Transports un loģistika

Velkoņu kompānija iegūst 9001:2000

Vēsma Lēvalde [email protected], 23.12.2002

Jaunākais izdevums

Privāto velkoņu kompānija SIA Ostas flote, kas darbojas Ventspils Brīvostā, 23.decembrī svinīgi saņēma kvalitātes vadības sistēmas sertifikātu ISO 9001:2000. Sertifikāciju veicis uzņēmums Bureau Veritas Quality International (BVQI).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā apvienojušās divas velkoņu kompānijas SIA PKL un SIA Ostas flote, kas strādā gan Rīgas, gan Ventspils ostās.

Apvienotās kompānijas vadītājs Reins Tintsons norāda, ka apvienošanās mērķis bijis stiprināt abu uzņēmumu konkurētspēju, jo jau tuvākajā laikā esot sagaidāms, ka Latvijā un Baltijā velkoņu tirgū ienāks arvien jaunas kompānijas – tai skaitā lielās pasaules vadošās velkoņu kompānijas, kuru flotē ir daudzi desmiti kuģu.

"Pašreizējā ekonomiskajā situācijā, Igaunijas un Latvijas velkoņu kompāniju pakalpojumu apvienošana var kļūt par labu piemēru arī citām Baltijas valstu kompānijām. Sevišķi tiem, kas cenšas pārvarēt pasaules finanšu krīzes sekas tirgos, kuros ir paaugstināts konkurences līmenis," norāda R. Tinstons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas brīvostu soda ar 45 tūkstošiem latu

, 02.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir pieņēmusi lēmumu sodīt Rīgas brīvostas pārvaldi ar 45 tūkstošu latu lielu naudas sodu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

KP Brīvostai pārmet velkoņu pakalpojumu sniedzēju SIA PKL Flote diskrimināciju, 2008. gada augustā izvirzot tam nepamatotas prasības vienlaicīgi ar Rīgas brīvostas pārvaldei piederošo velkoņu Santa un Stella darbības uzsākšanu Rīgas brīvostā. Tādā veidā Rīgas brīvostas pārvalde, uzsākot darboties velkoņu pakalpojumu tirgū, kuru tā pati regulē, radījusi sev nepamatotas priekšrocības, ierobežojot un kavējot konkurenci velkoņu pakalpojumu tirgū sev par labu.

SIA PKL Flote informē, ka Rīgas brīvostas pārvaldes darbību rezultātā, kuras atzītas par Konkurences likuma pārkāpumu, tai nodarīti zaudējumi vairāk nekā miljons latu apmērā un tā prasīs no Rīgas brīvostas pārvaldes šo zaudējumu atlīdzību, nepieciešamības gadījumā vēršoties tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EK izbeidz pārkāpuma procedūru pret Latviju par velkoņu pakalpojumu sniegšanu Rīgas brīvostā

Žanete Hāka, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija pieņēma lēmumu izbeigt pārkāpuma procedūru pret Latviju par Līguma par Eiropas Savienības darbību 49.panta pārkāpumu attiecībā uz velkoņu pakalpojumu sniegšanu Rīgas brīvostā, informē brīvostas pārvalde.

Tādējādi AS PKL Flote nav izdevies iegūt dominējošo stāvokli un iespēju paaugstināt velkoņu pakalpojumu maksas un savu peļņu.

Eiropas Komisija 2011. gadā saņēma sūdzību no AS PKL Flote, kurā tika apgalvots, ka tai tiek likti šķēršļi sniegt velkoņu pakalpojumus Rīgas brīvostā. Šī sūdzība tika iesniegta ar mērķi panākt, lai Rīgas brīvostas pārvalde izbeidz velkoņu pakalpojumu sniegšanu. Tādējādi tiktu nodrošināts AS PKL Flote dominējošs stāvoklis velkoņu pakalpojumu tirgū Rīgas brīvostā, un iespējams, ka izmantojot tirgus varu, velkoņu pakalpojumu maksa Rīgas brīvostā varētu pieaugt pat divkārtīgi. Tas negatīvi ietekmētu Rīgas brīvostas kā tranzīta kravu apkalpotājas konkurētspēju, jo pieaugtu kuģa kopējās izmaksas par Rīgas brīvostas apmeklējumu, vai arī minētās papildu izmaksas būtu jāuzņemas Rīgas brīvostā strādājošām komercsabiedrībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvostas pārvalde miljonus soda naudā maksāt nevēlas, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd strīds starp Rīgas brīv- ostas pārvaldi (RBP) un Konkurences padomi (KP), kura uzskata, ka RBP pārkāpusi konkurences tiesības velkoņu pakalpojumos, pārgājis jaunā līmenī, DB norāda Rīgas vicemērs un RBP valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks. KP gribot ostai aizliegt ar to nodarboties, liekot arī samaksāt pāris miljonu eiro.

RBP valde gatavošot ziņojumu, ko Satiksmes ministrijai iesniegt valdībā, ka divas iestādes savā starpā izturas pretēji veselajam saprātam. A. Ameriks turas pie RBP senā argumenta, ka šis līdztekus loču un tauvošanās pakalpojumiem ir nacionālās drošības jautājums arī Eiropas līmenī, jo reiz jau brīvosta privatizējusi velkoņu floti, kura aizgājusi uz Sanktpēterburgu un citviet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas brīvosta par 6,35 miljoniem eiro iegādāsies jaunbūvētu velkoni

LETA, 12.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvosta par 6,35 miljoniem eiro (4,46 miljoniem latu) iegādāsies jaunbūvētu velkoni ar ledus laušanas spējām, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) interneta mājaslapā publicētais paziņojums par lēmuma pieņemšanu. Velkoni piegādās Ļeņingradas kuģu būvētava Pella.

Kā ziņots, lai arī interesi par dalību Rīgas brīvostas ledusklases velkoņa iepirkumā izrādīja vairāku kuģu būvētavu pārstāvji no Nīderlandes, Dānijas, Polijas un Indijas, tomēr konkursā piedāvājumu iesniegusi tikai Krievijas velkoņu būvētava "Pella".

Kaut arī kuģu būvētāju mājaslapās pieejamā informācija liecina, ka velkoņa būvei nepieciešams vismaz viens gads, konkursa nolikumā tika uzsvērts, ka velkonis jāpiegādā ne vēlāk kā 120 dienās jeb aptuveni četru mēnešu laikā, skaitot no līguma noslēgšanas dienas.

Konkursa nolikumā gan tika norādīts, ka svarīgākais kritērijs konkursā būs piedāvātā kopējā cenā, tomēr papildu punktus var iegūt par velkoņu piegādes ātrumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas brīvostas valde vainu neatzīst; izlīguma naudu maksās

Egons Mudulis
, 11.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvostas valde vainu neatzīst, bet izlīguma naudu maksās

Ir piepildījušās Rīgas vicemēra un Rīgas brīvostas (RB) valdes priekšsēdētāja Andra Amerika Dienas Biznesam (13.05.2015.) paustās bažas, ka Konkurences padome (KP) grasās bargi sodīt RB pārvaldi par konkurences tiesību pārkāpumu velkoņu pakalpojumu jomā. Portāls irir.lv vēstīja, ka KP jāmaksā 1,5 milj. eiro soda nauda un līdz gada beigām jāpārtrauc šo pakalpojumu sniegšana.

Savukārt RB valde piekritusi mierizlīgumam, apņemoties trīs gadu laikā samaksāt 600 tūkst. eiro. DB jau rakstīja, ka KP izpētē esošā lieta tika ierosināta sakarā ar Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) meitas uzņēmuma – Rīgas brīvostas flotes – konkurenta AS PKL Flote iebildumiem par RBP rīcību, ar dažādiem līdzekļiem kavējot PKL Flote ienākšanu velkoņu pakalpojumu tirgū un velkoņu pakalpojumu sniegšanu klientiem, tādējādi ierobežojot konkurenci par labu pašas dibinātajam uzņēmumam. Līdz šim saistībā ar konkurences likuma pārkāpumiem velkoņu pakalpojumu jomā RBP pēc tiesāšanās bijusi spiesta samaksāt kopumā 160 tūkst. Ls (227,7 tūkst. eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Amber pārdošana kuģu ienākšanu Liepājas ostā nebremzēs

Vēsma Lēvalde, Db, 21.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan jaudīgais velkonis Amber ir pārdots, velkoņu pakalpojumu sniedzējs Amberholdings Liepāja sola nodrošināt velkoņu pakalpojumus Liepājas ostā, Db informēja Liepājas ostas pārvaldnieks Aivars Boja.

Galvenais kompānijas Amberholdings Liepāja uzdevums ir nodrošināt drošu lielo kuģu ienākšanu Liepājas ostas akvatorijā, un kompānija ir apstiprinājusi, ka turpinās pildīt līguma nosacījumus, uzsvēra A. Boja. "Līgums, kas noslēgts 2001. gadā uz 15 gadiem, paredz izmantot velkoņus ar noteiktu jaudu, nevis konkrētu velkoni Amber," norādīja ostas pārvaldnieks.

Liepājas ostā tiekot piesaistīti velkoņi no Klaipēdas ostas, un tas ir līdzīgs attālums, kā no Ventspils, kur iepriekš bāzējās velkonis Amber, Db uzzināja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldē.

Db jau ziņoja, ka velkoņu kompānija Amberholdings Liepāja, kuras 50% kapitāla pastarpināti pieder apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga bērniem, Anrijam un Līgai, nupat pārdevusi lielāko no tai piederošajiem velkoņiem, kas apkalpoja Liepājas un Ventspils ostās ienākošos lieltonnāžas kuģus. Pēc neoficiālas informācijas, ziņoja vairāki mediji, Amberholdings Liepāja piederošais velkonis Amber pārdots lielākajai somu velkoņu kompānijai Alfon Hokans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rīgas Brīvostas pārvaldei par konkurences kropļošanu jāmaksā vairāk nekā 600 000 eiro

Dienas Bizness, 12.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) 12.jūnijā parakstīja izlīgumu ar Rīgas Brīvostas pārvaldi (RBP), kas paredz, ka RBP par nodarīto konkurences kropļojumu valsts budžetā samaksās naudas sodu 622 363,40 eiro apmērā, informē KP pārstāve Inita Kabanova.

Tāpat izlīgums paredz, ka RBP pārtrauks komerciālu velkoņu pakalpojumu sniegšanu un izbeigs vairāk nekā septiņus gadus ilgušo prettiesisko vēršanos pret privātajiem velkoņu pakalpojumu sniedzējiem.

RBP ilgstoši deformēja konkurenci, izmantojot savu administratīvo varu, lai nodrošinātu konkurences priekšrocības sev piederošās SIA Rīgas brīvostas flote velkoņiem un kavētu privāto velkoņu kompāniju iespējas strādāt ostā. Pirmo reizi šādu pārkāpumu RBP darbībās KP konstatēja jau 2009.gadā, atkārtoti līdzīgs pārkāpums tika konstatēts arī 2011. gadā. Abus līdzšinējos KP lēmumus Latvijas augstākās instances tiesa atzina par pamatotiem, tomēr konkurences kropļošana brīvostā turpinājās un RBP joprojām ignorēja pienākumu ostā nodrošināt vienlīdzīgus konkurences apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Steidz iznomāt velkoņus

Egons Mudulis, 29.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pērn saņemtā pēriena no Konkurences padomes (KP) Rīgas brīvostas pārvaldei (RBP) pilnībā piederošā SIA Rīgas Brīvostas flote (RBF) novēloti ķērusies pie savu velkoņu iznomāšanas.

Iepirkuma organizēšanas process un konkursa nolikums gan liek uzdot jautājumus par to, vai tā rezultātā arī reāli pieaugs konkurence un ieguvēji būs velkoņu pakalpojumu izmantotāji galvaspilsētas ostā, piektdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Jau vēstīts, ka 2015. gada jūnijā KP parakstīja izlīgumu ar RBP, kas paredzēja, ka RBP par nodarīto konkurences kropļojumu valsts budžetā samaksās naudas sodu 622,4 tūkst. eiro apmērā, pārtrauks komerciālu velkoņu pakalpojumu sniegšanu un izbeigs vairāk nekā septiņus gadus ilgušo prettiesisko vēršanos pret privātajiem velkoņu pakalpojumu sniedzējiem. Ostai gan nebūs liegts ar saviem velkoņiem nodrošināt tai uzticētās publiskās funkcijas, tostarp ziemas navigāciju, glābšanas, ugunsdzēšanas un piesārņojuma novēršanas darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Sūdzas par ziemas navigāciju

Egons Mudulis, 08.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazo ostu attīstību kavē velkoņu trūkums; cer uz valdības atbalstu Nacionālā attīstības plāna ietvaros.

Kaut arī ziemas sezonā mazajās ostās varētu kāpināt koksnes produkcijas pārkraušanu, neatrisināts arvien ir jautājums par ziemas navigāciju jeb piemērotu velkoņu trūkums. Problēmu sarežģī tas, ka, aizsalstot Rīgas jūras līcim, pieprasījums pēc velkoņiem strauji aug, līdz ar to cenas par velkoņu pakalpojumiem, ja vien tādi ir pieejami, mazajām ostām ir par augstu.

Divu velkoņu–ledlaužu iegādi Mērsraga, Rojas un Skultes, Salacgrīvas ostām, ko paredz Nacionālā attīstības plāna (NAP) prioritāšu saraksts, ostu pārvaldnieki un stividori redz kā risinājumu nākotnē. Jāpiebilst, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Rīgas brīvostas pārvalde iespēju robežās nodrošina ledlauža pakalpojumus Irbes jūras šaurumā un Rīgas jūras līcī, savukārt ostām tie jāno- drošina savā akvatorijā un kanālā. Ostām netrūkst arī citu vajadzību, tāpēc pārvaldnieki cer arī uz NAP ietvaros paredzētajiem 33,25 milj. Ls mazo ostu infrastruktūras attīstībai. .

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas ostā izvēršas velkoņu kompānija Tug Services

Vēsma Lēvalde, Db, 04.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas ostā darbu sācis līdz šim jaudīgākais velkonis Tug 1, kas ir velkoņu pakalpojuma sniedzēja Tug Services piektais velkonis.

Velkoņa īpašniece ir Lietuvas kapitāla velkoņu pakalpojumu kompānija Tug Service, tā jauda ir 2000 ZS, velkonis aprīkots ar azimutālo piedziņu, Db informēja SIA Tug Services direktors Armīns Kronbergs. Kompānija Liepājas ostā pakalpojumus līdz šim nodrošināja ar četriem mazjaudīgākiem velkoņiem. Tug Services ir vienīgā velkoņu kompānija Liepājas ostā, kas biznesu pārņēma no LSF holdinga uzņēmuma SIA Amberholdings Liepaja. SIA Tug Services dibināta 2008. gada 13.oktobrī, reģistrēta Liepājā, Vecajā ostmalā 40, ar Ls 2000 pamatkapitālu. 2008. gada novembrī Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valde devusi tam atļauju Liepājas ostā sākt darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piedāvā tikties ar Baltkrievijas uzņēmējiem

, 06.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7. novembrī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) namā (Kr. Valdemāra ielā 35, Rīgā) notiks Latvijas uzņēmēju tikšanās ar Baltkrievijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvjiem un Baltkrievijas uzņēmējiem. Tikšanās, kuru organizē LTRK, mērķis ir veicināt biznesa kontaktu apmaiņu.

Latvijas uzņēmējiem būs iespēja iegūt informāciju par Baltkrievijas ekonomiku, sadarbības un investīciju iespējām, kā arī tikties ar baltkrievu uzņēmējiem.

Uzņēmējiem un citiem interesentiem ir iespēja tikties ar šādu Baltkrievijas uzņēmumu pārstāvjiem:

" Ivacevičdrev - mīkstās un moduļu mēbeles, zāģmateriāli, kokapstrādes izstrādājumi, sintētiskie sveķi, lamināti un detaļas mēbeļu ražošanai, apdares materiāli piesūcināti ar sintētiskiem sveķiem, masīvkoka mēbeļu plātnes.

" Molodečnomebeļ - mīkstās un moduļu mēbeles. Asortimentā apmēram 600 izstrādājumu veidi.

" Pinskdrev - virtuves, mīkstās un moduļu mēbeles, tai skaitā skolēnu un bērnu. Uzņēmums ražo un piedāvā finieri, skaidu plātnes, sērkociņus, ēvelētas detaļas, zāģmateriālus, mēbeļu plātnes. Uzņēmumā ieviesta ISO 9001-2001 kvalitātes vadības sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas ostā piesakās jauns velkoņu pakalpojumu sniedzējs

Vēsma Lēvalde, Db, 21.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valde devusi atļauju Liepājas ostā sākt darbu jaunam velkoņu pakalpojumu sniedzējam - SIA Tug Services.

Līdz šim velkoņu pakalpijumus Liepājā sniedza SIA Amberholding Liepaja. "Mums ir izdevīgi, ka ostā ienāk jauni pakalpiojumu sniedzēji. Jo vairāk kompāniju piedāvā velkoņu pakalpojumus, jo kvalitatīvāki ir šie pakalpojumi," SEZ valdes lēmumu komentēja Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš. SIA Tug Services dibināta šī gada 13. oktobrī, reģistrēta Liepājā, Vecajā ostmalā 40, ar 2000 Ls pamatkapitālu. Sabiedrības valdes loceklis ar paraksta tiesībām ir Aukstars Jānis, liecina kompānijas sniegtā informācija Latvijas Vēstnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Termināļu saglabāšana ostas rīcībā deviņdesmitajos gados bija iespējama, tā vietā tika veikta privatizācija

To sarunā ar DB norāda Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Vaicāts, vai nebūtu pienācis laiks mainīt brīvostu darbības principus, lai tās no zemju izmantotājām un infrastruktūras attīstītājām kļūtu par kravu piesaistītājām, veidojot savas loģistikas kompānijas, kā to dara un arī Latvijai iesaka Rietumvalstu ostu pārstāvji, L. Loginovs norāda, ka tad būtu jābūvē arī terminālis. Citādi iznāktu, ka visa loģistikas ķēdīte līdz ostai ir sakārtota, brīvosta piedāvā izdevīgus tarifus, bet privātie termināļi «vārtus vaļā never».

Patlaban ostām nav liegts būvēt savus termināļus, saka brīvostas pārvaldnieks. Taču sava biznesa, proti, velkoņu pakalpojumu, organizēšana novedusi pie konkurentu pretestības un tiesvedībām, lai gan velkoņu bizness bijis ekonomiski pamatots un svarīgs no ostas drošības viedokļa. Te gan jāatgādina, ka Konkurences padomi «uzcepināja» ne tik daudz tas, ka brīvosta pati sniedza velkoņu pakalpojumus, bet gan tas, ka tika diskriminēts privātais pakalpojumu sniedzējs. Rezultātā soda naudā vien Rīgas brīvosta bija spiesta maksāt 622,4 tūkst. eiro. Savukārt patlaban norit tiesvedība, kur L. Loginovs un viņa vietnieks Aigars Pečaks tiek vainoti dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, tostarp nelikumīgu prēmiju izmaksā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Nosaka velkoņu pakalpojumu kritērijus

Vēsma Lēvalde [email protected], 29.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde noteikusi kritērijus, kādiem jāatbilst firmai, kas vēlas sniegt velkoņu pakalpojumus Liepājas ostā. Firmai jāiesniedz LSEZ valdei pilna dokumentu pakete kā ikvienam uzņēmumam, kas vēlas strādāt LSEZ teritorijā, turklāt tai jāuzrāda dokuments, kas apliecina, ka firmai pieder vismaz trīs velkoņi ar kopējo jaudu ne mazāk par 3600 ZS, kā arī tai ir vismaz trīs gadu pieredze velkoņu pakalpojumu sniegšanā. "Mums bija jānosaka kritēriji, lai, mainoties pakalpojumu sniedzējam, mēs būtu droši, ka pakalpojumu minimums tiks nodrošināts," skaidroja LSEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš. Līdz šim velkoņu pakalpojumus Liepājas ostā sniedza trīs juridiskas personas - Amber Holding Latvija, Tosmares kuģubūvētava un SEZ pārvalde. Interesi par iespēju veikt šādu biznesu Liepājā izrādījusi arī Igaunijas kompānija LTS un SIA Tosmares kuģu remonts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas lielākā velkoņu operatora PLK izpilddirektors Reins Tontsons (Rein Tõntson) apgalvo, ka viņa uzņēmums, kas ir nodrošinājis pakalpojumus vienam no Rīgas brīvostas termināļu operatoriem, ticis nelikumīgi izspiests no ostas, raksta ERR.

Rīgas brīvosta esot ieviesusi jaunus noteikumus, ar kuriem ostas administrācijai ir tiesības izlemt, kur iegādāties pakalpojumus, lai gan tas ir kliedzošs ES brīvās konkurences principu pārkāpums. PLK ir astoņus gadus nodrošinājusi velkoņu pakalpojumus kādam Rīgas brīvostas naftas terminālim.

Uzņēmējs uzskata, ka, lai gan Latvijas prezidents ir noraidījis grozījumus Rīgas brīvostas likumā, tas tagad grozīts tādā veidā, ka attiecas tikai uz privāto velkoņu uzņēmumiem, bet ne uz pašiem brīvostas velkoņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ostas floti soda par neziņošanu

, 25.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir piemērojusi 27.25 tūkstošu latu naudas sodu velkoņu kompānijai SIA Ostas flote par apvienošanās darījuma ar SIA PKL nepaziņošanu.

2008.gada 21.novembrī Ostas flote ieguvusi 50% balsstiesību PKL un līdz ar to ieguva iespēju izšķiroši ietekmēt lēmumus, nosakot PKL stratēģisko uzvedību tirgū.

Konkurences likums pieprasa, lai tirgus dalībnieku apvienošanās tiek paziņota pirms darījuma īstenošanas, lai tādējādi būtu iespējams veikt efektīvu kontroli pār apvienošanās procesiem tirgū un nepieciešamības gadījumā varētu savlaicīgi novērst apvienošanās negatīvo ietekmi uz konkurenci.

KP varākkārt aicinājusi Ostas floti iesniegt ziņojumu par apvienošanos, bet uzņēmums uz šiem aicinājumiem neesot atsaucies un tādējādi liedzis KP efektīvi veikt likumā noteiktos preventīvos konkurences aizsardzības pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Noslēgusies izsole par Rīgas brīvostas flotes laika frakta līguma slēgšanu

Lelde Petrāne, 01.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies SIA Rīgas brīvostas flote izsludinātā izsole par laika frakta līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu 2016.-2018. gadā.

Izsolei pieteicās divi pretendenti, no kuriem viens neatbilda izsoles kvalifikācijas prasībām un līdz ar to izsolē piedalījās tikai viens pretendents – SIA STREK, kas arī ieguva laika frakta līguma slēgšanas tiesības.

Izsoles priekšmets paredzēja SIA Rīgas brīvostas flotes velkoņu Santa, Sfinksa un Stella laika frakta līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu, kas paredz iepriekš minēto velkoņu un to apkalpes nodošanu izsoles uzvarētājam jeb fraktētājam. Saskaņā ar laika frakta līguma projektu, izsoles uzvarētājam (Fraktētājam) ir pienākums uz sava rēķina visā laika frakta līguma darbības laikā nodrošināt kuģus ar degvielu, smērvielām, ūdeni un tauvām, maksāt visus normatīvajos aktos noteiktos valsts un pašvaldību nodokļus un nodevas, kā arī citus Rīgas brīvostā noteiktos maksājumus, kas uz izsoles uzvarētāju (Fraktētāju) vai kuģiem ir attiecināmi. Izsoles uzvarētājam (Fraktētājam) nav jāmaksā nodokļi, nodevas vai citi maksājumi, kas attiecināmi uz kuģu apkalpi vai kuģa uzturēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Akreditēta pirmā ISO 9001 sertificēšanas institūcija

, 14.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.februārī valsts aģentūras Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs (LATAK) direktors Edmunds Beļskis pasniegs akreditācijas apliecību uzņēmuma Inspecta Latvia vadībai, Db.lv informēja Ekonomikas ministrija. Uzņēmums kļūs par pirmo Latvijā akreditēto kvalitātes pārvaldības sistēmas ISO 9001 sertificēšanas institūciju.

LATAK šī ir jauna akreditācijas sfēra. LATAK direktors E.Beļskis norāda - lai gan kvalitātes pārvaldības sistēmas Latvijā tiek sertificētas jau vairāk kā 10 gadus, tikai tagad Latvijā ir akreditēta pirmā sertificēšanas institūcija. Tas sniedz vēl plašākas izvēles iespējas un papildus pārliecību uzņēmumiem, kuri ir ieviesuši kvalitātes pārvaldības sistēmu atbilstoši ISO 9001 standartam un vēlas to sertificēt.

Kvalitātes pārvaldības sistēma ir iedarbīgs instruments, kas dod iespēju, uzlabojot uzņēmuma procesus, paaugstināt piedāvāto produktu un pakalpojumu kvalitāti. Lai apliecinātu izveidotās kvalitātes pārvaldības sistēmas atbilstību ISO 9001 standarta prasībām, uzņēmumam nepieciešams ieviest sistēmu un veikt tās sertifikāciju. To veic akreditētas sertifikācijas institūcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neste saņem ISO

Indra Lazdiņa [email protected], 26.11.2002

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Neste Latvija degvielas uzpildes staciju tīkls ir saņēmis kvalitātes vadības sistēmas standarta ISO 9001:2000 sertifikātu, — informē SIA Neste Latvija rīkotājdirektors Tapio Jarvinen. Uzņēmuma kvalitātes auditu veica uzņēmums Bureau Veritas Quality International (BVQI). SIA Bureau Veritas sertifikācijas vadītāja Guna Miskarova uzsver, ka «kvalitātes vadības sistēmas sertificēšana pēc starptautiskā standarta ISO 9001:2000 dod pievienoto vērtību klientu servisam un partnerattiecībām, apliecinot SIA Neste Latvija spēju uzlabot darba efektivitāti, saskaņā ar klientu vēlmēm un darbību reglamentējošām prasībām. Ja šī kvalitātes vadības sistēma netiek ieviesta, ir iespēja, ka uzņēmuma klientu serviss nenonāk uzņēmuma prioritāšu priekšplānā». T. Jarvinen uzsvēra, ka jau 2000.gadā pēc ISO 9001:2000 standarta tika sertificēta SIA Neste Latvija vairumtirdzniecības kvalitātes vadības sistēma, jo uzticamas partnerattiecības, iepērkot degvielu ir viens no būtiskākajiem faktoriem, lai nodrošinātu kvalitatīvas degvielas tirdzniecību. Pašlaik kompānijai Latvijā ir tirdzniecības tīkls ar 30 A 24 DUS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Grindeks saņem sertifikātu ISO 9001:2000

, 14.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā akciju sabiedrība Grindeks saņēma sertifikātu ISO 9001:2000, kas apliecina uzņēmuma kvalitātes vadības sistēmu atbilstību starptautiskajam ISO 9001:2000 standartam.

SIA “Bureau Veritas Latvia” Sertifikācijas vadītājs Ilvars Kadiķis norādīja,

ka atbilstība nepārtraukti augošajām klientu prasībām pēc visaugstākā līmeņa

kvalitātes ir vitāli nepieciešama ikvienas organizācijas vai uzņēmuma turpmākai

izaugsmei. AS Grindeks ir parādījusi savu tiekšanos pēc nepārtrauktas vadības

sistēmas uzlabošanas, veiksmīgi sasniedzot sertifikāciju.

“Šis sasniegums ir Grindeks darbinieku kopīgā darba rezultāts, kas parāda mūsu

efektīvo darbu, lai attīstītu, uzturētu un nemitīgi pilnveidotu kvalitātes vadības

sistēmu,” atzina Grindeks Valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons.

SIA “Bureau Veritas”, kas tika izvēlēts par AS Grindeks partneri sertifikācijas procesā, ir sertificējis vairāk kā 52 000 uzņēmumu visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latio pirmais no starpniecības un konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem nekustamā īpašuma jomā ieguvis ISO sertifikātu

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Latio ir pirmais nekustamā īpašuma nozares kompleksā pakalpojuma sniedzējs, kura vadības sistēma sertificēta atbilstoši ISO 9001:2000 standartam. Latio sertifikācijas joma ir starpniecības pakalpojumi darījumos ar nekustamo īpašumu, nekustamā īpašuma un biznesa vērtēšana un ar nekustamo īpašumu saistītas konsultācijas.

Latio vadības lēmums iegūt šādu sertifikātu ir loģisks turpinājums jau vairākus gadus īstenotajai, uz uzņēmuma darbības procesu un to mijiedarbības norišu sakārtošanu balstītai pieejai. Sertifikācija bija Latio stratēģisks lēmums, pretstatā organizācijām, kurās ISO sertifikāta iegūšana ir sadarbības partneru, pasūtītāju, piegādātāju vai citu ārēju faktoru iniciēta prasība.

"Raugoties no klientu skatu punkta, Latio atbilstība ISO standartam ir signāls par darījumu drošumu, kas izpaužas atbilstībā normatīvu prasībām, juridiskajā un finanšu atbalstā, kā arī garantijā, ka uzņēmums apņēmies rūpēties par kvalitāti un klientu apmierinātību visās nodaļās vienādi," uzsver Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Aldaris pārsertificējas

Sandra Dieziņa, 19.02.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien noslēdzies a/s Aldaris kvalitātes vadības sistēmas pārsertifikācijas ISO 9001:2000 audits, informē uzņēmums. Lloyd Register Quality Assurance (LRQA) auditori no Lielbritānijas pieņēma rekomendāciju uzņēmumam atjaunot un pagarināt sertifikātu atbilstoši vispārpieņemtajai kārtībai bez aizrādījumiem. Tādējādi a/s Aldaris ilgtermiņā apliecinājis savas kvalitātes vadības sistēmas atbilstību starptautiskajiem standartiem. No 17. līdz 19. februārim ISO 9001:2000 pārsertifikācijas auditu Aldarī veica starptautiskās sertifikācijas organizācijas LRQA auditori, kuri šodien pārbaudi noslēdza ar pozitīvu slēdzienu. Līdz ar to LRQA tiek dota rekomendācija par sertifikāta atjaunošanu. Iepriekšējais ISO 9001:2000 pārsertifikācijas audits notika pirms trim gadiem – 2001.gadā. «Uzņēmuma kvalitātes vadības sistēmas sertificēšana atbilstoši starptautiskajam kvalitātes standartam ir ārkārtīgi svarīga, jo tā apliecina uzņēmuma pamatvērtības – kvalitāti ikvienā darbības jomā. Integrētās kvalitātes vadības sistēmas izveide aizsākās jau 1996.gadā un 1997.gadā Aldaris kļuva par pirmo Eiropas Kvalitātes vadības organizācijas biedru no Baltijas. Aldaris apzināja jaunas attīstības perspektīvas starptautiskos noietu tirgos, arī pievienošanos Eiropas Savienībai,» pārliecināts Aldara prezidents Vitālijs Gavrilovs. « Šis sertifikāts apliecina visu biznesa procesu sakārtošanu pēc pasaulē atzītiem standartiem un efektivitāti, kam ir liela nozīme biznesa attiecību dibināšanā un konkurētspējas paaugstināšanā, it sevišķi starptautiskā arēnā. Pievienojoties Eiropas Savienībai, uzņēmumu darbības starptautiskā sertificēšanai jākļūst par normu visā Latvijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Organizē intensīvo mācību kursu "Kvalitātes auditors"

Andris Zeļenkovs [email protected], 18.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Zygon Baltic Consulting" Mācību centrs 20. un 21.aprīlī Pasaules Tirdzniecības centra telpās Rīgā organizē intensīvo mācību kursu "Kvalitātes auditors". Kursa mērķa auditorija: visi interesenti, kuri vēlas īsā laika posmā apgūt Kvalitātes vadības sistēmas audita pamatprincipus. Kursa mērķis: sniegt zināšanas un praktiskas iemaņas Kvalitātes vadības sistēmas auditēšanā, atbilstoši "ISO 9001:2000" prasībām. Kursu pasniegs lektore Sarmīte Zoltnere - konsultante un projektu vadītāja, konsultējusi kvalitātes vadības sistēmas ieviešanā "Līvu Alus”, “Cobold Eksports” un citus uzņēmumus, atbilstības auditore. Kursa īss saturs: 1. Kvalitātes jēdziens, definīcija. 2. Kvalitātes vadības principi, to pielietojums. 3. ISO 9001:2000 standarta prasības. 4. Sertifikācijas process. 5. ISO 9001:2000 standarta prasību pārskats. 6. Audita definīcija. 7. ISO prasības auditam. 8. Audita iemesls. 9. Audita veidi. 10. Prasības auditoram. 11. Komunikācija. 12. Audita plānošana. 13. Gatavošanās auditam. 14. Jautājumu lapas sagatavošana. 15. Auditējamā pienākumi. 16. Audita process. 17. Neatbilstības. 18. Rezultātu fiksēšana. 19. Apsekošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SIA Ventspils nafta termināls saņem sertifikātus atbilstoši jaunākajām ISO 9001 un ISO 14001 prasībām

, 20.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls ir saņēmusi jaunākos sertifikātus atbilstoši kvalitātes vadības standarta ISO 9001:2000 un vides vadības standarta ISO 14001:2004 prasībām. Apstiprinājums termināļa atbilstībai minētajiem standartiem stājies spēkā 2007.gada 1.martā, un to izsniegusi starptautiskā sertifikācijas organizācija Bureau Veritas Certification.

A/s Ventspils nafta piederošā termināļa darbība atbilstoši starptautiskā kvalitātes vadības standarta ISO 9001 un vides vadības standarta ISO 14001 prasībām tika sertificēta jau 2000. un 2004.gadā. 2006.gadā tika pilnveidota SIA Ventspils naftatermināls vides vadības sistēma saskaņā ar ISO 14001:2004 jaunākajām normām, pārskatot un pilnveidojot uzņēmuma kvalitātes un vides procedūras, izstrādājot jaunus vides aspektu novērtēšanas kritērijus, apzinot vides aspektus visos termināla darba procesos un iesaistot katrā konkrētajā procesā strādājošos darbiniekus utt. Savukārt 2007.gadā termināļa pārsertifikācija atbilstoši ISO standartu prasībām bija nepieciešama, beidzoties iepriekšējam sertifikātu darbības termiņam - trīs gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru