Auto

Ugunsdzēsēju Russo Balt tiek pie jauniem riteņiem

, 30.10.2009

Jaunākais izdevums

Šogad aprit simts gadi kopš Rīgā uzbūvēts RUSSO – BALT automobilis. Tam par godu Rīgas motormuzejā eksponētajam RUSSO – BALT ugunsdzēsēju auto tika uzmontēti jauni riteņi.

Līdz šim Rīgas vecākais ugunsdzēsēju auto „stāvēja” uz pietuvinātiem kravas auto GAZ riteņiem, kuri speciāli šim transportlīdzeklim tika izgatavoti 70-tajos gados. Pēdējos gados ir veikta detalizēta riteņu konstrukciju izpēte, izstrādātas skices un apzināti izgatavotāji. Jaunie riteņi ir tapuši vairāku valstu speciālistu sadarbības rezultātā. Koka daļas ir izgatavotas Francijā, metāla aploces – Anglijā, atbilstoša parauga un izmēra riepas un kameras – ASV, bet „zeltītās riteņu rumbu cepures” un citas sīkdetaļas izgatavotas Latvijā. Riteņu komplektāciju veica Rīgas Motormuzeja speciālisti.

Projekta realizācija bija iespējama, pateicoties Latvijas Antīko automobiļu kluba biedra Jāņa Priedes mecenātismam. Rīgas Motormuzeja ekspozīcijā redzamo ugunsdzēsēju auto pēc Rīgas Pētera ugunsdzēsēju biedrības pasūtījuma izgatavoja 1912.gadā uz 1 tonnīgās D- modeļa kravas šasijas. Ugunsdzēsēju auto apkalpoja 10 cilvēki un tas varēja attīstīt ātrumu līdz 45 km/ stundā. Pirmā pasaules kara laikā automobilis tika pārbūvēts par sanitāro auto un kopā ar komandu piedalījās ievainoto evakuēšanā piefrontes zonā Lietuvas teritorijā. Pēc kara tas atkal pārtapa par ugunsdzēsēju auto un konstruktīvi tika nedaudz pārveidots 20-to gadu beigās auto nonāca Raunā pie ugunsdzēsēja – Jāņa Mežpapāna, kurš to pārbūvēja par kravas auto. Tas Mežpapānu ģimenes īpašumā atradās līdz 1976. gadam. Diemžēl pēc šiem gadiem auto vairāk līdzinājās lūžņu kaudzei nevis transportlīdzeklim. 1976.gadā senais ugunsdzēsēju auto tika atdāvināts LPSR Antīko automobiļu klubam. Restaurāciju 1977. – 1978.g. veica kluba biedri ar Valsts Ugunsdzēsības pārvaldes finansiālu atbalstu.

Rūpnīcas RUSSO-BALT vēsture

Ar cara Nikolaja II lēmumu 1908. gadā Krievu – Baltijas vagonu rūpnīcā (KBVR) Rīgā, Valmieras ielā, tika atvērta nodaļa automobiļu ražošanai. Tās dibinātāju plāni bija grandiozi – Rīgā ražotajiem automobiļiem bija jākļūst par vieniem no izturīgākajiem un līdz ar to arī drošākajiem auto pasaulē. Lai sasniegtu šo mērķi par jauno auto nodaļas direktoru un galveno konstruktoru tika pieaicināts jaunais, daudzsološais šveicietis Žiljēnu Poterā (Julien Potterat), kuram jau 26 gadu vecumā bija pasaulē atzīta konstruktora un ražošanas organizatora pieredze. Plāni īstenojās un jau pēc nepilna gada 1909.g. jūnijā fabrikas vārtus atstāja pirmais RUSSO – BALT automobilis.

Rūpnīca orientējās uz trīs vieglo un trīs kravas automobiļu modeļu ražošanu. Sešos gados – no 1909.g. līdz 1915.g., ieskaitot arī kara resora pasūtījumus, tika izgatavoti 625 automobiļi. Pirmā pasaules kara laikā rūpnīcas iekārtas tika evakuētas uz Maskavu un Pēterburgu. Līdz ar to RUSSO-BALT ražotne Rīgā beidza pastāvēt. Drīz vien Maskavas tuvumā sāka būvēt jaunu RUSSO-BALT rūpnīcu, bet šo projektu pārtrauca 1917.gada revolūcija un pilsoņu karš Krievijā.

No kādreiz Rīgā ražotajiem RUSSO-BALT automobiļiem līdz šodienai ir saglabājušies tikai divi: viens no tiem atrodas Politehniskajā muzejā Maskavā, bet otrs - Rīgas motormuzejā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmējiem piederošais ekskluzīvo automašīnu ražotājs Čūskas gadu sagaidījis godam, radot «luksusa tanku» - Dartz Black Snake.

Dartz Black Snake izveidota uz Mercedes GL 63 AMG bāzes, un braucamrīkam ir 5,5 litru V8 bi-turbo dzinējs. Tāpat, iegādājoties automašīnu, iespējams izvēlēties kādu no iekšējās apdares materiāliem, piemēram, čūskādu, krokodilādu, strausu ādu vai vaļu dzimumlocekļu ādu. Savukārt «luksusa tanka» grīdas apdarē izmantota baltās haizivs āda. Automašīnas virsbūve rotāta ar zeltu, bet, ja ir vēlme, iespējams to izrotāt arī ar dimantiem.

Uzņēmuma Dartz īpašnieks Leonards Jankelovičs norādījis, ka Dartz automašīnas ir «21. gadsimta meistardarbs», kas tā īpašnieku pasargās ne tikai no lodēm, ja nepieciešams, bet arī būs izdevīgs no finansiālā viedokļa jeb, citiem vārdiem, neesot vērts iegādāties luksusa automašīnu, «ja tas būs kārtējais Rolls-Royce Phantop Drophead Coupé Ricā», L. Jankelovičs pauda ārvalstu medijam forbes.com. Automašīnai tiek paredzēti panākumi Ķīnas tirgū, kas kļūst arvien bagātāka un kurā cilvēki arvien vairāk meklē iespējas iegādāties ko unikālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta ar foto - Latvijas Dartz ar Balto zirgu turpina «luksusa tanku» sēriju Ķīnas tirgum

Gunta Kursiša, 04.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidot Zirga gadu, ekskluzīvo bruņmašīnu autoražotājs Dartz izstrādājis jaunu automašīnu White Horse (Baltais zirgs), kas pielāgota speciāli Ķīnas tirgum, Db.lv apliecināja Dartz īpašnieks Leonards Jankelovičs.

Bruņmašīnas modifikācija White Horse ir automašīnas Black Dragon versija ar zelta krāsas elementiem, ziņo GTSpirit.

L. Jankelovičs Db.lv neatklāja šīs automašīnas cenu, kā arī apjomus, kādos tā tiks pārdota Ķīnā. «Katra automašīna ir individuāli pielāgota, un to īpašnieki grib, lai tāda tā būtu vienīgā,» Db.lv norādījaL. Janukovičs, skaidrojot, kādēļ sīkākus komentārus par White Horse automašīnu nevar sniegt. Tikmēr ārvalstu mediji vēsta, ka Dartz plānojot pārdot 12 šādas automašīnas. Lai arī automašīnas cena netiek atklāta, ārvalstu medijiem avoti aplēsuši, ka tā varētu maksāt aptuveni miljonu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reida laikā Neapoles apkārtnē vistu fermā Itālijas policijai izdevies notvert vienu no valstī visvairāk meklētajiem mafijas locekļiem, ziņo BBC.

S. Russo ir meklēšanā kopš 1995.gada, kad viņam tika piespriests mūža ieslodzījums par slepkavību un saikni ar organizēto noziedzību.

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju viņš atrasts ar ieročiem, tostarp automātu un pistoli, slēpjoties aiz biezas sienas fermā.

«Tas ir smags trieciens Camorra,» sacījis iekšlietu ministrs Roberto Maroni.

Policija uzskata, ka Russo klans kontrolē kriminālās aktivitātes aptuveni 40 pilsētās Neapoles apkārtnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Jaunizveidotais pārtikas ražotājs Balt kit plāno ieguldīt 4,8 miljonus latu ražošanas sākšanā

BNS, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunizveidotais pārtikas ražotājs Balt kit plāno ieguldīt 4,8 miljonus latu ražošanas sākšanā, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Mārīte Peskiševa.

Viņa sacīja, ka uzņēmums darbosies pārtikas ražošanas nozarē – plānots ražot saldētus, vakuuma un bioloģiskos pārtikas produktus.

Izejvielas – dārzeņus, augļus, ogas un sēnes – sākumā paredzēts iepirkt tikai no Latvijas lauksaimniekiem, kā arī Balt kit gatavojas sākt sev nepieciešamo produktu audzēšanu.

Balt kit vadītāja gan norādīja, ka līdz ar plānoto uzņēmuma paplašināšanu trešajā darbības gadā izejvielas var būt jāiepērk arī no citu valstu zemniekiem. «Pagaidām ražotnē sāksim darbu tikai ar vienu līniju, bet ir ieplānotas četras trešajā gadā, tad varbūt būs jāiepērk [izejvielas] no citu valstu zemniekiem,» klāstīja Peskiševa un piebilda, ka uzņēmums otrajā darbības gadā nepieciešamās kultūras plāno audzēt aptuveni 100 hektāru platībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

FOTO: TOP 10 pēc apjoma lielākie automobiļu ražošanas nozares uzņēmumi Latvijā

Db.lv, 11.10.2018

SIA Bucher Municipal

Neto apgrozījums, milj.eiro (2017): 47.9

Neto apgrozījuma pārmaiņas, milj.eiro (2017/2013): 30.4

Neto apgrozījuma pārmaiņas, % (2017/2013): 174

Produkcijas apraksts: Komunālo mašīnu ražošana.

Citas piezīmes: 2015.-2016.g. atklāja trīs jaunas montāžas līnijas, kuras tika pārceltas no Lielbritānijas un Šveices rūpnīcām.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecība pēdējos gados demonstrējusi labu izaugsmi, un viena no nozarēm, kas to sekmējusi, ir automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana. Vēl vairāk - autobūves nozare šogad augusi visstraujāk, un līdzšinējie investīciju plāni liek cerēt uz strauju izaugsmi arī nākotnē, prognozē Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska.

Šī ziņa daudzos skeptiķos izraisa vismaz smīnu, ja ne skaļus smieklus, – kopš kura laika Latvija ražo automobiļus? Šķiet, vidējam latvietim pašmāju automobiļu ražošana asociējas tikai ar padomju laikā ražotajiem mikroautobusiem «Latvija» un pastāv uzskats, ka nedz pirms tam, nedz pēc nozare nav eksistējusi un vairs neeksistē. Tomēr tā nebūt nav, viņa uzsver.

Latvijai un latviešiem (dažu interesantu faktu dēļ paplašināšu stāstu arī izcelsmes virzienā) ir saistība ar automobiļu ražošanu teju kopš autobūves pirmsākumiem, tādēļ, pirms aplūkojam nozares sniegumu pēdējās desmitgadēs, nedaudz ielūkosimies vēsturē. To palīdzēs atklāt Rīgas Motormuzeja informācija, Edvīna Liepiņa un Andra Biedriņa grāmata «Rīgas auto» un citi avoti, saka eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Zīmola stāsts: Rīgas Motormuzejs atzīmē 30 gadu jubileju

Laura Mazbērziņa, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlis Rīgas Motormuzejam (RMM) ir īpašs mēnesis, jo pirms 30 gadiem, 1989.gada 22. aprīlī īstenojās seno spēkratu kolekcionāru un entuziastu sapnis par savu mājvietu – svinīgā ceremonijā, klātesot simtiem cilvēku, tika atklāts motormuzejs.

Ideja par seno spēkratu muzeju Latvijā dzima jau 20. gadsimta septiņdesmitajos gados, kad neliela entuziastu grupa – Latvijas Antīko automobiļu klubs - iedibināja tam laikam vēl nebijušu kustību – seno spēkratu salidojumus un rallijus. Šie pasākumi pulcēja ne tikai seno spēkratu īpašniekus, bet arī skatītāju tūkstošus.

Muzeja ēka ir modernās arhitektūras piemineklis, tās fasādes daļa uzrunā kā stilizēta Rolls Royce markas automobiļa radiatora maska.

2016. gadā pēc trīs gadus ilgas rekonstrukcijas muzejs tika atvērts jaunā veidolā. Muzeja trijos stāvos izvietoti vairāk nekā simts automobiļi un motocikli, vairāki desmiti interaktīvo stendu, rotaļu zona bērniem, kafejnīca un konferenču zāle 200 personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā būs Ugunsdzēsēju laukums

Dienas Bizness, 30.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja trešdien atbalstīja Ugunsdzēsēju laukuma nosaukuma piešķiršanu laukumam starp Hanzas un Strēlnieku ielām pie Emiļa Melngaiļa ielas sākuma. Galīgais lēmums vēl būs jāpieņem domes sēdē.

Ugunsdzēsēju depo Hanzas ielā 5 ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, kas izveidots 20.gadsimta sākumā. Patlaban ēkā darbojas VUGD struktūrvienības – Latvijas Ugunsdzēsības muzejs, Operatīvās vadības pārvalde un Rīgas reģiona pārvaldes 9.daļa, informē Rīgas dome.

Laukumā pie ugunsdzēsēju depo Hanzas ielā 5 gadsimta garumā notika intensīvas praktiskās nodarbības un treniņi, kur ugunsdzēsēji ieguva iemaņas darbā ar ugunsdzēsības aprīkojumu un iekārtām, kā arī paaugstināja profesionālo meistarību. Gadu gaitā laukums pieredzējis zirgu vilktu ugunsdzēsības tehniku, pirmos tvaika sūkņus pašgājējus, laikam atbilstošus modernus pagājušā gadsimta un šodienas ugunsdzēsības automobiļus, kā arī vairāku ugunsdzēsēju paaudžu soļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas «trakākais automobiļu ražotājs» apvilcis Bentley ar čūskas ādu

Gunta Kursiša, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdziniekiem piederošais automašīnu ražotājs Dartz, kura iespaidīgās automašīnas «filmējušās» Holivudas filmā un kura spēkratus iekāro arī pasaulslaveni mūziķi, nolēmis nosvinēt gaidāmo Čūskas gadu, apvelkot Bentley markas automašīnu ar čūskas ādu.

Jaunā automašīna nodēvēta par Bentley SS (saīsinājums no snake skin (čūskas āda)), un patlaban ir saražotas četras šādas automašīnas, savukārt plānos ir radīt vēl sešas ar čūskas ādu apvilktas automašīnas. Viena no Bentley SS markas automašīnām nesen tika pārdota kādam Lielbritānijas futbolistam, Db.lv stāstīja Kannās bāzētā uzņēmuma Elite Wrap, kas veica automašīnas «ietīšanu» čūskas ādā, izpilddirektors un īpašnieks Igors Daļeckis.

Viņš norāda, ka par automašīnām izrādīta liela interese, kā piemēru minot Francijas un Lielbritānijas futbola klubu spēlētājus. Tomēr paredzēts, ka šāda veida automašīnas tiks ražotas ierobežotā daudzumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Prezentēta jaunā H&M kolekcija, ko radījusi Anna Dello Russo

Gunta Kursiša, 28.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parīzes modes nedēļā ceturtdien prezentēta kolekcija «AdR at H&M», ko radījusi Vogue Japan redaktore un radošā konsultante itāliete Anna Dello Russo.

Annas Dello Russo bižutērijas, apavu un aksesuāru līnijas preces 140 veikalos un internetā nonāks pārdošanā no 4. oktobra.

H&M jaunā kolekcija tika prezentēta Parīzes modes nedēļas laikā Francijas galvaspilsētas kabarē klubā Paradis Latin. Pasākuma ietvaros tika izveidota «jautra kabarē izrāde parīziešu stilā». Pati Anna Dello Russo kolekcijas prezentāciju nodēvējusi par ekstravagantu, kas arī bijis viņas mērķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts ar vizualizācijām - Par trīs miljoniem top pirmais ugunsdzēsēju depo Latvijā pēc ES standartiem

Lelde Petrāne, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsīs likts pamatakmens Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo jaunbūvei. Šis būs pirmais ugunsdzēsēju depo Latvijā, kas projektēts pēc Eiropas Savienības standartiem.

Jaunais depo būšot mūsdienīga tehniskā bāze ugunsdzēsējiem, kuri ikdienā rūpējas par Cēsu un arī Vidzemes reģiona drošību.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norāda, ka Latvijas glābšanas dienestu tehniskā stāvokļa uzlabošana ir viena no Iekšlietu ministrijas prioritātēm: «Iekšlietu nozares galvenais resurss ir cilvēks, un profesionālu darbinieku piesaistei ugunsdrošības jomā būtisks ir ne tikai atalgojums, bet arī tādi motivācijas faktori kā kvalitatīvi darba apstākļi un atbilstošs materiāli tehniskais nodrošinājums. Jāuzsver, ka Cēsu ugunsdzēsēju depo ir pirmais Latvijā, kas pēdējo gadu laikā tiks celts kā jaunbūve un projektēts atbilstoši ugunsdzēsēju vajadzībām.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta - Noslēgts viens no lielākajiem pēdējo gadu noliktavu nomas darījumiem

Žanete Hāka, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šomēnes noslēgts darījums par 14 tūkstošu kvadrātmetru noliktavu telpu nomu SIA Balt Cargo Solutions jaunajās noliktavu telpās, tādējādi tas ir šī gada lielākais nomas darījums noliktavu platību segmentā.

Kā informē nekustamā īpašuma konsultants Colliers International, ar kura starpniecību darījums noticis, SIA Balt Cargo Solutions attīsta 24 tūkstošu kvadrātmetru lielas A klases noliktavu platības esošajā loģistikas kompleksā – Stopiņu pagastā, blakus Rīgai, kuras plānots nodot ekspluatācijā 2014. gada martā.

Finansējumu SIA Balt Cargo Solutions 5 miljonu eiro apmērā jauna noliktavu kompleksa attīstības projektam piešķīrusi ABLV Bank, pastāstīja bankas pārstāvji.

Noliktavas būvniecības darbi jau ir uzsākti un uzbūvēts ēkas karkass. Objektā līdz šim investēti aptuveni 3 miljoni eiro un bankas finansējums ļaus pilnībā pabeigt visus celtniecības darbus līdz nodošanai ekspluatācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Trešo reizi lems par 13 milj. Ls vērto dzelzceļa gulšņu iepirkuma strīdu

LETA Video, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvajai apgabaltiesai jau trešo reizi no jauna būs jāizskata strīds par 13 miljonu latu vērto dzelzceļa gulšņu iepirkumu sliežu ceļu atjaunošanai Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora posmos.

To paredz šodien pieņemtais Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums, kas nav pārsūdzams.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, Senāts nospriedis atcelt Administratīvās apgabaltiesas 2011. gada 6. oktobra spriedumu, kas bija labvēlīgs pieteicējam - firmai Stīga Balt, un nodot lietu jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

Senāts atkārtoti izskatīja 2006. gadā aizsākto kompānijas SIA Stīga Balt un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) strīdu par atļauju Satiksmes ministrijai (SM) slēgt aptuveni 13 miljonus latu vērtu līgumu ar Igaunijas kompāniju Swetrak par gulšņu piegādi sliežu ceļu atjaunošanai Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora posmos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Ogrē, Upes ielā 10, nodegusi vēsturiskā ugunsdzēsēju depo ēka. Liesmas izpostījušas ēkas iekšpusi un sabojājušas jumta konstrukcijas. Ēkai nav vēstures pieminekļa statuss, un tā ir privātīpašums, vēsta reģionālais medijs Daugavas balss.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ogres daļas komandieris Artūrs Umulis informē, ka izsaukums uz notikuma vietu saņemts ap pusnakti, bet liesmas pilnībā noslāpētas ap sešiem rītā.

Tā kā ēka ir neapdzīvota, ugunsdzēsēji uzskata, ka notikusi neuzmanīga rīcība ar uguni vai arī ļaunprātīga dedzināšana. Policija uzsākusi kriminālprocesu, lai noskaidrotu aizdegšanās cēloni.

Pilsētā jau izskanējušas aizdomas, ka ēka, visticamāk aizdedzināta tīšām, lai atbrīvotu vietu citai būvei.

Ogres Vēstures un mākslas muzejā portāls daugavasbalss.lv uzzināja, ka ēka uzcelta 1932. gadā kā Ogres brīvprātīgo ugunsdzēsēju depo. Ogres brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība gan dibināta ievērojami agrāk — 1910. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunizveidotā pārtikas produktu ražotāja SIA Balt Kit noslēgusi līgumu par pirmo ražošanas iekārtu piegādi, liecina Iepirkumu Uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā publicētā informācija.

Iekārtas vairāk nekā 2,262 miljonu eiro vērtībā piegādās SIA Rolviks, savukārt par 507 tūkstošiem eiro tiks iegādātas iekārtas no firmas Kronen GmbH. Informācija IUB liecina, ka Balt Kit līgumu par šoka tuneļa iekārtu ar agregātu piegādi par 615 tūkstošiem eiro jau ar SIA Rolvika slēdzis šī gada jūlija beigās.

Jau vēstīts, ka uzņēmums darbosies pārtikas ražošanas nozarē – plānots ražot saldētus, vakuuma un bioloģiskos pārtikas produktus. Izejvielas – dārzeņus, augļus, ogas un sēnes – sākumā paredzēts iepirkt no Latvijas lauksaimniekiem, un Balt Kit gatavojas sākt sev nepieciešamo produktu audzēšanu. Līdz ar plānoto uzņēmuma paplašināšanu trešajā darbības gadā izejvielas, iespējams, būs jāiepērk arī no citu valstu zemniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Līdz rudenim Baltijā cer pārdot septiņas Radical klases formulas

LETA, 25.04.2012

Uzņēmuma "KLM Consilia" valdes loceklis Kārlis Miķelsons (no kreisās) un krievu pilots Iļja Kašins piedalās sacīkšu klases automašīnas "Radical" prezentācijā Biķernieku kompleksajā sporta bāzē.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radical formulu izplatītāji Baltijā Russo Baltic Racing Team cer, ka vasaras laikā izdosies pārdot aptuveni septiņas šīs klases automašīnas, kas jau rudenī Biķernieku trasē ļautu sarīkot sacensības, pastāstīja viens no vienības īpašniekiem Andris Štāls.

Radical ir Anglijā ražota divvietīga formula. Tā izstrādāta ar mērķi, lai būtu svarā viegla, bet šā vai tā paliktu ātra.

«Šī ir jauna prototipa mašīna, ko būvējām gandrīz desmit gadus. Pagaidām tādas ir izgatavotas aptuveni 800,» otrdien notikušajā prezentācijas pasākumā izteicās Radical Sports Cars pārstāvis Džeimijs Robinsons, iepazīstinot, ka automašīna sver 600 kilogramus un tai ir 260 zirgspēki.

Robinsons stāstīja, ka automašīna lietojama gan sacensībām, gan arī parastiem braucieniem trasē, jo tajos var līdzi braukt gan treneris, gan kāds draugs vai sponsori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 22. augustā Rīgas pilsētas svētku ietvaros notiks seno spēkratu salidojums Rīga Retro -2009. Pasākums būs veltīts Rīgas Motormuzeja 20 gadu jubilejai un Russo-Balt 100 gadu jubilejai. Pasākumā publikai tiks parādīti vairāk nekā 80 antīkie automobiļi un 40 retro motocikli.

Kā unikālākos pasākuma eksponātus var minēt 1941. gada ugunsdzēsēju auto HENSCHEL typ 33 D1, gandrīz gadsimtu vecos spēkratus Buick – Six un Panhard-Levassor 20 CV, kā arī pirms otrā pasaules kara ražoto Mercedes – Benz 230 (W143). Pasākumā būs apskatāmi arī 50-60 gados ASV ražotie spēkrati un padomju gados populārie auto Pobeda, ZIM, Volga u.c.

Pasākums sāksies plkst. 10:00 Biķernieku sporta bāzē, kur notiks auto regularitātes brauciens, kā arī motociklu veiklības stafete un sprints. Pirms plkst. 12:00 senie spēkrati dosies uz Daugavas krastmalu, kur trīs stundas varēs apskatīt antīkos spēkratus. Bet pēc plkst. 15:00 spēkrati dosies improvizētā rallija pārbraucienā uz Saulkrastiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sava izbraukuma treilera iegāde un aprīkošana ar vajadzīgām iekārtām nav lēts prieks, bet ēdinātāji uzsver, ka tas atmaksājas

Līdz ar ielas ēdiena (jeb street food) popularitātes pumpuru šķilšanos Latvijā naskāk šajā jomā sāk darboties gan esoši, gan jauni ēdinātāji. Kādreiz āra pasākumos ēdinātāji virtuvi iekārtoja katru reizi no jauna, tagad daudzi novērtē treilera jeb virtuves uz riteņiem priekšrocību, un šādi braucamie tiek iepirkti un publiskos pasākumos sāk sakuplot straujāk.

Līdz ar šo pavasari SIA Bao Bun Latvia piedzīvo savu otro sezonu izbraukumu ēdināšanas nodrošināšanā. «Mēs neiegādājāmies kafejnīcu uz riteņiem, to izveidojām paši no nulles – nopirkām metāla kasti jeb piekabi un to pielāgojām tirdzniecībai un gatavošanai. Pieaicinot nepieciešamos meistarus, piemēram, galdnieku un elektriķi, to izveidot nebija sarežģīti, bet laikietilpīgi gan, lai visu izdarītu pareizi. Īpaša uzmanība tika pievērsta vizuālajam noformējumam – kā izskatās, kad kafejnīca ir atvērta vai aizvērta, un braucot. Tāpat svarīgi bija izveidot pārskatāmu ēdienkarti un nodrošināt saprotamu rindas sistēmu. Kopumā treilera izveide un aprīkošana iekļāvās aptuveni 12 tūkst. eiro, un investīcijas esam atguvuši iepriekšējā sezonā,» stāsta SIA Bao Bun Latvia direktore un līdzīpašniece Monta Vecozola. Viņā šajā biznesā sāka darboties, jo šķita interesanti, ka Latvijā beidzot sāk attīstīties ārvalstīs tik populārā ielu ēdiena kustība, kas sniedz iespēju doties pie cilvēkiem, nevis tos tikai uzņemt pie sevis. Viņasprāt, izbraukuma formāts sniedz iespējas strādāt ļoti dažādā, interesantā un dinamiskā vidē, cieši komunicējot ar dažādu nozaru un vecumu cilvēkiem, veidojot plašu klientu loku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Laidīs klajā eiro sudraba kolekcijas monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150

Žanete Hāka, 05.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 8. maijā, Latvijas Banka sāks tirgot eiro sudraba kolekcijas monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silkalns.

Latvijā pirmā pilsētas ugunsdzēsēju komanda radās 1845. gadā Dinaburgā (tagad Daugavpils). Rīgā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība sāka veidoties 1864. gadā, un 1865. gada 17. maijā tās komanda pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku Aleksandra ielā (tagad Brīvības iela) Rīgā.

Arī citur Latvijā arvien jaunas komandas ķērās pie sarkanā gaiļa apkarošanas, un pirms 2. pasaules kara te rosījās jau vairāk nekā 200 ugunsdzēsēju komandu. Nozīmīga bijusi Latvijas ugunsdzēsības transporta un ekipējuma attīstība no rokas un tvaika sūkņiem, zirgu ekipāžām līdz lieljaudas automobiļiem. Tagad Latvijā izveidots starptautiskiem standartiem atbilstošs ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tradicionālo darbību paplašinot ar civilās aizsardzības un glābšanas funkcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Papildināts - Rīgas Centrāltirgus zivju paviljonam dedzis jumts

Lelde Petrāne, 13.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centrāltirgus zivju paviljonam 12.septembra vēlā vakarā dedzis jumts, liecina gan ugunsdzēsēju, gan Rīgas Centrāltirgus mārketinga vadītāja Ivara Jakovela sniegtā informācija.

Vakar plkst. 22:34 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis informāciju, ka Rīgas Centrāltirgus zivju paviljonam deg jumts. Pirmajai ugunsdzēsēju glābēju vienībai ierodoties notikuma vietā, bijis redzams, ka no zivju paviljona jumta ceļas balti dūmi. Lai nepieļautu liesmu izplatību plašākā teritorijā, šis izsludināts par paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku un uz notikuma vietu devušās papildus ugunsdzēsēju glābēju vienības.

Nekavējoties uzstādītas autokāpnes, lai varētu veikt dzēšanas darbus no augšas un veikt jumta konstrukciju uzlaušanu.

Kopējā degšanas platība bijusi 10m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltik Elektro ir viens no vadošajiem elektrovairumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, ar 24 gadu darbības pieredzi, un jau 18 gadus ir Vācijas Würth grupas uzņēmums.

“Mūsu noliktavas sortimentā ir gan ikdienas darbos nepieciešamās preces un instrumenti, kuri paredzēti elektriķiem, montāžniekiem un gala lietotājiem, citiem nozares pārstāvjiem un speciālistiem, kā arī specifiskas un ekskluzīvas preces, par kurām konsultācijas sniegs īstena profesionāļu komanda,” akcentē uzņēmuma valdes loceklis Edgars Bergholcs.

Uzņēmums šo gadu laikā pamazām, taču mērķtiecīgi ieguvis klientu un sadarbības partneru cieņu un uzticēšanos ar profesionālismu, precizitāti un spēju atrisināt teju jebkuru klienta problēmu. Patlaban Baltik Elektro Latvijā darbojas struktūrvienības Rīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Liepājā, bet šogad plānots atvērt vēl divas filiāles reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem farmaceitisko produktu izplatītājiem Tamro Latvija noslēdzis sadarbības līgumu ar SIA Balt Cargo Solutions par jaunu biroja un noliktavu telpu celtniecību. Jaunā Tamro noliktava un biroja ēka atradīsies Noliktavu ielā 5, Dreiliņos, Stopiņu pagastā, informē uzņēmumā.

Jauno telpu ekspluatāciju paredzēts uzsākt 2016.gada vasarā.

Tamro Baltija rīkotājdirektors Leons Jankelevičs atklāj, ka lēmums par jaunas Rīgas noliktavas celtniecību pieņemts ilgākā laika periodā. Turklāt līguma slēgšana ar SIA Balt Cargo Solutions bijusi īpaši izdevīga abām pusēm - SIA Balt Crago Solutions ir gan jaunā būvniecības projekta īstenotāji, kā arī līdzšinējo Tamro Latvija telpu pircēji.

Tamro Baltija kā Phoenix Grupas uzņēmums ir vadošais Eiropas farmācijas produktu izplatītājs Baltijā. Tā pārdošanas apjomi ir 250 miljoni eiro gadā. Baltijas reģionā uzņēmums nodarbina vairāk nekā 1200 darbinieku. Tamro Baltija pieder BENU aptieku tīkls, kurā pašlaik ietilpst vairāk nekā 200 aptieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inovācijas var būvēt uz materiālzinātnes sasniegumu vēsturiskajiem pamatiem

Baltijas inovatīvo pētījumu un tehnoloģiju infrastruktūras platformas (BIRTI) padomes priekšsēdētājs un Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis ilustrē, kāda ir pētniecības un inovācijas nākotne Latvijā un kāpēc privātā sektora ieguldījumu īpatsvars pētniecībā ir tik mazs. «Nepieciešams sakoncentrēt iespējamos labākos spēkus, izveidot Latvijas zinātnieku izlasi, citādi līdz šim spēlējam mazās atsevišķās komandās. Mērķis ir panākt izrāvienu, lai izpētei un attīstībai valsts atvēlētu nevis 0,15% no IKP, kā tas ir pašlaik, bet vismaz 1,5%. Eiropas Savienībā šim mērķim atvēl vidēji 3%. Jāsaprot, ka citās valstīs atbalstu veido divas daļas – valsts atbalsts un nozīmīgas privāto kompāniju investīcijas,» skaidro A. Ērglis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Auto 2012 Ķīpsalā

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā darbu sākusi izstāde Auto 2012.

Trīs dienu garumā visi, kuriem interesē automobiļi, kuriem tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, var iepazīties ar jaunākajiem vieglo automobiļu un komerctransporta modeļiem, uzzināt par jaunākajiem sasniegumiem automobiļu remonta un aprīkojuma jomā, kā arī pamielot sirdi un dvēseli ar ekskluzīviem, neparastiem un krāsainiem automobiļiem no auto klubu, tūninga speciālistu un restauratoru garāžām.

Lai būtu vieglāk orientēties izstādē, organizatori piedāvā TOP 10+1:

Baltijas pirmizrādes

Īpašu uzmanību izstādei Auto 2012 ir pievērsuši autotirgotāji. Tieši uz izstādi Latvijā ir ieradies Isuzu D-MAX pikaps, autoekspertu augsti novērtētais Kia cee'd, pasaulē pirmais dīzeļhibrīda pilnpiedziņas auto Peugeot 3008 Hybrid4, kā arī Latvijā vēl neredzēts pilnpiedziņas pilsētas krosovers Peugeot 4008.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

ASV zvaigžņu pāris par 650 tūkstošiem iegādājās latviešu radīto bruņmašīnu

Gunta Kursiša, 12.08.2013

Attēlā - Promborn Iron Diamond, ko uzņēmums prezentē kā speciāli dāmām radītu bruņmašīnu. Šīs automašīnas atradušas savas pirmās īpašnieces Kazahstānā un Krievijā, teikts Dartz mājas lapā.

Foto avots: dartz.us

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV realitātes šovu zvaigzne Kima Kardašiana (KIM Kardashian) un mūziķis Kanya West vairāk nekā 816 tūkstošus latu investējuši «pasaulē labāko» ložu necaurlaidīgo automašīnu iegādei, tostarp vairāk nekā 650 tūkstoši latu atvēlēti latviešu uzņēmuma Dartz Motorz bruņmašīnai, raksta medijs Dailystar.

KIM Kardashian un Kanya West pirkumu Db.lv apstiprināja arī Dartz Motorz pārstāvji, sīkākas darījuma detaļas gan neatklājot. Ar Dartz ražoto bruņmašīnu Promborn Iron Diamond turmpāk brauks K. Kardašiana, kas nesen kļuvusi par māmiņu. Tikmēr reperis Kanye pārvietosies ar cenas ziņā daudz pieticīgāko Chevrolet Kodiak modeli Limo One, ar kuru pārvietojas arī ASV prezidents Baraks Obama.

Dartz Promborn Iron Diamond ir drošs pret kājinieku mīnām vai granātām. Repera Kanye izvēli iegādāties Latvijas uzņēmēju radītu automašīnu lielā mērā ietekmējis fakts, ka ar Dartz automašīnu pārvietojas viņa draugs Jay Z, kas arī lēmis par labu bruņmašīnas iegādei drošības apsvērumu dēļ pēc meitas piedzimšanas, medijam Dailystar paudusi Kanye West pietuvināta persona. «Kanye zina, ka viņa ģimene var piesaistīt dīvaiņu un psihopātu uzmanību, tādēļ viņš vēlas novērst drošības draudu iespējamību,» medijam pauda avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zīmola vēsture: Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas 130 gadu veiksmes stāsts

Laura Mazbērziņa, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER) svin savas darbības 130. gadadienu. Uzņēmums ir pārcietis divus pasaules karus, neskaitāmas varas maiņas un ekonomiskās krīzes. Tas ne vien izdzīvojis, bet joprojām turpina attīstīties un konkurēt pasaules tirgū. Kā uzsver uzņēmumā - tas viss ir pateicoties darbiniekiem, jo viņi ir rūpnīcas lielākā bagātība.

«Ikviens darbinieks ir svarīgs, un tā ir rūpnīcas lielākā bagātība,» teic Nikolajs Jerohovs, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmumā šobrīd strādā apmēram 650 cilvēku un apgrozījums gadā pārsniedz 30 miljonus eiro. Sadarbības un eksporta partneri ir Šveices, Austrijas, Vācijas, Baltkrievijas, Krievijas, Uzbekistānas, Ukrainas, Gruzijas un citu valstu lielākie uzņēmumi.

Pēdējos gados ražošanā ir ieguldīti vairāk nekā septiņi miljoni eiro. Visas šīs investīcijas ir saistītas ar valsts programmām biznesa atbalstam. Uzņēmums saņēma atbalstu jaunu konstrukciju, asinhrono mašīnu un asinhronās piedziņas izstrādei.

Interesanti fakti:

Rūpnīca tika izveidota 1888. gadā. Toreiz uzņēmums tika izveidots uz bijušās Krievijas – Francijas biedrības «Provodņik» bāzes, un īsu brīdi pēc atklāšanas rūpnīca jau ražoja plaša patēriņa tehniskos un ķirurģiskos gumijas priekšmetus, piemēram, galošas, riepas, rotaļlietas.

Komentāri

Pievienot komentāru