Transports un loģistika

Uz «Irish Ferries» prāmja strādā 70 latvieši

Oskars Prikulis [email protected], 30.11.2005

Jaunākais izdevums

Uz «Irish Ferries» prāmjiem strādā aptuveni 70 Latvijas jūrnieki, kuru algas ir augstākas par Vispasaules jūrnieku arodbiedrības (ITF) noteikto algas minimumu, norāda Jūrnieku reģistra vadītājs Jāzeps Spridzāns. Prese izskanējusi informācija, ka Austrumeiropas viesstrādnieki esot ar mieru strādāt par algu 3,60 eiro stundā ir nepatiesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uz Sāremā - mazāk braucēju

Vēsma Lēvalde, Db, 11.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 30.maija līdz 31.augustam prāmju kompānija SSC Ferries maršrutā Ventspils – Mintu – Ventspils (Sāremā, Igaunijā) pārvadājusi 11 892 pasažierus un 3090 transporta līdzekļus, informē SSC Ferries Ventspils biroja vadītāja Andrīna Žagare.

Šajā sezonā slikto laika apstākļu dēļ braucēju skaits bijis mazāks, nekā pērn, kad pārvadāti 15 062 cilvēki un 2411 transporta līdzekļi. Kā raksta Igaunijas reģionālais laikraksts Meie Maa, pēc tūrisma uzņēmumu lūguma Sāres apriņķis, kurā ietilpst Sāremā sala, meklē iespējas Mintu - Ventspils prāmju līnijas darbības turpināšanai, lai arī tā nes zaudējumus. Arī Sāremā tūrisma fonds, kurš apvieno vietējos tūrisma uzņēmējus, ir apliecinājis, ka arī šis tūristu daudzums salas tirdzniecības un ekonomikas uzturēšanai ir ļoti svarīgs.

Šogad no braucēju kopējā skaita pakalpojumu izmantojuši 30% igauņi (3561) un 30% latvieši (3560), 15% lietuvieši (1816), 10% vācieši (1129) un 6% (727) somi. Vairāk braucēji bijis virzienā no Mintu uz Ventspili – 6050 cilvēku, bet mazāk no Ventspils uz Mintu - 5842 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas bankām nepieciešami papildus 24 miljardi eiro, lai pārdzīvotu finanšu krīzi, ziņo BBC.

Šis skaitlis iegūts, neatkarīgiem ekspertiem un valsts centrālajai bankai veicot Īrijas banku sektora stresa testu.

Pārbaudīti četri aizdevēji - Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Educational Building Society (EBS) un Irish Life & Permanent.

Visvairāk naudas nepieciešams Allied Irish Banks - 13,5 miljardi eiro. Bank of Ireland vajadzīgi 5,2 miljardi eiro, EBS - 1,5 miljardi eiro, bet Irish Life - 4 miljardi eiro.

Kopējā summa, kas iepludināta Īrijas bankās kopš finanšu krīzes, tagad būs tuvu 70 miljardiem eiro.

Dublinai pēc iepriekšējās banku glābšanas jau pieder lielākā daļa no Anglo Irish Bank, Allied Irish Banks un EBS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Anglo Irish Bank baņķieri 2008. gada krīzes laikā Īrijas valdību vazājuši aiz deguna

Jānis Rancāns, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātībā parādījušās slēgtās Īrijas bankas Anglo Irish Bank vadības telefonsarunas, kurās 2008. gada finanšu krīzes laikā tiek pārrunā veidi, kādos apkrāpt valdību un slēpt patiesos bankas zaudējumus.

Telefonsarunu ierakstos, kas nonākuši Īrijas laikraksta Irish Independent rīcībā, dzirdams, kā Anglo Irish Bank vecākais menedžeris Džons Bovijs, kas tobrīd bija iesaistīts sarunās ar valsts Centrālo banku, smejoties un jokojoties izklāsta citam vecākajam menedžerim – Peteram Ficdžerealdam, kā banka no valsts izkrāpj miljardiem eiro bez nolūka tos kādreiz atmaksāt.

Problēmu nomocītā banka 2008. gadā Īrijas Centrālajai bankai lūgusi palīdzību septiņu miljardu eiro apmērā, labi zinādama, ka šīs naudas nebūs pietiekami, lai izglābtu kredītiestādi. Anglo Irish Bank cerējusi, ka tiklīdz kā valdība piešķirs naudu tā vairs tā nevarēs apstāties un turpinās aizdot jaunas summas. Jautāts, kāpēc baņķieri sarunās vēlējušies septiņus miljardus, Dž. Bovijs smejoties atzinis, ka cipars bijis pilnībā izdomāts. «Gluži kā teiktu Dramers (kādreizējais bankas izpilddirektors – Deivids Dramers) – izvilkām no savas pakaļas,» telefonsarunās par valstij lūgto palīdzību izteicies menedžeris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rietumu bankas līdzīpašnieks Desmonds nopelnījis miljoniem eiro

, 04.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumu bankas līdzīpašnieks, Īrijas miljardieris un finansists Dermots Desmonds pēdējo nedēļu laikā ir pārdevis daļu viņam piederošo akciju divās lielākajās īru bankās Bank of Ireland un Allied Irish Banks, nopelnot miljoniem eiro.

D. Desmonds janvārī iegādājās teju 0.6% daļu Allied Irish Banks un 0.9% daļu Bank of Ireland, kļūstot par lielāko neinstitucionālo investoru katrā no abām bankām un vairojot uzticību šīm kredītiestādēm, kuras Īrijas valdība gada sākumā bija spiesta glābt no kraha, ziņo Diena, atsaucoties uz aģentūru BNS.

Irish Independent norāda, ka neesot skaidrs, vai D. Desmonda īpašumā vēl ir saglabājušās akcijas šajās bankās, taču viņa peļņa darījumā esot mērāma miljonos eiro, jo kopš gada sākuma Allied Irish Banks un Bank of Ireland akciju cena bija strauji cēlusies. Finansista lēmums atbrīvoties no akcijām tirgū ir izraisījis bažas, vai abas bankas spēs pārvarēt pašreizējo finanšu krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība pieņēmusi lēmumu pārtraukt izmeklēšanu nogrimušā prāmja Estonia lietā, ziņo lenta.ru.

Ministru kabinets noklausījās pēc kārtas ceturto atskaiti, kuru prāmja Estonia nogrimšanas iemeslu izmeklēšanas gaitā sagatavojusi šim nolūkam speciāli izveidota komisija, un secinājusi, ka pašreizējā informācija nespēs sniegt pilnvērtīgas atbildes par prāmja nogrimšanas iemesliem. Saistībā ar šo lēmumu komisija tika likvidēta.

Pēdējā atskaitē par prāmja Estonia bojāejas galvenajiem iemesliem tika minētas kuģa nepilnīgās konstrukcijas un nepateicīgie laika apstākļi. Šī atskaite apstiprina jau 1997. gadā izdarītos secinājumus, kuros bija teikts, ka prāmis bija nogrimis defekta dēļ priekšējā vizierī, kurš neizturēja smagos laika apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES trīs Īrijas bankās iepludinās 17,5 miljardus eiro

Ritvars Bīders, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības regulators apstiprinājis 17,5 miljardu eiro lielu finansējumu trīs Īrijas bankām – Anglo Irish Bank, Allied Irish Banks un Irish Nationwide Building Society (INBS), ziņo Reuters.

Eiropas Komisija norāda, ka šo līdzekļu iepludināšana Īrijas banku sektorā nodrošinās valsts finansiālo veselību.

4,94 miljardus eiro saņems Anglo Irish Bank, 2,7 miljonu eiro – INBS, savukārt Allied Irish Banks saņems 9,8 miljardus eiro, kas tiks attiecīgi sadalīti «labajā» un «sliktajā» bankā.

Visām trim bankām vēl jāiesniedz Eiropas Komisijai detalizēti darbības plāni. Allied Irish Banks arī jāiesniedz bankas restrukturizācijas plāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrija vēlas «uzsūkt» sliktos kredītus jaunizveidotā bankā

Ritvars Bīders, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrija apsver iespēju izveidot «slikto banku», kurā tiktu apvienotas nacionalizētās bankas Anglo Irish Bank (AIB) un būvnieka Irish Nationwide finanšu divīzijas sliktie aktīvi. Šo struktūrvienību arī paredzēts izmantot, lai pārņemtu sliktos kredītus no citām grūtībās nonākušajām bankām, ziņo Reuters.

Īrijas ierēdņi izskata iespējas apvienot Irish Nationwide un AIB pēc tam, kad abas finanšu iestādes pārvietos savus aizdevumus uz Īrijas Valsts aktīvu pārvaldes aģentūru (NAMA). Jaunizveidotajā «sliktajā bankā» paliks tikai abu iestāžu sliktie kredīti, turklāt šajā finanšu iestādē tiek plānots nodot arī citu banku sliktos aktīvus.

AIB un Irish Nationwide apvienotajā finanšu iestādē varētu tikt iepludināti sliktie kredīti no tādām kompānijām kā Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Pemanent, kā arī EBS.

Lielākā problēma šī plāna realizēšanā ir finansējums jaunizveidotajai «sliktajai bankai». Tiekot izskatīta iespēja finansējumu piesaistīt no Eiropas Centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bankrotējis Īrijas bagātākais uzņēmējs

Gunta Kursiša, 11.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Šons Kvinns (Sean Quinn), kam kādreiz piederēja Īrijas bagātākā cilvēka tituls, pasludinājis sevi par bankrotējušu, vēsta Skynews.com.

Viņam ir divus miljardus vērti parādi bijušajā Anglo-Irish Bank. Līdz maksātnespējas pasludināšanai Š. Kvinns pārvaldīja multi-biljardu vērtu impēriju, kas pēdējo gadu laikā pamazām sabruka. To veicināja slepenas nu jau nacionalizētā Anglo-Irish Bank akciju spekulācijas akciju tirgū.

Brīdi, kad S. Kvinns atradās savu panākumu virsotnē, viņa bagātības tika lēstas 4,72 miljardu eiro apmērā. S. Kvinns pavēstījis, ka ir izdarījis visu, lai izvairītos no maksātnepējas. Tomēr tagad bankrots ir deklarēts Belfastas Augstākajā tiesā. Bijušā miljardiera maksātnespēja Belfastā nozīmē to, ka viņš tiks atbrīvots no parādiem gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunie maršrūti no Venspils

Jūlija Pudenko [email protected], 21.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija SKL Ferries turpinās prāmju kustību starp Sāremā un Ventspili arī 2006. gadā. SKL Ferries padomes un Ventspils pilsētas domes, ostas un muitas pārstāvju tikšanās laikā nolēma tos turpināt arī 2006. gadā. SKL Ferries padomes locekle Anu Lomp teica: «Šogad mēs sezonu beigsim 25. septembrī. Ņemot vērā pieprasījumu, mēs to pagarinājām par veselu mēnesi. Ziemas periodā mēs izstrādāsim jaunus ceļojumu piedāvājumus. Jau tagad mēs zinām, ka maijs būs īpašs mēnesis, jo tiks piedāvātas zemākas cenas skolēniem un tūristu grupām.Kuģu kompānija Scanlines savas prāmju līnijas uz Rostoku un Karlshamni no Liepājas novirzīs uz Ventspili. Tas nozīmē, ka no Venspils ostas būs divi tiešie maršruti gan uz Vāciju, gan uz Zviedriju, kas kravu pārvadājumime un pasažieriem nodrošina iespēju ceļot uz dažādām valstīm.» Šogad SLK Ferries sākot no 18. maija kopumā ir apkalpojis 13 655 pasažieru: maijā - 525, jūnijā - 2832, jūlijā - 5162 un augustā 5146. Maršrutā kursē prāmis Scania, kurš veic gan pasažieru gan kravas pārvadājumus. Prāmis var uzņemt 300 pasažierus un 60 automašīnas. Ceļojums ilgst apmēram četras stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SLK Ferries maina nosaukumu

Vēsma Lēvalde [email protected], 15.02.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 14.februāra prāmju līnijas Ventspils – Sāremā operātora „SLK Ferries“ nosaukums mainīts uz ”SSC Ferries“, kas ir saīsinājums no Saaremaa Shipping Company. Pēc „SSC Ferries“ valdes locekles Anu Lomp teiktā nosaukums mainīts, lai to vienkāršotu, kā arī lai novērstu pārpratumus, jo Eiropā jau ir zīmols, kas sākas ar saīsinājumu „SLK“. „SSC kā saīsinājums no Saaremaa Shipping Company ārzemniekiem ir labāk saprotams. Protams, tā ir tikai formalitāte un tai nesekos lielākas izmaiņas“ saka Anu Lomp. Jaunā sezona prāmja līnijā Ventspils – Sāremā atsāksies 2006. gada 1.maijā un ilgs līdz augustam, septembrim. Pasažierus apkalpos prāmis „Scania“ ar 300 pasažieru vietām un 60 vietām vieglajiem transporta līdzekļiem, bet 63 km garo ceļu prāmis veiks apmēram četras stundās. Savukārt 2005. gada nogalē prāmja līnija Ventspils – Sāremā ieguva Tūrisma attīstības valsts aģentūras rīkotā konkursa „Labakais jaunais tūrisma produkts 2005“ godalgu „Labākais jaunais tūrisma produkts transporta nozarē 2005“.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Prāmja līnija Ventspils – Sāremā sezonu slēgs 3.septembrī

Jūlija Pudenko [email protected], 22.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Saaremaa Laevakompanii» meitas uzņēmuma «SSC Ferries« apkalpotā prāmja līnija Ventspils – Sāremā savu otro sezonu slēgs 3.septembrī ar pēdējo reisu no Mintu plkst. 16:00. Saskaņā ar SSC Ferries valdes locekles Anu Lomp teikto, šogad prāmja līnijai sezona bijusi veiksmīga un, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis kopējais apkalpoto pasažieru skaits. «Pagājušajā nedēļā pasažieru skaits sasniedz rekordu un pirmo reizi kopš līnijas atklāšanas tika pārvadāti 1600 pasažieri un 300 transporta līdzekļi vienas nedēļas laikā.» Šogad no maija līdz jūlijam pavisam pārvadāti 10 910 pasažieri un 2 030 transporta līdzekļi. Kopumā sezonu novertēt varēs tikai sezonas beigās, bet jau šobrīd SSC Ferries paredz apkalpoto pasažieru pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas aizdevējiem varētu būt nepieciešami pat 14,3 miljardi eiro kā papildus kapitāls, ceturtdien paziņojusi valsts centrālā banka, ziņo MarketWatch.

Līdz ar to kopējās valsts banku glābšanas izmaksas tuvojas 50 miljardiem eiro. Šajā summā ietilpst arī pārsteidzoša turpmāka kapitāla «injicēšana» Allied Irish Banks.

Intervijā Financial Times Īrijas finanšu ministrs Braians Lenihans (Brian Lenihan) atzinis, ka valstij nav citas izvēles kā vien glābt bankas, un Anglo Irish Bank «sabrukums» novestu pie Īrijas «sabrukuma».

Centrālā banka paziņojusi, ka nacionalizētajai Anglo Irish Bank būs nepieciešami kopumā 29,3 miljardi eiro, lai segtu gaidāmos zaudējumus. Vēl 5 miljardi eiro varētu būt nepieciešami «stresa scenārijā», lai segtu negaidītus papildus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portālā Latviesi.com apkopota informācija par 104 pasākumiem 18 pasaules valstīs, kur latvieši atzīmē Ziemassvētkus un Jauno gadu. Visplašākās svinības šogad notiek ASV, kam seko Lielbritānija, Vācija un Brazīlija. Daudzviet svētku ieskandināšana notiek jau no decembra sākuma.

Latvieši Adventes laikā organizē tradicionālos Ziemassvētku tirdziņus, daudzviet notiek īpaši pasākumi tieši bērniem, bet pieaugušajiem tiek rīkotas svinīgas balles.

Plaša svētku pasākumu programma šogad sarīkota Brazīlijas latviešiem, kur lielākajos latviešu centros notiks jauniešu koru un latviešu ansambļa koncerti. Savukārt Nova Odessas pilsētā sarīkota pat īpaša svētku apsveikumu izstāde, kurā tiks izstādīti Jelgavas bērnu sūtītie Ziemassvētku apsveikumi vietējiem Brazīlijas latviešu bērniem, kuri savukārt zīmēja un sūtīja apsveikumus uz Jelgavu.

Lielbritānijā latvieši tiek aicināti uz kopīgiem Ziemassvētku dievkalpojumiem visos lielākajos latviešu centros – Derbijā, Notinghamā, Korbijā, Līdsā, Bradfordā, Londonā un Rovfantā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 1. jūlijā, jaunais LNG ātrgaitas prāmis M/S Megastar tika nokristīts Meyer Turku kuģu būvētavā, informē AS Tallink Grupp un Meyer Turku.

Videi draudzīgo prāmi kristīja bijusī Somijas prezidente Tarja Halonena.

AS Tallink Grupp valdes priekšsēdētājs Janeks Stalmeisters teica, ka kuģa būves process ir jau gandrīz pusceļā.

«Prāmja būvniecība turpinās, un līdz ar to arī notiek darbs pie jauniem un inovatīviem pakalpojumiem un risinājumiem, kas ieviesīs jaunas vēsmas Tallink Shuttle konceptā un tiks atrādīti pasažieriem līdz ar jauno prāmi. Tāpat mēs esam ļoti pagodināti, ka prezidente Tarja Halonen ir prāmja krustmāte. Tas ir apliecinājums speciāli izstrādātiem šī prāmja ārkārtīgi augstajiem videi draudzīgiem risinājumiem. Šajā skatījumā M/S Megastar būs ļoti labs vēstnesis visā nozarē,» piebilda Janeks Stalmeisters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Dienvidkorejas prāmja avārijā vēl aizvien bez vēsts pazudis 121 cilvēks

Gunta Kursiša, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākās ziņas liecina, ka kopumā Dienvidkorejas prāmja avārija paņēmusi 183 pasažieru dzīvību, taču vēl 121 pasažieris ir bez vēsts pazudis, ziņo BBC.

Dienvidkorejas prāmja avārijā bez vēsts pazudušo pasažieru tuvinieki pauda savas dusmas zivjsaimniecības ministram un krasta apsardzes priekšniekam, kas atradās glābšanas darbu koordinēšanas teltī. Amatpersonas glābšanas darbu telti ielenca saniknoti pazudušo pasažieru ģimenes locekļi. Ministrs un krasta apsardzes priekšnieks aizvadīto nakti esot pavadījuši izklāstot avarējušā kuģa pasažieru tuviniekiem, kādi darbi tiek veikti, lai atrastu pazudušos cilvēkus.

Kopumā avārijas brīdī uz kuģa atradās 476 cilvēki, no kuriem daudzi bija iesprostoti, kuģim sasveroties uz vienu pusi. Kuģis nogrima divu stundu laikā no brīža, kad sāka skanēt trauksmes signāls. No grimstošā prāmja tika izglābti 174 pasažieri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Tallink jaunā ātrgaitas LNG prāmja vārds būs Megastar

Lelde Petrāne, 22.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallink jaunais LNG ātrgaitas prāmja, kas tiks piegādāts 2017.gadā, vārds būs Megastar.

Šis prāmja vārds izvēlēts no 21 550 iesniegtajiem priekšlikumiem, kas saņemti publiskā konkursā par jaunā LNG prāmja vārdu. 2016.gada 9.februārī tiks ielikts prāmja ķīlis Meyer Turku kuģu būvētavā, aizsākot kuģa būves procesu sausajā dokā.

Tallink Grupp pārstāvis Janeks Stalmeisters skaidro: «Tā kā Megastar būs viens no lielākajiem šāda tipa prāmjiem pasaulē, vārds perfekti izsaka prāmja īpašības un būtību. To ir arī viegli izrunāt igauņu, somu, zviedru, latviešu un citās valodās. Tā kā daudzi konkursa dalībnieki bija minējuši tieši šo vārdu, tad mēs to saskatām arī kā mūsu pasažieru vēlēšanos.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāremā prāmi atzīst par veiksmīgu projektu

Vēsma Lēvalde [email protected], 20.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija SLK Ferries turpinās prāmju kustību starp Sāremā un Ventspili arī 2006. gadā, informē Ventspils Tūrisma informācijas centrs. SLK Ferries padomes un Ventspils pilsētas domes, ostas un muitas pārstāvju tikšanās laikā Ventspilī visas puses šī gada braucienus atzinušas par veiksmīgiem un tādēļ nolēma tos turpināt arī 2006. gadā. Saskaņā ar SLK Ferries padomes locekles Anu Lompas (Anu Lomp) teikto, kompānija jauno sezonu sāks 2006. gada pirmajā maijā un turpinās līdz septembra beigām, tāpat kā šogad. Sākot no 18. maija, ir apkalpojusi 13 665 pasažierus: maijā - 525, jūnijā - 2832, jūlijā - 5162 un augustā 5146. Maršrutā kursē prāmis Scania, kurš veic gan pasažieru, gan kravas pārvadājumus. Prāmis var uzņemt 300 pasažierus un 60 automašīnas. Ceļojums ilgst apmēram četras stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Prāmja līnija Ventspils - Sāremā atzīta par labāko jauno tūrisma produktu

Jūlija Pudenko [email protected], 12.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada novembra beigās Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) izsludināja konkursu par labākajiem jaunajiem tūrisma produktiem Latvijā 2005.gadā. Par konkursa uzvarētāju nominācijā «Labākais jaunais transporta pakalpojumu un kruīzu tūrisma produkts 2005» tika noteikta prāmju kompānijas «SLK Ferries» prāmja līnija Ventspils – Sāremā. 2005.gada 17.maijā prāmju kompānija «SLK Ferries» atklāja jaunu prāmja satiksmi starp Ventspils ostu un Mintu ostu Sāremā salā. Prāmis sezonas laikā kursēja 4 reizes nedēļā, bet vasaras vidū jau 6 reizes nedēlā, piedāvājot īpašas atlaides skolēnu grupām un ģimenēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Igaunijas tūrisma operatori iepazīst Ventspili

Vēsma Lēvalde [email protected], 12.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 12. maijā, Ventspilī notiek Igaunijas tūrisma uzņēmēju vizīte. To rīko prāmju kompānija „SSC Ferries“ sadarbībā ar Ventspils pilsētas domes Tūrisma informācijas centru, lai veicinātu prāmja līnijas Ventspils – Sāremā attīstību un Ventspils, kā ceļojuma galamērķa, atpazīstamību. Igaunijas tūrisma speciālisti Ventspilī ieradās ceturtdien, 11. maijā, ar prāmi „Scania“ un nakšņoja Olimpiskā centra „Ventspils“ viesnīcā. Viesiem ieplānota plaša Ventspils apskates ekskursija ar vecpilsētas, Ostas ielas promenādes, Zilā karoga pludmales, Jūrmalas parka ar „Enkuru taku“ un „Džungļu taku“ u.c. objektu apskati. Ventspils muzejs Igaunijas tūrisma uzņēmējus 12.maijā iepazīstinās ar saviem šīssezonas jaunumiem. Livonijas ordeņa pilī, papildus pils apskatei, viesi varēs izmēģināt roku šaušanā ar viduslaiku lokiem, kā arī izšaut zalvi ar pils lielgabalu. Savukārt Piejūras brīvdabas muzejā igauņus gaida sveču liešana „Lībiešu sētā“, brauciens ar tvaika dzinēja lokomotīvi „Mazbānītis“ un vizināšanās ar Velodrezīnu. Pēc Ventspils Tūrisma informācijas centra apkopotās naktsmītņu statistikas datiem, pēdējo gadu laikā Igaunijas un Somijas tūristu skaits krasi pieaug. Ja 2002.gadā Ventspilī nakšņoja tikai 128 somu tūristu un 251 Igaunijas ceļotājs, tad 2005.gadā šis skaitlis ir izaudzis jau līdz 975 somiem un 2370 Ventspilī nakšņojošiem igauņiem. Ņemot vērā statistikas datus, kopmānija „SSC Ferries“ un Ventspils Tūrisma informācijas centrs cer, ka ar šīs ārvalstu tūrisma speciālistu vizītes palīdzību arī 2006.gadā turpinās pieaugt tūristu plūsma no Igaunijas un Somijas un ka arvien biežāk nokļūšanai uz Ventspili ceļotāji izmantos prāmja līniju Sāremā – Ventspils.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Allied Irish Bank Latvijā nīkuļo

Ieva Mārtiņa, 16.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākusī Īrijas Allied Irish Bank filiāle Latvijā aktīvu darbību neveic, vien nodarbojas ar esošo kredītu apkalpošanu.

Allied Irish Bank Latvijas tirgū ienāca 2008.gada februārī, no Latvijā strādājošā Baltijas Amerikas Uzņēmējdarbības Fonda iegādājoties AmCredit hipotekārās kreditēšanas operācijas Latvijā (arī Igaunijā un Lietuvā). Izskatās, ka Allied Irish Bank (AIB) Latvijas filiāle kredītus paspēja izsniegt vien dažus mēnešus, jo jau 2008.gada novembrī Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) paziņoja par hipotekārās kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu uz nenoteiktu laiku. Kreditēšana nav atjaunota joprojām un pagaidām šādu plānu arī nav, Db uzzināja Allied Irish Bank Latvijas filiāles birojā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Tallink Grupp un Meyer Turku Oy ziņo, ka šodien, 4. augustā, ar metāla griešanas ceremoniju Turku kuģu būvētavā ir uzsākta jaunā Tallink LNG ātrgaitas prāmja būvniecība. Prāmi paredzēts izmantot satiksmei maršrutā starp Tallinu un Helsinkiem.

Prāmis bruģēšot ceļu jaunai ērai ātrgaitas prāmju satiksmē Tallina – Helsinki maršrutā.

Turku kuģu būvētavai 2016. gadā šis pasūtījums palielinās produkcijas apjomu par 30%, salīdzinot ar 2015. gadu.

Prāmis būs aptuveni 212 m garš ar 2 800 pasažieru vietām. Prāmja būvniecība izmaksās aptuveni 230 miljonus eiro. Prāmis tiks būvēts Turku kuģu būvētavā Meyer Turku Oy, un tā piegāde ir plānota 2017. gada sākumā. Uz jaunā prāmja tiks nodrošinātas aptuveni 300 darbavietas. Jaunais prāmis kā degvielu izmantos sašķidrināto dabasgāzi (LNG). Ar bruto tonnāžu 49 000 t un ātrumu 27 mezgli jaunais prāmis būs ar būtiskiem uzlabojumiem energoefektivitātē. Korpusa forma samazinās straumes pretestību un nodrošinās prāmim labu kursēšanu ledus apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Igaunija vadīs izmeklēšanu saistībā ar jaunu informāciju par prāmja Estonia katastrofu

LETA--BNS, 28.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunija vadīs jaunu izmeklēšanu par 1994.gadā notikušās prāmja "Estonia" katastrofas apstākļiem saistībā ar informāciju, ko atklājusi tai veltītas dokumentālās filmas uzņemšanas grupa, pirmdien paziņojis premjerministrs Jiri Ratass.

Dokumentālisti, kas, nirstot pie vraka, uzņēma filmu telekanālam "Discovery", pērnruden atraduši prāmja korpusā četrus metrus lielu caurumu, ko iepriekš daļēji sedza jūras dibena nogulumi, vēstījis laikraksts "Postimees".

"Ir jāveic jauna tehniskā izmeklēšana par "Estonia" bojāejas apstākļiem. No mūsu puses izmeklēšana ietvers zemūdens novērojumus, par to esam informējuši Somiju un Zviedriju," norādījis Ratass. "Gribam, lai patiesība nāk gaismā."

Pēc viņa teiktā, visas trīs valstis vienojušās, ka jauno izmeklēšanu vadīs Igaunija.

Ārlietu ministrs Urmass Reinsalu norādījis, ka jaunā izmeklēšana balstīsies uz 1997.gadā publiskoto izmeklēšanas galīgo ziņojumu, tomēr būs pilnīgi autonoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši svinēs Jāņus arī ārpus Latvijas

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta portāls latviešiem ārzemēs www.latviesi.com jau otro gadu aicina Latvijas pārstāvniecības, latviešu organizācijas un kopienas iesūtīt informāciju par Jāņu svinību pasākumiem ārpus Latvijas. Šogad apkopota informācija par 31 svinību vietu 13 pasaules valstīs un zināms, ka viens no lielākajiem Jāņu pasākumiem notiks Krievijā - Bobrovkā.

Latvieši ārzemēs Jāņu pasākumus vairākumā gadījumu rīko, ievērojot latviskās tradīcijas - pinot vainagus, gatavojot cienastu, aizdedzot Jāņu ugunis, dziedot līgo dziesmas un gada visīsāko nakti pavada kopā ar ģimenēm, draugiem un kaimiņiem, informēja Latvieši.com galvenais redaktors Indulis Bērziņš.

Pēc iesūtīto datu apkopošanas, jau šobrīd ir zināms, ka viens no lielākajiem Jāņu pasākumiem notiks Krievijā - Bobrovkā, kur kopā ar Līgo svētkiem, rīkojot vērienīgas svinības, tiks atzīmēta arī latviešu Augšbebru ciema 110 gadu pastāvēšanas jubileja, kurā piedalīsies arī Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis, Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns un delegācija no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Ekonomiskajai sadarbībai ar Somiju ir liels potenciāls gan eksporta, gan investīciju piesaistes ziņā," norāda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

"Šobrīd Somijas investori saīsina savas piegādes ķēdes un vēlas ražošanu izvietot pēc iespējas tuvāk, kas ir lieliska iespēja Latvijai, jo Ziemeļvalstis visu Baltijas reģionu drošības ziņā uztver kā savu vietējo tirgu. Stimulu sadarbības aktivizēšanai starp Latviju un Somiju deva arī kompānijas "Tallink" šovasar atklātā prāmja līnija Helsinki-Rīga. Tiekoties ar kompānijas "Tallink" vadību, uzsvērām, ka esam ieinteresēti, lai šāds maršruts saglabātos arī turpmāk," viņš paskaidro.

Laika periodā no 18. līdz 19. augustam K.Rožkalns darba vizītē apmeklēja Somiju, kur tikās ar uzņēmuma "Tallink" vadību un vairākiem esošajiem un potenciālajiem investoriem, kā arī uzsāka sarunas par sadarbības veidošanu ar Somijas valdības finansēto VTT Tehniskās izpētes centru, kurā pie dažādu inovāciju attīstības strādā vairāk nekā 2 tūkstoši pētnieku. Vizītes laikā panākta vienošanas par vairākām potenciālo Somijas investoru vizītēm Latvijā šā gada septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēku skaits, par kuriem apstiprinātas ziņas, ka viņi zaudējuši dzīvību pirms nedēļas Dienvidkorejas piekrastē notikušajā prāmja Sewol avārijā, pieaudzis līdz 150, vēsta mediji. Vēl 150 cilvēki joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Traģiskā avārija notika 16.aprīlī Dienvidkorejas rietumu piekrastē.

Glābšanas un meklēšanas darbiem kļūstot intensīvākiem, akvalangisti trešdien kuģa vrakā uzgājuši arvien jaunu bojāgājušo mirstīgās atliekas, vēsta ziņu aģentūra Yonhap.

Kopumā uz avarējušā prāmja klāja atradās 476 pasažieri un apkalpes locekļi, arī 320 skolēni, kuri kopā ar 15 skolotājiem atradās ceļā uz Čedžu salu, kas ir populāra atpūtas vieta.

Izmeklētāji izslēguši iespēju, ka kuģis uztriecies kādai zemūdens klintij un tiek uzskatīts, ka prāmis apgāzies, zaudējot līdzsvaru pēc strauja pagrieziena.

Sestdien tika arestēts kuģa kapteinis, kas negadījuma brīdī neatradās prāmja vadības telpā, un vēl divi apkalpes locekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru