Jaunākais izdevums

Budžets ar 4 milj. Ls deficītu, nomas maksu parādi, tiesvedības, kurām gals nav redzams,- tā ir tikai daļa no bijušajām un esošajām Jūrmalas pašvaldības problēmām. Par aktuālo Jūrmalas domē pēc 100 dienām amatā intervijā Db stāsta Jūrmalas mērs Ģirts Trencis.

Manuprāt, galvenais ir tas, ka vairums domes deputātu spēja strādāt vienoti, kopīgi gan izskatot, gan pieņemot ļoti būtiskus lēmumus. Kopīgā darbā arī spējām sabalansēt 2008.gada pašvaldības budžetu. Gadu pabeidzām ar piecu miljonu latu lielu pārpalikumu, kaut arī vēl 2008.gada septembrī budžetā bija četru miljonu latu liels deficīts. Šī piecu miljonu rezerve mums ļaus 2009.gadā izdzīvot.

Neparakstīju 35 līgumus, ko iepriekšējais mērs Munkevics bija sagatavojis. Vairums no šiem līgumiem bija par 9999 latiem un vairāk, bez pārredzamas iepirkumu procedūras. Kopējā visu līgumu summa ar PVN pārsniedza 930 tūkstošus latu. Šo summu 2009.gada budžetā varēsim izmantot sociālo pabalstu izmaksām.

Arī jūrmalnieki ir uztraukti par gaidāmajiem algu un štatu samazinājumiem. Kāds gaidāms 2009.gada budžets?

Mums jau novembra beigās bija sagatavots 2009.gada budžets, taču līdz ar izmaiņām valstī, tas ir jāmaina. No paredzētajiem 45 miljoniem latu, Jūrmalas budžets samazināts uz 35 miljoniem latu. Ar to mēs varam nodrošināt minimumu - algas, sociālos pabalstus, piemaksas skolotājiem, kā arī turpināt iesāktos projektus. Tas ir - uzbūvēt jaunu bērnudārzu Katrīna Priedainē, pabeigt Turaidas un Aizkraukles ielu rekonstrukciju, Slokas un Pumpuru skolu remontus. Neko jaunu nevarēsim iesākt. Algu fonds domei samazināsies no četriem miljoniem latu uz trim miljoniem, prēmiju fondu samazināsim par 600 tūkstošiem latu. Domāju, ka būs algu samazinājums arī pašvaldības kapitālsabiedrībās, jo to pieprasa tikko pieņemtais likums par 15% samazināt atlīdzību valsts un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos. Ja mēs burtiski pildītu jaunā likuma normas, tad no darba būtu jāatlaiž vismaz 1000 pašvaldības iestāžu un uzņēmumu darbinieku. Šo ideju Jūrmalas domē neatbalsta neviens, šobrīd mēģinām atrast risinājumu, lai nepieļautu darbinieku masveida atlaišanas.

Visu interviju lasiet 20. janvāra laikrakstā Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma lēmumu atlaist Rīgas domi.

Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu desmit dienu laikā jāpieņem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Lai arī pirmajā lasījumā par likumprojektu balsoja tikai četras koalīcijas partijas un knapi tika savākts nepieciešamo balsu skaits, piektdien par Rīgas domes atlaišanu balsoja visi valdībā pārstāvētie politiskie spēki - par nobalsoja 62 deputāti, bet pret bija 22 tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās četri Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti, savukārt pret likumprojektu balsoja partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis atsaucis prasību Jūrmalas pilsētas tiesā pret Jūrmalas pilsētas domi par savu nelikumīgo atstādināšanu no domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītāja amata 2008.gada martā un atlaišanu no darba 2008.gada jūlijā.

„Man ir ļoti rūgti to darīt, jo es apzinos, ka tiesā būtu uzvarējis. Taču situācija ir mainījusies, esmu kļuvis par domes priekšsēdētāju, tādēl turpināt tiesāties, manuprāt būtu neētiski,” skaidro Ģ.Trencis.

2008.gada septembra sākumā Ģ.Trencis, vēršoties Jūrmalas pilsētas tiesā, norādīja, ka atlaišana no Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītāja amata notika lielā steigā, ar acīmredzamiem darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem. Jūrmalas pilsētas tiesa Ģ.Trenča prasību pieņēma izskatīšanai, un pirmo tiesas sēdi nozīmēja 2008.gada oktobra vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra uzrādījusi apsūdzību Jūrmalas mēram Ģirtam Trencim. Apsūdzība uzrādīta par dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanu.

DB jau rakstīja, ka KNAB uzskata, ka Trencis kā amatpersona rīkojusies pretēji saviem uzdevumiem un pienākumiem, tostarp Jūrmalas pašvaldības uzticētajam pienākumam kā Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājam pārvaldīt pašvaldības kapitālsabiedrības un pieņemt pašvaldības kapitāla daļu turētāja lēmumus, nepārkāpjot tiesību aktos noteiktās robežas. KNAB Trenci vaino 12 660 latu lielu zaudējumu radīšanā kūrortpilsētas budžetā.

Apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas. Par to draud brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arodbiedrības atsakās atbalstīt atlaišanas pabalstu samazināšanu

Madara Fridrihsone, Db, 20.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz arodbiedrību protestiem, Darba likuma grozījumi, kas paredz būtiski samazināt atlaišanas pabalstus, tiks virzīti izskatīšanai Saeimā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ir pret ieceri samazināt Darba likumā noteiktos atlaišanas pabalstus, jo nav skaidrs, vai tie ir ekonomiski pamatoti, šodien Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sēdē paziņoja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Viņaprāt, Labklājības ministrijas arguments, ka ekonomisko ieguvumu no atlaišanas pabalstu samazināšanas nav iespējams aprēķināt, ir tikai aizbildināšanās, kas liecina par valsts vēlmi taupīt uz pabalstiem, kas būtu jāizmaksā valsts pārvaldes iestāžu darbiniekiem, kas zaudēs darbu valsts pārvaldē. Arodbiedrību pārstāvji norāda, ka izglītības sistēmas reformu dēļ darbu var zaudēt pat 14 tūkst. skolotāju, kas pabalstu samazināšanas gadījumā zaudēs arī lielu daļu no iztikas līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ģ. Trencis nedienās vaino bijušo mēru Munkevicu

Agrita Aune, Db, 04.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas mērs Ģirts Trencis uzskata, ka pret viņu uzsāktā krminālvajāšana ir gāztā mēra Raimonda Munkevica mēģinājums noturēties amatā, izmantojot KNAB kā ieroci.

„Es ļoti labi zinu, kā tapa šī lieta. Pēc tam, kad 26. septembrī Munkevicam tika iesniegts astoņu deputātu parakstīts iesniegums par neuzticības izteikšanu Munkevicam un manis amatā iecelšanu, jau 29. un 30. septembrī viņa kabinetā viesojās KNAB izmeklētāji. Viņi apspriedās, lai būtu pamats man pasludināt aizdomās turamā statusu,” skaidro Jūrmalas mērs Ģirts Trencis. Viņš uzskata, šis ir ļoti labi inscinēts politisks process. „Šis ir Munkevica mēģinājums jebkuriem līdzekļiem noturēties amatā, diemžēl, izmantojot KNAB kā ieroci,” tā Ģ.Trencis.

Ģ.Trencis domā, ka SIA Jūrmalas slimnīcas bijušā vadītāja Jura Tračuma pārkāpums ir formāls līdzīgi kā tas bijis citām amatpersonām ( kā piemēru min dakteri Lasmani), kuru lietas beigušās bez nozīmīgiem sodiem. Identiski beigšoties arī šī lieta. „Domes kā cietušā pārstāvis ir izpilddirektors Gatis Truksnis, un es tur nekādā veidā nejaukšos,” turpina Ģ.Trencis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KNAB rosina saukt pie kriminālatbildības Jūrmalas domes mēru Ģirtu Trenci par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Viņa rīcības dēļ pašvaldības budžetam kopumā radīti zaudējumi ne mazāk kā 12 660 latu apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros noskaidrots, ka Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājs Ģ. Trencis, būdams vienīgais pašvaldības kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja pārstāvis SIA „Jūrmalas slimnīca” un pilnvarots pieņemt kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumus, veicis tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz viņam ar normatīvajiem aktiem piešķirto tiesību un pilnvaru apjomu un ir pretrunā ar likumā Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu noteikto.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2008.gada martā SIA „Jūrmalas slimnīca” dalībnieku ārkārtas sapulcē Ģ. Trencis kā pašvaldības (SIA kapitāla daļu turētāja) vienīgais pārstāvis pieņēmis lēmumu slēgt mierizlīgumu kādā kriminālprocesā, kurā apsūdzība konstatējusi, ka SIA valdes priekšsēdētāja noziedzīgo darbību rezultātā cietušajai – SIA „Jūrmalas slimnīca” nodarīts materiāls kaitējums 23 660 latu apmērā. Pieņemot šo lēmumu, samazināta pašvaldības kapitālsabiedrībai atlīdzināmā kompensācija līdz 11 000 latu, tādējādi SIA Jūrmalas slimnīca un Jūrmalas pašvaldības budžetam kopumā radot zaudējumus ne mazāk kā 12 660 latu apmērā. Šāds mierizlīgums, kas noslēgts, pamatojoties uz minēto lēmumu, ir pretrunā likuma prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Motoklubs Vēja brāļu ordenis tūkstošiem eiro investējis degvīna ražošanā, kas sākta pērn septembrī un ar kuru šogad plānots iepazīstināt plašāku publiku, atklāj motokluba prezidents Aivars Freimanis jeb Frīdis.

Kā stāsta A. Freimanis, vēja brāļiem jau kādu laiku ir pašiem savs degvīns VB40, ko ražo pēc kluba biedru izvēlētas receptes tepat Latvijā un ko var iegādāties 0,5 litru tilpumā gan plastmasas, gan stikla pudelē.

Degvīna, kuram savu vārdu piešķīris slavenais motoklubs un kas ir 40% grādu stiprs, ražošana sākta 2013. gadā septembrī, Rīgā, SIA Yellow Stone dzērienu ražošanas rūpnīcā, stāsta viens no degvīna izplatītāja SIA Tris-A īpašniekiem Artūrs Trencis.

Degvīns pagaidām pieejams aptuveni 20 tirdzniecības vietās un bāros. Kā skaidro A. Freimanis, uz lielajiem tirdzniecības tīkliem, kā Maxima vai Rimi, viņi neejot, jo iznākot vairāk finansiāli zaudēt, lai tikai tiktu tur iekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikko kā Tautas Partija uzņēma savās rindās Jūrmalas mēru Ģirtu Trenci. Jūrmalas domē viņš ievēlēts no Jaunā laika, bet vairākus gadus strādāja kā bezpartejiskais deputāts.

Jūrmalas domē , kurā ir 15 deputātu vietas, jau strādā divi TP domnieki, miljonārs Agris Kalnciems un bijušais Jūrmalas domes izpilddirektors Zigurds Starks. Visticamāk, ka pašvaldību vēlēšanās Ģ.Trencis startēs ar pirmo kārtas numuru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Egils Levits šodien ir izsludinājis Saeimas pieņemto Rīgas domes atlaišanas likumu.

Likums paredz, ka ārkārtas vēlēšanas ir jāsarīko divu mēnešu laikā pēc domes atlaišanas, attiecīgi plānots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī.

Līdz ar domes atlaišanu pilsētas vadības grožus pārņems pagaidu padome, kas pildīs likumos paredzētās domes funkcijas un darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā dome. Pagaidu administrācijas locekļi izvēlēti, "ņemot vērā viņu iepriekšējo pieredzi darbā valsts pārvaldē, personu reputāciju un izglītību, lai nodrošinātu pagaidu administrācijas spēju efektīvi darboties un risināt pašvaldību darbībā nepieciešamo stratēģisko un operatīvo uzdevumu izpildi".

Pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics, vadītāja vietnieks būs Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet administrācijas locekļa amatā strādās Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien vakarā pirmajā lasījumā atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Par likumprojektu nobalsoja 53 deputāti, savukārt pret bija 40 deputāti.

Kā jau iepriekš bija pauduši, pret likumprojektu balsoja vairākums no "KPV LV" deputātiem. Savukārt par Rīgas domes atlaišanu nobalsoja arī viens no aktīvākajiem koalīcijas kritiķiem, parlamenta deputāts Aldis Gobzems, kurš gan arī kritizēja likumdošanas procesu šajā jautājumā.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta galīgajam lasījumam noteikts 3.janvāris un izskatīšana Saeimas sēdē noteikta 16.janvārī.

Deputātu vairākums tāpat piekrita likumprojektu noteikt par steidzamu, tādējādi tas tiks skatīts divos nevis trīs lasījumos.

Debates par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu ilga aptuveni trīs stundas, opozīcijas deputātiem asi kritizējot koalīcijas vēlmi pēc iespējas ātrāk panākt likumprojekta izskatīšanu un pašvaldības atlaišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī valdība jau pirms nedēļas piešķīra gandrīz 1.2 miljonus latu atlaišanas pabalstu izmaksām skolotājiem, skolotāju makos šī nauda varētu nonākt vien pēc vairākām nedēļām, raksta Latvijas Avīze.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa skaidrojusi, ka šobrīd dokumenti par naudas piešķiršanu atlaišanas pabalstiem tiek saskaņoti ar Izglītības un zinātnes ministriju. Pēc tam dokumenti tiks sūtīti uz Finanšu ministriju, jo naudas pārskaitīšanai nepieciešams finanšu ministra rīkojums. Visas šīs procedūras aizņems aptuveni divas nedēļas. Tikai tad nauda nonāks pašvaldību kontos. Naudu saņems visas pašvaldības, kuras lūgušas Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atbalstu pabalstu izmaksā: gan tās, kuras no sava budžeta jau samaksājušas pedagogiem atlaišanas pabalstus, gan tās, kuras atlaidušas gan ir, bet maksājušas neko nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Virza atlaišanas pabalstu samazināšanu

Madara Fridrihsone, Db, 21.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau šodien valdība varētu lemt par Darba likuma grozījumiem, kas paredz samazināt atlaišanas pabalstus.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas sagatavoto likumprojektu, atlaišanas pabalsta samazinājums neskartu tikai tos darbiniekus, kas pie attiecīgā darba devēja nostrādājuši mazāk nekā piecus gadus – viņi arī turpmāk varētu saņemt pabalstu viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā.

Darbiniekiem, kas pie attiecīgā darba devēja nostrādājuši piecus līdz desmit gadus, atlaišanas pabalstu plānots samazināt no divām vidējām mēnešalgām līdz pusotrai, bet darbiniekiem, kurus atlaiž darba devējs, pie kura viņi nostrādājuši desmit līdz divdesmit gadus – no trim mēnešalgām līdz divām mēnešalgām.

Darbinieki, kas zaudē darbu pie darba devēja, pie kura nostrādājuši vairāk nekā 20 gadus, pēc grozījumu spēkā stāšanās varētu pretendēt uz atlaišanas pabalstu divarpus mēnešu vidējās izpeļņas apmērā. Pagaidām šādiem darbiniekiem ir tiesības uz atlaišanas pabalstu četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, kā arī vienas koalīcijas partijas pretēju nostāju, koalīcijas partijas šodien panākušas grozījumus likumos, kas atlaišanas gadījumā Rīgas domi ļaus ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Par grozījumiem "Par pašvaldībām" un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, ar kuriem mainīta pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtība, nobalsoja četras koalīcijas partijas, kā arī pie frakcijām nepiederošā deputāte Anda Čakša un divi partijas "KPV LV" deputāti - Artuss Kaimiņš un Aldis Blumbergs, tādējādi balsojumā par vienu likumprojektu iegūstot 52, bet par otru likumprojektu - 51 balsi. Pret minētajām izmaiņām balsoja pārējie "KPV LV" deputāti un opozīcijas partiju deputāti, taču Zaļo un zemnieku savienības deputāte Janīna Jalinska balsojumā nepiedalījās.

Minētie likumprojekti šodien Saeimas sēdes darbakārtībā iekļauti, koalīcijas deputātiem piesaucot bezprecedenta situāciju un neņemot vērā par likumprojektiem atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas viedokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amatus zaudē ar eksmēru Munkevicu saistītās personas

Pēc dalībnieku sapulcēm, kurās pašvaldības uzņēmumu valdes atskaitījās par uzņēmumu finansiālo darbību, vairākos no tiem nomainīta vadība.

Db jau vairākkārt rakstīja par Jūrmalas domnieku cīņām par amatiem pašvaldības uzņēmumos un kapitāldaļu pārraudzīšanu. Tās notika kopā ar domes vadības maiņu, katrs nākamais mērs atcēla iepriekšējā nozīmētās amatpersonas.

Vislielākās izmaiņas skar pašvaldības SIA Jūrmalas siltums un Jūrmalas attīstības projekti, kur valdes sastāvs mainījies gandrīz pilnībā. "Jūrmalas siltumā atgriezies tā ilggadējais direktors Uģis Vīksna. Diemžēl starp šī uzņēmuma bijušo valdi un domi bija izveidojusies savstarpēja neuzticēšanās, mums nebija nekādas informācijas par tur notiekošo," situāciju skaidro Jūrmalas mērs Ģirts Trencis. Ar Jūrmalas attīstības projektu darbību deputāti bijuši neapmierināti. "Vadība nevarēja atskaitīties par iztērētajiem līdzekļiem, notikušajiem iepirkuma konkursiem, kurus rīkoja pašu izveidota komisija. Tagad meklēsim tādu valdes priekšsēdētāju, kam ir jau pieredze pašvaldības mājokļu būvniecībā un iegādē," turpina Ģ.Trencis un neslēpj, ka "pēc speciālistiem skatīsies Rīgas virzienā". Amatu saglabās arī deputāts Ilmārs Ančāns, kurš to saņēma pēc sava paraksta atsaukšanas no iesnieguma par neuzticības izteikšanu Munkevicam. "Ne es viņu amatā iecēlu, ne noņemšu, lai tikai strādā," tā Jūrmalas domes priekšsēdētājs Ģ.Trencis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apspriež Jūrmalas investīciju plānu

Agrita Aune, Db, 04.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jūrmalas deputāti apvienotajā domes komiteju sēdē izskatīs pašvaldības investīciju plānu laikam no 2009. līdz 2012. gadam.

2008.gadā Jūrmalas investīciju plānā paredzēti bija 21 miljons 173 tūkstoši latu, un domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis prognozē, ka nākamgad šī summa būs līdzīga vai nedaudz mazāka.

Lielākie projekti, kuriem pašvaldībai līdz šim nav nepieticis naudas, ir mols pie Lielupes ietekas jūrā ( 25 līdz 30 miljoni latu), jaunais tilts pār Lielupi Jaundubultos ( ap 100 miljoniem latu).

Visvairāk naudas iecerēts tērēt izglītībai Pumpuru vidusskolas un Slokas pamatskolas rekonstrukcijai, bērnudārza Katrīna būvniecībai, varbūt arī Ķemeru vidusskolas remontam.

Kā lielākos nākamā gada projektus Ģ.Trencis min ielu remontus ( 700 tūkstoši latu,- Turaidas ielas, Meierovica prospekta, kā arī Tērbatas un Tallinas ielu rekonstrukcijas), Majoru kultūras nama remontdarbus ( 600 tūkstoši latu), iekšpagalmu labiekārtošana ( 400 tūkstoši latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas kapitālsabiedrībām jāsamazina izdevumi

Agrita Aune, Db, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

29. un 30. janvārī Jūrmalas pašvaldības uzņēmumu vadītājiem jāiesniedz domei priekšlikumi par izdevumu daļas samazinājumu šī gada budžetā.

Notiks visu pašvaldības uzņēmumu dalībnieku sapulces, kurās to vadībai būs jāatskaitās par parādiem, kā arī jāiesniedz priekšlikumi algu un tarifu samazinājumiem. Jūrmalas mērs uzvēra, ka kapitālsabiedrībām nāksies samazināt iepirkumus. Viņš prognozē, ka parādi varētu būt lielākajiem pašvaldības uzņēmumiem Jūrmalas siltumam, Jūrmalas namsaimniekam un Jūrmalas ūdenim.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis atzina, ka vislielākās problēmas ir Jūrmalās siltumā, kur iepriekšējā valdes esot izpārdevusi pašvaldībai piederošos īpašumus, kā arī palielinājuši sev algas, neierēķinot algu paaugstinājumu tarifā. Trencis uzskata, ka tas ir traģiski, ka Jūrmalā par 60 līdz 80 m2 lielu dzīvokli komunālie maksājumi sasniedz 200 latus mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Nodarbinātības dienests šogad saņēmis 52 paziņojumus par masveida darbinieku atlaišanu uzņēmumos, kopumā plānojot, ka darbu varētu zaudēt vairāk nekā 4400 cilvēku, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā pērn, kad masveida atlaišanas procesā bez darba palika 2300 cilvēku.

Dienestā norādīja, ka darbinieku atlaišanu veicina saspringtā ģeopolitiskā situācija pasaulē un enerģētikas krīze.

Lietuvas Nodarbinātības dienesta direktora vietnieks Gītis Darulis atzina, ka paziņojumu par masveida atlaišanu skaits varētu vēl vairāk pieaugt, ja enerģētikas krīzes dēļ ekonomiskā situācija neuzlabosies.

"Darba tirgus pašlaik atrodas paradoksālā situācijā. Augustā pieprasījums pēc darbaspēka pieauga par gandrīz 30%, piedāvājot 36 000 vakanču. Vienlaikus ir vairāk atlaišanu darbinieku skaita samazināšanas dēļ," viņš klāstīja.

Kā norādīja dienesta pārstāvis, visvairāk masveida atlaišanas plānotas ražošanas, transporta un noliktavu sektora uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts reorganizēto skolu pedagogus mierinās ar pabalstiem

, 15.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pedagogi, kuri atbrīvoti no darba saistībā ar izglītības iestādes slēgšanu, reorganizēšanu vai pedagogu skaitu samazināšanu, saņems atlaišanas pabalstus.

Šādu lēmumu 15.septembrī atbalstīja Ministru kabinets, Db norādīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) speciālisti.

Ministrijas apkopotā informācija liecina, ka līdz šā gada 1.septembrim saistībā ar izglītības sistēmas reformu 25 pašvaldībās tiek slēgtas 47 skolas un atbrīvoti 680 pedagogi, kuru atlaišanas pabalstu izmaksai nepieciešami 619.6 tūkstoši latu. 25 pašvaldībās tiek reorganizētas 45 skolas un atbrīvoti 290 pedagogi, kuriem atlaišanas pabalsti nepieciešami 208 tūkstošu latu apmērā. Tāpat 749 pedagogi atbrīvoti atbilstoši noteiktajam skolēnu skaitam un vienu pedagoģisko likmi un pabalstu izmaksai nepieciešami 366.6 tūkstoši latu. Līdz ar to 1719 pedagogu atlaišanas pabalstu izmaksai pavisam kopā nepieciešami 1.194 miljons latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūlīt pēc Vecrīgas grautiņiem otrdienas vakarā sabiedrību parsteidza vēl kāds notikums - Valsts prezidenta Valda Zatlera izvirzītais ultimāts Saeimai, pieprasot virkni dažādu lietu, to neizpildes gadījumā piedraudot visus 100 deputātus padarīt par bezdarbniekiem.

Svarīgākais no tiem -līdz 31. martam jāpieņem grozījumi Satversmē, kas paredzētu tautai tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Turklāt šeit ir vēl kāds interesants aspekts. Ja tiešām šopavasar tiek atlaista Saeima, faktiski neierobežotu varu uz tuvākajiem pieciem līdz sešiem mēnešiem iegūtu premjers Ivars Godmanis. Ja būtisku lēmumu nepieņemšana biznesam ir nepatīkama, tad Godmaņa vienvaldība - neprognozējama. Un te jau ir grūti pateikt, kurš no šiem abiem faktoriem uzņēmējiem var radīt lielākus zaudējumus. Tomēr domājams, ka politiķi saņemsies un izpildīs Zatlera ultimātu, ar kuru viņš galvenokārt ir parūpējies par zināmu popularitāti sabiedrībā pašam sev. Vienkārši maz ticams, ka deputāti grib riskēt ar garantētu darba vietu vēl uz tuvākajiem diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baidoties, ka pašreizējās ekonomiskās situācijas dēļ viņas varētu atlaist no darba, vairāku privāto un valsts iestāžu darbinieces nolēmušas doties dekrēta atvaļinājumā, tādā veidā cenšoties sevi pasargāt no atlaišanas, atsaucoties uz Telegraf, ziņo Apollo.

Līdzīga situācija ir arī valsts iestādēs. "Mums nesen dekrēta atvaļinājumā devās priekšniece, baidoties no iespējamās štatu samazināšanas," laikrakstu informējusi kādas ministrijas darbiniece Marina. "Cilvēki patlaban gaida atlaišanu un algas samazināšanu, un aiziešana dekrētā ir veids, kā vismaz uz gadu sevi pasargāt no ekonomiskās krīzes sekām," viņa skaidro.

Bērnu un ģimenes lietu ministrijas pārstāvis Viesturs Kleinbergs laikrakstu informējis, ka šā gada deviņos mēnešos piedzimuši par 8 887 bērniem vairāk nekā pagājušajā gadā šajā pašā laika periodā. Turklāt septembrī pasaulē nākuši par 108 mazuļiem vairāk nekā pērn septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas deputāti domes sēdē apstiprināja pašvaldības investīciju plānu laikam no 2009. līdz 2012. gadam.

Visvairāk ieguldīs izglītībā

Visvairāk naudas iecerēts tērēt izglītībai,- Pumpuru vidusskolas un Slokas pamatskolas rekonstrukcijai, bērnudārza Katrīna būvniecībai,

Kā lielākos nākamā gada projektus Ģ.Trencis min ielu remontus ( 700 tūkstoši latu,- Turaidas ielas, Meierovica prospekta, kā arī Tērbatas un Tallinas ielu rekonstrukcijas), Majoru kultūras nama remontdarbus ( 600 tūkstoši latu), iekšpagalmu labiekārtošana ( 400 tūkstoši latu).

Izvērtē 2008. gada investīcijas

“ 2008. gada investīciju plāns pēc kopējās summa ir izpildīts, taču 60% objektu nekas nav ieguldīts, pārējos kaut kas ieguldīts, kamēr par ielu remontiem dome Munkevica vadības laikā samaksājusi vairāk kā miljonu latu plānoto 700 tūkstošu vietā,” turpina Ģ.Trencis. Viņš atzīst, ka Munkevics masveidā slēdzis līgumus par ielu remontdarbu veikšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas mēru tiesās tikai septembrī

Agrita Aune, Db, 11.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas tiesa šodien paredzēto krimināllietu, kurā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēts Jūrmalas mērs Ģirts Trencis( TP), pārcēlusi uz 27. septembri.

Ģ.Trenci vaino zaudējumu radīšanā pašvaldības uzņēmumam Jūrmalas slimnīca un pilsētas budžetam. Jūrmalas pašvaldības budžetam kopumā radot zaudējumus vairāk nekā 12 tūkstošu latu apjomā.

«Žēl, ka tiesa notiks tikai pēc četriem mēnešiem. Man labāk būtu, ja tiesa notiktu tagad, un es pirms vēlēšanām varētu pierādīt, ka neesmu vainīgs,» sēdes atcelšanā saistību ar vēlēšanu tuvumu saskata Ģ.Trencis.

DB jau rakstīja, ka apsūdzību Ģ.Trencim izvirzīja īsi pirms stāšanās mēra amatā oktobrī. Toreiz gan topošais mērs, gan domnieki, kuri balsoja par Raimonda Munkevica atstādināšanu, pauda viedokli, ka notikumus pasteidzinājis Munkevics, cerot, ka minētā apsūdzība, neļaus Trencim ieņemt Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jūrmalas domes vadībai samazina algas

Agrita Aune, Db, 12.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domes darbiniekiem samazināts algu fonds par 20%, bet domes vadībai par 30%. Piemēram, domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis turpmāk saņems 1 782 Ls līdzšinējo 1 980 Ls vietā.

Domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis turpmāk saņems 1 782 Ls līdzšinējo 1 980 Ls vietā, priekšēdētāja pirmais vietnieks Aigars Tampe 1 692 Ls līdzšinējo 1 880 Ls, bet priekšsēdētāja vietnieks Dainis Urbanovičs 1 602 Ls līdzšinējo 1 780 Ls vietā . Visiem deputātiem ikmēneša atalgojums no 530 Ls samazināts uz 477Ls.

Nemainīgas palikušas vien domes izpilddirektora Gata Trukšņa 1 720 Ls un viņa vietnieka, deputāta Jura Griķa 1 540 Ls lielās algas.

Par 19 štata vietām samazināts domes darbinieku skaits, kas algu fondu no 167 540 Ls samazina uz 152 356 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielupe nav gatava burāšanai

Agrita Aune, Db, 23.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojas burāšanas sezona, taču Lielupes grīvā padziļināšanas darbi vēl nenotiek, ostas pārvaldes naudas konti ir arestēti, bet ostas pārvaldnieks slimo jau vairāk nekā pusgadu.

DB jau rakstīja, ka ilglaicīgi Lielupes grīva ir kuģošanai nederīga smilšu sanesumu dēļ. Vietām upe ir seklāka par metru. Tikmēr Lielupes ostas valde un pārvaldnieks „baro” interesentus ar solījumiem un skandāliem. Pēc iepirkumu konkursa skandāla un pazudušiem desmit tūkstošiem latu, Jūrmalas domes vadība atstādināja no amata ostas pārvaldnieku Eiženu Cepurnieku, kā arī sāka tiesvedības procesu.

„Problēmu netrūkst, ostas vadība ir paralizēta, jo tiesvedības dēļ arestēti konti, izveidojies parāds 15 tūkstošu latu apmērā, nekas nav izdarīts, bet ostas pārvaldnieks Eižens Cepurnieks slimo jau kopš pagājušās vasaras. Mēs mēģinām atrast juridisku risinājumu, kā piešķirt Lielupes ostas pārvaldei naudu, lai varētu veikt Lielupes grīvas padziļināšanas darbus, ” tā Jūrmalas mērs Ģirts Trencis. Jūrmalas domes budžetā 50 tūkstoši latu paredzēti smilšu sanesumu likvidēšanai, jo tie plūdu gadījumā apdraud Jūrmalas iedzīvotājus. „Esam paredzējuši maijā rīkot cenu aptauju vai sarunu procedūru, tad noskaidrotos, kura firma varētu šos darbus veikt. Pašlaik veicam mērījumus, lai noskaidrotu darbu apjomu. Optimistiskajā gadījumā burāšanu varētu uzsākt jūnija sākumā, bet sliktākajā- jūnija beigās,” turpina Ģ.Trencis. Viņš atzīst, ka par šiem 50 tūkstošiem latu varēs nodrošināt izbraukšanu jūrā, bet ne veikt upes gultnes tīrīšanas darbus visā tās garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Jūrmalas mērs Trencis ar triju zvaigžņu ordeni ieteicis apbalvot Jaunā viļņa rīkotājus, vēsta TV 3 raidījums Nekā Personīga.

Ir ierosināts ar Triju Zvaigžņu ordeni vai tā goda zīmi apbalvot vairākus cilvēkus, tostarp Krievijas pilsoni, kurš iesaistīts Jūrmalas mūzikas festivālā Jaunais vilnis.

Idejas autors ir Tautas partijas biedrs un bijušais Jūrmalas mērs Ģirts Trencis. Jaunā viļņa rīkotāji esot snieguši ievērojamu personisku un profesionālu ieguldījumu, par ko viņiem pienākoties saņemt Triju Zvaigžņu ordeni, kas tiek piešķirts par sevišķiem nopelniem Tēvijas labā.

Raimonds Pauls, kurš ir viens no konkursa žūrijas līdzpriekšsēdētājiem atzīst, ka apbalvošanas ierosinājums ne visiem Latvijā patiks. Paulam pašam neesot nekādu iebildumu, ka Triju Zvaigžņu ordeni saņemtu, piemēram, Igors Krutojs, kurš tiek dēvēts ne tikai par festivāla idejisko tēvu un Krievijas šovbiznesa karali, bet ir arī talantīgs komponists.

Komentāri

Pievienot komentāru