Jaunākais izdevums

Beidzot, iestājoties ilgi gaidītajam astronomiskajam pavasarim, arī ikviens motociklists un moto entuziasts aizvien aktīvāk domā par jauno motosezonu. Tādēļ, lai veiksmīgi sagatavotos jaunajai sezonai, no 25. līdz 28. martam Ķīpsalā notiks tradicionālā motociklu un aksesuāru izstāde Motocikls 2010.

Ķīpsālā izstādes apmeklētāji varēs gūt plašu ieskatu motociklu pasaulē un, konsultējoties ar speciālistiem, izvēlēties sev atbilstošāko marku un veidu motociklus, motorollerus un kvadriciklus. Tāpat būs iespējams iegādāties motociklu rezerves daļas, apģērbus, aksesuārus un uzzināt visu par remonta iespējām un tūningu. Pirmoreiz Ķīpsalā izstādes laikā, 27. un 28. martā notiks motociklu un to rezerves daļu tirgus.

Tirgus organizators – pazīstamais motospeciālists Uģis Spēlmanis – pauž pārliecību, ka šāds tirdziņš varētu iekarot popularitāti tāpat, kā tas ir visā Vakareiropā, kur tirgus pulcē aktīvos moto lietotājus un interesentus.

Uģis Spēlmanis stāsta: «Gandrīz ikvienam moto lietotājam mājās vai garāžā atradīsies kādas mazlietotas vai pat pavisam jaunas motociklu rezerves daļas, aksesuāri vai pat vesels braucamais, kas pašam vairs nav vajadzīgs, bet kādam citam tas varētu būt pat ļoti noderīgs. Tādēļ domāju, ka šāds tirdziņš pirms pašas motociklu sezonas sākuma ir ļoti vajadzīgs, lai vēl paspētu atrast ko noderīgu, turklāt par labu cenu, savam dzelzs rumakam».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot kāda ar prāmi Scottish Viking no Zviedrijas iebraukuša kravas mikroautobusa muitas kontroli, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes darbinieki atklājuši, ka tajā zem lietotām automašīnu riepām atrodas pieci motocikli bez numura zīmēm, atslēgām un dokumentiem, divi velosipēdi un četras kannas ar, iespējams, dīzeļdegvielu.

Kravas nodalījumā atradās Kawasaki, KTM un Yamaha markas motocikli. Motociklu dokumentus mikroautobusa vadītājs, kāds 38 gadus vecs Lietuvas pilsonis, uzrādīt nevarēja. Viņš apgalvoja, ka par kravu neko nezinot un tā viņam nepiederot.

Sazinoties ar kolēģiem no VID Muitas kriminālpārvaldes, muitas kontroles punkta darbinieki noskaidroja, ka divi no kravā esošajiem motocikliem, saskaņā ar ārvalstu tiesībsargājošo iestāžu sniegto informāciju, ir nozagti Somijā. Ir aizdomas, ka arī pārējie motocikli un velosipēdi ir zagti. VID darbinieki sazinājās ar Valsts policiju. Mikroautobuss ar tajā slēptajiem transportlīdzekļiem tika nodots Valsts policijai apstākļu tālākai noskaidrošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība rīt plāno lemt par naudas piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1,16 miljonu eiro apmērā Iekšlietu ministrijai (IeM), lai iegādātos operatīvos transportlīdzekļus Ceļu policijai - 20 automašīnas un 20 motociklus.

Vēl 1,3 miljonus eiro varētu pārdalīt no IeM līdzekļiem, žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Jaunas automašīnas un motocikli nepieciešami arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē pasākumu nodrošināšanai, proti, transportlīdzekļu kolonnu pavadīšanai.

Kā žurnālistiem skaidroja IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, Ceļu policijai nepieciešami trafarēti operatīvie transportlīdzekļi un tos nevar iznomāt.

Kā liecina valdības rīkojuma projekts, šis finansējums 2,5 miljonu eiro apmērā nepieciešams arī transportlīdzekļu apdrošināšanai un 108 komplektu motociklistu ekipējuma iegādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot attīstību Eiropā un citviet pasaulē, taksometru izsaukšanas aplikācija Taxify kopš 2016. gada vidus pārliecinoši iekaro arī Āfrikas tirgu, ieviešot šajā reģionā arī iespēju pārvietoties ar motocikliem un auto rikšām, informē uzņēmumā.

Šobrīd pasažieru pārvadāšanas pakalpojumi igauņu radītajā Taxify platformā pieejami jau sešās Āfrikas valstīs – Ganā, Kenijā, Nigērijā, Dienvidāfrikas Republikā, Tanzānijā un Ugandā, un tā ir straujāk augošā kopbraušanas platforma šajā reģionā.

Ņemot vērā vietējo iedzīvotāju pārvietošanās paradumus un biežāk izmantotos transporta līdzekļus, uzņēmums aplikācijā ieviesis jaunu kategoriju, kurā līdzās vieglajām automašīnām šobrīd pieejami arī motocikli un auto rikšas, kas ir reģionā tradicionāli pārvietošanās līdzekļi. Jaunās transporta kategorijas būs pieejamas vairākās Austrumāfrikas pilsētās – ar motociklu taksometriem (vietējā valodā “boda boda”) turpmāk pārvietoties varēs Kampalas (Uganda) un Nairobi (Kenija) iedzīvotāji, savukārt Dar es Salaam (Tanzānija) pasažieriem tiks piedāvāta iespēja izsaukt auto rikšas (vietējā valodā “bajaji”).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja transportlīdzekļu ikgadējās nodevas palielināšanas iniciatoriem, lasot dzelteno presi, ir radies iespaids, ka motocikls ir ekskluzīva lieta, tad, pēc šādas loģikas, ar ikgadējo nodevu būtu jāapliek arī velosipēdi, sniega dēļi vai slēpes, norāda Latvijas Motoklubu asociācija.

Asociācija, kurā apvienojušies 23 motoklubi, būtu gatava transportlīdzekļu ikgadējās nodevas palielinājumam, bet ne 16 reizes augstākai nodevai.

To liecina Latvijas Motoklubu asociācijas vēstule Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kura šodien galīgajam lasījumam gatavo izmaiņas transportlīdzekļu ikgadējās nodevas likumā – tās paredz nodevu motocikliem palielināt no 3 Ls līdz 50 Ls gadā.

Latvijas Motoklubu asociācija norāda, ka Lietuvā, Igaunijā un Polijā šādas nodevas vispār nav, bet Zviedrijā tās apmērs ir 21 Ls. Tādēļ motociklu īpašnieki uzskata, ka taisnīgs nodevas apmērs būtu aptuveni 6 Ls, jo motociklisti ceļu infrastruktūru izmanto vidēji sešus mēnešus gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pašvaldībā izveidota darba grupa, kas izskatīs Latvijas Motoklubu asociācijas iesniegtos priekšlikumus un lems, vai veikt izmaiņas domes saistošajos noteikumos un motobraucējiem atcelt iebraukšanas maksu pilsētā, aģentūrai LETA pastāstīja pašvaldības pārstāve Zane Leite.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja asociācijas vadītājs Aivars Freimanis jeb sabiedrībā plašāk pazīstams kā Frīdis, viņi domē iesnieguši oficiālu pieprasījumu atcelt motociklistiem un mopēdiem iebraukšanas maksu Jūrmalā. «Motocikli neaizņem vietu stāvvietās, ir daudz ekoloģiskāki, nerada sastrēgumus. Visā Eiropā, tostarp Latvijā, motocikli drīkst parkoties bez maksas jebkur, kur netraucē citiem iedzīvotājiem,» norādīja Frīdis.

Jūrmalā iebraukšanas maksa ir kā samaksa par to, ka stāvvietas pilsētā automašīnas var izmantot bez maksas, bet tā kā motociklistiem jebkurā gadījumā par stāvvietu nav jāmaksā, viņiem arī neesot pamata maksāt par iebraukšanu pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas dome izsolīs piecus motociklus

Aisma Orupe, 29.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome izsolē plāno pārdot piecus desmit gadu vecus motociklus Suzuki GS 500E, informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas svētku ietvaros aizvadīta seno spēkratu parāde un izstāde Rīga Retro, kurā piedalījušies vairāk nekā 150 senie automobiļi un motocikli no septiņām valstīm.

Latvijas Antīko automobiļu kluba prezidents Agris Šmits norāda, ka Latvijā iepriekš neesot bijusi redzēta tik iespaidīga retro tehnikas brīvdabas izrāde un svētku brauciens.

Seno spēkratu vidū bija arī 1922. gadā ražots automobilis Nash no Lietuvas un 1926. gadā ražots motocikls Douglas EW-350 no Latvijas. Savukārt tālākā ekipāža, kura savā gaitā veica 1080 kilometrus, bijusi 1974. gadā ražota GAZ 24 Volga no Krievijas.

«Retro tehnikas parādes un izstādes no vienas puses tiek organizētas, lai sabiedrībai parādītu kāds ir Latvijas un mūsu kaimiņvalstu kolēģu seno spēkratu parks. Bet no otras puses, tas ir līdzīgi domājošu cilvēku kopā būšanas pasākums, kur apmainīties domām, lai nākotnē tiktu realizētas vispārdrošākās idejas,» sacīja Rīgas Motormuzeja restaurators Gunārs Dortāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iespējams, šī krīze nav tāda, kā visi iedomājas

Jānis Goldbergs, 14.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pēdējos gados straujāk augošajām kompānijām Austrumeiropā ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group, kas darbojas 14 valstu tirgos trīs kontinentos un kuras galvenais birojs atrodas Rīgā.

Kā izdodas audzēt peļņas rādītājus par spīti pandēmijai un šā gada krīzei, Dienas Bizness jautāja Eleving Group valdes priekšsēdētājam Modestam Sudņum (Modestas Sudnius).

Jau pieejama informācija, ka esat viens no straujāk augošiem uzņēmumiem reģionā, esat gan Eiropas, gan citu kontinentu tirgos. Pastāstiet par Eleving Group, kas ir jūsu specializācija?

Eleving Group pirmsākumi meklējami Latvijā pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad uzsākām lietotu automašīnu iegādes finansēšanu. Pamatideja bija palīdzēt cilvēkiem, kuriem nav iespējas saņemt kredītu bankā, kā arī veicināt tādu automašīnu iegādi, ko tradicionālās bankas nefinansē. Kā zinām, bankas labprātāk finansē jaunu automašīnu iegādi, tomēr ne visi tās var atļauties. Šo gadu laikā esam apguvuši daudzus pasaules tirgus un šobrīd pakalpojumus sniedzam ne vien Eiropā, bet arī tādās relatīvi eksotiskās valstīs kā Kenija, Uganda, Uzbekistāna u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. augustā Rīgā notiks tradicionālā un gada lielākā seno spēkratu parāde - Rīga Retro. Tā Rīgas svētku ietvaros notiks jau piekto reizi.

Pasākumā būs apskatāmi vairāk nekā simts antīkie transportlīdzekļi - kā automobiļi, tā arī motocikli. Automašīnas un motocikli izvēlēti tā, lai ar to palīdzību raksturotu mašīnbūves vēsturisko attīstību Latvijā un pasaulē. Šogad daudzas automašīnas Latvijā varēs aplūkot pirmo reizi, piemēram, Mercedes Benz 280 SE (1970.g.), Cadillac Fleetwood 57-60 Special (1957g.), Dodge KC 33A (1934 g.) u.c. transportlīdzekļus. Pasākums jau tradicionāli būs starptautisks – tajā piedalīsies arī Lietuvas un Igaunijas seno spēkratu entuziasti.

Parāde sāksies plkst. 10:00, kad senie spēkrati no Rīgas Motormuzeja pa Brīvības ielu dosies uz pilsētas centru - Rātslaukumu. No plkst. 11:00-13:30 Rātslaukumā būs antīko transportlīdzekļu izstāde, bet pēc tam tos varēs apskatīt pie Rīgas Motormuzeja. Pasākuma kulminācija būs plkst. 16.00, kad muzejā tiks prezentēts Latvijā restaurētais kravas automobilis Renault FU(1919g.) ar speciālu alus darītavas kravas kasti. Šis ir Latvijā vecākais profesionāli restaurētais kravas automobilis. Turklāt, pēc muzeja datiem pasaulē ir atrodami vēl tikai divi šāda modeļa eksemplāri. No plkst. 18.00 visi interesenti Biķernieku trasē varēs vērot aizraujošos seno spēkratu regularitātes un veiklības braucienus. Visos svētku pasākumos ieeja būs bez maksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Policisti tiek pie 20 jauniem motocikliem

Dienas Bizness, 14.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija ceturtdien prezentēja 20 jaunos trafarētos Yamaha motociklus, kas izgatavoti un aprīkoti īpaši policijas vajadzībām. Līdz ar šo ieguvumu, Valsts policijas rīcībā esošo motociklu skaits audzis līdz 44, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas Vecākā speciāliste Ilze Jurēvica.

Kā uzsver Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, jaunie motocikli ir daudz jaudīgāki par iepriekšējiem. Tie ir pilnībā aprīkoti ar ceļu policijai nepieciešamo ekipējumu – bākugunīm, speciālajiem skaņas signāliem, skaļruni. Motociklos iebūvēti arī video radari, dators un internets, lai ceļu policisti nekavējoties varētu pieslēgties pie datu bāzēm, kuras nepieciešamas ikdienas darbam.

No 20 jauniegūtajiem motocikliem 16 nodoti speciālo uzdevumu nodaļai, bet 4 Rīgas ceļu policijas bataljonam, lai ar tiem nodrošinātu amatpersonu pavadīšanu, taču ikdienā motociklus izmantos satiksmes uzraudzībā.

Motocikli tika iegādāti jau šī gada sākumā kopā ar 40 Opel Insignia markas automašīnām. Viena pilnībā aprīkota motocikla kopējās izmaksas sastāda teju 24,5 tūkstošus. Šajā summā ietverta arī to reģistrēšana CSDD un obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BMW Motorrad modeļu saime GS 2010. gadā svin 30. jubileju. Ideja par komfortablu un drošu lielas kubatūras enduro motociklu BMW ir izrādījusies tik veiksmīga, ka šādas mašīnas pārdotas vairāk nekā pusmiljonu tirāžā.

2010. gadā, atskatoties uz trim panākumu piesātinātām desmitgadēm, daudzas no uzvarām šķiet pašsaprotamas. Taču patiesībā vairākums no tām tika izkaltas idejiski drosmīgā inženieru darbā un Dakaras karstuma un smilšu peklē.

Uz priekšu caur sporta tradīcijām

Lai gan BMW markas motociklu tēls līdz nesenai pagātnei tikai retu reizi saistījies ar sportu, tieši tas lielā mērā veidojis pamatu markas tehnikas attīstībai. Jau piecdesmitajos un sešdesmitajos gados BMW ieguva daudzus titulus dažādos enduro (cross country) pasākumos. Herberts Šeks (Herbert Scheck), startējot ar modificētu BMW R GS 75/5, laika posmā no 1970. līdz 1972. gadam trīsreiz kļuva par valsts čempionu, bet 1978. gadā BMW trofeju pulku papildināja testa nodaļas darbinieks Lāslo Peress (Laszlo Peres), ar pašbūvētu vien 142 kg smagu 800 cm3 mašīnu Vācijas čempionātā iegūstot 2. vietu. Vēl vairāk – ar oficiālu rūpnīcas atbalstu pirmās vietas tika izcīnītas 1979. un 1980. gada Vācijas čempionātos. Neviens pretinieks nespēja izrādīt pretestību arī tā gada Eiropas čempionātā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Jelgavas ceļu policisti saņēmuši četrus jaudīgus motociklus, ko tie izmantos satiksmes uzraudzībā, masu pasākumos, kā arī citiem uzdevumiem. Pieredze rāda, ka satiksmes dalībnieku respekts pret policistu uz motocikla ir lielāks, vēsta reģionālais portāls zz.diena.lv.

Policists Uldis Lācis, viens no četriem jelgavniekiem, kam uzticēti no Rīgas saņemtie motocikli, ar atslēgas puspagriezienu iedarbinājis vācu BMW 850, atceras jaunību, kad jau 16 gadu vecumā braucis ar čehu «Jawa».

«Šis motocikls, salīdzinot ar «javiņu», ir kā diena pret nakti,» secina policists. Dienesta motocikls ir gan ātrāks, gan ērtāks, tas arī vairāk tērē degvielu. Braucamais ir labi kopts, tādēļ nevar manīt, ka tas ražots 1997. gadā.

«Pamēģināju izbraukt uz ceļa – tūlīt jūt respektu no visiem braucējiem,» apmierināti saka U.Lācis. Viņam ir gadījies, ka nekaunīgi baikeri, pārsniedzot atļauto ātrumu, apdzen policijas auto. Turpretī, ieraugot policijas motociklu, ātrums tiekot samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība ir vienojusies par transportlīdzekļu ikgadējās valsts nodevas paaugstināšanu, lai nodrošinātu papildus piecu miljonu latu ieņēmumus budžetā.

Mazās un vidējās klases automašīnām, kuras reģistrētas pēc 2005.gada, nodevas maksa var nedaudz samazināsies, bet ekskluzīvajām un liela motora tilpuma automašīnām pieaugs.

Nodevas apmēra pieaugums plānots arī automašīnām, kuras Latvijā reģistrētas līdz 2005.gadam. Mazās un vidējās klases automašīnām pieaugums varētu būt 7% līdz 8%.

No Finanšu ministrijas publiskotā budžeta konsolidācijas pasākumu plāna izriet, ka no transportlīdzekļu ikgadējās nodevas palielināšanas nākamgad plānots gūt papildu ieņēmumus 5 milj. Ls apmērā.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis sola, ka nodevu palielinājums galvenokārt skars jaudīgu un ekskluzīvu automašīnu īpašniekus, piemēram, jaudīgām Mercedes-Benz automašīnām ikgadējā nodeva varētu pieaugt no 115 Ls līdz 260 Ls gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa partneri baņķieris Valērijs Belokoņs un partijas Jaunais laiks dibinātājs Einars Repše pērnā gada nogalē izveidojuši nodibinājumu Mākslīgā intelekta fonds.

No lēmuma par "Mākslīgā intelekta fonda" dibināšanu secināms, ka fonda dibinātājs ir Belokoņs, bet ar Uzņēmumu reģistra (UR) pērnā gada 22.novembra lēmumu par fonda reģistrēšanu Biedrību un nodibinājumu reģistrā par fonda amatpersonu ar tiesībām pārstāvēt nodibinājumu atsevišķi reģistrēts Repše.

Mākslīgā intelekta fonda mērķis ir veicināt Latvijas zinātnes, izglītības un ražošanas attīstību un paaugstināt Latvijas valsts konkurētspēju datorzinātņu, robotikas, mākslīgā intelekta un ar to saistīto inovāciju jomā.

Definētā mērķa sasniegšanai fonds paredzējis izveidot zinātnisku institūtu, kura «darbības ietvaros tiek īstenoti pētniecības projekti mākslīgā intelekta, informācijas un datoru tehnoloģiju, kā arī robotu tehnikas jomās», teikts fonda dibināšanas sapulcē apstiprinātajos statūtos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aprīkojums pirms vērienīgajām investīcijām

Gunta Kursiša, 18.07.2013

Apvidus divposmu transportieris Bandwagen mācību «Latgales zobens 2012» laikā

Avots: flickr.com/latviajsarmija

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Aizsardzības ministrija plāno tuvākajā desmitgadē ieguldīt Latvijas bruņotajos spēkos vairāk nekā 380 miljonus latu, tostarp iegādājoties arī jaunus helikopterus un bruņutrasportierus, Db.lv piedāvā aplūkot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pašreizējo transportlīdzekļu aprīkojumu.

NBS rīcībā ir vairāk nekā 1200 sauszemes mehānisko transporta līdzekļi, vairāk nekā 50 ūdens transporta vienības un kuģošanas līdzekļi, kā arī 16 gaisa kuģi un lidaparāti.

1200 sauszemes mehānisko transporta līdzekļu vidū ietilpst motocikli, vieglie pasažieru un apvidus automobiļi, autobusi un mikroautobusi, kravas automobiļi un piekabes, traktori un pašgājējiekārtas, Db.lv skaidroja Militāri publisko attiecību departamenta pārstāvis Normunds Stafeckis.

Savukārt pie ūdens transporta un kuģošanas līdzekļiem pieskaitāmi kuģi, kuteri, motorlaivas un peldlīdzekļi, bet NBS gaisa kuģi un lidaparāti sevī ietver lidmašīnas un helikopterus, stāstīja N. Stafeckis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības dienaskārtībā un laikrakstu lappusēs ik pa laikam uznirstošais Norvik bankas un vēja parku attīstītāja SIA Winergy miljonos mērāmais konflikts, kurā aiz abu pušu savstarpējiem pārmetumiem stāv aizdomas par miljonu izkrāpšanu no bankas, iestājies pavērsiens. Jauns, šoreiz Finanšu policijas (FP), kriminālprocess sola sniegt atbildes, kur varētu būt palikusi vismaz daļa no naudas, kas bija paredzēta jaunu vēja turbīnu iegādei, bet, kā uzskata Ekonomikas policijas (EP) izmeklētāji, daļēji «izmantota noziedzīgās grupas dalībnieku vajadzībām», tajā skaitā pērkot dārgus luksusklases auto un nekustamos īpašumus Jūrmalā un citviet, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Valsts ieņēmumu dienesta FP pārvalde ierosinājusi jaunu kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un ar nodokli apliekamo ienākumu un objektu slēpšanu. Šajā kriminālprocesā pagaidām nefigurē nevienas personas vārds, tomēr FP lēmumā, kas ir Dienas rīcībā, norādīts, ka tas ierosināts, pamatojoties uz konkrētu Norvik bankas iesniegumu, bet tajā savukārt figurē bijušās šīs bankas Korporatīvo klientu pārvaldes vadītājas, kādreizējās iekšlietu ministra Māra Gulbja sievas Tīnas Petersones vārds. Viņas vēlākais dzīvesbiedrs igauņu uzņēmējs Andruss Petersons ir EP izmeklētāju šķetinātās shēmas centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Zīmola stāsts: Rīgas Motormuzejs atzīmē 30 gadu jubileju

Laura Mazbērziņa, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlis Rīgas Motormuzejam (RMM) ir īpašs mēnesis, jo pirms 30 gadiem, 1989.gada 22. aprīlī īstenojās seno spēkratu kolekcionāru un entuziastu sapnis par savu mājvietu – svinīgā ceremonijā, klātesot simtiem cilvēku, tika atklāts motormuzejs.

Ideja par seno spēkratu muzeju Latvijā dzima jau 20. gadsimta septiņdesmitajos gados, kad neliela entuziastu grupa – Latvijas Antīko automobiļu klubs - iedibināja tam laikam vēl nebijušu kustību – seno spēkratu salidojumus un rallijus. Šie pasākumi pulcēja ne tikai seno spēkratu īpašniekus, bet arī skatītāju tūkstošus.

Muzeja ēka ir modernās arhitektūras piemineklis, tās fasādes daļa uzrunā kā stilizēta Rolls Royce markas automobiļa radiatora maska.

2016. gadā pēc trīs gadus ilgas rekonstrukcijas muzejs tika atvērts jaunā veidolā. Muzeja trijos stāvos izvietoti vairāk nekā simts automobiļi un motocikli, vairāki desmiti interaktīvo stendu, rotaļu zona bērniem, kafejnīca un konferenču zāle 200 personām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā dibinātā autolīzinga kompānijas Mogo, kas īsā laikā pārtapa multinacionālā un globālā uzņēmumā Eleving Group, veiksmes stāsts ir gan biznesa idejā, gan finanšu piesaistē, kur dominējošā loma ir obligāciju finansējumam.

Par uzņēmuma attīstību un izmantotajiem finanšu instrumentiem desmitgades garumā līdz 150 miljonus vērtai obligāciju emisijai un tās refinansēšanai Dienas Biznesam stāsta uzņēmuma finanšu direktors Māris Kreics. Materiāls tapis sadarbībā ar vietējā kapitāla banku - Signet Bank, aktīvāko kapitāla tirgus konsultantu Latvijā.

Eleving Group pirmsākumos bija Mogo Finance. Pastāstiet, lūdzu, īsi par uzņēmuma vēsturi un attīstību kopš tā dibināšanas! Kā izveidojās grupa, un kas tam pamatā?

Eleving Group aizsākumi ir meklējami 2012. gadā, kad tolaik ar Mogo Finance zīmolu uzsākām lietotu automašīnu finansēšanu Latvijā. Jaunā biznesa pamata ideja bija pavisam vienkārša – sniegt iespēju cilvēkiem iegādāties 9-10 gadus vecas automašīnas, proti, tādas, kuras vidējais patērētājs reāli var atļauties. Pirms vairāk nekā desmit gadiem tradicionālās bankas īsti nerāvās šādas kategorijas automašīnas finansēt, tādēļ mēs redzējām brīvu nišu, kuru ar savu produktu varētu nosegt. Pats biznesa modelis nav nekāda inovācija, jo līzings un atgriezeniskais līzings ir labi pazīstami kreditēšanas produkti jau izsenis. Inovācijas drīzāk bija šī produkta piedāvājumā, kas nozīmēja, ka spējām izteikt piedāvājumu jebkuram klientam, kurš pie mums ierodas atbilstoši viņa maksātspējai un vajadzībām. Tāpat inovatīva pieeja bija riska novērtēšanas metodē, kur jau tobrīd izmantojām mašīnmācīšanos un ar to saistītos algoritmus datu apstrādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No politikas aizgājušais bijušais finanšu ministrs Einars Repše (Jaunais laiks), atstājot amatu ir deklarējis 923 tūkst. Ls lielas parādsaistības, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija. Laikā kopš deklarācijas iesniegšanas par 2009. gadu Repšes parādsaistības ir pieaugušas par vairāk nekā 20 tūkst. Ls.

No tās izriet, ka Repšem pieder četri nekustamie īpašumi, a/s Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvalde kapitāldaļas 90 tūkst. Ls vērtībā, kā arī automašīna Honda CRV, traktors, divi motocikli un lidmašīna Flightstar 2SC un Swedbank atklātā pensiju fonda emitēti vērtspapīri 3333,58 ASV dolāru vērtībā.

Repše ir izsniedzis piecus aizdevumus, taču to kopējā summa ir ievērojami mazāka nekā paša ekspolitiķa parādsaistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

PZU paplašina OCTA izplatīšanas tīklu

Lelde Petrāne, 07.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība PZU uzsākusi OCTA (sauszemes transportlīdzekļu civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu) polišu tirdzniecību Narvesen veikalos pie Neste degvielas uzpildes stacijām.

Nākotnē plānots OCTA polises piedāvāt visā Narvesen tīklā Latvijā.

PZU Latvijas OCTA tirgū darbojas kopš šā gada jūnija. Ienākot OCTA tirgū, PZU plānojot apgūt arī vairākus klientu segmentus, kas līdz šim nav bijuši plaši apgūti: traktortehnika, motocikli, piekabes un mazjaudīgas automašīnas.

PZU darbību Latvijas tirgū uzsāka 2013. gada martā kā PZU Lietuva filiāle. Uzņēmuma stratēģiskais mērķis ir kļūt par vienu no trim lielākajām nedzīvības apdrošināšanas kompānijām Baltijas valstīs.

Pašlaik Latvijā ir 245 Narvesen tirdzniecības vietas. Narvesen franšīzes darbību Latvijā pārrauga uzņēmumi SIA Narvesen Baltija un AS Preses apvienība, kuri pieder norvēģu uzņēmumam Reitan Convenience. Narvesen ietilpst Reitan uzņēmumu grupā, kas pārstāvēta Ziemeļvalstīs un Baltijā ar tādiem zīmoliem kā Narvesen, Pressbyrån, R-kiosk un 7-Eleven.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 30.oktobrī Tokijā startēs 44.starptautiskais auto šovs Tokyo Motor Show 2015. Vakar un šodien jaunākie sasniegumi auto pasaulē tiek prezentēti preses pārstāvjiem, bet no rītdienas līdz pat 8.novembrim izstāde būs atvērta ikvienam interesentam.

Šī gada izstādes moto ir Tava sirds skries. Iespaidīgajā auto tehnoloģiju izstādē būs apskatāmas gan pasažieru automašīnas, gan kravas auto, motocikli, auto virsbūves, detaļas, dažādas iekārtas un instrumenti u.c.

Izstādē pārstāvēti 160 dalībnieki no 11 valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā gan kvadriciklu, gan ūdens motociklu piedāvājums ir plašs, pārstāvēti ir visu lielāko pasaules ražotāju zīmoli, un tuvākajos gados šajā ziņā pārsteigumu nebūs.

Kvadricikliem kā bezceļa transporta līdzekļiem liela sezonalitāte pārdošanas intensitātē nav, jo ar tiem var braukt visu gadu. Pretēji ir ar ūdens motocikliem, jo pēc tiem interesenti naskāk sāk lūkoties līdz ar pirmajiem pavasara saules stariem. Abi šie transporta līdzekļi tiek izmantoti gan izpriecu braucieniem, gan darbam, atzīst DB aptaujātie tirgotāji un ražotāju dīleri.

DB aptaujātie tirgotāji teic, ka pieprasījums pēc kvadricikliem lēnām, stabili pieaug un to veicina gan kopējā ekonomiskā situācija valstī, gan fakts, ka aizvien vairāk šo transporta līdzekli iegādājas praktiskām vajadzībām. SIA SDK direktors un līdzīpašnieks Jānis Kivlinieks spriež, ka pagaidām gan emocionālo pircēju ir vairāk, ap 60%, bet praktisko pircēju pulks lēnām sakuplo. Tādi ir gan lopkopji, gan mednieki, gan lauku saimniecību īpašnieki, kuriem nepieciešams apsekot teritoriju, piemēram, laukus, mežus, kā arī veikt mazus darbus, tostarp sniegu šķūrēt. Šo braucamo par labu esam atzinuši arī dažādi dienesti – municipālā policija, ugunsdzēsēji, militārās struktūras –, kas aprēķinājuši, ka naudas un vajadzību proporcija tiem ir pieņemama. «Kvadricikls ir mazs un viegls. Ar to ērti iebraukt mežā, tas neatstāj pēdas, līdz ar to nebojā vidi sev apkārt, jo sver 300–400 kg. Salīdzinājumam – neliels traktors sver tonnu. Protams, biznesam ir arī garoziņa, nav tikai saldā dzīve. Reizēm tiek noteikti dažādi apkārtējās vides ierobežojumi, kas nereti ir nepamatoti, jo tehnika ir veidota videi draudzīga un tā atbilst gan izmešu normām, gan skaņas ierobežojumiem. Bieži vien vides aktīvisti neņem to vērā un aizliedz kaut ko aizliegšanas pēc,» domā J. Kivlinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO: Eksporta un inovācijas balvai 2023 izvirzīti deviņi jauni tūrisma produkti

Db.lv, 13.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņi jauni Latvijas tūrisma produkti atzīti par daudzsološiem piedāvājumiem eksportam un izvirzīti “Eksporta un inovācijas balvai 2023” kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts”.

“Šogad priecājamies par pārdomātiem un spēcīgiem tūrisma piedāvājumiem reģionos no pašvaldību puses. No 21 pieteikuma deviņus esam izvirzījuši otrajai kārtai un seši no tiem ir biedrību, pašvaldību un nodibinājumu grupā. Redzam, ka gan pašvaldības, gan komersanti iegulda savus līdzekļus ilgtspējīgos tūrisma piedāvājumos, kas ietver gan infrastruktūru, gan izglītošanās un izklaides iespējas ar nozīmīgu eksporta potenciālu. Komersantu grupā aktivitāte šogad bija zemāka, taču arī šeit ir spēcīgi piedāvājumi,” saka konkursa žūrijas pārstāve, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava.

Kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts” žūrija vērtē, vai produkts ir inovatīvs un ar augstu pievienoto vērtību, vai tas tiek veidots, saglabājot vietējos resursus un tiek attīstīts, ņemot vērā vietējo kultūras, dabas, sociālos un ekonomiskos faktorus, kā arī tiek ņemti vērā citi aspekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jauni tiesību iegūšanas nosacījumi mopēdu un motociklu vadītājiem

Līva Melbārzde, 10.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazjaudas motociklu varēs sākt vadīt no 18 gadu vecuma, bet citus motociklus un autobusus- no 24 gadu vecuma.

To paredz grozījumi noteikumos par transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību, kas izdarīti, lai pārņemtu ES direktīvu par vadītāju apliecībām, veikti vairāki grozījumi noteikumos un par vadītāja apliecībām.

Noteikumi papildināti ar divām jaunām transportlīdzekļu vadītāju apliecību kategorijām – AM un A2. Vienotā ES kategorija AM aizvietos Latvijas nacionālo kategoriju M, kas apzīmē mopēdus, bet A2 kategorijā ietilps motocikli, kuru jauda nepārsniedz 35 kilovatus, jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0,2 kilovatus uz kilogramu un kuri nav atvasināti no transportlīdzekļiem, kuru jauda ir vairāk nekā divas reizes lielāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs Krājbankā ieķīlātu uzņēmumu traktortehniku, automašīnas un citus transportlīdzekļus

Žanete Hāka, 06.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra beigās notiks vairāku likvidējamajai AS Latvijas Krājbanka piederošu īpašumu izsole, liecina paziņojums laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Tiks izsolīti nekustamie īpašumi Jaunjelgavā, Bauskas novadā, Rīgā, Viesītes novadā, Ozolnieku un Siguldas novadā.

Tāpat izsolē piedāvās Krājbankā ieķīlātā SIA Latest-Mehkolonna piederošus transportlīdzekļus – eskavatorus, kravas automašīnas, buldozerus, strēles groza pacēlājus, vieglās automašīnas – kopumā desmit transportlīdzekļus. Transportlīdzekļi tiek izsolīti kā vienota lietu kopība un izsoles sākumcena ir 12,4 tūkstoši latu.

Izsolīti tiks arī MSIA Ekobūvniecība transportlīdzekļi – mikroautobusi, kravas automašīnas, pašizgāzēji, laivas, ūdens motocikli – kopumā 37, un tie tiks izsolīti kā vienota lietu kopība par sākumcenu 41,4 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru