Citas ziņas

Viking Motors pārņem Saab un Kia oficiālo pārstāvi

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Igaunijas kompānija a/s Viking Motors šā gada 12.janvārī iegādājusies 100% kapitāldaļu uzņēmumā SIA E&S Auto, kas ir Saab un Kia automašīnu oficiālais pārstāvis Latvijā, Db.lv informēja E&S Auto mārketinga vadītājs Mārtiņš Etkins. Tuvākajā laikā E&S Auto gatavojas kļūt arī par Cadillac, Corvette, Hummer un Amerikas Chevrolet modeļu pilnvaroto pārstāvi Latvijā.

"Līdzšinējais "E&S Auto" īpašnieks Elmo Saļms šogad svin savu 70.gadu jubileju, un viņš ir nolēmis doties pelnītā atpūtā pēc 14 gadu ilga, mērķtiecīga darba, kas ieguldīts, lai no neliela, specializēta automobiļu servisa izveidotu uzņēmumu, kurš ir Saab un Kia automarku oficiālais pārstāvis Latvijā," kompānijas pārdošanas motīvus skaidro M. Etkins. Igaunijā General Motors zīmolus pārstāvošajai kompānijai a/s Viking Motors līdzīga uzņēmuma iegāde kaimiņvalstī esot loģisks biznesa attīstības solis.

Tuvākajā laikā E&S Auto gatavojas arī kļūt par Cadillac, Corvette, Hummer un Amerikas Chevrolet modeļu pilnvaroto pārstāvi Latvijā. "Ņemot vērā Latvijas automašīnu tirgus izaugsmi, šāds automarku portfelis varētu būt interesants izaicinājums," paziņojis Viking Motors padomes priekšsēdētājs Peters Kalli.

Viking Motors Igaunijas tirgū pārstāv ASV autobūves koncerna General Motors automašīnu zīmolus Saab, Opel, Cadillac, Corvette un Chevrolet. 2006.gadā Viking Motors strādāja ar aptuveni 300 miljonu kronu (13,5 miljonu latu) apgrozījumu.

Kompānija E&S Auto ir dibināta 1993.gadā un kopš 1996.gada ir oficiālais Saab automašīnu pārstāvis Latvijā. Kopš 2002.gada E&S Auto ir arī Kia markas automašīnu oficiālais dīleris Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Saab bankrots Viking motora darbību neietekmēs

Nozare.lv, 19.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas autobūves uzņēmuma Saab Automobile pirmdien tiesā iesniegtais bankrota pieteikums automašīnu Saab pārstāvja Latvijā SIA Viking motors darbu neietekmēs, sacīja Viking motora pārstāve Arta Glaudiņa.

Glaudiņa norādīja, ka, neskatoties uz to, ka automašīnas vairs netiek ražotas un jaunie Saab auto ir pārdoti, Viking motors turpina pārdot mazlietotus un lietotus auto, kā arī piedāvā autoservisa pakalpojumus. «Servisa pakalpojumi ir pastāvējuši visu laiku, kopš Saab bijušas grūtības,» sacīja auto dīlera pārstāve.

Glaudiņa norādīja, ka Viking motora vadība par uzņēmuma tālāko rīcību pēc Saab ražotāja bankrota varētu spriest tuvākajā laikā.

Bez Saab Viking motors tirgo arī Cadillac, Corvette un Hummer automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Antonovs piešķīris 74 miljonus, lai finansētu Saab iegādi no General Motors

BNS, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas māteskompānijas Lietuvas nacionalizētās bankas Snoras bijušais lielākais akcionārs Krievijas uzņēmējs Vladimirs Antonovs finansēja darījumu, kurā pērnā gada sākumā Zviedrijas autobūvētājs Saab tika pārpirkts no ASV koncerna General Motors (GM), vēstī portāls carsuk.net, atsaucoties uz Zviedrijas laikrakstu Dagens Industri.

Saab ģenerāldirektors Viktors Mullers intervijā Zviedrijas sabiedriskajam telekanālam STV atklājis, ka 74 miljonus ASV dolāru (38,6 miljonus latu), kurus tolaik pastāvošā kompānija Spyker (tagad Swedish Automobile) par Saab iegādi samaksāja amerikāņiem, Antonovs piešķīris vienai no Mulleram piederošajām kompānijām.

Mullers intervijā arī atzina, ka viņam piederošā kompānija joprojām ir parādā Antonovam, no kura Latvija vien vēlas atgūt no Latvijas Krājbankas izzagto naudu 150 miljonu latu apmērā, kas saskaņā ar izmeklēšanā atklāto izmantota Antonova projektiem, tostarp autokoncerna Saab pārņemšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas finansists Vladimirs Antonovs izteicis šaubas par Saab Automobile automašīnu pārdošanas mērķiem, piebilstot, ka Zviedrijas autoražotājam varētu būt nepieciešama papildus nauda, vēsta thelocal.se

«Ja mērķis netiks sasniegts, būtu jauki, ja Saab būtu 50 - 70 miljoni eiro - kaut kas nedaudz papildus, uz ko paļauties. Mēs esam gatavi nodrošināt šo naudu, ja mums to ļaus EIB,» Antonovs klāstījis ziņu aģentūrai TT, šajā gadījumā domājot Eiropas Investīciju banku.

Viņš nesaskata nekādu risku, ka EIB varētu atsaukt savu aizdevumu Saab gadījumā, ja viņš iesaistīsies kā finansējuma nodrošinātājs.

«EIB ir fantastiska drošība un fantastiska procentu likme Saab aizdevumā. Kādēļ viņiem to ņemt atpakaļ? Šobrīd viss strādā labi,» teicis Antonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam nesen pašmāju tirgū bez liekas ažiotāžas ir nonācijas jaunākās paudzes korejiešu autoražotāja KIA SUV klases modelis Sorento. Jaunais auto ir pārvērties līdz nepazīšanai, turklāt izskats ir tikai redzamā daļa.

Savulaik KIA Sorento iznāciens radīja milzīgu apvērsumu visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Daudzi noteikti vēl atceras, ka 2003. gadā pēc jaunā Sorento parādīšanās cilvēki bija gatavi stāties garā rindā, lai iegūtu vizuāli pievilcīgo auto, kurš kardināli atšķīrās no citiem KIA produktiem. Pieprasījums bija daudzkārt lielāks nekā piedāvājums. Savā ziņā KIA Sorento parādīšanās iezīmēja pilnīgi jaunu korejiešu ražotāja dizaina kursu, kas vēlāk izrādījās pareizs. Otrās paaudzes modelis iegūtās gudrības ir attīstījis vēl augstākā līmenī, vispirms pielabojot pamanītās kļūdas un nepilnības, kā arī pilnveidojot salona iekārtojumu un atrodot lielisku dīzeļmotoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E&S Auto maina nosaukumu uz Viking Motors (video)

, 03.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA E&S Auto maina nosaukumu un turpmāk tā sauksies SIA Viking Motors, preses konferencē informēja Viking Motors Padomes priekšsēdētājs Peters Kalli.

"Līdz ar kompānijas nosaukuma maiņu tiek noslēgtas visas darbības, kas ir saistītas ar E&S Auto īpašnieku maiņu," skaidro Peters Kalli. Viņš turpina, sakot, ka kopīgs nosaukums abām radniecīgajām kompānijām turpmāk pavērs arī plašākas iespējas gan klientu apkalpošanas jomā, gan arī biznesa attīstībā.

Turpmāk SIA Viking Motors būs arī vienīgais un oficiālais Cadillac, Corvette un Hummer marku dīleris Latvijā. Savukārt Kia markas automašīnu tirdzniecība tika pārtraukta š.g. 1.martā, saglabājot garantijas servisa pakalpojumu sniegšanu klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Būvēs pārdošanas centrus Baltijas galvaspilsētās

, 15.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kia Auto paziņojusi, ka visu Baltijas valstu galvaspilsētās atvērs tirdzniecības salonus. Šobrīd Rīgā noris darbi pie salona projekta izstrādes un salonam piemērotākās vietas izvēles pilsētā. Savukārt, Tallinā jau uzsākta salona projektēšana, bet Viļņā - jaunā salona celtniecība, Db.lv informēja KIA Auto mārketinga menedžere Baltijas reģionā Kristela Kirgmā.

KIA Auto 2007. gada 11. jūnijā reģistrēja savu meitas uzņēmumu Latvijā - SIA Kia Automobiles. KIA Auto savu jauno auto salonu Rīgā plāno būvēt pēc tādas pašas koncepcijas kā Tallinā, ar identiskiem celtniecības apjomiem un funkcionalitāti. KIA Auto Baltijas valstu reģiona menedžere Kritela Kirgmā norāda, ka pārstāvniecību saloni Baltijā pilnība atbildīs Kia Motors auto saloniem.

Tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums, kur Rīgā atradīsies jaunais Kia salons. Tallinā Kia salons atradīsies pie Tartu šosejas un pārdošanas salona platība būs 1000 - 1200 m², tajā vienlaicīgi būs iespēja novietot līdz pat 20 auto modeļiem. Salonā atsevišķa zāle tiks atvēlēta arī lietotajiem auto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad aprit 65 gadi, kopš dienas gaismu ieraudzīja pirmā toreiz vēl lidmašīnu ražotāja Svenska Aeroplan AB izgatavotā Saab automašīna, raksta laikraksts Latvijas Avīze.

Tagad gan šis autoražotājs, visticamāk, iestūrējis finiša taisnē.

2011. gada aprīlī tika izgatavots pēdējais Saab modelis, un kopš tā brīža finansiālo grūtību dēļ šo auto ražošana vairs nenotiek.

Saab cienītāji piesardzīgi vērtējot iespējas kompāniju glābt. «Visspilgtāk Saab raksturo drošība. Tas ir ģimenes un dizaina auto,» trīs šā auto raksturīgākās īpašības minējis Saab dīlera Latvijā Viking Motors pārstāvis Mārtiņš Jakovickis. «Ļoti liela uzmanība tiek pievērsta aktīvajai un pasīvajai drošībai, ģimenes drošībai. Daudz domāts, lai braukšana šajā automobilī būtu ērta. Piemēram, sēdekļi ir fantastiski ērti,» viņš slavējis šīs markas automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Protestējot pret General Motors (GM) piederošo zviedru SAAB slēgšanu, Zviedrijā vairāk nekā 2000 SAAB īpašnieku devās protesta braucienā. Abalsta braucieni tika rīkoti visā pasaulē, tostarp arī Latvijā.

Zviedrijā organizētajā protesta akcijā piedalījās SAAB darbinieki un zīmola cienītāji, kuri bija ieradušies no Vācijas, Dānijas, Norvēģijas, Nīderlandes un Lielbritānijas. Pēc vietējās policijas ziņojuma vairāk nekā četrus kilometrus garais posms sākot no SAAB muzeja līdz SAAB rūpnīcai Trolhetenā (Trollhaettan) bija pilnībā bloķēts ar SAAB automašīnām.

„Precīzi ir grūti pateikt, cik automašīnu bija uz ceļa, bet to skaits varēja sasniegt 2500,” sacīja Klejs Robertsons, Zviedrijas biedrības SAAB Turbo vadītājs, ziņo AFP.

Protestējot pret SAAB rūpnīcas slēgšanu SAAB atbalsta brauciens notika arī Latvijā, kurā piedalījās vairāk nekā 100 SAAB pašmāju fanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) konstatējusi, ka AS KIA Auto pārkāpusi Konkurences likumu, vairāk nekā 10 gadu garumā nepamatoti ierobežojot auto īpašnieku iespējas garantijas laikā veikt ārpusgarantijas remontus un tehnisko apkopi neatkarīgos servisos un uzstādīt citu ražotāju rezerves daļas.

Kā liecina KP paziņojums, uzņēmumam solidāri ar tā māteskompāniju AS Tallinna Kaubamaja piemērots 134,5 tūkstošu eiro apmērā.

Līdztekus sodam AS KIA Auto piemērots arī tiesiskais pienākums pārtraukt pārkāpumu un informēt KIA automašīnu īpašniekus par viņu tiesībām, nezaudējot garantiju, veikt auto tehniskās apkopes un ārpus garantijas remontus pie neatkarīgiem remontētājiem, kā arī izmantot ne vien KIA oriģinālās rezerves daļas, bet arī atbilstošas kvalitātes analogas rezerves daļas.

Igaunijas uzņēmums AS KIA Auto ir vienīgais ražotāja pilnvarotais KIA markas automobiļu importētājs Latvijā. AS KIA Auto izvēlas un apstiprina pilnvarotos pārstāvjus, kas tirgo KIA automašīnas un veic tām ražotāja vai importētāja apmaksāto garantijas remontu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autorizētais Mercedes-Benz ģenerālpārstāvis Latvijā un autorizētais KIA Motors dīleris Latvijā SIA Domenikss nolēmis pārtraukt sadarbību ar KIA Motors importētāju Baltijas valstīs KIA Auto.

Galvenie iemesli sadarbības pārtraukšanai ir vienotu pārdošanas principu neievērošana visiem KIA automobiļu tirgotājiem, tādējādi nenodrošinot vienlīdzīgu konkurenci tirgū, biznesa saistību nepildīšana, kā arī biznesa ētikas neievērošana. Domenikss joprojām nodrošina šīs markas automobiļu tirdzniecību no noliktavas Rīgā, servisa pakalpojumus, rezerves daļu iegādi, kā arī saglabā iespēju arī turpmāk tirgot šī zīmola automobiļus.

SIA Domenikss kopš 2006. gada septembra ir KIA Motors autorizētais dīleris Latvijā un nodrošina KIA vieglo un apvidus automobiļu tirdzniecību un apkalpošanu. Uzņēmums jau vairākkārt sadarbības laikā sazinājies un nosūtījis oficiālas vēstules KIA Motors importētājam Baltijas valstīs – KIA Auto – norādot par nopietniem pārkāpumiem sadarbībā un KIA markas automobiļu tirdzniecības organizēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Veidos KIA centrus

, 19.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kia Auto izveidos jaunus pārdošanas un servisa centrus Baltijā.

AS Tallinna Kaubamaja piederošais automašīnu tirgotājs Kia Auto AS izveidos mūsdienu prasībām atbilstošus automašīnu pārdošanas un servisa centrus Tallinā, Rīgā un Viļņā, Db.lv informēja Tallinna Kaubamaja AS valdes priekšsēdētājs Rauls Pūseps (Raul Puusepp).

„Tikko ievēlētās Kia Auto padomes pirmais stratēģiskais lēmums izveidot modernus automašīnu centrus Baltijas valstu galvaspilsētās papildina Kaubamaja koncerna nākotnes plānus,” saka Kia Auto AS padomes priekšsēdētājs Jiri Keo (Jüri Käo). „Paplašināsim tirdzniecību aiz Igaunijas robežām, vienlaicīgi saglabājot šeit īstenoto augsto kvalitātes līmeni, un tādējādi iesaistīsimies mūsu koncernam jaunā biznesa sektorā bez jebkādiem atvieglotiem nosacījumiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA „KIA Automobiles” ir KIA automašīnu importieris Baltijas valstīs AS „KIA AUTO” meitas uzņēmums, kas tika atvērts 2007.gadā kā KIA automašīnu oficiālais dīleris Latvijā. Mūsu merķis ir kā minimums saglabāt labāko izaugsmes radītājus starp automarkām Latvijā, bet kā maksimums sasniegt 33% no tirgus daļas. Un jaunie 2008.gada modeļi palīdzēs to izdarīt.

Janvārī jau tika prezentēts jaunais, sportiskais 3-durvjupro-cee’d, kurš jau iepatikās jauniešu auditorijai, tas ir trešais auto Kia cee’d sērijā. JaunaisPicanto “facelift” ir jau klāt, bet rudenī tiks prezentēts biznesa klases auto – Magentis “facelift”. 2008.gada beigās gaidāms jaunums, KIASoul, kas tiks ražots Slovakijā, orientēts uz jauniešiem un aktīvajiem cilvēkiem. Katru nākamo gadu KIA plāno ražot vismaz 3 jaunus modeļus, kas palīdzēs saglabāt līderpozīcijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pateicoties lielam pasūtījumam no Ķīnas, Saab varēs samaksāt darbinieku algas

Gunta Kursiša, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru automašīnu ražotājs Saab paziņojis par liela pasūtījuma saņemšanu no kādas Ķīnas kompānijas. Šis pasūtījums nodrošinās to, ka Saab izmaksās saviem darbiniekiem algas līdz mēneša beigām, vēsta BBC.

Vēl pagājušajā nedēļā kompānija paziņoja, ka tai nepietiek līdzekļu, lai veiktu maksājumus. Tagad kompānija atklājusi, ka ir saņēmusi priekšapmaksu 13 miljonu eiro apmērā par 582 Saab transportlīdzekļu no kāda Ķīnas pasūtītāja. Priekšapmaksa būs pietiekama, lai automašīnu ražotājs spētu izmaksāt darbiniekiem algas un veikt dažus maksājumus piegādātājiem. Saab šobrīd neatklāj Ķīnas pasūtītāja vārdu.

Ražošanu atjaunot Saab tomēr vēl nav spējīgs.

Jau agrāk šomēnes Spyker paziņojis, ka ir slēdzis darījumu ar diviem Ķīnas uzņēmumiem, kas gatavi Saab investēt 245 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrija varētu būt palīdzējusi mazināt naudas grūtībās nonākušā Saab finansiālās problēmas, bet autoražotāja nedienas ir tālu no beigām, jo tam tikai gadu pēc izglābšanas no bankrota draud likviditātes krīze, vēsta thelocal.se.

«Valdība ir devusi Saab zaļo gaismu aizņemties naudu ikdienas operācijām,» piektdien reportieriem pavēstīja Zviedrijas Uzņēmējdarbības un enerģētikas ministre Mauda Olofsone (Maud Olofsson).

Taču nozares eksperti esot skeptiski par to, vai šis solis būs pietiekams, lai glābtu ikonisko autoražotāju, kas no aizmirstības jau tika izglābts 2010.gada janvārī, kad Nīderlandes uzņēmums Spyker pēdējā brīdī iegādājās to no General Motors.

«Tas nav risinājums. Tā ir tikai ļoti īsa termiņa lieta. Tas ir tāpat kā nodrošināt kādam dzīvību vēl vienu dienu,» teicis Larss Holmkvists (Lars Holmqvist), Briselē bāzētās Automobiļu piegādātāju Eiropas asociācijas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Koenigsegg: Saab būs ekskluzīvs produkts

, 17.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais Saab īpašnieks, Kristians von Koenigsegs (Christian von Koenigsegg) plāno, ka jaunais Saab nākotnē būšot produkts ar ekskluzivitātes garšu, vēsta Automotive news.

Kaut arī sākotnēji zviedru sporta auto virtuozs un kompānijas Koenigsegg īpašnieks Kristians von Koenigsegs vēstīja, ka jauniegādātā Saab ikgadējā ražošanas kapacitāte varētu sasniegt 130 līdz 150 tūkst. vienību, pēc rafinētākas analīzes šī prognoze tika samazināta līdz 70 tūkst.

Saab jaunais īpašnieks par to neskumstot, saredzot, ka arī pie šādas kapacitātes uzņēmums varētu būt pelnošs, vispirms panākot, lai Saab nākotnē daudz nopietnāk spētu cīkstēties, piemēram, ar Mercedes vai BMW zīmoliem.

Atgādināsim, ka ASV automašīnu ražotājs General Motors (GM) oficiāli ir apstiprinājis par tam piederošās divīzijas Saab pārdošanu Zviedrijas sporta automašīnu ražotājam Koenigsegg.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms vairākiem mēnešiem Saab rūpnīca Zviedrijā pārstāja strādāt, gaidot kad tiks panākta vienošanās ar Saab īpašnieci General Motors un potenciālo pircēju. Šobrīd Saab rūpnīcā strādā pilnā sparā un no konveijera ir noripojis jaunais Saab 9-5 modelis, kas ir pirmais jaunais modelis kompānijai kopš 2002. gada.

Saab iegādājās Nīderlandes luksusa auto ražotājs Spyker Cars, kurš pēc darījuma paziņoja, ka Saab atkal pelnošs būs pāris gadu laikā. Toreiz Spyker Cars izpilddirektors Viktors Mullers (Victor Muller) sacīja: «Esmu pārliecināts, ka Saab atgriezīsies peļņā tuvāko gadu laikā.»

Saab šefs Jans-Ake Jonsons (Jan-Aake Jonsson), vērojot, kā no konveijera noripo jaunais Saab modelis sacīja, ka tā ir pilnīga Saab transformācija. «Iepriekšējā ziemā mēs nespējam neko saražot un gatavojāmies slēgt kompāniju, bet tagad viss ir mainījies,» uzsvēra J.A. Jonsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korejiešu hibrīdkrosovers KIA Niro ir jauna pasažieru auto koncepcija, kuras mērķis ir ieintriģēt moderni domājošus pircējus visā pasaulē

Pēc būtības KIA Niro ir kaut kas pa vidu starp KIA Cee’d un KIA Sportage, turklāt vēl pasniegts komplektā ar hibrīdtehnoloģijām. Tā visa ir redzamā aisberga daļa tālejošākam Hyundai&KIA stratēģiskajam videi draudzīgo auto modeļu radīšanas plānam. Starp citu, KIA Niro testa braucienu laikā Barselonas pievārtē KIA runasvīri atklāja, ka līdz 2020. gadam t.s. zaļo auto sarakstā KIA plāno iekļaut kopumā 20 jaunus modeļus, un nākamais pēc Niro būs KIA Optima plug-in hibrīds. Tas viss vēl tikai būs, bet pagaidām galvenā uzmanība tiek veltīta Niro. Vispirms jāsāk ar to, ka Niro iekštelpas izmērs ir pārsteidzoši plašs, pat garāka auguma pieaugušie par vietu trūkumu nedrīkstēs sūdzēties un arī bagāžas nodalījums nav no mazajiem. Tas viss tikai tāpēc, ka jaunā platforma centimetros ir iznākusi vēl garāka nekā KIA Sportage. Būtiski ir piebilst, ka Niro jau ar labiem panākumiem tiek tirgots Dienvidkorejā, bet gada nogalē tas dosies iekarot Ziemeļamerikas tirgu. Gada otrajā pusē KIA globālajam produktam ir jānonāk Eiropā. Svaigākā informācija liecina, ka pirmie četrpadsmit KIA Niro no Dienvidkorejas Baltijā ieradīsies septembra sākumā. Varam jau laikus pabrīdināt, ka jaunais hibrīdkrosovers nebūs par velti, tā bāzes modeļa cena, pēc reģionālā KIA pārstāvja teiktā, būs 22 900 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miljardieris Antonovs glābs Saab

Lelde Petrāne, 29.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

General Motors un Zviedrijas valdība ceturtdien panāca vienošanos ar Saab mātes kompāniju, kas paver ceļu finanšu darījumam ar Krievijas biznesmeni Vladimiru Antonovu, ziņo nytimes.com.

Vienošanās likvidē strupceļu, kas kopš aprīļa sākuma radījis šaubas par Saab nākotni. Autoražotājs apturēja ražošanu rūpnīcā Trolhetenā, Zviedrijā, jo nespēja norēķināties ar piegādātājiem.

Spyker Cars, Nīderlandes sporta automašīnu ražotājs, kas iegādājās Saab no GM 2010.gadā, cīnās, lai atgrieztu kompāniju uz stabiliem pamatiem. Tas mēģināja iegūt naudu, pārdodot Saab nekustamā īpašuma aktīvus Krievijas biznesmenim Antonovam, lai pēc tam tos nomātu. Taču darījumu aizkavēja Eiropas Investīciju bankas, GM un Zviedrijas valdības izvirzītie nosacījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Domenikss un Gros Auto Grupa izplatīs Kia

, 20.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar izmaiņām uzņēmuma darbībā, kas saistīta ar kompānijas īpašnieka maiņu, E&S Auto 2007.gada 28.februārī pārtrauc KIA markas automašīnu izplatīšanu Latvijā, Db.lv informēja uzņēmuma pārstāvis.

Vienlaikus E&S Auto kā Igaunijas uzņēmuma KIA Auto AS autorizētais servisa pakalpojumu sniedzējs turpinās nodrošināt klientiem KIA automašīnu tehnisko aprūpi.

Latvijā KIA markas automašīnas turpinās izplatīt un SIA Domenikss un Gros Auto Grupa.

KIA Auto AS (www.kia.ee) ir KIA automašīnu oficiālais importētājs Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Kia Motors ir viens no pasaulē visātrāk augošajiem autoražotājiem. Kia Motors Corporation ir izveidota 1944. gadā un 12 valstīs izvietotās 15 rūpnīcās gadā kopā tiek saražotas vairāk nekā miljons automašīnas, kas ar dīleru tīkla palīdzību tiek tirgotas un apkoptas 190 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Saab pārdots nīderlandiešiem

, 27.01.2010

Spyker Cars izpilddirektors Viktors Mullers (Victor Muller) (pa kreisi) pēc darījuma noslēgšanas ar Saab izpilddirektoru Jānu Āki Junsonu (Jan-Aake Jonsson). (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes luksusa auto ražotājs Spyker Cars iegādājies General Motors Zviedrijas autobūves kompāniju Saab, ziņo BBC.

Darījums paredz, ka Spyker Cars samaksā General Motors 74 miljonus USD, kā arī izsniedz tai Saab akcijas 326 miljonu USD vērtībā. General Motors paredz, ka darījums noslēgsies līdz februāra vidum.

Jaunā grupa tiks nosaukta par Saab Spyker Automobiles N.V.

Spyker izpilddirektors Viktors Mullers, komentējot darījumu, iezīmējis savdabīgo Dāvida un Goliāta aspektu – viņš atzinis, ka «normālos apstākļos droši vien Saab būtu pircis Spyker.» Viņš arī piebilda, ka pēdējās piecās saspringtajās sarunu dienās nav gulējis vairāk par 15 stundām.

GM cenšas pārdot Saab jau kopš 2009. gada janvāra un izskanēja pat variants slēgt Saab.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru mediji priecājas par to, ka zaudējumus nesošo zviedru zīmolu Saab no General Motors iegādājies Nīderlandes autoražotājs Spyker, bet vienlaikus brīdina par priekšā stāvošajiem izaicinājumiem zīmolam, kuram Zviedrijā ir ikonas statuss, raksta swedishwire.com.

«Ja tas bija izaicinājums Spyker nopirkt Saab, tas nebija nekas salīdzinājumā ar problēmām, ar kurām kompānijai būs vēl jāsaskaras,» rakstījis laikraksts Dagens Nyheter (DN), piebilstot: «Kompānijai ir ievērojami zems parādu līmenis. Jauni modeļi ir ceļā. Tas ir labi, bet priekšā ir patiesas grūtības.» Saab esot nepieciešams atjaunot uzticību zīmolam, palielināt apjomus un attīstīt videi draudzīgas tenoloģijas.

Atsevišķā ievadrakstā laikraksts norādījis, ka Saab pārdošana Spyker «ir iespēja un risks», uzslavējot faktu, ka «klasisks zviedru autoražotājs ieguvis pēdējo iespēju un darbinieki saglabā darbu, vismaz uz laiku».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas tiesā ir uzsākts Saab reorganizācijas process, lai to padarītu par neatkarīgu kompāniju. Neraugoties uz kritisko situāciju tuvākā pusotra gada laikā tiek solīti 3 jauni Saab automašīnu modeļi.

Saab vadība informē, ka centīsies atgriezt visus resursus Zviedrijā, meklējot finansējumu “jaunajam, neatkarīgajam Saab.”

Ņemot vērā General Motors (GM) stratēģisko plānu izmaiņas attiecībā uz Saab markas attīstību, Saab Automobile valde šodien paziņoja, ka iesniegs reorganizācijas pieprasījumu Zviedrijas tiesā ar mērķi izveidot pilnībā neatkarīgu biznesa struktūru, kura būtu dzīvotspējīga un piemērota investīciju piesaistīšanai.

Reorganizācija ir pašu ierosināts process, kuru vadīs un uzraudzīs Zviedrijas tiesas iecelts administrators ciešā sadarbībā ar Saab augstākās vadības komandu. Viena no procesa sadaļām paredz arī reorganizācijas piedāvājuma izstrādāšanu, kas sevī ietver dizaina, inženiertehniskā izpētes un projektēšanas darba, kā arī ražošanas koncentrēšanu Zviedrijā. Kreditori ar reorganizācijas priekšlikumiem tiks iepazīstināti 3 nedēļu laikā pēc procesa uzsākšanas. Pēc tiesas lēmuma pieņemšanas reorganizācijas procesu plānots veikt trīs mēnešu laikā un tam būs nepieciešams neatkarīgs finansējumu avots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas autobūves kompānijas Saab Automobile ražotnes dīkstāve nenāk par labu Saab automašīnu tirgotāja SIA Viking motors darbībai, tomēr uzņēmums joprojām klientiem piegādā iepriekš pasūtītās automašīnas, informēja Viking motors pārstāve Arta Glaudiņa.

Viņa stāstīja, ka uzņēmums joprojām sagatavo un paraksta dokumentus, kā arī slēdz jaunus pirkuma līgumus. «Tāpat šī situācija nekādi neietekmē ne servisa darbību, ne arī rezerves daļu piegādi,» uzsvēra Glaudiņa.

Viking motors pārstāve stāstīja, ka pēc Saab vadītāja Viktora Millera vakar sacītā preses konferencē Pekinā, darījums ar Ķīnas uzņēmumu Pang Da Automobile par tirdzniecības un ražošanas kopuzņēmuma izveidi ir pat vēlamāks nekā iepriekšējais darījums ar Ķīnas uzņēmumu Hawtai Motor Group, jo Pan Ga ir lielākais pārstāvis auto tirdzniecībā.

Jau ziņots, ka vakar, 16.maijā, Zviedrijas autobūves kompānija Saab Automobile un tās īpašnieks - Nīderlandes ekskluzīvo sporta automašīnu ražotājs Spyker Cars N.V. - noslēguši pamata vienošanos ar Ķīnas uzņēmumu Pang Da Automobile, kas paredz tirdzniecības un ražošanas kopuzņēmuma izveidi, paziņoja Spyker.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korejiešu zīmolu pārstāvniecība Baltijas Gada auto konkursu finālos šogad ir sasniegusi savu kulmināciju. Igaunijas konkursā korejiešu KIA spēja nosmelt pat divas pirmās vietas, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Latvijas un Igaunijas konkursos uzvarēja KIA zīmola ražotie KIA Ceed un KIA Stinger. Tikai neliela «pārpratuma» dēļ Lietuvas Gada auto konkursā uzvarētāja tituls tika Peugeot 508. Toties nekur tālu neatpalika jau pieminētais KIA Ceed, kas kaimiņvalsts konkursā nopelnīja otro vietu. Starp citu, KIA Ceed ir arī starp Eiropas Car of the Year 2018 septiņiem titula pretendentiem. Uzvarētāju šajā konkursā uzzināsim 2019. gada 4. martā – Ženēvas auto izstādes laikā.

Lietuviešu izvēli var saprast: elegants auto ar oriģinālu virsbūvi un greznu pildījumu, neba velti tas tika apbalvots par labāko dizainu arī Latvijas Gada auto 2019 konkursa ietvaros. Bezrāmju durvju konstrukcija ir stilīgs, bet vienlaikus ļoti riskants gājiens no Peugeot puses, kas jauno Peugeot 508 var pacelt debesīs vai arī tikpat viegli nogremdēt. Pie stūres vai, sēžot aizmugurē, sajūtas ir atbilstošas tam, kā auto izskatās no ārpuses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie Saab īpašnieki plāno laist klajā pirmo jauno modeli 2014. gadā, tomēr jaunās automašīnas vairs nerotās Saab simbols – sarkanais grifs ar kroni galvā, vēsta thelocal.se.

Tika nolemts, ka jaunās automašīnas tiks sauktas Saab vārdā, tomēr kompānija vairs nevarēs lietot līdzšinējo grifa logo, ko turpmāk izmantos Saab aizsardzības un aeronautikas grupa (Saab Defence group), kā arī Scania kravas automobiļi, kas abi vēl aizvien būs tās pašas korporācijas daļa. Vieglo automašīnu ažotāju kompānijai būs jaunā īpašnieka Nevs vārds, norādīja uzņēmuma pārstāvis Matiass Bergmans (Mattias Bergaman). Saskaņā ar kompānijas pausto, Saab līdzšinējais logo uzņēmumam bija mazāk svarīgs.

«Mēs būvējam jaunu kompāniju un jaunu tēlu, un Saab vārds bija tas, ko vēlējāmies,» norādīja kompānijas pārstāvis. Tajā pašā laikā viņš neatklāja, kāds būs jaunais Saab logo.

Komentāri

Pievienot komentāru