Jaunākais izdevums

Šī gada septembrī kompānijas Microsoft ražotā spēļu konsole Xbox 360 pēc pārdošanas apjomiem Japānā apsteigusi Sony ražoto spēļu konsoli PlayStation 3, ziņo aģentūra Reuters.

Xbox 360 pārdošanas apjomi Japānā palielinājās pēc tam, kad Microsoft samazināja konsoles cenu.

Septembrī Japānā pārdotas 53 547 Xbox 360 konsoles un 33 071 PlayStation 3 konsole.

Taču tirgus līderis joprojām nav neviens no minētajiem videospēļu konsoļu ražotājiem. Nintendo septembrī Japānā izdevies pārdot 109 548 videospēļu Wii konsoles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony sākot no 1.aprīļa samazinās videospēļu konsoles PlayStation 2 cenu par 30 dolāriem līdz 100 dolāriem, informē ziņu aģentūra AFP.

Kompānija Sony konsoli PlayStation 2 tirgū laida 2000. gadā un kopš tā laika kopumā tā ir pārdevusi 136 miljonus PlayStation 2, tādējādi kļūstot par pasaulē populārāko videospēļu sistēmu.

Neoficiāla informācija liecina, ka Sony varētu arī samazināt videospēļu konsoles PlayStation 3 cenu, kura šobrīd ir 400 dolāri.

Sony jau vairāk nekā 10 gadus dominē globālajā videospēļu tirgū, taču PlayStation 3 pārdošanas apjomi atpaliek no konkurējošo produktu, ASV informācijas tehnoloģiju kompānijas Microsoft ražotās videospēļu konsoles Xbox 360 un Japānas videospēļu kompānijas Nintendo izstrādātās ierīces Wii pārdošanas rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nintendo Wii zaudē līderpozīcijas ASV

Ritvars Bīders, 12.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ražotā videospēļu konsole Xbox 360 šī gada februārī ASV bijusi pieprasītāka par kompānijas Nintendo ražoto Wii, tādējādi Xbox 360 pirmo reizi vairāk nekā pēdējo divu gadu laikā bijusi ASV pārdotākā videospēļu konsole.

Tā liecina tirgus analītiķu grupas NPD pētījums, ziņo PC World.

Kopumā ASV videospēļu industrija šī gada februārī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, ir sarukusi par aptuveni 15%. Videospēļu konsoļu pārdošanas apjomi sarukuši pat par 20% līdz 426 miljoniem ASV dolāru.

Microsoft šī gada februārī ASV pārdevis 422 tūkst. Xbox 360, Nintendo pārdevis 397,9 tūkst. Wii konsoļu, savukārt Sony izdevies pārdot 360,1 tūkst. PlayStation 3.

PlayStation 3 pārdošanas apjomi šogad februārī, salīdzinot ar 2009. gada februāri, palielinājušies par 30%. Sony otrās paaudzes spēļu konsole PlayStation 2 šogad februārī pārdota 101,9 tūkst. eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony PlayStation 3 pārdošanas apjomi sasnieguši 50 miljonus

Ritvars Bīders, 18.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Sony videospēļu konsoles PlayStation 3 pārdošanas apjomi visā pasaulē kopš tās nonākšanas pārdošanā pirms pieciem gadiem pārsnieguši 50 miljonu atzīmi, ziņo Telegraph.

Sony informē, ka PlayStation 3 pārdošanas apjomi ir pakāpeniski palielinājušies katru gadu kopš ierīces nonākšanas tirdzniecības plauktos. Proti, 2006. gadā tika pārdoti 3,5 miljoni PlayStation 3, 2007. gadā – 9,1 miljons, 2008. gadā – 10,1 miljons, savukārt 2009. gadā 13 miljoni šo ierīču.

PlayStation 3 konkurents Microsoft Xbox 360 visā pasaulē 50 miljonu pārdošanas robežu sasniedza šā gada janvārī. Šeit gan jāņem vērā, ka Xbox 360 tirdzniecībā ir par gadu ilgāk nekā PlatyStation 3.

Jāpiemin, ka Sony sniegtie dati attiecas uz piegādēm mazumtirgotājiem, tādējādi nevar apgalvot, ka visi 50 miljoni PlayStation 3 ir nonākuši pie gala patērētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn visvairāk spēlētā videospēļu konsole bijusi PlayStation 2

, 05.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Sony ražotā videospēļu konsole PlayStation 2 pērn ir bijusi vispopulārākā pēc spēlēšanas ilguma. PlayStation 2 spēlētāji pie konsoles nosēdējuši 30.2% no kopējā laika, kas pavadīts pie visām videospēļu konsolēm.

Tā liecina tirgus izpētes kompānijas Nielsen Media Research pētījums. Taču tas, ka PlayStation 2 ir visvairāk lietotā videospēļu konsole nemaz nav pārsteigums, ņemot vērā faktu, ka tā kopš parādīšanās tirgū pārdota vairāk nekā 140 miljonos eksemplāru.

Videospēļu konsoļu izmantošana (procentuāli pēc spēlēšanas laika):

- PlayStation 2 (30.2%)

- Xbox 360 (18.3%)

- Nintendo Wii (13.5%)

- Xbox (9.1%)

- PlayStation 3 (7.7%)

- GameCube (4.4%)

- Citas konsoles (16.9%)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas tehnoloģiju kompānija Sony prezentējusi savu jaunākās paaudzes spēļu konsoli PlayStation 4. Tomēr prezentācijas pasākuma laikā kompānija pašu ierīci vēl nerādīja, kas radīja vilšanos daudzu tehnoloģiju fanu vidū.

Jaunākās paaudzes spēļu konsolē liela uzmanība tiks pievērsta sociālo tīklu integrācijai, lai lietotājiem ļautu savā starpā aktīvāk komunicēt un dalīties ar sasniegumiem spēlē. PlayStation 4 tiks aprīkots ar astoņu gigabaitu operatīvo atmiņu, iebūvētu cieto disku un astoņu kodolu X86 procesoru.

Konsoles lietotāji spēles varēs spēlēt izmantojot mākoņdatošanas un straumēšanas iespējas – no oficiālajām interneta vietnēm lejupielādējot tikai nelielu spēles koda daļu, bet pārējās daļas automātiski lejupielādēsies, atbilstoši lietotāja progresam spēlē.

Patlaban sīkāka informācija par jauno konsoli joprojām zināma un Sony apsolījusi to atklāt, laikam ejot. Paredzēts, ka PlayStation 4 tirdzniecībā varētu parādīties šā gada Ziemassvētku sezonas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju četrus gadus pēc nonākšanas mazumtirdzniecībā Sony videospēļu konsole PlayStation 3 ir «uzlauzta» - vismaz tā apgalvo hakeru grupa, kas sevi dēvē kā PSJailbreak, ziņo BBC.

Hakeru grupa paziņojusi, ka tā jau tuvākajā laikā nāks klajā ar produktu, kas videospēļu cienītājiem uz savām PlayStation 3 konsolēm ļaus spēlēt pirātiskās videospēles, kas, piemēram, lejupielādētas ar interneta palīdzību un pēc tam ierakstītas matricā.

Visas oriģinālās videospēles, kas paredzētas spēlēšanai uz PlayStation 3, ir aprīkotas ar īpašu kodu, kuru ar speciālas tehnoloģijas palīdzību nolasa Sony konsole. Tādēļ mājās matricās ierakstītās PlayStation 3 videospēles bez tehniskas iejaukšanās uz konsoles spēlēt nav iespējams.

Tiek lēsts, ka hakeri tirgos zibatmiņas, kurās ir programmatūra, kas ļaus uz PlayStation 3 spēlēt mājās sagatavotās videospēles, kas uzkopētas uz konsoles cietā diska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Tehnoloģiju apskats: Samsung kamera Gear 360

Teksts – Jānis Vēvers, Foto – publicitātes materiāli, 04.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada Samsung kamera Gear 360 sniedz lietotājam iespēju svarīgos notikumus bez piepūles iemūžināt 360 grādu video un izdzīvot tos vēlreiz virtuālās realitātes brillēs

Pašreizējo pusaudžu bērnība dāsni dokumentēta tūkstošiem digitālās fotogrāfijās, šajā desmitgadē dzimušie bērni kādu dienu varēs atcerēties pirmos soļus, skatoties video un GIF failus, bet nākamās desmitgades mazuļu piedzīvojumi, visticamāk, jau tiks iemūžināti 360 grādu ierakstos un atskaņoti virtuālās realitātes brillēs. Scenārijs ir diezgan ticams, ņemot vērā jaunākās tendences un ražotāju, jo īpaši Samsung, apņemšanos sagādāt klientiem šādu iespēju. Korejiešus var saprast. Viņi ar pilnu krūti metušies virtuālās realitātes jomas attīstīšanā, taču tajā saturs neaug tik ātri, kā gaidīts. Tādēļ atliek tā veidošanā iesaistīt pašus lietotājus, iedodot viņiem attiecīgu instrumentu. Un tā ir 360 grādu leņķī filmējoša kamera Gear 360, kas šogad piedzīvo jau otro paaudzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Microsoft prezentējusi jaunu, izmēros mazāku un spēcīgāku spēļu konsoli Xbox 360. Šī jaunā ierīce veikalu plauktos parādīsies jau šonedēļ un maksās tikpat, cik iepriekšējās versijas, ziņo BBC.

Jaunajam Xbox 360 ir 250 gigabaitu (GB) cietais disks, kā arī Wi-Fi uztvērējs.

Db.lv jau ziņoja, ka līdzīgu praksi pērn augustā piekopa kompānija Sony, nākot klajā ar izmēros mazāku PlayStation 3.

Līdz ar uzlaboto Xbox 360 paziņots arī par populārās spēles Call of Duty jaunākās daļas iznākšanu, kuras nosaukums ir Black Ops. Tā veikalu plauktos parādīsies šā gada 9. novembrī.

Db.lv jau arī vēstīja, ka Microsoft nācis klajā ar jaunu brīvroku sistēmu Xbox 360, kurai dots nosaukums Kinect.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Microsoft nākusi klajā ar nākošās paaudzes Xbox One spēļu konsoli, kas tirdzniecībā varētu parādīties šā gada otrajā pusē.

Kopā ar jauno konsoli, Microsoft iepazīstinājusi arī ar uzlabotu kustību atpazīšanas sensoru Kinect. Ierīces kameru izšķirtspēja palielināta līdz 1080p un, saskaņā ar Microsoft sacīto, spēs labāk analizēt ķermeņu kustības, uzlabojot lietotāju mijiedarbību ar Kinect, vēsta BBC.

Ierīce padarīta arī vairākas reizes jaudīgāka nekā tās priekšgājējs – Microsoft uzsver, ka, salīdzinot ar Xbox 360, One spēj sekundē veikt piecas reizes vairāk aprēķinu. Kompānija norāda, ka jauno konsoli būs iespējams izmantot ne tikai spēļu spēlēšanai, bet arī, lai skatītos televīziju un filmas, klausītos mūziku un veiktu zvanus ar Skype palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada janvārī, salīdzinot ar pērnā gada janvāri, ir kritušies videospēļu konsoļu PlayStation 3 un Nintendo Wii pārdošanas apjomi, bet pieauguši Microsoft Xbox 360, ziņo PC Magazine.

Sony ražoto PlayStation 3 konsoļu pārdošana ir piedzīvojusi 3% kritienu. Kopumā šogad janvārī ir ticis pārdots 267 tūkstošie PlayStation 3 konsoļu, savukārt pērnā gada janvārī ap 277 tūkstošiem.

Arī kompānijas Nintendo ražotās videospēļu konsoles Wii pārdošanas apjomi ir samazinājušies. Šī gada janvārī tās ir pārdotas par 31,5% mazāk kā pērn. Kopumā šogad janvārī tika pārdoti 319 tūkstoši Wii spēļu ierīču, salīdzinot ar 466 tūkstošiem vienībām pagājušā gada janvārī. Neskatoties uz to, kompānija joprojām saglabā līderpozīcijas videospēļu konsoļu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hakeri atkal «uzlauzuši» PlayStation 3

Ritvars Bīders, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri «uzlauzuši» kompānijas Sony ražotās videospēļu konsoles PlayStation 3 drošības kodu, tādējādi potenciāli ļaujot ikvienam spēlēt uz PlayStation 3 pirātiskās videospēles, ziņo BBC.

Drošības kodu uzlauzusi hakeru grupa, kas publicējusi informāciju par to, kādā veidā iespējams atklāt konsoles slepenos kodus, ko PlayStation 3 izmanto lai ielādētu informāciju videospēles.

Šie paši hakeri ieguva savu slavu pēc tam, kad nāca klajā ar Apple iPhone drošības koda uzlaušanas metodoloģiju. Līdzīgā veidā «uzlauzta» arī konsole PlayStation 3.

Sony pagaidām no jebkādu komentāru izteikšanas atsakās.

Līdz šim «uzlauzt» PlayStation 3 izdevās ASV hakerim Džordžam Hotcam (George Hotz), taču drīz pēc tam Sony nāca klajā ar sistēmas uzlabojumiem, kas turpmāk konsoles «uzlaušanu» nepieļāva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Microsoft izrādījusi tehnoloģiju Kinect, kas ir spēļu konsoles Xbox 360 jaunā brīvroku vadāmības ierīce. Jau šogad Xbox 360 cienītāji varēs paši iejusties videospēlē, jo Kinect tehnoloģija atpazīst cilvēka kustības reālajā vidē un tālāk pārnes tās videospēlē.

Analītiķi uzskata, ka, lai arī Kinect patlaban varētu šķist iekārojamāks nekā Sony PlayStation 3 un Ninteno Wii vadāmības ierīces, Xbox 360 sastapsies ar spēcīgāku konkurenci nekā varētu būt gaidīts, jo gan Sony, gan Nintendo izstādē E3 gatavojas prezentēt savu konsoļu vadības ierīču jauninājumus.

Microsoft sola, ka Kinect tirdzniecības vietu plauktos parādīsies jau šā gada nogalē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Novembrī populārākā spēļu konsole Xbox 360

Ritvars Bīders, 10.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī kompānijai Microsoft izdevies pārdot 1,374 miljonus videospēļu konsoļu Xbox 360, kas ir par 68% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā. Tajā pat laikā ilglaicīgais videospēļu konsoļu līderis Nintendo pārdevis 1,27 miljonus Wii konsoļu, kas ir 1% vairāk nekā pērn novembrī, ziņo PC World.

Trešajam lielajam videospēļu konsoļu ražotājam Sony šogad novembrī izdevies pārdot 530 tūkstošus PlayStation 3 konsoles, kas ir par 25% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

Xbox 360 straujais pārdošanas apjomu pieaugums skaidrojams ar nesen tirgū ienākušo konsoles papildinājumu Kinect, kas ļauj cilvēkiem spēlēt Xbox 360 spēles ar kustību palīdzību, neizmantojot vadības pulti.

Kopumā nozares pārstāvji atzīst, ka šā gada novembris videospēļu biznesam bijis ļoti veiksmīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunā PlayStation spēļu konsole centīsies pārspēt Microsoft ar cenu

Gunta Kursiša, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PlayStation 4 videospēļu konsole, ar kuru kompānija Sony saista cerības atkārtot iepriekšējo ierīču panākumus, tiks pārdota par simts eiro mazāku cenu nekā sāncenšu Microsoft Xbox One, Japānas tehnoloģiju uzņēmums paziņoja videospēļu izstādē E3.

Videospēļu konsole PlayStation 4 Eiropas tirgū tiks pārdota par 399 eiro, bet ASV tirgū – par 399 ASV dolāriem, izstādē pavēstīja Sony, vēsta BBC. Jau rakstīts, ka jaunākās paaudzes spēļu konsolē liela uzmanība tiks pievērsta sociālo tīklu integrācijai, lai lietotājiem ļautu savā starpā aktīvāk komunicēt un dalīties ar sasniegumiem spēlē.

Iepriekš kompānija Microsoft paziņoja, ka tās spēļu konsoles Xbox One cena Eiropā būs 499 eiro, bet ASV – 499 ASV dolāri.

«Īstermiņā cenu atšķirības nenozīmē daudz, jo tad, kad tirgū nonāk pirmās jaunās spēļu konsoles, parasti to skaits ir ierobežots un īsteni videospēļu cienītāji ir gatavi maksāt teju jebkādu summu, lai iegūtu tās savā īpašumā. Tomēr, sešus mēnešus vai gadu pēc jauno konsoļu laišanas tirgū, Microsoft varētu sākt izjust, ka tam jāpielāgo cena Sony,» uzskata Stefants Totilo (Stephen Totino), videospēļu portāla Kotaku galvenais redaktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony PlayStation 4 pārdošanas apjomi pārsniedz 30 miljonus

Žanete Hāka, 25.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony patlaban ir pārdevusi vairāk nekā 30,2 miljonus PlayStation videospēļu konsoles, kas liecina, ka spēles popularitāte vēl divus gadus pēc tās ieviešanas nav zudusi, raksta MarketWatch.

Martā Sony ziņoja, ka PlayStation 4 pārdošanas apjomi ir sasnieguši 20 miljonus.

Līdz pašreizējā fiskālā gada beigām 2016.gada martā Sony plānojot pārdot vēl vairāk nekā 17,5 miljonus PlayStation 4.

Sony sāka tirgot PlayStation 4 2013.gada novembrī. Kompānija sacījusi, ka tās pārdošanas temps ir straujākais starp citām PlayStation konsolēm, ko tā laidusi tirdzniecībā iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aizliedz tirgot PlayStation 3 «uzlaušanas» ierīci

Ritvars Bīders, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony uzvarējusi tiesā pret hakeru apvienību PSJailbreak, panākot tirdzniecības aizliegumu ierīcei, kas ļauj uz Sony videospēļu konsoles PlayStation 3 spēlēt spēles, kas sagatavotas mājas apstākļos, ziņo BBC.

Iepriekš Sony tiesā panāca, ka ierīces tirdzniecība tiek aizkavēta, taču tagad tiesa nospriedusi, ka PSJailbreak izstrādātās tehnoloģijas tirdzniecība ir aizliegta pavisam.

Taču, kā vēsta BBC, tad programmatūras kods, kas bijis šīs PlayStation 3 «uzlaušanas» ierīces pamatā jau esot nopludināts internetā.

Db.lv jau ziņoja, ka šā gada augusta beigās hakeru grupa, kas sevi dēvē kā PSJailbreak apgalvoja, ka izstrādājusi produktu, kas videospēļu cienītājiem uz savām PlayStation 3 konsolēm ļaus spēlēt pirātiskās videospēles, kas, piemēram, lejupielādētas ar interneta palīdzību un pēc tam ierakstītas matricā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Rīgā gatavojas izplesties LaserWash automazgātavu tīkls

Lelde Petrāne, 02.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Auto Rings» nākamā gada laikā sāks spert nākamos soļus bezkontakta automazgātavu «Laserwash 360 Plus» tīkla paplašināšanai Rīgā.

Pirms aptuveni pusgada Baltijā pirmā bezkontakta robotizētā automazgātava «Laserwash 360 Plus» uzstādīta Rīgā, Senču ielā 2f, bet šobrīd galvenais mērķis ir izplesties Pārdaugavā, kur tiek saskatīti potenciālie klienti, biznesa portālam db.lv pastāstīja SIA «Auto Rings» izpilddirektors Kirils Jerohins. Automazgātavas plānots atvērt arī Purvciemā un Pļavniekos. Saskaņā ar plāniem nākamgad Rīgā parādīsies četras jaunas «Laserwash 360 Plus» automazgātavas, bet tuvākajā nākotnē - vēl 16.

«LaserWash 360 Plus» tehnoloģija nāk no ASV - tā ir robotizēta mazgāšanas iekārta, kas darbojas bez cilvēka iejaukšanās. Mazgāšanas process tiek nodrošināts, vienlaicīgi izmantojot 18 augstspiediena sprauslas. Atkarībā no izvēlētās programmas, auto mazgāšanas procesā tiek pielietoti līdz 9 dažādiem ķīmijas līdzekļiem. Tehnoloģija ir droša transportlīdzekļa krāsojumam un drošības ziņā pat pārspējot mazgāšanu ar rokām, apgalvo uzņēmumā. «LaserWash 360 Plus» tiek izmantota Smart automašīnas skenēšanas tehnoloģija, tās gabarītu un ūdens sagatavošanas optimālo procesu noteikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule mainās, un pēdējos gados savu uzvaras gājienu turpina tā saucamā e-sporta industrija. Pamatā tas ietver to, ka savā starpā sacenšas gan profesionālie videospēļu spēlmaņi, gan amatieri.

Attiecīgi šādas virtuālās sacensības tiek straumētas internetā un uz to fināliem tiek pulcinātas pilnas arēnas ar skatītājiem, kuri uz šiem pasākumiem iegādājās biļetes.

Eksistē pieņēmums, ka ir milzīgs potenciāls pelnīt no šīs industrijas tālākas attīstīšanas, kas nozīmē lielākus ienākumus no reklāmām, to pašu biļešu pārdošanas, raidīšanas pa TV utt. Ik pa laikam pat tiek spriests, ka e-sporta pasākumiem blakus jau ierastajām sporta disciplīnām vajadzētu būt iekļautiem tradicionālo sporta spēļu programmās, kur labākajiem šīs jomas censoņiem tiek pasniegtas tādas pašas medaļas.

Arī šis apstāklis uzsver to, ka videospēļu industrija pašlaik atrodas straujas izaugsmes stadijā, un var paspekulēt, ka tā tālākā nākotnē pat, iespējams, tā mērķē uz Olimpiskajām spēlēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontekstā ar plāniem no nākamā gada ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, Dienas Bizness aplūkoja situāciju Latvijas auto tirgū. Pirmoreiz reģistrēto vieglo automobiļu vecums Latvijā ir vismaz 11 gadi un lielākā daļa Latvijā reģistrēto auto darbojas ar dīzeļdegvielas dzinēju, liecina CSDD sniegtie dati.

2019.gadā Latvijā pirmoreiz reģistrēto automašīnu skaits, kurām bija 11 vai vairāk gadu veidoja 48,5% jeb tās bija 33 009 automašīnas. Savukārt pavisam jaunās, pirmoreiz reģistrētās automašīnas, kuru vecums bija līdz 2 gadiem, veidoja 28,1% jeb 19 118 automašīnas. No 6 līdz 10 gadus vecie spēkrati veidoja 17% no pirmoreiz reģistrētajām automašīnām jeb 11 595 automašīnas. Vismazāko daļu veidoja no 3 līdz 5 gadu vecās automašīnas - 6,4% jeb 4352 vienības. Kopumā pērn pirmoreiz reģistrēto vieglo automobiļu skaits bija 68 074.

Rosina zemizmešu automašīnām nepiemērot nodokļus 

Auto asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Darba devēju...

CSDD sniegtie dati liecina, ka laika posmā no 2004.gada līdz 2019.gadam vismazākais pirmoreiz reģistrēto automašīnu skaits, kuru vecums ir 11 vai vairāk gadi, tika reģistrētas 2007.gadā, kad tās Latvijā bija 26,3% jeb 28 192 no kopējā pirmoreiz reģistrēto vieglo automobiļu skaita. Nākamos gadus šādām automašīnu skaitam bija tendence pieaugt.

Ja pavēro pirmoreiz reģistrēto vieglo automobiļu skaitu pēc markas, tad pērn populārākā bija "Volkswagen" (10 891), "Volvo" (8274), "BMW" (7155), "Audi" (7030), "Toyota" (5448) un "Opel" (3795).

Savukārt vismazāk Latvijā pērn tika pirmoreiz reģistrēti šādi vieglie auto - "Infiniti" (25), "Ssang Yong" (26) un "Tesla" (41). Kopumā no pērn pirmoreiz reģistrētajiem auto 44 604 bija 5 vai vairāk gadus veci, bet 23 470 auto vecums bija līdz 5 gadiem.

CSDD dati liecina, ka uz 01.01.2020 Latvijā reģistrētas 727 164 vieglās automašīnas, no kurām 447 468 dzinēju veids ir dīzeļdegviela. Šo dzinēju veids ar katru gadu Latvijā pieaug. Savukārt 230 506 automašīnas Latvijā darbojas ar benzīna dzinēju.

Savukārt trešais populārākais dzinēja veids ir benzīns un gāze - Latvijā šī gada sākumā reģistrēti 27 828 automobiļi. Šī dzinēju veida popularitāte Latvijā ar katru gadu samazinās. 90,4% šo automašīnu turētāji ir fiziskas personas, savukārt 9,6% juridiskas.

Jau ziņots, ka no nākamā gada ar mērķi novērst vecu un videi nedraudzīgu vieglo automašīnu reģistrēšanu Latvijā plānots ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, paredz 31.septembrī Ministru kabinetā (MK) atbalstītie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Satiksmes ministrija skaidroja, ka grozījumu mērķis ir līdzsvarot vieglo automobiļu un kravas automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes un to aprēķināšanas kārtību, kā arī noteikt autobusu un kravas automobiļu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa aprēķināšanas kārtību atbilstoši to dzinēja izmešu līmenim.

Tāpat likumprojekts paredz ieviest jaunu vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā.

Vieglo automobiļu reģistrācijas nodokļa likmes ir noteiktas atkarībā no vieglā transportlīdzekļa degvielas tipa. Mērķis ir veicināt "tīro" un energoefektīvo transportlīdzekļu tirgu, ņemt vērā to darbmūža ietekmi uz enerģētiku un vidi, tostarp enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda un noteiktu piesārņotāju - slāpekļa oksīdu, metānu nesaturošo ogļūdeņražu un cieto daļiņu - emisiju apmēru.

Par likumu grozījumiem vēl jālemj Saeimai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Centrālā bibliotēka (RCB) ir pirmā publiskā bibliotēka Latvijā, kas bez maksas piedāvā izmantot populāro datorspēļu komplektu XBox 360 Kinect.

Šis pakalpojums pieejams divās RCB filiālbibliotēkās – RCB filiālbibliotēkā Pārdaugava Dzirciema ielā 26 un RCB Sarkandaugavas filiālbibliotēkā Aptiekas ielā 14.

Datorspēļu komplekts sastāv no Microsoft XBox 360 spēļu konsoles un Kinect kustību sensora. Spēlēt XBox 360 Kinect vairs nenozīmējot vienkārši spaidīt pogas. Pēc desmit minūtēm mugura esot slapja, jo tas prasa arī zināmu fizisku piepūli,- ierīce un spēlētāja virtuālais «es» ekrānā tiek vadīts ar reālām kustībām.

Piedāvājumā ir spēļu disks Kinect Adventures ar spēlēm 20 000 Leaks, River Rush, Rally Ball, Reflex Ridge, Space Pop u.c. Spēlētājam tiek piedāvāts pārvarēt šķēršļu joslu (Reflex Ridge), doties braucienā ar plostu (River Rush), kā arī piedalīties citās piedzīvojumus sološās izklaidēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony var saskarties ar tiesvedību visā pasaulē pēc tam, kad hakeri uzlauza PlayStation Network un nozaga tīkla lietotāju personīgo informāciju, vēsta Reuters.

Sony slēdza piekļuvi tīklam jau 19. aprīlī, bet par datu zādzību neziņoja līdz pat otrdienai. Hakeru rīcībā nokļuva informācija par 77 miljoniem tīkla lietotāju, ieskaitot to vārdus, adreses un, iespējams, pat kredītkaršu datus.

Pēc zādzības vairākās ASV pavalstīs ir uzsākta izmeklēšana. Datu zādzību izmeklēs pat ASV Federālā Tirdzniecības komisija un FIB kibernoziegumu nodaļa. Lielbritānijā incidentam savu uzmanību ir pievērsuši lietotāju privātuma aizsardzības uzraugi.

Lielbritānijas informācijas komisārs Kristofers Grahams (Christopher Graham) norādīja, ka komisija jau ir uzsākusi izmeklēšanu Sony sistēmas «uzlaušanas» sakarā. Komisijai ir tiesības piespriest ievērojamas soda naudas, pat līdz 500 tūkstošiem britu mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sony atjauno dažus PlayStation pakalpojumus

Lelde Petrāne, 02.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Sony atsāks piedāvāt dažus pakalpojumus tās PlayStation Network, kas tika slēgts pēc personiskās informācijas zādzības, kas skāra aptuveni 77 miljonus lietotāju, ziņo BBC.

Sony amatpersonas apgalvo, ka pēc vārdu, epasta adrešu un pievienošanās informācijas zādzības datorsistēmu drošība ir uzlabojusies.

Vadītāji, tai skaitā Kazuo Hirai, Sony PlayStation vienības vadītājs, atvainojušies par neseno incidentu.

Zādzība ir izraisījusi tiesisko darbību un izmeklēšanu gan ASV, gan Eiropā.

«Šie nelegālie uzbrukumi acīmredzami izgaismo izplatīto kiberdrošības problēmu,» paziņojumā norādījus Hirai. Vēlāk preses konferencē viņš sacījis: «Mēs ļoti atvainojamies, ka radījām lielu satraukumu un nepatikšanas mūsu lietotājiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sekojot idejai: 360 grādu skata izstrādātājs piepilda sapni eksportēt

Anda Asere, 15.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ļoti gribas ieiet vienā tirgū, bet pieprasījums ir citā, jāmaina prioritātes un jāieklausās tirgus prasībās.

«2013. gadā izaugsme bija 100% un tā ir bijis no pirmās dienas trīs gadus pēc kārtas,» saka Mikus Opelts, 360 grādu vizualizāciju izstrādātāja SkatSkat valdes loceklis. Zīmols SkatSkat apvieno divus līdzīga profila uzņēmumus – 2010. gadā dibināto SIA Freš grupa, kas vairāk orientējas uz pašmāju tirgu, un 2012. gadā dibināto SIA Giraffe Visualizations Group, kuras galvenais darbības fokuss ir eksports. Katru gadu SkatSkat apgrozījums ir aptuveni divas reizes lielāks nekā iepriekšējā gadā, un pērn abu uzņēmumu kopējais apgrozījums bija aptuveni 140 tūkstoši eiro. Šī brīža iestrādnes un sāktie projekti liecinot, ka arī šogad gaidāms vismaz divas reizes lielāks apgrozījums. Vaicāts, kā ir augt tik strauji, Mikus atbild: «Izaugsme, protams, prasa milzīgu enerģijas un laika ieguldījumu, vieglāk ir stāvēt uz vietas, apkalpot vienus un tos pašus klientus. Izaicinājums ir nepalielināt tehniskās komandas apjomu. Daudz izmantojam ārpakalpojumus, lai efektīvi realizētu projektus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft svētdien, 13. jūlijā, samazināja cenu kompānijas ražotajai video spēļu konsolei Xbox 360 Pro ar 20 GB cieto disku. Cena tiek samazināta par 299 dolāriem. Tas ir par 50 dolāriem mazāk nekā tā maksāja iepriekš, ziņo Cnet.

Microsoft arī paziņoja par jaunu Xbox 360 modeli ar 60 GB cieto disku, kas tirgū parādīsies šī gada augustā.

Līdz šim Microsoft visā pasaulē izdevies pārdot 19 miljonus Xbox konsoļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas informāciju tehnoloģiju gigants Lenovo šogad paredzējis nākt klajā ar jaunu videospēļu konsoli eBox, lai strauji augošajā video spēļu tirgū uzstādītu konkurenci trīs lielākajiem tā pārstāvjiem Nintendo Wii, Microsoft XBox 360 un Sony PlayStation 3, ziņo AFP.

Sākotnēji Ķīnas tirgum paredzēto videospēļu konsoli ražos Lenovo nesen izveidotais apakšuzņēmums Beijing eedoo Technology. Šis uzņēmums arī nodarbosies ar eBox tirdzniecību.

Lenovo norāda, ka eBox ir savietojams ar augstas izšķirtspējas televizoriem un to varēs arī pieslēgt internetam. eBox nebūs fiziskas vadības ierīces, tā vietā videospēlēs procesus cilvēki varēs veikt ar savām kustībām. Šeit jāpiemin, ka šogad novembrī Microsoft nāks klajā ar Kinect vadības sistēmu savām konsolēm XBox 360. Arī Kinect ideja balstās uz to, ka spēles norises vairs netiek veiktas, izmantojot vadības pulti, bet gan cilvēkam kustoties.

Komentāri

Pievienot komentāru