Citas ziņas

Valsts prezidenta vizītes ietvaros Latvijas uzņēmēji apmeklēs Horvātiju

, 02.09.2008

Jaunākais izdevums

Trešdien, 3. septembrī sāksies Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera Valsts vizītē Horvātijā, kuras ietvaros Horvātiju apmeklēs arī uzņēmēju delegācija. Uzņēmēju delegācijā būs pārstāvēti 26 Latvijas uzņēmumi no celtniecības, informācijas tehnoloģiju, pārtikas ražošanas, metālapstrādes, tūrisma, transporta un loģistikas, kā arī veselības aprūpes nozarēm.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) rīko uzņēmējiem ekonomiskā bloka programmu, kas palīdzēs iepazīt Latvijas uzņēmējiem interesanto un vēl neapgūto Horvātijas tirgu. Vizīte Horvātijā noslēgsies 6. septembrī, Db.lv informē LIAA Mārketinga un komunikāciju departaments.

Ceturtdien, 4. septembrī Latvijas un Horvātijas uzņēmēji tiksies biznesa forumā, kuru LIAA rīko sadarbībā ar Horvātijas Ekonomikas kameru un Horvātijas Tirdzniecības un investīciju veicināšanas aģentūru (Croinvest). Pēc foruma sekos abu valstu uzņēmēju divpusējās tikšanās.

Savuārt piektdien Latvijas uzņēmējiem būs iespēja tikties ar Horvātijas Primorsko-goranska un Rijekas reģionu uzņēmējiem.

2007. gada nogalē Horvātija bija Latvijas 70. lielākais eksporta un 46. lielākais importa partneris.

Šobrīd Latvijas uzņēmēji uz Horvātiju galvenokārt eksportē koksni un tās izstrādājumus, mašīnas un mehānismus, akmens, ģipša, cementa, stikla un keramikas izstrādājumus, tekstilizstrādājumus un metāla izstrādājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vākta informācija par sociālajām garantijām Zatleram un dzīvesbiedrei

Lelde Petrāne, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākumā, vēl vairākus mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām, Latvijas vēstniecības Eiropā saņēmušas Valsts prezidenta kancelejas uzdevumu noskaidrot, kāda šajās valstīs ir prakse attiecībā uz sociālo garantiju piešķiršanu prezidenta laulātajam un eksprezidentam.

Atsevišķi diplomāti šo interesi uztvēruši kontekstā ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un Valda Zatlera un viņa laulātās draudzenes Lilitas Zatleres vēlmi pamatot sev sociālo garantiju piešķiršanu nepārvēlēšanas gadījumā, vēsta portāls pietiek.com.

Portāla rīcībā esošā informācija liecinot, ka Zatlera kanceleja apsvērusi virzīt grozījumus likumā, lai uz Lilitu Zatleri attiektos tādas pašas dāsnas garantijas kā uz kaimiņvalsts Igaunijas pirmo lēdiju.

Valsts prezidenta kancelejas uzdevums caur Ārlietu ministriju (ĀM) izsūtīts Latvijas vēstniecībām Austrijā, Čehijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Polijā, Portugālē, Slovēnijā, Somijā, Ungārijā un Vācijā. ĀM vēstule, ko parakstījis ministrijas politiskais direktors Andris Razāns, Par Valsts prezidenta sociālajām garantijām un laulātā statusu vēstniecībām izsūtīta 2011. gada 25. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu 35 gadu vecumā Edgars Rinkēvičs ir piedzīvojis spožu karjeru – ilgu laiku sabijis Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra amatā, bet brīdī, kad pie viņa viesojās Numurs, viņš tieši septiņas dienas pildīja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja pienākumus.

Vieni viņu dēvē par pelēko kardinālu, otri uzskata, ka tieši viņa spēkos ir padarīt Valsts prezidenta politiku un izturēšanos respektējamāku un pat agresīvāku, trešie – baidās tikt atlaisti no darba. Pašam Edgaram Rinkēvičam viedoklis ir skaidrs — diez vai Latvija ir gatava tautas vēlētam prezidentam, turklāt nekas slikts nenotiktu, ja augstākā valsts amatpersona nebūt nebūtu bezpartijiska.

picturegallery.ffb901e3-fe0d-4afd-b588-27a1d38512f9

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no 2018. gada 2. aprīļa līdz 7. aprīlim darba vizītes ietvaros apmeklēs Amerikas Savienotās Valstis un 8. aprīlī un 9. aprīlī Franciju, vēsta pieejamā informācija Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā.

Vizītes ietvaros Valsts prezidents otrdien, 3. aprīlī, piedalīsies trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā Vašingtonā.

«Samitā, kas veltīts Baltijas valstu simtgadei, plānots pieņemt deklarāciju, kurā sagaidām spēcīgu politisku vēstījumu attiecībā uz ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un aizsardzībai. Samita laikā plānots iezīmēt turpmāko Baltijas valstu un ASV sadarbību, īpaši drošības un aizsardzības jomā, kā arī sadarbību ekonomikā, enerģētikā, izglītībā un citās jomās,» uzsver Raimonds Vējonis.

Pēc samita Vašingtonā Valsts prezidents apmeklēs Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām «Facebook» un «Google». Tāpat darba vizītes laikā plānots LIAA pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kanādas parlamenta Senāta delegācija dosies uz Liepāju

Vēsma Lēvalde, Db, 18.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. janvārī Liepājā viesosies Kanādas parlamenta Senāta priekšsēdētājs Noels Kinsela (Noël Kinsella) un viņa vadītā delegācija, kas iepazīstas ar sadarbības iespējām Latvijā.

Vizītes laikā N.Kinsela Liepājā apmeklēs ūdenslīdēju skolu un apskatīs jūras spēku flotili, tiksies arī ar Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieku Gunāru Ansiņu. Kopā ar N.Kinselu Liepāju apmeklēs arī viņa kundze Anna Kinsele, kurai paredzēta speciāla programma. Viņa plāno apskatīt Amatnieku namu. Kanādas Senāta priekšsēdētāja viesošanās Liepājā ir oficiālās vizītes Latvijā ietvaros, kas notiek no 17. līdz 22. janvārim. Kanādas Senāta priekšsēdētājs tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi.

Tikšanās laikā plānots pārrunāt iespējas attīstīt sadarbību starp abu valstu ostām un augstākās izglītības iestādēm, kā arī veicināt sadarbību lauksaimniecībā un enerģētikas jomā. Vizītes ietvaros Kanādas Senāta priekšsēdētājam paredzētas tikšanās arī ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, kā arī vairākiem ministriem. N.Kinsela apmeklēs arī Latvijas Okupācijas muzeju, tiksies ar divu augstskolu rektoriem un apmeklēs Rīgas brīvostu, kā arī, pirms došanās uz Liepāju - Ventspils brīvostu. 21.janvārī Kanādas Senāta priekšsēdētājs Priekuļos apmeklēs laukaugu selekcijas institūtu. Kanādas parlamentu vizītē pārstāvēs arī senatori Deniss Dosons (Dennis Dawson) un Pērsijs Moklers (Percy Mockler).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas atlaišanas procesa juridiskā analīze

Valsts prezidenta juridiskā padomniece Dr.iur Inese Lībiņa-Egner, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. Valsts prezidenta rīkojums par Saeimas atlaišanu

1) Satversmes 48.pants nosaka, ka Valsts Prezidentam ir tiesība ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Satversmē nav noteikti termiņa ierobežojumi Valsts prezidenta tiesībām saistībā ar tuvojošamies Valsts prezidenta, Saeimas vai citām vēlēšanām. Valsts prezidents ir pilntiesīgs, t.i., viņam ir visas Satversmē noteiktās kompetences, līdz savu pilnvaru termiņa pēdējai dienai. Amata pildīšanas termiņa beigu tuvums neietekmē viņa kompetences apjomu.

2) Valsts prezidents pieņem lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu nevis patstāvīgu lēmumu atlaist Saeimu. Lēmumu par Saeimas atlaišanu pieņem tauta tautas nobalsošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par prezidenta pagaidu rezidenci varētu kļūt Melngalvju nams

Lelde Petrāne, 24.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar SIA Rīgas Nami ir konceptuāli izvērtējusi iespēju Rīgas pils remonta laikā kā Valsts prezidenta pagaidu rezidenci Rīgā nomāt Rīgas Nami pārvaldījumā esošo Melngalvju namu.

Patlaban vēl nav veikti detalizēti aprēķini un noskaidrota nepieciešamā platība, bet ir izvērtēta teorētiska iespēja Melngalvju namā strādāt Valsts prezidenta kancelejai.

Atšķirībā no ASV bijušās vēstniecības telpām, kas no Valsts nekustamo īpašumu aģentūras (VNĪA) pārvaldījumā esošajiem objektiem tika piedāvāts Valsts prezidenta pagaidu rezidencei un bez ievērojama remonta nav lietojama, Melngalvju namā nav nepieciešami būtiski kapitālieguldījumi un laiks, lai veiktu priekšdarbus telpu pielāgošanai. Otrkārt, nomājot telpas Melngalvju namā, Valsts prezidenta kancelejai papildus nebūtu jāmaksā par reprezentācijas telpu nomu valsts vizīšu svinīgajiem pasākumiem, kas ievērojami ekonomētu budžeta līdzekļus. Šajā gadā vien tiek plānotas vairākas ienākošās valsts vizītes, un tā kā Rīgas pils ierobežotais telpu daudzums liedz iespēju valsts vizītēs pilī organizēt visus svinīgos pasākumus, Valsts prezidenta kancelejai jau vairākus gadus nākas īrēt papildus telpas gan valsts vizītēm, gan citiem plašāk apmeklētiem Valsts prezidenta pasākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lilitas Zatleres dalība vizītēs ir protokola jautājums

Atis Rozentāls, Db, 09.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta dzīvesbiedras Lilitas Zatleres piedalīšanās oficiālās ārvalstu vizītēs notiek saskaņā ar protokolu un tās izmaksas ir nebūtiskas, norāda Valsts prezidenta preses dienests.

Valsts pirmo personu dzīvesbiedru dalība vizītēs nevar uzskatīt tikai un vienīgi par tradīcijas jautājumu, tas ir arī protokola jautājums, izteicās Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa. Jau ziņots, ka Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere piedalīsies Pasaules ekonomikas forumā Davosā, kur plānojusi veidot neformālos kontaktus. «Valsts Protokols paredz, ka dzīvesbiedri ir oficiālie delegāciju pārstāvji gan valsts, gan oficiālajās, gan darba vizītēs. Runājot par izmaksām, Valsts prezidenta kundzes dalība vizītēs tiek rūpīgi izvērtēta katrā konkrētā gadījumā un tikai tad tiek pieņemts lēmums par dalību. Piemēram, valsts vizīšu ietvaros, kuras parasti notiek 2 dienas, diplomātiskais protokols nosaka, ka uzņemošā valsts parasti nodrošina dzīvošanu, iekšzemes transportu, oficiālās ēdienreizes. Līdz ar to izmaksas ir nebūtiskas, kas ir komandējuma dienas naudas un apdrošināšanas izdevumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Dziesmu un deju svētkus apmeklēs 44% ekonomiski aktīvo rīdzinieku - kā skatītāji Dziesmu un deju svētkus apmeklēs 35% iedzīvotāju, bet kā dalībnieki - 9%.

Kādos no iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem ir piedalījušies vairāk nekā 80% no aptaujātajiem rīdziniekiem, kuri šogad svētkos piedalīsies gan kā skatītāji, gan kā dalībnieki.

Dziesmu un deju svētki īpaši lielu popularitāti ir izpelnījušies vecāku cilvēku vidū. Ap 60% iedzīvotāju vecumā no 45 līdz 64 gadiem pasākumus noteikti apmeklēs gan kā skatītāji, gan kā dalībnieki. Vislielākā iedzīvotāju daļa jeb vairāk nekā divas trešdaļas, kas plāno apmeklēt Dziesmu un deju svētkus, ir vecumā pēc 65 gadiem. Aptaujāto jauniešu vidū tikai nepilni 40% plāno apmeklēt Dziesmu un deju svētkus gan kā skatītāji, gan kā dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) Valsts prezidenta amatam nolēmusi virzīt ilggadējā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) kandidatūru, šodien preses konferencē paziņoja JV pārstāvji.

JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis informēja, ka JV šodien ir oficiāli pieteikusi Rinkēviča kandidatūru. Līdz ar JV iepriekš atbalstītā kandidāta, pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita lēmumu nekandidēt partiju apvienības Saeimas frakcija pārrunāja, vai paši ir gatavi izvirzīt savu kandidātu, un pieņēma lēmumu virzīt Rinkēviču.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) izteica pateicību Valsts prezidentam Levitam par viņa darbību sabiedrības, Latvijas labā. Tā kā Levits trešdien paziņoja, ka nekandidēs uz Valsts prezidenta amatu, tad JV "ļoti īsā laikā un ļoti lielā vienprātībā" nonāca pie lēmuma par ārlietu ministra Rinkēviča izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam, sacīja valdības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ir pilntiesīga un var vēlēt prezidentu līdz Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nav pasludinājusi referenduma rezultātus par Saeimas atlaišanu.

«Laikā no atlaišanas ierosināšanas līdz tautas nobalsošanai Saeima ir pilntiesīga. Saeima turpina Valsts prezidenta vēlēšanas procedūru,» žurnālistiem svētdien norādīja prezidenta padomniece Inese Lībiņa - Egner.

«Satversme viennozīmīgi gan no sava burta, gan no gara paredz, ka laikā no prezidenta rīkojuma līdz tautas nobalsošanai Saeima ir pilntiesīga visā savā darbības apjomā. Saeima turpina visu savu kompetences jautājumu risināšanu, tajā skaitā, ja šajā laika posmā Saeimas kompetencē ir lemt par jauna Valsts prezidenta ievēlēšanu, tad šāda kompetence Saeimai arī ir,» skaidroja padomniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pārtikas preču ražotāji noieta tirgus varētu meklēt Balkānu valstīs, tostarp Horvātijā, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pēdējo gadu laikā Latvijas eksporta apjomi uz Horvātiju ir palielinājušies, ko veicinājusi šīs valsts iestāšanās Eiropas Savienībā 2013.gada 1.jūlijā. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, pagaidām gan Latvijas uzņēmēju eksporta apjomi uz šo valsti ir ļoti mazi - aizvadītajā gadā Latvijas un Horvātijas kopējais preču tirdzniecības apgrozījums sasniedza 11,99 miljonus eiro, ierindojot šo valsti 59. vietā tirdzniecības partneru sarakstā. Latvijas uzņēmēju eksporta apjoms uz Horvātiju sasniedzis 4,55 miljonus eiro, kas ir par 31,9% jeb 1,1 miljonu eiro vairāk nekā 2013. gadā, savukārt importa apjoms no Horvātijas uz Latviju sasniedzis 7,43 miljonus eiro, kas ir par 70,8% jeb 3,08 miljoniem eiro vairāk nekā 2013. gadā. Tādējādi Latvijai ar Horvātiju ir negatīva preču tirdzniecības bilance 2,88 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Valdība atbalsta Horvātijas pievienošanos Eiropas Savienībai

Egons Mudulis, 06.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets atbalstījis līgumu starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un Horvātijas Republiku (HR) par HR pievienošanos ES. Par likumprojektu, kas paredz ratificēt pievienošanās līgumu, vēl jālemj Saeimai.

Horvātijai pievienojoties ES vienotajai tiesiskajai un ekonomiskajai telpai ar brīvu preču, pakalpojumu, kapitāla un darbaspēka kustību, tiks atvieglotas Latvijas iedzīvotāju iespējas veikt uzņēmējdarbību ar Horvātiju, iesaistīties dažādās apmaiņas programmās un dibināt kontaktus, norāda Ārlietu ministrija.

Pozitīvā ietekme uz Latvijas sabiedrības grupām nesīs arī finansiālos ieguvumus: Latvijas tirdzniecība ar Horvātiju brīvas preču kustības ietvaros bez muitas barjerām (tarifiem un kvotām) un citiem ierobežojumiem veicinās tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu, tūrisma apmaiņu, tādējādi palielinot arī Latvijas budžeta nodokļu bāzi. Pastarpināti finansiālie ieguvumi ir gaidāmi arī no pieaugušajām iespējām aktivizēt ekonomiskās attiecības ar Horvātijas kaimiņvalstīm Balkānu reģionā, kas ir 20 miljonu cilvēku liels, no Latvijas uzņēmēju puses līdz šim praktiski neapgūts tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers prasīs «nelielu pagaidu mitekli», jo 1200 latu īre ir par dārgu

LETA, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka Ministru kabineta apstiprinātā summa - 1200 lati mēnesī - par pagaidu dzīves vietas nodrošināšanu eksprezidentam ir nesamērojami liela.

Lai taupītu valsts naudu, Zatlers lūgs viņam nodrošināt «nelielu pagaidu dzīvokli», aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā. Ņemot vērā, ka Zatlers kā bijušais Valsts prezidents turpinās pildīt virkni sabiedrisko pienākumu - parasti bijušās valsts pirmās amatpersonas tiek aicinātas gan lasīt lekcijas, tikties ar nevalstiskajām organizācijām, studentiem, skolēniem, gan arī atbalstīt dažādus sabiedriskus projektus un kustības jeb patronāžas -, šīs telpas tiks arī izmantotas darba vajadzībām, norāda preses dienestā.

Preses dienests atgādina, ka, lai taupītu valsts budžeta naudu, jau 2007.gadā Jūrmalas rezidences remontdarbu laikā Zatlers atteicās no piedāvātās pagaidu īres vietas un dzīvoja rezidencē tās remonta laikā, tādējādi ietaupot valsts naudu, kas tiktu tērēta papildu telpu īrei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Raizes, ka Latvijas tūristus Horvātijā izmitinās necilvēcīgos apstākļos, nav piepildījušās

Lelde Petrāne, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas ienākošā tūrisma operators Aba Tours iepriekš vērsās ar pretenziju pret Latvijas tūrisma operatoru SIA Auto Prieks, kas organizēja braucienu uz Horvātiju. Tika paustas bažas, ka tūristus izmitinās necilvēcīgos apstākļos. Taču, kā liecina atsauksmes internetā, atgriežoties pēc šī ceļojuma, klienti ir apmierināti.

«Izmantojot Horvātijas kūrortu popularitāti, Auto Prieks apzināti maldina cilvēkus, piedāvājot viņiem atpūtu tūristu bāzē Jambo pilsētiņā Klekā par dempinga cenu. Reklamējot Adrijas jūras piekrasti un pilsētiņu Kleku, Auto Prieks apzināti noklusē faktu, ka apartamentos Jambo nav ne apsildes, ne kondicioniera, kurš veiktu apsildes funkciju. Visu betona mājiņu sienas ir pārklātas ar pelējumu, savukārt mājiņas ir pilnas ar skudrām un zirnekļiem. Dažās mājiņās ir ļoti veca santehnika, kuru nav iespējams izmantot. Horvātijas žurnālisti raksta, ka apartamentu Jambo saimnieks ir saistīts ar Horvātijas kriminālstruktūrām un ir arestēts par finanšu krāpšanu un lielu parādu. Mēs bijām nepatīkami pārsteigti uzzinot , ka Auto Prieks vedīs pirmos tūristus to Latvijas (3 autobusi, 140 cilvēki) uz Kleku jau no 23. līdz 30. martam. Nav noslēpums, ka šajā sezonā laiks Adrijas jūras piekrastē nav stabils – ir ar stipru lietu un aukstām naktīm. Bez kondicionieriem, kas aukstajā sezonā strādā kā sildītāji, apartamentos nav iespējams dzīvot,» Aba Tours citēja laikraksts Neatkarīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēbeļu koncerns IKEA, kas nesen strauji pieaugošo ražošanas izmaksu dēļ slēdza Latvijā lielāko masīvkoka plātņu ražotni Inčukalnā, 2011. gadā plāno atvērt pirmo veikalu Horvātijā.

Jaunās tirdzniecības vietas izveidē Zviedrijas mēbeļu ražotājs un tirgotājs gatavojas investēt aptuveni 300 milj. eiro, ziņo Lenta. IKEA lēš, ka gada apgrozījums Horvātijā varētu sasniegt 55 – 60 milj. eiro. Paredzēts, ka IKEA veikals iekļausies tirdzniecības centrā, kas 400 tūkst. kvadrātmetru platībā taps 20 kilometru attālumā no Zagrebas.

Db.lv jau vēstīja, ka IKEA piederošās SIA Swedwood Latvia izpilddirektors Kristers Alfs Agrens Db apstiprināja, ka kompānija ir slēgusi līmēto masīvkoka plātņu ražotni. «Esam nolēmuši slēgt šo ražotni, jo pēdējo gadu laikā saražotās produkcijas izmaksas ir kļuvušas pārāk lielas. Parēķiniet vien, cik liela bijusi inflācija Latvijā pēdējo gadu laikā,» norāda K. Agrens. Lēmums aiziet gan neesot nekādā veidā saistīts ar pasaules ekonomisko krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien vēlēs jaunu Valsts prezidentu.

Valsts prezidenta amatam pieteikti trīs kandidāti - Uldis Pīlēns, Edgars Rinkēvičs (JV) un Elīna Pinto.

"Progresīvie" Valsts prezidenta amatam virza publiskās pārvaldības eksperti Pinto. Kandidāte ir latviešu diasporas aktīviste Eiropā, septiņus gadus bijusi Eiropas Latviešu asociācijas vadītāja un pašlaik ir komunikācijas un partnerību vadītāja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā. Pirms tam strādājusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD, EK, Eiropas Ārējās darbības dienestā un Eiropas Savienības Padomē. Pinto bijusi arī pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita padomniece.

Valdošo koalīciju veidojošais "Apvienotais saraksts" (AS) augstajam amatam virzījis savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu. Savulaik viņš bijis Liepājas galvenais arhitekts un 80.gadu beigās izveidojis savu arhitekta biroju. Vēlāk Pīlēns iesaistījās uzņēmējdarbībā un aizvien ir būvniecības un industriālā koncerna "UPB" līdzīpašnieks. Politiķis savulaik piedalījies Tautas partijas (TP) Liepājas reģiona nodaļas dibināšanā, kā arī bijis TP valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas uzņēmēji dodas biznesa vizītē uz Austriju

Dienas Bizness, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai paplašinātu divpusējo sadarbību, no šī gada 8. līdz 9.aprīlim Latvijas uzņēmēju delegācija dodas uz Austriju, Vīni, lai piedalītos Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes ietvaros. Biznesa vizītes mērķis ir atrast jaunus eksporta tirgus un piesaistīt investīcijas.

Biznesa delegācijas sastāvā ir 25 Latvijas vadošie uzņēmumi pārstāvot IKT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, pārtikas un dzērienu, izglītības, finanšu, dizaina un tekstilrūpniecības, projektēšanas, metālapstrādes, mašīnbūves, tūrisma un citas jomas.

Latvijas biznesa delegācijai Vīnē notiks biznesa forums un divpusējās tikšanās abu valstu uzņēmējiem, nozaru apaļā galda diskusijas, darba grupu un individuālās tikšanās. Vizītes ietvaros plānots apmeklēt Austrijas Saimniecības kameru un Austrijas Dzelzceļa uzņēmumus.

Uzsākot vizīti, trešdien, 8.aprīlī Latvijas uzņēmēju delegācija apmeklēs Austrijas Saimniecības kameru, kur notiks informatīvais seminārs Uzņēmējdarbība Austrijā par ekonomiku un biznesa kultūru pēc kura sekos Latvijas – Austrijas biznesa forums. Foruma ietvaros tiks prezentēts transporta un loģistikas sektors Latvijā un Austrijas piedāvājums transporta un loģistikas jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Lielbritānijas uzņēmumi meklē ceļus uz Baltiju un Somiju

Gunta Kursiša, 12.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Tirdzniecības un investīciju ministrs Lords Grīns (Lord Green) otrdien sācis vizīti Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā, kuras fokusējas uz uzņēmējdarbības saišu stiprināšanu un investīciju piesaisti, informē wired-gov.net.

Vizītes laikā notiks tikšanās ar Latvijas ministru prezidentu Valdi Dombrovski, Lieutvas premjeru Andrjusu Kubiļusu (Andrius Kubilius) un Igaunijas valdības vadītāju Andrusu Ansipu (Andrus Ansip), kā arī Baltijas valstu un Somijas Ekonomikas ministriem. Tāpat Lielbritānijas Tirdzniecības un investīciju ministrs apmeklēs Somijas telefonu gigantu Nokia un divus Tirdzniecības palātu pasākumus, lai virzītu britu uzņēmējdarbības attīstību reģionā.

Vizītes laikā uzņēmumi no Jorkšīras un Hamberas apmeklēs arī Rīgu un Viļņu, un šajās pilsētās viesosies arī pretmikrobu ražotāja un piegādātāja Thomson Research Associates, modes zīmola Worn By un dzīvnieku veselības un cūkkopības uzņēmuma Garth Partnersip pārstāvji. Lietuvā L. Grīns un A. Kubiļus apmeklēs Barclays Technology Centrer, kas ir viens no četriem centriem pasaulē, kas nodrošina Baclays darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

airBaltic uz Liepāju vedīs turku žurnālistus

Vēsma Lēvalde, Db, 23.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

24.septembra vakarā Liepājā ieradīsies 10 žurnālisti no Turcijas, lai divu dienu garumā iepazītos ar Liepājas un Liepājas apkārtnes tūrisma piedāvājumu. Vizītes laikā viņi apmeklēs populārākos Liepājas tūrisma apskates objektus, izstaigājot maršrutu Liepāja kā pa notīm!, kā arī piedalīsies Karostas cietuma izrādē Aiz restēm.

Žurnālisti apmeklēs viesnīcu Jūrnieka ligzda, kur Liepājas domes pārstāvji prezentēs Liepājas pilsētu, kā arī iepazīstinās ar projektu Liepāja - Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014. Viesi tiks izmitināti viesnīcās Hotel Kolumbs, Promenade Hotel, Fontaine Hotel un viesu namos Poriņš un Roze. Vizītes laikā viņi apmeklēs arī viesnīcu Europa City Amrita Hotel un viesnīcu Līva. Vizīti organizē airBaltic un Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs (LRTIB), atbalsta visi iepriekšminētie uzņēmumi, kā arī Liepājas dome.

Žurnālistu vizītes Liepājā tiek organizētas regulāri. To mērķis ir parādīt Liepāju un Liepājas apkārtni kā interesantu un vēl neatklātu tūrisma gala mērķi citu valstu iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas zinātnieki un uzņēmēji dodas uz Austriju

Jānis Rancāns, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 12. līdz 15. septembrim Latvijas zinātnieki un uzņēmēji piedalās tirdzniecības misijā vides, biotehnoloģiju un bioenerģijas jomā Austrijā, informē Latvijas investīciju un attīstības aģentūra.

Tirdzniecības misijas ietvaros uz Austriju devās četri Latvijas uzņēmumi- AS Biotehniskais centrs, SIA Bekoteks, SIA Advanced Technologies, IK BaltBelPartner. Misijas dalībnieki pārstāv arī nesen dibināto SIA Vides, bioenerģētikas un biotehnoloģijas kompetences centrs, kā arī Latvijas Biotehnoloģijas asociāciju un Latvijas Biogāzes asociāciju.

Paralēli vizītēm uzņēmumos notiks individuālas tikšanās ar potenciālajiem biznesa partneriem, kas organizētas sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Austrijā.

Pirmajā vizītes dienā 12. septembrī zinātnieki un uzņēmēji piedalīsies seminārā par Latvijas un Austrijas sadarbības iespējām vides jautājumos. Seminārā tiks apskatīti atjaunojamās enerģijas jautājumi Austrijā un Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ir jāsadarbojas ar Krieviju. Mums ir jābūt atvērtiem Krievijas investīcijām ostās. Lai šie kravu īpašnieki, vai viņi ir Krievijas vai Baltkrievijas uzņēmēji, investētu mūsu ostās un izveidotu savus termināļus. Un tad viņi nepieļaus, ka šie termināļi stāv tukši,» intervijā saka bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss

Nav noslēpums, ka Latvijas ekonomika un it īpaši tādas nozares kā tranzīts, gaida Rietumu un Krievijas attiecību uzlabošanos, cerot, ka uzlabosies arī ekonomiskā sadarbība. Kā šajā aspektā vērtējat Helsinkos notikušo ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos?

Neapšaubāmi, ka «tirdzniecības kari» ne pie kā laba nav noveduši. Protams, ka ASV un Eiropas Savienības attiecības ar Krieviju ir ļoti ietekmējušas mūsu valsti. Ja raugāmies uz tranzīta nozari, tajā ir būtisks kritums par 30% pēdējo gadu laikā, kas ir saistīts ar šiem «ekonomiskajiem kariem». Tāpat cietusi ir pārtikas nozare. Tāpēc jebkura attiecību uzlabošanās starp ASV un Krieviju nāk Latvijai tikai par labu. Ekonomiskajai sadarbībai, Latvijas ekonomikai tā ir laba ziņa. Mēs esam saistīti ar globālo ekonomiku un neesam atrauti no globālās politikas. Krievija joprojām ir būtisks mūsu tirdznieciskais partneris un tāds vienmēr arī būs. It īpaši tranzīta jomā, kuru attīstīt mums īsti pat nav citas iespējas kā vien sadarbībā ar Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar jauniem kontaktiem un sadarbības partneriem ir noslēgusies uzņēmēju delegācijas vizīte Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE). Sadarbībā ar Kuveitu tiek saskatītas plašas iespējas tirdzniecības sakaru paplašināšanai, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Latvijas uzņēmēju vizīte Apvienotajos Arābu Emirātos norisinājās Latvijas Valsts Prezidenta Raimonda Vējoņa vizītes ietvaros no 2017.gada 25.līdz 28.februārim. Biznesa vizītē piedalījās 62 Latvijas uzņēmumu pārstāvji no izglītības, pārtikas rūpniecības, IT, kokrūpniecības, transporta un loģistikas, metālapstrādes un mašīnbūves, būvniecības, arhitektūras un plānošanas, tūrisma, medicīnas un veselības aprūpes, ķīmiskās rūpniecības un citām nozarēm.

Latvijas biznesa delegācijai AAE notika biznesa forums un abu valstu uzņēmēju kontaktbirža, kā arī individuālās tikšanās ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Vizītes laikā LIAA direktors Andris Ozols un Arābu valstu līga, kas ir reģionāla neatkarīgu arābu valstu organizācija, kurā darbojas divdesmit divas valstis un četras novērotājvalstis, parakstīja saprašanās memorandu par Latvijas – Arābu uzņēmēju biznesa padomes izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Banka iepazīsies ar ekonomisko situāciju Liepājā

Vēsma Lēvalde, Db, 19.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. maijā Liepājā notiks Latvijas Bankas (LB) padomes izbraukuma sēde, informē Liepājas pašvaldība.

Vizītes ietvaros plānota tikšanās ar Liepājas pilsētas domes pārstāvjiem un Liepājas uzņēmējiem. Vizīte Liepājā notiks divas dienas.

LB pārstāvji iepazīsies ar pilsētas ekonomisko situāciju un Eiropas Savienības projektu apgūšanu. Plānota diskusija ar pašvaldības pārstāvjiem par citiem pilsētas attīstības jautājumiem.

LB pārstāvji apmeklēs Liepājas biznesa centru, kur iepazīsies ar šeit izvietotajām metālizstrādājumu, aparatūras un iekārtu ražotnēm, apmeklēs a/s Liepājas metalurgs tēraudlietuvi, UPB holdinga kompānijas SIA Aile Grupa, SIA UPB Enerģija un Dzelzsbetona konstrukcijas rūpnīcu. Vēl šās vizītes ietvaros viesi apmeklēs a/s Liepājas papīrs un iepazīsies Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa kalendārs 21. augustam

Dienas Bizness, 21.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8:00 – 16:00 Mārupē Latvijas Pašvaldību savienības kongress

10:00 Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes sēde

12:00 Pleskavas delegācijas pārstāvji apmeklēs Straupes kooperatīvo piensaimniecības sabiedrību, bet 15:00 notiks vizītes kooperatīvajā sabiedrībā Trikātas piens un a/s Smiltenes piens, kā arī graudu kooperatīvā Zemturi un zemnieku saimniecībā Kalna Tomēni.

12:30 Ekonomikas ministrs Artis Kampars apmeklēs SIA Evopipes, kas ir viens no modernākajiem plastmasas cauruļu ražošanas kompleksiem Eiropā.

13: 25 Ekonomikas ministrs Artis Kampars apmeklēs Krievijas - Latvijas kopuzņēmumu AMO Plant, kas gada nogalē plāno uzsākt vieglo kravas automobiļu un autobusu ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru