Pasaulē

Sīrijas prezidents Assads zvēr sagraut sazvērestību

Jānis Rancāns, 30.03.2011

Jaunākais izdevums

Pieaugot spēkā sadursmēm un demonstrācijām Sīrijas pilsētās, kurās bojā gājuši jau 60 cilvēki, Sīrijas prezidents Bašars al-Assads, uzstājoties parlamentā, paziņojis, ka pret valsti tiek organizēta sazvērestība un Sīrija ar to tiks galā un sagraus sazvērniekus, vēsta BBC.

«Sīrija ir lielas ārvalstu sazvērestības mērķis, cilvēki ir izmānīti ielās,» klāstīja al-Assads savā pirmajā uzrunā kopš divas nedēļas atpakaļ izcēlās pret valdību vērstas demosntrācijas. Sīrijas līderis norādīja, ka valstī ir nepieciešamas reformas un valdībai ir jāklausa iedzīvotāji, tomēr tās netiks ieviestas pakļaujoties spiedienam. Sīrija varētu liberalizēt masu mediju un politisko partiju darbību, kā arī samazināt ierobežojumus pilsoniskajām un vārda brīvībām.

Analītiķi norāda, ka pašlaik Sīrija atrodas krustcelēs, jo tās līderu starpā valda nevienprātība par to, kā vajadzētu rīkoties. Daļa atbalsta nekavējošu reformu īstenošanu, daļa ir noskaņota vardarbīgi vērsties pret protestiem, kas varētu izvērsties asinspirtī.

Sīrijā, tā pat kā vairākās citās Tuvo austrumu valstīs, iedzīvotāji pieprasa vairākas sociālas un politiskas reformas, kā arī ārkārtas stāvokļa, kas jau ir spēkā piecdesmit gadus, atcelšanu. Otrdien atkāpās Sīrijas ministru kabinets un ielās pulcējās valdošās Baath partijas lojālisti, kuri pauda atbalstu prezidentam.

Jau ziņots, ka arī Jemenas prezidents ir līdzīgi izteicies par Jemenā notiekošajām demonstrācijām, kuras draud valstī izraisīt pilsoņu karu. Jemenas dienvidos pirmdien uzsprāga kāda munīcijas noliktava, nogalinot 110 cilvēkus. Noliktavu pirms tam bija izlaupījuši Al Qaeda kaujinieki, jo Jemenas valdības kontrole šajā reģionā ir kļuvusi visai nosacīta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieru plosītajā Sīrijā atslēgts internets un traucēti telefonsakari, tādējādi no valsts liedzot izkļūt gandrīz jebkādai informācijai. Sīrijas valdība notikušajā vaino nemierniekus, tikmēr Google valsts iedzīvotājiem sācis piedāvāt alternatīvu saziņas veidu.

Internets Sīrijā bez brīdinājuma ticis atslēgts ceturtdien ap pusdienlaiku, liecina ASV tīmekļa analītikas kompānijas Renesys Corp. dati. Savukārt Sīrijas opozīcija norāda, ka lielā valsts daļā nedarbojas ne tikai internets, bet arī mobilo sakaru tīkli un arī stacionāro tālruņu līnijas.

Sīrijas valdība notikušajā vainojusi nemierniekus. «Teroristi uzbrukuši interneta līnijām, kas izraisījis sakaru zudumu daļā teritorijas,» runājot valdībai piederošā televīzijā, sacīja Sīrijas informācijas ministrs.

Interneta atslēgšana Sīrijā tiek saistīta ar pēdējo dienu smagajām kaujām Damaskas pievārtē. Ceturtdien sīvas sadursmes izcēlās Sīrijas galvaspilsētas lidostas apkaimē. Aculiecinieki stāsta, ka Sīrijas valdība pie Damaskas uzsākusi vienu no pēdējā laika spēcīgākajām ofensīvām pret nemierniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV raķešu triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti vismaz seši cilvēki un faktiski iznīcināti teju visi objekti tajā, paziņoja Sīrijas armija un novērotāju organizācija.

«Aviobāze tika gandrīz pilnībā iznīcināta - skrejceļš, degvielas cisternas un pretgaisa aizsardzība - viss tika saspridzināts gabalos,» sacīja Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) direktors Rami Abderrahmans. «Tur uz vietas bija iznīcinātāji Su-22, Su-24 un MiG-23. Pēc viņa teiktā, triecienā arī sapostītas virsnieku kazarmas.

Sīrijas armija nosodīja ASV «agresiju» kā starptautisko tiesību pārkāpumu un paziņoja, ka triecienā nogalināti vismaz seši cilvēki un nodarīti smagi postījumi.

Valsts televīzijā nolasītajā armijas paziņojumā teikts, ka triecieni padara ASV par partneri teroristu grupējumiem, kas saistīti ar Al Qaeda un Islāma valsts. Triecieni arī vājinās cīņu pret terorismu, norādīja armija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO: gandrīz miljonam Sīrijas bēgļu pēc mēneša sāks pietrūkt pārtikas

Jānis Rancāns, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko nedēļu laikā Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Bēgļu aģentūrai var pietrūkt esošo līdzekļu, lai uzturētu gandrīz miljonu Sīrijas bēgļu, kas apmetušies Libānā.

Līdzīgas problēmas pastāvot arī citās Sīrijas kaimiņvalstīs, kurās patvērumu meklējuši no pilsoņkara plosītās valsts aizbēgušie. Gan Turcijas, gan Jordānijas un Irākas varasiestādes norāda, ka lielais bēgļu pieplūdums rada problēmas.

Paredzams, ka, situācijai paliekot nemainīgai, sākot ar 1. oktobri Libānā esošajiem vairāk nekā 720 tūkstošiem Sīrijas bēgļu sāks pietrūkt pārtikas. Iepriekš ANO bēgļu uzturēšanai vienojās piešķirt aptuveni 1,3 miljardus eiro, tomēr no šīs summas šobrīd saņemti tikai 27%.

Db.lv jau vēstīja, ka vairāk nekā divi miljoni Sīrijas iedzīvotāju devušies bēgļu gaitās, lai izvairītos no šo valsti pārņēmušā pilsoņu kara, atklājusi ANO Bēgļu aģentūra. Sīrijas bēgļu lielākais īpatsvars ir Jordānijā, Libānā un Turcijā. Saistībā ar ievērojamo bēgļu pieplūdumu šajās valstīs pieaugusi sociālā un politiskā spriedze. Saskaņā ar ANO datiem – bēgļu gaitās devušies Sīrijas iedzīvotāji pārsniedz jebkuras citas nācijas bēgļu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā divi miljoni Sīrijas iedzīvotāju ir devušies bēgļu gaitās, lai izvairītos no šo valsti pārņēmušā pilsoņu kara, atklājusi ANO bēgļu aģentūra.

Sīrijas bēgļi devušies uz kaimiņvalstīm un lielākais to īpatsvars ir Jordānijā, Libānā un Turcijā. Gandrīz miljons Sīrijas bēgļu – 700 tūkstoši devušies uz Libānu, saistībā ar ko šajā valstī pieaugusi sociālā un politiskā spriedze. Saskaņā ar ANO datiem – bēgļu gaitās devušies Sīrijas iedzīvotāji pārsniedz jebkuras citas nācijas bēgļu skaitu.

Aptuveni puse Sīrijas bēgļu ir bērni, no kuriem trīs ceturtdaļas ir vecumā līdz 11 gadiem. Tikai nedaudz vairāk par 100 tūkstošiem bēgļu gaitās esošajiem bērniem turpina izglītību un ANO brīdina, ka Sīriju pēc kara beigām sagaida «zaudētās paaudzes» rašanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien draudēja iznīcināt Turcijas ekonomiku, ja tā pārkāps zināmu robežu. Tiesa gan, prezidents konkrēti nenorādīja, par kādiem pārkāpumiem viņš Turciju varētu sodīt.

«Ja Turcija izdarīs kaut ko tādu, ko es savā dižajā un nepārspējamajā gudrībā uzskatīšu par zināmu robežu pārkāpšanu, es pilnībā iznīcināšu un izsvītrošu Turcijas ekonomiku, kā es to iepriekš jau esmu darījis,» tviterī brīdināja Tramps.

Tirgi nekavējoties reaģēja uz ASV līdera draudiem. Pēc tvīta publicēšanas Turcijas liras kurss krities par 2,31%, vēsta biznesa portāls «MarketWatch».

ASV bruņotie spēki sākuši pamest pozīcijas līdzās Turcijas-Sīrijas robežai pēc tam, kad Baltais nams svētdien paziņoja, ka nestāsies ceļā Turcijas operācijai pret Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kas ar ASV palīdzību spēlēja izšķirošu lomu «Islāma valsts» «kalifāta» sagrāvē Sīrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO sūtņa Annana pamiers sašūpojas; Sīrijā turpinās asinsizliešana

Gunta Kursiša, 10.04.2012

Sērotāji nes mirušā Lībijas televīzijā Al Jadeed strādājošo operatoru. Viņš tika nošauts Lībijas - Sīrijas robežas tuvumā pirmdien.

Foto: AP/ Scanpix Sweden

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neņemot vērā, ka tuvojas ANO izvirzītais pamiera termiņš, līdz kuram Sīrijas valdībai ir jāpārtrauc karadarbība, Sīrijā turpinās asinsizliešana, vēsta BBC.

Saskaņā ar ANO un Arābu Līgas speciālo sūtni Kofi Annanu – līdz otrdienai Sīrijas karaspēkam vajadzēja būt izvestam no apdzīvotajiem centriem un tāpat bija jābūt pārtrauktai asinsizliešanai pret civiliedzīvotājiem. Savukārt pilnīgs pamiers tika gaidīts iestājamies ceturtdien.

Tomēr aktīvisti Sīrijā ziņo, ka valdības karaspēks vēl otrdienas rītā turpināja apšaudīt valsts dienvidu pilsētu Homsu. Militāra aktivitāte bijusi arī Alepo un citos Sīrijas reģionos.

Savukārt pirmdien vairāki cilvēki tika ievainoti un divi nogalināti Turcijas bēgļu nometnē. Turcijas premjerministrs paziņoja, ka šis incidents ir «skaidrs robežu pārkāpums» un ka valsts pieņems attiecīgus plānus tālākai rīcībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Bašara Al Asada paziņojumu, ka Sīrija atteiksies no saviem ķīmiskajiem ieročiem, ASV joprojām ir gatavas veikt uzbrukumus režīma militārajiem objektiem, pavēstījis Valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tikmēr Ženēvā turpinās ASV un Krievijas sarunas saistībā ar Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem. Iepriekš Sīrijas prezidents paziņoja, ka no ķīmiskajiem ieročiem varētu atteikties, ja ASV pārtrauks atbalstīt nemierniekus, kas cīnās pret Damaskas režīmu.

Sarunā ar Krievijas televīziju B. Al Asads norādīja, ka ir gatavs parakstīt starptautisku konvenciju, kas aizliedz ķīmiskos ieročus, bet pašus to krājumus mēneša laikā nodos starptautiskajai kontrolei. Savukārt ASV uzskata, ka Sīrijas režīmam ķīmisko ieroču nodošana starptautiskajai kontrolei būtu jāveic ātrākā tempā, bet Bašars Al Asads nav tādā situācijā, lai par to diskutētu. Šādu uzskatu Dž. Kerijs paudis, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropas Savienība var noteikt embargo Sīrijas naftai

Jānis Šķupelis, 25.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) nākamās nedēļas laikā, visticamāk, lems par embargo uzlikšanu Sīrijas naftai, lai pastiprinātu spiedienu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, raksta Reuters.

Šobrīd Apvienotās Nācijas lēš, ka pēdējo piecu mēnešu laikā Bašara al Asada režīms ir vainojams aptuveni pie 2,2 tūkst. civiliedzīvotāju-demonstrantu nogalināšanas. Izskatās, ka Eiropas Savienība, kura iesaldējusi vairāku režīmam tuvu stāvošu personu banku kontus un liegusi tām ieceļot ES valstīs, ir nobriedusi vēl noteiktākiem soļiem, ziņo Reuters.

Jānorāda, ka naftas sektors nodrošina aptuveni ceturto daļu Sīrijas iekšzemes kopprodukta, un aptuveni 90% naftas produktu Sīrija eksportē tieši uz Eiropas Savienības valstīm – Nīderlandi, Itāliju, Franciju un Spāniju (Lībija dienā eksportē aptuveni 150 tūkst. barelu naftas). Tiesa gan, viss nav tik vienkārš, jo arī Eiropas valstīm Sīrijas nafta tomēr ir nepieciešama un var iedragāt šo valstu komerciālās intereses laikā, kad par ekonomikas izaugsmes turpināšanos pastāv lielas bažas (Tiesa gan, Sīrijas naftas eksporta apjomi ir samērā mazi). Tādējādi ir iespējams, ka tiks lemts par citādāku sankciju variāciju (kas gan tāpat varētu būt saistīta ar naftas nozari). Piemēram, tiek spriests par to, kādi mēri varētu tikt pieņemti, lai ietekmētu atsevišķu Sīrijas uzņēmumu darbību, piemēram, varētu tikt traucēta to sadarbība ar Eiropas kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV raķešu triecieni Sīrijā ir adekvāta rīcība ķīmisko ieroču izmantošanas ierobežošanai

Zane Atlāce - Bistere, 07.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV veiktie raķešu triecieni Šairatas gaisa spēku bāzei Sīrijā ir adekvāta rīcība, lai nepieļautu atkārtotu ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, uzskata Latvijas Ārlietu ministrija.

Tas ir skaidrs signāls, ka ķīmisko ieroču izplatīšana un izmantošana nav pieļaujama, ministrija norāda presei izplatītajā paziņojumā.

5. aprīlī Ārlietu ministrija nosodīja ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem Sīrijas Idlibas provincē un aicināja nekavējoties izmeklēt notikušā apstākļus un sodīt tos, kas ir atbildīgi par šādiem noziegumiem.

Vienlaikus Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka ANO Drošības padomes dalībvalstis tomēr spēs vienoties par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču uzbrukumu un ļautu izmeklēt notikušo.

Sīrijas valdības veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts, Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Tramps brīdina Turciju par ekonomisku sagrāvi, ja tā uzbruks kurdiem

LETA--AFP, 14.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien brīdināja Turciju par ekonomisku sagrāvi, ja tā pēc ASV karaspēka atvilkšanas no Sīrijas uzbruks kurdu spēkiem, vienlaikus prezidents mudināja kurdus neprovocēt Ankaru.

«Mēs Turciju ekonomiski sagrausim, ja viņi uzbruks kurdiem,» tviterī brīdināja Tramps, mudinot arī izveidot 30 kilometru drošības zonu.

«Tāpat es negribu, ka kurdi provocē Turciju. Krievija, Irāna un Sīrija ir lielākie ieguvēji no ASV ilgtermiņa politikas iznīcināt »Islāma valsti« - dabīgie ienaidnieki. Mēs arī gūstam labumu, bet tagad ir laiks vest mūsu karavīrus mājās. Jāizbeidz bezgalīgie kari!»

Trampa pēkšņais 19.decembra paziņojums, ka no Sīrijas tiks izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baltais nams: nav šaubu, ka Sīrija izmantojusi ķīmiskos ieročus; uzbrukums varētu sākties jau ceturtdien

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka Sīrijas valdība izmantojusi ķīmiskos ieročus un ir jāsauc pie atbildības, atzinis ASV viceprezidents Džo Baidens.

«Neviens nešaubās par to, ka nevainīgi vīrieši, sievietes un bērni kļuvuši par ķīmisko ieroču izmantošanas upuriem Sīrijā. Nav ne mazāko šaubu, kurš ir atbildīgs par briesmīgo ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā: Sīrijas režīms,» sacījis Džo Baidena sacīto citē NBCNews.

Triecieni Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada valdības spēku militārajiem objektiem varētu sākties tuvāko dienu laikā, iespējams, jau ceturtdien, norādījušas Baltā Nama amatpersonas. Iespējams, pret Sīriju varētu tikt vērsti raķešu triecieni, kas ilgtu dažas dienas. Uzbrukumu mērķis gan nebūtu Bašara Al Asada režīma gāšana, bet gan lai piespiestu Sīriju pārtraukt ķīmisko ieroču izmantošanu. Raķešu triecieni pret Sīriju varētu tikt vērsti no ASV karaflotes kuģiem, kas atrodas Vidusjūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzbrukumu Sīrijai varētu atlikt, ja šīs valsts ķīmisko ieroču arsenāls tiktu nodots starptautiskas kontroles rīcībā, pavēstījis ASV prezidents Baraks Obama.

Vienlaikus ASV prezidents arī atzinis, ka Sīrijas režīms, visticamāk, šādiem nosacījumiem nepiekritīs.

«Tas reprezentē iespējamu pozitīvu notikumu attīstību. Es domāju, ka mēs esam pieredzējuši situāciju, kad ASV un sabiedroto militāra uzbrukuma iespējamība likusi viņiem [Sīrijas režīmam] apdomāties un izsvērt šāda soļa speršanu,» sarunā ar NBC News sacīja B. Obama.

«Ja viņi to darīs, tad tas būs svarīgs solis uz priekšu. Tomēr mums jābūt skeptiski noskaņotiem, jo mēs jau esam redzējuši kādas darbības viņi pēdējo gadu laikā piekopuši,» klāstīja ASV prezidents.

Plānu par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu ierosinājusi Krievija. Kaimiņvalsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādījis, ka viņš cer uz ātru un pozitīvu Sīrijas atbildi. Savukārt Sīrija apsveikusi šādu Krievijas iniciatīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valstis piedāvājušas savu palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā, kas paredzēta saskaņā ar panākto vienošanos starp Krieviju un ASV.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanu panāca sestdien Ženēvā aizvadīto sarunu laikā. Saskaņā ar panākto vienošanos Sīrijai nedēļas laikā jāatklāj informācija par visiem tās rīcībā esošajiem ķīmiskajiem ieročiem. Tāpat Sīrijai jāgarantē Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) speciālistiem piekļuve savam arsenālam.

OPCW pārstāvjiem tikmēr līdz nākamā gada pirmajai pusei jāiznīcina Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls. Gadījumā, ja Sīrija vilcināsies ar šo noteikumu izpildīšanu, centīsies ķīmiskos ieročus nodot saviem sabiedrotajiem vai arī tos atkārtoti izmantos, ASV un Krievija varēs īstenot ANO VII nodaļu, kas nosaka militāra spēka izmantošanu. Sīrija panākto vienošanos apsveikusi, norādot, ka tā bijusi šīs valsts izcīnīta uzvara, kas izdevusies ar Krievijas draugu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un ASV: Sīrijas gadījums nav līdzīgs Irākai

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija un ASV noraidījušas Sīrijas gadījuma salīdzināšanu ar Irāku, uzsverot, ka militāru operāciju rezultātā nav gaidāma ilga un mokoša kara sākšanās.

Uzstājoties kopīgas konferences laikā Parīzē, ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs un Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzsvēra, ka šobrīd cilvēku prātos valda lielas šaubas par Rietumvalstu iebrukuma Sīrijā nepieciešamību. Tas saistīts ar neprecīziem izlūkdienestu ziņojumiem par masu iznīcināšanas līdzekļiem Irākā, kas kalpoja par iemeslu iebrukumam 2003. gadā.

Dž. Kerijis norādīja, ka īpaši uzstājis, lai ASV izlūkdienesti publisko savus atklājumus, tādējādi ļaujot pārliecināties, ka Sīrija nekļūs par «otro Irāku». ASV rīcībā esošās pārtvertās sarunas starp Sīrijas armijas vadību apliecinot, ka Bašara Al Asada režīma spēki devuši rīkojumu gatavoties ķīmisko ieroču uzbrukumam un karavīriem izdalījuši gāzmaskas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirms iespējamiem triecieniem Sīrijai, Izraēlā ievērojami palielinājies pieprasījums pēc gāzmaskām

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēlā ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc gāzmaskām, un pie to izdalīšanas centriem izveidojušās lielas rindas, iedzīvotājiem gatavojoties iespējamiem Sīrijas un Irānas triecieniem.

Izraēlas varasiestādes norāda, ka izsniegto gāzmasku skaits pēdējo dienu laikā ir trīskāršojies un šādi aizsardzības līdzekļi ir jau aptuveni piecu miljonu jeb 60% valsts iedzīvotāju rīcībā. Lai gan valsts premjers Benjamins Netanjahu paudis, ka Izraēla nepiedalīsies iespējamā rietumvalstu triecienā Sīrijai, pastāv viedoklis, ka šī valsts varētu kļūt par Damaskas atriebības mērķi. B. Netanjahu arī brīdinājis, ka gadījumā, ja tiks konstatēti centieni uzbrukt Izraēlai, viņa valsts stingri reaģēs.

Iepriekš brīdinājumu rietumvalstīm izteikušas Irānas varasiestādes, kuras norādījušas, ka Sīrijas uzbrukuma gadījumā triecieni varētu tikt vērsti arī pret Izraēlu. «Ja šāds incidents [uzbrukums Sīrijai] patiešām notiks, tad cionistu režīms kļūs par pirmo upuri,» brīdinājis Irānas vēstnieks Sīrijā Huseins Šeikholeslams (Hossein Sheikholeslam).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu

LETA--AFP/RIA NOVOSTI/TASS, 24.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu pēc tās gaisa telpas pārkāpšanas, vēsta Turcijas mediji un amatpersonas.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs Su-24. Krievija uzsver, ka lidmašīna nav pārkāpusi Turcijas robežu un tā notriekta no zemes 6000 metru augstumā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Aizsardzības ministrija vēl nav nosaukusi precīzus lidmašīnas nogāšanās iemeslus, tāpēc šobrīd nevar atbildēt uz jautājumu par iespējamo Krievijas reakciju.

Pēc viņa teiktā, iespējams, ka Putins šo jautājumu skars vēlāk otrdien, kad Sočos tiksies ar Jordānijas karali Abullu II. Peskovs uzsvēra, ka tas ir «patiešām ļoti nopietns notikums», taču būtu nepareizi izdarīt secinājums, kamēr nav visas informācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sīrijas programmētājs izstrādājis viedtālruņu lietojumprogrammu, kas brīdina iedzīvotājus, ja viņu dzīvesvietu apdraud izšauta SCUD tipa raķete. Pilsoņu kara plosītajā valstī aplikācija kļuvusi ļoti populāra, un to lejupielādējuši vairāki tūkstoši viedtālruņu īpašnieku.

Lietojumprogrammu izstrādājis programmētājs Dlšads Otmans (Dlshad Othman), kurš Sīriju pametis 2011. gadā un patlaban dzīvo Vašingtonā ASV. Savu radīto lietojumprogrammu viņš demonstrējis Ņujorkā notikušās Google konferences ietvaros.

Programmas darbu nodrošina septiņi brīvprātīgie, kas izvietoti Damaskas apkārtnē esošajos kalnos. Ja raķete tiek pamanīta, brīvprātīgie nosūta brīdinājumu uz interneta vietni aymta.com (arābu valodā vārds aymta nozīmē kad).

Vietnē tiek analizēta raķetes trajektorija un tiek aprēķināts, kurā vietā tā piezemēsies. Šī informācija nonāk lietojumprogrammas lietotāju rīcībā, kuriem tādējādi tiek dots vidēji astoņu līdz 13 minūšu ilgs laiks, lai paspētu pārvietoties uz drošākām vietām. Nav gan zināma šādas lietojumprogrammas datu precizitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieru skartās Sīrijas premjerministrs Riāds Hidžabs ticis atbrīvots no amata, kuru viņš ieņēma tikai pirms diviem mēnešiem, taču, kā vēsta CBS News, atsaucoties uz drošiem avotiem, ka Sīrijas premjers patiesībā ir pārgājis opozīcijā, tādējādi pametot prezidenta Bašara Asada autokrātisko režīmu.

Valsts kontrolētā Sīrijas Televīzija par R. Hidžaba atbrīvošanu no amata paziņoja pirmdienas rītā.

Kā norāda opozīcijas avoti Hidžabs ar ģimeni jau ir pametis Sīrijas teritoriju, taču viņa atrašanās vieta patlaban nav zināma.

aizvadītais mēnesis Sīrijā bijis asiņainākais kopš pagājušā gada marta, kad sākās nemieri, un katru nedēļu valstī tika nogalināts aptuveni tūkstotis cilvēku.

Kopumā visas Sīrijas teritorijā jūlijā tika nogalināti 4239 cilvēki.

Sestdien Sīrijā nogalināti 205 cilvēki - 115 civiliedzīvotāji, 38 nemiernieku kaujinieki un 52 karavīri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas vēstnieks ANO Vasīlijs Ņebenzja ceturtdien aicinājis ASV un tās sabiedrotos atturēties no militāra trieciena Sīrijai, piebilstot, ka Maskava «nevar izslēgt» kara iespējamību starp Krieviju un Savienotajām Valstīm.

Ar šo paziņojumu Ņebenzja nācis klajā pēc ANO drošības padomes sēdes, kuras sasaukšanu pieprasīja Bolīvija, pieaugot bažām, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu pieņemt lēmumu par triecienu Sīrijai, kas tiek turēta aizdomās par ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

«Tūlītējā prioritāte ir novērst kara draudus,» žurnālistiem sacīja Krievijas vēstnieks. «Mēs ceram, ka nenonāksim līdz punktam, kad atpakaļceļa vairs nebūs.»

Uz jautājumu, vai viņš ar to domājis karu starp ASV un Krieviju, Ņebenzja atbildēja: «Mēs diemžēl nevaram izslēgt nevienu no iespējām, jo dzirdam paziņojumus, kas nāk no Vašingtonas. Tie ir ļoti kareivīgi.»

Tikmēr Baltais nams pēc ASV Nacionālās drošības padomes sēdes, kas notika ceturtdienas pēcpusdienā, paziņojis, ka Tramps vēl nav pieņēmis «galīgo lēmumu» par iespējamo militāro triecienu Sīrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Tramps apstiprina sankcijas Turcijas līderiem, atjauno tarifus un izbeidz tirdzniecības sarunas

LETA--AFP, 15.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien apstiprināja sankciju noteikšanu Turcijas līderiem, atjaunoja muitas tarifus Turcijas tērauda produkcijai un izbeidza tirdzniecības sarunas, šādi protestējot pret Turcijas ofensīvu Sīrijā.

«Es esmu pilnīgi gatavs ātri sagraut Turcijas ekonomiku, ja Turcijas līderi turpinās iet pa šo bīstamo un iznīcinošo taku,» paziņoja Tramps. Prezidents sacīja, ka ir izdevis izpildrīkojumu, kas ļauj noteikt sankcijas esošām un bijušām Turcijas amatpersonām, kā arī nekavējoties izbeidzis sarunas par ASV-Turcijas tirdzniecības vienošanos.

Tramps arī sacīja, ka viņš atjaunos 50% muitas tarifu Turcijas tērauda produkcijai. Šāds tarifs bija viens no pasākumiem, kurus ASV pērn īstenoja, lai panāktu Turcijā aizturēta amerikāņu mācītāja atbrīvošanu. Tramps maijā pazemināja šo tarifu līdz 25%, pielāgojoties tarifiem, ko Tramps bija piemērojis citiem ASV tirdzniecības partneriem, tai skaitā Eiropas Savienībai (ES). Pēc Trampa izpildrīkojuma tika noteiktas ASV sankcijas Turcijas Aizsardzības ministrijai un Enerģētikas ministrijai, kā arī iekšlietu, aizsardzības un enerģētikas ministriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama gūst pirmos panākumus centienos nodrošināt atbalstu uzbrukumam Sīrijai

Jānis Rancāns, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Senāta Ārlietu komisija atbalstījusi prezidenta Baraka Obamas nolūku izmantot Sīrijā militāru spēku, tādējādi sodot režīmu par ķīmisko ieroču izmantošanu. Par rezolūciju gan vēl gaidāms Senāta balsojums.

Saskaņā ar komisijas atbalstīto plānu, laiks ASV militāro spēku triecieniem pret Sīriju ierobežots ar 60 dienu ilgu periodu, kuru var pagarināt vēl uz 30 dienām. Ierosinājums gan liedz Sīrijas konfliktā iesaistīties ASV sauszemes karaspēkam. Papildus gaidāmajam Senāta balsojumam, militārie triecieni pret Sīriju tiks izskatīti arī Pārstāvju palātā. Lai panāktu Kongresa atbalstu, B. Obamam nāksies pielikt ievērojamas pūles, atzīst analītiķi.

Trešdien debates par militāra spēka izmantošanu pret Sīriju tika aizvadītas arī Francijas parlamentā, kurā gan nav paredzēts balsojums par Damaskas sodīšanu. «Mēs esam pārliecināti, ka Sīrijas rīcībā ir vieni no pasaules lielākajiem ķīmisko ieroču krājumiem. Neatbildēt uz to izmantošanu 21. augustā, nozīmētu briesmīgas ziņas nosūtīšanu gan Bašara Al Asada režīmam, gan Sīrijas iedzīvotājiem: ķīmiskos ieročus var izmantot arī turpmāk,» parlamenta debašu laikā sacīja Francijas premjerministrs Žans Marks Ero (Jean Marc Ayrault). Parīze, kas bijusi viena no ciešākajām militāra spēka izmantošanas atbalstītājām, arī norādījusi, ka vienatnē Sīrijai neuzbruks un vispirms sagaidīs ASV Kongresa lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV aptur Sīrijas vēstniecības darbu; prasa dimplomātiem pamest valsti

Gunta Kursiša, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV apturējusi Sīrijas vēstniecības Vašingtonā darbību un lūgusi diplomātiem un vēstniecības darbiniekiem, kas nav ASV pilsoņi vai kuriem nav pastāvīgas uzturēšanās atļaujas, pamest valsti, ziņo Reuters.

Šāds lūgums tika pausts otrdien.

ASV speciālais sūtnis Sīrijā Daniels Rubinšteins (Daniel Rubinstein) pauda, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads atteicies atkāpties. V. al Asads esot vainojams pret Sīrijas tautu vērstā nežēlastībā.

«Mēs esam noteikuši par nepieņemamu indivīdiem, kas ir šī režīma iecelti,veikt diplomātiskas vai konsulāras darbības ASV,» paziņoja D. Rubinšteins.

«Līdz ar to ASV norādījusi Sīrijas valdībai, ka tai nekavējoties jāpārtrauc vēstniecības darbs Vašingtonā, kā arī konsulātu darbs Trojā, Mičiganā, un Hjūstonā, Teksasā,» teikts ASV pārstāvja paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Asads: uzbrukums Sīrijai var aizdedzināt Tuvo austrumu «pulvermucu»

Jānis Rancāns, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Militārs uzbrukums Sīrijai var aizdedzināt Tuvo austrumu «pulvermucu» un izraisīt nekontrolējamu reģionālo karu, kā arī veicināt haosu un ekstrēmismu, paziņojis šīs valsts prezidents Bašars Al Asads.

Sarunā ar mediju Le Figaro Sīrijas līderis arī uzsvēra, ka pret režīmu izvirzītās apsūdzības ķīmisko ieroču izmantošanā ir neloģiskas. «Tiem, kuri izvirza šādas apsūdzības, jādemonstrē pierādījumi. Mēs aicinām ASV un Franciju to darīt,» sacīja B. Al Asads.

«Tuvie austrumi ir pulvermuca, kurai liesmas nāk aizvien tuvāk. Mēs nerunājam tikai par Sīrijas atbildi [uz militāriem triecieniem], bet gan par to, kas notiks pēc pirmā uzbrukuma. Neviens nezina, kas notiks. Situācijas kontrole pazudīs tajā mirklī, kad pulvermuca uzsprāgs. Izplatīsies haoss un ekstrēmisms. Iespējams reģionāls karš,» sacīja B. Al Asads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

NATO līderi apstiprina aizsardzības plānus Polijai un Baltijas valstīm

LETA--DPA, 04.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Turcijas sākotnēji izteiktajiem iebildumiem, NATO līderi trešdien apstiprinājuši jaunus aizsardzības plānus Polijai un Baltijas valstīm, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Šodien mēs vienojāmies par atjauninātu plānu Baltijas valstīm un Polijai," pēc NATO 70.gadadienai veltītā samita pavēstīja Stoltenbergs. "Ir labi zināms, ka starp NATO sabiedrotajiem ir dažādi viedokļi par to, kā apzīmēt YPG (kurdu bruņotais grupējums "Tautas aizsardzības vienības")."

Jautājums ticis pārspriests starp sabiedrotajiem, taču trešdien samita sarunās tas "netika konkrēti skatīts", sacīja Stoltenbergs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka sabiedrotie ir vienisprātis par nepieciešamību neapdraudēt panākumus pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Kā ziņots, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans bija pavēstījis, ka nepiekritīs NATO aizsardzības plānam Baltijas valstīm un Polijai, kamēr alianse neatbalstīs Ankaras bažas attiecībā uz Sīrijas kurdu kaujiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija saistībā ar konfliktu Sīrijā joprojām saglabājas saspringta. Krievijas prezidents Vladimirs Putins laikraksta New York Times slejās uzrunājis ASV iedzīvotājus, norādot, ka uzbrukumi Damaskas režīmam var stiprināt terorismu un likt daudziem miljoniem cilvēku Vašingtonu vairs neuzlūkot kā demokrātijas paraugu.

Paredzēts, ka ASV un Krievija Ženēvā aizvadīs divpusējas sarunas par jautājumiem saistībā ar Sīriju. Jau iepriekš izskanējis, ka ASV un tās sabiedrotās apsver militārus triecienus Bašara Al Asada valdības spēkiem, tādējādi reaģējot uz augustā notikušajiem ķīmiskajiem uzbrukumiem, kuros vainots Damaskas režīms, kas gan šīs apsūdzības noliedz. Krievija izteikusi piedāvājumu, kura ietvaros Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāls tiktu nodots starptautiskā kontrolē.

Sīrijas pilsoņkarš ilgst jau no 2011. gada. Kara pirmajā posmā nemiernieku kontrolē nonāca plaši valsts apgabali, un Bašara Al Asada režīma pastāvēšana tika apdraudēta. Šā gada pavasarī valdības karaspēkam ar Libānas šīitu kustības Hezbollah palīdzību izdevās pāriet uzbrukumā un atkarot nemierniekiem vairākus svarīgus atbalsta punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru