Citas ziņas

Studenti pārskatīs koncepciju Par stipendijām

, 02.04.2007

Jaunākais izdevums

31. martā Latvijas Studentu apvienības (LSA) 12. kongresā Jelgavā studenti uzdeva LSA valdei pārskatīt stipendiju apjoma un skaita palielināšanas koncepciju, ievēlēja apvienības viceprezidentu un apstiprināja organizācijas nākamā gada vadlīnijas, Db.lv informēja

LSA.LSA 12. kongresa delegāti nolēma pārskatīt koncepciju Par stipendijām, atkārtoti izvērtējot politisko situāciju valstī un valsts budžeta iespējas.

SA sociālā virziena vadītājs Toms Miks uzskata: "Pašlaik esam nonākuši politiskajā strupceļā, tomēr tas nenozīmē, ka atkāpjamies no izvirzītajiem mērķiem. Mums ir jāmeklē citi ceļi, kā nonākt pie tā paša rezultāta, visdrīzāk rodot atbalstu augstākajā politiskajā līmenī."

Par LSA viceprezidentu kongress ievēlēja Jāni Grandānu, kurš studē Biznesa augstskolā Turība. LSA prezidenta pienākumus turpinās pildīt Uldis Luckāns, jo kongress neievēlēja jaunu prezidentu. Saskaņā ar LSA statūtiem, šādā gadījumā jārīko ārkārtas kongress, par kura vietu un laiku studējošo pašpārvalžu vadītāji vienosies tikšanās reizē 14. aprīlī.

LSA vadlīnijas nākamajam gadam paredz veltīt īpašu uzmanību augstākās izglītības kvalitātes uzlabošanai. Kā otro darbības prioritāti studenti izvirzīja sociālā nodrošinājuma uzlabošanu, kur LSA turpinās strādāt pie stipendiju saņēmēju skaita un apjoma palielināšanas. Sadarbīb ar Izglītības un zinātnes ministriju paredzēts mainīt pašreizējo valsts galvoto kredītu dzēšanas sistēmu, ieviešot skaidrus kritērijus, saskaņā ar kuriem personas studiju vai studējošā kredīts tiek dzēsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU izsludināta pieteikšanās mecenātu stipendijām

, 15.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonds izsludinājis pieteikšanos Kārļa Kaufmaņa un Māc. Dr. Modra K.Gulbja Piemiņas Fonda teoloģijas stipendijām. Kopā paredzēts piešķirt 2-3 stipendijas, Db.lv informēja universitāte. Šobrīd notiek pieteikšanās sešu universitātes mecenātu stipendijām.

Kārļa Kaufmaņa piemiņas stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes studentiem, kas specializējas astronomijā. Stipendijas šogad tiks piešķirta trešo reizi, un tās tiek finansētas no mecenāta novēlējuma (USD 100 000) depozīta noguldījuma procentu ieņēmumiem. Šogad K.Kaufmaņa stipendijas tiks piešķirta trešo reizi.

Māc. Dr. Modra K.Gulbja Piemiņas Fonda teoloģijas stipendijai var pieteikties Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes studenti. Stipendijas apjoms ir USD 2 000, un tā tiek izmaksāta 10 vienādās daļās 10 mēnešu garumā. Šī stipendija šogad tiks piešķirta otro reizi

Pieteikumi stipendijām tiek pieņemti Latvijas Universitātes fondā, Basteja bulvārī 12, 1.stāvā katru darba dienu no plkst. 9:30 līdz 16:30. Pieteikumu pieņemšanas gala termiņš ir 2007.gada 14.septembris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās LU mecenāta Armīna Rūša stipendijām

, 05.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Armīna Rūša stipendiju fonda stipendijām 2007./2008.akadēmiskā mācību gada pavasara semestrim. Kopējais stipendiju fonda apjoms ir USD 8 000, liecina sniegtā informācija medijiem.

Stipendija ir veltīta Dr. Armīna Rūša, kas bija izcils advokāts un mācību spēks kā pirmskara Latvijas Republikā, tā arī ārzemēs un viņa dēla Armīna I. Rūša piemiņai. Stipendija ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas studentus un popularizēt studentu un studenšu korporāciju akadēmisko vienotību gan studiju laikā, gan ārpus tā.

Stipendijai var pieteikties studenti, kas ir kādas Latvijas studentu vai studenšu korporācijas biedri. Uz stipendiju var pretendēt humanitāro un sociālo zinātņu pilna laika klātienes pamatstudiju 2. vai vecāku kursu, kā arī maģistrantūras studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas. Vienam studentam piešķiramās stipendijas apjoms ir USD 1 500.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās Latvijas Universitātes mecenātu stipendijām

, 27.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes Fonds izsludinājis pieteikšanos Universitātes mecenātu stipendijām. Šajā akadēmiskajā mācību gadā studentiem piešķirs stipendijas 18 dažādu mecenātu stipendiju programmās, un to kopējais apjoms pārsniedz LVL 140 000.

