Pasaulē

TomTom pirmajā ceturksnī atkal pelnījis

Lelde Petrāne, 26.04.2010

Jaunākais izdevums

Nīderlandes navigācijas iekārtu ražotājs TomTom NV pirmdien paziņojis, ka pirmajā ceturksnī tam ir izdevies strādāt ar tīro peļņu, taču vienlaikus arī norādījis, ka iekārtu pārdošanas apjomi arī šogad, visticamāk, nebūs pārāk lieli, vēsta The Wall Street Journal.

Kompānijas tīrā peļņa trīs mēnešos (līdz 31.martam) bijusi 3,1 miljons eiro. Tajā pašā laika posmā pirms gada kompānija cieta 37 miljonu eiro zaudējumus.

Analītiķi bija prognozējuši, ka arī pirmajā ceturksnī kompānija būs strādājusi ar 0,4 miljonu eiro tīrajiem zaudējumiem.

TomTom galvenais sāncensis navigācijas iekārtu tirgū ir Garmin Ltd., kas ir tirgus līderis ASV. Savukārt TomTom ir lielākais «spēlētājs» Eiropas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija TomTom nāk klajā ar divām jaunām navigācijas ierīcēm. Viena no tām ir TomTom Via 130/135, kas pirmo reizi apgādāta ar jauno Runā un brauc (Speak & Go) funkciju. Tagad autovadītāji varēšot vadīt navigācijas ierīci ar savu balsi, vienlaicīgi veicot telefona zvanus ar brīvroku sistēmas palīdzību, kas ļauj viņiem turēt rokas uz stūres un koncentrēt savu uzmanību uz ceļa.

Savukārt TomTom 60 ir lielākais ekrāns no visām kompānijas ražotajām portatīvajām navigācijas ierīcēm.

Kā informē kompānija, Runā un brauc funkcija atpazīst vairāk nekā 1000 balss komandu un to sinonīmu, tādēļ vadītāji var runāt dabīgi un nosaukt vajadzīgās adreses. TomTom Via 130 padarot braukšanu drošāku un vienkāršāku, jo, lietojot brīvroku sistēmu caur Bluetooth®, autovadītāji varot droši zvanīt un atbildēt uz zvaniem, atrodoties pie stūres.

«Jaunā Runā un brauc funkcija palīdz vairāk koncentrēties, jo ļauj autovadītājam turēt rokas uz stūres,» saka TomTom izpilddirektore Korine Vigrē (Corinne Vigreux). «Vienkārši nosauciet adresi, jūs interesējošo punktu vai pasakiet «aizved mani mājās», un TomTom tūlīt izplānos jūsu maršrutu,» viņa skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TomTom sporta aprocei Touch piemīt ļoti reti sastopama spēja «ielīst» zem lietotāja ādas, lai izmērītu muskuļu un tauku daudzumu ķermenī

Jau neskaitāmas reizes piedzīvots, ka daudzsološās, «revolucionārās» jomās ātri vien sarodas tik vērienīgs piedāvājums, ka patērētājiem par lielāko izaicinājumu kļūst piemērotākā produkta izvēlēšanās. Līdzīgi noticis arī ar valkājamajām tehnoloģijām – dažu gadu laikā tirgū nonākušas tik daudzas un dažādas fizisko aktivitāšu mērīšanas aproces, ka kādai izcelties uz citu fona kļūst aizvien grūtāk. Tad nu ražotājam jāliek lietā visu iztēli un jāizdomā, kā padarīt produktu pamanāmu.

Ar navigācijas sistēmām atpazīstamību ieguvušā uzņēmuma TomTom fizisko aktivitāšu aproce Touch konkurentu vidū diez vai būtu ļoti pamanāma, ja vien tai nepiemistu kāda «īpašā spēja». Paralēli soļu un sirdspukstu skaitīšanai tā prot izmērīt lietotāja ķermeņa muskuļu un tauku īpatsvaru. Šāds reti sastopams piedāvājums ir gana interesants, lai papētītu ierīci mazliet tuvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TomTom prezentē jauno navigācijas ierīci

, 03.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TomTom klajā nāk ar jaunu navigācijas ierīci, kurā būs apkopotas jaunākās 42 Eiropas valstu kartes, kā arī divi jauninājumi - IQ Routes un Map Share.

Lai izplānotu ātrāko maršrutu, navigācija kartē aptver vairāk nekā 800 miljardus ātruma mērījumu (IQ Routes tehnoloģija), ļauj navigācijas lietotājiem veikt individuālas izmaiņas kartēs, kā arī izmantot brīvi pieejamos citu TomTom lietotāju ik dienas veiktos karšu labojumus (Map Share).

«Jaunā TomTom XXL navigācijas ierīce papildina mūsu uzņēmuma produktu klāstu, sniedzot iespēju mūsu navigācijas lietotājiem izvēlēties viņu individuālajām vēlmēm un vajadzībām atbilstošas produktu īpašības, piemēram, ekrāna izmēru. XXL modeļa ieviešana atbilst mūsu uzņēmuma stratēģijai — balstoties uz klientu atsauksmēm, turpināt darbu pie mūsu produktu klāsta paplašināšanas un uzlabošanas,» stāsta TomTom direktore Korīna Vigreuksa (Corinne Vigreux).

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Eiropas pilsētas, kurās sastrēgumos nākas pavadīt visilgāko laiku

Žanete Hāka, 14.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz dažādiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas ļauj autovadītājiem plānot maršrutu, daudzās pilsētās sastrēgumi aizvien ir būtiska problēma, un liek braucējiem patērēt daudz lieka laika ceļā.

Kompānija "TomTom" publicējusi jaunāko "TomTom Traffic Index" pētījumu, kurā apskatīta situācija satiksmē 57 dažādu pasaules valstu 416 pilsētās. Pētījums liecina, ka kopējais sastrēgumu līmenis pasaulē ir pieaudzis, un tikai ceturtajā daļā pilsētu vērojams uzlabojums. Neskatoties uz to, ka sastrēgumi liecina par spēcīgu ekonomiku, tie ekonomikām maksā arī miljardus, norāda TomTom eksperti.

"TomTom" pārskatā teikts, ka pasaulē vēl tāls ceļš ejams, lai sastrēgumu līmeni pakļautu kontrolei, taču nākotnē, pieaugot autonomo automašīnu un koplietošanas transportlīdzekļu skaitam, sastrēgumu skaits varētu mazināties, taču tas nenozīmē, ka politikas veidotāji un satiksmes plānotāji var sēdēt bez darba. Viņiem jāizmanto visi pieejamie instrumenti, lai analīzētu satiksmes līmeni un ietekmi, un lai tādējādi varētu pieņemt nozīmīgus lēmumus, kas saistīti ar infrastruktūru. Tāpat savu artavu var dot arī autovadītāji, nedaudz mainot savus braukšanas paradumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TomTom samazinās izdevumus par 50 miljoniem

Gunta Kursiša, 24.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pārdošanas apjomu krituma 10% apmērā navigācijas sistēmu uzņēmums TomTom paziņojis par kompānijas izdevumu samazināšanu par 50 miljonu eiro apmērā, vēsta BBC.

Holandiešu uzņēmums pavēstījis par ievērojamu pārdošanas apjomu samazināšanos šī gada trešajā ceturksnī - laika posmā no šī gada jūlija līdz septembrim (ieskaitot) TomTom pārdošanas apjomi veidoja 336 miljonus eiro, salīdzinot ar 375 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pērn.

Pusi no kompānijas pārdošanas apjomiem veido satelīta navigācijas iekārtas, un tieši šo iekārtu pārdošana ir «sabremzējusies».

Neņemot vērā pārdošanas apjomu samazināšanos, uzņēmuma peļņa ir pieaugusi līdz 29 miljoniem eiro, salīdzinot ar 19 miljoniem eiro šādā pašā laika posmā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Navigācijas ierīču ražotājs TomTom ceturtajā ceturksnī nopelnījis 73 miljonus eiro, ziņo MarketWatch.

Tajā pašā ceturksnī iepriekšējā gadā TomTom zaudējumi sasniedza 989 miljonus eiro.

Ieņēmumi pieauguši par 1%, sasniedzot 533 miljonus eiro.

Kompānija sagaida, ka 2010.gads darbības rezultātu ziņā būs līdzīgs 2009.gadam.

Db.lv jau rakstīja, ka mobilo telefonu ražotājs Nokia nesen paziņoja par plāniem piedāvāt bezmaksas navigāciju tā viedtālruņos visā pasaulē, sekojot līdzīgam solim no Google puses.

Piedāvājot bezmaksas navigāciju 20 miljonos viedtālruņu, Nokia negatīvi ietekmēs navigācijas tirgus galvenos spēlētājus, piemēram, TomTom un Garmin, norādīja Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TomTom, samazinot cenas, zaudē peļņu

, 28.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Navigācijas ierīču ražotājs TomTom NV paziņojis, ka tā trešā ceturkšņa tīrā peļņa samazinājusies par 48%, kas lielā mērā saistīts ar cenu pazemināšanu, lai piesaistītu pircējus ekonomiskās lejupslīdes laikā, vēsta Forbes.

Kompānijas trešā ceturkšņa tīrā peļņa bijusi 31 miljons eiro. Tajā pašā laika posmā pirms gada kompānijas peļņa bija 58 miljoni eiro.

Kompānija paziņojusi - nav vērojams, ka patērētāju pieprasījums pēc navigācijas ierīcēm saruktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

TomTom trešā ceturkšņa peļņa sarukusi par 37%

Lelde Petrāne, 20.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes navigācijas iekārtu ražotāja TomTom trešā ceturkšņa tīrā peļņa sarukusi par 37%, bet ieņēmumi pieauguši par 2,7%, ziņo MarketWatch.

Peļņa samazinājusies līdz 19 miljoniem eiro jeb 0,09 eiro uz akciju no 31 miljona eiro jeb 0,14 eiro uz akciju tajā pašā periodā pirms gada.

Ieņēmumi sasnieguši 375 miljonus eiro. Iepriekšējā gada trešajā ceturksnī tie bija 365 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

TomTom nopelnījis par 69% vairāk

Lelde Petrāne, 21.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes navigācijas iekārtu ražotājs TomTom trešdien paziņojis, ka tā otrā ceturkšņa tīrā peļņa pieaugusi par 69%, ziņo MarketWatch.

Kompānijas tīrā peļņa ceturksnī sasniegusi 34 miljonus eiro.

Savukārt apgrozījums samazinājies par 2% līdz 362 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TomTom beidzot Latvijas teritoriju «izpētījis» pilnībā

Dienas Bizness, 18.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais TomTom karšu atjauninājums v9.05 sola, ka tagad Latvijas karte iekļauta pilnībā nosegto valstu sarakstā.

Jau iepriekš (vienu laidienu vecākās kartes - v9.00) bijusi «diezgan pilnīga», kaut gan ražotājs solījis tikai 68% pārklājumu, raksta portāls Boot.lv. Bet vēl senāk 63% Latvijas teritorijas segums netika «gandrīz nekā» papildināts gadiem. Bija problēmas plānot maršrutus Rīgā, jo kartēs nebija iekļauts Dienvidu tilts.

Kartes atjauninājums v9.05 maksā 59,95 britu mārciņas (48.86 latus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

FOTO: 15 pilsētas, kurās ir vissliktākā satiksme

Zane Atlāce - Bistere, 30.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksme pilsētās ir aizvien pieaugoša problēma visā pasaulē, ar kuru katrā pilsētā sadzīvo vai cīnās pēc saviem ieskatiem.

Dažas pilsētas jau veikušas pasākumus, lai mazinātu sastrēgumus. Tā, piemēram, Londonā kopš 23.oktobra videi īpaši nedraudzīgu automašīnu vadītājiem darbdienās par iebraukšanu pilsētas centrā jāmaksā papildu desmit sterliņu mārciņu (11,2 eiro) nodeva, ko Lielbritānija ieviesusi ar mērķi uzlabot gaisa kvalitāti vienā no Eiropas piesārņotākajām pilsētām.

Līdz šim visi autovadītāji par iebraukšanu Londonas centrā jau maksāja 11,5 mārciņas, un tā ir daļa no sastrēgumu apkarošanas stratēģijas.

Navigācijas un kartēšanas uzņēmums TomTom sarindojis Eiropas pilsētas, kurās, viņuprāt, ir vissliktākā satiksme. Veidojot, šo sarakstu deviņu gadu garumā, uzņēmums ņēma vērā dažādus parametrus, tostarp sastrēgumu punktu skaitu, kas pārsniedza 100, vēsta Business Insider.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmols TomTom radījis GPS sporta pulksteni ar iebūvētu mūzikas atskaņotāju, kurā var augšuplādēt savu iecienītāko mūzikas izlasi ar 500 dziesmām.

Pulkstenī mūzikai ir atvēlēta vieta 3GB apjomā, kurā ietilpst līdz pat 500 dziesmām atkarībā no to ilguma. Turklāt viedpulkstenī jau augšuplādēta treniņa mūzikas izlase 30 minūšu garumā ar enerģisku, kustēties motivējošu mūzikas izlasi. Pats lietotājs var viegli augšuplādēt arī savu iecienītāko mūzikas izlasi no iTunes vai Windows Media Player.

Pulkstenī jau iebūvētais pulsometrs precīzi fiksē sirdsdarbību no plaukstas locītavas bez papildu siksniņas. Sporta pulkstenis precīzi norāda GPS datus, nodrošinot reālā laika informāciju, ieskaitot laiku, distanci, ātrumu un tempu. Soļi, aktīvās minūtes, attālums, sadedzinātās kalorijas, miega ilgums tiek uzskaitīti 24 stundas 7 dienas nedēļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nokia piedāvās bezmaksas navigāciju

, 21.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo telefonu ražotājs Nokia piedāvās bezmaksas navigāciju tā viedtālruņos visā pasaulē, sekojot līdzīgam solim no Google puses, atsaucoties uz laikrakstu San Francisco Chronicle, ziņo Reuters.

Piedāvāt bezmaksas navigāciju Motorola Droid modeļa viedtālruņos Ziemeļamerikas tirgū Google sāka 2009.gada beigās.

«Nokia mēdza iekasēt maksu par navigācijas paketēm, kas iekļāva turn-by-turn navigācijas norādījumus. Tas viss tagad pazūd. Tagad jūs varat saņemt turn-by-turn navigācijas norādījumus, kas aptver 74 valstis 46 valodās, kā arī detalizētas kartes 180 valstīm,» vēstījis San Francisco Chronicle.

Piedāvājot bezmaksas navigāciju 20 miljonos viedtālruņu, Nokia negatīvi ietekmēs navigācijas tirgus galvenos spēlētājus, piemēram, TomTom un Garmin, norāda Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Idejas ģimenes locekļu un radu Ziemassvētku dāvanām, ko varat iegādāties arī pēdējā brīdī

Dāvanas

Līdz Ziemassvētku vakaram palikušas vairs tikai dažas dienas, un ne visiem izdevies īstenot apņemšanos šogad sagādāt dāvanas laikus. Visu vēl var vērst par labu, pat nešturmējot veikalus un nenīkstot rindās. Internetveikalu ekspansija mainījusi iepirkšanās ieradumus, un tagad dāvanas pašas ierodas pie jums. Piemēram, Lattelecomveikals.lv pirmssvētku laikā daudzas no tām par velti piegādā līdz pašām namdurvīm.

Piedāvājam dažas idejas, kā iepriecināt tuviniekus svētkos ar atbilstošām dāvanām. Pat ja ģimenē esat vienojušies izvairīties no apdāvināšanās, decembra nogale ir ļoti piemērots laiks dažādu preču iegādei, jo šajā laikā daudzas preces nopērkamas ar tādām atlaidēm, kādas citos mēnešos neredzēsiet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

10 pilsētas, kurās ir vislielākie sastrēgumi pasaulē

Žanete Hāka, 24.07.2014

10. Dublina

Procentuāli, par cik paildzinās brauciens, pārvietojoties sastrēguma laikā: 35%
Laiks, ko nākas papildus pavadīt sastrēgumā, uz katru brauciena stundu: 43 minūtes
Sastrēgumos papildus iztērētais laiks gadā: 96 stundas

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Navigācijas un GPS sistēmu ražotājs TomTom apkopo datus no lietotājiem visā pasaulē, lai izveidotu satiksmes indeksu, kurš uzrāda satiksmes sastrēgumus pilsētās.

Indekss mēra automašīnas pārvietošanās laiku dienas laikā un sastrēgumu periodos, salīdzinot ar periodiem, kad nav sastrēgumu. Starpība tiek izteikta kā vidējais procentu pieaugums braucienu laikā. Tā, piemēram, autovadītājam Dublinā sastrēguma brīdī ceļā nāksies pavadīt par 35% vairāk nekā brīvajos periodos. Visi dati tiek balstīti uz GPS mērījumiem.

Galerijā augstāk iespējams apskatīt, kurās pilsētās sastrēgumos nākas pavadīt ilgāko laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā peļņa 2021.gadā starp Latvijas bankām, tāpat kā gadu iepriekš, bija "Swedbank" - pagājušajā gadā "Swedbank" peļņa bija 73,414 miljoni eiro, kas ir par 2,5% mazāk nekā 2020.gadā, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

Seko "SEB banka", kuras peļņa pagājušajā gadā bija 72,538 miljoni eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā 2020.gadā.

Savukārt trešā lielākā peļņa starp Latvijas bankām pagājušajā gadā bija bankai "Citadele" - bankas auditētā peļņa pagājušajā gadā bija 29,643 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem 2020.gadā.

Asociācijas datos nav uzrādīti "Rietumu bankas", kura nav asociācijas biedrs, dati, taču, pēc bankas publiskotās informācijas, "Rietumu bankas" provizoriskā peļņa pagājušajā gadā bija 21,5 miljoni eiro, kas ir par 18,6% vairāk nekā 2020.gadā, tādējādi pēc gūtās peļņas apmēra ierindojot "Rietumu banku" ceturtajā pozīcijā.

Tāpat asociācijas dati liecina, ka "Reģionālās investīciju bankas" peļņa pagājušajā gadā bija 9,08 miljoni eiro, kas ir pieaugums vairāk nekā 11 reizes, kamēr "BlueOrange Bank" peļņa pieaugusi par 45,1%, sasniedzot 7,117 miljonus eiro. Vienlaikus atbilstoši "BlueOrange Bank" publiskotajiem auditētajiem datiem bankas peļņa pērn bija 9,766 miljoni eiro, kas ir 2,6 vairāk nekā 2020.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās risku pārvaldības kompānijas "Coface" publiskotajā Baltijas valstu lielāko uzņēmumu "Top50" reitingā šogad iekļuvuši 27 Lietuvas uzņēmumi, 17 Igaunijas un seši Latvijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja "Coface" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Latvijas pozīcijas šajā reitingā ir vispieticīgākās un turklāt tās šogad pasliktinājušas - ja iepriekšējos divus gadus Baltijas "Top50" klasificējās astoņi uzņēmumi no Latvijas, tad šajā gadā - par diviem mazāk.

Kopumā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu apgrozījums pērn veidoja 74 miljardus eiro, bet peļņa - 2,78 miljardus eiro. Latvijas uzņēmumu pienesums starp Baltijas "Top50" lielākajām kompānijām ir 9,4% apgrozījuma un 10,6% peļņas ziņā.

Igaunija savas pozīcijas šī gada Baltijas "Top50" uzņēmumu reitingā nostiprinājusi un tajā pārstāvēto uzņēmumu skaits ik gadu būtiski pieaug - šogad reitingā iekļuvuši 17 Igaunijas uzņēmumi, pērn - 14, bet 2021.gadā tādu bija tikai 10. Lietuvas uzņēmumu pozīcijas uzņēmumu reitingā ir samērā stabilas - šogad reitingā pārstāvēti 27 uzņēmumi no Lietuvas, pērn - 28, savukārt 2021.gadā - 32.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad deviņos mēnešos ar zaudējumiem strādājušas piecas bankas, tostarp lielākie zaudējumi bija bankai "Citadele", liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

2020.gada deviņos mēnešos bankas "Citadele" zaudējumi bija 24,451 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tāpat ar zaudējumiem šogad deviņos mēnešos strādājušas "Industra Bank", "PrivatBank", "Baltic International Bank" un "Expobank".

"Industra Bank" zaudējumi šogad deviņos mēnešos bija 4,041 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, "PrivatBank" zaudējumi pieauguši līdz 3,698 miljoniem eiro, "Baltic International Bank" zaudējumi bija 1,179 miljoni eiro pretstatā peļņai pērn attiecīgajā periodā, bet "Expobank" zaudējumi pieauguši par 71,5%, sasniedzot 978 800 eiro.

Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gada deviņos mēnešos starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - šogad deviņos mēnešos "Swedbank" peļņa bija 59,913 miljoni eiro, kas ir par 28,1% mazāk nekā 2019.gada deviņos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmajā ceturksnī lielākā peļņa starp Latvijas bankām bija Swedbank, kurai seko Rietumu banka, ABLV Bank un SEB banka, savukārt zaudējumi bija divām bankām - Eesti Krediidipank Latvijas filiālei un PrivatBank, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

2017.gada pirmajos trijos mēnešos Swedbank peļņa bija 24,192 miljoni eiro, kas ir par 0,05% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, un veidoja 23,1% no kopējās banku sektora peļņas.

Vienlaikus Rietumu bankas peļņa šogad pirmajos trijos mēnešos bija 15,431 miljons eiro, kas ir par 8,6% mazāk nekā pirms gada, un veidoja 14,7% no kopējās banku sektora peļņas, ABLV Bank nopelnījusi 14,761 miljonu eiro, kas ir par 31,4% mazāk, un veidoja 14,1% no kopējās banku sektora peļņas, bet SEB bankas peļņa bija 14,53 miljoni eiro, kas ir par 81,4% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī, un veidoja 13,9% no kopējās banku sektora peļņas.

Pārējo Latvijas banku peļņa šogad pirmajā ceturksnī nepārsniedza desmit miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pirmajā pusgadā ar zaudējumiem Latvijā strādājušas četras bankas

LETA, 04.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad pirmajā pusgadā ar zaudējumiem strādājušas četras bankas, tostarp lielākie zaudējumi bija bankai "Citadele", liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

2020.gada pirmajā pusgadā bankas "Citadele" zaudējumi bija 30,321 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tāpat ar zaudējumiem šogad pirmajos sešos mēnešos strādājušas "Industra Bank", "PrivatBank" un "Expobank".

"Industra Bank" zaudējumi šogad pirmajā pusgadā bija 2,879 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, "PrivatBank" zaudējumi veidoja 2,833 miljonus eiro, kas ir četras reizes vairāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā, bet "Expobank" zaudējumi pieauguši par 22,3%, sasniedzot 674 800 eiro.

Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gada pirmajā pusgadā starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - šogad pirmajā pusgadā "Swedbank" peļņa bija 44,254 miljoni eiro, kas ir par 26,4% mazāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules lielāko uzņēmumu vidū dominē naftas kompānijas

Jānis Rancāns, 27.07.2011

Wal-Mart veikals ASV. Wal-Mart ieņēmumi 421,8 miljardi ASV dolāru, peļņa 16,3 miljardi.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāls Fortune ir publicējis savu ikgadējo Pasaules lielāko kompāniju TOP 500. Reitinga pirmajā desmitniekā dominē naftas uzņēmumi – no desmit lielākajām kompānijām, sešas darbojas šajā nozarē.

2011. gada reitingā ir iekļautas 500 kompānijas, kuras sagrupētas pēc to ieņēmumiem. Tas izveidots balstoties uz kompāniju fiskālā gada datiem, kas beidzās 31. maijā.

Sarakstā visvairāk dominē ASV kompānijas – 133 no TOP 500 kompānijām ir reģistrētas ASV. Otrajā vietā ir Japāna ar 68 kompānijām, trešajā Ķīna (62 kompānijas), ceturtajā Francija (35 kompānijas), bet piektajā Vācija (34 kompānijas).

Otro gadu pēc kārtas Fortune Global 500 saraksta pirmo vietu ir saglabājusi ASV lielveikalu ķēde Wal-Mart (ieņēmumi 421,8 miljardi ASV dolāru, peļņa 16,3 miljardi).

Nākošo vietu žurnāla izveidotajā sarakstā ieņem Royal Dutch Shell (ieņēmumi 378,1 miljards, peļņa 20,1 miljards).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, ar zaudējumiem strādājušas piecas bankas, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

Lielākie zaudējumi pērn bijuši "PrivatBank" - 13,633 miljonu eiro, kas ir par 95,2% vairāk nekā 2019.gadā.

Ar zaudējumiem pērn strādāja arī banka "Citadele", "Industra Bank", "Baltic International Bank" un "Expobank".

Bankas "Citadele" zaudējumi pagājušajā gadā bija 4,761 miljons eiro pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Industra Bank" zaudējumi veidoja 3,621 miljonu eiro, "Baltic International Bank" zaudējumi bija 1,463 miljoni eiro, bet "Expobank" zaudējumi veidoja 964 800 eiro.

Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gadā starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - pagājušajā gadā "Swedbank" peļņa bija 75,325 miljoni eiro, kas ir par 23,3% mazāk nekā 2019.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomika atkal nonākusi nedrošā stāvoklī - attīstīto valstu valdības mazina izdevumus un arī privātais sektors kļūst arvien piesardzīgāks. Bezdarba līmeņi daudzās attīstītajās valstīs pieaug līdz divciparu procentiem, radot darbavietu krīzi, raksta CNBC.

Tomēr dažas no pasaulē lielākajām kompānijām rietumu un jaunajos tirgos nelikvidē darbavietas, bet gan pieņem darbā jaunus darbiniekus.

Medijs izveidojis pasaulē 10 lielāko darba devēju sarakstu (biržās kotēti uzņēmumi). Tas veidots, ņemot vērā pasaules akciju indeksus, kompāniju tīmekļa vietnes, gada pārskatus un citu publiski pieejamu informāciju. Veidojot šo sarakstu, vērā ņemti pilna laika darbinieki, izņemot dažus gadījumus, kad bizness lielā mērā atkarīgs no nepilna laika darbiniekiem.

Pasaulē lielākie darba devēji darbojas dažādās nozarēs, piemēram, mazumtirdzniecībā, telekomunikācijās, enerģētikā un banku sektorā. Medijs aprēķinājis kompāniju ieņēmumus uz darbinieku un peļņu uz darbinieku, pamatojoties uz to 2010. gada peļņu. «Dažas no šīm organizācijām varētu jūs pārsteigt, bet citas ir slavenas to lieluma un globālā pārklājuma dēļ,» raksta CNBC.

Komentāri

Pievienot komentāru