznesa līgumus piedāvājot tikai atsevišķas firmas, kuru cenas ir aptuveni divas reizes augstākas par Taxify, un tās darbojas tikai Latvijas robežās. Taxify norāda, ka jau šobrīd piedāvā braucienus tādās valstīs kā Latvija, Lietuva, Igaunija, Čehija, Gruzija, Serbija, Nīderlande, Baltkrievija, Somija un Meksika. Darbinieks var vienlīdz ērti izsaukt taksometru ar aplikācijas palīdzību gan Rīgā, gan jebkurā citā pilsētā, kur darbojas Taxify, izvēloties piemērotāko cenu līmeni un apmaksājot visus braucienus ar vienu rēķinu. 2016. gadā Taxify plāno turpināt izvērst darbību citās valstīs, to skaitā Polijā, Zviedrijā un Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Eiropā audzis jaunu tiešo investīciju projektu skaits, Latvijā – samazinājies

Žanete Hāka, 26.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Eiropā būtiski audzis jaunu tiešo investīciju apjoms, liecina ikgadējais EY investīciju piesaistes pētījums EY Europe Attractiveness Survey.

Pagājušajā gadā Eiropā īstenoti 5083 jauni investīciju projekti, kas ir par 14% vairāk nekā 2014. gadā, kā arī radītas 217 666 jaunas darba vietas, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš.

EY pētījums atklāj, ka no Baltijas valstīm visvairāk jaunu tiešo investīciju projektu pērn tika īstenoti Lietuvā – 43, kur arī novērots neliels investīciju projektu kāpums, savukārt Latvijā pērn tika īstenots 31 jauns tiešo investīciju projekts, kas ir mazāk nekā 2014. gadā, kad tika realizēti 36 jauni investīciju projekti. Baltijā investīciju ziņā atpaliek Igaunija, kur pērn tika īstenoti 22 jauni projekti.

«Mēs redzam, ka Eiropa piesaista arvien vairāk tiešo investīciju pat laikā, kad tās ekonomiskā izaugsme ir lēna un politiskajā dienaskārtībā dominē bēgļu krīze un terorisma draudi. Tas parāda, ka investori dod priekšroku ekonomiskai stabilitātei, tirgus jaudai, infrastruktūras un darbaspēka kvalitātei pat salīdzinoši nemierīgos laikos, kas valda Eiropā. Savā ziņā šie rezultāti parāda arī investoru fokusa maiņu no straujas attīstības valstīm par labu pārbaudītiem tirgiem,» saka Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz 18 000 cilvēku pieteikušies 250 darba vietām Serbijas pirmajā Ikea veikalā, kas tiks atvērts šogad, pirmdien paziņoja uzņēmums.

Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču gigants kopumā saņēmis 17 775 pieteikumus, no kuriem vairums ir no Belgradas iedzīvotājiem, kuriem būtu ērta nokļūšana veikalā, kas tiek būvēts netālu no Serbijas galvaspilsētas, norāda ziņu aģentūra Belga.

Ikea investēs 70 miljonus eiro jaunajā veikalā, kuru paredzēts atvērt līdz vasarai un kam sekos vēl četri veikali.

Bezdarbs Serbijā pērn veidoja 19,7%, bet vidējā mēnešalga ir 370 eiro.

Ikea pasaulē nodarbina 150 000 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Papildināta - Latvijā veikalus atklāj Apple produkcijas oficiālais izplatītājs iStyle

Žanete Hāka, 16.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien līdz ar divu veikalu atklāšanu tirdzniecības centros «Rīga Plaza» un «Alfa» aktīvu darbību Latvijā uzsāka vadošais Apple produkcijas oficiālais izplatītājs Centrālajā un Austrumeiropā iStyle.

iStyle ir premium klases Apple izplatītājs (Apple Premium Reseller), kas specializējas Apple produktu un aksesuāru tirdzniecībā un pilna servisa atbalsta nodrošināšanā klientiem. iStyle pieder informācijas komunikāciju tehnoloģiju uzņēmumu grupai Midis Group. Kopumā Midis Group ietilpst 150 uzņēmumi visa pasaulē, un šajos grupas uzņēmumos ir nodarbināti vairāk nekā 4500 cilvēki.

Midis Group spēlē nozīmīgu lomu Apple produktu izplatīšanā un premium klases Apple izplatītāju biznesā Centrālajā un Austrumeiropā.

«iStyle zīmols attīstās. Un Latvijai šajā attīstībā ir ārkārtīgi nozīmīga loma. Šis ir pirmais jaunais tirgus, kurā pēdējo piecu gadu laikā esam uzsākuši darbību, un mēs šeit redzam lielu potenciālu. Mēs uzsākam darbību ar diviem veikaliem, taču nākotnē plānojam paplašināt darbību ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijas reģionā, atverot jaunus iStyle veikalus. Lai šo stratēģiju īstenotu, izmantosim mūsu iepriekš gūto pieredzi, pielāgojot to vietējo klientu prasībām un vajadzībām,» stāsta Čaba Giarmati (Csaba Gyarmati) iStyle Biznesa attīstības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijā pērn uzsākts lielākais tiešo investīciju projektu skaits pēdējo desmit gadu laikā

Db.lv, 11.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pagājušā gada laikā uzsākti 53 jauni ārvalstu tiešo investīciju projekti, salīdzinot ar 38 gadu iepriekš, liecina jaunākais EY (agrāk Ernst & Young) investīciju piesaistes pētījums Attractiveness Survey Europe 2018.

Latvijas 53 jaunie tiešo investīciju projekti ir mazāk nekā Lietuvā, kurā pērn uzsākti 74 projekti, bet vairāk kā Igaunijas 38 investīciju projekti. Tiešo investīciju projekti 2017. gadā Latvijā radījuši 2690 jaunas darba vietas .

Jaunākais EY (agrāk Ernst & Young) investīciju piesaistes pētījums Attractiveness Survey Europe 2018, kas vērtē ārvalstu tiešo investīciju piesaisti Eiropas valstīs, parāda, ka kopumā pērn Eiropā uzsākti 6 653 jauni ārvalstu investīciju projekti, kas ir par 10 % vairāk kā 2016. gadā. Visvairāk investīciju projekti pērn uzsākti Lielbritānijā (1205), kurai seko Vācija (1124) un Francija (1019). EY pētījums tiek valstīts uz publiski pieejamu, dažādu reģistru un datu bāžu datiem un parāda investīciju projektu un to radīto darba vietu skaitu, taču neatspoguļo ieguldījumu vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Pirmo reizi Latvijā notiks jauno talantu nometne Basketball without borders

Lelde Petrāne, 10.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

18. «Basketball Without Borders» (BWB) jauno talantu nometne no 9.-12. jūnijam notiks Elektrum Olimpiskajā sporta centrā, Rīgā, informē Nacionāla basketbola asociācija (NBA), Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) un Latvijas Basketbola savienība (LBS).

«BWB Europe» 2019 pulcēs labākos basketbola spēlētājus un spēlētājas līdz 17 gadu vecumam no visas Eiropas, lai mācītos no NBA un FIBA spēlētājiem un treneriem un sacenstos pret labākajiem jaunajiem spēlētājiem reģionā. «BWB Europe» ietvers arī «NBA Cares» un Jr. NBA aktivitātes sadarbībā ar Rīgas organizācijām.

LBS pārstāvis Matīss Stasjuns biznesa portālam db.lv paskaidroja, ka spēlētājus uzaicina NBA sadarbībā ar FIBA un nometnei nav iespējams pieteikties. «Parasti no katras valsts ir viens vai divi spēlētāji, bet rīkotāju vēlmes tiek respektētas un ir cerība, ka Latvijas pārstāvniecība būs lielāka. Mūsu gadījumā nometnes lielākais efekts ir nevis lielāka dalībnieku skaita iesaiste, bet gan tas, ka nometnes laikā ar NBA pārstāvju līdzdalību notiks treneru, tiesnešu un mārketinga semināri, kā arī sociālās atbildības pasākumi,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ES no «nodokļu paradīžu» pelēkā saraksta svītro Šveici, no melnā saraksta - AAE

LETA--AFP, 10.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) no tā dēvēto nodokļu paradīžu pelēkā saraksta ceturtdien svītrojusi Šveici un vēl četras valstis, bet no melnā saraksta - Apvienotos Arābu Emirātus (AAE)

«Albānija, Kostarika, Maurīcija, Serbija un Šveice pirms tām noteiktā gala termiņa īstenojušas nepieciešamās reformas, lai atbilstu ES labas nodokļu pārvaldības principiem,» teikts bloka finanšu ministru sanāksmē Luksemburgā pieņemtajā kopīgajā paziņojumā.

Šveice ES «nodokļu paradīžu» pelēkajā sarakstā atradās kopš tā izveides 2017.gada decembrī, jo tika uzskatīts, ka valstij ir nepietiekami nodokļu pārvaldības noteikumi, taču tā bija paudusi vēlmi veikt reformas. 2018.gada oktobrī Šveicē tika pieņemta nodokļu reformu.

Savukārt no nodokļu paradīžu melnā saraksta svītroti AAE, kur veikta nepieciešamās reformas. Līdz ar to melnajā sarakstā palikušas tikai deviņas valstis un teritorijas - Amerikāņu Samoa, ASV Virdžīnu salas, Beliza, Fidži, Guama, Omāna, Samoa, Trinidada un Tobago, kā arī Vanuatu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā programmatūru kompānija "Crayon", kas darbojas visā pasaulē, ir uzsākusi savu paplašināšanos Austrumeiropas tirgū, sākotnēji atverot pārstāvniecības Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Uzņēmumā, kas piedāvā risinājumu izstrādi mākslīgajam intelektam (MI), mašīnmācībai, mākoņpakalpojumiem un programmatūrām, šobrīd strādā vairāk nekā 1,5 tūkstoši cilvēku 35 valstīs, un uzņēmums kotējas Oslo biržā.

"Crayon" jau ir ienācis Centrāleiropas tirgū un veiksmīgi atvēris birojus Polijā, Čehijā, Slovākijā, Rumānijā, Bulgārijā, Serbijā, Ukrainā un Krievijā. Šobrīd uzņēmums turpina paplašināties un saskaņā ar "Crayon" grupas izpilddirektora Austrumu un Centrālajā Eiropā Aleksandra Kutovska (Alexander Kutowski) teikto Baltija ir loģisks sākumpunkts uzņēmuma tālākai paplašināšanai Austrumeiropā.

"Austrumeiropas reģionam ir liels potenciāls IT jomā, un mēs redzam, ka spējam palīdzēt to attīstīt ātrāk un efektīvāk. Jau daudzus gadus Baltijas valstis ir slavenas ar saviem progresīvajiem IT risinājumiem un uzņēmumiem. Gan darbinieki, gan uzņēmumi šeit pievērš lielu uzmanību IT zināšanu un infrastruktūras uzlabošanai, tāpēc tas ir lielisks darbalauks mūsu ekspertīzes risinājumiem," stāsta A. Kutovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās krīzes laikā daudzas valstis arvien vairāk paļaujas uz netiešo nodokļu, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes nodokļu ieņēmumiem, atklājies Ernst & Young pētījumā par netiešo nodokļu piemērošanu pasaulē.

Pēdējo četru gadu laikā PVN vidējā standartlikme Eiropā augusi no 19,5% līdz 21%. Tāpat eksperti atzīmē, ka aptuveni trešdaļā valstu budžeta ieņēmumu nodrošina netiešie nodokļi un to ietekme pieaugot.

Pētījuma autori atklāj, ka netiešo nodokļu jomā šobrīd notiek daudz pārmaiņu un virkne valstu, galvenokārt Eiropā, nesen ir cēlušas vai plāno celt PVN likmes. Tā, piemēram, Itālijā no šī gada 1.jūlija PVN likme tiks celta no 21% uz 22%, bet Nīderlandē pagājušā gada rudenī PVN standarta likme celta no 19% uz 21%. Arī Serbijā pērn oktobrī PVN likme pieaugusi no 18% uz 20%, bet Somijā no šī gada sākuma PVN līmenis pieaugusi par 1% un šobrīd ir 24%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā ir dzīvot zem viena jumta ar četriem suņiem? Lieliski, ja tie ir labi audzināti bulmastifi un ja cilvēks ar saviem mīluļiem ir uz viena viļņa. Pa māju diendienā dipinošās sešpadsmit kājas saimnieci Violu Grīnbarti neuztrauc. Viņasprāt, sunim ir jādzīvo ģimenē, šie nav voljeru dzīvnieki, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Katram sunim sava guļvieta, savs ēdiena trauks un visiem - noteikts režīms. Divas reizes dienā četrkājainajiem draugiem tiek piedāvātas pastaigas. Lielākā pa mežu un kāpām ilgst pusotru stundu, brīvdienās notiek garāki pārgājieni.

«Lielie un neatkarīgie bulmastifi gan uzturēšanas, gan apmācības ziņā prasa ne mazums pūļu. Daļu mana laika aizņem rūpes par dzīvniekiem, tas nenozīmē tikai uzkopšanu. Pastaigas, treniņi un apmācības, darbs ar dokumentiem, komunikācija ar cilvēkiem, jo man ir svarīga vide, ko jaunais saimnieks var piedāvāt mūsu «bērnam», viņa iespējas strādāt ar suni,» skaidro Viola. Lielajiem suņiem nepieciešama sabalansēta profesionālā barība. Nelielas porcijas, kurās ir viss vajadzīgais, pieaugušie bulmastifi saņem divas, bet jaunkundze - trīs reizes dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru