Citas ziņas

Ventspils novadā atklāj gaisa telpas novērošanas radiotehnisko posteni

Dienas Bizness, 14.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils novada Vārves pagasta Čalās šodien, 14.maijā atklās trešo bruņoto spēku gaisa telpas novērošanas radiotehnisko posteni, informē Aizsardzības ministrijas pārstāve Daina Ozoliņa.

Lai uzlabotu Latvijas un Baltijas valstu gaisa telpas kontroli, Aizsardzības ministrijas īpašumā Čalās ir izvietots moderns trīs dimensiju mobilais stratēģiskās darbības gaisa telpas novērošanas radiolokators AN/TPS-77, aizstājot līdzšinējo tehnoloģiski novecojušo radiolokatoru Ventspils lidostas teritorijā. Radiolokatori AN/TPS-77 jau ir uzstādīti arī pārējos bruņoto spēku radiotehnikās novērošanas posteņos.

Jaunais radiolokators uzlabos gaisa telpas drošību, ļaujot efektīvāk kontrolēt Latvijas gaisa telpas izmantošanu, paaugstinot civilo lidojumu drošību, kā arī sekmīgāk vadot glābšanas un meklēšanas darbus.

Vienlaikus gaisa telpas novērošanas radiolokators ir nozīmīgs ieguldījums starptautiskajā drošībā. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas radiotehniskie posteņi ir apvienoti nacionālajos gaisa telpas kontroles centros un reģionālajā Gaisa telpas novērošanas koordinācijas centrā Karmelavā, Lietuvā, kas veido vienotu Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmu (BALTNET). Savukārt tā ir iekļauta vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā (NATINADS).

Radiolokators atbilst augstiem moderno tehnoloģiju ražošanas un drošības standartiem. Lietošanā tas būs efektīvāks un videi draudzīgāks par līdzšinējo, kā arī nodrošinās augstākas operacionālās spējas.

Radiolokators atbilst Latvijas normatīvajos aktos noteiktajām drošības prasībām, ir cilvēkiem un apkārtējai videi nekaitīgs. Līdzšinējie pētījumi un 10 gados veiktie veselības monitoringa dati liecina, ka tāda paša tipa radiolokatora Audriņos darbība nav atstājusi ietekmi uz vidi un uz apkārtnē dzīvojošo iedzīvotāju veselību.

Radiolokators Vārves pagastā neatrodas tiešā apdzīvotu vietu tuvumā un neietekmēs iedzīvotāju ikdienas gaitas. To attālums līdz tuvākajām mājām ir aptuveni 1,6 km, atšķirībā no esošā radiolokatora Ventspils lidostā, kas atrodas tiešā pilsētas tuvumā un apmēram 500 m no daudzdzīvokļu mājām.

Šāda tipa iekārtas jau ilgstoši tiek izmantotas visā pasaulē un ir nekaitīgas cilvēkiem un apkārtējai videi. Radiolokatori AN/TPS-77 darbojas Beļģijā, Itālijā, Vācijā, Lielbritānijā, Rumānijā, Brazīlijā, Dienvidkorejā, Saūda Arābijā, Singapūrā ASV, Kanādā un citur.

Komentāri

Pievienot komentāru