Citas ziņas

Tiesnešus izvēlēsies pēc nejaušības principa

, 08.02.2007

Jaunākais izdevums

Kopš 2007. gada 1. februāra Latvijas zemesgrāmatu nodaļās ir ieviesta automatizētā lietu sadale ar datorprogrammas palīdzību, nodrošinot nejaušības principu tiesneša izvēlē, Db.lv informēja Tiesu administrācijas pārstāvis Gatis Tauriņš. Tādejādi tikšot samazināta korupcijas iespējamība lietu izskatīšanā.

Pēc 2006. gada datiem vidēji ik darba dienu valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā tiek reģistrēti ap 1600 nostiprinājuma lūgumi, no kuriem puse ir iesniegti Rīgas pilsētas un rajona zemesgrāmatu nodaļās.

Automatizētā lietu sadale notiek katru dienu pēc visu nostiprinājuma lūgumu ievadīšanas datu bāzē. Atlase balstīta uz sekojošiem pamatprincipiem:

- nejauša tiesnešu izvēle;

- vienāds katram tiesnesim izskatāmo nostiprinājuma lūgumu skaits (pēc iespējas, vadoties no sarežģītības pakāpes);

- vienāda izskatāmo lūgumu kopējā grūtības pakāpe, ko nosaka, pamatojoties uz lūguma sarežģītību;

- kopā skatāmie nostiprinājuma lūgumi tiek iedalīti vienam tiesnesim;

- lūgumu sadales rezultāti ir atklāti.

Cita tiesneša norādīšana pēc lietu sadales ir privileģēta darbība, kas prasa norādīt iemeslu (iepriekš bijis šī paša tiesneša atteikums, nozīmētais tiesnesis saslimis, u.c.), kas tiek fiksēts datu bāzē.

Kā pilotprojekts, jau no 2006. gada 1. augusta, automtiskā lietu sadale ir ieviesta Liepājas zemesgrāmatu nodaļā. Liepājas zemesgrāmatu nodaļas priekšniece Inta Pūce pavēstīja, ka automātiskā lietu sadale būtiski atvieglo nodaļas darba organizāciju: "Līdz šim lietu sadalei ik dienu tika veltīta apmēram viena stunda, taču ar datorprogrammas palīdzību to ir iespējams izdarīt piecās minūtēs."

Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas priekšniece Ināra Zariņa atklāja, ka, lietojot automātisko lietu sadali, ir iespējams izvairīties no subjektīvas lietu sadales: "Ar šīs datorprogrammas palīdzību ir nodrošināta neitrāla lietu sadale, tādejādi samazinot korupcijas iespējamību lietu izskatīšanā. Kā vēl vienu no programmas priekšrocībām varu minēt, ka ar tās palīdzību tiek panākts vienmērīgs lietu sadalījums katram nodaļas tiesnesim." I. Zariņa informēja, ka šobrīd jau notiek automātiski sadalīto lietu izskatīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - MNA vērsusies policijā un Cert.lv par, iespējams, nesankcionētu maksātnespējas administratoru rindas ietekmēšanu

LETA, 04.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas administrācija (MNA) ir vērsusies gan Valsts policijā (VP), gan Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā «Cert.lv» ar lūgumu izvērtēt, vai nav notikusi ārēja maksātnespējas administratoru pretendentu rindas darbības ietekmēšana, aģentūrai LETA pavēstīja MNA pārstāve Dace Jansone.

Viņa skaidroja, ka MNA sadarbībā ar VAS «Tiesu namu aģentūra» (TNA) izmeklē radušos situāciju, vai pēdējo trīs nedēļu laikā nodrošināta rindas darbības nevainojama funkcionalitāte un nav notikusi ārēja rindas darbības ietekmēšana.

Viņa uzsvēra, ka pēdējās nedēļas laikā MNA konstatēja, ka pastāv varbūtība, ka maksātnespējas administratoru rindas darbībā nav nodrošināts normatīvajos aktos paredzētais nejaušības princips, kas MNA rada aizdomas par traucētu vai ietekmētu informācijas sistēmas darbību.

LETA jau ziņoja, ka pāris dienas pirms nāves advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus pieteicies administratoru pretendentu rindā un it kā pēc nejaušības principa iekļauts tajā tieši blakus divām savām biroja darbiniecēm, liecina MNA mājaslapā pieejamais Administratoru pretendentu saraksts (rinda).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Latvijā apstiprināto vakcinācijas pret Covid-19 plānu ir izveidota un piektdien, 5.februārī plkst.10 tiek atklāta agrīnā pieteikšanās vakcīnai pret Covid-19 vietnē "www.manavakcina.lv", informē Veselības ministrijā.

Agrīnās pieteikšanās mērķis ir efektīvi plānot vakcinācijas kabinetu noslodzes un jaudas. Iedzīvotāji tiek aicināti nesteigties reģistrēt savus pieteikumus pirmajās vietnes darbības dienās. Pirmie vakcīnas saņems tie iedzīvotāji, kas iekļauti prioritārajās grupās. Visi pārējie viena kalendārā mēneša laikā saņemtie iedzīvotāju pieteikumi tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa.

E-veselība, kas neder vakcinēšanas plānam 

Jaunais veselības ministrs Daniels Pavļuts nācis klajā ar priekšlikumu veidot īpašu IT...

Jau tuvākajā laikā tiks atvērta arī vakcinācijas tālruņa līnija ar tālruņa numuru 8989. Iedzīvotāji virs 60 gadu vecuma ir arī viena no pirmajām prioritārajām grupām, kas tiks aicināta vakcinēties - gan tie, kas paši būs pieteikušies, gan arī tie, kurus ģimenes ārsti būs uzrunājuši.

Ņemot vērā, ka šis tālruņa numurs ir nepieciešams, lai nodrošinātu pēc iespējas plašākam personu lokam iespēju agrīni pieteikties vakcinācijai, tam tiks nodrošināts bezmaksas izsaukums, tāpat kā tas ir tālruņa numuram 8303, kas nodrošina vienotu pieteikšanos uz Covid-19 testa veikšanu.

Tāpat plānots, ka elektronisko sakaru komersantam, kas nodrošinās tālruņa 8989 darbību, netiks piemērota valsts nodeva par numerācijas lietošanas tiesībām.

Vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga. Vietne palīdzēs iegūt informāciju par iedzīvotāju nodomu vakcinēties, kā arī efektīvi plānot vakcinācijas kabinetu noslodzes.

Vietne "www.manavakcina.lv" ir pirmais no plānotajiem veidiem, kā iedzīvotāji Latvijā varēs pieteikties vakcīnas pret Covid-19 saņemšanai. Šobrīd turpinās darbs pie pārējo reģistrēšanās veidu ieviešanas. Drīzumā vietne "www.manavakcina.lv" būs pieejama arī krievu valodā.

Kopumā Latvijas iedzīvotāji varēs reģistrēties vakcīnas saņemšanai četros veidos - vietnē "www.manavakcina.lv", zvanot pa bezmaksas tālruni (tālruņa līnija sāks darbu februāra laikā), darba devēji varēs iesniegt savu darbinieku sarakstus (primāri iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties individuāli, negaidot darba devēja rīcību), kā arī ar ģimenes ārstu palīdzību.

Vakcinācijas kārtība tiks plānota pēc prioritāro grupu principa, kur priekšroka vispirms tiek dota cilvēkiem, kuru dzīvība vai veselība Covid-19 dēļ ir visvairāk apdraudēta. Iedzīvotāju prioritārās grupas ir šādas: veselības aprūpes darbinieki, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un to klienti, personas virs 60 gadu vecuma, personas ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kam ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, personas, kas mājās aprūpē smagi slimas personas, izglītības iestāžu darbinieki, operatīvo dienestu darbinieki, nozaru identificētie kritiskie darbinieki, uzņēmumu darbinieki, kas saskaras ar lielu skaitu cilvēku un kur nevar ievērot divu metru distanci un tad visa sabiedrība. Iedzīvotāji tiek aicināti godprātīgi norādīt piederību kādai no šīm grupām, jo šie dati tiks salīdzināti ar veselības vai citos reģistros esošo informāciju.

Nevienam no pieteikšanās kanāliem nav paredzēta priekšrocība vakcinācijas secības plānošanā.

Visi saņemtie pieteikumi vakcīnai viena kalendārā mēneša laikā tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa. Tas nozīmē, ka februārī saņemtie pieteikumi tiks apstrādāti vienlaicīgi un šie iedzīvotāji saņems aicinājumu vakcinēties uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi un tālruņa numuru, tiklīdz vakcīnas būs pieejamas un vakcinācijas punkts pieejams.

Lai nodrošinātu maksimāli ātru vakcinācijas procesu, ieplānots darbs pie vienotas vakcinācijas procesa IT sistēmas, kas palīdzēs nodrošināt efektīvu loģistiku brīdī, kad Latvijā ienāks lielākas kravas ar vakcīnām.

Vietnes "www.manavakcina.lv" datu pārzinis un datu apstrādātājs ir Veselības ministrija. Vietni uztur un tā atrodas uz Nacionālā veselības dienesta (NVD) tehniskajiem resursiem. Vietni izstrādāja SIA "ZZ Dats".

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallijs Kurzeme 2009 sola ūdens šaltis

, 06.08.2009

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!” (Foto: Rallijs Kurzeme)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājā populārais autosportists Viktors Lebedevs testa režīmā veica rallija Kurzeme 2009 trasē iekļauto pilsētas posmu. Trasē iekļauti interesanti un pilsētas posmiem neierasti elementi – metoši tramplīni un ūdens brasls.

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!”Rallijs emKurzeme 2009/em sola ūdens šaltis

Pēdējo reizi šāds elements rallija trasēs bija iekļauts 2003. gadā rallijā "Sigulda". Ātrumposms ar nosaukumu "Argentīna" bija ļotRallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)i Rallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)populārs rallija fanu vidū un pulcēja lielas skatītāju masas. Diemžēl līdz ar rallija "Sigulda" izzušanu izzuda arī šis posms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaidis Bērziņš: tiesu varas pārstāvjiem sabiedrība jāpārliecina par tiesu neatkarību

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts prezidents Valdis Zatlers un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš apmeklēja Rīgas apgabaltiesu, lai iepazītos ar tās darbu un telpu tehnisko stāvokli, kā arī pārrunātu aktuālos jautājumus.

"Nesen publiskoto materiālu rezultātā ap tiesu varu izveidojies pelēks plīvurs un, lai arī šie materiāli attiecas uz astoņus gadus senu pagātni, ēna krīt uz visu tiesu sistēmu," uzskata tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

"Man nav pamata šaubīties, ka Latvija ir tiesiska valsts, taču sabiedrībā šādas šaubas pastāv, tādēļ tiesnešu un citu tiesu varas pārstāvju pienākums ir sabiedrību pārliecināt, ka tiesu vara ir neatkarīga un neietekmējama. Lai arī atsevišķi publiskotajos materiālos atrodamie fakti var izraisīt aizdomas par noziedzīgiem nodarījumiem, šīs informācijas izvērtēšana ir Ģenerālprokuratūras kompetencē. Tieslietu ministrija ir gatava tās kompetences ietvaros sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm, lai veicinātu tiesiskumu un tiesu sistēmā strādājošo personu godprātīgumu," uzskata G.Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju ievēlēta līdzšinējā tiesas vadītājas vietniece Sanita Osipova.

Osipovas kandidatūru izvirzīja ST tiesnesis Aldis Laviņš. Osipova savu kandidatūru uzturēja, un citi kandidāti netika izvirzīti.

Visi seši ST tiesneši, aizklāti balsojot, Osipovas kandidatūru atbalstīja.

Osipova tiesas vadībā tika ievēlēta uz atlikušo tekošo termiņu līdz 2021.gada 17.augustam.

Atbilstoši ST reglamentam ST priekšsēdētāja triju dienu laikā izdos rīkojumu, ar kuru tiks sasaukta tiesas sēde ST priekšsēdētājas vietnieka vēlēšanām.

Kā ziņots, šā gada 2.oktobrī līdzšinējai ST priekšsēdētājai Inetai Ziemelei bija pēdējā darba diena ST. Ar Eiropas Savienības Padomes 2.septembrī pieņemto lēmumu Ziemele iecelta Eiropas Savienības Tiesas (EST) tiesneša amatā uz atlikušo bijušā EST tiesneša Egila Levita pilnvaru termiņu līdz 2024.gada 6.oktobrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Radniecība ar tiesnesi aizdzen uz Latgali

Irēna Zandere, 03.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neviens Rīgas apgabaltiesas tiesnesis nevēlējās izskatīt prasības, kurā viena strīdnieku puse ir rados ar tās pašas tiesas bijušo tiesnesi Valdemāru Šubrovski.

Tāpēc iepriekš tika nolemts nodot vienu no prasībām izskatīšanai Vidzemes apgabaltiesā. Šis lēmums tika pārsūdzēts. Cita starpā, arī Vidzemes apgabaltiesā viens tiesnesis nolēma atstatīt sevi no lietas izskatīšanas. Šodien Rīgas apgabaltiesa (RAT) nolēmusi vienu citu prasību atdot izskatīšanai Latgales apgabaltiesā, Db uzzzināja RAT. Tas gan neko vēl nenozīmē, jo lēmums pārsūdzams desmit dienu laikā.

Prasības pašas par sevi ne ar ko neatšķiras no parastiem civiltiesiskiem strīdiem, taču to izskatīšanas neiespējamība slēpjas vienkāršā apstāklī – SIA Net Komunikācijas saistīta ar V. Šubrovska radiniekiem.

Kā pretējās puses prasībās figurē SIA Mūsu māja un SIA CHB ceļu būve, bet strīdu būtība – savstarpēja zaudējumu piedziņa. Taču tiesnešus, kuri varētu strīdus šķirt, nav izdevies atrast jau mēnešiem ilgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaidis Bērziņš ārkārtas konferencē uzrunās Latvijas tiesnešus

, 01.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 2. novembrī, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš piedalīsies Latvijas tiesnešu ārkārtas konferencē un uzrunās tiesnešus, informēja ministra preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Tiesnešus uzrunās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns un ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Ārkārtas tiesnešu konference sasaukta pēc tieslietu ministra un Augstākās tiesas priekšsēdētāja iniciatīvas, lai diskutētu par izveidojušos situāciju pēc materiālu publiskošanas, kuri satur norādes par iespējamiem tiesnešu pieļautiem likumu un ētikas normu pārkāpumiem, kā arī paustu tiesnešu vērtējumu.

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kuras darbā piedalās visi Latvijas tiesneši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) trešdien sākusi bezprecedenta tiesisko procedūru pret Poliju, kuras rezultātā Varšava teorētiski var zaudēt savas balsstiesības Eiropas Savienībā (ES).

EK iedarbināja ES līguma septīto pantu, reaģējot uz Polijas realizētajām reformām tiesu sistēmā, kas, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, graujot tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus.

ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē.

«Ar smagu sirdi mēs esam izlēmuši iedarbināt 7.pantu. Bet fakti neatstāj mums citu iespēju,» žurnālistiem Briselē paziņoja EK viceprezidents Franss Timmermans.

Viņš norādīja, ka 13 likumi, kurus Polija pieņēmusi pēdējos divos gados, radījuši situāciju, kurā valdība var sistemātiski politiski iejaukties un ietekmēt tiesu sastāvu, pilnvaras un darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesneši satraukti par tiesu neatkarības apdraudējumu

, 08.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas tieneši ir nemierā ar to, ka valdība par tiesnešu atalgojumu lēmusi slepenībā, turklāt iekļaujot tiesnešus valsts pārvaldes darbinieku atalgojuma sistēmā.

Par to, ka tiesnešus plāno iekļaut vienotā valsts pārvaldes atalgojuma sistēmā, Augstākās tiesas tiesneši uzzinājuši tikai no aplinkus ceļiem. Arī dokumentu, kas liecina, ka tiesneši patiešām iekļauti šajā sistēmā, AT pārstāvjiem neviens nav rādījis. To kāds tienesis sameklējis Eiropas Centrālās bankas mājas lapā, kas esot vienīgais resurss, kur dokuments pieejams publiski.

Tiesneši AT ārkārtas Plēnuma sēdē vairakkārt uzsvēra, ka viņi nevēlas, lai turpinoties valsts izdevumu samazināšanas kampaņai, viņu algas tiktu saudzētas. Izstrādājot dokumentu, kuru plānots nosūtīt Saeimai un Ministru Kabinetam, liela vērība tika pievērsta detaļām, lai nekādā veidā neradītu iespaidu, ka tiesneši cīnās par savu algu nesamazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pirms pāris gadiem cilvēki mājas jūras tuvumā labā tehniskā stāvoklī meklēja - tālākais - Lapmežciemā un Ragaciemā, tad tagad atbilstošu īpašumu variantus interesenti izskata arī Engurē, Mērsragā un pat Upesgrīvā, secina “Arco Real Estate” nekustamo īpašumu aģente Inga Freija.

Pieprasījums pēc kvalitatīviem mājokļiem piejūras ciemos Rīgas līča Kurzemes piekrastē vienmēr ir bijis lielāks par piedāvājumu, turklāt īpašumi šajā reģionā tiek pārdoti tikai tad, ja īpašnieks maina dzīvesvietu vai ir nonācis finansiālās grūtībās.

Tāpat arī dzīves apstākļu maiņa, piemēram, vēlme šaurāku dzīvestelpu nomainīt pret plašāku, var kļūt par iemeslu īpašuma pārdošanai.

Piejūras ciemus pircēji pārsvarā izvēlas diviem nolūkiem - pastāvīgai dzīvošanai un vasaras sezonas atpūtai. Ja pirms četriem gadiem dominēja atpūtnieku meklējumi, tad šobrīd līdzīgā daudzumā ir arī tie, kas pārdod savus īpašumus pilsētās un pārvācas uz ciemiem.

Vēl viena būtiska tendence, kas nav novērota citus gadus, ir tā, ka šīs vasaras beigās piedāvājums ir pieaudzis. "Arco Real Estate" pieļauj, ka tas ir saistīts ar gaidāmo apkures sezonu un pieaugošajām komunālajām cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas ChangeWave pētījums liecina, ka Apple Mac kļūst aizvien populārāks patērētāju vidū. 29% no respondentiem par savu nākamo datoru, visticamāk, izvēlēsies Mac, ziņo CNet.

Aptaujas rezultāti norāda, ka par savu nākamo personālo datoru Hewlett-Packard (HP) izvēlēsies 24% respondentu, savukārt Dell izvēlēsies 31%. Apple Mac izvēlēsies 29% aptaujāto.

Pirms diviem gadiem šādā pat aptaujā Apple Mac personālo datoru izvēlējās vien 11% aptaujāto.

Galvenokārt patērētāji par savu nākamo datoru izvēlas Apple Mac jaunās operētājsistēmas Leopard dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andris Ambainis ir viens spējīgākajiem pasaules jaunajiem zinātniekiem kvantu skaitļošanā un jaunākais akadēmiķis Latvijas Zinātņu akadēmijas vēsturē.

Kvantu skaitļošanā Andris Ambainis sācis strādāt jau pirms 12 gadiem, pēc maģistra un doktora studiju pabeigšanas Latvijas Universitātē aizbraucot uz ASV studēt doktora programmā Kalifornijas universitātē Bērklijā.

«Toreiz biju tradicionālais datoriķis un matemātiķis un par kvantu fiziku zināju tikai no populārzinātniskajiem žurnāliem. Mana pirmā doktora disertācija bija par parasto skaitļošanu, bet tobrīd parādījās pirmie zinātniskie raksti par kvantu skaitļošanu. Mans disertācijas vadītājs, profesors Rūsiņš Mārtiņš Freivalds saprata, ka šī varētu būt interesanta joma, un iedeva dažus no tiem man palasīt. Tas bija vienu gadu pirms tam, kad šajā jomā notika lielie atklājumi, kas kvantu skaitļošanu padarīja tik aktuālu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizraušanās ar tehnisko jaunradi mūža garumā Imantam Keišam ļāvusi izgudrot unikālu degvielas uzraudzības iekārtu.

Imants Keišs vada Latvijas Tehnoloģiskā centra biznesa inkubatora uzņēmumu Vizors, kas ir ieguvis trīs patentus iekārtai Supervisor un tehnoloģijai, kura nodrošina visaugstāko degvielas uzraudzības precizitāti. Par šo iekārtu, kam veltīti vismaz seši izpētes gadi, izgudrotājs ir gatavs stāstīt ilgi un plaši, lepojoties ar to, ka analogu tai pasaulē nav.

«Līdz šim ražošanas līdzekļi, kas patērē degvielu, ir tikuši ekspluatēti bez īpašas uzraudzības, jo reālo degvielas patēriņu kontrolēt nebija iespējams,» stāsta SIA Vizors direktors. «Vēl nesenā pagātnē degviela bija lēta, tāpēc arī nebija tik asas vajadzības tās precīzai uzraudzībai, domāšanai par patēriņu vai zudumiem. Tomēr jāatceras, ka degvielas tvertne ir apgrozāmo līdzekļu «seifs», caur kuru var izplūst miljons dolāru. Turpināt saimniecisko darbību bez uzraudzības ir vieglprātīgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī kopumā finanšu uzskaite valstī ir sakārtojusies, pozitīvu atzinumu joprojām neļauj sniegt atsevišķi nesakārtoti jautājumi, uz kuriem Valsts kontrole norāda gadu no gada, secināts Valsts kontroles noslēgtajā revīzijā par valsts saimnieciskā gada pārskatu.

Valsts kontrole ir noslēgusi ikgadējo revīziju par valsts saimnieciskā gada pārskatu un, līdzīgi kā iepriekšējos gados, sniegusi atzinumu ar iebildi.

Valsts saimnieciskā gada pārskats sniedz informāciju par valsts darbības rezultātiem un finansiālo stāvokli, to sagatavo Finanšu ministrija. Saimnieciskā gada pārskatā apvienoti 13 ministriju un 13 centrālo valsts iestāžu, Saeimas un Valsts kontroles gada pārskati, 119 pašvaldību pārskati un valsts budžeta finanšu uzskaites pārskati. Valsts kontroles veiktās revīzijas mērķis ir sniegt atzinumu Latvijas iedzīvotājiem, Saeimai un valdībai, kā arī ārvalstu investoriem un reitingu aģentūrām par to, vai šajā pārskatā norādītā informācija ir pareiza un ticama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Anulē maksātnespējas procesa administratora sertifikātu

, 31.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts aģentūra Maksātnespējas administrācija (turpmāk - Maksātnespējas administrācija) nolēmusi anulēt sertifikātu maksātnespējas procesa administratoram Arvim Markus. Tas ir pirmais gadījums šogad, kad par pārkāpumiem administratoram anulē sertifikātu, Db.lv informēja Valsts aģentūra Maksātnespējas administrācija.

Lēmums par administratora sertifikāta anulēšanu Maksātnespējas administrācijā tika pieņemts, jo konstatēja, ka A. Markus no administratora pienākumu pildīšanas maksātnespējas procesos likuma pārkāpumu dēļ atcelts četras reizes. Savukārt likums paredz, ka administratora sertifikātu anulē, ja administrators likuma pārkāpumu dēļ vismaz trīs reizes atcelts no administratora pienākumu pildīšanas.

A. Markus sertifikāta anulēšanas brīdī veica maksātnespējas procesu 13 maksātnespējīgos uzņēmumos.

Lēmumu A. Markus var apstrīdēt Tieslietu ministrijā viena mēneša laikā, iesniedzot iesniegumu par administratīvā akta apstrīdēšanu Maksātnespējas administrācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu infrastruktūrā izmaiņas būs lielas

Sandris Točs, speciāli DB, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūkojāmies arī uz Kipru, Šveici, Luksemburgu, Lielbritāniju, Maltu. Visas šīs valstis no mūsu skatu punkta Latvijai zaudē,» saka investīciju eksperts, uzņēmumu AS AFI Investīcijas, AS Bonds Invest un AS PV Investīcijas dibinātājs Deniss Pospelovs.

D. Pospelovam ir aptuveni 20 gadu darbības pieredze vērtspapīru tirgos. Viņa ieguldījumu stratēģijas balstās uz matemātiskiem vērtspapīru investīciju modeļiem. D. Pospelovs ar izcilību ir beidzis Maskavas Inženierfizikas Institūtu (MIFI) matemātikas specialitātē, kur viņa galvenie zinātniskās izpētes virzieni bija mākslīgā intelekta sistēmas un datortehnoloģiju izmantošana finanšu jomā. Kopš 1998. gada D. Pospelovs ir aktīvi strādājis vērtspapīru ieguldījumu jomā galvenokārt parāda vērtspapīru un atvasināto finanšu instrumentu tirgos, izmantojot zinātniski iegūtu matemātisku modeļu un analīzes bāzi. Daudzus gadus D. Pospelovs ir veiksmīgi vadījis arī vairāku Krievijas banku investīciju virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Atklāj grūtības «klusēšanas – piekrišanas» principa ieviešanā

Zanda Zablovska, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķās jomās atļaujas kādu laiku vēl nevarēs saņemt pēc principa «klusēšana – piekrišana», kas saistīts ar sarežģīto principa ieviešanu.

«Klusēšanas – piekrišanas» princips paredz – ja noteiktajā termiņā nav saņemta atbildīgās iestādes atbilde uz atļaujas pieteikumu, uzskatāms, ka atļauja komersantam ir piešķirta un tas var sākt sniegt paredzēto pakalpojumu.

Pašlaik principa ieviešana aizkavējusies darbiekārtošanas pakalpojumiem, kur to plānots paveikt līdz šā gada pirmajam ceturksnim, sociālas aprūpes, rehabilitācijas, profesionālas rehabilitācijas pakalpojumiem, kā arī sociālajā darbā. Šiem pakalpojumiem jauno principu paredzēts ieviest 2013. gada ceturtajā ceturksnī. Savukārt, izvērtējot «klusēšanas – piekrišanas» principa ieviešanu detektīvdarbības sertifikātu un licenču izsniegšanā, secināts, ka tas pašlaik nav iespējams. «Lai ieviestu «klusēšanas – piekrišanas» principu detektīvdarbības licenču izsniegšanai, ir nepieciešams termiņa pagarinājums grozījumu un tehnisko risinājumu izstrādei,» norādīts Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta principa «konsultē vispirms» plašāku ieviešanu valsts pārvaldē

Zane Atlāce - Bistere, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāku tirgus uzraudzības iestāžu pārstāvji šodien notikušajā Tirgus uzraudzības padomes sanāksmē norādīja, ka jau šobrīd savā ikdienas darbā pastiprinātu uzmanību pievērš uzņēmēju informēšanai un konsultēšanai, vienlaikus uzsverot, ka atbalsta principa «konsultē vispirms» plašāku ieviešanu valsts pārvaldē, informē Ekonomikas ministrijā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens šodien, 2. novembrī, sasauca Tirgus uzraudzības padomes sēdi, uzsākot diskusiju un tikšanās ciklu ar komersantus uzraugošajām institūcijām, lai diskutētu par uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas mehānismiem un uzsāktu «konsultē vispirms» principa ieviešanu.

«Tiekoties ar uzņēmējiem reģionos, vērojama spriedze starp valsts uzraugošajām iestādēm un sabiedrību. Uzņēmēji ne vienmēr pārzina visus normatīvos aktus un no tiem izrietošās prasības, kas viņiem jāievēro. Savukārt, pēdējā laikā publiskotie stāsti par valsts un pašvaldību iestāžu attieksmi pret uzņēmējiem ataino sodīšanas praksi kā ierastu tirgus uzraudzības mehānismu. Tirgus uzraudzības iestāžu galvenais pienākums nav sodīt, bet gan nodrošināt, ka uzņēmēji, pirmkārt, zina par saviem pienākumiem gan pret saviem klientiem un darbiniekiem, gan pret valsti, un otrkārt, ka viņi godprātīgi tos pilda,» sanāksmē uzsvēra A. Ašeradens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā dzīvot (strādāt) tālāk – kāpēc uzņēmumi sāk atgriezties birojos?

Harijs Švarcs, Darījumu apkaimes “Skanstes City” pārvaldītāja “SG Capital” valdes priekšsēdētājs, 28.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas formulas, kā turpmāk strādāsim, nav, katram uzņēmumam jāatrod sava pieeja. Visticamāk neatradīsim arī miljons iemeslu, kāpēc birojs izkonkurēs darbu mājās, taču iemeslu noteikti ir gana daudz – gan uzņēmumu, gan darba ņēmēju pusē.

Kāpēc uzņēmumi vēlas atgriezties birojos?

Pirms pandēmijas daudzi uzņēmumi domāja un veidoja savu iekšējo kultūru tā, lai darbinieks pēc iespējas vairāk laiku pavadīja birojā, nevis otrādāk. Veidoja modernus birojus, jaunas darba vides un apaudzēja tās ar dažādiem pasākumiem un izglītošanās iespējām. Viņi domāja kā darbiniekus piesaistīt, iesaistīt darba un ārpus darba aktivitātēs. Attiecīgi ir pamats domāt, ka vienā brīdī, kad apstākļi būs labvēlīgi, šie uzņēmumi mēģinās atkal radīt vidi darbiniekiem, lai viņi gribētu nākt uz darbu klātienē. Birojā darbiniekiem būs viss nepieciešamais, lai varētu efektīvāk, labāk, patīkamāk strādāt, nevis censties palikt mājās. Birojs paliks uzņēmuma saimnieciskās darbības centrā, un, domājot uz priekšdienām, darbinieki tiks virzīti uz šo centru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kas mums var nopelnīt lielāku pensiju – starptautiskie akciju tirgi, bērni vai mēs paši?

Kārlis Purgailis, Citadeles meitas sabiedrības CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs, 16.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrā pensiju līmeņa 20. gadadienu apņem gan diskusijas, gan mazāk un vairāk populistiski uzsaukumi par nepieciešamajiem uzlabojumiem pensiju sistēmā, ar mērķi vienreiz pa visiem laikiem salabot sistēmu, lai tā nodrošinātu lielākas pensijas.

Uzdevums ir visnotaļ būtisks, bet ne mazāk nozīmīgi ir pievērsties tam, lai pensiju fondu naudu efektīvi un pensiju uzkrājējiem izdevīgi investētu Latvijas ekonomikā un mūsu uzņēmumos, tādējādi iekustinot arī Latvijas kapitāla tirgu. Jo, lai cik patriotiski noskaņots šobrīd būtu pensiju pārvaldnieks, ar Latvijas iedzīvotāju pensiju sistēmā uzkrāto naudu galvenokārt sildām un attīstām citu valstu ekonomikas un uzņēmumus.

Ērti pavadīt vecumdienas vēlas katrs, bet regulāri tām uzkrāt īsti negribas. Bez īpašas piepūles un nelielos apjomos investēt, bez riska un ātri nopelnīt, noliekot plauktiņā un 65. dzimšanas dienā paņemot savu pensijas kapitālu - tas būtu izcils scenārijs, tomēr diemžēl nereāls. Prakse un statistika liecina, ka cilvēki paši brīvprātīgi pensijai nekrāj, pat ja var to atļauties, tāpēc jo īpaši svarīga ir stabila pensiju sistēma. Sistēmu, kurā jebkuri jauninājumi ir pārdomāti un orientēti uz to, kā pensiju sistēmu padarīt efektīvāku – domājot gan par pašreizējiem senioriem, gan par nākotnes pensionāriem un šodienas skeptiķiem, kuru moto ir “līdz pensijai nenodzīvošu”, gan valsti kopumā. Skaidrs ir viens - pēc pārdalīšanas principa pie lielākām pensijām un atrisinātas problēmas nenonākt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Porziņģis - pirmais Latvijas basketbolists, kurš piedalīsies NBA Visu zvaigžņu spēlē

LETA, 24.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#NBA Visu zvaigžņu spēle 18.februārī notiks Losandželosā.

Kristaps Porziņģis otrdien tika izraudzīts starp rezervistiem dalībai šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Visu zvaigžņu spēlē, tādējādi kļūs par pirmo Latvijas basketbolistu, kurš piedalīsies šāda mēroga mačā.

NBA Visu zvaigžņu spēle 18.februārī notiks Losandželosā.

Iepriekšējās divas sezonas Porziņģis piedalījās NBA Uzlecošo zvaigžņu spēlē, kur pārstāvēja Pasaules komandu. Tāpat Porziņģis pērnā gada februārī Ņūorleānā uzvarēja vienā no Visu zvaigžņu spēles meistarības konkursiem.

Kā vēstīts, Ņujorkas Knicks zvaigzne Porziņģis Visu zvaigžņu spēles balsojumā netika labāko trijniekā starp Austrumu konferences garajiem spēlētājiem, taču viņam bija lielas izredzes tikt iekļautam starp rezervistiem, kurus izvēlējās komandu galvenie treneri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lidlauka pakalpojumus varēs sniegt vairāki komersanti

, 17.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz pēdējā laikā straujo pasažieru skaita pieaugumu, turpmāk lidlauka pakalpojumus varēs nodrošināt vairāki komersanti.

To paredz šā gada 17. jūnijā Ministru kabinetā atbalstītais noteikumu projekts Kārtība, kādā piešķir pieeju lidlauka sniegto pakalpojumu tirgum. Līdz ar projekta apstiprināšanu ir pārņemta Eiropas Padomes 1996. gada 15. oktobra direktīva par pieeju lidlauka sniegto pakalpojumu tirgum Kopienas lidostās, Db.lv informē Ieva Valpētere, Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību speciāliste.

Lai saglabātu efektīvu un godīgu konkurenci apstākļos, kad lidlauka pakalpojumu sniedzēju skaits ir ierobežots lidostas drošības pasākumu vai jaudas un pieejamās platības ierobežojumu dēļ, projekts paredz, ka pakalpojumu sniedzējus izvēlēsies atklāta konkursa kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Tiesnešu atalgojuma sistēmu atzīst par neatbilstošu Satversmei

LETA, 26.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa (ST) šodien atzina, ka tiesnešu atalgojuma sistēma neatbilst valsts pamatlikumam.

Papildināta visa ziņa

Savā spriedumā ST norādīja, ka tiesnešu darba samaksas faktiskā vērtība nenodrošina tiesnešu finansiālo drošību.

ST uzsvēra, ka likumdevējam, lemjot par tiesnešu darba samaksas atbilstību, ir jānodrošina tas, lai tiesnešu neatkarības principam atbilstu ikviena tiesneša darba samaksa neatkarīgi no tiesas līmeņa vai tiesneša amatā nostrādātā laika.

Spriedumā arī tika norādīts, ka apstrīdētajās normās tiesneša amats atlīdzības ziņā ir samērots ar valsts tiešās pārvaldes iestādes juridiskās struktūrvienības vadītāja amatu. Tomēr, samērojot minētos amatus, nav ņemtas vērā tiesneša un juridiskās struktūrvienības vadītāja atšķirīgās funkcijas, statuss un atbildība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes (RD) saistošajos noteikumos ir nepieciešams veikt būtiskas izmaiņas, kas ļautu sakaru operatoriem sakārtot gaisvadu līnijas un uzturēt tās atbilstošā kārtībā, nebremzējot pilsētas attīstību, domā Dmitrijs Ņikitins, SIA Baltcom vadītājs.

Līdz 2006. gadam Latvijā nebija nekādu aizliegumu rekonstruēt esošās vai izbūvēt jaunas gaisvadu līnijas, kas ievērojami veicināja ātrgaitas interneta attīstību, taču šobrīd situācija ir strauji mainījusies, norāda D.Ņikitins, uzsverot, ka galvaspilsētā pastāvošais regulējums ne tikai bremzē Rīgas attīstību, bet arī būtiski apdraud konkurenci nozarē.

Šobrīd RD saistošie noteikumi paredz, ka, modernizējot vai rekonstruējot jebkurus gaisa tīklus, tie ir jāpārceļ uz pazemes infrastruktūru, kas realitātē ne vienmēr ir tehniski izdarāms, teic Baltcom vadītājs. Tāpat viņš uzsver, ka vienīgais risinājums operatoriem, kuri plāno pieslēgumus pārcelt uz pazemi, ir vienoties ar SIA Tet (iepriekš SIA Lattelecom un SIA Lattelekom) par vietas nomu tai piederošajā pazemes infrastruktūrā, ko uzņēmums mantojis no padomju laikiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Eiropas attīstītajās valstīs atslēgu nolikšana nenotiek; Latvija var kļūt par izņēmumu

Māris Ķirsons, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu

Par to liecina jurista Rolanda Neilanda pētījums. DB jau rakstījis, ka Saeimas atbildīgās komisijas deputāti ir sagatavojuši parlamentam izskatīšanai galīgajā lasījumā grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz: pārdodot ķīlu – mājokli, parādnieks tiek atbrīvots no atlikušo saistību kārtošanas pret hipotekārā kredīta izsniedzēju. Diskutējot par fizisku personu maksātnespēju, bieži ticis minēts, ka Latvijā nolikto atslēgu princips tiek pārņemts no ASV. «Tas neatbilst patiesībai, jo tikai daļā no ASV štatiem pastāv šis princips – Aiovā, Aļaskā, Arizonā, Kalifornijā, Minesotā, Montānā, Oregonā, Vašingtonā, Viskonsinā, Ziemeļkarolīnā, Ziemeļdakotā,» pētījuma rezultātus skaidro jurists R. Neilands. Turklāt ASV štatos, kur šis princips pastāv, parādniekam nav jākļūst maksātnespējīgam, lai viņu atbrīvotu no saistībām. «Pietiek ar īpašuma piespiedu pārdošanu vai ar tā atdošanu kreditoram. Turklāt lielākajā daļā štatu (28) īpašuma pārdošana piedziņas ietvaros notiek bez tiesas starpniecības,» tā uz jautājumu, ar ko atšķiras Latvijas parlamentāriešu gatavotie grozījumi no ASV eksistējošās kārtības, atbild R. Neilands. «Parādniekiem, kas vēlēsies izmantot šo jaunievedumu Latvijā, būs jāpasludina maksātnespēja, un pēc mantas pārdošanas viņi tiks atbrīvoti no saistībām pret banku, taču ne pret citiem kreditoriem,» brīdina R. Neilands.

Komentāri

Pievienot komentāru