Jaunākais izdevums

Lietuva noslēgusi vienošanos, lai uz Baltkrieviju tranzītā katru gadu transportētu 17,5 miljonus barelu Venecuēlas jēlnaftas, piektdien paziņoja amatpersonas.

«Mēs esam piekrituši parakstīt vienošanos līdz oktobra beigām, lai tranzītā caur Lietuvu transportētu Venecuēlas naftu uz Baltkrieviju,» norādīja Lietuvas valdības kanclers Deivids Matuļonis.

Vienošanās paredz, ka Lietuva transportēs 2,5 miljonus tonnu jeb 17,5 miljonus barelu jēlnaftas gadā.

Sagaidāms, ka Klaipēdas ostā piestās divi līdz trīs tankkuģi mēnesī.

«Naftas tranzītam Lietuvā vajadzētu sākties līdz nākamā gada sākumam, taču pastāv iespējamība, ka tas varētu sākties pat agrāk,» sacīja Lietuvas valsts naftas kompānijas "Klaipedos nafta" vadītājs Roks Masjulis.

Viņš pavēstīja, ka naftas tranzīta darījums noslēgts uz diviem gadiem, taču "Klaipedos nafta" plāno iegūt ilgtermiņa līgumu.

Jau ziņots, ka augustā Klaipēdas ostā piestāja tankkuģis ar Baltkrievijai paredzētu eksperimentālu jēlnaftas kravu no Venecuēlas.

Tajā pat laikā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paplašinājis attiecības ar Venecuēlu, lai nodrošinātu alternatīvus naftas piegādes avotus laikā, kad arvien pieaug nesaskaņas ar enerģijas lielvalsti Krieviju.

Db jau vēstīja, ka uz Vencuēlas naftu cerēja kā Ventspils tā Rīgas osta.

Lai pārkrautu Venecuēlas naftu, jau maijā VNT vajadzējis izņemt B kategorijas piesārņojošās darbības atļauju, taču ar Vitol Group saistītais termināls to izdarījis tikai jūlijā.

Ventspils naftas meitas sabiedrības SIA LatRosTrans līdzīpašnieks ir Krievijas a/sTransņeftjeprodukt, kas nav ieinteresēta atbalstīt naftas tranzītu no Venecuēlas uz Baltkrieviju, atzina A. Lembergs. Savukārt Vitol Group, viņš sacīja, ir tirgotāji, kam galvenie klienti atrodas Krievijā. Ja viņiem būs jāizvēlas starp attiecībām ar Krieviju un baltkrievu naftas kravām, viņi varētu izvēli izdarīt par labu Krievijai.

Tikmēr nule kā ieceltais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks LNT ziņām izteica cerību, ka Rīga vēl varētu pretendēt uz daļu Baltkrievu naftas, jo viņaprāt Baltkrievi nevēloties «visas olas likt vienā groziņā».

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Leiši grib garantijas par Venecuēlas naftas piegādi

LETA, 29.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas kompānija Klaipedos nafta gribētu, lai Minska sniedz garantijas, ka Venecuēlas nafta Baltkrievijai caur Klaipēdu tiek piegādāta vismaz divus gadus, piektdien paziņojis premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Pēc viņa teiktā, tas šobrīd ir vienīgais apstāklis, kas kavē galīgi vienoties par Venecuēlas naftas tranzītu caur Lietuvu uz Baltkrieviju, jo politiska vienošanās par to jau panākta.

Līdz 1.novembrim Baltkrievijas un Lietuvas darba grupām jāsagatavo atzinumi par Baltkrievijas sašķidrinātās gāzes termināļa attīstību un Lietuvas jaudu izmantošanu Venecuēlas naftas transportēšanai uz Baltkrievijas rūpnīcām.

«Diskusijas tiešām bijušas ļoti vērtīgas, konstruktīvas, pozitīvas, un politiskā līmenī nekādu problēmu attiecībā uz Venecuēlas naftas transportēšanu caur Lietuvu nav,» sacījis premjers, piebilzdams, ka uzņēmumiem atlicis vienoties par to, lai darījums būtu komerciāli izdevīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijai domātā Venecuēlas nafta, visticamāk, tiks pārkrauta caur Rīgas, nevis Ventspils ostu, uzskata Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Viņš norādīja - ja tiek panākta vienošanās par cauruļvada Ventspils-Polocka izmantošanu, Venecuēlas nafta noteikti tiks pārkrauta Ventspils ostā, bet, pēc Loginova rīcībā esošās informācijas, šāda vienošanās netiks panākta un tādējādi Venecuēlas nafta tiks pārkrauta Rīgā.

«Ja politiskā līmenī tiek panākta vienošanās par cauruļvada Ventspils-Polocka izmantošanu, Ventspils ostai nav neviena konkurenta. Tomēr, viesojoties Rīgas ostā, Baltkrievijas premjers skaidrā un gaišā krievu valodā pateica, ka Baltkrievijas puse šī cauruļvada līdzīpašniecei Krievijas kompānijai Transņeftj prasījusi atļauju par tā izmantošanu, uz ko Krievijas uzņēmums atbildēja noraidoši,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Analītiķi paredz naftas tirgus «saviļņošanos» pēc Čavesa nāves

Jānis Rancāns, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Venecuēlas pretrunīgā prezidenta Ugo Čavesa nāves naftas tirgū paredz ievērojamas svārstības, jo samazināsies Venecuēlas naftas ražošanas apjomi. Tomēr ilgtermiņā situācija ar naftas eksportu varētu uzlaboties.

Ugo Čavesa valdīšanas laikā Venecuēlas, kas ir OPEC dalībvalsts un kuras naftas rezerves tiek lēstas kā vienas no lielākajām pasaulē, naftas eksperts samazinājās no trīs miljoniem barelu dienā 2000. gadā, līdz 1,7 miljoniem barelu 2011. gadā. Lai gan U. Čavess ienākumus no naftas pārdošanas izmantoja sociālo programmu uzturēšanai, tomēr investīcijas nozarē bija relatīvi minimālas, raksta AP.

Analītiķi prognozē, ka Venecuēlas līdera nāvei sekojoša politiskā nestabilitāte varētu naftas ieguves nozari valstī bremzēt vēl vairāk. Lai atgūtos un palielinātu ražošanas apjomus un eksportu, Venecuēlas naftas nozarei būtu nepieciešami vairāki gadi un arī tādā gadījumā, ja jaunā valdība to padarītu par prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas sabrukums rada reģionālo migrācijas krīzi; režīma maiņa tomēr nebūtu panaceja

Venecuēlas nacionālās valūtas bolivāra hiperinflācija ir ne vien ekonomikas sabrukuma simptoms, bet arī sociālistiskas aizbildniecības un autokrātisma mantojums. Centieni maskēt nemākulīgu, jo ekonomiski neargumentētu, valsts pārvaldi aiz piedrukātas naudas kalniem ir šīs Latīņamerikas valsts iesīkstējusi tradīcija. Investīciju analītikas portāls investing.com lēš, ka Venecuēlā kopš 60. gadu sākuma naudas masa ir pieaugusi gigantiskā apmērā – vairāk nekā par 46 miljardiem procentu.

Pēc Venecuēlas politiskās opozīcijas aplēsēm, jūlijā inflācija sasniedza rekordu Latīņamerikas vēsturē – 83 tūkstošus procentu pret pērnā gada jūliju, raksta Financial Times. Visa gada griezumā inflācija noteikti būs vairākos simtos tūkstošu procentu liela, un Starptautiskais Valūtas fonds to prognozē pat miljonu procentu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sociālisma paradīzes ekonomika šogad pēc krituma par 80% var pieaugt

Jānis Šķupelis, 25.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no mūsdienu ekonomikā pašiem lielākajiem lokālajiem haosiem jau gadiem vērojams Venecuēlā. Tiesa gan, šobrīd daļa ekonomistu šīs valsts kritienam ekonomiskajā bezdibenī tomēr sāk saskatīt beigas.

Proti, tiek lēsts, ka šīs valsts tautsaimniecība šogad varētu pieaugt pirmo reizi gandrīz 10 gados. Kopš 2012. gada Venecuēlas IKP ir sarucis aptuveni par 80%. Savukārt, nu, piemēram, Šveices Credit Suisse Group lēsusi, ka Venecuēlas ekonomika šogad varētu augt par 4%, ja izpaliek kādi jauni ar Covid-19 izplatīšanos saistītie ierobežojumi. Līdzīgi Venecuēlas ekonomikas pieaugumu paredz arī vairāki citi prognozētāji. Tāpat nosacīti "mērena" šajā valsī nu ir kļuvusi inflācija, kur maijā tā atradās "vien" pie 2,7 tūkst. procentu atzīmes. Piemēram, 2019. gadā tā palēcās līdz 350 tūkstošiem procentiem.

Piemēram, Bloomberg ziņo, ka šai vienlīdzības "sociālisma paradīzei" no bedres ārā gluži kā par spīti palīdzējušas ārā rāpties uz kapitālismu vērstas reformas. Mazināta cenu kontrole un subsīdijas, piemēram, degvielai. Tāpat atcelti vairāki ierobežojumi, kas saistīti ar vietējas valūtas mīšanu uz ārvalstu valūtām (pēc kurām šajā valstī pieprasījums tāpat bija radījis melno tirgu). Tiek ziņots, ka šobrīd Venecuēla tāpat gandrīz viss tiekot cenots ASV dolāros nevis vietējos bolivāros, kuri līdz ar pirms tam aktuālo valdības politiku zaudēja gandrīz visu savu vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

ĀM: Latvijas valstspiederīgajiem jāizvērtē iespējas izceļot no Venecuēlas

LETA, 26.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pašlaik atrodas Venecuēlā, būtu jāizvērtē iespēja izceļot no šīs valsts, brīdina Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Ministrija aktualizētajā ceļojuma brīdinājumā saistībā ar situāciju Venecuēlā «stingri aicina neapmeklēt» Venecuēlu. Valstspiedrīgajiem, kas atrodas Venecuēlā, tiek ieteikts izvērtēt iespēju izceļot no valsts, jo drošības situācija jebkurā brīdī var strauji pasliktināties, brīdina ĀM.

Gadījumā, ja tiek pieņemts lēmums palikt Venecuēlā, ministrijas darbinieki aicina sekot līdzi notikumiem valstī un rūpēties par personīgo drošību.

Iepriekš ministrija jau informēja, ka līdz šim nav saņēmusi Venecuēlā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo lūgumus pēc palīdzības. Vienlaikus ĀM rīcībā ir ziņas, ka viena ģimene no Venecuēlas pirms vairākiem mēnešiem pārcēlās uz dzīvi Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesam sākušās smagas pēcoperācijas komplikācijas

Jānis Rancāns, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam ir «smags elpceļu iekaisums», kas traucē elpošanu un apgrūtina viņa atveseļošanos pēc vēža operācijas Kubā, pavēstījusi Venecuēlas valdība.

Dienvidamerikas valsts līderis jau vairāk nekā trīs nedēļas nav parādījies sabiedrībā un Venecuēlas valdība norāda, ka viņš jau pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas atrodas sarežģītā stāvoklī. Līdz šim Venecuēlas valdība nav atklājusi, ar kādu vēža veidu sirgst Ugo Čavess. Zināms tikai, ka slimība skārusi Venecuēlas līdera iegurņa zonu.

«Infekcija izraisījusi elpošanas nepietiekamību, kura jāārstē ar speciālām metodēm,» teikts Venecuēlas izplatītajā paziņojumā. Venecuēla plašāk U. Čavesa veselības stāvokli nav komentējusi. Savukārt Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš norādīja, ka U. Čavess ir pie pilnas apziņas un ir pārliecināts par saviem spēkiem slimības, lai tādējādi izgaiņātu pieaugošās bažas, ka valsts ilggadīgais līderis atrodas tuvu nāvei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Venecuēlas nafta tikusi arī igauņiem

Elīna Pankovska, 26.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eurodek bijušais termināls, kas atrodas Muuga ostā, pēdējo mēnešu laikā saņēmis un nosūtījis uz Baltkrieviju pa dzelzceļu vairāk nekā pusmiljonu tonnu jēlnaftas no Venecuēlas, raksta telegraf.lv.

Bez Igaunijas par Venecuēlas naftas tranzītu uz Baltkrieviju cīnās arī Lietuva, Latvija un Ukraina. Piemēram, vairāk nekā 700 tūkst. tonnas naftas saņēmušas arī Odesas ostas.

«Iemesls kāpēc Baltkrievija izvēlējās Muggas ostu naftas tranzītam ir saistīts ar tās infrastruktūru, kā arī termināla un dzelzceļa iespējām,» norādījis Tallina Sadam vadītājs Ains Kaljurands. Pēc viņa vārdiem, visām pārējām Baltijas jūras ostām ir nepieciešamas papildus investīcijas.

Pēc Tallinas ostas datiem, Baltkrievija nākamgad plāno importēt apmēram 10 milj. tonnas jēlnaftas no Venecuēlas. Tomēr pagaidām nav zināms, kuras tieši ostas šim mērķim tā plāno izmantot. Acīmredzot Baltkrievija patlaban izmēģina dažādus variantus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidenta vēlēšanās uzvaru ar nelielu balsu pārsvaru ieguvis mirušā valsts līdera Ugo Čavesa izraudzītais politiskās varas mantinieks Nikolass Maduro.

Svētdien notikušajās vēlēšanās N. Maduro ieguvis 50,7% vēlētāju balsu, bet viņa konkurents Enrike Kapriless – 49,1% balsu. Abus kandidātus šķir tikai daži simti tūkstošu balsu un E. Kapriless jau pieprasījis to pārskaitīšanu, norādot uz vēlēšanās notikušiem pārkāpumiem.

Vēlēšanu rezultātus Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā plaši nosvinējuši N. Maduro atbalstītāji. Savā pirmajā pēcvēlēšanu uzrunā jaunais Venecuēlas vadītājs norādīja, ka iznākums esot «godīgs, likumīgs un konstitucionāls» un liecina par to, ka U. Čavesa idejas turpina būt nesatriecamas. N. Maduro pauda arī, ka aicinājis savu konkurentu atzīt sakāvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijai panākot vienošanos ar Ukrainu par Venecuēlas naftas transportēšanu astoņu miljonu tonnu apmērā pa naftas vadu Odesa-Brodi, būtiski sarukušas Latvijas ostu izredzes piesaistīt Venecuēlas naftas tranzītu uz Baltkrieviju, vēsta laikraksts Bizness&Baltija.

Jau šā gada novembrī pa naftas vadu Odesa-Brodi tiks pārsūknēti aptuveni 80 tūkstoši tonnu naftas, bet 2011. gadā kopumā pa šo naftas vadu plānots pārsūknēt astoņus miljonus tonnu Venecuēlas naftas.

Panāktā vienošanās ar Ukrainu Baltkrievijai ļaus ietaupīt aptuveni 25 līdz 30 ASV dolārus uz katru tonnu, turklāt Ukraina arī piedāvājuši atlaidi piestātnes nodevai 20 līdz 40 % apmērā.

Līdz ar to, ka liela daļa Venecuēlas naftas tranzīta tiks piegādāta caur Ukrainu, Latvijas satiksmes ministrijas Tranzīta politikas departamenta vadītājs Andris Meldups laikrakstam paudis šaubas par to, vai Latvijas kompānijas piekristu apstrādāt neliela apjoma naftas kravas Baltkrievijai. Tiesa gan, pēc viņa teiktā, Baltkrievija vēl turpināšot sarunas ar Latvijas ostām Rīgā un Venstpilī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miris Ugo Čavess; Venecuēlā faktiski izsludināts karastāvoklis

Dienas Bizness, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien 58 gadu vecumā miris Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš pēdējos gandrīz divus gadus cīnījās ar vēzi. Čavezs valsti vadīja 14 gadus. Venecuēlā izsludinātas 7 dienu ilgas sēras. Ielās jau sākuši pulcēties Čavesa atbalstītāji.

Venecuēlas aizsardzības ministrs Diego Molero norāda, ka valsts militārie spēki ir «gatavībā rīkoties, lai nodrošinātu visu venecuēliešu drošību».

Pēc paziņojuma par līdera nāvi Karakasas centrā tika slēgti veikali un restorāni, Venecuēlieši strauji devās mājās, daži pat skriešus.

Pagaidām gan vienīgais zināmais politiskās vardarbības incidents noticis pie Augstākās tiesas, kur vairāki maskās un ķiverēs tērpti motociklisti, no kuriem dažiem bijuši ieroči, uzbrukuši aptuveni 40 studentiem, kas jau ilgāk nekā nedēļu protestēja, aicinot valdību atklāt vairāk par Ugo Čavesa veselības stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vitol attiecību ar Krieviju vārdā varētu atteikties no Venecuēlas naftas

Vēsma Lēvalde, 25.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Ventspils Brīvosta un pašvaldība izdara spiedienu uz Ventspils nafta termināls vadību, lai tā pasteigtos pieņemt Venecuēlas naftas kravas uz Baltkrieviju, Vitol svarīgāki varētu būt tirdzniecības sakari ar Krieviju.

To sarunā ar presi Liepājā atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs. «Ventspils osta ir ieinteresēta un gatavāka nekā jebkura cita osta Baltijā,» uzsvēra A. Lembergs. Viņš norādīja, ka Ventspils Nafta Termināls (VNT) regulāri pārkrauj naftas produktus, kas nāk no Kaļiņingradas, un tehniskajā ziņā process neatšķiroties. Tomēr, lai pārkrautu Venecuēlas naftu, jau maijā VNT vajadzējis izņemt B kategorijas piesārņojošās darbības atļauju, taču ar Vitol Group saistītais termināls to izdarījis tikai jūlijā. «Pirmajam tankkuģim, cik zinu, vajadzēja būt jau 10. jūlijā,» sacīja A. Lembergs, taču viss kavējoties nenokārtotās birokrātijas dēļ. Ventspils mērs arī norādīja, ka Venecuēlas nafta būtu lieliska iespēja atjaunot kopš 90. gadiem slēgtā cauruļvada darbību, jo tas būtu lētāk nekā izmantot dzelzceļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Venecuēlas tūkstošu procentu akciju pieaugums un miljona inflācija

Jānis Šķupelis, 30.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Rietumvalstu akcijas, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu, nevar lepoties ar galvu reibinošu pieaugumu. Ja ir vēlme redzēt astronomiskus akciju pieauguma ciparus, tad naudu bija jāiegulda krietni eksotiskākā tirgū – Venecuēlas akcijās. Šīs valsts publiski kotēto akciju indeksa vērtība šogad pieaugusi par 73 tūkstošiem procentu. Viss jau būtu labi, ja šim pieaugumam komplektā nenāktu arī citi faktori.

Kopumā – Venecuēlas tautsaimniecības krahs nozīmējis, ka šajā valstī sevi pilnā mērā nu izpauž hiperinflācija, kas pietuvojusies 50 tūkst. procentu (šādos brīžos dati var būt visai neprecīzi). Turklāt nomanāmi ekonomistu paredzējumi (Starptautiskā Valūtas fonda ekspertu), ka patēriņa cenu gada izmaiņu rādītājs sasniegs/pārsniegs apaļā miljona procentu atzīmi. Tādējādi Venecuēlu ar tās hiperinflāciju var piemest klāt Āfrikas Zimbabvei, kurai pirms kāda laika jau nācās cīnīties ar līdzīgiem procesiem. Venecuēlai gan līdz Zimbabves inflācijas līmenim vēl ir pamatīga telpa, kur augt. Pieejamā informācija liecina, ka 2008. gada novembrī gada inflācija šajā valsī tik tikko sasniedza 80 miljardus procentu. Tādējādi Venecuēlas dažu desmitu tūkstošu inflācijas procenti uz šī fona tāds nieks vien ir.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latīņamerikas valstu grupa otrdien parakstīja rezolūciju, kas aicina Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro pieņemt humāno palīdzību, lai «atvieglotu» šīs valsts migrācijas krīzi.

Venecuēlu ir atstājuši vairāk nekā miljons tās pilsoņu, bēgot no ekonomikas sabrukuma, kura dēļ valstī trūkst pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības lietu.

Ekvadoras galvaspilsētā Kito pirmdien un otrdien notika 13 Latīņamerikas valstu sanāksme, lai apspriestu venecuēliešu migrācijas krīzi, koordinētu reģionālu atbildi uz to un aicinājumu pēc ārēja finansējuma.

Sanāksmes noslēgumā parakstītā rezolūcija aicina «izveidot humānās palīdzības mehānismu, kas ļaus atvieglot kritisko situāciju».

Grupa arī aicināja Venecuēlu «pieņemt reģiona valdību un starptautisko organizāciju sadarbību», kuras mērķis ir rūpes par reģiona valstu iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hugo Čavess pārcietis vēža operāciju

Jānis Šķupelis, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ekscentriskais Venecuēlas līderis Hugo Čavess (56) paziņojis, ka tas ir pārcietis vēža operāciju. Jānorāda, ka H. Čavess pie Venecuēlas stūres ir bijis jau vairāk nekā 10 gadus un nākamās valsts vadītāja vēlēšanas ir paredzētas nākamajā gadā, ziņo Reuters.

H. Cavess ziņoja, ka tas operāciju tas ir pārcietis Kubā, kur tas saņem turpmāku medicīnisko palīdzību. Tāpat Venecuēlas līderis ziņojis, ka tam nepieciešams ilgāks laiks , lai atgūtu spēkus un atgrieztos savā valstī.

Tiek ziņots, ka G. Čavesa piekritēji jau solījuši turpināt iet pa politiķa iesākto kursu, kā rezultāta tikuši nacionalizēti daudzi ekonomikas sektori, ieskaitot naftas industrijas pārņemšanu, kas šai valstij radījis asus diplomātiskos saspīlējumus ar ASV.

Reuters raksta, ka nabadzīgajos Karakasas kvartālos ziņas par valsts līdera pozitīvi pārciesto operāciju uzņemtas ar sajūsmu un pat salūtu, jo H. Čavess lielu daļu naftas ieņēmumu izmantojis slimnīcu un skolu izbūvei. Tikmēr opozīcijas līderi var H. Čeavesa slimību uztvert kā vājuma pazīmi pirms 2012. gadā gaidāmajām vēlēšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Snoudenu no ASV glābt gatava Venecuēla, Nikaragva un Bolīvija

Gunta Kursiša, 08.07.2013

E. Snoudena atbalstītāji Indijā. Indija ir viena no valstīm, kurai E. Snoudens prasījis patvērumu.

Foto: AP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs Latīņamerikas valstis – Venecuēla, Bolīvija un Nikaragva piedāvājušas patvērumu bijušajam ASV izlūkdienesta aģentam Edvardam Snoudenam (Edward Snowden), vēsta pasaules mediji.

Iepriekš Venecuēlas preziedents Nikolas Maduro (Nicolás Maduro) pavēstīja, ka viņa valsts «gandrīz noteikti» piešķirs politisko patvērumu E. Snoudenam, ja viņš tādu lūgtu, un pagājušās nedēļas beigās Venecuēlas neatkarības svētkos sacīja, ka lēmis par labu patvēruma sniegšanai bijušajam ASV spiegam. N. Maduro ir lēmis par labu «aizsargāt šo jauno vīrieti no vajāšanas, ko pret viņu vērsusi pasaulē varenākā impērija».

Venecuēlas prezidents izteicās, ka E. Snoudens atklājis patiesību, ka ASV izspiego visu pasauli.

Pašlaik gan vēl nav zināms, vai E. Snoudens pieņems Venecuēlas piedāvājumu. Tāpat nav zināms, kādā veidā, pieņemot Latīņamerikas valsts politisko patvērumu, E. Snoudens šajā valstī nokļūs, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskais haoss, miljonu inflācija un cīņa par varu Venecuēlā ietekmē naftas tirgu un arī tos, kas aktuālajam režīmam aizlienējuši lielas summas.

Ik pa laikam pasaulē kādā reģionā vērojams ekonomiskais haoss. Šajā negatīvajā gaismā šobrīd uz pārējo fona izceļas Venecuēla. Pieejamie dati liecina, ka inflācija tur jau novembrī bija sasniegusi 1,3 miljonus procentu. Sevišķi smagi šādi ekonomikas nosacījumi ietekmē jau tā nabadzīgo iedzīvotāju dzīves līmeni, kuriem parādās grūtības ar pārtikas un medicīnas preču iegādi. Ne velti valsti nu pārņēmis arī vēl pamatīgāks politiskais haoss, un daudzi mēģina izzīlēt to, kāda būs notiekošā ietekme uz pārējo pasauli. Būtībā Venecuēla no Latīņamerikas gluži vai spīdekļa pārvērtusies pagaidām par visai bezcerīgu, nestabilu veidojumu.

Pašlaik Rietumi nosliekušies atzīt, ka šajā valstī leģitīmā vara pieder opozīcijai, kas ir liels trieciens tās līderim Nikolā Maduro, kuram savukārt ir armijas atbalsts un kurš lielā mērā valsti pārvalda ar tās palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas iestādes ir konfiscējušas rūpnīcu, kas pieder amerikāņu brokastu pārslu ražotājam Kellogg, ziņo BBC.

Tas noticis pēc tam, kad Kellogg paziņoja, ka aiziet no šīs valsts saistībā ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, kurš iepriekš apsūdzējis ASV ekonomiskā kara izvēršanā, rūpnīcas slēgšanu nodēvējis par «pilnīgi pretkonstitucionālu un nelikumīgu». Viņš paziņojis, ka rūpnīca nodota strādniekiem un turpinās ražošanu.

«Mēs esam sākuši tiesvedību pret Kellogg biznesa vadītājiem, jo aiziešana ir pretkonstitucionāla,» teicis Maduro.

Venecuēlas ekonomiku negatīvi ietekmējis naftas ieņēmumu un valūtas vērtības kritums. Venecuēlā ir viens no augstākajiem inflācijas rādītājiem pasaulē.

Kellogg ir viens no starptautiskajiem uzņēmumiem, kas pārtraukuši vai samazinājuši darbību Venecuēlā. Tas paudis cerību nākotnē vēl atgriezties Venecuēlā un brīdinājis par iespējamu tā zīmolu pārdošanu bez uzņēmuma atļaujas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties Venecuēlas valdības lēmumam savā kontrolē pārņemt valūtas tirgu, valsts ir sākusi izjust ārzemju valūtu un galvenokārt ASV dolāru trūkumu, raksta Bloomberg.

Lai apkarotu valstī strauji augošo inflāciju, Venecuēla 2010. gada maijā privātajiem brokeriem aizliedza iegādāties ārzemju valūtu par tirgus cenām. Tās nereti sasniedza pat 8,2 bolivārus par vienu dolāru, turpretī valsts noteiktais oficiālais apmaiņas kurss bija 4,3 bolivāri par vienu dolāru. Tas nozīmēja, ka uzņēmējam vairs nebija izdevīgi iegādāties vietējo valūtu.

Šis Venecuēlas lēmums ir samazinājis valstī pieejamo dolāru daudzumu. Šogad vien dolāru skaits ir samazinājies par 26% jeb par 28 miljoniem dolāru dienā, kas palēlina visu notiekošo komercdarbību, ziņo izdevums.

Kā piebilst Bloomberg, situācija turpina sarežģīties. Izdevuma aptaujātie ekonomisti norāda, ka šāda sistēma var likt Venecuēlas vadītājam Hugo Čavesam no jauna devalvēt bolivāru. Venecuēlas nacionālā valūta pēdējo 13 mēnešu laikā jau ir tikusi devalvēta divas reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēla par 96% devalvējusi nacionālo valūtu bolivāru, liecina centrālās bankas otrdien izsludinātie jaunie valūtu apmaiņas kursi.

Šāds solis sperts dienu pēc tam, kad apgrozībā nāca jaunās bolivāru banknotes, no kurām svītrotas piecas nulles. Tas veikts Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro plāna ietvaros cīņai ar hiperinflāciju, taču biznesa līderi to nosaukuši par neproduktīvu.

Venecuēlas centrālā banka jauno kursu noteikusi 68,65 bolivāri par eiro.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) jūlijā paziņoja, ka inflācija Venecuēlā šogad varētu sasniegt miljons procentu un valsts varētu iekļūt vienā no smagākajām hiperinflācijas krīzēm mūsdienu vēsturē.

SVF prognozē, ka Venecuēlas ekonomika šogad samazināsies par 19%. Kā iemeslus SVF min naftas ražošanas samazināšanos, kā arī ekonomiskos izkropļojumus, ieskaitot naudas drukāšanu valdības finansēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ASV piemēro sankcijas Maskavā bāzētai bankai par darījumiem ar Venecuēlu

LETA--AP, 11.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija piemērojusi sankcijas Maskavā bāzētai bankai, kas pieder Krievijas valsts un Venecuēlas valsts kompānijām.

Sankcijas piemērotas bankai «Evrofinance Mosnarbank» par atbalstu Venecuēlas valstij piederošajai naftas kompānijai «Petroleos de Venezuela», kurai ASV janvārī piemēroja sankcijas, teikts ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja paziņojumā.

Venecuēlā tikmēr turpinās konfrontācija starp Maduro un Venecuēlas opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis, jau atzinušas Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju.

Gvaido noraidījis Maduro varas leģitimitāti, ņemot vērā strīdīgus vērtējumus izsaukušās maija vēlēšanas, kuras opozīcija boikotēja, jo daudzi tās līderi tajās piedalīties nevarēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas politiķi likuši lietā dūres, lai paustu savu nostāju attiecībā pret prezidenta Hugo Čavesa valstiskajiem plāniem, vēsta Sky News.

Kautiņš sācies pēc tam, kad Čavesa sociālistiskās partijas loceklis Henrijs Ventura (Henry Ventura) mēģinājis nogāzt no runātāju pjedastāla opozīcijas biedru Alfonso Markinu (Alfonso Marquina).

Drīz viņiem pievienojās arī citi politiķi un parlamenta darbinieki, kuri viens otru turpināja grūstīt un iedunkāt vairākas minūtes.

Kautiņu pārraidīja tiešraidē visos Venecuēlas televīzijas un radio kanālos caur vienotu sistēmu, kuru parasti Venecuēlas prezidents izmanto, lai translētu savas runas tautai.

Pārraide gan tika pārtraukta lielākajā daļā kanālu drīz pēc vardarbības sākšanās.

Buenos Aires Herald ziņo, ka šis kautiņš ir kārtējais apliecinājums Venecuēlas politiskajai polarizācijai. Lai arī jaunajā parlamentā arī opozīcijas partijām ir iespēja izteikt savu viedokli, Čavess to veiksmīgi ignorē. Viņam decembrī uz 18 mēnešiem tika piešķirtas tiesības paātrināt tiesību aktu pieņemšanu bez parlamenta piekrišanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēla nākamajam gadam prognozē 60% inflāciju

LETA--AFP, 21.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas valdība otrdien Nacionālajā Asamblejā prezentētajā budžeta likumprojektā prognozē, ka inflācija valstī nākamgad veidos 60%.

Šis līmenis gan ir mazāks par gandrīz 80% inflāciju, kuru Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro prognozējis 2015.gadam.

Venecuēlas Centrālā banka datus par inflāciju valstī nav publicējusi kopš 2014.gada decembra. Tajā laikā banka norādīja, ka gada inflācija tam gadam veidoja 69%.

Tikmēr ekonomisti un konsultanti gan uzskata, ka situācija būs krietni drūmāka un inflācija Venecuēlā šogad veidos aptuveni 200%.

Venecuēla saskārusies ar vairākām ekonomikas problēmām, tostarp pamata preču, pat ziepju un tualetes papīra deficītu.

Valdība prognozes valsts ekonomikai šim vai nākamajam gadam nav publiskojusi.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka Venecuēlas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad un nākamgad samazināsies attiecīgi par 10% un 6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ciudad Caribia – bijušā Venecuēlas līdera utopija par sociālismu

Gunta Kursiša, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess cerēja, ka «Karību pilsēta» (Ciudad Caribia), kas nesen uzcelta ziemeļos no galvaspilsētas Karakasas, kļūs par «sociālistu pilsētas» paraugu, vēsta Reuters, kas piedāvā fotogalerijā aplūkot, kā pašlaik izskatās šī piepilsēta.

Iedzīvotāji lielāko daļu pakalpojumu piepilsētā var iegūt bez maksas, iepriekš vēstīja BBC. Mājokļi paredzēti galvenokārt Venecuēlas pamatiedzīvotājiem.

Aizsaulē aizgājušais Venecuēlas prezidents solīja, ka līdz 2019. gadam tiks uzbūvēti trīs miljoni mājokļu, un liela daļa no tiem atradīsies piepilsētā Ciudad Caribia. Šis projekts iepriekš izpelnījies opozīcijas un arī daļas iedzīvotāju kritiku.

2012. gada pavasarī šajā pilsētas daļā bija apmetušies tūkstoš iedzīvotāju. Tolaik cilvēki sūdzējās, ka solītie dzīvokļi nav saņemti, un vienā miteklī dzīvoja pat vienpadsmit cilvēkiem. Cita problēma ir sabiedriskais transports uz Karakasu - lai iekļūtu sabiedriskajā transportā, cilvēki stāv garās rindās.

Komentāri

Pievienot komentāru