Citas ziņas

Sichuan Tengzhong pirks Hummer

, 11.10.2009

Jaunākais izdevums

Ķīnas kompānija Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co. piekritusi iegādāties Hummer no General Motors Corp (GM), ziņo Bloomberg.

Darījuma summu abas puses neatklāj.

Db.lv jau rakstīja, ka cilvēki, kas ir tuvi šim darījumam, 8.oktobrī bija informējuši Bloomberg, ka darījuma vērtība ir 150 miljoni ASV dolāru. Tas ir par aptuveni 70% mazāk nekā GM sākotnēji bija novērtējusi Hummer.

Sichuan Tengzhong vadītājs Yang Yi sacījis, ka vēlas paplašināt Hummer biznesu ārpus ASV tirgus, īpaši Ķīnā, kur viņš tam paredz strauju izaugsmi.

Sarunas starp abām kompānijām par Hummer pārdošanu ilga vairākus mēnešus.

GM Hummer zīmolu iegādājās 1999.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas varas iestādes nav atbalstījušas vietējā ražotāja Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co iesniegumu par General Motors problēmbrenda Hummer pirkšanu. Tas varētu pat novest pie darījuma atlikšanas, ziņo dv.ee.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

General Motors varētu piekrist pārdot Hummer par 150 miljoniem

, 09.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

General Motors Co (GM) nav tālu no vienošanās pārdot Hummer biznesu Ķīnas Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co. (Tengzhong) par aptuveni 150 miljoniem ASV dolāru, Bloomberg pavēstījuši šim darījumam tuvi cilvēki.

Puses vienošanos centīsies panākt šodien, informējuši cilvēki, kas lūguši nepublicēt viņu vārdus, jo sarunas ir privātas.

«GM ir svarīgi saņemt jel kādu naudu,» Bloomberg stāstījis Ņūdžersijas AutoTrends Consulting Inc. prezidents Jāzeps Filipi (Joseph Phillippi). «Jebkura summa, ko tie var saņemt, nozīmē vairāk rezervju, kas savukārt nozīmē «saglabāt pulveri sausu», kamēr ekonomiskā situācija uzlabojas,» viņš sacījis.

Tengzhong pieder privātiem īpašniekiem un tā nodarbojas ar īpaša pielietojuma transportlīdzekļu, autoceļu un tiltu kontrukciju elementu un būvniecības tehnikas ražošanu. Hummer iegāde tai palīdzētu paplašināties jaunajos tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14. novembrī Rīgā notiks CO2 E-Race Rīga pasākumu sērijas pirmais posms – Rīgas CO2 kartes izveidošana. Šī projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par globālajām klimata izmaiņām un globālā klimata krīzi Latvijā un pasaulē, kā arī demonstrēt risinājumus tās novēršanai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas.

Karte tiks veidota ar elektro automašīnām LYNX un HUMMER, un tās tapšanā piedalīsies CO2 E-Race idejas autors, dāņu mākslinieks Jākobs Fuglsangs Mikelsens (Jacob Fuglsang Mikkelsen), kurš runā par sabiedrībai aktuāliem procesiem, izmantojot mākslas un kultūras izteiksmes līdzekļus. LYNX ir sporta klases 100% dabai draudzīga elektriskā automašīna. HUMMER ir pirmā proporcionāli precīzā un oficiāli licenzētā elektroniskā automašīna, kas veidota pēc H3™ HUMMER™ parauga un pārstāv tā zīmolu.

Sākot no plkst. 17:00 Rīgas CO2 karti veidos LYNX automašīna, kurā ievietots GPS (globālās pozicionēšanas sistēma), ar kuras palīdzību tiešsaistē projekta mājas lapā www.co2erace.lv un uz dažādiem ekrāniem Rīgā varēs redzēt, kā Rīgas kartē tiek iezīmēta CO2 ķīmiskā formula.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sanktpēterburgas gubernatore Valentīna Matvienko pieņēmusi lēmumu aizliegt smagajām automašīnām dienas laikā pārvietoties par Sanktpēterburgas ielām. Dp.ru norāda, ka šis aizliegums attieksies arī uz dažām vieglajām automašīnām, tai skaitā Hummer.

Tas, ka smagajām automašīnām aizliegs iebraukt Sanktpēterburgā dienas laikā tika paziņots jau iepriekš. Savukārt pirmdien notikušajā sēdē viņa norādīja, ka nakts laikā smagās automašīnas varēs pārvietoties par pilsētu tikai speciāli tam atļautajos koridoros.

«Mēs esam nolēmuši ieviest kārtību šajā sfērā,» sacīja V. Matvienko.

Kā skaidroja transporta tranzīta komitejas vadītājs Hikolajs Asauls aizliegums skars visus transporta līdzekļus, kuru pašmasa ir vairāk nekā 3,5 tonnas. Tādējādi aizliegums attieksies arī uz dažiem Hummer modeļiem.

«Ja celtniecības materiālu piegādes varēs veikt tikai naktīs, tad jautājums ir, kad var būvēt? Naktīs nedrīkst, bet dienās nebūs materiālu,» sašutis par jauno likumu ir kompānijas Lider Grup vadītājs Vitālijs Vinogradovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Matīss vizītes laikā Ķīna pārrunā iespēju atvērt tiešo avioreisu Rīga-Čendu

Dienas Bizness, 17.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 16. jūnijā, 51. Parīzes aviošova ietvaros satiksmes ministrs Anrijs Matīss tikās ar Ķīnas avioražotāja COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China) vadību, kuras laikā pārrunāja iespējamo sadarbību aviācijas jomā, informē Satiksmes ministrijas (SM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

Sarunas ietvaros tika pārrunāti iespējamie sadarbības virzieni - tiešā avioreisa Rīga – Čendu atvēršana, sadarbojoties Latvijas nacionālajai aviokompānijai airBaltic un Chengdu Airlines Čendu lidosta ir viena no pasaulē visstraujāk augošajām, 2014. gadā sasniedzot 37,5 miljonu pasažieru apgrozījumu.

Tāpat sarunu laikā satiksmes ministrs A. Matīss uzsvēra investīciju iespējas nacionālajā aviokompānijā airBaltic. Kā norādīja A. Matīss, starp Latviju un Ķīnu pastāv nozīmīgs sadarbības potenciāls gan pasažieru, gan kravu pārvadājumu jomā. Latvijai ir visas priekšrocības, lai kalpotu kā nozīmīgai Ķīnas aviopasažieru platformai Eiropā, īpaši, apkalpojot strauji augošās pasažieru plūsmas no Ķīnas centrālās un rietumdaļas provincēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Vai pirkt veselības apdrošināšanu turpmāk būs izdevīgāk nekā veikt sociālās iemaksas?

Dienas Bizness, 19.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai vairāk cilvēku turpmāk izvēlēsies pirkt veselības apdrošināšanu, nevis katru mēnesi veikt sociālās iemaksas? Par to RīgaTV 24 raidījumā «Preses klubs» sprieda Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins. Viņš uzskata, ka iespējami divi varianti: «No vienas puses – ja valsts ieplūdina vairāk naudas veselības aprūpes sistēmā, tad cilvēkiem ir cerība, ka valsts savā pusē to pakalpojumu nodrošinās. No otras puses – kāds atkal izlems iet to privāto ceļu, turpinot nemaksāt nodokļus.»

Abāšins raidījumā pauda pārliecību, ka cilvēki, kas šobrīd nemaksā nodokļus, arī nākotnē to nedarīs: «Kāds, kurš ir tajā melnajā zonā, izlems - tā vietā, lai katru mēnesi maksātu to simbolisko maksu valstij, es nopērku veselības apdrošināšanu.» Tomēr par to, vai vairāk cilvēku nākotnē pirks veselības apdrošināšanu, spriest esot pāragri. «Mēs nezinām, vai vairāk pirks. Tur būs vēl pēc gadiem jāpaskatās, kā tie svari nošūposies,» sacīja Abāšins.

Atbildot uz jautājumu par to, vai pirkt apdrošināšanu turpmāk būs izdevīgāk nekā veikt sociālās iemaksas, Abāšins sacīja, ka tas atkarīgs no tā, kāda veida apdrošināšanu cilvēks iegādājas. «Ja tā ir ļoti laba apdrošināšana, kur ir iekšā infarkti, insulti, nopietnā sirds ķirurģija, tad būs viss tas pats, ko dod valsts. Ja tā apdrošināšana nav tik pilna, tad būs iekšā ģimenes ārsti, neirologs, bet šīs te ļoti nopietnās kaites nebūs iekšā,» skaidroja Abāšins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušies vairāki SIA Adugs Production izsludinātie iekārtu iepirkumi, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Kopējā iepirkumu vērtība ir 2,3 miljoni eiro.

Uzņēmums par 628 tūkstošiem pirks automatizēto sistēmu sīrupu pagatavošanai, par 221 tūkstoti eiro – vertikālo pakošanas līniju trauslo konditorejas izstrādājumu fasēšanai un pakošanai.

Par 100 tūkstošiem iecerēts pirks metāldetektorus konditorejas izstrādājumu līnijām, bet par 612 tūkstošiem – formēšanas iekārtas cepumu ražošanas līnijai.

30 tūkstošus eiro uzņēmums ieguldīs formēšanas ruļļu iegādei konditorejas izstrādājumu līnijai, bet par 2876 eiro tas pirks planetārā tipa mikserus džema maisīšanai.

Savukārt 758 tūkstošus eiro kompānija investēs vafeļu ražošanas līnijas iegādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

1. jūlijā darbu uzsāks Latvijas zemes fonds

Dienas Bizness, 18.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts izveidotais Latvijas zemes fonds darbību uzsāks šā gada 1. jūlijā, un tā mērķis ir sekmēt Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes saglabāšanu un šo platību ilgtspējīgu izmantošanu lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām, informē Altum pārstāve Kristīne Grauziņa.

Zemes fonda izveide ir viens no valsts instrumentiem, lai sekmētu, ka Latvijā lauksaimniecībā izmantojamā zeme tiktu saglabāta un izmantota lauksaimniecības vajadzībām ne mazāk kā 2 miljonu hektāru apjomā, aktīvā lauksaimnieciskā ražošanā iesaistot aptuveni 0,4 miljonu hektāru līdz šim aktīvi neizmantotās lauksaimniecības zemes.

Zemkopības ministrijas Zemes pārvaldības un meliorācijas nodaļas vadītāja Kristīne Cinkus skaidro, ka Latvijas zemes fonda izveide ir valsts piedāvājums līdzsvarotākas reģionālās attīstības un efektīvu dabas resursu izmantošanas veicināšanai. Tā ir daļa no kopējās koncepcijas, kuras ietvaros pieejams plašs instrumentu klāsts, tādi kā specifisku lauksaimniecības zemes iegādes nosacījumu noteikšana, lauksaimnieciskās zemes kreditēšanas programma, iedzīvotāju atbrīvošana no iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas gadījumā, ja tie pārdod savu zemi ražojošam lauksaimniekam, paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana par nekoptu lauksaimniecības zemi un virkne citu zemkopības nozari atbalstošu pasākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada desmit mēnešos Latvijā reģistrēti 3905 jauni vieglie automobiļi. Tas ir par 15% vairāk salīdzinot ar tādu pašu laika periodu 2009. gadā, kad tika reģistrēti 3397 jauni vieglie spēkrati.

Tirgus līderi nemainīgi ir Toyota, Volkswagen, Renault un Peugeot, kas vairākus mēnešus pēc kārtas izceļas ar ievērojamu pārdošanas apjomu pieaugumu – vairāk kā par 400%.

Tomēr LPAA prezidents Andris Kulbergs norāda, ka oktobrī reģistrēts mazāk jaunu vieglo auto kā septembrī un vasaras mēnešos: «Tas saistīts ar mazāku uz uzņēmumiem reģistrēto automašīnu īpatsvaru. Tikai 17% pārdoto auto nonākuši autoparkos, par ko varam uzskatīt vairāk kā 3 automašīnas, kas reģistrētas uz vienu uzņēmumu.»

Tāpat Latvijas jauno auto tirgū saglabājas izteikta reeksporta tendence. CSDD dati uzrāda arī t.s. dereģistrāciju, tāpēc dažām markām, piemēram, Renault oktobris CSDD datos ir ar mīnus zīmi. «Oktobrī no Latvijas eksportēto auto īpatsvars bija 43%, kas ir ļoti augsts rādītājs.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāzu dienai jaunlaulātie izvēlas visdažādākos transporta līdzekļus, tomēr parasti cenšas piemeklēt īpašus braucamrīkus, kam jāsaskan ar kopējo kāzu tematiku.

«Vēlmes atkarīgas no mentalitātes, kāzu scenārija, norises vietas un finansēm,» saka RetroRent pārstāve Dace Sapiega. Viņas pārstāvētajā uzņēmumā iepriekš populārs bija Jaguar Duke, kas arī ir viens no lētākajiem RetroRent piedāvātajiem auto, bet šobrīd palielinoties interese par Tiffany, Excalibur, Zimmer, kā arī par ne tik senas pagātnes automašīnu – Volgu. Arvien biežāk pāri izvēlas nomāt automašīnu kopā ar šoferi, tādējādi pilnvērtīgāk izbaudot braucienu. Kompānija piedāvā arī apvidus automašīnu nomu, un pirms pāris gadiem kāzu vajadzībām klienti izmantojuši arī šīs automašīnas, kas bija lētāk nekā retro transportlīdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc CSDD statistikas datiem 2010. gada pirmajos četros mreģistrēti par 29,8% mazāk jaunu auto nekā 2009. gada attiecīgajā periodā.

Šī gada aprīlī Latvijā reģistrētas 327 vieglās automašīnas (neierēķinot tranzītu). Tādējādi 2010. gada pirmajos četros mēnešos jaunu automobiļu tirgotājiem izdevies realizēt 1148 vieglos jeb par 29,8% mazāk nekā attiecīgajā laika posmā 2009. gadā. Četros mēnešos reģistrēti arī 187 jauni kravas auto. Pēc 4 mēnešu datiem vadošās pozīcijas tirgū ieņem Toyota, Volkswagen, Renault, Peugeot un BMW.

«Vairāku marku veiksmīgos rezultātus sekmējuši daži lieli pirkumi, ko veikuši uzņēmumi un valsts iestādes,» norāda Latvijas Pilnvaroto Autotirgotāju asociācijas (LPAA) prezidents Andris Kulbergs. Tā piemēram, SIA Lattelecom autoparka atjaunošana nodrošinājusi Peugeot iekļūšanu TOP5, jo telekomunikāciju uzņēmums aprīlī iegādājies Peugeot Partner, Citroen Berlingo un Hyundai i30 automobiļus, kopskaitā 56 vienības. „Apsveicami, ka pēc garāka pārtraukuma realizējies vērā ņemams komercauto pirkums. Tas vieš cerību, ka drīzumā atdzīvosies arī jaunu komercauto tirgus, kas bija sarucis vēl vairāk nekā vieglo auto tirdzniecība.” Savukārt BMW dīleri aizvadītajā mēnesī realizējuši būtisku pasūtījumu - – 34 automašīnas BMW 530d, kas tika izmantotas NATO samitā Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Gaidāmā nodokļu paaugstināšana palielina interesi par jauniem auto

Aldis Zelmenis, 13.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī Latvijā reģistrēti 467 jauni vieglie automobiļi, kas ir vairāk nekā septembrī un oktobrī, taču nedaudz mazāk kā augustā. Kopā šogad piereģistrēti 4372 jauni vieglie auto, kas ir par 826 jeb 23,3% vairāk nekā 2009. gada 11 mēnešos.

«Kāpums izskaidrojams ar tuvajām gada beigām, kā arī ziņām par nodokļu paaugstināšanu. Domāju, ka decembrī būs vēl lielāks reģistrāciju pieaugums, kas sola stipri gausāku janvāri un februāri,» skaidro LPAA prezidents Andris Kulbergs.

Lai gan gaidāmā nodokļu paaugstināšana, tai skaitā PVN, transporta, dienesta auto nodoklis PVN priekšnodokļa atskaitījuma samazinājums, LPAA ar gandarījumu vērtē komercauto tirdzniecības atkopšanos. Pagājušajā mēnesī Latvijā piereģistrēti 118 smagie kravas auto. «Ievērojams notikums novembrī komercauto segmentā ir skolas autobusu piegāde reģionu skolām,» atzīmē A. Kulbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērīgie jau, visticamāk, pamanījuši pa Rīgas ielām pārvietojamies automašīnu Ford Mustang ar taksometru pakalpojumu sniedzēja Baltic Taxi marķējumu. Kā uzzināja Db.lv - vēlāk šim ekstravagantajam taksim varētu pievienoties vēl citi.

Sarunā ar Db.lv Baltic Taxi direktors Ingus Kļaviņš pastāstīja, ka mērķis, uzņēmuma taksometru floti papildinot ar ekstravagantiem automašīnu modeļiem, ir radīt dažādību piedāvājumā, kā arī pārsteigumu klientos.

I. Kļaviņš skaidro, ka Ford Mustang taksometrs klientiem pieejams vienādā cenā ar citiem kompānijas taksometriem, taču nedaudz dārgāk brauciens ar Ford Mustang izmaksā tad, ja to speciāli izsauc. Tas tāpēc, ka, kamēr visi citi Baltic Taxi taksometri atrodas vairākos stratēģiskajos punktos un klientu var uzņemt vidēji 15 minūšu laikā, nemērojot garu ceļu, marķētais Ford Mustang ir tikai viens, līdz ar ko tam dažkārt nākas mērot ceļu cauri visai pilsētai, lai nonāktu pie klienta. Pēc Kļaviņa teiktā, atšķirība ir aptuveni pieci santīmi uz kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi lieli autotirgotāji ir vērsušies tiesā, lai pasargātu sevi no kreditoriem. Nozares speciālisti prognozē, ka šogad maksātnespēja gaidāma daudziem pašmāju dīleriem, ziņo laikraksts Bizness un Baltija.

8.janvārī Rīgas Centra rajona tiesa ierosināja Partner Motors tiesiskās aizsardzības procesu, apstiprināja pasākumu plānu un iecēla administratoru. Partner Motors no 1994.gada pārdod Subaru automašīnas. «Strādājam iepriekšējā režīmā. Nekādas izmaiņas nav notikušas,» laikrakstam pastāstīja salonā.

Savukārt 14.janvārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa skatīs jautājumu par analoga procesa ierosināšanu attiecībā uz Viking Motors, kas no 1993.gada pārdod automašīnas SAAB, Hummer, Cadillac un KIA. Viking Motors pārstāvis Austris Krūmiņš laikrakstam teicis: «Ja es atbildu uz jūsu jautājumiem, tātad firma ir dzīva un turpina darbu.» Taču ne par iemesliem kāpēc sperts šāds soli, kā arī par parādu apmēriem A.Krūmiņš nestāstot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

A. Rubulis: Latvijas autotirgotāju maksātspēja karājas mata galā

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) prezidents Aksels Rubulis uzskata, ka vietējā autotirgus sasalums un pēcpārdošanas pakalpojumu apjomu straujais kritums draud ar to, ka jau šogad Partner Motors un Viking Motors piemēram, varētu sekot arī citi autotirgotāji.

«Manuprāt, tas nebūtu ētiski skaitīt, cik Latvijas autotirgotāji un kurā brīdī ar līdzīgu tiesiskās aizsardzības lūgumu varētu vērsties, lai pasargātu sevi no kreditoriem, taču viens ir skaidrs, ka Latvijas autotirgotāju maksātspēja karājas mata galā,» tā A. Rubulis. Viņš norāda, ka visvairāk ir apdraudēti vietēji autotirgotāji aiz kuru mugurām nestāv lielās ārvalstu mazumtirdzniecības mātes kompānijas. «Protams, ka šie uzņēmumi var justies salīdzinoši komfortablāk, taču arī lielie mazumtirdzniecības uzņēmumi nevarēs mūžīgi subsidēt vietējos pārstāvjus.»

«Janvāris un februāris vēsturiski ir bijuši autotirdzniecības klusākie mēneši, taču, ja situācija līdz pavasarim autotirdzniecībā neuzlabosies, prognozēju, ka Partner Motors un Viking Motors piemēram, varētu sekot arī citi Latvijas autotirgotāji, » tā A. Rubulis. Viņš norāda, ka autotirgotāju nepaskaužamo situāciju pastiprina pēcpārdošanas pakalpojumu apjomu straujais kritums, kurš 2009. gadā vēl ļāva autotirgotājiem nodrošināt naudas plūsmu, lai tie spētu nokārtot saistības pret bankām, samaksāt komunālos maksājumu un izmaksāt darbiniekiem algas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada maijā Latvijā piereģistrēti 344 jauni auto, kas ir līdz šim labākais rādītājs 2010. gadā.

Aprīlī saskaņā ar CSDD datiem tika reģistrēti 327 jauni vieglie automobiļi. Kopumā pirmajos piecos mēnešos reģistrētio 1492 jauni vieglie auto, par 500 automašīnām jeb 25,1% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā 2009. gadā.

Veiksmīgākās markas Latvijā joprojām ir Volkswagen, Toyota un Renault, kas transporta līdzekļu reģistrācijā ieņem pirmās vietas.

Tomēr pēc LPAA rīcībā esošās informācijas Renault un VW pieder pie lielākajiem eksportētājiem, un ap simts abu marku jaunas automašīnas šomēnes arī pametušas valsti. Iepirkumus maijā veikuši divi lieli pārtikas uzņēmumi, un ievērojams skaits jaunu VW nonācis auto īres kompāniju autoparkā, jo maijs tradicionāli ir autonomu parka atjaunošanas mēnesis sākoties aktīvai atpūtas sezonai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Sveicam jaunu auto līderi

Uldis Andersons, Dienas Bizness, 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Biznesa lasītāju balsojumā par mīlētāko auto zīmolu ir uzlēkusi jauna zvaigzne – Audi. Līdzšinējais balsojuma līderis BMW, kurš slavas virsotnē noturējās piecus gadus pēc kārtas, nu ir nonācis uz sudraba pakāpiena.

TOP 5 skatāms raksta galerijā, bet viss saraksts lasāms jaunākajā Dienas Bizness žurnālā Auto 2019.

Balsojuma līderu trijniekā šogad nekas nav pa vecam. Jauna pirmā, jauna otrā, un arī jauna trešā vieta, kuru godpilni ieņem Volvo (pērn tas palika ceturtais).

Topa augšgals mazliet plašākā un vispārīgākā griezumā gan joprojām ir garlaicīgi paredzams – te ir lielais vācu četrinieks (Audi, BMW, Volkswagen un Mercedes), te ir vienmēr klātesošais Volvo, un nekur tālu nav jāmeklē arī Toyota, Škoda un vēl dažs labs zīmols, kas visi satilpst viena skatiena robežās jebkurā Rīgas ielā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pērn reģistrēts par trešdaļu vairāk jaunu automobiļu

Aldis Zelmenis, 13.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada pēdējais mēnesis bijis ražīgākais Latvijas jaunu auto tirgū. Decembrī piereģistrēti 604 jauni auto, vairāk kā jebkurā citā 2010. gada mēnesī.

Tomēr LPAA prezidents Andris Kulbergs norāda, ka pārliecīgam optimismam nav pamata: «Decembris tradicionāli ir «trekns» mēnesis auto tirgotājiem. Pagājušā gadā tas papildus bija skaidrojams ar klientu paaugstinātu interesi un vēlmi iegādāties automašīnas, iekams stājas spēkā jaunie ar auto transportu saistītie nodokļi. Taču patīkamajām gada beigām var sekot gauss 2011. gada sākums ar auto tirgus aktivitātes samazinājumu un reģistrāciju kritumu.»

Saskaņā ar CSDD reģistrācijas datiem populārākā marka Latvijas jaunu auto tirgū 2010. gadā bijusi Toyota ar 846 reģistrētiem automobiļiem. Otrajā vietā ir Volkswagen ar 599, bet trešajā čehu Škoda ar 338 reģistrētām vieglajām automašīnām. Citu marku pārstāvjiem izdevies realizēt mazāk par 300 automašīnām. Procentu izteiksmē ar vislielāko pieaugumu 2010. gadā var lepoties Peugeot pārstāvis, kas pārdevis par 416,1% automobiļiem vairāk kā 2009. gadā. Ievērojams pieaugums decembrī bijis novērojams arī jauna komerctransporta tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Saab bankrots Viking motora darbību neietekmēs

Nozare.lv, 19.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas autobūves uzņēmuma Saab Automobile pirmdien tiesā iesniegtais bankrota pieteikums automašīnu Saab pārstāvja Latvijā SIA Viking motors darbu neietekmēs, sacīja Viking motora pārstāve Arta Glaudiņa.

Glaudiņa norādīja, ka, neskatoties uz to, ka automašīnas vairs netiek ražotas un jaunie Saab auto ir pārdoti, Viking motors turpina pārdot mazlietotus un lietotus auto, kā arī piedāvā autoservisa pakalpojumus. «Servisa pakalpojumi ir pastāvējuši visu laiku, kopš Saab bijušas grūtības,» sacīja auto dīlera pārstāve.

Glaudiņa norādīja, ka Viking motora vadība par uzņēmuma tālāko rīcību pēc Saab ražotāja bankrota varētu spriest tuvākajā laikā.

Bez Saab Viking motors tirgo arī Cadillac, Corvette un Hummer automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Ceļu satiksmes drošibas direkcijas (CSDD) datiem, jūnijā Latvijā reģistrēti 556 jauni automobiļi. Tas joprojām ir par 17% mazāk nekā 2009. gada jūnijā, taču par 212 automašīnām vairāk nekā šī gada maijā (344).

Tomēr savu ieguldījumu autotirgus pieaugumā devuši arī vairāki lieli iepirkumi Latvijā. LPAA prezidents Andris Kulbergs: «Jūnijs bija pārsteidzošs mēnesis. Vēl pusmēneša rezultāti neliecināja par jelkādiem uzlabojumiem salīdzinot ar maiju, turklāt Jāņu nedēļa faktiski bija brīva.»

LPAA prezidents norāda, ka jūnijā bijuši vismaz 7 prāvi jaunu auto iepirkumi. Savus autoparkus papildinājuši komunikāciju, enerģētikas, autoceļu uzturēšanas, pārtikas un citi uzņēmi. Jaunus Mercedes-Benz Sprinter neatliekamās medicīniskās palīdzības vajadzībām saņēmusi sanitārā autobāze, un nepieredzēti daudz automašīnu, 36, vienā mēnesī pārdevis Fiat dīleris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itāļu auto tirgotājs SIA Auto Italia ir atzīts par maksātnespējīgu, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājas lapā.

Tur arī norādīts, ka lietas ierosināšanas datums ir šā gada 29.jūlijs, bet kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami administratoram viena mēneša laikā. Maksātnespējas pieteikumu Vidzemes priekšpilsētas tiesā bija pieteicis uzņēmums Inconsult.

Savukārt Auto Italia pārstāvis Leons Jakrins DB norādīja, ka pagaidām nekādus komentārus nesniedz.

Auto Italia pagājušajā gadā strādājusi ar 1,38 milj. Ls apgrozījumu, kas ir par 49% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi pieauguši līdz 1,45 milj. Ls, liecina Lursoft informācija.

Iepriekš L.Jakrins DB norādīja, ka no mašīnu biznesa domā daļēji atteikties, šajā biznesā esot ļoti daudz naudas pazaudējuši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 8 mēnešos reģistrēti 3078 jauni automobiļi, kas ir par 4,7% vairāk nekā attiecīgā laika periodā 2009. gadā.

Tā kā pirms mēneša bija, reģistrāciju skaita pakāpeniska palielināšanās liecina par jaunu auto tirgus aktivizēšanos. LPAA prezidents Andris Kulbergs: «Lai gan augustā piereģistrēts mazāk jaunu vieglo auto nekā jūlijā, 489 pret 541, beidzot varam runāt par tirgus pieaugumu astoņu mēnešu griezumā, pirmo reizi kopš 2007. gada».

A. Kulbergs atkārtoti norāda uz rosību lielo kravas auto tirdzniecībā – pagājušā mēnesī reģistrēti 53 šādi auto, bet jūlijā 48.Lielas cerības jaunu automobiļu dīleri liek uz finansētāju pieaugošo aktivitāti. «Augustā jau 51% jauno auto tikai iegādāti uz līzinga. Tas ir par 8% vairāk nekā jūlijā! Tas ir nopietns, stabils kāpums salīdzinot ar gada sākumu un 2009. gadā pieredzēto zemo finansēšanas līmeni,» norāda A. Kulbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.maijā Rīgā tiks piedzīvota projekta CO2 E-Race Rīga kulminācija –sacensības automašīnām ar zemu CO2 izmešu līmeni Biķernieku trasē un šo automašīnu svinīga parāde Rīgas centrā.

Projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par globālajām klimata izmaiņām un globālā klimata krīzi Latvijā, kā arī demonstrēt risinājumus tās novēršanai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas.

Lai mērotos spēkiem trasē, dalībai sacensībās ir laipni aicināts pieteikties ikviens hibrīda, elektromobīļa vai kādas citas automašīnas ar samazinātu CO2 izmešu līmeni īpašnieks. Sacensību nolikums būs pieejams projekta CO2 E-Race Rīga mājas lapā, sākot ar 15.martu. Pēc spraigajām autosacīkstēm Biķernieku trasē, pasākumu programmu turpinās svinīga CO2 parāde Rīgas centrā, kuras laikā ikvienam apmeklētājam būs unikāla iespēja iepazīt un apskatīt šīs automašīnas tuvāk. Parāde sāksies ar videi draudzīgo automašīnu braucienu pa Rīgas centru, pēc kura Rātslaukumā notiks katras automašīnas demonstrēšana un svinīga sacensību uzvarētāju apbalvošanas ceremonija. Noslēdzoties parādei, elektromobiļus un citas videi draudzīgas varēs apskatīt Rīgas Motormuzejā Muzeju nakts ietvaros. Projekta CO2 E-Race Rīga pasākumu sērijas pirmais posms sākās pagājušā gada 14.novembrī Rīgā, kad elektroniskās automašīnas LYNX un HUMMER veidoja Rīgas CO2 karti. CO2 E-Race projekta pasākumus Latvijā organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā, Dānijas Karalistes vēstniecību Latvijā, Sorosa fondu Latvijā, Biķernieku komplekso sporta bāzi un Rīgas motormuzeju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc CSDD sniegtajiem datiem, šī gada septembrī Latvijā reģistrēts 431 jauns auto. Tas ir par 58 automobiļiem mazāk kā augustā (489), taču kopumā jaunu automobiļu tirgus turpina augt. Šī gada 9 mēnešos reģistrēts par 10,4% vairāk jaunu spēkratu nekā attiecīgajā laika periodā 2009. gadā.

Populārākās markas joprojām ir Toyota (549 auto), Volkswagen (497) un Renault (284), taču pirmajam trijniekam uz papēžiem min Peugeot. Tā patlaban ir auto marka ar visdinamiskāko attīstību.

Šogad Latvijā reģistrēti jau 226 jauni Peugeot, kas ir par 361,2% vairāk kā pērn. Straujo Peugeot noietu sekmē vairāki prāvi iepirkumi uzņēmumu autoparkiem. «Tomēr septembrī bija novērojams neliels reģistrācijas kritums, salīdzinot ar augustu,» norāda LPAA prezidents Andris Kulbergs. «Tas saistīts ar mazāku auto skaitu, kas iegādāts uzņēmumiem. Septembrī tie bija vien 19% no visiem jaunajiem auto, kamēr augustā – 32%,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikalu tīkls mēģinājis ievest Latvijā 168 viltotas Mini Cooper rotaļu automašīnas.

Valsts ieņēmumu dienesta Rīgas muitas administrācija ir noteikusi 900 latu sodu un preču konfiskāciju kādam Latvijas lielveikalu tīklam, kurš centās valstī ievest viltotas rotaļlietas no Ķīnas. Šim Skandināvijas uzņēmumam piederošajam veikalu tīklam tas ir jau piektais šāda veida pārkāpums aptuveni pusgada laikā, informē VID, gan atsakoties nosaukt, kurš tieši tas ir.

Arī pērn komersants centās ievest viltotas rotaļu automašīnas - aptuveni 14 200 pirātiskos Hummer un Formula 1 automodeļus, kā arī vairāk nekā 2000 sporta apavus ar viltotu Adidas preču zīmi. Par šiem četriem pārkāpumiem komersants tika administratīvi sodīts un bija spiests samaksāt soda naudu kopumā gandrīz par 2500 latiem. Visas kontrafaktās preces tika konfiscētas.

Komentāri

Pievienot komentāru