Transports un loģistika

Šogad pārdoti jau 1000 jaunu motociklu

, 10.07.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas dati par 2006.g. un 2007.g. izlaiduma jauno motociklu un triciklu pārdošanu 2007. gada pirmajā pusgadā liecina, ka kopumā pārdoti 1069 šādi tranportlīdzekļi.

Tirgus līderis ir Honda ar 167 pārdotām vienībām, kam seko Kawasaki ar 98 vienībām un Yamaha ar 95 vienībām.

Pirmais desmitnieks:

Nr.MARKA30.06.
1HONDA167
2KAWASAKI98
3YAMAHA95
4YIYING94
5SUZUKI59
6HARLEY DAVIDSON56
7BMW50
8GILERA44
9HUSQVARNA36
10XINGYUE36

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Notiks seno motociklu salidojums Rīga Retro 2007

, 03.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada 11. augustā Rīgā notiks starptautisks seno motociklu salidojums Rīga Retro 2007, kas veltīts sporta biedrības Marss dibināšanas 100. gadadienai, Db.lv informēja Rīgas Motormuzejs.

Rīga Retro notiek jau otro gadu, to organizē Rīgas Motormuzejs sadarbībā ar Latvijas Antīko automobiļu klubu.

Salidojums sāksies ar seno motociklu parādes braucienu no Biķernieku kompleksās sporta bāzes Mežciemā uz Vecrīgu, pēc tam no plkst. 12.00 līdz 15.00 būs izstāde Rātslaukumā. Izstādes laikā notiks motociklu prezentācijas kopā ar Arni Blodonu un Valdi Kļaviņu, būs konkursi, darbosies fotosalons. Pēc tam senie spēkrati dosies braucienā uz Lēdmani.

Pasākumā piedalīsies ap 60 seno motociklu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Viens no vecākajiem būs 1910. gadā Beļģijā ražotais F/N motocikls, kurš ir tipisks 20. gs. sākumam un kura konstrukcijā vēl vērojami velosipēda elementi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīz tiks atklāta motosezona, taču liela daļa autobraucēju ar bažām gaida Brīvo vanagu uzlidojumu galvenokārt nekorektas motociklistu braukšanas kultūras dēļ.

Latvijas Motoklubu asociācijas valdes loceklis, motociklu būvētājs un braukšanas instruktors Uģis Spēlmanis atzīst, ka pēdējā laikā tā ir krietni vien uzlabojusies. Turklāt statistikas dati liecina, ka pērn no 148 bojā gājušajiem ceļu satiksmes dalībniekiem tikai trīs ir bijuši motociklisti, kas atspēko sabiedrības aizspriedumus. Motobraukšana ir dzīvesveids, taču arvien vairāk cilvēki motociklu uzskata par transporta līdzekli, tā nav tikai spēļmantiņa, kas domāta izklaidēm, teic U. Spēlmanis.

Fragments no intervijas, kas publicēta 8.marta laikrakstā Dienas Bizness:

Kurā vecumā pirmo reizi uzkāpāt uz motocikla? Kā sākās jūsu aizraušanās ar šo spēkratu?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv saņēmis sūdzības no motociklu vadītājiem, kas uzskata, ka policija nepamatoti lielu uzmanību pievērsusi tieši viņu kontrolei. Esot vērojamas pat situācijas, kad policists aptur pārbaudei godīgi braucošu motocikla vadītāju, neraugoties uz to, ka blakus vieglā automašīna pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus.

Kāds motocikla vadītājs Db.lv stāstīja par situāciju, kad policists viņu apturējis pārbaudei, neraugoties uz to, ka viņš braucis godīgi, ievērojot visus noteikumus, bet turpat blakus kāds vieglās automašīnas vadītājs pārkāpis noteikumus. Motocikla vadītājs sašutis vaicājis policistam, kādēļ viņš nepievērš uzmanību vieglās automašīnas vadītāja izgājieniem, bet aptur motobraucēju, kas brauc godīgi. Policists esot atbildējis, ka tas ir Iekšlietu ministra Ivara Godmaņa rīkojums - pastiprināti kontrolēt tieši motociklu vadītājus.

Db.lv sazinājās ar I. Godmaņa padomnieku Kristu Leiškalnu, lai uzzinātu, vai šāda informācija atbilst patiesībai un vai motociklu vadītāju pastiprināta kontrole ir saistīta ar Līgo svētkiem un Jāņiem. K. Leiškalns apgalvoja, ka ministra rīkojuma pastiprināti kontrolēt tieši motociklu vadītājus gaidāmo Līgo svētku un Jāņu laikā neesot. Svētku periodā pastiprināti tiekot kontrolēti visi transportlīdzekļi neatkarīgi no tā, vai tās ir vieglās automašīnas, kravas automašīnas vai motocikli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BMW Motorrad modeļu saime GS 2010. gadā svin 30. jubileju. Ideja par komfortablu un drošu lielas kubatūras enduro motociklu BMW ir izrādījusies tik veiksmīga, ka šādas mašīnas pārdotas vairāk nekā pusmiljonu tirāžā.

2010. gadā, atskatoties uz trim panākumu piesātinātām desmitgadēm, daudzas no uzvarām šķiet pašsaprotamas. Taču patiesībā vairākums no tām tika izkaltas idejiski drosmīgā inženieru darbā un Dakaras karstuma un smilšu peklē.

Uz priekšu caur sporta tradīcijām

Lai gan BMW markas motociklu tēls līdz nesenai pagātnei tikai retu reizi saistījies ar sportu, tieši tas lielā mērā veidojis pamatu markas tehnikas attīstībai. Jau piecdesmitajos un sešdesmitajos gados BMW ieguva daudzus titulus dažādos enduro (cross country) pasākumos. Herberts Šeks (Herbert Scheck), startējot ar modificētu BMW R GS 75/5, laika posmā no 1970. līdz 1972. gadam trīsreiz kļuva par valsts čempionu, bet 1978. gadā BMW trofeju pulku papildināja testa nodaļas darbinieks Lāslo Peress (Laszlo Peres), ar pašbūvētu vien 142 kg smagu 800 cm3 mašīnu Vācijas čempionātā iegūstot 2. vietu. Vēl vairāk – ar oficiālu rūpnīcas atbalstu pirmās vietas tika izcīnītas 1979. un 1980. gada Vācijas čempionātos. Neviens pretinieks nespēja izrādīt pretestību arī tā gada Eiropas čempionātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Motociklu avārijas: BTA apkopojusi lielāko apdrošināšanas atlīdzību TOP 3

Lelde Petrāne, 18.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE (BTA), apkopojot pēdējo trīs gadu KASKO apdrošināšanas atlīdzību statistiku par negadījumiem, kuros cietuši motociklu vadītāji vai radīti bojājumi motocikliem, secinājusi, ka visbiežāk – 25 % no visiem pieteikumiem – negadījumos iekļuvuši Honda markas motociklu vadītāji. Līdzvērtīgā skaitā – 17 % no visiem pieteiktajiem negadījumiem – cietuši Kawasaki un Yamaha markas motociklu vadītāji. Visbiežāk motociklisti cietuši ceļu satiksmes negadījumos Rīgā, Rīgas reģionā un Kurzemē.

Saskaņā ar biedrības Auto Asociācija sniegto informāciju šī gada pirmajā pusgadā motociklu pirmreizējo reģistrāciju skaits ir sasniedzis 384 vienības, kas ir par 14 % vairāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā, kad tika reģistrēti 336 motocikli. Populārākie reģistrētie motociklu zīmoli šogad bijuši BMW, Harley Davidson un Honda.

Analizējot informāciju par pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem, kuros cietuši motociklisti vai radīti bojājumi motociklam, BTA secinājusi, ka visbiežāk – 67 % no visiem motociklu KASKO atlīdzību pieteikumiem – negadījumi notikuši, motociklam saskrienoties ar automašīnu. 13 % gadījumu motociklam radīti bojājumi, uzbraucot stāvošam transportlīdzeklim, 7 % gadījumu, iebraucot bedrē un 3 % gadījumu, apgāžoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 25. līdz 28. jūnijam Jūrmalā notiks Eiropas Harley-Davidson motociklu īpašnieku kluba 18.gadskārtējais salidojums, kas sola gan plašu šova programmu, gan transporta kustības ierobežojumus pilsētā.

Tiek prognozēts, ka Jūrmalā ieradīsies ap 3000 motociklu un aptuveni 6000 motociklistu, moto īpašnieku, Harley-Davidson īpašnieku kluba biedru un citu interesentu no visas pasaules, pavēstīja Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ingmārs Čaklais.

Jau vēstīts, ka jūrmalniekiem un pilsētas viesiem tiek solīti motociklu paraugdemonstrējumu braucieni, Harley-Davidson zīmola produktu (arī apģērba) un atribūtikas tirdzniecība, visdaudzveidīgāko motociklu izbraucieni pa pilsētu, skaistāko un interesantāk pārveidoto (tūnēto) motociklu šovs, koncerti Dzintaru koncertzālē, grandiozs parādes brauciens cauri visai Jūrmalai un pa Jūrmalas apvedceļu, izbraucieni pludmalē un daudzas citas saistošas izdarības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzot, iestājoties ilgi gaidītajam astronomiskajam pavasarim, arī ikviens motociklists un moto entuziasts aizvien aktīvāk domā par jauno motosezonu. Tādēļ, lai veiksmīgi sagatavotos jaunajai sezonai, no 25. līdz 28. martam Ķīpsalā notiks tradicionālā motociklu un aksesuāru izstāde Motocikls 2010.

Ķīpsālā izstādes apmeklētāji varēs gūt plašu ieskatu motociklu pasaulē un, konsultējoties ar speciālistiem, izvēlēties sev atbilstošāko marku un veidu motociklus, motorollerus un kvadriciklus. Tāpat būs iespējams iegādāties motociklu rezerves daļas, apģērbus, aksesuārus un uzzināt visu par remonta iespējām un tūningu. Pirmoreiz Ķīpsalā izstādes laikā, 27. un 28. martā notiks motociklu un to rezerves daļu tirgus.

Tirgus organizators – pazīstamais motospeciālists Uģis Spēlmanis – pauž pārliecību, ka šāds tirdziņš varētu iekarot popularitāti tāpat, kā tas ir visā Vakareiropā, kur tirgus pulcē aktīvos moto lietotājus un interesentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pakāpeniski paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem, kā arī atsevišķiem naftas produktiem, kurus izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) un brīvostās.

To paredz grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas iekļauti 2024.gada budžeta likumprojektu pakotnē.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 2024.gada 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Savukārt par alkoholiskajiem dzērieniem par vien litru stiprā alkoholiskā dzēriena (degvīns, brendijs u.tml. ar spirta saturu 40%) cena varētu pieaugt par 0,67 eiro, sidra ar alkohola saturu līdz 6% cena varētu pieaugt par 0,07 eiro, vīna vai raudzētā dzēriena virs 6% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro un starpproduktu (vermuti) līdz 15% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmoreiz Baltijas valstīs ir pieejams BMW Motorrad Rent A Ride motociklu nomas pakalpojums, kas dod iespēju iznomāt BMW zīmola motociklus uz ierobežotu laiku.

Latvijā interesentiem būs iespēja iznomāt kādu no vairākiem platformā pieejamajiem motocikliem oficiālajā BMW Motorrad pārstāvniecībā Inchcape Motors Latvia.

“Domājot gan par saviem esošajiem, gan potenciālajiem klientiem, mums kā oficiālajam BMW Motorrad pārstāvim Latvijā ir svarīgi palīdzēt saviem klientiem arvien pilnīgāk atklāt BMW sniegtās iespējas. Šoreiz to nodrošinām paplašinot pieejamo pakalpojuma klāstu un ieviešot jaunu pakalpojumu – ekskluzīvo BMW motociklu nomas iespēju Latvijā. Esam pagodināti, ka esam pirmie starp Baltijas valstu dīleriem, kas ir ieviesuši šo pasaules popularitāti guvušo pakalpojumu arī mūsu klientiem,” saka Andris Ustups, BMW Motorrad autocentra direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīts ekskluzīva dizaina motocikls Night Nomad, informē rīkotājsabiedrības BT1 pārstāve Inese Libere.

Motocikla pārveide veikta Latvijā motociklu dizaina meistardarbnīcā Metalhammers ar tā idejisko virzītāju un dizaineri Juhanu Losop jeb Aleksandru Blūmentālu priekšgalā.

Dizaina motocikla pamatā izmantots 2012. gada Harley Davidson motocikla modelis Road Glide. Tiesa, no tā teju nekas vairs nav palicis.

Lai izjustu atšķirību, vajag aplūkot sākotnējo motociklu, un tad saskatīsiet dizainera darbu. Motocikls ir kļuvis garāks, tam ir speciāli pielāgoti spārni, somas, bāka, un lielākoties viss ir roku darbs, stāsta Juhans.

Motociklu rotā 26 collu liels priekšējais ritenis, īpaši veidota stūre, pašu taisīts metāla kāju balsts čūskas veidolā, kā arī speciāli darināts ādas sēdeklis ar gladiatora tēlu un latīņu uzrakstu Aut vincere, aut mori (Uzvarēt vai mirt). Sēdekli gatavojis motobraucējiem zināmais ādas meistars Hotabičs, bet motociklu krāsojis Vilnis Krilovskis. Braucamais papildināts ar sešiem skaļruņiem, kuru kopējā jauda ir 660 W. Turklāt audioierakstu atskaņošanai ir ierīkots bluetooth.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 26. līdz 29. martam Ķīpsalā notiks 10. motociklu un aksesuāru izstāde Motocikls 2009.

Izstādē Motocikls 2009 piedalīsies ievērojamāko motociklu marku pārstāvji un izplatītāji, tādēļ izstādes apmeklētāji varēs gūt vispusīgu ieskatu motociklu pasaulē un, konsultējoties ar speciālistiem, izvēlēties jebkuru sev vēlamo marku un veidu motociklus, motorollerus un kvadriciklus. Aprilia, BMW, Derbi, Ducati, Gilera, Harley Davidson, Husaberg, Husqvarna, Jordan, Kawasaki, KTM, Kymco, Piaggio, Suzuki, Polaris, Yamaha, Vespa un citas zīmolu preces varēs iegādāties Ķīpsalā. Tāpat būs iespējams iegādāties motociklu rezerves daļas, apģērbus, ķiveres un aksesuārus gan ielas braukšanai, gan sportam. Domājot par mazajiem braucējiem, izstādē tiks prezentēti arī bērniem piemēroti jaudīgi elektriskie kvadricikli ar gumijas riteņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rīgas motormuzejs saņem mini motociklu Mikrons

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā Rīgas motormuzejs ir saņēmis dāvinājumu – 1961. gadā Rīgā uzbūvēto mini motociklu Mikrons. To muzejam ziedojis Valdis Eglītis, kura tēvs Teodors Eglītis bija šī motocikla konstruktors un izgatavotājs.

Motociklu izgudroja un vienā eksemplārā uzbūvēja VEF inženieris T.Eglītis. Tas ir veidots uz bērnu velosipēda (tā dēvētā samokata) bāzes, iebūvējot PSRS rūpnieciski ražoto IRTIŠ velosipēdu piekaramo motoru. Mazā, motorizētā braucamrīka svars bija 16 kilogrami, tas spēja attīstīt ātrumu līdz 30 km/h un patērēja maz benzīna Mazo izmēru dēļ braucamrīks bija ērti pārvadājams un uzglabājams. «Uz liliputu motocikla gana ērti varēja iekārtoties kā liels tā arī mazs. Mocīts skrēja labi,» atceras V.Eglītis. «Rīgas motormuzejs ir īstā vieta, kur atrasties vēsturiskajam, mazajam spēkratam. Tā tiks atspoguļota transportlīdzekļu attīstības vēsture, kā arī saglabāta mana tēva- slavenā VEF konstruktora piemiņa». Apskatīt šo braucamo var Rīgas motormuzeja eks pozīcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošas Braukšanas Skola (DBS) uzskata, ka ceļu satiksmē motobraucēji piedalās pārlieku pārgalvīgi. Ievērojot pareizu, situācijai adekvātu, braukšanas ātrumu, lietojot pilnu ekipējumu un laicīgi izvairoties no bīstamām situācijām, motobraucēji var no traumām pasargāt gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus.

«Prognozējam, ka šovasar cilvēki aktīvāk izmantos motociklus un motorollerus, tādēļ ne tikai satiksmes dalībniekiem uz diviem riteņiem, bet arī autovadītājiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Mūsu novērojumi liecina, ka sezonas sākumā situācija uz ceļiem ir ļoti saspringta un bieži rodas bīstamas situācijas. Mazāk pieredzējuši motobraucēji diemžēl izdara arī liktenīgas kļūdas, tādēļ šogad īpašu uzmanību veltīsim motobraucēju apmācībai. Lai uzlabotu situāciju uz Latvijas ceļiem šogad drošas motobraukšanas kursam piedāvāsim trīs reizes zemāku cenu,» iemācīties braukt droši aicina DBS apmācību direktors Andris Pļavenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Motociklu Honda oficiālais pārstāvis Latvijā SIA H33 17. Aprīlī sporta kompleksā 333 rīkos Honda ielas motociklu testu dienu, kurā savus klientus un interesentus iepazīstinās ar jaunākajiem modeļiem un tehnoloģijām.

Viens no Honda modeļu gammas lepnumiem, ar ko būs iespējams iepazīties testu dienā, ir sportiskās ceļošanas motociklu sērijas VFR jaunākais modelis VFR1200FA, kura izstrādē ir ņemtas vērā iepriekšējo modeļu lietotāju atsauksmes, kā arī izmantotas jaunākās tehnoloģijas.

Līdzīgi, kā pirmais Honda VFR modelis nošokēja visu pasauli, tāpat arī jaunais VFR1200FA no jauna nosaka to, kādam būtu jābūt motociklam. Otrs nozīmīgākais Honda jaunais modelis ir Custom sērijas čoperis VT1300CXAA. Ražotāja Honda sportiskāko motociklu sērija ir CBR. To testa braucienu dienā pārstāvēs jaunākais modelis CBR600RA, kas sniedz lielisku ātrumu trasē un izceļas ar nevainojamām lielceļa motocikla īpašībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rosina OCTA likt iegādāties arī mopēdiem un motorolleriem

Vēsma Lēvalde, 19.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, ka turpmāk visiem motociklu, mopēdu un motorolleru, neatkarīgi no motora tilpuma, īpašniekiem būs jāapdrošina sava kā īpašnieka obligātā civiltiesiskā atbildība (OCTA).

To paredz Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) ierosinājtie grozījumi OCTA likumā. Pašreizējais likums paredz, ka visiem motocikliem, kas piedalās ceļu satiksmē, ir jābūt OCTA. Izņēmumi ir mopēdi un motorolleri ar motora tilpumu līdz 50 kub.cm, kuri, saskaņā ar likumdošanu, drīkst piedalīties ceļu satiksmē bez OCTA.

Ja satiksmes negadījums ir izraisīts ar mopēdu vai motorolleru, kas pēc likuma nav jāapdrošina, tad negadījumā cietušie var saņemt zaudējumu atlīdzības no vainīgā, tikai savstarpēji vienojoties vai tiesas ceļā pieprasot segt radušos zaudējumus Civillikumā noteiktajā kārtībā, skaidro Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs. Tādēļ šobrīd LTAB ir ierosinājis veikt grozījumus OCTA likumā, kas paredz, ka arī par mazjaudīgu mopēdu vai motorolleru, kuriem ir OCTA, izraisītiem negadījumiem cietušajiem radušos zaudējumus segtu apdrošinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iespējams, šī krīze nav tāda, kā visi iedomājas

Jānis Goldbergs, 14.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pēdējos gados straujāk augošajām kompānijām Austrumeiropā ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group, kas darbojas 14 valstu tirgos trīs kontinentos un kuras galvenais birojs atrodas Rīgā.

Kā izdodas audzēt peļņas rādītājus par spīti pandēmijai un šā gada krīzei, Dienas Bizness jautāja Eleving Group valdes priekšsēdētājam Modestam Sudņum (Modestas Sudnius).

Jau pieejama informācija, ka esat viens no straujāk augošiem uzņēmumiem reģionā, esat gan Eiropas, gan citu kontinentu tirgos. Pastāstiet par Eleving Group, kas ir jūsu specializācija?

Eleving Group pirmsākumi meklējami Latvijā pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad uzsākām lietotu automašīnu iegādes finansēšanu. Pamatideja bija palīdzēt cilvēkiem, kuriem nav iespējas saņemt kredītu bankā, kā arī veicināt tādu automašīnu iegādi, ko tradicionālās bankas nefinansē. Kā zinām, bankas labprātāk finansē jaunu automašīnu iegādi, tomēr ne visi tās var atļauties. Šo gadu laikā esam apguvuši daudzus pasaules tirgus un šobrīd pakalpojumus sniedzam ne vien Eiropā, bet arī tādās relatīvi eksotiskās valstīs kā Kenija, Uganda, Uzbekistāna u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Būt par Harley Davidson īpašnieku Ķīnā nav viegli, taču šo motociklu fanu pulks joprojām ir iespaidīgs

Jānis Rancāns, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 1000 Ķīnas pazīstamā amerikāņu motociklu ražotāja Harley Davidson fanu pulcējās Džedzjanas provincē, lai piedalītos piektajā gadskārtējā braucienā, kas šogad ir daļa no 110 leģedārā zīmola jubilejas svinībām.

Būt par Harley Davidson īpašnieku Ķīnā nav viegli. Daļa valsts pilsētu aizliegušas motocikliem izmantot lielākās šosejas un ielas. Savukārt Ķīnas varasiestādes Harley Davidson motociklus uzskata par luksusa preci un tiem piemēro augstus nodokļus – nereti summa sasniedz gandrīz paša motocikla cenu.

Neskatoties uz to, valstī ir izveidojusies spēcīga Harley Davidson motociklu fanu kopiena.

Harley Davidson ēra aizsākās 1903. gadā, kad inženieris Viljams Harlejs ar savu draugu Artūru Deividsonu izbūvēja pirmo motocikla prototipu.

Lai atzīmētu šo notikumu, visā pasaulē šogad norisinās dažādi pasākumi, kas veltīti ražotāja 110 gadu svinībām. Amerikāņu motociklu ražotāja 110 gadi atzīmēti gan ar braucieniem, gan ar plašiem masu pasākumiem un koncertiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules iespaidu kolekcionārs, dēkainis, motobraucējs un SIA Meditec un viesnīcas Two Wheels īpašnieks Mārtiņš Sils no garajiem ekspedīcijas braucieniem ir nedaudz noguris, tomēr tuvākajos gados iecerējis izbraukt 38 tūkst. km garo taku pa Eiropu

Līdz ar pērn īstenoto braucienu no Melburnas līdz Rīgai viņš savai moto piedzīvojumu bagāžai piepulcēja trūkstošo kontinentu. Līdz šim viņš ir devies piecos garākos moto ekspedīcijas braucienos, kuru laikā mērojis vairāk nekā 200 tūkst. km. Divas reizes apbraucis apkārt pasaulei – pirmo reizi, būdams students, kad ap pasauli mēroja ceļoju ar dažādiem transporta līdzekļiem, bet otro reizi viņš piepildīja savu sapni un 180 dienās pasaules robežu apbrauca motocikla seglos. Uzticamo ceļa biedru motociklu viņš dēvē par draugu, kurš turklāt ir unikāls, jo ir vienīgais transporta līdzeklis pasaulē, kurš ar Latvijas numura zīmi ir bijis visos kontinentos, izbraukājis 87 valstu ceļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Pievelk motobraucējus un dēkaiņus

Linda Zalāne, 25.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Atjaunojot pussagruvušu koka ēku Pārdaugavā, izveido viesnīcu Two Wheels, kurā mīt piedzīvojumi, motociklu rūkoņa un romantika.

Atjaunojot pussagruvušu koka ēku Pārdaugavā, izveido viesnīcu Two Wheels, kurā mīt piedzīvojumi, motociklu rūkoņa un romantika

Biznesa idejas autors ir Mārtiņš Sils, kurš sevi dēvē par dēkaini, jo pašam patīk doties vairāku tūkstošu kilometru garos ceļojumos ar motociklu. Pirms pieciem gadiem viņš braucienā pa ASV devās kopā ar Agnesi, kurai, guļot teltī, pačukstēja savu ideju. «Garo ceļojumu laikā esmu apskatījis daudz pasaules vietu un saticis dažādus cilvēkus, bet mājās man pietrūka tikšanās ar citiem dēkaiņiem. Reizēm viņi cauri Rīgai brauca, bet es to nezināju. Gribēju izveidot vietu, kas būtu kā tauriņu ķeramais tīkliņš ceļotājiem avantūristiem,» stāsta Mārtiņš. Atgriežoties no ASV, viņš uz karstām pēdām vēlējās savu ideju realizēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums “Balcia” noslēdzis sadarbības līgumu ar “Energica” markas motociklu pārstāvi Latvijā “Energica Latvia”, kļūstot par pirmo apdrošināšanas uzņēmumu Latvijā, kas piedāvās elektrisko motociklu apdrošināšanu.

Latvijā joprojām autotransporta radītais vides piesārņojums turpina palielināties, un aptuveni 83 % siltumnīcefekta gāzu emisijas (SEG) rada tieši privātie transportlīdzekļi. “Balcia” apņēmusies veicināt videi draudzīgāku transportlīdzekļu pieejamību, atbalstot inovāciju attīstību un esot tuvāk klimata mērķu sasniegšanai.

Sadarbība ar pasaulē vadošo elektrisko motociklu izplatītāju “Energica Latvia” ir mērķtiecīgs solis, lai veicinātu Latvijas iedzīvotājus izvēlēties “zaļākus” transportlīdzekļus, atbalstot ilgtspējīgu pilsētvides attīstību.

“Tas ir mīts, ka apdrošinātāji piesardzīgi apdrošina elektriskos transportlīdzekļus. Mēs esam gatavi uzņemties risku, kas saistīti ar šo spēkratu remontdarbu izmaksu kompensāciju, jo uzskatām, ka apdrošināšana nedrīkst būt šķērslis iedzīvotāju vēlmei iekšdedzes spēkratu nomainīt uz videi draudzīgāku transportlīdzekli,” uzskata “Balcia” viceprezidents Reinis Bērzkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālais BMW Motorrad pārstāvis Latvijā “Inchcape Motors Latvia” Rīgā, Dārzciema ielā atklājis jaunas un modernizētas BMW Motorrad salona telpas.

Ar 300 kvadrātmetru tirdzniecības platību šobrīd šis ir viens no lielākajiem BMW Motorrad saloniem Baltijā.

Iepriekš premium klases zīmola motocikliem bija atvēlēta vieta BMW autosalonā, taču tagad tie ir izvietoti modernizētās telpās. Jaunais salons veidots pēc jaunākā BMW Motorrad dizaina koncepta standartiem, apvienojot autentiskus materiālus un interaktīvu aprīkojumu. Vienlaikus motobraukšanas entuziastiem jaunajās telpās būs vieglāk pārskatīt un izvēlēties aksesuārus un ekipējumu, jo piedāvājums tagad būs izkārtots atbilstoši motociklu dažādajiem segmentiem.

Ievieš BMW motociklu nomas pakalpojumu Latvijā 

Pirmoreiz Baltijas valstīs ir pieejams BMW Motorrad Rent A Ride motociklu nomas...

“Jaunā salona atvēršana ievērojami palielinās pieejamo motociklu skaitu noliktavā Latvijā, nodrošinot klientiem iespēju iegādāties motociklus kaut tajā pašā dienā, negaidot kārotā motocikla piegādi no rūpnīcas Vācijā. Līdz ar jaunā salona atklāšanu pirmajā darbības gadā BMW Motorrad plāno paaugstināt apkalpošanas un tirdzniecības apjomus no 15% līdz 20%, savukārt, salona otrajā stāvā nākotnes perspektīvā plānots arī atvērt restorānu, saka BMW autocentra direktors Andris Ustups.

Kā papildus pakalpojums ieviests motociklu apkopes un glabāšanas iespēja ziemas sezonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas autoražotājs BMW pārdos motociklu un mopēdu ražotāju kompāniju Husqvarna Motorcycles, lai varētu veiksmīgāk pievērsties sava zīmola motorolleru ražošanai un nostiprinātu pozīcijas šajā tirgū.

Par jauno Husqvarna Motorcycles īpašnieku kļūs Austrijas investora Stefana Pierera (Stefan Pierer) holdings Pierer Industrie, kuram pieder arī 51% motociklu ražotāja KTM daļu. Darījuma vērtība netiek atklāta, vēsta Bloomberg.

BMW Husqvarna Motorcycles iegādājās 2007. gadā, lai iekarotu bezceļu un rallija motociku tirgu. Tomēr vēlāk BMW mainīja savas domas, uzskatot, ka nākotne pieder motorolleriem, kurus viegli izmantot pilsētās. «Pārkārtošanas galvenā uzmanība tiks pievērsta mobilitātei pilsētās un e-mobilitātei,» komentējot darījumu, norādīja BMW pārstāviji.

Aizvadītajā gadā Husqvarna Motorcycles pārdeva 10,7 tūkstošus motociklu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaugums 16 procentu apmērā. Tikmēr ar BMW zīmola motociklu tirdzniecība gada laikā augusi par 2%, sasniedzot 106,3 tūkstošus transportlīdzekļu. Analītiķi norāda, ka BMW un Husqvarna savienībai bija ierobežotas izaugsmes iespējas, jo abas kompānijas uzrunājušas pavisam atšķirīgas klientu grupas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Izieta tehniskā apskate vien 23% motociklu

Ieva Mārtiņa, 05.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā kopumā reģistrēto motociklu skaits sasniedz gandrīz 38 tūkstošus, no kuriem ar izietu transportlīdzekļa apskati ir tikai aptuveni ap 23%.

Šādus datus Db.lv sniedza ERGO, vienlaikus informējot, ka, saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja apkopotiem datiem, tikai katram trešajam (36,6%) motociklam Latvijā šobrīd ir iegādāta OCTA. Tiesa, apdrošināšanas kompānija, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi prognozē, ka, aprīlī sākoties motociklu sezonai, piecas reizes pieaugs iegādāto OCTA polišu skaits motocikliem.

ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktore Lilita Linde skaidroja, ka gatavojoties motociklu sezonas atklāšanai, aprīlī tiek iegādāti aptuveni 40% no kopējā OCTA skaita motocikliem. Savukārt maijā tie ir 14%, bet jūnijā un jūlijā – 21% no kopējā gada laikā iegādāta OCTA polišu motocikliem skaita.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Cigarešu paciņa sadārdzināsies par desmit santīmiem, degvielas cena - par 2,44 santīmiem litrā

Lelde Petrāne, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot nodokļiem, Finanšu ministrija aprēķinājusi, ar cik lielu cenu kāpumu jārēķinās Latvijas iedzīvotājiem, kuri iegādājas benzīnu un cigaretes.

Kā norāda ministrija, ja pieņem, ka visi pārējie cigarešu cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, vienas cigarešu paciņas (20 cigaretes) cena varētu palielināties aptuveni par 10 santīmiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (bez PVN palielinājums ir par 8 santīmiem). Vienas cigaretes cena varētu palielināties par 0,5 santīmiem, ieskaitot PVN.

Savukārt, ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam par 2 santīmiem litrā, degvielas cena varētu palielināties par 2,44 santīmiem litrā, ieskaitot PVN.

Gan attiecībā uz benzīnu, gan cigaretēm ministrija norāda, ka «nodokļu paaugstināšana ne vienmēr nozīmē arī attiecīgu ietekmi uz cenu izmaiņām. Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties. Pastāv arī iespēja, ka, paaugstinoties nodoklim, lai cena paliktu nemainīga, respektīvi, izmaiņas negatīvi neietekmētu patēriņa pieprasījumu, par nodokļa paaugstinājumu vai tā daļu uzņēmēji var arī attiecīgi samazināt savu peļņas daļu.»

Komentāri

Pievienot komentāru