Jaunākais izdevums

Daugavpils cietoksnī pabeigta vēsturiskās cietokšņa ūdenstorņa ēkas restaurācija, kur atradīsies cietokšņa kultūras un informācijas centrs.

Daugavpils cietoksnis uzbūvēts 1810. gadā. Tas ir nacionālas un starptautiskas nozīmes kultūrvēsturisks piemineklis. Pašlaik cietokšņa teritorijā ir sākti vairāki projekti, kas vērsti uz tā sakārtošanu un atjaunošanu.

Ūdenstorņa ēkas restaurācija notikusi projektā Ūdenstorņa ēkas paraugrestaurācija un apsaimniekošana Daugavpils cietoksnī, kura kopējās paredzētās izmaksas bija 644 tūkst. eiro. 85% ir t.s. Eiropas Ekonomiskās Zonas un Norvēģijas valdības divpusējā finansu instrumenta ieguldījums, bet 15% nodrošināja pašvaldība.

Ūdenstorņa ēkas pamati likti 1865. gadā. Tā kādreiz kalpojusi ūdens apgādes sistēmai visā cietoksnī, kā arī nodrošināja bulvāra strūklakas darbību. Ūdenstornis ir arhitektūras piemineklis, tā arhitektoniski māksliniecisko izpēti veica SIA Arhitektoniskās izpētes grupa, bet SIA Arhis izstrādāja skiču projektu. Rekonstrukcijas darbus veica SIA Ditton Būve.

Projekts paredz saglabāt ēkas vēsturisko raksturu – tehniskā būve. Starp Ūdenstorni un cietokšņa valni tiks eksponēta kontrolaka. Tā būs pārsegta ar rūdītu stiklu un izgaismota no iekšpuses. Vairāku metru augstumā saglabājusies milzīga kniedēta metāla ūdens tvertne.

Tikmēr maijā pašvaldība ir paredzējusi sākt Daugavpils Rotko mākslas centra būvniecību un izveidi, bet valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi šogad ir plānojusi sākt Latgales reģiona pārvaldes un Valsts policijas koledžas Latgales reģiona filiāles ēku būvniecības un rekonstrukcijas Daugavpils cietokšņa ēku kompleksā attīstības I posmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kā veicas ar valsts nekustamo īpašumu pārvaldību jaunajos apstākļos

Jānis Goldbergs, 22.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu gadu laikā VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) saņēmusi gan valsts mēroga atzinību, gan pieaudzis uzņēmuma projektu portfelis, kas liecina par augošu uzticību uzņēmuma spējām. Vienlaikus pēdējie divi gadi aizvadīti pandēmijas ierobežojumu ēnā, augot būvmateriālu izmaksām, darbaspēka pieprasījumam būvlaukumos un līdztekus arī darba apjomam.

Kopš 2020. gada 6. janvāra VNĪ valdes priekšsēdētājs ir Renārs Griškevičs, tādēļ jautājumi viņam par uzņēmuma prioritātēm, izaicinājumiem un gaidām.

Fragments no intervijas

Nosauciet VNĪ attīstības trīs galvenos aspektus pēdējos divos gados?

No mums kā no lielākā sabiedriskā pasūtītāja klients gaida atbildīgu attieksmi, atbildīgu projektu īstenošanu, atbildīgu attieksmi pret vidi, un mēs šajā periodā esam aktīvi strādājuši, lai šos aspektus ieviestu uzņēmuma pamatdarbībā. Šogad šis process ir noslēdzies ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta atzinību – esam saņēmuši platīna godalgu, kas patlaban ir augstākais vērtējums. Ir arī dimanta kategorija, bet to pagaidām neviens no uzņēmumiem nav ieguvis. Šī atzinība ir par mērķtiecīgu un ilgstošu darbu – uzņēmuma iekšējo procesu sakārtošanu, tiem kļūstot saprotamiem, caurskatāmiem gan sabiedrībai, gan uzraugošajām iestādēm. Lēmumi ir pamatoti ar sabiedrības vajadzībām un balstīti aprēķinos.

Komentāri

Pievienot komentāru