LU Fonda mecenātu stipendijām aicināti pieteikties studenti, kam ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi, kas sevi uzskata par labāko un centīgāko konkrētajā zinātņu nozarē, kas ir talantīgi sportisti un kas ir sabiedriski aktīvi – jaunie talanti, kas nes Universitātes un Latvijas vārdu plašākā pasaulē.

Stipendiju programmas izveidotas sadarbībā ar mecenātiem, un katrai no tām definēti pieteikšanās kritēriji. Tā, piemēram, ir īpašas stipendijas konkrētu zinātņu nozaru studentiem, korporāciju aktīvistiem, stipendijas, kurām vienīgie piešķiršanas kritēriji ir sociāli ekonomiskie apstākļi un sekmes, kā arī īpaša jaunajiem vecākiem paredzēta atbalsta programma. Būtiski, ka vairākām Latvijas Universitātes mecenātu stipendijām aicināti pieteikties arī citu augstākās izglītības iestāžu studenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU Kristapa Morberga stipendiju fonda apjoms - 40 000

, 25.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitāte izsludinājusi pietiekšanos mecenāta Kristapa Morberga stipendijām. Morberga stipendijas 2007./2008.akadēmiskajā mācību gadā saņems 33 studenti. Stipendiju fonda apjoms - Ls 40 000.

8 stipendijas tiks piešķirtas LU pamatstudiju līmeņa programmu pirmā kursa studentiem par īpašiem sasniegumiem mācību olimpiādēs un sekmēm skolā (Ls 100 mēnesī), 11 stipendijas LU pamatstudiju līmeņa programmu otrā un vecāku kursu studentiem (Ls 100), 11 stipendijas maģistrantūras programmās studējošiem (Ls 150), 2 stipendijas izciliem LU studējošiem sportistiem par LU atpazīstamības veicināšanu (Ls 150), kā arī viena stipendijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentam (Ls 150). Stipendijas tiek piešķirtas uz vienu akadēmisko mācību gadu (10 mēneši) un izmaksātas reizi mēnesī.

Tiesības pretendēt uz stipendiju ir ikvienam Latvijas Universitātes pilna laika studentam (izņemot LMA studentus kur pretendentu loku nosaka pati LMA), kā arī reflektantiem, kas 2007./2008. akadēmiskajā gadā ir pieteikušies pilna laika studiju uzsākšanai LU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās LU mecenāta Armīna Rūša stipendijām

, 10.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) fonds izsludinājis pieteikšanos Armīna Rūša stipendiju fonda stipendijām 2008./2009. akadēmiskajam mācību gadam.

Kopējais stipendiju fonda apjoms nākamajam studiju gadam ir USD 30 000. Uz stipendijām var pretendēt studenti no sešām Latvijas augstskolām. Vienam pretendentam piešķiramās stipendijas apjoms ir līdz USD 4 000, Db.lv informē Latvijas Universitātes Preses centrs.

Stipendijai var pieteikties studenti, kas ir kādas Latvijas studentu vai studenšu korporācijas biedri. Uz stipendiju var pretendēt humanitāro un sociālo zinātņu pilna laika klātienes pamatstudiju 2. vai vecāku kursu, kā arī maģistrantūras studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas. Vienam studentam piešķiramās stipendijas apjoms ir līdz USD 4 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Maijā sāks izmaksāt pārskatītās pensijas

Žanete Hāka, 28.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākta pensiju (vecuma, apgādnieka zaudējuma, izdienas pensiju, kas piešķirtas saskaņā ar nolikumu Par izdienas pensijām) pārskatīšana cilvēkiem, kuriem pensija piešķirta vai pārrēķināta 2010. gadā, informē Labklājības ministrija (LM).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pārskatīs tās pensijas, kas ir piešķirtas vai pārrēķinātas laikā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 31. decembrim. Proti, pārskatīs pensijas, kuru aprēķināšanā piemērots 2009. gada negatīvais apdrošināšanas iemaksu algas kapitāla indekss.

«Tiesiski ir atrisināts jautājums, kad strauju darba tirgus svārstību ietekmē, tiek būtiski ietekmēts pensijas apmērs. Turpmāk negatīva kapitāla indeksa gadījumā piemēros izlīdzināšanas metodi. Tas nozīmē, ka negatīvos indeksus aizstās ar skaitli 1 līdz laikam, kad negatīvo un pozitīvo indeksu reizinājums būs lielāks par skaitli 1,» atzīst labklājības ministrs Jānis Reirs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sešiem jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem pasniedz stipendijas 18 000 eiro apmērā

Db.lv, 30.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jau šobrīd trūkst skolotāju un kritiskā situācija veidojas tieši dabas zinātņu un tehnoloģiju (STEM) priekšmetos. Novērtējot jaunos skolotājus un motivējot arī citus jauniešus izvēlēties skolotāja profesiju, 29.aprīlī trīs izcilākajiem jaunajiem ķīmijas un trīs bioloģijas skolotājiem pasniegtas Latvijas zāļu ražotāja AS “Olainfarm” un SIA “Centrālā laboratorija” stipendijas 3000 eiro apmērā katram, kopsummai sasniedzot 18 000 eiro.

Kopumā stipendijām pieteicās 33 jaunie speciālisti. Izvērtējot pretendentu sekmes un motivācijas vēstules, šogad stipendijas “Starp mums ir ķīmija!” saņēma Latvijas Universitātes studenti Niks Grīnbergs, Agnese Bicāne, Tīna Deina Kukurīte un Gustavs Daniels Loris, kā arī Rīgas Tehniskajā universitātē studējošie Artjoms Ubaidullajevs un Alise Anna Stīpniece-Jekimova.

“Ikviens esošais un arī jaunais speciālists, kurš izlēmis savu dzīvi saistīt ar skolotāja profesiju, ir nenovērtējams ieguvums visai Latvijai. Jau šobrīd ir kritisks STEM skolotāju trūkums virknē skolu un nākotnē situācija nekļūs vieglāka, jo prognozējams, ka cīņā par Latvijas skolotājiem iesaistīsies arī citas Eiropas valstis. Bez skolotājiem, kas bērnus un jauniešus māca un ieved aizraujošajā zinību pasaulē, nevarēsim izveidot arī Latvijas eksporta un veiksmes stāstu, jo gluži vienkārši nebūs, kas bērnus māca un dara to iedvesmojoši un kvalitatīvi. Secinājums patiesībā ir ļoti vienkāršs - ja nav skolotāja, nav arī Latvijas ekonomikas izaugsmes iespēju. Tāpēc mums ir svarīgi jau tagad praktiski atbalstīt jaunos skolotājus viņu turpmākajā ceļā un darbā, pasakot un reāli parādot, ka viņi ir vajadzīgi, gaidīti un novērtēti,” uzsver AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās stipendijām Latvijas Universitātes farmācijas studentiem

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Latvijas Universitātes farmācijas studiju stipendijām, kas nodrošinātas ar zāļu lieltirgotavas SIA "Farma Balt" atbalstu. Stipendijas paredzētas diviem Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas studiju programmas maģistrantūras 1. un 2.kursa studentiem.

Stipendijas apmērs ir Ls 700, un tā tiks izmaksāta vienādās daļās reizi mēnesī viena akadēmiskā mācību gada (10 mēneši) garumā. Stipendiāti tiks noteikti konkursa kārtībā, un galvenie vērtēšanas kritēriji būs pretendentu studiju sekmes, kā arī akadēmiskā un zinātniskā personāla sniegtās rekomendācijas. Izvēloties starp vairākiem pretendentiem, priekšroka tiks dota tiem, kas nesaņem valsts vai cita veida stipendiju vai ir ar darba pieredzi aptieku receptūras nodaļās.

Šīs, īpaši farmācijas studentiem paredzētās stipendijas šogad tiks piešķiras jau trešo reizi. Saskaņā ar ziedotāja, SIA "Farma Balt" un Latvijas Universitātes fonda vienošanos, stipendiju fonds vismaz Ls 1 400 apmērā katru akadēmisko mācību gadu tiks nodrošināts līdz pat 2009./2010.akadēmiskajam mācību gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās stipendijām LU farmācijas studentiem

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos Latvijas Universitātes farmācijas studiju stipendijām, kas nodrošinātas ar zāļu lieltirgotavas SIA Farma Balt atbalstu. Stipendijas paredzētas diviem Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas studiju programmas maģistrantūras 1. un 2.kursa studentiem, Db.lv informēja universitāte.

Stipendijas apmērs ir Ls 700, un tā tiks izmaksāta vienādās daļās reizi mēnesī viena akadēmiskā mācību gada (10 mēneši) garumā. Stipendiāti tiks noteikti konkursa kārtībā, un galvenie vērtēšanas kritēriji būs pretendentu studiju sekmes, kā arī akadēmiskā un zinātniskā personāla sniegtās rekomendācijas. Izvēloties starp vairākiem pretendentiem, priekšroka tiks dota tiem, kas nesaņem valsts vai cita veida stipendiju vai ir ar darba pieredzi aptieku receptūras nodaļās.

Šīs, īpaši farmācijas studentiem paredzētās stipendijas šogad tiks piešķiras jau trešo reizi. Saskaņā ar ziedotāja, SIA Farma Balt un Latvijas Universitātes fonda vienošanos, stipendiju fonds vismaz Ls 1 400 apmērā katru akadēmisko mācību gadu tiks nodrošināts līdz pat 2009./2010.akadēmiskajam mācību gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Universitātē izsludināta pieteikšanās stipendiju programmas "Ceļamaize" stipendijām

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludina pieteikšanos uz stipendiju programmas "Ceļamaize" stipendijām 2007./2008.akadēmiskajam mācību gadam.

Stipendijas paredzēta Latvijas Universitātes programmu studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Pretendentu vērtēšanas kritēriji - labas un izcilas sekmes studijās, apgrūtināti materiālie un sociālie apstākļi, kā arī Universitātes akadēmiskā vai zinātniskā personāla, LU Studentu padomes vai studentu pašpārvalžu sniegtās rekomendācijas.

Stipendiju programma "Ceļamaize" ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes studentus, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi (trūcīgie, maznodrošinātie, invalīdi vai bez vecāka/-u apgādības palikušie).

2007./08.g. LU fonds turpina veiksmīgi iesākto tradīciju, stipendijas piešķirot ar atsaucīgu Ziemeļamerikas mecenātu atbalstu. Šogad mecenātu pulkam ir pievienojies Latvijas korporāciju apvienības - Studenšu prezidiju konventa Tēvijas fonds Artura Vatvara piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU izsludināta pieteikšanās programmas Ceļamaize stipendijām

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos uz stipendiju programmas Ceļamaize stipendijām 2007./2008.akadēmiskajam mācību gadam, Db.lv informēja universitāte.

Stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes programmu studentiem, kas nāk no ģimenēm ar apgrūtinātu materiālo vai sociālo stāvokli. Pretendentu vērtēšanas kritēriji - labas un izcilas sekmes studijās, apgrūtināti materiālie un sociālie apstākļi, kā arī Universitātes akadēmiskā vai zinātniskā personāla, LU Studentu padomes vai studentu pašpārvalžu sniegtās rekomendācijas.

Stipendiju programma Ceļamaize ir nodibināta ar mērķi studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes studentus, kuriem ir apgrūtināti materiālie vai sociālie apstākļi (trūcīgie, maznodrošinātie, invalīdi vai bez vecāka/-u apgādības palikušie).

2007./08.g. LU fonds turpina veiksmīgi iesākto tradīciju, stipendijas piešķirot ar atsaucīgu Ziemeļamerikas mecenātu atbalstu. Šogad mecenātu pulkam ir pievienojies Latvijas korporāciju apvienības - Studenšu prezidiju konventa Tēvijas fonds Artura Vatvara piemiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU samazinās pirmkursnieku atbirums

, 21.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 1.09.2006. līdz 21.02.2007. no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) eksmatrikulēti 282 pamatstudiju pirmā kursa studenti. Lai gan situācija būs skaidra tikai marta vidū, RTU vadība prognozē, ka gadījumā, ja atbiruma tendence nemainīsies, šogad pirmkursnieku atbirums būs mazliet mazāks nekā iepriekšējos gados.

2006./2007. akadēmiskajā gadā pamatstudiju 1. kursā RTU tika uzņemti 3052 studenti. Līdz pirmajai sesijai (līdz 2.01.2007.) kopējais atskaitīto pirmā kursa studentu skaits bija 115. Šobrīd eksmatrikulēto studentu skaits ir 282, no tiem 205 ir studenti, kas mācījās par valsts budžeta līdzekļiem, 77 - par personīgajiem līdzekļiem, biznesa portālu Db.lv informēja RTU.

Studenti no RTU tiek atskaitīti vairāku iemeslu dēļ, taču lielākais skaits studentu atskaitīts nesekmības dēļ. Pēc pašu vēlēšanās studijas pārtraukuši 58 studenti, par nodarbību neapmeklēšanu - 7 studenti, kā studijas neuzsākuši no RTU atskaitīti 24 studenti, par nesekmību - 192 studenti, kā miris - 1 students.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Latviešu studenti pārdevuši izglītojošas grāmatas 1,5 miljonu vērtībā

Laura Mazbērziņa, 12.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vasaras no ASV atgriezušies 126 latviešu studenti, kas kopumā pārdevuši izglītojošus materiālus 1,5 miljonu ASV dolāru (1,2 miljonu eiro) vērtībā, darbojoties Southwestern Advantage vasaras programmā.

Salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, kad Southwestern Advantage programmā piedalījās 101 students no Latvijas, šogad uz ASV un Kanādu grāmatas pārdot devās jau 126 studenti. Southwestern Advantage Latvijas pārstāve Madara Jakobsone piemin, ka dalībnieku skaita pieaugums atspoguļojas kopējā pārdošanas apjomā, kas šogad jau ir pārsniedzis 1,5 miljonus ASV dolāru (1,2 miljonus eiro).

«Mūsu studenti jau arī iepriekš uzrādījuši labus rezultātus un nepārprotami pierādījuši savas pārdošanas spējas. Pagājušajā sezonā visas kompānijas ietvaros pirmajā trijniekā ierindojās divas latvietes,» saka Madara. Arī šogad visticamāk, ka bez latviešiem kompānijas TOP 3 neizpaliks. Madara uzsver, ka ar 25 studentu pieaugumu pārdošanas apjoms kāpis par pusmiljonu. Tas norāda uz to, ka pārdošanas iemaņas var iemācīties ikviens un latvieši sevi ir pierādījuši kā spējīgi pārdevēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada vasaras sezonas noslēgumā Saulkrastos, Baltās kāpas apkārtnē plānota neparasta dabas objekta – Dabas dizaina parka – izveide. Tas iecerēts kā sabiedrību piesaistošs objekts, kas izglītos par saudzīgu cilvēku rīcību pret vietējām dabas vērtībām, skaidros, kas ir ekosistēmu pakalpojumi un mazinās apmeklētāju radīto ietekmi uz apkārtnes ekosistēmu, teikts paziņojumā medijiem.

Dizaina dizaina parka koncepcijas izstrādei priekšlikumus sniedz arī Latvijas augstskolu studenti, kuri 14.janvārī prezentēja savas idejas Saulkrastu Baltās kāpas apkārtnes labiekārtošanai un Dabas dizaina parka objektu izveidei.

RTU studentu ieteikumu vidū bija Baltās kāpas apkārtnes celiņu izveide bez pakāpieniem, tiltu izveide, kas sastāvētu no dažāda augstuma gaismas kubiem-saules kolektoriem, kas atrastos virs vai zem ūdens līmeņa. Tāpat studenti ieteica risinājumus celiņu iezīmēšanai un apkārtnē esošo liepu izcelšanai, izmantojot dažādus oriģinālus gaismas efektus. Studenti arīdzan prezentēja idejas Baskāju takas izbūvei, aicināja Dabas dizaina parkā ieviest koka elementus, atdarinot dzīvās dabas formas, savukārt, no teritorijā esošās tualetes izveidot kafejnīcu ar jumta terasi un riteņu, slēpju nomu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai finansiāli atbalstītu augstākajā izglītībā studējošos un mazinātu Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas uz izglītības nozari, no 1.septembra līdz 31.decembrim studentu minimālo mēneša stipendijas apmērs tiks palielinātas no 99,6 eiro līdz 200 eiro, otrdien lēma Ministru kabinetā.

Šī mērķa realizēšanai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno tērēt 2,04 miljonus eiro. Finansējumu ministrija gūs, veicot apropriācijas pārdali starp budžeta programmām.

Attiecīgi IZM no kopējā finansējuma tiks piešķirti 1 443 508 eiro, Veselības ministrijai - 254 411 eiro, Zemkopības ministrijai - 202 387 eiro, Kultūras ministrijai - 138 040 eiro un Labklājības ministrijai - 1654 eiro.

IZM izstrādāja grozījumus Ministru kabineta noteikumos par stipendijām, jo, ministrijas ieskatā, joprojām pastāv risks, ka Covid-19 infekcijas radītās sociālekonomiskās krīzes dēļ liels studējošo skaits varētu pārtraukt studijas, jo ir mazinājušies ienākumi gan ģimenēm, gan pašiem studējošiem, kā arī turpinās nelabvēlīgāka darba tirgus situācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Pakāpeniski uzsāks 2010. gadā piešķirto pensiju pārrēķinu

Žanete Hāka, 13.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā pakāpeniski uzsāks pensiju (vecuma, apgādnieka zaudējuma, izdienas pensiju, kas piešķirtas saskaņā ar nolikumu Par izdienas pensijām) pārrēķinu cilvēkiem, kuriem pensija piešķirta vai pārrēķināta 2010. gadā, informē Labklājības ministrija (LM).

Pārrēķins turpināsies līdz 2016. gada augustam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pārrēķinās tās pensijas, kas ir piešķirtas vai pārrēķinātas laikā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 31. decembrim, proti, kuru aprēķināšanā piemērots 2009. gada negatīvais apdrošināšanas iemaksu algas kapitāla indekss.

VSAA pārskatīs pensijas, ņemot vērā to piešķiršanas secību 2010. gadā. Tas nozīmē, ka vispirms pārskatīs tās pensijas, kas piešķirtas vai pārrēķinātas 2010. gada pirmajā ceturksnī, pēc tam secīgi arī tās pensijas, kas piešķirtas nākamajos gada periodos.

2010. gadā piešķirtās pensijas pārskatīs, pārrēķinot pensijas kapitālu, proti, 2009. gada negatīvā kapitāla indeksa vietā piemērojot skaitli 1. Šīs pensijas VSAA pārskatīs līdz 2016. gada augustam. Ja pensija pēc pārskatīšanas būs lielāka nekā iepriekš, tad pensijas starpību par laika posmu no 2016. gada 1. janvāra līdz mēnesim, kad VSAA reāli veiks konkrētās pensijas pārskatījumu, cilvēks saņems pēc lēmuma pieņemšanas, bet ne vēlāk kā 2016. gada augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studējošo stipendijām studējošo stipendijām valdība 11. augustā piešķīrusi papildu 5,1 miljonu eiro, kas ļaus ikmēneša valsts budžeta stipendijas apmēru palielināt no 99,60 eiro līdz 200 eiro.

Piešķirtais finansējums vairāk nekā divkāršos līdzšinējo stipendiju fonda apmēru un ļaus arī palielināt stipendiju saņēmēju skaitu par aptuveni 740 studējošajiem.

Kā viens no kritērijiem stipendijas piešķiršanai pievienots arī ienākumu mazināšanās Covid-19 ietekmē. Stipendiju apmērs pieaugs studējošajiem koledžas līmeņa programmās, bakalaura studiju programmās, profesionālās augstākās izglītības programmās, maģistra studiju programmās un rezidentiem medicīnā.

Finansējums piešķirts tikai vienam studiju gadam, un šobrīd nav lemts saglabāt šādu stipendiju apmēru arī 2021./2022. studiju gadā un turpmāk.

Finansējums stipendijām paredzēts no Izglītības un zinātnes ministrijai jau iepriekš piešķirtajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās jauno vecāku atbalsta programmai

, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes fonds izsludinājis pieteikšanos divām stipendiju programmām: jauno vecāku atbalsta programmai un LU fonda Ceļamaize Brisbanes latviešu organizāciju, Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs un prof. Edgara Andersona piemiņas stipendijām, liecina sniegtā informācija medijiem.

Jauno vecāku atbalsta programma tiek īstenota ar Annas Justīnes Čakstes Rollins Kāvuša izglītības fonda finansiālu atbalstu. Programmas mērķis ir studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus Latvijas Universitātes pamatstudiju studentus - jaunos vecākus, kuriem, studiju laikā audzinot bērnus, nepieciešams papildus materiālais atbalsts. Stipendijām var pieteikties Latvijas Universitātes pamatstudiju studenti, kuriem ir viens vai vairāki bērni. Paredzēts piešķirt divas stipendijas, katru Ls 1 000 apmērā. Jauno vecāku atbalsta programma Latvijas Universitātē tiek īstenota jau trešo gadu.

Pirmās Ceļamaizes stipendijas 2005./06. ak.g. tika nodibinātas pateicoties Annas Justīnes Čakstes Rollins Kāvuša izglītības fondam un ievērojamas Latvijas Universitātes labdares - aizsaulē aizgājušās Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs – novēlējumam un šogad arī citu mecenātu atbalstam. Ceļamaizes stipendijas paredzētas tiem Latvijas Universitātes studentiem, kuriem studijām nepieciešams papildus atbalsts apgrūtinātu materiālo vai sociālo apstākļu dēļ. Paredzēts piešķirt vairākas stipendijas Ls 500 apmērā uz pavasara semestri, izmaksājot Ls 100 mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zinātnē un pētniecībā beidzot ienāk jauni motivēti cilvēki

Rolands Pētersons, Diena, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) panākumiem starptautiskajā augstskolu reitingā, zinātnes un pētniecības attīstību Latvijā, kā arī jauno augstskolu pārvaldības sistēmu laikrakstā Diena Rolanda Pētersona saruna ar RSU rektoru Aigaru Pētersonu.

Kā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šobrīd ir ar vakcināciju – cik liels procents studentu un mācībspēku ir vakcinējušies? Vai tiešām no 11. oktobra iespējams pilnīgi droši atjaunot klātienes studijas?

RSU šobrīd mācās ap 9300 studentiem deviņās fakultātēs. Sešas no tām ir saistītas ar veselības aprūpi un medicīnu – tur Covid droši (pārslimojuši vai vakcinēti un saņēmuši QR kodu) ir vairāk nekā 98% studējošo. Pārējās trīs fakultātēs šobrīd notiek uzskaite. Tā kā mums visaktuālākie bija topošie mediķi, jo viņiem jādodas praksēs ārstniecības iestādēs, kur ir ļoti stingri noteikumi, viņi savas anketas aizpildīja pirmie. Tas attiecas arī uz pirmajiem kursiem un ārvalstu studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdošanas un konsultāciju kompānijas Southwestern Advantage ikgadējā balvu pasniegšanas ceremonijā Nešvillā, ASV Latvijas studenti atzīti par vieniem no labākajiem pārdevējiem. Ceturtā labākā pārdevēja bija Dārta Šice no Valmieras, savukārt Rīgas Tehniskā universitāte ieguva 8. vietu starp 204 universitātēm.

«Dārta Šice no biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA bija 4. labākais pārdevējs visā uzņēmumā, vienas vasaras laikā pārdodot mācību grāmatas aptuveni 150 000 eiro vērtībā. Līdz ar to viņa nopelnīja vairāk nekā 60 000 eiro. Pērn Dārta bija pati labākā, pārdodot grāmatas pat 186 000 eiro vērtībā,» informē Southwestern Advantage Latvijas pārstāve Madara Jakobsone.

Par 15. labāko pārdevēju kļuva Sanita Aldiņa (BA) no Jēkabpils, bet par 17. labāko pirmā gada studentu pēc iegūtās peļņas kļuva Henrijs Skujiņš (RTU) no Ikšķiles.

Lielākā daļa Latvijas studentu, kas piedalās Southwestern programmā, ir no Rīgas Tehniskās universitātes, kas ieguva augsto astoto vietu starp 204 universitātēm. RISEBA studenti izcīnīja 13. vietu, Ekonomikas un kultūras augstskola – 22. vietu, bet Banku augstskola – 23.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Universitāte saņem 53 000 EUR ziedojumu no saviem draugiem Amerikā

Lelde Petrāne, 26.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis 56 800 ASV dolāru ziedojumu no savas partneru organizācijas Friends of University of Latvia, kas apvieno latviešu izcelsmes ASV pilsoņus, kuri vēlas atbalstīt LU attīstību, ziedojot stipendijām un attīstības projektiem.

Pateicoties organizācijas Friends of University of Latvia prezidenta, LU Goda biedra un Latvijas Goda konsula Ilinoisas pavalstī ASV Roberta Blumberga atbalstam, piekto gadu LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas maģistra studiju programmas Diplomātija studenti saņem mecenāta izveidotu Andreja Pildegoviča stipendiju 2500 EUR apmērā. Šogad stipendijai ir ziedojuši arī Roberta vecāki Gunārs un Ināra Blumbergi. Tāpat mecenāts ir atbalstījis LU studentu komandu dalību Pasaules studentu programmēšanas sacensībās (ACM ICPC).

Latvijas goda konsuls Mičiganas štatā ASV Andris Lācis un ASV uzņēmējs Džons Golde turpina ziedot LU Biznesa ideju fondā, lai atbalstītu LU studentu Biznesa inkubatora attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LU ir valsts dibināta, autonoma, atbildīga augstākās izglītības institūcija, kas, no vienas puses dzīvo uz valsts rēķina, bet, no otras, ar savu produktīvu darbību ar katru gadu arvien vairāk pienes klāt šai valstij, saka bijušais LU rektors Ivars Lācis.

Viņš uzsver, ka LU nav valsts iestāde - juridiski LU ir atvasināta publiska persona, viņaprāt, ierēdņi to mēdz aizmirst. Ivars Lācis bija šīs atbildīgās un autonomās institūcijas rektors septiņus gadus, un mūsu saruna ir par to, kādu viņš redz Latvijas un Baltijas lielāko universitāti vakar, šodien un arī rīt.

Kā esat apmierināts ar LU rādītājiem, skatoties uz topā apkopotajiem datiem? Kāda jums šķiet aina Latvijas augstākās izglītības laukā?

Ar LU datiem esmu apmierināts. Un pateikšu, kāpēc. Ja tabulā LU 33 % ieņēmumu veido studiju maksa – es būt domājis, ka šis rādītājs ir sliktāks – tad jāteic ideāli. Tas piešķir dinamismu, tas virza attīstību. Manuprāt, ar dalīto atbildību finansējumā mums ir viena no labākajām augstākās izglītības sistēmām pasaulē. Nu labi, ASV, Lielbritānijā un varbūt Nīderlandē ir labākas, bet paskatieties, kas notiek citur - Vācijā, Francijā, Zviedrijā? Augstākā izglītība stagnē. Un tieši tāpēc, ka privātais finansējums tur ir pārāk mazs. ASV pieredze rāda, ka neatkarīgi no dibinātāja vai īpašnieka dinamiskā universitātē budžeta ieņēmumos ir trīs apjomos puslīdz līdzvērtīgi komponenti: pirmkārt, federālais vai štata, otrkārt, studiju maksas, treškārt, pašu nopelnītais vai mecenātu atnestais.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Trešo valstu studenti Latviju neapdraud

Rūta Kesnere - DB Komentāru nodaļas vadītāja, 24.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas augstākā izglītība noteikti var būt mūsu eksporta prece ar augstu pievienoto vērtību,ja vien tam nepretosies atsevišķi politiķi.Pēdējā laikā izskanējušie priekšlikumi par nepieciešamību kvotēt trešo valstu studentu skaitu, šķiet, ir tīra un apzināta kaitniecība, aizsedzoties aiz nacionālisma lozungiem. Tiesa, šo ierosinājumu gan noraidīja atbildīgā Saeimas komisija, taču par to vēl jābalso Saeimai, un iznākums ir neprognozējams.

Par šādām iniciatīvām satraukumu DB (23.05.2018.) pauda arī LTRK valdes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.Ārvalstu studenti nenoliedzami dod savu pienesumu Latvijas ekonomikai. Vispirms jau studiju maksas veidā,tāpat viņi īrē mājokli, iepērkas, iet pie friziera, iet uz kafejnīcām. Tā visa ir papildu nauda, kas ienāk mūsu tautsaimniecībā. Uztraukums par ārvalstu studentiem,kebabu cepējiem, ir tik muļķīgs, cik vien var būt. Kad mūsu pašu bērni studē ārzemēs un paralēli piepelnās,strādājot picērijās, tad tas ir pašsaprotami, taču, kad mūsu zemē to pašu dara ārzemnieki, tad daļa politiķu jūtas apdraudēti un dusmīgi. Tajā pašā laikā arī mazliet laimīgi, jo uz šo jauniešu rēķina (tos apkarojot) taču iespējams iegūt plus punktus savā elektorātā. Bažas esot par to, ka studiju aizsegā trešo valstu pilsoņi būs“mūžīgie studenti” un nelietīgi nodarbosies Latvijā ar kebabu cepšanu. Un nav ne mazākā mulsuma par to,ka studenta statuss paredz studiju naudas maksāšanu,kas nav nekāda mazā, kuru varētu tā vienkārši iegūt no kebabiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas dome atsakās no studentu atbalstīšanas

Vēsma Lēvalde, db, 17.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar to, ka 2009.gada budžeta ieņēmumi ir samazinājušies, šajā studiju gadā netiks izsludināts konkurss uz Liepājas pilsētas pašvaldības stipendijām, informē Liepājas izglītības pārvalde.

Jau četrus gadus Liepājas pilsētas pašvaldība liepājniekiem, kuri studēja pilsētai prioritārajās specialitātēs, konkursa kārtībā nodrošināja stipendiju. Taču pie esošās ekonomiskās situācijas Liepājas pilsētas pašvaldība ir spiesta atteikties no šī mērķa realizēšanas, atzīst Izglītības pārvalde.

Brīdī, kad situācija ar budžeta ieņēmumiem uzlabosies, tad konkurss uz Liepājas pilsētas pašvaldības stipendijām tiks atjaunots un studentiem atkal būs iespēja pretendēt uz Liepājas pašvaldības stipendijām, sola ierēdņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo Fulbraita programmas stipendiju konkursu

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vēstniecība izsludina gadskārtējo ASV valdības konkursu uz Fulbraita programmas stipendijām studentiem un pētniekiem 2009./2010. mācību gadam.

Fulbraita stipendija tiek piešķirta uz vienu mācību gadu un tā sedz mācību maksu ASV universitātē (studentiem), veselības apdrošināšanu, uzturēšanās un ceļa izdevumus. Pretendentiem uz stipendiju jābūt oficiāli reģistrētiem Latvijas iedzīvotājiem. Pieteikšanās laikā pretendentiem jāatrodas Latvijā, Db.lv informē ASV vēstniecība Rīgā, Preses un kultūras nodaļa.

Piesakoties uz šo stipendiju, studentiem līdz 2009. gadam jābūt ieguvušiem vismaz bakalaura līmeņa izglītību. Iespējams pieteikties studijām jebkurā jomā, izņemot medicīnu. Uz stipendiju pētījumiem var pretendēt akadēmiķi vai augstskolu mācībspēki, kas jau ieguvuši doktora grādu vai gatavojas pabeigt disertāciju. Iespējams pieteikties arī uz pētījumu veikšanu jebkurā jomā, izņemot medicīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru