Jaunākais izdevums

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) samazinājusi Latvijas un Lietuvas kredītreitingu, tādējādi tagad visu trīs Baltijas valstu kredītreitings ir negatīvs, ziņo aģentūra Reuters.

Palielinoties fiskālajiem un ārējiem riskiem S&P samazinājusi Latvijas ilgtermiņa un īstermiņa ārvalstu un vietējās valūtas reitingu no BBB+/A-2 uz BBB/A-3. Aģentūra norāda, ka Latvijā palielinās ārējā kaitējuma draudi, kā arī ir paredzama fiskālā stāvokļa pasliktināšanās.

Latvijas reitingiem noteiktas negatīvas attīstības prognozes. Aģentūra norāda, ka reitingi varētu pasliktināties arī tālāk, ja palielināsies spiediens uz valūtu un Latvijas ekonomika turpinās sarukt.

Rīgas pilsētai aģentūra mainījusi prognozi no stabilas attīstības uz negatīvu.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: "Šī jau ir trešā reize pēdējo mēnešu laikā, kad kāda no starptautiskajām reitingu aģentūrām ir pieņēmusi lēmumu pazemināt Latvijas kredītreitingu vai vērtējumu par sava reitinga nākotnes attīstību. Šie lēmumi tiešā veidā atspoguļo speciālistu reakciju uz pasaules finanšu krīzi, kuras sekas, protams, sniedzas arī līdz Baltijas valstīm. Jaunākais Standard&Poor’s paziņojums ir brīdinājuma signāls tiem, kas vēlējās palielināt deficītu 2009. gada valsts budžetā, jo jau kompromisa budžeta projektā, kas nonācis Saeimā, ir ietverti vairāki riski. Ņemot vērā jaunākos datus par norisēm globālajos finanšu tirgos, aktuālā valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu dinamika tiks analizēta padziļināti, lai Latvija iespējami īsākā laikā varētu sasniegt sabalansētu budžetu. Finanšu ministrija jau šobrīd strādā pie priekšlikumiem, kas ļautu vēl krasāk samazināt deficītu nākamā gada budžetā, un iesniegs tos Saeimā starp budžeta lasījumiem."

Standard&Poor’s skaidro, ka Latvijas reitingus joprojām visbūtiskāk ietekmē lielais ārējais parāds un tekošā konta deficīta finansēšanas nepieciešamība. Aģentūra uzskata, ka ārējā finansējuma plūsmas saglabājas, pateicoties ārvalstu mātes bankām un nerezidentu depozītu stabilitātei lielākajās vietējā kapitāla bankās.

Tāpat Standard&Poor’s norāda, ka Zviedrijas valdības ierosinājums atbalstīt banku sistēmu, kas varētu vairot Swedbank un SEB spējas arī turpmāk nodrošināt ar finansējumu tām piederošās bankas Latvijā, pozitīvi ietekmēs Zviedrijas bankām piederošās Latvijas bankas, tomēr tas neveicinās vietējā kapitāla banku finansēšanas spēju.

Kredītreitingu aģentūra savā paziņojumā arī skaidro, ka būtisks nodokļu ieņēmumu samazinājums varētu palielināt Latvijas valsts budžeta deficītu. Lai gan, strādājot pie nākamā gada budžeta projekta, Latvijas valdība ievērojami samazinājusi plānotos valsts sektora izdevumus, reitingu aģentūra prognozē, ka pie pašreizējiem taupības pasākumiem vispārējais valdības budžeta deficīts 2009. gadā varētu pārsniegt 3% un parāda slogs līdz 2011. gadam varētu pieaugt līdz 15% no iekšzemes kopprodukta.

Vienlaikus Standard&Poor’s norāda, ka reitingu nākotnes vērtējums varētu uzlaboties, ja palielinātos ārējais pieprasījums pēc Latvijas precēm un paātrinātos eksporta pieaugums, tādējādi sekmējot ātrāku situācijas stabilizēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kredītreitinga iekļaušana spekulatīvajā kredītreitinga līmenī varētu mazināt jaunu ārvalstu tiešo investīciju ieplūšanu Latvijā, kā arī ārvalstu aizdevumus Latvijā, t.sk bankām un uzņēmumiem.

Tā uzskata Finanšu ministrija, reaģējot uz ziņām par Latvijas kredītreitinga samazināšanu Standard&Poor’s. Finanšu ministrija gan sola, ka sliktais Standard&Poor’s kredītreitinga novērtējums neietekmēšot ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju.

«Jau šobrīd situācija starptautiskajos finanšu tirgos ir radījusi apstākļus, kuros zema reitinga valstīm ir sarežģīti un dārgi veikt sekmīgu resursu piesaisti, līdz ar to reitinga samazinājums vēl vairāk ietekmē valsts spēju veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū. Tāpēc Latvija ir izvēlējusies jau laikus vērsties pie tādiem aizdevējiem kā Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, kuriem valsts kredītreitings nav noteicošais faktors aizdevuma nosacījumiem, kā tas ir kapitāla tirgus investoriem,» norāda Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Finanšu ministrija uzsver, ka kredītreitinga samazinājums neietekmēs ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju un starptautiskā atbalsta saņemšanu no starptautiskajiem finanšu sniedzējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, tādējādi tas atkal sasniedzis investīciju līmeni.

Standard & Poor’s trešdien par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no BB+/B uz BBB-/A-3 ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē (Stable Outlook). Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no BBB+ uz A-, informē Finanšu ministrijā (FM).

Tas ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā, uzsver FM, piebilstot, ka pašlaik investīciju kategorijas kredītreitingu Latvijai jau ir piešķīrušas starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings un Moody’s.

«Latvija pašlaik ir patiesi unikālā situācijā, jo laikā, kad krītas ekonomiskā aktivitāte Eiropas Savienībā un vairākumam dalībvalstu tiek samazināts kredītreitings, mūsu valstij tas tiek paaugstināts,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks, skaidrojot, ka Standard & Poor’s atzinīgi novērtējusi Latvijas turpmāko attīstības potenciālu. «Patlaban Latvija uz visa pārējā Eiropas Savienības fona disonē, jo šogad mums paredzama straujāka ekonomiskā izaugsme nekā citās dalībvalstīs, tāpēc Latvija kļūs aizvien interesantāka ārvalstu investoriem un starptautiskajiem uzņēmumiem,» piebilst A. Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Lielās naudas pasaulē kredītreitingam ir nozīme

Dienas Bizness, 12.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka piektdien pieņemtais starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard&Poor’s lēmums par vienu pakāpi paaugstināt Latvijas kredītreitingu no valsts augstāko amatpersonu puses tiks daudzināts bieži un skaļi.

Finanšu ministrs Andris Vilks taču vēl laikā, kad valdībā tika spriests par 2013. gada budžeta projektu, sūrojās, ka kredītreitingu noteicēji Latviju novērtējuši pārlieku zemu un viņiem šī kļūda būtu visā drīzumā jālabo. Nu kredītreitings atgriežas tajā līmenī, kurā tas bija laikos, ko dažiem labpatīk atminēties kā uzplaukuma gadus, bet citiem - kā ekonomikas burbuļa uzblīšanu līdz galējai robežai, kam sekoja sprādziens un straujākais iekšzemes kopprodukta lejupgāziens visā Eiropā.

Jau tagad skaidrs, ka Latvijā Standard&Poor’s lēmums tiks uztverts kā kārtējais kompliments veiksmes stāstam. Nenoliedzami, lai arī lielo kredītreitingu aģentūru vērīgums un spēja izdarīt adekvātus secinājumus pēdējos gados visai bieži ir apšaubīta, Latvijai šis Standard&Poor’s lēmums šajā brīdī nāk par labu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

DB viesojas vienīgajā Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmumā

Anda Asere, 01.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu mēbeļu ražošanas uzņēmuma Standard AS specializācija ir biroju un viesnīcu mēbeļu izgatavošana; 70% no apgrozījuma veido eksports

«Standard ir Igaunijā vienīgā mēbeļu fabrika, kura izdzīvojusi līdz šodienai un kuras īpašnieki ir vietējie. Visas pārējās rūpnīcas ir vai nu slēgtas, vai pārdotas ārzemniekiem. Mēs esam vienīgais Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmums,» apgalvo Enns Veskimegi (Enn Veskimägi), Standard AS valdes priekšsēdētājs. Viņš nenoliedz, ka biznesā ir bijuši arī sarežģīti posmi, kad nav bijis viegli izdzīvot. «Mums bija grūti laiki, kad Baltijas investīciju fondam pārdevām 25% kapitāldaļu. Toreiz mūs izglāba investors, kurš ieguldīja naudu, un mēs pārdevām daļas, lai varētu iegādāties jaunas iekārtas un tehnoloģijas. 2003. gadā kopā ar Prītu Tammu (Priit Tamm) un Mati Pēkmu (Mati Peekma) izpirkām daļas un kopš tā laika esam vienīgie uzņēmuma īpašnieki,» skaidro E. Veskimegi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ekonomikas lejupslīdē nedrīkst aizmirst par finanšu disciplīnu

Intars Miķelsons, AS “Kredītinformācijas Birojs” valdes loceklis, 21.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma kredītreitingu var salīdzināt ar vispārējā veselības stāvokļa noteikšanu – jo veselīgāks uzņēmums, jo augstāks kredītreitings. Tas prognozē, kāds ir risks, ka uzņēmums tuvākā gada laikā spēs laikus norēķināties par visām savām saistībām.

Ekonomiskie izaicinājumi – sākumā Covid-19 pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi, tagad augstā inflācija ir atstājusi iespaidu uz uzņēmumu kredītreitingu. Piemēram, vēl 2019. gadā aptuveni 5% Latvijas uzņēmumu bija ar augstu kredītreitingu un ļoti spēcīgu finanšu disciplīnu, tagad šādu uzņēmumu skaits samazinājies līdz 3,5%. Arī nākamais gads solās būt izaicinājumu pilns, šajā situācijā ir īpaši būtiski neaizmirst par finanšu disciplīnu.

Kāpēc kredītreitings ir tik būtisks? Izsniedzot aizdevumu, bankām ir pienākums ņemt vērā uzņēmuma kredītreitingu, lai samazinātu risku, ka kredīts netiks atmaksāts. Tāpat šo informāciju izmanto nebanku aizdevēji, pakalpojumu sniedzēji, uzņēmuma sadarbības partneri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperti: eirozonas valstu reitinga samazinājums bija gaidāms, tirgū šoks nav radies

Gunta Kursiša, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmumu pazemināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus aģentūras ir ilgi apsvērušas. Aģentūras vērtē valstu spēju atdot parādus, un pašlaik šī spēja kļūst vājāka, Db.lv pauda DNB bankas makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. «Drīzāk pārsteigumu ir radījis tas, ka pagāja tik ilgs laiks, līdz valstu kredīreitingi tika samazināti,» citējot CMC Markets tirgus analītiķi Maiklu Hevsonu (Michael Hewson), vēsta Associated Press.

Pirmkārt, palielinās šo Eiropas valstu parāds, turklāt aģentūras vērtē arī banku situāciju, un pašlaik, piemēram, Austrijas bankām ir diezgan lieli riski, norādīja P. Strautiņš. Analītiķi un eksperti ir norādījuši, ka reitingu samazinājums ir bijis plaši paredzams, tādējādi Standard&Poor’s paziņojums gan par Francijas trīskāršā A reitinga samazinājumu, gan citu Eiropas valstu kredītreitinga samazinājumu, radīja «pavisam nelielu šoku» obligāciju tirgos, vēsta Associated Press. Labā vēsts ir Vācijas AAA kredītreitinga saglabāšana, turklāt tā nākotnes prognozes paaugstinātas no negatīvām uz stabilām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegādāties par augstu cenu un pārdot par vēl augstāku šķiet piemērota stratēģija tikai drosmīgākajiem investoriem, tomēr pirkt akcijas, kas ir populāras un paļauties uz to kāpumu tomēr nav tik riskanti, kā tas izklausās.

Kā raksta MarketWatch, akciju tirgus uzvarētājiem ir tendence savas uzvaras atkārtot. Stratēģija iepirkt labākās ASV tirgus sektoru akcijas vienā gadā un turēt tās nākamajā pēdējo pāris desmitgadu laikā lielākajā daļā gadījumu ir ievērojami pārspējusi Standard & Poor’s 500 indeksu, liecina Standard & Poor’s Equity Research dati.

Šī inerces vadītā stratēģija patlaban norāda uz lielāku kāpumu tirgus trīs populārākajos sektoros, no kuriem viens ir patēriņa sektors – tas šogad pieaudzis par 25,1%, ražošanas – par 20,3% un materiālu sektors – par 13,6%. Standard & Poor’s 500 šajā periodā piedzīvojis 10,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/sharma.jpg

S&P prezidents amatu pametīs septembrī. Par viņa pēcteci amatā kļūs Duglass Petersons – viens no banku giganta Citigroup vadošajiem menedžeriem, vēsta BBC.

Reitingu aģentūra uzsver, ka lēmums par vadības maiņu bijis pieņemts vēl pirms ASV kredītreitinga samazināšanas un nav saistīts ar varasiestāžu uzsāktajām izmeklēšanām.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV Tieslietu ministrija uzsākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu reitingu aģentūras S&P lomu 2008. gada mājokļu krīzē, kas vēlāk noveda pie recesijas valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar riskiem, ar ko saskaras Latvijas bankas, pavājinoties depozītu bāzei, starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) samazinājusi Latvijas ilgtermiņa kredītreitingu no BBB uz BBB-, liecina informācija S&P izplatītajā ziņojumā.

Aģentūra savā ziņojumā skaidro, ka Latvijas reitingus ietekmē lielais ārējais parāds un tekošā konta deficīts.

Aģentūra arī paredz, ka 2008. gadā fiskālais deficīts būs 4.5%, jo jāņem vērā, ka finanšu grūtībās nonākušajā Parex bankā būs jāiepludina summa, ka būs līdzvērtīga 2% no valsts IKP. Līdz ar to valsts parādi var pieaugt no pašreizējiem 10% no IKP līdz gandrīz 20% no IKP 2009. gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard & Poor's atkal paaugstina Latvijas kredītreitingu

Dienas Bizness, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) ir pieņēmusi lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot arī reitingam pozitīvu nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB-/A-3 uz BBB/A-2. Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no A- uz A.

«Šis ir nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstības novērtējums un būtisks signāls ārvalstu investoriem. Esmu gandarīts par šo lēmumu, jo patlaban vairumam Eiropas Savienības valstu kredītreitings gluži pretēji − tiek samazināts. Latvija spēj apliecināt konsekventas politikas īstenošanu, sakārtojot savas publiskās finanses, samazinot pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī nodrošinot stabilu un prognozējamu nodokļu sistēmu. Jau vairākus gadus Latvijas makroekonomiskie un fiskālie rādītāji konstanti ir labāki nekā tiek prognozēts,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis prognozē Latvijas kredītreitingu uzlabošanos tuvākajos mēnešos

Dienas Bizness, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja mūsu valstij divas no trim kredītreitingu aģentūrām ir devušas novērtējumu zem investīciju līmeņa, ir skaidrs, kāpēc mums ar aizņemšanos un kreditēšanas atjaunošanu ir zināmas problēmas,» intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka reitingu aģentūra Moody`s paziņojusi, ka pieļauj iespēju palielināt reitingu prognozi no negatīvas pret stabilu. «Vēl nav zināms, ar ko beigsies Standart & Poor's lēmums. Bet es domāju, ka tuvāko mēnešu laikā būs pakāpeniska šo kredītreitingu un kredītreitingu prognožu uzlabošanās. Tas arī reāli palīdzēs atjaunot kredītu plūsmu ekonomikā,» prognozēja Dombrovskis.

Iepriekš cita starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody's) paziņoja, ka varētu paaugstināt Latvijai piešķirtā reitinga prognozi no negatīvas līdz stabilai, jo šīs Baltijas valsts ekonomikā brīvais kritiens, šķiet, ir beidzies un sākusies stabilizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s nolēmusi paaugstināt Latvijas kredītreitingu, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB uz BBB+ ar stabilu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Stable), informē Finanšu ministrija.

«Kā jau iepriekš tika prognozēts, tiklīdz Latvija saņems pozitīvu signālu par iespēju pievienoties eirozonai, Latvijas kredītreitings tiks paaugstināts. Nu tas ir noticis! Latvija var turpināt nodrošināt straujāko ekonomikas izaugsmi Eiropas Savienībā, lai veicinātu labklājības pieaugumu mūsu valstī, kā arī vairotu mūsu uzņēmēju konkurētspēju. Sagaidāms, ka arī citas reitingu aģentūras pusgada laikā paaugstinās mūsu valsts kredītreitingu,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch uzreiz par trim atzīmēm samazinājusi Spānijas kredītreitingu, vēsta pasaules mediji.

Spānijas kredītreitings samazināts no A līmeņa līdz BBB līmenim, un retingam noteikta negatīva nākotnes prognoze, vēsta Reuters.

Fitch piešķīrusi Spānijai zemāko kredītreitingu no trim nozīmīgākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām. Patlaban Fitch vērtējumā Spānijas reitings atrodas vien divas pakāpes no «miskastes» statusa, kurā nonākot, paredzams, ka daudz investori pamestu Spānijā esošos īpašumus.

«Negatīvas nākotnes prognozes Spānijas reitingam sasaucas ar riskiem par situācijas pasliktināšanos eirozonā kopumā, ko īpaši apdraud krīze Grieķijā,» norādīts aģentūras paziņojumā par Spānijas reitinga samazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai draud tālāka reitingu samazināšana

Lelde Petrāne, 25.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas, kura cīnās ar lielāko budžeta deficītu Eiropas Savienībā, kredītreitings varētu tikt samazināts mēneša laikā, vēsta Bloomberg.

Aģentūra Standard & Poor’s izplatījusi paziņojumu, ka tā BBB+ reitinga Grieķijai pazemināšanu varētu veikt līdz marta beigām, bet Moody's Investors Service tikko pavēstījusi, ka kredītreitingu, kas šobrīd ir A2 līmenī, varētu pazemināt dažu mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kredītreitingi tuvāko mēnešu laikā tiks paaugstināti, šādu pārliecību tikšanās laikā ar Eiropas Savienības valstu žurnālistiem pauda Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ja Latvija salīdzina sevi ar līdzīgām valstīm, tad mūsu valsts vairumā gadījumu ir labākā situācijā, taču Latvija ir maza valsts ar ievainojamu pagātni, tāpēc nepieciešams vairāk laika, lai kredītreitigu aģentūras novērtētu Latvijas valsti un paceltu kredītreitingu adekvātā līmenī. «Mēs respektējam to,» teica ministrs.

Ekonomiskās krīzes laikā Latvijas kredītreitingi strauji pasliktinājās, tāpēc Latvija nevarēja izdot savas obligācijas un vajadzēja starptautisko palīdzību budžeta deficīta segšanai.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka starptautiskās reitinga aģentūras Moody's Investors Service, Fitch Ratings un Standard & Poor's, kā arī Japānas reitingu aģentūra R&I.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s iebilst pret plāniem mainīt reitingu aģentūru ierasti ritmu

Jānis Šķupelis, 16.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) plāni ieviest stingrākus noteikumus, lai regulētu starptautisko reitingu aģentūru darbību, ir bīstami, jo tie ietekmēs reitingu noteikšanas kvalitāti un neatkarību, šodien paziņojusi starptautiskās reitingu aģentūras Moody's Investors Services vadība.

Es to redzu kā apsēstību apstrīdēt reitingu noteikšanas procesu kā tādu un vainot aģentūras eirozonas parādu krīzē. ES priekšlikumi nevar atjaunot investoru uzticību un atvieglot sabiedrības un Eiropas valstu piekļuvi kredītu tirgum,» skaidro Moody’s prezidents Maikls Madelains.

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ nākusi klajā ar plāniem noteikt stingrākus starptautisko kredītreitingu aģentūras regulējošos noteikumus. Plānots, ka aģentūru lēmumu pieņemšanas procesam būs jākļūst caurspīdīgākam, un tām nāksies atbildēt par savām kļūdām. Tāpat ES projekta mērķi ir mazināt finanšu iestāžu aklo paļaušanos tikai uz kredītreitingiem ieguldījumu veikšanā, veikt biežāku kredītreitingu izvērtēšanu. Tiek arī paredzēts, ka emitentiem būtu ik pēc trim gadiem jāmaina aģentūras, kas tos novērtē. Turklāt sarežģītiem strukturētiem finanšu instrumentiem būs nepieciešami divi reitingi no divām dažādām kredītreitingu aģentūrām, un vienas kredītreitingu aģentūras lielam akciju turētājam nebūs ļauts vienlaicīgi būt citas kredītreitingu aģentūras lielam akciju turētājam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RBS: arī Moody’s, visticamāk, palielinās Latvijas kredītreitingu

Dienas Bizness, 16.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s, visticamāk, palielinās Latvijai patlaban piešķirto zemākās pakāpes investīciju kredītreitingu Baa3 – pēc tam, kad reitingu Latvijai palielinājušas arī aģentūras Standard & Poor’s un Fitch Ratings, uzskata Royal Bank of Scotland (RBS).

«Pēdējiem uzlabojumiem, visticamāk, sekos arī Moody’s, tam gan ir nepieciešams, lai Latvija turpinātu uzņemto kursu fiskālās konsolidācijas un eiro ieviešanas virzienā,» citējot RBS stratēģi jauno tirgu jomā Mohamedu Kazmi (Mohammed Kazmi), vēsta Bloomberg.

Jau ziņots, ka gan Fitch Ratings, gan Standard and Poor’s (S&P) novembrī palielināja Latvijas kredītreitingu.

Fitch Latvijas valsts novērtējumu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā šā gada 13. novembrī paaugstināja no BBB- uz BBB, savukārt vietējā valūtā kredītreitings ir paaugstināts no BBB uz BBB+.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Fitch atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Db.lv, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch šogad atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu (outlook).

Fitch norāda, ka kredītreitingu «A-» līmenī uztur veiksmīgā valsts finanšu vadība, spēcīgā institucionālā pārvaldība un uzticams politikas kurss, ko nodrošina Latvijas dalība Eiropas Savienībā un eirozonā.

Aģentūra pozitīvi novērtē valsts parāda līmeni, kas ir zemāks kā līdzīgvērtīga kredītreitinga līmeņa valstu parāds. Fitch prognozē, ka vispārējās valdības parāda līmenis 2019. gadā samazināsies līdz 37,2 % no IKP, kas ir zem «A» grupā esošo valstu vidējā parāda līmeņa – 47,3 % no IKP. Parāda līmeņa izmaiņas saistītas ar Valsts kases sekmīgi realizēto priekšfinansēšanās politiku.

Fitch atzinīgi novērtē veiktos pasākumus ārvalstu sektora apkalpojošo banku darbības regulēšanai. Aģentūra uzmanību pievērš arī valdības veidošanas procesam pēc š. g. 6. oktobrī notikušajām Saeimas vēlēšanām un prognozē, ka būtiskas izmaiņas ekonomikas politikā nav sagaidāmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV Bank pagaidām neplāno iegūt kredītreitingu

Ieva Mārtiņa, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ABLV Bank, kas pēdējo pāris gadu laikā kļuvusi par lielāko pēc apjoma obligāciju emitentu Nasdaq OMX Riga biržā, neplāno iegūt kredītreitingu, Db.lv pavēstīja bankas finanšu direktors Māris Kannenieks.

Pēc viņa skaidrotā, kredītreitinga iegūšana saistās ar papildu izmaksām vairāku gadu garumā, jo, vienu reizi saņemot kredītreitingu, pēc tam to vajadzētu turpināt pasūtīt regulāri.

«Pašlaik mūsu bankai nav lielas nepieciešamības pēc kredītreitinga, jo pēc mūsu obligācijām ir liels pieprasījums no klientu puses, kā arī banka nepiesaista resursus globālajos finanšu tirgos, tādēļ neuzskatām kredītreitinga saņemšanu par prioritāru,» tā M. Kannenieks.

Kredītreitinga aģentūru galvenais uzdevums ir sniegt viedokli par novērtētā vērtspapīra vai tā emitenta maksātnespējas risku. Kredītreitingu uzskatāmība atvieglo investoru lēmumu pieņemšanu. Turklāt nereti kādu finanšu institūciju ieguldījumu politika paredz ierobežotas iespējas investēt vērtspapīros, kuriem nav piešķirti reitingi. Pasaules nozīmīgākās kredītreitingu aģentūras, kas katra pēc savas metodoloģijas nosaka un sniedz viedokli par kredītreitingiem, ir Moody's, Standard&Poor's un Fitch. Pēdējos gados kredītreitingu aģentūru sniegums tiek arī kritizēts un padziļināti analizēts – tās tiek uzskatītas par līdzvainīgām pasaules finanšu krīzes izraisīšanā. Novērotās kļūmes kredītreitingu darbībā ir mudinājušas meklēt dažādas risinājumu iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Centrālā banka piektdien paziņoja, ka līdz gada beigām izveidos jaunu reitingu aģentūru, kas varētu konkurēt ar ASV aģentūrām, kuras nesen samazināja valsts kredītreitingu.

Maskava šā gada sākumā asi kritizēja reitingu aģentūru Moody’s un Standard & Poor's lēmumus samazināt valsts kredītreitingu līdz tā dēvētajam atkritumu jeb investīcijām nepiemērotam līmenim, nodēvējot tos par politizētiem.

Aģentūras šādi rīkojās laikā, kad Krievijas ekonomika nonāca recesijā rietumvalstu noteikto sankciju un naftas cenu krituma dēļ.

«Krievijas tirgum ir nepieciešama spēcīga kredītreitingu aģentūra ar augstu korporatīvās pārvaldes un profesionālisma līmeni, spēju ievērot ekonomikas intereses un būt cienījamai gan starp krievu, gan ārvalstu investoriem,» piektdien norāda centrālā banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Manam draugam eiroskeptiķim – 4 gadi ar eiro

Egils Kaužēns un Ginters Bušs, Latvijas Bankas ekonomisti, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši nu jau 4 gadi, kopš Latvija ir eirozonā un mūsu nauda ir eiro. Iespējams, daudziem jau būs aizmirsies, cik «karstas» diskusijas sabiedrībā bija pirms eiro ieviešanas.

Tajā laikā Latvijas Bankas pārstāvji plašākai sabiedrībai skaidroja eiro ieviešanas ietekmi uz tautsaimniecību, iespējamos riskus un gaidāmos ieguvumus, kuri tika izteikti precīzi izmērāmos skaitļos. Diskusija notika arī par emocionālām lietām, tostarp kolēģis Gundars Dāvidsons uzrakstīja vēstuli eiroskeptiķim, kurā skaidroja savu atbalstošo pozīciju.

Tagad ir pienācis laiks atskatīties uz to, kā tad Latvija ir izmantojusi eiro radītās priekšrocības, kā arī – vai ir piepildījies kas no tā, par ko pirms Eiropas vienotās valūtas ieviešanas brīdināja eiroskeptiķi.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cilvēki ir novērtējuši ieguvumus no eiro ieviešanas. Vienlaikus joprojām šad un tad izskan eiroskeptiķu kritika. Tāpēc šajā rakstā:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor’s uzlabojusi Lietuvas nākotnes perspektīvas reitingu no negatīva uz stabilu.

Šāds solis uzlabos investoru vērtējumu par Baltijas valstu lielāko ekonomiku.

«Lietuva ir uzsākusi agresīvu fiskālu konsolidāciju pēc piedzīvotās finanšu krīzes. Mēs pārskatām Lietuvas reitingu no negatīva uz stabilu,» teikts aģentūras paziņojumā.

Tomēr aģentūras eksperti brīdina, ka ekonomikas augšanas perspektīvas vēl arvien ir neskaidras un ir atkarīgas no tā, kā ekonomika spēs pārorientēties uz ārējo pieprasījumu, kā arī samazināt privātā sektora ārējā parāda līmeni.

Db.lv jau ziņoja, ka reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) pērn samazināja Latvijas kredītreitingu līdz BB, norādot, ka valsts ekonomikas šogad saruks par 16%, savukārt valsts parāds līdz 2011. gadam sasniegs 80% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu (outlook), informē Valsts kase.

Aģentūra informē, ka kredītreitingu esošā līmenī uztur spēcīgā institucionālā pārvaldība, kā arī veiksmīgā publisko finanšu vadība, kas atspoguļojas mērenā budžeta deficītā un zemā vispārējās valdības parāda līmenī. Fitch norāda, ka, lai arī pēdējie notikumi Latvijas banku sektorā ir negatīvi iespaidojuši Latvijas reputāciju, tomēr institūciju veiktās darbības riska mazināšanai un sektora attīstībai atstāj pozitīvu iespaidu, kā rezultātā 2018. gada februārī nerezidentu īpatsvars Latvijas banku sektorā bija 30 %, pretēji 55 % 2015. gada nogalē.

Fitch pozitīvi novērtē Latvijas spēcīgo ekonomikas izaugsmi, kas pēdējo piecu gadu laikā sasniegusi vidēji 2,8 % un ir vienlīdzīgā līmenī ar līdzvērtīgām augstās «A» kredītreitingu grupas valstīm. «A» grupā esošo valstu vispārējais valdības parāds vidēji ir 47,4 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču Latvijas vispārējais valdības parāds 2017.gadā bija 40,1 % no IKP, kas apliecina valdības īstenoto fiskālās politikas disciplīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru