Citas ziņas

Vienkāršos komercpārvadājumu dokumentācijas administrēšanu

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Ar mērķi detalizētāk noteikt un vienlaikus vienkāršot komercpārvadājumu veikšanai nepieciešamo dokumentu izsniegšanas, anulēšanas vai apturēšanas kārtību ir tapis speciāls noteikumu projekts.

Satiksmes ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts "Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur atļaujas starptautiskajiem komercpārvadājumiem ar autotransportu Eiropas Savienības teritorijā" ceturtdien, 6. septembrī tika izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Lai veiktu pasažieru vai kravas komercpārvadājumus, uzņēmumiem ir jāsaņem VSIA "Autotransporta direkcija" izsniegta speciālā atļauja (licence). Savukārt, lai veiktu starptautiskos pārvadājumus Eiropas Savienības teritorijā, ir jāsaņem Eiropas Kopienas atļauja un tās kopija konkrētam autotransporta līdzeklim, ar kuru tiek veikti starptautiskie komercpārvadājumi. Pārvadātājam, kas par autovadītājiem kravas pārvadājumu veikšanai nodarbina personas, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, ir jāsaņem autovadītāja atestāts katram šādam autovadītājam. Taču līdz šim nevienā ārējā normatīvajā aktā nebija atrodams iepriekšminētās kārtības detalizēts izklāsts.

Tāpēc izstrādātais noteikumu projekts nosaka Eiropas Kopienas atļauju, to kopiju un autovadītāja atestātu komercpārvadājumu veikšanai ar autotransportu Eiropas Savienības teritorijā izsniegšanas, anulēšanas vai apturēšanas kārtību. Tajā tiek uzskaitīti iesniedzamie dokumenti un to iesniegšanas kārtība, kā arī noteikta kārtība, kādā tiek pieņemti lēmumi par šiem dokumentiem, un lēmumu apstrīdēšanas kārtība.

Normatīvajā aktā paredzēto prasību izpildi nodrošinās VSIA "Autotransporta direkcija", kas šobrīd izsniedz, anulē un aptur uz laiku Eiropas Kopienas atļaujas, to kopijas un autovadītāja atestātus.

Noteikumu projekta gatavošanas laikā ir bijušas konsultācijas ar biedrībām "Autopārvadātāju asociācija "Latvijas Auto"" un "Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija". Izstrādātais projekts vēl ir jāizskata Ministru kabineta komitejā un jāapstiprina valdībā.

Elīna Circene

Pārvaldes vecākā referente

Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļa

e-pasts: [email protected]; tālrunis: 7028274

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklātas nepilnības Finanšu ministrijas un VID darbībā

, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātas nepilnības Finanšu ministrijas darbībā, nodrošinot nodokļu politikas izstrādi un īstenošanu, un Valsts ieņēmumu dienesta darbībā, nodrošinot uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu administrēšanu un pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes administrēšanu, liecina Valsts kontroles sniegtā informācija medijiem.

Finanšu ministrija (FM), ieviešot uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumus un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi, nav izvērtējusi ne sabiedrības ieguvumu, ne sagaidāmo ekonomisko vai sociālo labumu, secinājusi Valsts kontrole.

Normatīvo aktu nepilnību dēļ FM neapkopo un neiesniedz Ministru kabinetam (MK) informāciju par valsts budžetā iespējami nesaņemtajām UIN un PVN summām, tādējādi pastāv iespēja, ka MK nesaņem pilnīgu informāciju par valsts budžetu.

Valsts kontrole (VK) konstatējusi neatbilstību starp Latvijas Republikas likumu Par pievienotās vērtības nodokli un Eiropas Padomes Direktīvu 77/388/EEK, jo Latvijas nodokļu maksātājiem noteiktās tiesības piemērot PVN samazinātās likmes ir plašākas, nekā to pieļauj konkrētā direktīva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kā vadīt transfertcenu risku

Artūrs Breicis, AAT partneris, sertificēts nodokļu konsultants, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis pusotrs gads kopš spēkā stājušies grozījumi likumā Par nodokļiem un nodevām, saskaņā ar kuriem nodokļu maksātājam ir jāsagatavo transfertcenu dokumentācija gadījumos, ja tā neto apgrozījums pārskata gadā pārsniedz 1 430 000 euro un darījuma summa ar saistītu uzņēmumu gadā pārsniedz 14 300 euro.

Mūsu pieredze liecina, ka vairums uzņēmumu ir informēti par šīm prasībām, vēl jo vairāk, gandrīz visi ir vērtējuši šādu risku. Jāsaka arī, ka vairākums uzņēmumu nopietni attiecas pret transfertcenu risku un mēģina to vadīt, sagatavojot transfertcenu dokumentāciju vai vismaz izsverot cenu pamatotību. Tomēr ir arī daudzi uzņēmumi, kuru vadība uzskata transfertcenu risku par Valsts ieņēmumu dienesta «bubuli», «kaprīzi» vai vienkārši nevajadzīgu slogu, kura mērķis ir sagandēt uzņēmuma grāmatvežiem dzīvi un iekasēt lielākus nodokļus no uzņēmumiem. Ir bieži izskanējis arī pretējs viedoklis, ka transfertcenas ir nodokļu konsultantu izgudrots instruments, kas paredzēts konsultantu bagātības vairošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pilnveido pasažieru pārvadājumu ar taksometriem jomas tiesisko regulējumu

Rūta Lapiņa, 02.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2.novembra Valsts sekretāru sanāksmē pieteikti divi jauni Satiksmes ministrijas izstrādāti noteikumu projekti, kas nosaka kārtību kādā veicami pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru un prasības speciālās atļaujas jeb licences saņemšanai un par valsts nodevu par speciālās atļaujas izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar autotransportu, informē Satiksmes ministrijas (SM) Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Greiškalna.

Grozījumi Autopārvadājuma likumā, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.martā nosaka, ka licences pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem turpmāk izsniegs republikas pilsētas domes un plānošanas reģioni. Noteikts, ka plānošanas reģiona izsniegtā licence nedod tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru republikas pilsētas teritorijā un otrādi – republikas pilsētas izsniegtā licence nedod tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru pārējā plānošanas reģiona teritorijā.

Ministrijā skaidro, ka licence dod tiesības nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus republikas pilsētas vai pārējās plānošanas reģiona teritorijas, kurā saņemta licence. Noteikumu projekts nosaka prasības plānošanas reģiona un republikas pilsētas speciālās atļaujas saņemšanai, kārtību, kādā veicami pasažieru pārvadājumi ar taksometru, taksometru radītā vides piesārņojuma ierobežojumus un siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu plānošanas reģionos, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam sniedzamās informācijas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atklāti pārkāpumi Jūras spēku kuģa iegādes iepirkumā

, 11.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aizsardzības ministra Imanta Lieģa rīkojuma Aizsardzības ministrijā (AM) veiktajā pārbaudē konstatēti vairāki pārkāpumi NBS JS Alkmaar klases mīnu kuģu tehniskās dokumentācijas iepirkumā, liecina AM mājaslapā publicētā informācija.

Līgums, kas bija noslēgts starp NBS JS un Nīderlandes Karaliskajiem Jūras spēkiem, neparedzēja tehniskās dokumentācijas iegādi latviešu vai angļu valodā – tātad tika nopirkta prece bez tās lietošanas instrukcijas lietotājam (NBS JS) saprotamā valodā.

No mīnu kuģu iegādes līguma noslēgšanas brīža 2005. gada 24. augustā līdz pirmajam rīkojuma dokumentam par tehniskās dokumentācijas iegādi angļu valodā bija pagājis viens gads un divi mēneši, norādīts pārbaudes grupas ziņojumā.

Tehniskās dokumentācijas iegādes procedūru 580 tūkstošu eiro apmērā tika uzdots veikt amatpersonām, kurām nav pieredzes starptautisku iegāžu organizēšanā un atbilstošu angļu valodas zināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ES Atveseļošanas fonda ieviešanas vadībai un kontrolei nepieciešami 32,302 miljoni eiro

Db.lv, 07.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda ieviešanas vadībai un kontrolei papildus būs nepieciešami 32,302 miljoni eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā, kuru otrdien uzklausīja valdība.

FM papildus būs nepieciešami 2,448 miljoni eiro, Iepirkumu uzraudzības birojam - 2,84 miljoni eiro, Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai - 14,57 miljoni eiro, bet citām uzraudzības institūcijām - 12,4 miljoni eiro.

Lai nodrošinātu Eiropas Komisijas (EK) prasībām atbilstošu ES Atveseļošanas fonda plāna ieviešanu un iespējami novērstu riskus Atveseļošanas fonda finansējuma nesaņemšanai pilnā apmērā, nepieciešama pienācīga Atveseļošanas fonda plāna ieviešanas kapacitāte - attiecīgi papildu resursu nepieciešamība ir atkarīga no pārbaužu tvēruma, uzraudzības procesa un veicamo kontroļu, kā arī citu administratīvu procesa un pasākumu apjoma, teikts FM informatīvajā ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Autopārvadātājus uzskaitīs vienotā reģistrā

Lelde Petrāne, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā visā Eiropas Savienībā tiks izveidots vienots autopārvadātāju reģistrs, kas atvieglos administratīvo slogu pārvadātājiem.

Latvijā šo reģistru uzturēs VSIA Autotransporta direkcija (ATD) un tā varēs elektroniski piekļūt citu dalībvalstu kompetento iestāžu attiecīgajai informācijai, kā arī piedāvāt tām datus par Latvijas pārvadātājiem, liecina medijiem sniegtā informācija.

Reģistrā būs apkopota informācija par Latvijas autopārvadātājiem un pārvadājumu vadītājiem. Jaunais reģistrs nodrošinās to, ka pārvadātājs, kuram par pieļautiem pārkāpumiem ir anulēta licence kādā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, nevarēs to saņemt citā, tādējādi turpinot negodīgu uzņēmējdarbību.

Reģistra izveide paredzēta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu projektu Kārtība, kādā izsniedz, anulē vai uz laiku aptur speciālās atļaujas (licences) un licences kartītes komercpārvadājumu veikšanai ar autotransportu un izsniedz autopārvadājumu vadītāja profesionālās kompetences sertifikātus, kas ceturtdien, 6. oktobrī tika izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Šis noteikumu projekts aizstās divus esošos MK noteikumus (2005. gada 8. februāra noteikumi Nr.120 un 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr.250), tādējādi atvieglojot informācijas meklēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar izmaiņām normatīvajos aktos, kas attiecas tieši uz piemērojamo sodu sistēmu par veiktajiem pārkāpumiem, Autotransporta direkcija sadarbībā ar Rīgas domes Kontroles dienestu plāno pastiprināt kontroles pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili, tai skaitā taksometru, jomā.

1. jūlijā spēku zaudēja Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss un spēkā stājās grozījumi Autopārvadājumu likumā, papildinot to ar sadaļu par sodu piemērošanu autopārvadājumu jomā pārkāpumu gadījumā.

Grozījumi paredz, ka transportlīdzekļa vadītājam var piemērot naudas sodu no 10 līdz 130 eiro, ja vadītājs nav reģistrējies Taksometru vadītāju reģistrā, bet nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili; ja tas sniedz pakalpojumu, izmantojot nereģistrētu tīmekļvietni vai mobilās lietotni; brīdinājumu vai norādīto naudas sodu var piemērot arī tad, ja vadītājs pārkāpj pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili, tai skaitā taksometru, jomas noteikumus, neievēro aizliegumus vai nenodrošina atbilstošu transportlīdzekļa aprīkojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taksometru vadītāju reģistrā šobrīd ir reģistrēti 4520 transportlīdzekļu vadītāji, kuri ir tiesīgi vadīt taksometru vai veikt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, informē Autotransporta direkcija.

Reģistrēto vadītāju skaits pusgada laikā ir pieaudzis par 87%. Vadītāju reģistrāciju un izslēgšanu no Taksometru vadītāju reģistra veic Autotransporta direkcija.

No 2018. gada 1. jūnija pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru vai vieglo automobili drīkst nodrošināt tikai Taksometru vadītāju reģistrā reģistrēti vadītāji. Šī gada 1. jūnijā reģistrēti bija 2420 autovadītāji, un pusgada laikā reģistrēto vadītāju skaits ir pieaudzis par 87%, sasniedzot 4520 transportlīdzekļu vadītājus (vadītāju reģistrācijas dinamiku skatīt 1. attēlā). Autotransporta direkcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vadītāju skaita straujais pieaugums ir saistīts jaunajām prasībām taksometru pārvadājumos un pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili pakalpojuma attīstību un popularitātes kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts kontrole: brīdinājām ministrijas jau iepriekš

, 30.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) medijos paustā informācija, komentējot Valsts kontroles (VK) vakardien publiskotos revīziju ziņojumus, neatbilst patiesībai. Gan FM, gan VID, savlaicīgi informēti par VK revīzijās konstatētajām nepilnībām nodokļu politikas plānošanā, atzina, ka šādas nepilnības pastāv un, iepazīstoties ar VK sagatavoto ieteikumu ieviešanas grafiku, apņēmās tās novērst, Db.lv informēja Valsts kontroles sabiedrisko attiecību speciālists Valters Grīnvalds.

Pagājušā gada nogalē, iepazīstoties ar VK ziņojuma projektiem Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu administrēšanu un Par pievienotās vērtības nodokļa samazināto likmju administrēšanu FM savu viedokli pauda divās oficiālās vēstulēs, kā arī VK rīkotajās apspriedēs par revīzijas ziņojuma projektiem un revīziju ieteikumu ieviešanas termiņiem 2007.gada 19. un 27.decembrī.

Valsts kontrole pēc minētās sarakstes un apspriedēm veica precizējumus revīzijas ziņojuma projektos, taču FM ar atbilstošiem pierādījumiem nespēja pamatot savus, nu jau arī presē paustos, iebildumus pret VK konstatējumiem un secinājumiem, līdz ar to, veicot precizējumus VK revīzijas ziņojumu projektos, šie iebildumi netika ņemti vērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Izstrādātie noteikumi privāto vadītāju darbību nevis atvieglo, bet apzināti nosaka ievērojami sarežģītākas prasības nekā taksometriem, uzskata uzņēmums.

Pretēji sākotnējai iecerei nodrošināt iespēju pasažieru pārvadājumu pakalpojumus veikt arī privātpersonām, pašreiz Satiksmes ministrijas piedāvātie noteikumi, kas to regulētu, ir pretrunā ar Saeimas pieņemto Autopārvadājumu likumu. Taksometru izsaukšanas platforma Taxify paredz iespēju pamest Latvijas tirgu, ja plānotais regulējums stāsies spēkā bez izmaiņām.

«Jaunais noteikumu projekts paredz, ka, lai brīvajā laikā īstenotu šādu darbības veidu, ir jāreģistrē uzņēmums, jāsaņem uzņēmuma un automašīnas licence, kā arī jāmaksā sociālais nodoklis, lai vispār šādu licenci saņemtu, un tas viss sastāda ievērojamas izmaksas. Šajā gadījumā vairs nav atšķirības starp taksometru un individuālo automašīnas vadītāju pakalpojumu, un līdz ar to pilnībā zūd pieņemtā likuma jēga,» komentē Taxify vadītājs Latvijā Juris Krūmiņš. Viņš arī uzsver, ka privāto vadītāju regulējums ir būtisks, lai kopumā sakārtotu pasažieru pārvadājumu nozari Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā gatavo 11 attīstības projektus iesniegšanai ES struktūrfondos

Vēsma Lēvalde, Db.lv, 05.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome nolēmusi piešķirt finansējumu tehniskās dokumentācijas (tehniski ekonomiskie pamatojumi, topogrāfija, skiču projekti, tehniskie projekti) sagatavošanai 11 projektiem, kurus paredzēts iesniegt finansējuma saņemšanai ES struktūrfondos.

Kopējais aptuvenais finansējuma apjoms, ko Liepājas pašvaldība gatavojas piesaistīt projektiem, ir 60 miljoni latu, Db informēja Liepājas domes attīstības pārvaldes vadītājs Vilnis Vitkovskis. «Tie ir pirmie 11 projekti, kuriem jau ir zināmi iesniegšanas termiņi un izstrādāti kritēriji. Taču tie nebūt nav visi projekti, ko gatavojamies realizēt nākamajā plānošanas periodā,» norādīja V. Vitkovskis.

Kopējās izmaksas pilsētas attīstības projektu tehniskās dokumentācijas sagatavošanai plānotas 2 045 770 latu apjomā. Nepieciešamais Liepājas pilsētas domes finansējums ir 2008. gadā – Ls 840 770; 2009. gadā – Ls 1 205 000.

Tehniskās dokumentācijas sagatavošanas izmaksas ir attiecināmās izmaksas lielākajā gadījumā aktivitāšu, tas nozīmē, ka lielākā daļu no šīs naudas pašvaldība saņems atpakaļ konkrēto projektu ieviešanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nīderlandes kuģu lietā aizdomas par interešu konfliktu

, 11.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no centrālajām personām izmeklēšanā par nekvalitatīvo mīnukuģu tehniskās dokumentācijas piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir Andrejs Zvaigzne, kurš pirms diviem gadiem pameta Jūras spēkus un pievērsās privātbiznesam, raksta Diena.

Sākotnējās pārbaudes liecina, ka dārgā dokumentācija iegādāta, pārkāpjot virkni iepirkuma procedūru. Turklāt dokumentācijas tulkojumā ieviesušās arī nozīmīgas kļūdas - piemēram, mīnu meklēšanas kuģi pārtapuši par mīnu izlikšanas kuģiem.

Kā laikrakstam apstiprinājuši vairāki avoti militārajās un valdības struktūrās, ir aizdomas, ka iepirkuma specifikācija piemērota konkrētai kompānijai un atsevišķas personas nonākušas iespējamā interešu konfliktā. Līdz šim savāktie fakti liecina — kā iepirkuma tehniskā specifikācija tika sagatavots Francijas kompānijas Tripartite Propulsion piedāvātais kuģu tehniskās dokumentācijas saraksts. Pārbaudot kompānijas saraksti ar Latvijas militārpersonām, secināts, ka vēl pirms lēmuma pieņemšanas par iepirkumu jau tika apspriestas piegādes detaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā 14 privātajiem bērnudārziem nāksies apturēt darbību nepiemērotu telpu dēļ

LETA, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14 no 96 Rīgas pašvaldības līdzfinansētajām privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm būs jāpārtrauc darbs esošajās telpās, jo tās atzītas par nepiemērotām bērnudārza darbībai, - to pēc būvniecības dokumentācijas pārbaudēm nolēmusi Rīgas pilsētas būvvalde.

Šī gada augustā konstatēts, ka 56 no 96 minētajām iestādēm strādā telpās, kurām nav apstiprināta atbilstoša funkcija. Būvniecības dokumentācijas pārbaudēs secināts, ka 14 no 56 izglītības iestādēm telpu ekspluatāciju nāksies pārtraukt. Deviņiem bērnudārziem objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, apsolītas telpu maiņas vai būvprojekta saskaņošanas dēļ, ir pagarināti dokumentu sakārtošanas termiņi.

Kā skaidroja būvvaldē, pārējām iestādēm dokumentācija ir saskaņota vai ir saskaņošanas procesā, jo daļa iestāžu būvvaldē dokumentus iesniegusi augusta beigās, tādēļ speciālistiem tie vēl jāizvērtē. Tāpat dokumentācijas pārbaudes process vēl tiks veikts 26 privātajiem bērnudārziem, ko pašvaldība nelīdzfinansē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID: Valsts kontroles paziņojums plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir pārspīlēts

, 11.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID uzskata, ka Valsts kontroles publiskotais paziņojums plašsaziņas līdzekļiem kārtējo reizi ir pārspīlēts un dramatizēts, jo nevar izdarīt secinājumus par VID darbību kopumā, balstoties uz dažiem revīzijas gaitā konstatētiem faktiem, Db.lv informēja Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas daļa.

VID uzskata, ka Valsts kontroles publiskotajā revīzijas ziņojumā un tajā iekļautajos secinājumos, ir pārspīlēta konstatēto atsevišķu gadījumu ietekme uz valsts budžeta ieņēmumu daļu. Valsts kontroles revīzijas rezultātā sagatavotie ieteikumi neapstiprina būtisku nepilnību vai pārkāpumu esamību VID darbā.

Revīzijas ziņojuma saskaņošanas laikā VID norādīja, ka nav saprotama metodika, pēc kuras secināts, ka izlases veidā pārbaudot nodokļu aprēķinus konstatēts, ka VID nav nodrošinājis nodokļu ieņēmumu iekasēšanu Ls 653 408 apmērā, kas ir tikai 0.01% no VID faktiski iekasēto nodokļu kopsummas 2007.gadā. Turklāt, balstoties uz revīzijas gaitā atsevišķiem konstatētiem gadījumiem, nevar izdarīt secinājumus par sistēmu kopumā. Revīzijas ziņojumā nav norādīts, vai šie atsevišķie konstatētie gadījumi ir radušies nepilnīgo normatīvo aktu dēļ vai citu apstākļu rezultātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VID par 11,7 miljoniem eiro izstrādās uzņēmējiem draudzīgu maksājumu kārtību

Zane Atlāce - Bistere, 08.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) plāno līdz 2022. gadam ieviest fundamentāli jaunu maksājumu administrēšanas informācijas sistēmu (MAIS), kas nodrošinās mūsdienīgu, ātru un uzņēmējiem viegli saprotamu budžetā veicamo maksājumu administrēšanu, informē VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

VID norāda, ka pašreizējā sistēma ir novecojusi gan tehniski, gan morāli, un sāk kļūt traucējoša uzņēmējdarbībai. Jaunajā sistēmā būs ietvertas visas nepieciešamās funkcijas, lai augstā kvalitātē varētu apstrādāt lielu datu apjomu.

Līdz ar MAIS ieviešanu būs iespējams realizēt valsts budžeta ieņēmumu uzskaiti atbilstoši uzkrāšanas principam, ieviest vienoto nodokļu kontu, maksimāli automatizēt VID iekšējos administrēšanas procesus un ieviest caurskatāmu, sabiedrībai saprotamu nodokļu nomaksas administrēšanu.

Veiksmīgi īstenojot iepirkuma procedūru, 2017. gada 24.novembrī VID noslēdza līgumu par MAIS izstrādi ar A/S Exigen Services Latvia, kura uzdevums turpmāko piecu gadu laikā būs nodrošināt modernas un visām nodokļu administrēšanas prasībām atbilstošas informācija sistēmas izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno centralizēt izdienas pensiju izmaksu

Madara Fridrihsone, Db, 18.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2011. gada dažādu izdienas pensiju administrēšanu varētu uzņemties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kas šo funkciju varētu veikt, izmantojot mazākus darbaspēka resursus.

To šodien, iepazīstinot valdību ar ziņojumu par iespējām centralizēt izdienas pensiju administrēšanu, norādīja Labklājības ministrijas speciālisti.

Patlaban ar izdienas pensiju administrēšanu nodarbojas tādas institūcijas kā, piemēram, Ārlietu ministrija, Ģenerālprokuratūra, Aizsardzības ministrija (AM), Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Iekšlietu ministrijas Veselības un sociālo lietu aģentūra.

Pret izdienas pensiju administrēšanas centralizēšanu iebilst AM un SAB.

SAB norāda, ka, ņemot vērā biroja darba specifiku, izdienas pensiju piešķiršana ir atstājama SAB kompetencē, savukārt AM apgalvo, ka militārpersonu izdienas pensiju piešķiršana un izmaksa ir nesaraujami saistīta ar veselu turpmāko sociālo garantiju paketi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunais likums mazinās birokrātiju būvniecībā

Māris. Ķirsons, Db, 05.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi jaunā Būvniecības likuma projektu, kurš vienkāršos būvniecības procesu. Jaunais likumprojeks mazinās administratīvo slogu būvniecībā, samazinot nepieciešamo atļauju un saskaņojumu skaitu būvniecības uzsākšanai.

«Pašreiz spēkā esošais likums (pieņemts 1995. gadā) jau ir morāli novecojis un nepieciešams jauns likums. Ministrija to izstrādājusi sadarbībā ar būvniecības nozares nevalstiskajām organizācijām. Īsi raksturojot jauno likumu, varu teikt, ka tas būtiski uzlabos uzņēmējdarbības vidi, jo kardināli vienkāršos pašreiz visai smagnējo un birokrātisko būvniecības procesu,» uzsver ekonomikas ministrs Artis Kampars. Viņš cer, ka jaunais likums stāsies spēkā jau no 2010.gada 1.janvāra.

Ekonomikas ministrija cer, ka līdz ar likumprojekta apstiprināšanu tiks novērsta šobrīd bieži vien novērotā situācija, kad Būvniecības likuma normas var tikt dažādi interpretētas un atsevišķās jomās (ceļu, elektroapgādes jomās u.c.) radīja situāciju, ka spiestā kārtā - lai neradītu pārlieku lielus zaudējumus iedzīvotājiem - Būvniecības likuma normas tiek pārkāptas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noraida priekšlikumu par Rīgas satiksmes reisu skaita samazināšanu

, 23.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu komisija neatbalstīja pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme iesniegto priekšlikumu samazināt sabiedriskā transporta reisu skaitu par 8%.

Pasažieru komercpārvadājumu komisijas priekšsēdētājs Juris Zvirbulis (JL)pauda viedokli, ka uzņēmums no pašvaldības ir saņēmis 54 miljonu latu dotāciju, ar ko vajadzētu pietikt izdevumu segšanai. Rīgas satiksme bija vēlējusies palielināt intervālu starp reisiem un atsevišķus reisus vakara stundās atcelt vispār, lai šogad ieekonomētu 950 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pērn pārvadātāji visvairāk pieprasīja Krievijas, Kazahstānas, Baltkrievijas un Polijas atļaujas

Žanete Hāka, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā ir nedaudz samazinājies licencēto autopārvadātāju, kas veic kravu un pasažieru pārvadājumus, skaits, tomēr ir pieaudzis pārvadājumos izmantoto transportlīdzekļu skaits.

Tas liecina par to, ka, neskatoties uz sankciju piemērošanu pret Krieviju, Latvijas pārvadātāji spējuši pārorientēties uz citiem tirgiem un pielāgoties esošajai situācijai, informē Autotransporta direkcija.

Salīdzinot 2016. gada decembra beigu datus ar analogu periodu 2015. gadā, licencēto autopārvadātāju, kas nodrošina kravu un pasažieru komercpārvadājumus, skaits samazinājās par nepilnu 1%. Pagājušajā gadā bija izsniegtas 4588 licences komercpārvadājumu veikšanai; 85% licenču tika izsniegti starptautisko kravu pārvadājumu veikšanai, nepilni 6% – kravu pārvadājumiem iekšzemē, nepilni 9% – starptautisko pasažieru pārvadājumiem, 0,2% – pasažieru pārvadājumiem iekšzemē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Licences izsniegšana komercpārvadājumiem ar auto maksās 15 latus

Sanita Igaune, 14.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par licences izsniegšanu, pagarināšanu un pārreģistrāciju pasažieru un kravas komercpārvadājumiem ar autotransportu būs jāmaksā 15 Ls. Tas nozīmē, ka turpmāk šāda nodeva pārvadātājiem būs jāmaksā neatkarīgi no izmantojamo transportlīdzekļu skaita, un netiks piemērotas pašlaik spēkā esošās atlaides.

To paredz Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātais noteikumu projekts «Noteikumi par valsts nodevu par speciālās atļaujas izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar autotransportu», kas 14. aprīlī tika izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Pašlaik komercpārvadājumu ar autotransportu licences izsniegšanas maksa ir 50 Ls, taču pārvadātājiem var tikt piemēroti atvieglojumi, piemēram, pasažieru pārvadātājiem, kā arī atkarībā no izmantojamo transportlīdzekļu skaita.

Proti, ja komersants pārvadājumiem izmanto no viena līdz pieciem transportlīdzekļiem, nodeva par katru no tiem ir jāmaksā 10 Ls, no sešiem līdz desmit transportlīdzekļiem – 25 Ls, bet, ja pārvadājumiem tiek izmantoti vairāk par desmit transportlīdzekļiem, nodevas apmērs ir 50 Ls, DB skaidro SM sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Svikliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID Rēzeknē atklāj viltotus degvielas iegādes čekus 150 tūkst. Ls vērtībā

Gunta Kursiša, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas, aprīlī veicot tematisko pārbaudi kādā uzņēmumā Rēzeknē, konstatēja, ka tā grāmatvedībā tiek uzrādīti, iespējams, viltoti čeki par liela daudzuma dīzeļdegvielas iegādi, par to norēķinoties skaidrā naudā. Šis ir jau piektais uzņēmums Latvijā un trešais tieši Rēzeknē, kur VID nodokļu inspektori konstatē šāda veida pārkāpumu.

Šā gada aprīlī VID Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas veica tematisko pārbaudi kādā uzņēmumā Rēzeknē, kura reģistrētais darbības veids ir kravu pārvadājumi pa autoceļiem. Pārbaudes laikā tika atklāts, ka virkne ierakstu par degvielas iegādi uzņēmuma grāmatvedībā ir veikti, pamatojoties uz elektronisko kases sistēmu čekiem, kuru vizuālais izskats radīja aizdomas par to autentiskumu, informē VID.

Grāmatvedībā uzrādītie degvielas iegādes attaisnojuma dokumenti liecināja, ka uzņēmums periodā no 2010. gada janvāra līdz 2012. gada martam četrās degvielas uzpildes stacijās Rēzeknē lielos daudzumos ir iegādājies dīzeļdegvielu, norēķinoties par to skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Uber, līdzīgi kā Taxify, ir korporatīvās identitātes krīze

BalticTAXI vārdā Jānis Naglis, LDDK padomes loceklis, BalticTAXI nozares konsultants, 26.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu Uber šogad skāruši vairāki publiskās komunikācijas skandāli, ko acīmredzami izraisījusi savdabīga izpratne par uzņēmuma piedāvāto pakalpojumu un atbildību, kas ar to saistīta. Reputācijas problēmas publiski atzinis arī Uber kompānijas šī brīža vadītājs Dara Khosrowshahi. Medijos lasīts, ka Londona nav pirmā pilsēta, kurā Uber saskaras ar līdzīgām problēmām – nepienācīga pakalpojuma drošība, tehnoloģiju izmantošana, lai bloķētu uzraugošo institūciju pilnīgu pieeju aplikācijai, kas ir pakalpojuma organizēšanas pamatā – diskusija par šiem jautājumiem arvien nonāk Eiropas mediju dienaskārtībā.

Kopbraucēji veicina papildu nesakārtotību jau tā problemātiskā nozarē

Publiskā informācija par kopbraukšanas pakalpojumu sniedzējiem atgādina kaut ko jau pieredzētu un ļoti pazīstamu – nesakārtotu taksometru pakalpojumu Rīgas pilsētā, kurā paralēli taksometriem identisku pakalpojumu sniedz Taxify, kas savā mājaslapā aicina katru interesentu ar privāto automašīnu «pelnīt labu naudu ar savu auto».

Šķiet, ka Uber, Taxify un līdzīgiem kopbraukšanas organizētājiem ir vēlme izmantot visas iespējas, ko dod pasažieru pārvadāšanas pakalpojums, bet ignorēt ar to saistīto atbildību pret pasažieriem, nodokļu nomaksu un pakalpojuma drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnsabiedrība Rīgas mikroautobusu satiksme no 1.maija varētu paaugstināt mikroautobusu biļešu cenas, šodien Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā pastāstīja uzņēmuma Plānošanas daļas vadītājs Andrians Boldans.

Komisijā šodien nolemts līdz 30.aprīlim saglabāt biļešu cenas esošajā apjomā - iepriekšpārdošanā biļetes braukšanai mikroautobusā maksās 0,70 eiro, bet, pērkot pie transportlīdzekļa vadītāja - 1 eiro.

No 1.maija biļešu cena iepriekšpārdošanā, pērkot e-talonu, varētu tikt palielināta līdz 1 eiro, bet pie šofera, tāpat kā tramvajos, trolejbusos un autobusos, būtu jāmaksā 1,20 eiro, iecerējusi Rīgas mikroautobusu satiksme.

Oficiālu iesniegumu par iecerētajām tarifa izmaiņām uzņēmums vēl nav iesniedzis. Ņemot vērā, ka šāds iesniegums Pasažieru komercpārvadājumu komisijā jāiesniedz vismaz mēnesi pirms skatīšanas un pasažieri par izmaiņām jāinformē vismaz 10 dienas pirms to stāšanās spēkā, Rīgas mikroautobusu satiksmei attiecīgais iesniegums komisijai jāiesniedz līdz 15.martam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ušakovs par mikroautobusu biļetēm: līgumā bija 0,50 Ls, pie tā viņiem arī būs jāpaliek

Dienas Bizness, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kurš šobrīd atrodas atvaļinājumā, lakoniski komentē izskanējušo viedokli, ka Rīgas mikroautobusu satiksme varētu paaugstināt biļešu cenas: «Līgumā bija noteikts 0,50 Ls. Pie tā viņiem būs jāpaliek!»

Jau ziņots, ka pilnsabiedrība Rīgas mikroautobusu satiksme no 1.maija varētu paaugstināt mikroautobusu biļešu cenas. Tā šodien Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā pastāstīja uzņēmuma Plānošanas daļas vadītājs Andrians Boldans.

Komisijā šodien nolemts līdz 30.aprīlim saglabāt biļešu cenas esošajā apjomā - iepriekšpārdošanā biļetes braukšanai mikroautobusā maksās 0,70 eiro, bet, pērkot pie transportlīdzekļa vadītāja - 1 eiro.

Oficiālu iesniegumu par iecerētajām tarifa izmaiņām uzņēmums vēl nav iesniedzis. Ņemot vērā, ka šāds iesniegums Pasažieru komercpārvadājumu komisijā jāiesniedz vismaz mēnesi pirms skatīšanas un pasažieri par izmaiņām jāinformē vismaz 10 dienas pirms to stāšanās spēkā, Rīgas mikroautobusu satiksmei attiecīgais iesniegums komisijai jāiesniedz līdz 15.martam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domē top grozījumi saistošajos noteikumos, paredzot, ka stundu biļeti ieviesīs ne tikai Rīdzinieka kartes īpašniekiem, bet visiem pasažieriem, tikai Rīdzinieka kartes īpašniekam tā maksās 1,15 eiro, bet pārējiem - divreiz vairāk jeb 2,30 eiro, informēja Rīgas domē.

Šāda iecere vakar akceptēta Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas ārkārtas sēdē.

Iecerēts, ka ar šo biļeti varēs sabiedriskajā transportā pārsēsties neierobežotu reižu skaitu, biļete darbosies līdz pat galapunktam. Līdz ar katru pārsēšanos biļeti vajadzēs validēt.

Kā informēja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, visiem pasažieriem plānots ieviest arī «slīdošā grafika» biļeti. Šī abonementa biļete galvaspilsētā deklarētajiem izmaksās, kā iepriekš solīts, 15 eiro, bet pārējiem - 25 eiro. Šo biļeti varēs izmantot 15 dienu posmā jebkurās piecās dienās, kas var nebūt secīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru