Eksperti

Starptautiskā palīdzība Spānijai dod negatīvu signālu citām valstīm

Peter Leonidou, Alpari Financial Services pārdošanas vadītājs, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Spānijas ekonomikai saņemot triecienus no visām pusēm, arī aizvadītajā nedēļā eiro zonas krīze bija pasaules notikumu centrā.

Sekojot Fitch Spānijas reitingu samazinājumam par trīs atzīmēm līdz BBB, eiro kurss nokritās līdz 1,2435. Spānijai beidzot piekrītot īstenot Eiropas Savienības izvirzītos taupības pasākumus, tika gaidīts būtisks pozitīvs tirgus impulss, tomēr tas izrādījās ļoti īslaicīgs. Pagājušajā pirmdienā eiro cena bija 1,2509, liecinot, ka taupības pasākumi un starptautiskā palīdzība joprojām nespēj viest uzticību investoriem. Pat otrādi- tas kārtējo reizi atgādināja par smago eiro zonas krīzi un deva signālu valstīm kā Grieķijai, ka ir iespēja uzkraut savas problēmas eiro zonai, tā vietā, lai risinātu problēmas iekšēji.

Būtisku ietekmi uz valūtas tirgiem atstāja gaidas par ASV ekonomikas kvantitatīvo mīkstināšanu QE3, kas seko ļoti nomācošajiem nodarbinātības datiem. ASV amatpersonas gan joprojām turpina saglabāt optimismu un apgalvot, ka nepieciešamības gadījumā varētu tikt piesaistītas federālās rezerves, lai stimulētu ekonomiku. Tā rezultātā ASV dolārs attiecībā pret jēnu tika tirgots par 79.78, bet pēc Fitch Spānijas reitinga samazinājuma nedēļu noslēdza kā 79.45. Kopumā USD/JPY pāris izskatās kā iesaldēts laikā- tirdzniecība notiek statiski un bez lieliem kritumiem, kam par iemeslu kalpo ziņas par ASV ekonomikas stabilizāciju un Japānas ekonomikas izaugsmi. Japāņi ir pārliecināti, ka viņu ekonomika, darba tirgus un ienākumi 2012. gadā tikai uzlabosies. Šie apstākļi ļauj noturēt cenu zem psiholoģiskās 80.00 atzīmes.

Tai pat laikā bēdīgākas ziņas saņemtas no Apvienotās Karalistes, kur ražotāju cenu krituma dēļ par 0,2% sterliņu mārciņas cena pret ASV dolāru nokritās līdz 1.5425. Anglijas bankas vadītājs Adams Posens turpina aizstāvēt ideju, ka centrālajai bankai vajadzētu iegādāties ne tikai valdības izdotās obligācijas, bet arī privātos aktīvus. Viņa komentāri negatīvi ietekmēja mārciņas cenu un kalpoja par pierādījumu, ka Anglijas centrālajai bankai būs jādomā par jauniem pasākumiem, lai stimulētu stagnējošo ekonomikas izaugsmi.

Piezīme: Šis materiāls satur manas domas un idejas, un tās nevajadzētu uztvert kā padomu investīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā negatīvs pašu kapitāls, kas ir viens no pirmajiem signāliem, kas var liecināt par uzņēmuma iespējamām finanšu grūtībām, bija vairāk nekā trešdaļai uzņēmumu, rāda Lursoft pētījuma dati.

Visaugstākais šādu uzņēmumu īpatsvars reģistrēts izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē, kur ar negatīvu pašu kapitālu 2020.gadā bijuši 56,65% no visiem uzņēmumiem.

Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa vērš uzmanību, ka ne visos gadījumos negatīvs pašu kapitāls vērtējams kā drauds uzņēmuma turpmākajai darbībai, ko apliecina arī pētījuma dati. Tāpēc svarīgi vērtēt arī to, vai uzņēmumam ir meitas uzņēmumi, dalība citās kompānijās.

“Praksē redzam, ka bieži vien tieši asociētie uzņēmumi sniedz aizdevumu un atbalstu saistītajiem uzņēmumiem, tāpēc ir svarīgi vērtēt pašu kapitāla izmaiņu dinamiku. Ja šajā pozīcijā vērojamas straujas izmaiņas, pašu kapitāls būtiski samazinājies, tas uzskatāms par svarīgu signālu, kuram jāpievērš uzmanību,” norāda D. Kiopa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai glābtu valsts finanšu problēmu nomocītās bankas Spānija lūgs Eiropas palīdzību jau sestdien, tādējādi kļūstot par ceturto valsti, kurai kopš eirozonas krīzes sākuma tas bijis jādara, aģentūrai Reuters pavēstījuši anonīmi avoti Eiropas Savienībā (ES) un Vācijā.

Aģentūrai četri ES augstākā līmeņa ierēdņi norādījuši, ka sestdien paredzēta eirozonas finanšu ministru videokonference, kuras laikā tiks pārrunāta palīdzības piešķiršana Spānijai.

Arī analītiķi, citējot pazīmes tirgos, apgalvo, ka Spānijai tiks piešķirta finanšu palīdzība jau tuvākajā laikā. «Izskatās, ka tas notiks šajā nedēļas nogalē. Izskatās, ka finanšu glābšanas apmērs jau ir izlemts un tas notiks izmantojot Eiropas stabilizācijas fondu,» AFP sacīja brokeru sabiedrības Inversis pārstāvis Deivids Navarro.

Tomēr Spānijas Ekonomikas ministrija noliedz, ka tai būtu kaut kas zināms par sestdien plānotu konferenci, kurā paredzēts vienoties par finanšu palīdzības piešķiršanu Madridei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lielākā daļa Latvijas uzņēmēju Krievijas embargo ietekmi neizjūt

Žanete Hāka, 13.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa jeb teju 67% Latvijas uzņēmēju atzinuši, ka viņu uzņēmumu darbību Krievijas noteiktais tirdzniecības embargo uz Eiropas Savienību nav ietekmējis, liecina Citadele Index aptauja.

22% uzņēmēju atklāj, ka ir izjutuši nelielu negatīvu embargo ietekmi, savukārt 8% uzsver, ka ir izjutuši lielu negatīvu ietekmi. Bet 1% uzņēmēju atzinuši, ka bijusi neliela pozitīva ietekme.

Dati rāda, ka atkarībā no uzņēmuma lieluma, Krievijas noteiktais embargo visbiežāk negatīvi ietekmējis mazos uzņēmumus. Kopumā negatīvu ietekmi izjutuši 33% mazo uzņēmumu, no kuriem lielu negatīvu ietekmi izjutuši 8%, bet 25% aptaujāto – nelielu negatīvu ietekmi. Vismazāk embargo ir jutuši lielie uzņēmumi, 74% no tiem atzinuši, ka embargo tos nav ietekmējis, 14% - izjutuši nelielu negatīvu ietekmi, 3% - lielu negatīvu ietekmi, savukārt tikpat daudz jeb 3% izjutuši lielu pozitīvu ietekmi un 6% - nelielu pozitīvu ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Spānijas bankām piešķirs 30 miljardus

Jānis Rancāns, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas finanšu ministri vienojušies par 30 miljardu eiro piešķiršanu Spānijai, lai palīdzētu tās banku sistēmai. Oficiālu memorandu plānots noslēgt jūlija otrajā pusē, pavēstījis Eirogrupas vadītājs Žans Klods Junkers.

Tāpat panākta vienošanās, ka Spānijai tuvāko divu gadu laikā budžeta deficīts jāsamazina līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Spānijas budžeta deficīts šogad paredzēts 6,3% apmērā no IKP.

Apmaiņā pret finanšu palīdzību Spānijai nāksies veikt reformas banku sistēmā kopumā, kā arī atsevišķās valsts bankās. «Atsevišķām bankām tiks ieviesti specifiski nosacījumi, bet finanšu sektora uzraudzība tiks stiprināta,» sacīja Ž. K. Junkers.

Tikmēr Spānijas premjers Mariano Rahojs solījis spert papildus soļus, lai samazinātu valsts budžeta deficītu, kā arī norādījis, ka Eiropai ir jāpilda savi solījumi, cik vien ātri iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Spānija cer «izkulties» pati saviem spēkiem

Jānis Rancāns, 05.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finansiāla palīdzība Spānijai nav nepieciešama, valsts ir konkurētspējīga un ilgtspējīga, pavēstījis ekonomiskās krīzes nomocītās valsts ekonomikas ministrs Luiss de Guindoss.

Uzvirmojušas baumas, ka Spānijai, kas jau lūgusi palīdzību savam banku sektoram, varētu būt nepieciešams pilna apmēra aizdevums. Starptautisko palīdzību Madride varētu lūgt pat šajā nedēļas nogalē. To noliedzis Spānijas ekonomikas ministrs, kurš, uzstājoties ar runu Londonas Ekonomikas skolā, sacījis, ka aizdevums viņa valstij nebūs vajadzīgs vispār.

Lai cīnītos ar ekonomiskajām nedienām, Spānija ieviesusi stingru taupības režīmu, kura ietvaros valsts tēriņus nākamgad iecerēts samazināt par 13 miljardiem eiro. Spānijas premjera Marjano Rahoja vadītā valdība uzsver, ka dramatiskā tēriņu samazināšana esot nepieciešama, lai atgrieztu valstī ekonomisko izaugsmi. Patlaban Spāniju skārusi recesija, bet bezdarba līmenis valstī pietuvojies 25 procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Banka (LB) izsniedza grūtībās nonākušajai «ABLV Bank» likviditātes palīdzības aizdevumus par kopējo summu 297.2 milj. eiro, un šis fakts ir izsaucis Latvijas sabiedrībā daudz lielāku rezonansi, nekā tas būtu pelnījis, norāda Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns. No otras puses, pašreizējā lielā interese par šiem darījumiem ļauj vēlreiz atgādināt par to, ko centrālā banka īsti dara.

Kas vispār ir ārkārtas likviditātes palīdzība (angliski – emergency liquidity assistance jeb ELA)?

Tas ir centrālās bankas aizdevums pret ķīlu komercbankai gadījumos, kad šai bankai ir radušās īslaicīgas grūtības ar standarta instrumentiem no citiem tirgus dalībniekiem un Eirosistēmas centrālajām bankām iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus. Un, lai gan detalizētus noteikumus katrā eiro zonas valstī izstrādā valsts centrālā banka, kopējos aizdevuma pamatprincipus nosaka visām Eirosistēmas centrālajām bankām vienotus, un tie ir publiski pieejami Eiropas Centrālās bankas (ECB) mājaslapā.

Kāpēc vispār šāda palīdzība centrālajām bankām ir jāsniedz?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface ir mainījis biznesa vides novērtējumu vairākām valstīm, ņemot vērā ekonomiskās vides attīstību un valstu uzņēmumu darbības rezultātus.

Kā informēja Coface Latvia vadītājs Māris Lukins, Dienvideiropas krīzes dēļ šis novērtējums ir pazemināts Spānijai, Itālijai, Kiprai un Čehijai - mainoties no A4 uz A4 ar negatīvu tendenci Spānijai un Itālijai, no B uz C Kiprai un no A2 uz A3 Čehijai.

Savukārt Latvijas novērtējums pašlaik saglabā pozitīvu tendenci. «Coface Latvijas biznesa vides riska novērtējums pašlaik saglabājas B līmenī, bet varētu nākotnē mainīties pozitīvā virzienā. Tas liecina, ka biznesa vide Latvijā arvien uzlabojas, pieaug darījumu apjomi, uzņēmējdarbības vide kļūst drošāka», skaidro M. Lukins.

Dienvideiropas valstīs jūtama krīzes negatīvā ietekme, kas ietekmējusi biznesa vides novērtējuma samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lemj par ātru un izlēmīgu rīcību eirozonas grūtību risināšanā

Kārlis Vasulis, speciāli Db, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiek plānots nosūtīt starptautiskos kreditorus uz Grieķiju, lai iegūtu svaigāko informāciju no jaunās valdības. Spānijai būs nepieciešama līdz 62 miljardu eiro liela finansiāla palīdzība.

Lai risinātu Spānijas un Grieķijas finanšu problēmas, ir jārīkojas izlēmīgi un bez vilcināšanās. Pie šādas atklāsmes nonākuši eirozonas finanšu ministri, tiekoties Luksemburgā, raksta AFP.

Spānijas finanšu ministrs Luiss de Guindoss savukārt sanāksmē nāca klajā ar paziņojumu, ka pēc tikko veiktajiem banku stresa testiem noskaidrojies, ka kopumā būs nepieciešama 16 līdz 62 miljardu eiro (11 līdz 44 miljardu latu) liela palīdzība grūtībās nonākušajam Spānijas banku sektoram, kas ir krietni mazāk, nekā piekritusi aizdot eirozona. Auditu veikšanu Spānija bija uzticējusi auditorkompānijām Roland Berger un Oliver Wyman.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Madride riskē no jauna saasināt eirozonas parādu krīzi, ja Spānijai neizdosies atkārtot Itālijas sekmes ar investoru uzticības atjaunošanu. Bezdarbs valstī sasniedzis rekordlielus apjomus, bet «sliktu kredītu» ietekme uz valsts bankām ir augstākajā līmenī kopš 1994. gada, vēsta Reuters.

Aizvadītajā gadā, kad Itālijas parādzīmju likmes pārsniedza 7%, situāciju normalizēja Eiropas Centrālās bankas (ECB) finanšu injekcijas Eiropas Savienības (ES) banku sistēmā. Šā gada sākumā Spānijas un Itālijas aizņemšanās maksas samazinājās, taču Madride pamatīgi pārsteidza finanšu tirgus, kad pavēstīja, ka pērn tai nav izdevies sasniegt paredzētos budžeta deficīta mērķus un pārskatīja deficīta mērķi šim gadam.

«Situācija ar Spāniju ļoti ātri ir pasliktinājusies. Mēs uz Spāniju skatāmies kā uz nākošo satricinājuma avotu,» aģentūrai Reuters sacīja investīciju kompānijas RWC Partners pārstāvis Pīters Olvraits (Peter Allwright).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatora Bite Latvija klientiem patīk pakalpojums – rejoša suņa signāls, kas brīdina, ka viņi zvana uz paaugstinātas maksas numuriem, proti, tiem, kuriem tarifi ir augstāki nekā iekļauti izvēlētajā tarifu plānā. «Mēs pat zinām, ka arī citu operatoru klienti saviem operatoriem ir lūguši šāda veida pakalpojumu. Tas ir klientu drošībai, jo tā cilvēks var būt pārliecināts, ka nebūs pārsteigumu par saņemto kārtējo rēķinu, tādēļ neplānojam atteikties,» DB skaidroja Bite Latvija klientu apkalpošanas vadītāja Oksana Stankeviča.

Bite Latvija ir ieviesusi bezlimita tarifus plānus, kas sniedz iespējas veikt bezmaksas zvanus uz lielākajiem tīkliem Latvijā – LMT, Tele2, Bite Latvija un Lattelecom, maksājot konkrētu mēneša maksu, taču, ja zvani tiek veikti uz citiem tīkliem, tad tas tiek uzskatīts par paaugstinātas maksas numuru un pirms tā tiek atskaņots rejošā suņa signāls.

Tādējādi ir izveidojusies situācija, ka Bite Latvija klientam, piemēram, zvanot uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu vai citām ārstniecības iestādēm klausulē rej suns, DB stāstīja CSC Telecom tirdzniecības direktors Jānis Strumpmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijā plāno uzstādīt fotoradaru mulāžas un papildu radarus, tos pēc vajadzības rotējot

LETA, 28.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2020. līdz 2022.gadam uz Latvijas ceļiem plānots uzstādīt 50 fotoradaru mulāžas, kā arī papildu stacionāros fotoradarus, tos pēc vajadzības vienu ar otru aizvietojot, paredz Iekšlietu ministrijas (IeM) valdībā iesniegtais ziņojums.

IeM rosina atbalstīt papildu 50 fotoradaru un 50 to mulāžu uzstādīšanu, un to darbības nodrošināšanu laikā no 2020. līdz 2022.gadam. Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ierosinājusi periodiski, analizējot konkrētās vietas rādītājus, nepieciešamības gadījumā veikt fotoradara aizvietošanu ar tā «mulāžu» vai pretēji - «mulāžas» aizvietošanu ar fotoradaru.

IeM rosina šo projektu finansēt no valstij izmaksājamām CSDD dividendēm, kas netiek ieskaitītas valsts pamatbudžeta ieņēmumos atbilstoši atsevišķam Ministru kabineta lēmumam.

Tāpat IeM rosina papildināt fotoradaru funkcijas, lai veiktu luksoforu signālu kontroli, transportlīdzekļu vidējā braukšanas ātruma noteikšanu un autoceļu lietošanas nodevas nomaksas kontroli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieki radīja paplašinātas funkcionalitātes lieljaudas zemūdens akustiskā raidītāja prototipu «Ronis», kas izmantojams roņu atbaidīšanai no zvejas rīkiem.

Pēdējo gadu laikā Baltijas jūrā pieaudzis pelēko roņu skaits. Barības meklējumos tie apgūst jaunas teritorijas, kļūstot par lielāko piekrastes zvejniecības apdraudējumu. Viens no efektīvākajiem pasaulē atzītajiem risinājumiem ir zemūdens akustisko raidītāju (ZAR) izvietošana pie zvejniecības rīkiem. Tie raida specifiskus akustiskos signālus, kas īslaicīgi pārsniedz roņu dzirdes sāpju slieksni.

No tirgū pieejamajiem risinājumiem RTU pētnieku izstrādāto atšķir specifiskais signālu ģenerators, attālinātās vadības un diagnostikas iespējas, korpusa risinājums. «Pētījumi rāda, ka daudzi tirgū piedāvātie atbaidītāji ir neefektīvi – frekvenču diapazons pārsniedz roņu dzirdamības slieksni, dzīvnieki to vispār nedzird, dažu dienu laikā viņi pierod pie ieprogrammētās signālu secības un izmanto klusuma brīžus, lai pamielotos ar zivīm,» stāsta Dmitrijs Pikuļins, projekta zinātniskais vadītājs, RTU Elektronikas un telekomunikācijas fakultātes Radioelektronikas institūta (REI) direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF: Eiropa joprojām ir galvenais globālās ekonomikas apdraudējums

Jānis Rancāns, 13.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pasaules ekonomikas trauslo atveseļošanos, joprojām pastāv iespēja, ka Eiropā no jauna uzliesmos parādu krīze, kas ir galvenais globālās ekonomikas apdraudējums, uzskata Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde.

«Ir skaidrs, ka lielākais risks ir saistīts ar to, ka suverēnais un finanšu risks Eiropā atgriezīsies ar jaunu sparu,» sacīja K. Lagarde. Viņa arī uzsvēra, ka nopietnu apdraudējumu rada naftas cenu kāpums, vēsta britu laikraksts The Telegraph.

SVF vadītāja atzīmēja, ka Eiropas līderu nesen panāktā vienošanās par finanšu «ugunsmūra» palielināšanu līdz 800 miljardiem ASV dolāru ir tikai daļa no nepieciešamā krīzes risinājuma.

«Iespējams, ka riski vairs nav tik lieli, kādi bija gada sākumā. Taču tie joprojām ir vērā ņemami un būtu ļoti neapdomīgi tos ignorēt,» sacīja K. Lagarde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ vēl viena Dānijas banka noteikusi negatīvu likmi savu turīgo klientu depozītiem.

Proti, Sydbank lēmusi, ka negatīva gada likme -0,6% apmērā tiks piemērota depozītiem, kas ir lielāki par 7,5 miljoniem Dānijas kronām (aptuveni 1,1 milj. eiro). «Tādā vidē, kā esam pašlaik, būs arvien grūtāk un grūtāk nopelnīt naudu,» spriedusi bankas vadītāja Karena Frosiga un piebildusi, ka tas ir bijis nepieciešams solis.

Šomēnes arī cits Dānijas aizdevējs Jyske Bank lēmis, ka tādu pašu likmi (-0,6%) piemēros lielajiem klientu depozītiem. Bankas vadītājs piebilda, ka gatavojās vēl astoņiem gadiem ar negatīvu likmi (šajā valstī centrālā banka negatīvas likmes ieviesa jau 2012. gadā).

DB jau ziņojis, ka Eiropā kādu laiku aktuāla diskusija par negatīvām likmēm ierindas banku klientiem. Tās pašas Dānijas baņķieru asociācijas pārstāvji teikuši, ka bankas, kas pagaidām privātpersonas no negatīvām likmēm pasargā, savus produktus pārdod zem pašizmaksas. Pagaidām šīs valsts lielākā banka - Danske Bank – teikusi, ka saviem klientiem šādas likmes nepiemēros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras ekonomika ir daudz sliktākā stāvoklī nekā ticis prognozēts un valstij tuvākajā laikā vajadzēs īstenot «sāpīgas» reformas, secinājuši Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) eksperti, kas izvērtē notiekošo valsts ekonomikā.

Eirozonas valstij, kas nesen lūdza finanšu palīdzību, tādējādi būs nepieciešams aizdevums, kas pārsniegs iepriekš minētos desmit miljardus eiro. Jūlijā notikušās tikšanās laikā starptautiskie aizdevēji Kipras valdībai sacījuši, ka valsts finanses ir daudz ļaunākā situācijā nekā ticis prognozēts un vislielākās problēmas ir saistītas ar banku sektoru, vēsta Bloomberg.

Grieķijas parādu restrukturizācijas laikā Kipras bankas zaudēja vairāk nekā četrus miljardus eiro, bet maijā valsts valdībai nācās piešķirt salas otrajai lielākajai kredītiestādei Popular Bank Pcl 1,8 miljardus. Savukārt jūnijā Bank of Cyprus Plc Kipras valdībai lūdza 500 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eiropas valstsvīri atgādina, ka eiro zonas problēmas ir tālu no atrisinājuma

Peter Leonidou, Alpari Financial Services pārdošanas vadītājs, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas parlamentā apstiprinātie Spānijas banku glābšanas pasākumi izskatījās kā gaisma eiro zonas tuneļa galā, ļaujot kursam pacelties līdz par 1.2280 pret dolāru. Tomēr, tiklīdz Valensijas reģiona vadība iesniedza pieteikumu finanšu palīdzības saņemšanai, valūtas tirgu pārņēma bailes, ka Spānijai būs nepieciešama jau plašāka mēroga palīdzība.

Šīs ziņas lika Spānijas obligāciju ienesīgumam pārsniegt 7% atzīmi, galu galā liekot eiro vērtībai nokristies līdz divu gadu zemākajam rādītājam – 1.2143. Tomēr ļaunākais vēl bija priekšā – pirmdien ar līdzīgu lūgumu pēc palīdzības vērsās Mursijas reģiona vadītāji, kas eiro kursam lika sasniegt jaunu rekordu – 1.2068. Daļa investoru cerības saistīja ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) sarunām ar Grieķijas valdību, tomēr tās nevainagojās panākumiem. Kā jau tika gaidīts, Grieķija nespēj atmaksāt savu aizdevumu, kas novedīs līdz vēl vienai parādu restrukturizācijai. Finanšu speciālisti ir norūpējušies, ka atkopšanās process neiet pareizajā virzienā un saspīlējums var kļūt vēl lielāks. Lai arī lielāko daļu mediju uzmanības bija pārņēmusi Spānija un tās bankas, Eiropas valstsvīru komentāri par Grieķiju atgādina, ka eiro zonas finanšu problēmas vēl ir tālu no atrisinājuma. Eiro valūtas vērtība turpināja kristies ne tikai pret ASV dolāru (1.2041 zemākajā punktā), bet arī pret Japānas jēnu, sasniedzot pusgada zemāko punktu – 94.16.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Džo Baidens otrdien parakstījis vērienīgu tēriņu likumu, kurā iekļauti arī 13,6 miljardi dolāru militārai un humānai palīdzībai Ukrainai.

Militārā palīdzība paredzēta 6,5 miljardu dolāru apjomā. Tā tiks piešķirta ASV Aizsardzības ministrijai, lai nosūtītu ASV karavīrus uz reģionu un nodrošinātu Ukrainai aizsardzības bruņojumu.

Humānajai palīdzībai paredzēti vairāk nekā četri miljardi dolāru. No šiem līdzekļiem tiks sniegta palīdzība bēgļiem, kas pamet Ukrainu, kā arī Ukrainas iedzīvotājiem, kas pārvietoti valsts iekšienē, nodrošināta ārkārtas pārtikas palīdzība, veselības aprūpe un ārkārtas atbalsts mazāk aizsargātajām kopienām reģionā.

Ekonomiskās palīdzības blokam paredzēti 1,8 miljardi dolāru. Šis atbalsts tiks tērēts, lai reaģētu uz ekonomikas vajadzībām Ukrainā un kaimiņvalstīs, arī risinot kiberdrošības un enerģētikas jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Palīdzībai Ukrainai – ne tikai pozitīvu emociju deva, bet arī veiksmīga uzņēmēja pienākums

Māris Simanovičs, AS "Eco Baltia" valdes priekšsēdētājs, 17.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs visi esam liecinieki tam, cik asiņaini un nežēlīgi norit Krievijas izvērstais karš Ukrainā un cik drosmīgi Ukraina izcīna karu pret agresoru – izcīna visas Eiropas vārdā.

Tāpēc mazākais, ko varam darīt, ir nebūt pasīviem vērotājiem, bet atbalstīt ukraiņu centienus saglabāt savu brīvību un valstisko nedalāmību, kā arī visiem spēkiem palīdzēt Ukrainas cilvēkiem gan karadarbības skartajās zonās, gan bēgļu gaitās. Mēdz teikt, ka trauksmi un neziņu par nākotni lieliski neitralizē praktiska darbošanās. To šobrīd īsteno Latvijas uzņēmēji, kas apvienojušies inicatīvā "Uzņēmēji mieram". Īsteno katrs savu iespēju robežās – palīdzot atrast vajadzīgos kontaktus, organizējot humānās palīdzības kravas, sniedzot finansiālu atbalstu un apzinoties, ka tas šobrīd ir katra veiksmīga Latvijas uzņēmēja pienākums.

Zibenspalīdzība šodien, ilgstošs atbalsts turpmāk

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Spānijas ekonomikas augšāmcelšanās receptes

Latvijas Bankas ekonomiste Ramune Cērpa, 15.02.2017

1. attēls. Reālā IKP gada pieauguma temps, % (* - Eiropas Komisijas 2016. gada novembra prognoze)

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānija pašlaik ir ceturtā lielākā eiro zonas ekonomika. Vēl nesenā vēsturē, pirms apmēram 4-5 gadiem, šī valsts kopā ar Portugāli, Itāliju, Īriju un Grieķiju tika uzskatīta par vienu no eiro zonas nestabilākajiem posmiem jeb iekļauta tā saucamajā PIIGS valstu grupā.

Spānijas vārds tika piesaukts pat kā iespējamais vienotās valūtas eiro sabrukšanas iemesls. Tomēr laiks iet, reformas no papīriem pārvēršas realitātē un 2015. gadā Spānijai veicās labi un tās izaugsme ievērojami pārsniedza pat eiro zonas iekšzemes kopprodukta (IKP) attīstības tempus (un sagaidāms, ka arī 2016. gadā).

Spānijas tautsaimniecības atkopšanās gan 2015. gadā, gan 2016. gada pirmajos trijos ceturkšņos balstījās uz privāto patēriņu, eksportu un investīciju pieaugumu. Pozitīvi tautsaimniecību ietekmēja šādi faktori:

auguši iedzīvotāju ienākumi pēc nodokļu un citu maksājumu veikšanas;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu palīdzības piešķiršana Spānijas bankām ir «triumfs» un var izšķirt eirozonas nākotni, pavēstījis valsts premjerministrs Marjano Rahojs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zviedrija pieprasīs visiem iebraucējiem uzrādīt negatīvu Covid-19 testu

LETA--AFP, 22.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrija no 28.decembra pieprasīs visiem iebraucējiem uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pēdējo 48 stundu laikā, trešdien paziņojusi valdība.

Prasība uzrādīt negatīvu Covid-19 testu attieksies uz visiem cilvēkiem, kas nav Zviedrijas pilsoņi vai iedzīvotāji un ir vecāki par 12 gadiem, tostarp ieceļotājiem no Eiropas Savienības (ES) un kaimiņvalstīm.

"Visiem ceļotājiem, ierodoties Zviedrijā, būs jāspēj uzrādīt negatīvu testu (..) neatkarīgi no tā, no kuras valsts jūs ceļojat," paziņoja valdība.

Valdība šādu lēmumu pieņēmusi pēc Sabiedrības veselības aģentūras lūguma, ņemot vērā plašo Covid-19 izplatību pasaulē un omikrona paveida straujo izplatīšanos.

Tiks ieviesti arī daži izņēmumi, piemēram, tiem cilvēkiem, kas šķērso robežu darba nolūkos, un dāņiem, kas šķērso Zviedriju ceļā uz Bornholmas salu. Viņiem būs jāuzrāda pierādījums par vakcinēšanos pret Covid-19 vai negatīvs Covid-19 tests, kas nav vecāks par nedēļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas starptautiskās sadarbības un attīstības komisārs Nevens Mimica intervijā laikrakstam Diena.

Kāds ir Eiropas Savienības (ES) ieguldījums palīdzībā attīstības valstīm, cik daudz naudas mēs tam tērējam?

ES ir lielākais donors pasaulē, kas sniedz palīdzību attīstības valstīm. Gadā mēs tam tērējam vairāk nekā 56 miljardus eiro. Tas ir vairāk nekā puse no visas pasaules ieguldījuma attīstības sadarbībā. Taču mēs gribētu būt ne tikai vislielākie, bet arī vislabākie un efektīvākie donori. Mēs vēlamies būt pārliecināti, ka minētais finansējums tiešām sasniedz tās valstis un tos iedzīvotājus, kuriem tas ir visvairāk nepieciešams.

Runājot par sniegtās palīdzības efektivitāti, ir izskanējusi arī kritika. Vai ES ir izstrādāti kritēriji, lai šo palīdzības efektivitāti mērītu?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai no nākamā gada 1.janvāra saņemtu visus valsts apmaksātas veselības aprūpes pakalpojumus, personām, kuras valsts nav automātiski apdrošinājusi, būs jāveic iemaksa 206,40 eiro apmērā, šodien žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Pēc politiķes paustā, lai persona jau ar 1.janvāri saņemtu valsts veselības aprūpes pakalpojumu pilno grozu, iemaksa jāveic gan par 2018.gadu, gan par 2019.gadu, kas kopā veido 206,40 eiro.

Ministre aicināja iedzīvotājus, kuri neveic sociālās iemaksas un neiekļaujas nevienā no valsts aizsargātajām grupām, brīvprātīgās iemaksas veselības aprūpes saņemšanai veikt par abiem gadiem uzreiz.

Čakša atgādināja, - lai saņemtu pakalpojumu pilno grozu, turpmāk iemaksām būs jābūt veiktām par diviem iepriekšējiem gadiem, proti, ja cilvēks vēlēsies saņemt visus valsts veselības aprūpes pakalpojumus 2020.gadā, iemaksas būs jāveic ne tikai par 2020.gadu, bet arī par 2018. un 2019.gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināts - Iestājoties eirozonā, Latvija riskē ne tikai «iesaldēt» miljardus, bet daļu no šīs summas pazaudēt

Jānis Ogsts, Ieva Mārtiņa, Jānis Šķupelis, 08.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iestājoties eirozonā, Latvijai pastāv risks ne tikai iesaldēt vairākus miljardus eiro, bet dramatiskākajā scenārijā daļu no šīs summas pazaudēt, šodien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Pēc eiro ieviešanas no 2014.gada 1. janvāra Latvijai, līdzīgi, kā tas pienākas citām eirozonas valstīm, būs jāsāk veikt iemaksas 2012.gadā izveidotajā un dažkārt kritizētajā Eiropas stabilizācijas mehānismā (ESM). Šis finansiālas palīdzības fonds eirozonas valstīm aizstāj īslaicīgo Eiropas finanšu stabilitātes fondu un Eiropas finanšu stabilizācijas mehānismu, no kuriem 2010. – 2012.gadā tika izmaksāta simtiem miljardu eiro palīdzība parādu krīzē cietušajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp Grieķijai, Spānijai. Ja ES dalībvalstis ir disciplinētas un nenokļūst jaunās finanšu nepatikšanās, Latvijas izmaksas, līdzīgi kā prēmija par valsts finanšu veselības apdrošināšanu, būs salīdzinoši nelielas – virs 300 milj. eiro. Proti, tā ir maksa par pārliecību, ka negatīva ekonomiskā scenārija gadījumā paši saņemsim palīdzību, līdzīgi, kā tas bija 2009.gadā, kad no aizdevējiem varējām saņemti 7,5 mljrd. eiro. Bet problēmu gadījumā ESM no Latvijas var pieprasīt papildus teju piecas reizes lielāka apjoma finanšu līdzekļus. Turklāt pastāv risks ja ne visu, tad daļu naudas pazaudēt, skaidro laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru