Enerģētika

Turcija nolēmusi atbalstīt Nabucco

, 18.06.2009

Jaunākais izdevums

Turcija pārtraukusi vilcināties un paziņojusi, ka ir gatava parakstīt starpvaldību līgumu par gāzes vada Nabucco izbūvi, vēsta NWESru.

NEWSru norāda, ka ar līguma parakstīšanu Turcija ne tikai ļaus vēl viena gāzes vada izbūvi savā teritorijā, bet arī skaidri demonstrē savu neapmierinātību ar Krieviju, kas kavē Turcijas produkcijas eksportu uz šo valsti.

Vēl šā gadajanvārī Turcijas premjerministrs Tajips Erdogans paziņoja, ka Turcija var atteikties atbalstīt nabucco projektu, ja Brisele neatjaunos sarunas par valsts uzņemšanu Eiropas Savienībā.

Nabucco gāzes vads ir viens no veidiem, kā ES varētu mazināt savu atkarību no Krievijas gāzes piegādēm. Ar tā palīdzību no Centrālās Āzijas dienvideiropā ik gadu ieplūstu 31 miljards kubikmetru gāzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija šķeļ Eiropas ekonomisko politiku

Didzis Meļķis, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Dienas biznesa jautājumiem par Eiropas Savienības ideālu un ekonomisko interešu sadursmi attiecībās ar Krieviju atbild Austrumeiropas politikas pētniecības centra valdes priekšsēdētājs Dr. hist. Ainārs Lerhis.

Vai un kādā mērā ES kritika par politiskajiem procesiem Krievijā var ietekmēt mūsu attiecības, piemēram, enerģētikā?

Nopietnas domstarpības drīzāk gaidāmas līdz ar situācijas eskalāciju Sīrijā un ASV centieniem realizēt pretraķešu aizsardzības sistēmas nākamo posmu. Zināma spriedze valda aizsāktajā «cīņā par Arktiku» – izpaužas pretenzijas uz Ziemeļpola sektorā atrodošo derīgo izrakteņu krājumiem.

ES un Krievijas enerģētiskās attiecības nav tik viegli ietekmējamas, lai gan šeit politiskie jautājumi vienmēr spēlē zināmu lomu Krievijas attieksmē pret dažām ES dalībvalstīm. Piemēram, neatkarīgi no Latvijas referenduma rezultātiem pēc 18. februāra Krievijas politiskā retorika var kļūt ievērojami asāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Putinam iegādājoties Nabucco gāzes vada dalībnieces, Krievija apdraudot projektu

, 18.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjeram Vladimiram Putinam pietuvinātai kompānijai iegādājoties Nabucco gāzes vada projekta dalībnieces, Ungārijas kompānijas MOL daļas, radušās bažas, ka Krievija mēģinās ietekmēt Nabucco realizēšanu, vēsta EurActiv.com.

Interneta resursa aptaujātie enerģētikas eksperti vēlējušies palikt anonīmi, taču pauduši nožēlu, ka Rietumeiropas valstu līderi nav spējuši saskatīt Kremļa centienus iejaukties Eiropas Savienības enerģētikas plānos.

Eksperti ir vienisprātis, ka Kremļa politiskā motivācija kļuva skaidri saskatāma, kad Krievijas naftas kompānija Surgutneftgas, kas tiek saistīta ar V. Putinu, iegādājās 21 % Ungārijas kompānijas MOL, kurai ir noteicoša loma Nabucco projekta realizācijā. Surgutneftgas par MOL daļām samaksājjusi 1.4 miljardus eiro. Eksperti, uzsverot šī darījuma stratēģisko nozīmi, atklāj, ka šāda summa ir teju divreiz lielāka par reālo tirgus vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bulgārija dod priekšroku Nabucco nevis South Stream gāzes vadam

Līva Melbārzde, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas virzītais South Stream projekts atstāj pārāk daudz neatbildētu jautājumu, kamēr Nabucco ir inovatīvs privātās publiskās partnerības projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šodien parakstīs Nabucco līgumu; gāzes devējus vēl nezina

, 13.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 13. jūlijā, Turcijas galvaspilsētā Ankarā plānots parakstīt līgumu par ilgi plānotā 3 300 kilometrus garā dabasgāzes cauruļvada Nabucco būvniecību, ziņo BBC.

Plānots, ka pēc gāzes cauruļvada būvniecības pabeigšanas, tas gadā uz Eiropas Savienības (ES) valstīm spēs atgādāt 31 miljardu kubikmetru dabasgāzes. Nabucco nodrošinās gāzes piegādi no Kaspijas reģiona, apejot Krieviju un tādējādi samazinot ES atkarību no Krievijas dabasgāzes.

Neskatoties uz apjomīgajiem plāniem joprojām ir vairākas neskaidrības, piemēram, kur tiks ņemta nepieciešamā dabasgāze. Potenciālie piegādātāji varētu būt Irāna, Irāka, Kazahstāna, Turkmenistāna un Ēģipte, taču šīs valstis vēl nav izteikušas vēlmi pārdot gāzi Eiropai.

Patlaban vienīgā valsts, kas izrādījusi vēlmi piegādāt dabasgāzi ES, ir Azerbaidžāna, kas Eiropai spēj nodrošināt 15 miljardus kubikmetru dabasgāzes gadā. Taču Azerbaidžāna pirms divām nedēļām nolēma daļu savas gāzes pārdot Krievijai, tādējādi netieši norādot Nabucco projekta partneriem, ka pēc iespējas ātrāk jāpanāk savstarpēja vienošanās par cauruļvada būvniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nabucco projekts var tikt realizēts

, 06.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūkošais degvielas pieprasījums un cenas samazinājis Krievijas apetīti vairumā iepirkt Centrālās Āzijas gāzi. Tas rada cerību, ka Eiropas Savienības ilgi lolotais Nabucco gāzes vada projekts varētu tikt realizēts, spriež The Wall Street Journal.

Paredzēts, ka izbūvējot Nabucco gāzes vadu, ik gadus ES no Kaspijas jūras reģiona iegūtu 31 miljardu kubikmetru gāzes.

Piektdien Prāgā ieplānota pirmā to valstu līderu tikšanās, kuru dalība nepieciešama Nabucco projekta realizācijai, ieskaitot Turcijas, Azerbaidžānas, Irākas un Ēģiptes valdību pārstāvjus.

WSJ norāda, ka Eiropas Savienībai Nabucco ir viens no veidiem kā diversificēt kurināmā piegādes riskus, samazinot savu atkarību no Krievijas piegādēm. Jau no paša projekta sākuma skeptiķi ir šaubījušies vai reģionā pietiks gāzes, lai piepildītu iecerēto gāzes vadu. Projekta realizāciju arī sarežģīja sarežģītās sarunas par tranzīta noteikumiem ar Turciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Intervija: Cilvēks, kurš savienojis ramadānu ar Coca-Cola lietošanu un spējis islāmticīgajiem likt iemīlēt skotu viskiju

Dāvis Landorfs, speciāli DB, 28.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Katrai sabiedrībai piemīt kāda patiesība, kas ir dziļāka par politisko vai ticības uzskatu nesaskaņām. Mūsu kā reklāmas speciālistu uzdevums ir mēģināt tai piekļūt pēc iespējas tuvāk,» pauž turku reklāmas speciālists, aģentūras Leo Burnett Istanbul radošais direktors Oktars Akins

Iespējams, ka pirmajā acu uzmetienā šī atziņa var šķist banāla un vispārīga. Taču, ja ņemam vērā, ka to pauž cilvēks, kurš savulaik radījis veidu, kā savienot svēto mēnesi ramadānu ar Coca-Cola lietošanu, un spējis valstij, kuru apdzīvo 97% islāmticīgo, likt iemīlēt skotu viskiju, tajā kļūst vērts ieklausīties. Ieguvis multiplikācijas filmu veidotāja izglītību, strādājis Tālajos Austrumos, kā žūrijas loceklis pieprasīts Eiropas lielākajos reklāmas festivālos, O. Akins sarunā ar Dienas Bizness pastāstīja par rietumu zīmolu centieniem kļūt uzticamiem, izvairīšanos no asinskāriem futbola faniem un to, kāpēc idejām pārpilnas komandas jākomplektē ar dzelzs tvērienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Uzsver jaunu gāzes piegādes maršrutu nepieciešamību

, 20.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāra Andra Piebalga un Nord Stream izpilddirektora Matias Varnings (Matthias Warnig) tikšanās laikā atkārtoti tika uzsvērta Nord Stream gāzes vada nozīme ES enerģijas drošības nodrošināšanai.

Nord Stream pārstāvis informēja, ka pēdējo mēnešu laikā ir notikusi ievērojama projekta virzība un tiek sagaidīts, ka līdz 2009. gada beigām būs saņemtas nepieciešamās atļaujas no piecām Baltijas jūras valstīm un gāzes vada būvniecību varēs uzsākt nākošā gada sākumā.

Papildus M. Varnings izteica gandarījumu par nesen parakstīto straptautisko starpvalstu vienošanos, kas veicinās Nabucco projekta attīstību. Nord Stream un ES enerģētikas komisārs vienojās, ka Eiropai ir nepieciešami jauni enerģētikas piegādes avoti, un jo īpaši dabas gāzes.

Nord Stream un Nabucco projekti sniegs būtisku ieguldījumu Eiropas gāzes tirgū, kas drīzumā saskarsies ar arvien pieaugošu gāzes trūkumu. Nord Stream uzskata, ka visi plānotie infrastruktūras projekti, ieskaitot Nabucco, kā arī citi gāzes vadi un atjaunojamo energo resursu projekti ir kritiski nepieciešami, lai nākotnē varētu nodrošināt Eiropas tirgus enerģētikas vajadzības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

airBaltic pārceļ lidojumu uz Antāliju; kūrortā uzturas vismaz 350 atpūtnieki no Latvijas

LETA, 16.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar iespējamo militāro apvērsumu Turcijā Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic ir nolēmusi pagaidām pārcelt uz vēlāku laiku sestdienas rīta reisu no Rīgas uz Antāliju, informēja aviokompānijas pārstāvis Jānis Vanags.

Ar rīta reisu uz Turcijas kūrortu bija plānots nogādāt 137 pasažierus, bet Antālijā atgriešanos mājās ar šo lidmašīnu gaida 144 pasažieri. Pēc tūrisma firmas Tez Tour sākotnējām ziņām Antālijā kopumā uzturas 353 ceļotāji.

Galīgo lēmumu par lidojumiem pieņems no rīta, bet sīkāku informāciju par turpmākajiem soļiem ceļotājiem sniegšot Tez Tour. Informācija par izlidošanu tikšot sniegta pēc plkst.9.30.

Sakarā ar politiskajiem notikumiem Turcijā Tez Tour lūdz savus klientus palikt savās viesnīcās un uzturēt komunikāciju ar firmas pārstāvjiem.

«Mēs esam tiešā komunikācijā ar Latvijas Ārlietu ministriju, aviokompāniju airBaltic un mūsu uzņemošo ofisu Antālijā. Centīsimies savlaicīgi sniegt jaunāko informāciju,» teikts Tez Tour paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Latvijas valdība atbalsta 4,3 miljonu eiro piešķiršanu Turcijai bēgļu problēmu risināšanai un iestāšanās sarunu sākšanu ar ES

LETA, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija iemaksās 4,3 miljonus eiro atbalstam Turcijai bēgļu problēmu risināšanai un atbalstīs Turcijas iestāšanās sarunu sākšanu ar Eiropas Savienību (ES), šodien nolēma valdība, atbalstot Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju ES-Turcijas samitam.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers bija aicinājis ES dalībvalstis divu gadu laikā kopīgi piešķirt 2,5 miljardus eiro, lai sniegtu Turcijai palīdzību uzturēt tās teritorijā esošos vairāk nekā divus miljonus patvēruma meklētāju. Neilgi pēc šī aicinājuma parādījās neoficiāla informācija, ka Latvijai 2016. un 2017.gadā varētu būt jāmaksā 4 381 071 eiro, lai palīdzētu Turcijai uzturēt tās teritorijā esošos bēgļus.

Sākotnēji Latvijas amatpersonas apgalvoja, ka par atbalsta summām Turcijai nav runāts un nekādi lēmumi nav pieņemti, tomēr vēlāk atzina, ka šāds atbalsts, visticamāk, būs jāsniedz.

Šodien valdošā koalīcija vienprātīgi tika atbalstījusi 4,3 miljonu eiro atvēlēšanu Turcijai bēgļu jautājuma risināšanā. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) skaidroja, ka lēmums par atbalstu pieņemts, jo Latvijai ir jābūt solidārai kopā ar citām ES valstīm, jo Turcijai ir būtiska loma bēgļu jautājuma risināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija kritizē ES enerģijas tirgus demokratizācijas plānus

Gunta Kursiša, 26.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas enerģijas ministrs Sergejs Šmatko asi kritizējis Eiropas Savienības (ES) noteikumus, kas paredz padarīt tās enerģijas tirgu daudz konkurētspējīgāku. ES enerģijas tirgus demokratizācija varētu apdraudēt cauruļvada South Stream projektu, vēsta The New York Times.

Krievijas enerģijas ministrs kritizēja ES leģitimāciju, kas paredz enerģijas kompānijām dalīt savu infrastruktūru ar konkurentiem. S. Šmatko paziņoja, ka šobrīd notiek inensīvas sarunas ar Eiropas Komisiju, un rudenī tiek paredzēts izzināt, kā šie noteikumi ietekmēs South Stream.

Projektu South Stream atbalsta Gazprom, Krievijas valstij piederošais dabasgāzes monopolists. Cauruļvads stieptos zem Melnās jūras, un apejot Ukrainu, piegādātu gāzi klientiem Eiropā. South Stream ir konkurējošs projekts ES piedāvātajam cauruļvadu projektam Nabucco.

Nabucco cauruļvads ir atbrīvots no ES paredzētajiem noteikumiem. Pagaidām vēl nav zināms, vai arī South Stream projekta vadītāji prasīs līdzīgus noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija drošības apsvērumu dēļ nepiedalīsies Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādē

Žanete Hāka, 27.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā ārkārtas stāvokli un nestabilo drošības situāciju Turcijā, LOK Izpildkomiteja nolēmusi atsaukt Latvijas Jaunatnes Olimpiskās komandas dalību Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādē, informē LOK.

Ņemot vērā ārkārtas stāvokli un nestabilo drošības situāciju Turcijā, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Izpildkomiteja neklātienes balsojumā šodien, 27.janvārī nolēmusi atsaukt Latvijas Jaunatnes Olimpiskās komandas dalību Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādē, kas no 11.-18.februārim norisināsies Turcijas pilsētā Erzurumā.

Eiropas Olimpisko komiteju Izpildkomiteja vakar, 26.janvārī savā sēdē lēma neatcelt plānoto jaunatnes pasākumu Erzurumā, neraugoties ne uz kādiem apstākļiem saistībā ar drošības situāciju Turcijā un vairāk kā 15 Eiropas valstu paziņojumiem par nepiedalīšanos vai daļēju piedalīšanos.

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija izplatītajā paziņojumā ir norādījusi, ka dotajā brīdī ir nopietni jāizvērtē nepieciešamība ceļot uz Turciju. Pēc valsts apvērsuma mēģinājuma pagājušā gada jūlijā valstī joprojām ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Tāpat Turcijā joprojām saglabājas augsta teroristu uzbrukuma iespējamība un Ārlietu ministrija aicina izvairīties no cilvēku pulcēšanās vietām un būt īpaši uzmanīgiem un vērīgiem, uzturoties tūristu iecienītās sabiedriskās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas koncerns Gazprom paziņojis, ka 2011. gadā gāzes eksports no Azerbaidžānas uz Krieviju sasniegs divus miljardus kubikmetru, kas būs divas reizes vairāk nekā šobrīd, ziņo Reuters.

Pagājušā gadā sākumā Azerbaidžānas naftas kompānija SOCAR un Gazprom parakstīja vienošanos, kas paredzēja transportēt 500 miljonu kubikmetru gāzes gadā. Taču jau decembrī parakstītā vienošanās paredz, ka SOCAR visa 2010. gada laikā kompānijai Gazprom piegādās vienu miljardu kubikmetru gāzes.

«Mēs esam gatavi iepirkt tik gāzi, cik vien SOCAR spēj saražot,» pēc līguma parakstīšanas norādīja Gazprom vadītājs Aleksejs Millers.

Šī vienošanās, visticamāk, atņems daļu Azerbaidžānas gāzes, kas bija paredzēta Eiropas gāzesvada projektam Nabucco. Nabucco gāzes vads tiks pabeigts 2014. gadā un projekta mērķis ir eksportēt gāzi no Kaspijas jūras reģiona caur Turcijas teritoriju Eiropai. Tādējādi mazinot Eiropas atkarību no Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no starptautiskās kompānijas StatoilHydro ASA stratēģēm Baiba Rubesa stāsta par biznesa īpatnībām Āzijas un Kaukāza valstīs, problēmām Latvijas ekonomikā un cilvēku domāšanā, kā arī atzīst — pastāsts par to, ka pēdējais, kurš pametīs Latviju, lidostā izslēgs gaismu, vairs nav joks.

picturegallery.1871c320-00f3-4f53-ba76-e1f696c09786

Kādus jūs redzat tos ekonomiski politiskos procesus, kas šobrīd norisinās Latvijā?

Man ir milzīgs kauns par to, kas ir noticis Latvijā, ir nesapratne par to, ka joprojām, lasot ziņas un skatoties TV raidījumus, ir vērojama tēlošana, ka viss vēl ir normāli, ka ar valsts pārvaldes procesiem viss vēl ir kārtībā un kaut kā jau izķepurosimies. Visās krīzēs ir jāatrod kāds grauds, no kura var kaut ko būvēt, nevis vilkt vēl dziļāk bedrē, iztiekot ar īstermiņa risinājumiem. Es saprotu pašreizējās valdības nepieciešamību pa fikso nodrošināt to, lai valsts nebankrotē. Domāju, ka Latvija no bankrota turas par mata tiesu. Ja valsts tiešām bankrotētu, situācija būtu ievērojami drūmāka, nekā tā ir šobrīd. Tajā pašā laikā šausmīgi gribas redzēt spožus, konstruktīvus, skaidrus virzienus, kas nav iezīmējušies pēdējos 15 gadus — ko darīt tālāk?!

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Irāka var atrisināt Nabucco galveno problēmu - nodrošināt pusi piegāžu

, 16.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irākas valdība ir piedāvājusi nodrošināt pusi gāzes piegāžu pa projektējamo Nabucco gāzesvadu, raksta newsru.com.

Šādu piedāvājumu izteicis Irākas premjers Nuri al Maliki. Pēc viņa teiktā, jau 2015. gadā Bagdāde varētu nodrošināt 15 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Jau ziņots, ka pavisam nesen vairākas valstis parakstīja vienošanos par gāzes tranzītu.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Hosē Manuels Barrozu paziņojis, ka Nabucco projekta īstenošana un ar to saistītas vienošanās var atklāt jaunu ēru Eiropas Savienības un Turcijas attiecībās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EIB, ERAB un PB Nabuko cauruļvadu gatavojas atbalstīt ar 4 miljardiem

Lelde Petrāne, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Investīciju banka (EIB), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) un Pasaules banka (PB) Nabuko cauruļvada attīstītājiem aizdevumos plāno piešķirt četrus miljardus eiro, ziņo Bloomberg.

Ar cauruļvada palīdzību paredzēts nogādāt dabasgāzi no Kaspijas jūras uz Eiropu.

Saskaņā ar Vīnē bāzētās Nabucco Gas Pipeline International GmbH mājaslapā sniegto informāciju EIB projektam varētu piešķirt divus miljardus eiro, ERAB - 1,2 miljardus eiro, bet PB Starptautiskā Finanšu korporācija - aptuveni 800 miljonus eiro.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH akcionāri, kuru starpā ir Vācijas RWE AG un Vīnē bāzētā OMV AG, paši plāno 7,9 miljardus eiro vērtajam cauruļvadam nodrošināt 30% finansējuma, bet pārējo naudu paredzēts iegūt no aizdevumiem.

Eiropas Savienība cauruļvadam, kas stiepsies vairāk nekā 3300 kilometru garumā no Turcijas līdz Austrijai, ir apņēmusies piešķirt 200 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Krievija plāno neitralizēt Nabucco

, 27.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu Eiropas Savienības iecerētā gāzes vada Nabucco sniegto ieguldījumu ES enerģētiskajai neatkarībai, Krievija varētu pievienoties projektam, kuru realizējot gāzes vads tiktu izbūvēts no Irānas uz pakistānu.

Šajā projektā pievienojoties Krievijas gāzes gigantam Gazprom, tiktu samazināts Nabucco pieejamais gāzes daudzums, vēsta Bloomberg.com.

Gāzesvada būvniecībai vajadzētu sākties septembrī, bet noslēgties 2014.gadā. Krievijai šis projekts ir izdevīgs, jo gāze plūdīs Dienvidaustrumu Āziju un neiedragās Krievijas pozīcijas eksporta tirgū uz Eiropu, atzinis kāds anonīms Krievijas valdības ierēdnis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Polijā, Krievijā un Turcijā zūd interese par kolektīvās iepirkšanās portāliem

Lelde Petrāne, 19.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina interneta izpētes un konsultāciju uzņēma Gemius dati, Polijā, Krievijā un Turcijā interese par kolektīvās iepirkšanās portāliem samazinās, bet Dānijā tā ir ievērojami pieaugusi. Kamēr Turcijā šādus portālus visbiežāk apmeklē pircēji vecuma grupā no 18 līdz 34 gadiem, Dānijā tie ir interneta lietotāji vecumā virs 45 gadiem.

Gemius ir izpētījis kolektīvo iepirkšanās portālu popularitāti Polijā, Krievijā, Turcijā un Dānijā. Kā rāda dati, vislielākais intereses zudums par kolektīvās iepirkšanās portāliem novērojams Krievijā - salīdzinot ar situāciju pirms diviem gadiem, portālu auditorija samazinājusies no 38% līdz 8%. Arī Polijā manāms auditorijas kritums no 27% līdz 12%, bet Turcijā no 27% līdz 22%. Pretēja situācija ir Dānijā, kur kolektīvo iepirkšanās portālu auditorija pieaugusi no 5% līdz 13%.

Kristians Hjorts, nozares ekspers un Gemius filiāles vadītājs Dānijā skaidro: «Šīs situācijas pamatā ir divi iemesli. Pirmkārt - kolektīvās iepirkšanās portāli Dānijā parādījās vēlāk nekā citās valstīs, kur veikts Gemius pētījums. Otrkārt - Dānijā lēnām, bet ir novērojama ekonomiskā izausgme. Lai arī cilvēki ir sākuši tērēt vairāk naudas, vēlme saņemt izdevīgus piedāvājumus nav zudusi. Tas ir tieši tas, ko klientiem piedāvā kolektīvās iepirkšanās portāli.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankas eksperts: Nav jābaidās par Turcijas finanšu problēmu tiešu ietekmi uz Latviju

LETA, 23.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu problēmās nonākusī Turcija nav būtisks ekonomiskais partneris Latvijai, līdz ar to nav tiešā veidā jābaidās par Turcijas problēmu ietekmi uz Latviju, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas ekonomists Andris Strazds.

Viņš norādīja, ka investīciju un eksporta apjomu ziņā Turcija mūsu valsts sadarbības partneru sarakstā ierindojas divdesmitajās vietās.

Vienlaikus Latvijas Bankas eksperts norādīja, ka Turcija ir uzņēmusi lielu skaitu - vairāk nekā trīs miljonus - Sīrijas bēgļu. Tādēļ Eiropa, tostarp Latvija, ir ieinteresēta, lai arī turpmāk Turcija palīdzētu bēgļu uzņemšanā.

Strazds norādīja, ka Turcijas finanšu problēmas ir «hroniskas slimības saasinājums». Iemesli tām meklējami paša Turcijā, kuras valūtas vērtība 3-4 gadu laikā kritusies trīskārt. Patlaban vērojama ekonomikas pārkaršana un kreditēšanas tempu izraisīts burbulis - pieaudzis importa apjoms un palielinājusies inflācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Turciju īpaši interesē konteinervilciens, kas ceļu no Baltijas valstīm līdz Turcijai veiktu bez kravu pārkraušanas

Dienas Bizness, 19.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja konteinervilciens Zubr bez pārkraušanas pārvadātu kravas no Baltijas vai Skandināvijas valstīm līdz Turcijai un perspektīvā pat Indijai, tas varētu būt ļoti pievilcīgs piedāvājums. To tikšanās laikā ar Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāru Anriju Matīsu atzina Turcijas transporta un komunikācijas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Suats Hairi Aka, aicinot SM vadību veicināt šādu pārvadājumu attīstīšanu iespējami drīz.

Kravu pārvadājumi bez pārkraušanas būtu iespējami, satiksmei pa Melno jūru izmantojot dzelzceļa prāmjus – Zubr aizbrauktu līdz Odesas ostai, tālāk pār Melno jūru tiktu pārvests ar speciālu prāmi, tad Samsunas ostā Turcijā tam tiktu nomainīti riteņpāri vai rasts kāds cits tehnisks risinājums tālākiem pārvadājumiem pa Turcijas šauro sliežu dzelzceļu, un tad tas varētu turpināt ceļu pa sauszemi valsts iekšienē. Aka piebilda, ka Turcija šajā ziņā jau ļoti veiksmīgi sadarbojas ar Krieviju, kam, tāpat kā Latvijai, ir 1520 mm platuma sliedes.

Tā kā Turcijas kravu pārvadājumu sektorā ir liels autopārvadājumu īpatsvars, turkiem varētu šķist pievilcīga arī iespēja kravas auto pārvadājumos izmantot vilcienu – automašīna ar kravu uzbrauktu uz speciālas vilciena platformas, kas to tālāk nogādātu līdz pat Baltijas vai Skandināvijas ostām un otrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Erdoans: Ja ES neatjaunos politiku, jaunas atšķelšanās ir nenovēršamas

LETA, 25.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ir paziņojis, ka Lielbritānijas plānotā aiziešana no Eiropas Savienības (ES) ir signāls jaunas ēras sākumam, un brīdinājis, ka blokam draud jaunas atšķelšanās.

«Uzskatu, ka šis Lielbritānijas iedzīvotāju lēmums ir jaunas ēras sākums gan Lielbritānijai, gan ES,» Erdoans komentējis ceturtdien notikušā referenduma rezultātu.

«Līdzīgi kā visa pasaule, arī mēs gaidījām referenduma rezultātu par [Lielbritānijas palikšanu ES], bet dzīvē sanāca citādāk,» viņš piebilda.

Ceturtdien notikušajā referendumā vēlētāji Lielbritānijā nobalsoja par valsts aiziešanu no bloka, kas radījis šaubas par visas ES nākotni.

Lielbritānija tradicionāli ir atbalstījusi Turcijas centienus pievienoties blokam, tomēr pirms referenduma viens no galvenajiem jautājumiem bija migrācija, kas pēdējā laikā saasinājusies, jo no Turcijas Eiropā ierodas daudz nelegālo imigrantu no Tuvajiem Austrumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Uzņēmējdarbības veicināšanai Adanā tiks atklāts Latvijas goda konsulāts

Gunta Kursiša, 14.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien oficiāli tiks atklāts Latvijas goda konsulāts Adanā, Turcijā. Tādējādi tiek turpināta Latvijas atpazīstamības veicināšana Turcijā un sniegts atbalsts uzņēmējdarbības, konsulāro un kultūras jautājumu risināšanā Turcijas reģionos, teikts Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies Latvijas vēstnieks Turcijā, Latvijas goda konsuls Adanā un Adanas provinces un pilsētas augstākā vadība un uzņēmēji.

Goda konsulāts Adanā savu darbu uzsāka šī gada aprīlī, un tas ir jau ceturtais Latvijas goda konsulāts Turcijā.

Goda konsuls Adanā ir Meričs Turans Ekmeči (Meric Turan Ekmekci), kas ir Turcijā labi pazīstams uzņēmējs, kurš darbojas tādās nozarēs kā lauksaimniecība, pārtikas rūpniecība, telekomunikācijas un tūrsims.

Adana ir piektā lielākā Turcijas pilsēta, un tajā dzīvo 1,5 miljoni cilvēku. Adana uzskatāma arī par vienu no Turcijas lauksaimniecības un rūpniecības centriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Turcija sāk masveidā atteikt uzturēšanās atļauju piešķiršanu Krievijas pilsoņiem

LETA---UNN, 10.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcija ir sākusi masveidā atteikt uzturēšanās atļauju piešķiršanu Krievijas pilsoņiem, ziņo izdevums "The Moscow Times".

Krievijas pilsoņi ir saskārušies ar problēmām, mēģinot iegūt vai pagarināt tūristu uzturēšanās atļauju Turcijā.

Sarežģījumi ir konstatēti visās lielākajās pilsētās, kur dzīvo daudz ieceļotāju no Krievijas - Stambulā, Antaljā, Kemerā, Bodrumā, Marmarisā un citās. Dažos reģionos atteikto uzturēšanās atļaujas pieprasījumu īpatsvars ir tuvs 90%.

Vīzu konsultants no Turcijas atzina, ka šī problēma ir masveidīga, tāpēc daudzi Krievijas pilsoņi tagad tiecas noformēt nevis tūrista uzturēšanās atļauju, bet citus to veidus, piemēram, nopērkot nekustamo īpašumu.

Turcijas tūrisma pilsētās kļūst sarežģītāka arī uzturēšanās atļauju pagarināšana. Vietējās pašvaldības tagad pieprasa ievērojami vairāk dokumentu, tostarp Turcijas banku izziņas par kontu papildināšanu katru mēnesi. Trīs cilvēku ģimenei nepieciešamā summa parasti ir apmēram 2000 ASV dolāru ik mēnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Latvijā top šampūns Turcijai

Anda Asere, 10.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojot Turcijā, kosmētikas zīmola Anne Nature īpašniece Skaidrīte Dzene saskatīja brīvu nišu un tagad turkiem piedāvā Latvijā ražotu ekokosmētiku

Skaidrīte vispirms iemīlējās Turcijā, vēlāk kādā no ceļojumiem iepazinās arī ar savu vīru. Viņš ir galvenais iemesls, kāpēc viņa pārcēlās uz Turciju, bet uzņēmēja uzsver, ka par Latviju nav aizmirsusi. «Es esmu iedzīvojusies Turcijā un iepazinusi tirgu, kurā ir daudzi patērētāji. Mani visu laiku urdīja doma, ka varētu kaut ko no Latvijas vest uz turieni un izmantot šī lielā tirgus potenciālu,» viņa saka.

Ierodoties Turcijā, Skaidrīte juta, ka dabiskā kosmētika tur ir tukša niša un ka viņa to varētu piepildīt. «Vienmēr esmu ticējusi, ka bizness jāsāk, ja esi pamanījis kādas nepiepildītas vajadzības – savas vai citu. Manā gadījumā, pirms astoņiem gadiem sākot dzīvi Turcijā, veikalu plauktos bija pieejami tikai globālie, lielie zīmoli, kas ir ļoti tālu no dabīgas kosmētikas. Un te nav runa par lūpu krāsām vai ko specifisku, bet pamatvajadzībām – šampūnu, kondicionieri, ikdienas krēmu. Man bija mazs bērns, un roka necēlās viņu mazgāt ķīmijas zupā. Vedu ekoloģiskus produktus no Latvijas. Jau tad sāku domāt, ka man jāizmanto abu valstu priekšrocība – Latvijas stiprās puses produktu radīšanā ar pievienoto vērtību un Turcijas lielo patērētāju tirgu. Taču bija jāpaiet laikam un jāuzkrāj pieredze, lai varētu spert šo soli,» stāsta Skaidrīte. Jau no pirmās dienas uzņēmējas doma bija ražot produktu tieši Turcijai. Tas ir uzņēmuma pamata tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ikea Turcijā izseko savus darbiniekus

Gunta Kursiša, 07.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas arodbiedrības nosodījušas mēbeļu gigantu Ikea par uzņēmuma slikto izturēšanos pret saviem darbiniekiem Turcijā, vēsta thelocal.se.

«Ikea darbība Turcijā ir apbēdinoša. Manas vizītes laikā dzirdēju darbiniekus sūdzamies par slikto izturēšanos pret viņiem. Ikea darbiniekiem Turcijā pat esot draudēts saistībā ar viņu dalību arodbiedrībā,» norāda Lars Anderss Hogstroms (Lars-Anders Haggstrom), Zviedrijas Komerciālo darbinieku apvienības (Sweden's Commercial Employees' Union) vadītājs.

Kompānijas Ikea pārstāvji Turcijā pat esot apmeklējuši savus darbiniekus viņu mājās, lai aicinātu izstāties no vietējās darbinieku apvienības Koop-Is, stāsta apvienības vadītājs.

«Ikvienam ir tiesības piedalīties organizācijās un apvienībās, lai uzlabotu apstākļus darbavietā,» pauda L. A. Hogstroms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Banka veikusi aptauju, kuras ietvaros pētīta krīzes ietekme uz 1 686 uzņēmumiem sešās valstīs Austrumeiropā un Centrālāzijā: Bulgārijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Rumānijā un Turcijā. Iegūtie dati liecina, ka šajās valstīs lielākā krīzes ietekme ir pieprasījuma kritums.

«Tā nav finanšu krīze - tā ir pieprasījuma krīze,» norāda Pasaules Banka. Pieprasījuma samazināšanos pavada sarukums nodarbinātībā, kas skar galvenokārt pastāvīgos darbiniekus.

Vidēji uzņēmumi visās aplūkotajās valstīs piedzīvojuši pārdošanas apjomu samazināšanos. Taču ne visi uzņēmumi norādījuši uz šādu tendenci. Piemēram, Turcijā 15% no uzņēmumiem laika posmā no 2008.gada jūnija līdz 2009.gada jūnijam piedzīvojuši pārdošanas apjomu pieaugumu. Arī Latvijā 12% no lielajiem uzņēmumiem ziņojuši par šādu tendenci.

Kā liecina pētījums, lielie uzņēmumi saskārušies ar mazāku pārdošanas apjomu kritumu nekā vidēji uzņēmumi, bet vidēji uzņēmumi - ar mazāku nekā mazie uzņēmumi. Šī tendence nav iezīmējusies tikai Rumānijā un Ungārijā.

Komentāri

Pievienot komentāru