Jaunākais izdevums

Interneta portāls Photopreneur apkopojis piecu visdārgāk pārdoto fotogrāfiju pasaulē sarakstu, to vērtība ir sākot no 800 000 USD un beidzot ar pat vairāk nekā 3 miljoniem USD.

Andrea Gurskija (Andreas Gursky) fotogrāfija 99 Cent II Diptych ir pirmā fotogrāfija pasaulē, kura izsolē pārdota par vairāk nekā 3 miljoniem USD. Šo fotogrāfiju 2006. gada maijā iegādājās par 3 340 456 USD.

Edvarda Steičena (Edward Steichen) fotogrāfija The Pond-Moonlight ir otra pasaulē visdārgāk pārdotā fotogrāfija. Tā 2006. gada februārī izsolē tika nopirkta par 2 928 000 USD.

Interesants fakts par šo attēlu ir tāds, ka šī fotogrāfija šķietami ir krāsaina, taču krāsainās fotogrāfijas parādījās 1907. gadā, trīs gadus pēc šīs fotogrāfijas uzņemšanas.

Trešā visdārgāk pārdotā fotogrāfija ir Ričarda Princsa (Richard Prince) fotogrāfija Anonymous (Cowboy). To 2005. gada novembrī iegādājās par 1 248 000 USD.

Ceturtajā vietā atrodas fotogrāfija Athenes, T[emple] de J[upiter] olympien pris de l’est, kuras autors ir Joseph-Philibert Girault de Prangey. Šo gleznu 2003. gadā Londonā pārdeva par 922 488 USD.

Fotogrāfija The Great Wavw, Sete, kuru uzņēmis Gustavs Le Grejs (Gustave Le Gray) ieņem godpilno piekto vieto pasaules visdārgāk pārdoto fotogrāfiju topā. Šo fotogrāfiju 1999. gadā iegādājās par 838 000 USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Canon fotoprinteris Pixma TS8250 ar sešām tintes kasetnēm piešķir fotogrāfijām dzīvīgākas krāsas

Virzoties uz moderno bezpapīra koncepcijas biroju, daudzos uzņēmumos printeris kļūst aizvien mazāk noslogots, un dažviet ceļu līdz tam atceras vairs tikai spītīgākie papīra apdrukāšanas piekritēji. Tomēr ik pa laikam ikvienam šo to nākas izdrukāt, tādēļ arī ražotāji turpina laist tirgū aizvien jaunus modeļus un meklēt ceļu uz patērētāju sirdi un naudasmaku ar modernām funkcijām. Arī Canon pērnajā rudenī iepazīstināja ar jaunas produkcijas klāstu, kurā ar neparastu izskatu izceļas PixmaTS8250.

Kamēr liela daļa vienkāršo mājas printeru kļuvuši tik lēti, ka, šķiet, ražotājs nolēmis pelnīt vien ar tintes kasetņu tirgošanu, šim fotoprinteru sērijas drukātājam paredzēta cita misija. Tas nesola lētu ekspluatāciju, bet gan augstu kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma uzņēmums Latio izdevis melnbaltās fotogrāfijas kalendāru 2012. gadam Gunāra Bindes fotogrāfiju kolekcija.

Jau devīto reizi ziemas saulgriežos Latio ir cieši saistīts ar melnbalto fotogrāfiju, un arī šogad tas turējies pie savas izvēles, sacīja Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

«2012. man ir jubilejas gads – aprit 50 gadu, kopš sevī apzinājos fotogrāfu ar 1962.gadā uzņemto fotogrāfiju Psiholoģiskais portrets. Ar šīs jubilejas gaidīšanu saistīti vairāki notikumi – Latio man dāvina kalendāru, Fotogrāfijas muzejs ir izstādījis manu kolekciju ar citu autoru fotogrāfijām, kuras šo 50 gadu laikā nonākušas pie manis. Prieks, ka Latio izdod melnbaltās fotogrāfijas kalendārus. Melnbaltā fotogrāfija ir klasiska, tā ir vispilnīgākā, nobeigusi savu attīstību, tā ir skaista un daiļrunīga. Melnbaltās fotogrāfijas žanrā ir bezgala interesanti viedot mākslas tēlus, kas man ir ļoti svarīgi,» teica Gunārs Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apbalvoti Latvijas labākie fotogrāfi

, 30.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

''Fotogrāfija ir patiesība,'' - tā fotogrāfiju raksturojis viens no cita vizuālās mākslas žanra - kino 20.gadsimta slavenākajiem meistariem Žans Liks Godārs. Šie vārdi izvēlēti kā vadmotīvs Latvijas Fotogrāfijas gada balvas ceremonijai, kurā šogad tika apbalvoti starptautiskās žūrijas noteiktie Latvijas labākie fotogrāfi kopā astoņās nominācijās. Par nozīmīgākās Gada balvas nominācijas – Gaismas balvas laureātu šogad kļuva fotogrāfs un pedagogs Andrejs Grants, informēja konkursa organizatori.

Lai veidotu Latvijas kultūras dzīvē jaunu ilgtermiņa tradīciju, Latvijas Fotogrāfijas gada balva, ko organizē nekustamo īpašumu uzņēmums Latio sadarbībā ar Kultūras ministriju, šogad tiek rīkota jau otro reizi. Balstoties uz ekspertu žūrijas vērtējumu, tajā tiks godināti gan atzīti fotogrāfijas meistari, gan jaunie fotogrāfijas jomas talanti. Par Latvijas Fotogrāfijas gada balvas 2007 laureātiem kļuvuši:

Īpašo balvu kategorijā:

·Gaismas balva un prēmija Ls 3500 apmērā piešķirta fotogrāfam un pedagogam Andrejam Grantam.

·Gada fotogrāfijas izstāde - balva un prēmija Ls 2500 apmērā piešķirta biedrībai Orbīta par Romana Korovina izstādi Right In The Middle

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dacia - zīmols uz viļņa

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" 2007.gada pirmajos sešos mēnešos Dacia pārdošanas apjomi ir būtiski palielinājušies - 47 valstīs pārdotas vairāk kā 110 000 automašīnas;

" Paplašinot piedāvājumu klāstu ar Dacia Logan MCV un Dacia Logan Van, Dacia zīmols arvien lielāku popularitāti izkarojis Rietumeiropā;

" 2007.gadā Pitesti rūpnīca Rumānijā un Casablanca rūpnīca Marokā palielināja ražošanas apjomu, lai apmierinātu arvien pieaugošo pieprasījumu.

Pārdošanas apjoms turpina pieaugt

Dacia pārdošanas apjoms strauji turpināja pieaugt pēc Dacia Logan MCV un Dacia Logan Van laišanas apgrozībā 2007.gada sākumā. Jūnija beigās no kopēja Dacia pārdošanas apjoma 60% sastādīja Logan (pārdotas 74 928 automašīnas 47 valstīs), 35% - Logan MCV (32 943 automašīnas 29 valstīs) un 5% - Logan Van (3849 automašīnas Rumānijā un Bulgārijā). Straujākais pārdošanas apjoma pieaugums - 63,3% - vērojams Rietumeiropā, kur pārdotas 32 889 automašīnas. Dacia zīmolam šobrīd pieder 1,38% no pasažieru automašīnu tirgus Francijā (pārdotas aptuveni 15 000 automašīnas) un, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, tas ir par 30,8% vairāk. Līdzīga situācija vērojama arī Vācijā - 2007.gada pirmajos sešos mēnešos Dacia pārdošanas apjomi, salīdzinot ar to pašu periodu 2006.gadā, ir trīskāršojušies. Sevišķi strauju pārdošanas apjoma pieaugumu nodrošināja Dacia Logan MCV, kas tirgū parādījās 2007.gada februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti kopējam pārdošanas kritumam visā autotirgū Baltijā, Volkswagen šogad spējis palielināt elektroauto pārdošanu aptuveni 12 reizes, turklāt daudz elektroauto pārdotas arī Latvijā.

Tā “Moller Baltic Import” tiešsaistes preses konferencē informēja VW zīmola vadītājs Justs Nekrošus.

Latvijā arī pērk elektroauto

Šogad VW populārākais zīmols bijušas elektriskās automašīnas. Pārdošanas rezultāti pieauguši visās Baltijas valstīs – vidēji 11 mēnešos par 11,55%. “Tas prasa papildu darbu un izmaiņas pārdošanā, jo ir nepieciešama klientu apmācība, darbs ar klientiem pēc auto iegādes. Nākotnē mēs skatāmies optimistiski un domāju nākošajā gadā elektroautomašīnu pārdošana turpinās augt,” tā J. Nekrošus.

Visvairāk šogad pasūtītas un piegādātas automašīnas ar 340 km nobraukumu bez uzlādes. Pasūtījumi veikti arī uz 2021. gadu un pirmās piegādes sāksies jau janvārī. Liels pieprasījums šogad bijis pēc hibrīd auto, kas būvēts uz VWGolf8 bāzes. Pārdevēji prognozē, ka nākamgad šīs mašīnas būs vēl vairāk pieprasītas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts vērtspapīru izsoļu rezultāti

, 06.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šī gada sākuma Valsts kases iekšējā aizņēmuma vērtspapīru izsolēs vērtspapīru kopējais pārdotais apjoms sasniedza 81.073 miljoni latu pēc nominālvērtības.

Trešdien, 4. jūnijā notika valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsoles, bet ceturtdien, 5. jūnijā - valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsoles tām vērtspapīru emisijām, kuras tika pārdotas konkurējošās izsolēs, Db.lv informē Valsts kases Finanšu resursu departamenta direktors Ģirts Helmanis

Valsts iekšējā aizņēmuma konkurējošās daudzcenu izsolēs vienlaicīgi tika piedāvāti četru dažādu termiņu vērtspapīri - īstermiņa parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2009. gada 9. janvārī un 2009. gada 5. jūnijā, vidēja termiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2013. gada 14. martā, kā arī atkārtoti - ilgtermiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2018. gada 10. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dalī glezna pārdota par rekordcenu

Valdis Vikmanis, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Glezna Spectre du soir sur la plage, kuras autors ir spāņu gleznotājs Salvadors Dalī pārdota par 5,7 miljoniem ASV dolāru.

S. Dalī, kas izpelnījās slavenākā un skandalozākā sirreālista slavu šo gleznu uzgleznoja 1935. gadā. Izsoļu nams Sotheby's norāda, ka šī ir visdārgāk pārdotā S. Dalī glezna vēsturē.

Jāatzīmē, ka šajā nedēļā krita vēl viens rekords - visdārgāk iegādātais mākslas darbs. izsoļu namā Christie's spāņu mākslinieka Pablo Pikaso Glezna «Nu au Plateau de Sculpteur» (Kailā, zaļās lapas un skulptūra) tika pārdota par 106,5 miljoniem ASV dolāru. NYTimes ziņo, ka par tik lielu summu mākslas darbu izsoļu vēsturē līdz šim neviens darbs nebija pārdots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauns dizaina uzņēmums DABA sācis piedāvāt gravētas fotogrāfijas. Fotogrāfijas izgatavotas, izmantojot CNC frēzes tehnoloģijas.

Gravētās fotogrāfijas esot atkāpe no ierastā. Pateicoties bildes dažādajai faktūrai, atkarībā no gaismas krišanas leņķa, tā vienmēr izskatīsies nedaudz citādi. Gravētas personalizētas fotogrāfijas pieejamas trijos dažādos izmēros.

Šobrīd DABA produktu klāstā pastāvīgi pieejami ozolkoka sienas pulksteņi un gravētas fotogrāfijas, taču uzņēmums izpilda arī individuālos pasūtījumus.

Uzņēmuma dibinātāji un īpašnieki Krišjānis Sondors un Jānis Urbiņš par prioritāti izvirzījuši dabīgu materiālu izmantošanu un vienkāršu, tajā pašā laikā mūsdienīgu, skandināvisku dizainu.

Produkcija tiek tirgota interneta vietnē Etsy.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būs skatāma Feldbergas izstāde Mammas kleita, tēta mētelis

, 08.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Fotogrāfijas muzejā no 11.jūnija līdz 5.jūlijam būs apskatāma Lauras Feldbergas izstāde Mammas kleita, tēta mētelis.

Ekspozīcijā ietvertas autores bērnības fotogrāfijas, kas uzņemtas laikā no 1975. gada līdz 1980. gadu sākumam. Tā kā L. Feldbergas radošā darbība ir daudzveidīga (autore ir veidojusi gan instalācijas un objektus, gan darbus dažādās grafikas tehnikās un strādājusi citās mākslas jomās), arī izstādē papildus nozīme tiek piešķirta tās iekārtojumam - oriģināli nelielās fotogrāfijas ir palielinātas un telpā novietoti vēl citi, ar bērnību saistīti objekti.

«Visas fotogrāfijas ir uzņemtas kā diapozitīvi, un savulaik ģimenes svētkos tās tika skatītas, projicējot attēlu uz balta palaga istabas stūrī. Tagad tie stāv ģimenes arhīvā neviena neaiztikti. Trīsdesmit gadu laikā diapozitīvi ir novecojuši, saskrāpējušies, tie lēnām iet bojā. Tomēr bērnības zeltainā gaisma un dzīves daudzsološā sākuma sajūta tajos vēl arvien ir saskatāma,» stāsta L. Feldberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ir pienācis laiks savest kārtībā Facebook drošības nepilnības,» pavēstīts fotoattēlu interneta vietnē Imgur, kurā publiskai apskatei ievietotas sociālā medija Facebook dibinātāja Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg) privātas fotogrāfijas. Tās iegūtas no M. Cukerberga Facebook lietotāja profila.

Kopumā Imgur publicētas četrpadsmit M. Cukerberga privātas fotogrāfijas.

Nepilnība, kas ļauj «nozagt» Facebook lietotāju fotogrāfijas no viņu profiliem ir saistīta ar rīku, kas pardzēts sūdzībām par citu lietāju publicētajām fotogrāfijām, piemēram, to neadekvātā satura dēļ. Facebook pavēstījis, ka šī nepilnība jau ir salabota.

Facebook paziņojumā teikts, ka «kļūda ļauj ikvienam aplūkot noteiktu skaitu citu lietotāju nesen tīklā ievietoto fotogrāfiju, neņemot vērā bilžu īpašnieka privātuma uzstādījumus».

M. Cukerberga privātajās fotogrāfijās, kas tagad aplūkojamas publiski, Facebook dibinātājs ir redzams, gatavojot maltīti kopā ar draudzeni, ierodamies ar saldumiem kādā ballītē, turot rokās vistu, viesojoties pie ASV prezidenta Baraka Obamas, spēlējoties ar sunīti un citās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas lielākās bankas, kuras iepriekš bija aktīvākās kreditētājas, šogad pusgadā kopumā cieš zaudējumus 321.8 miljonu latu apjomā. Bankas, kuru kopējais kredītportfelis tirgū veido teju 70 %, šogad cieš zaudējumus galvenokārt uzkrājumu dēļ nedrošiem kredītiem.

Piecām lielākajām bankām kreditētājām zaudējumu dēļ nāksies piesaistīt papildu kapitālu.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kadastrālās vērtības dīvainības raisa jautājumus

Māris Ķirsons, 04.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neviena nodokļu politika nevar tikt atbilstoši īstenota, ja īpašumu kadastrālā vērtība nebūs proporcionāla piederošajam labumam.

Tādu pozīciju Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē rādīja Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Sanita Šķiltere. Viņa atgādināja, ka vērtēšanas koncepcija paredzēja noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību 85% un tāda esot sērijveida dzīvokļiem.

Savukārt tirgū visdārgāk vērtētajiem īpašumiem ir milzīgas atšķirības. Kā piemērus viņa rādīja vairākus namus, kas atrodas ļoti tuvu viens otram, bet katram no tiem ir ļoti liela atšķirība. Piemēram, 1m2 vidējā vērtība -- zemākais -- 227 eiro/m2, pāri ielai esošās Ekonomikas ministrijas ēkas vērtība - 588 eiro/m2, tai līdzās esošai ēkai -- 3.82 eiro/m2, bet dārgākais 992 eiro/m2 (šo un citus piemērus skatiet galerijā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā Big Mac maksā visdārgāk no pārējām Baltijas valstīm, liecina jaunākais Big Mac indekss, ko aprēķinājis ASV žurnāls The Economist.

Kā liecina indekss, Latvijas lats attiecībā pret ASV dolāru ir nenovērtēts tikai par 2%, Igaunijas krona nenovērtēta par 10% un Lietuvas lits – par 11%, Krievijas rublis pret dolāru ir nenovērtēts par 29%. Savukārt eiro attiecībā pret dolāru ir pārvērtēta par 50%.

Visdārgāk Big Mac maksā Norvēģijā – 7.88 ASV dolāri, kur arī ir pārvērtētākā valūta pret dolāru – par 121%. Visnenovērtētākā valūta ir Malaizijas ringits un Honkongas dolārs – par 52%.

Vairāk lasiet laikraksta Dienas bizness 28. jūlija numurā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domēnu industrijas žurnāls DNJournal izveidojis 2007. gada laikā visdārgāk pārdoto interneta domēnu TOP 100. Pārliecinošs līderis topā ir domēns Porn.com, kuru 2007. gada maijā iegādājās par 9,5 miljoniem USD.

2007. gada visdārgāk pārdotie interneta domēni

DomēnsCena (USD)Datums
Porn.com950000029.05.07.
Computer.com210000027.11.07.
Seniors.com180000003.07.07.
Tandberg.com150000013.02.07.
Scores.com118000005.06.07.
Vista.com125000013.11.07.
Chinese.com112000824.07.07.
Guy.com100000027.11.07.
Topix.com100000013.03.07.
Poker.de95793717.07.07.
Investment.com90000011.12.07
Melbourne.com70000004.12.07.
Dollars.com65000010.07.07.
Job.com59094926.12.07.
Cardiology.com55000007.08.07.
SheMale.com52000013.03.07.
Rebate.com50000030.10.07.
Rebates.com50000030.10.07.
Invention.com50000030.10.07.
AZ.com50000030.10.07.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas mākslinieka grafikas darbs nosolīts par rekordsummu

Gunta Kursiša, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mākslas tirgū – grafikas mākslas jomā – sasniegts jauns rekords, izsolē pārdodot Kārļa Padega grafiku «Hallo, Bebi!!!» par 8,5 tūkstošiem latu.

Izsoli rīkoja Klasiskās mākslas galerija Antonija, un vairāksolīšana notika sestdien, 23. februārī.

K. Padega grafikas sākuma cena bija pieci tūkstoši latu.

Līdz šim visdārgāk pārdotais darbs grafikas jomā bija Jāņa Tīdemaņa akvarelis Kroga skats, kas 2007. gadā no 1,3 tūkst. Ls tika izsolīts par 6,6 tūkst. Ls.

Līdz šim visdārgāk pārdotā eļļas glezna bija Nikolaja Bogdanova-Beļska glezna Jaunas sievietes portrets, kas 2007. gadā tika nosolīts par simt tūkstošiem Ls.

Mūsdienu tēlniecībā sasniegta rekorda cena Aivara Vilipsona darbam: bronzas cilnim - mākslinieka K. Padega krūšutēlam, kas tika nosolīts par 8 tūkstošiem Ls 2007. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā visdārgāk par apkuri maksājuši Garkalnes iedzīvotāji. Upes ielas ēkā, lai apkurinātu vienu kvadrātmetru jāmaksā 2,63 lati. Šo ēku apsaimnieko pašvaldības SIA Garkalnes Komunālserviss, liecina akcijas Karstie Rēķini apkopotie dati.

Nākamā dārgākā apkure bijusi Ikšķilē, kur Stacijas ielas divu ēku iedzīvotāji maksāja 2,40 latus un 2,33 latus par kvadrātmetra apkurināšanu.

Vismazāk par apkuri janvārī maksājuši ēkas Mārupes Zeltrītu ielā 22 iedzīvotāji. Šeit viena kvadrātmetra apsildīšana izmaksājusi 0,20 latus. Ēku apsaimnieko uzņēmums SIA Namu apsaimniekošana, liecina Karsto Rēķinu dati.

Nākošās zemākās kvadrātmetra apsildīšanas izmaksas ir Rīgā - Visvalža ielas 3a iedzīvotājiem par kvadrātmetra apsildīšanu jāmaksā 21 santīms - un Liepājā, kur ēkas Ugāles ielā iedzīvotājiem jāmaksā 31 santīms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonas izsoļu namā Christies tika izsolīts 13. gs. sarakstīts korāns, tas tika iegādāts par 1,14 miljoniem GBP (2,33 miljoniem USD), uzstādot divus pasaules izsoļu rekordus, raksta Reuters.

Šis korāns uzstādījis pasaules rekordu kā visdārgāk pārdotais korāns izsolē, kā arī izsolē visdārgāk pārdotais islāmu izcelsmes manuskripts.

Korāns ticis sarakstīts 1203. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labdarības izsolē Abudabi sasniegts jauns rekords – visdārgāk pārdotais mašīnas reģistrācijas numurs, ziņo Reuters.

Izsolē tika piedāvāta numura plāksnīte ar ciparu 1. To par 52 miljoniem dirhamu (14 milj. USD) iegādājās 25 gadus vecais Saeed Abdel Khouri.

Izsoles rezultāti jau iesniegti Ginesa rekordu grāmatas pārstāvjiem, lai oficiāli varētu apgalvot, ka tā ir visu laiku visdārgāk pārdotā auto reģistrācijas zīme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada marta sākumā Latvijā 95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā bija 1313 eiro par 1000 litriem, kas ir piektais zemākais līmenis starp Eiropas Savienības valstīm, liecina Eurostat dati.

Lietuvā benzīns maksā dārgāk nekā Latvijā - vidējā cena marta sākumā bija 1337,27 eiro, bet Igaunijā tā cena ir lētāka – 1304 eiro.

Viszemākā benzīna cena starp ES valstīm bija Rumānijā – 1263,48 eiro, Polijā – 1272,15 eiro un Bulgārijā – 1283,36 eiro. Visdārgāk 95. markas benzīns marta sākumā maksāja Itālijā – 1717,87 eiro par 1000 litriem, Nīderlandē – 1704 eiro par 1000 litriem un Grieķijā – 1665 eiro par 1000 litriem.

Dīzeļdegviela Latvijā marta sākumā maksāja 1295,75 eiro, kas ir ceturtā mazākā cena starp ES valstīm. Lietuvā tās cena bija 1307,85 eiro, bet Igaunijā – 1344 eiro.

Viszemākā dīzeļdegvielas cena ir Luksemburgā – 1195,26 eiro, Polijā – 1277,2 eiro un Horvātijā – 1280,01 eiro. Savukārt visdārgāk dīzeļdegviela maksā Lielbritānijā – 1666,36 eiro un Itālijā – 1635,83 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patiesais nekustamā īpašuma nozarē pērn veikto darījumu skaits ar vērtību virs viena miljona latu bijis lielāks, nekā liecina zemesgrāmatas dati, bet objektīvu cenas analīzi noteikt ir ļoti grūti.

Kā Db.lv pastāstīja nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas Colliers Latvija izpilddirektors Deniss Kairāns, nekustamo īpašumu nozarē, it sevišķi pie lieliem darījumiem, daļa no visām aktivitātēm noris pārdodot uzņēmuma daļas, kam pieder nekustamais īpašums.

«Bieži vien, pērkot uzņēmuma daļas, jaunie īpašnieki nevēlas publiski par darījumu ziņot, vēl jo vairāk par šī darījuma cenu, līdz ar to tirgū objektīvu analīzi, ietverot visus darījumus izveidot nav viegli,» atzina D. Kairāns.

Otrs faktors, kas ir svarīgs pie šāda veida analīzes – ir saprast, kas ir pārdodamais objekts. «Piemēram, tiek pārdota teritorija ar vairākiem zemesgabaliem un vairākām ēkām uz tās. Zemesgrāmatas dati liecina par dažādiem darījumiem, taču realitātē, tas ir viens investors, kurš visu iegādājies. Pēc cenu analīzes sanāk, ka visas darījuma summas ir jāsaskaita kopā, lai būtu objektīva informācija par darījuma kopējo vērtību,» skaidroja eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgā pārtikai, mājoklim un sabiedriskajam transportam jāatvēl vairāk nekā Viļņā un Tallinā

Žanete Hāka, 27.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četru cilvēku ģimene, kas dzīvo sev piederošā 70 kvadrātmetru lielā dzīvoklī padomju laikā celtā daudzdzīvokļu mājā, par pārtiku, mājokli un transportu Rīgā tērē 44%, Viļņā 41,5%, bet Tallinā tikai 25,5% no mājsaimniecības rīcībā esošajiem ienākumiem, liecina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktā Baltijas galvaspilsētu mājsaimniecību izdevumu pētījuma rezultāti.

Ar tipisku patēriņa modeli šāda ģimene pārtikai, mājoklim un sabiedriskajam transportam Rīgā iztērē ap 591 eiro mēnesī, Viļņā - ap 513 eiro, bet Tallinā - ap 499 eiro mēnesī.

Lai arī naudas izteiksmē izdevumu apjoms Baltijas valstu galvaspilsētās ir līdzīgs un salīdzinājumā ar pagājušo gadu saglabājies gandrīz tajā pašā līmenī, līdzekļu apjoms, kas atliek citiem ikmēneša izdevumiem, būtiski atšķiras. Pēc pamatvajadzību izdevumu segšanas pārējiem tēriņiem ģimenei Tallinā paliek 74% ienākumu jeb 1455 eiro, Rīgā 56% jeb 751 eiro, bet Viļņā 59% jeb 723 eiro.

Šo atšķirību pamatā ir dažādais ienākumu līmenis Baltijas valstu galvaspilsētās – vidējie ģimenes rīcībā esošie ienākumi Rīgā ir 1342 eiro un Viļņā 1236 eiro, bet Tallinā tie sasniedz 1953 eiro. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šie ienākumi palielinājušies par 4% Viļņā, teju par 8% Rīgā un par 9% - Tallinā. Vienlaikus ienākumu pieaugumam vērojams arī atsevišķu izdevumu kāpums (visizteiktākais Rīgā), tomēr rezultātā iznākums ir iedzīvotājiem labvēlīgs – salīdzinājumā ar pagājušo gadu, ģimenes pamatvajadzību segšanai nepieciešamais izdevumu slogs samazinājies par 2% - 3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notikušas valsts vērtspapīru izsoles

, 14.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien notika valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsoles, bet ceturtdien - valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsoles tām vērtspapīru emisijām, kuras pilnībā netika pārdotas 12.marta izsolēs, informēja Valsts kases preses sekretārs Mārtiņš Lācis.

Valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsolēs vienlaicīgi tika piedāvāti četru dažādu termiņu vērtspapīri - īstermiņa parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2008. gada 12.septembrī un 2009. gada 13.martā, vidēja termiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2013. gada 14.martā, kā arī atkārtoti – ilgtermiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2018. gada 10.augustā.

Kopumā izsolēs tika piedāvāti valsts parāda vērtspapīri par kopējo summu 40,0 miljoni latu pēc nominālvērtības. Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 10,36 miljonus latu. Līdzīgi kā iepriekšējās izsolēs tirgus dalībnieki joprojām lielāku interesi izrāda par īstermiņa ieguldījumiem. Neskatoties uz likviditātes palielināšanos Latvijas finanšu tirgū un tam sekojošu starpbanku naudas tirgus likmju samazināšanos, pieprasījums attiecībā pret piedāvāto apjomu bija zems, investoriem tomēr pieturot latus un nogaidot turpmākās Latvijas makroekonomikas attīstības tendences.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gadā visā pasaulē pārdotas 2 487 453 Renault automašīnas - tas ir par 2,2% vairāk nekā 2006.gadā. Renault pieder 3,6% pasaules automašīnu tirgus, uzskata kompānija.

„2007.gada pārdošanas rezultāti ir tādi, kādus mēs paredzējām – gada pirmajā pusē tie samazinājās, bet pieauga gada otrajā pusē, pateicoties tādiem jaunievedumiem kā jaunais Renault Twingo un jaunā Laguna,” norāda Patriks Bleins (Patrick Blain), pārdošanas un mārketinga nodaļas viceprezidents.

2007.gadā Eiropas tirgū (neieskaitot Franciju) kopā pārdotas 1 624 266 Renault zīmola automašīnas (vieglie pasažieru auto un komercauto), un tas ir par 4,1% mazāk kā 2006.gadā.

Francija tirgū Renault 2007.gadā esot saglabājis līderpozīcijas – kopā pārdotas 594 069 Renault zīmola automašīnas (vieglie pasažieru auto un komercauto), un Renault piederot 23,5% no Francijas tirgus. Sevišķi strauji pieauguši Dacia pārdošanas apjomi – par 74,1%, un tas ierindojot Dacia 13.vietā starp vieglajām pasažieru automašīnām Francijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules vistitulētākajai sievietei-bokserei nācās pierādīt, ka viņa ir neseksuāla.

Volgogradā vietējam žurnālam Tvoi Den (Твой ДЕНЬ), kurš bija publicējis kailas pasaules čempiones boksā Natālijas Ragozinas ar palamu Kuvalda, fotogrāfijas nācās pierādīt, ka tā nav erotikas propoganda.

Pirms dažiem mēnešiem Volgogradas centrālā prokuratūra nolēma, ka minētais reklāmas dizains ar pieteikumiem žurnālā „ir nepiedienīgas un apvainojošas, kas pārkāpj humānisma un morāles normas, kā arī apvaino ticīgo jūtas un aizskar bērnu tiesības”.Tomēr nesen tā pati institūcija nolēma, ka boksa čempiones fotogrāfijas nebūt nav erotika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Elektrum Lietuva jauns vadītājs

Žanete Hāka, 03.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai stiprinātu UAB Elektrum Lietuva pozīcijas Lietuvas elektroenerģijas tirgū, kā arī fokusētu aktivitātes uz plānoto Lietuvas elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecību sektorā, ir veiktas izmaiņas Elektrum Lietuva valdes sastāvā, liecina Latvenergo paziņojums Nasdaq Riga.

1.decembrī darbu Elektrum Lietuva, UAB Valdē uzsācis Vilius Juraitis, kurš šim amatam ticis izvēlēts konkursa kārtībā. Viliusam Juraitim ir liela pieredze vadošā amatā, ko viņš ieguvis kopš 2010.gada strādājot Cherry Media par galveno izpilddirektoru. Vilius ir piedalījies Cherry Media dibināšanā un uzņēmuma attīstībā, mērķtiecīga darba rezultātā uzņēmumu izvirzot par e-komercijas līderi Baltijas reģionā.

Šobrīd Elektrum Lietuva valdē ir divi valdes locekļi – Gatis Junghāns un jaunievēlētais Vilius Juraitis, kurš pildīs valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Vilius Juraitis norāda, ka neatkarīgo piegādātāju vidū aizvien vairāk pieaug konkurence par biznesa klientiem. Tomēr ir svarīgi ņemt vērā tuvojošos privāto klientu tirgus atvēršanu. Uzņēmums turpinās pilnveidot savu piedāvājumu, mainīties kopā ar tirgu, kas attīstās un paplašinās ne tikai Lietuvā, bet visā reģionā, tādējādi stiprinot arī savas kompetences un pozīcijas Lietuvā. Kompānija mērķtiecīgi strādā, lai būtu gatavi mājsaimniecību tirgus atvēršanai 2016.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru