Citas ziņas

Zambija piedāvā safari ar velosipēdiem

Aivars Mackevics [email protected], 27.10.2003

Jaunākais izdevums

Zambijas dienvidos tūristiem tiek piedāvāta lieliska iespēja piedalīties safarī braucienā ar velosipēdiem. Šī ceļojuma iniciators, 32 gadus vecais Sitvalu Ngandu no Livigstonas jeb “Zambijas kovbojs” kā vietējie iedzīvotāji viņu dēvē, strādā kādā ceļojumu firmā par gidu. Ideja veidot safari braucienu ar velosipēdiem viņam radās pēc tam, kad daži tūristi tika izteikuši vēlēšanos iepazīties ar Zambijas dzīvnieku pasauli, skaistajām dabas ainavām un slaveno Viktorijas ūdenskritumu uz Zambezi upes, braucot nevis ar džipiem vai ar helihopteri, bet pārvietojoties ar kādu citā transporta veidu. Pats Ngandu ir liels velosporta cienītājs, līdz ar to brauciens ar kalnu velosipēdiem viņam šķita pats labākais veids kā nokļūt tādās vietās, kur ar citiem transporta veidiem nemaz nevar tikt. Braucot ar velosipēdiem ir iespējams tūristiem, nenobiedējot dzīvniekus, piekļūt tiem ļoti tuvu un mierīgi vērot ziloņus, žirafes, antilopes, kā arī braucot gar Zambezī upes krastiem sastapt begemotus vai saulītē guļošus krokodilus. Pēc Ngandu safari brauciena pieprasījums pieaug, jo netrūkst tādu tūristu, kas vēlas izbaudīt dabas tuvumu vai peldes Viktorijas ūdenskrituma tuvumā. Maksa par četru stundu braucienu vienai personai izmaksā 10 ASV dolārus. Ngandu šie braucieni ļauj paplašināt savu uzņēmumu, uzturēt ģimeni un algot līdzstrādniekus, kuri viņam izpalīdz katrā braucienā, vedot rezerves daļas velosipēdiem, ūdeni un vieglas uzkodas atpūtas brīžiem. Bez tam safari brauciena programmā tūristiem tiek piedāvāts arī iepazīties ar Zambijas ciemu iedzīvotāju dzīvi, pabūt vietējo amatnieku tirgū, baudīt āfrikāņu virtuves mākslu un augļus. Avots: Eiropa.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attēls: Unsplash.com

Kafijas pupiņu pasaulē katrs reģions piedāvā unikālu garšas pieredzi. Šodien mēs dosimies ceļojumā uz diviem aizraujošiem galamērķiem – Zambiju un Panamu – lai atklātu to kafijas pupiņu noslēpumus un palīdzētu jums izvēlēties sev piemērotākās.

Galvenās atšķirības starp Zambijas un Panamas kafijas pupiņām:

Audzēšanas apstākļi

  • Zambija: Lielākā daļa Zambijas kafijas tiek audzēta Mumbas provincē, augstumā no 1200 līdz 1800 metriem virs jūras līmeņa. Šeit valda silts, tropisks klimats ar mitriem vasaras mēnešiem un sausiem ziemas mēnešiem. Augsnes kalnu reģionos kafijas koki bauda vēsāku temperatūru, kas ietekmē garšas nianses.
  • Panama: Panamas kafijas audzēšanas apstākļi ir dažādi, sākot no Boquete reģiona ar vulkānisko augsni līdz Chiriquí reģiona vēsajiem kalniem. Šīs būtiskās audzēšanas apstākļu atšķirības ietekmē kafijs pupiņu garšu profilus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ieguldījumu fondi

Trešo gadu pēc kārtas ienesīgākais Hipo fondu 2. līmeņa pensiju plāns

Ieva Mārtiņa, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo gadu pēc kārtas augstāko ienesīgumu kopš pensiju plāna darbības sākuma no visiem 2. peniju līmeņa plāniem uzrāda Hipo fondu aktīvais pensiju plāns Safari. Gada griezumā pērn augstāko ienesīgumu uzrādīja bankas Citadele Aktīvais plāns.

Mājas lapā www.manapensija.lv publicētā informācija liecina, ka Hipo fondu plāns Safari, kas darbību sāka 2003.gada jūnijā, 2010.gada 30.decembrī uzrādīja ienesīgumu 6,29% kopš darbības sākuma un tas bija augstākais rādītājs gan starp aktīvajiem pensiju fondiem, gan arī pārējiem – gan konservatīvās un sabalansētās stratēģijas pensiju plāniem. 2009.gada 30.decembrī attiecīgi Safari ienesīgums kopš darbības sākuma bija 6,35%, bet 2008.gada beigās – 5,36%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas eksperti sāk Āfrikas sieviešu izglītošanu uzņēmējdarbības jautājumos

Db.lv, 19.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Namībijā un Zambijā sākusies uzņēmējdarbības treniņnometne un tematiskās sesijas, kuras vada eksperti no Latvijas.

Treniņnometne ar lekcijām un meistarklasēm sievietēm, kuras vēlas uzsākt biznesu, kā arī sesijas ar Āfrikas uzņēmējiem, notiek projekta “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanā meitenēm un sievietēm Āfrikas kontinentā” ietvaros. Tas ir pirmais sadarbības projekts starp Latviju un Āfrikas valstīm.

Āfrika ir vēl neapjaustu iespēju zeme, kas strauji attīstās, un šī ir unikāla iespēja nodibināt biznesa kontaktus un likt pozitīvi izskanēt Latvijas vārdam arī citā kontinentā, kā arī tiks stiprinātas saites starp Latviju un tālajām Āfrikas valstīm, kas mūsdienu globālajā kontekstā tikai šķietami ir tālas.

Zambijas pilsētā Lusakā 18. oktobrī nodarbības sāka vadīt projekta virsvadītāja un iniciatore, diasporas uzņēmēju, zinātnieku un nozaru profesionāļu kustības #esiLV valdes pārstāve, Dž. Kabota Universitātes (Roma) profesore Ieva Jākobsone-Bellomi, kā arī projekta partnera, Rīgas Biznesa skolas pārstāvji: bakalaura programmu direktors Klaudio Rivera (Claudio Rivera) un RBS sabiedrisko attiecību speciāliste Alīna Anete Birnika. Savukārt Namībijā, Vindhukā, darbu sācis #esiLV valdes pārstāvis, uzņēmējdarbības vides un ārvalstu investīciju piesaistes eksperts Ģirts Greiškalns, Pasaules Bankas analītiķis, biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” valdes priekšsēdētājs Miks Muižarājs un Masačūsetsas tehnoloģiju institūta pētniece, RBS lektore Paula Elksne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google par «cepumiem» maksās lielāko sodu vēsturē

Gunta Kursiša, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai Google būs jāmaksā vēsturē lielākais sods, ko uzņēmumam jebkad piespriedusi ASV Federālā Tirgus komisija. Piemērotais sods saistīts ar privātuma aizsardzību, vēsta The Wall Street Journal.

Meklētāja gigants jau teju piekritis piespriestajam 22,5 miljonus ASV dolāru sodam, citējot kāda ierēdņa teikto par vienošanos, raksta medijs.

Sods saistāms ar to, ka Google «apgājusi» iestatījumus Apple Safari interneta pārlūkā, kas paredz nesekot tam, kādas lapas apmeklējis pārlūka lietotājs. Google norādīja, ka šādas situācija nav radusies speciāli, bet gan kļūdas dēļ.

Jau šā gada februārī Stenfordas Universitātes (Stanford Univeristy) pētnieks ievēroja, ka Google izmanto Safari trūkumus – programma paredz, ka Google sīkfaili jeb cookies tiek instalēti, izmantojot populāru mājas lapu reklāmas, pat tādā gadījumā, ja lietotājs pārlūka iestatījumos norādījis, ka vēlas izvairīties no «cepumiem». Tādējādi Google spēja novērot cilvēku interneta lietošanas paradumus pat tad, ja pārlūka lietotāji iestatījumos bija norādījuši, ka to nevēlas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienā, kad tika prezentēts un izplatīts Apple interneta pārlūks Safari, kuru paredzēts lietot Windows vidē, interneta mājaslapās jau parādījās blogi, kuros aprakstītas Safari vārīgās vietas, raksta Business2.

Viens no bloga autoriem vēstījis, ka Apple Safari drošības cauruma atrašana, kuru var ļaunprātīgi izmantot,atrašana viņam prasījusi tikai divas stundas.

Db.lv jau ziņoja, ka Apple Safari ir stiprs konkurents jau esošajiem interneta pārlūkiem, jo tas esot ievērojami ātrāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Apple laidusi klajā Safari interneta pārlūku Windows operētājsistēmas lietotājiem, ziņo Associated Press.

"Kompānijas Microsoft pārlūks Internet Explorer aizņem 78 % interneta pārlūku tirgus, otrajā vietā ir Firefox ar 15 %, taču Safari ir divas reizes ātrāks par abiem šiem," norādīja Kompānijas Apple direktors Stīvs Džobs (Steve Jobs).

Kompānija Apple ar paziņojumu nāca klajā pirmdien (11. jūnijā) ikgadējā Vispasaules Izgudrojumu konferencē. Kompānija Apple šajā konferencē paziņoja par tās jauno produktu Mac OS X, kas būs pieejams šā gada oktobrī.

Kompānijas Apple akciju vērtība kritās par 3,5% un nostabilizējās uz 120,19 USD par vienu akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Darbu internetā sākusi lietotāju radīta safari vietne

Lelde Petrāne, 05.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes safari vietne, kas darbu sākusi šajā nedēļā, jau nodēvēta par vienu no lielākajām un visaptverošākajām pasaulē. Tā ļauj lietotājiem iegūt informāciju par safari valstīm un tūroperatoriem, kā arī uzzināt atsauksmes, vēsta Relaxnews.

SafariBookings.com apkopotas 50 valstu iedzīvotāju atsauksmes un atrodami arī ekspertu padomi.

Patlaban apkopotas atsauksmes par astoņām galvenajām safari valstīm Āfrikā - Botsvānu, Keniju, Namībiju, Dienvidāfriku, Tanzāniju, Ugandu, Zimbabvi un Zambiju, 140 parkiem. Tur atrodamas arī vairāk nekā 3500 fotogrāfijas no dabas fotogrāfu krājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kāpēc Latvijai vajadzīga Āfrika?

Ieva Jākobsone Bellomi, #esiLV valdes locekle, projekta līdzautore, Džona Kabota Universitātes Romā docente, 29.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen noslēdzies pirmā Latvijas starptautiskās attīstības sadarbības projekta Āfrikā sākuma posms. Tā laikā diasporas profesionāļu, zinātnieku un uzņēmēju kustības #esiLV un Rīgas Biznesa skolas (RBS) komanda Namībijā un Zambijā strādāja ar topošajām uzņēmējām, kā arī dalījās savā pieredzē ar vietējo institūciju pārstāvjiem par ilgtspējīgas un iekļaujošas ekonomikas un biznesa vides veidošanu.

Projekts “Viņa pārveido pasauli” (She Rebuilds the World) ir kustības #esiLV iniciēts un radīts, ar zināšanām un lektoriem to atbalsta Rīgas Biznesa skola, finansē Latvijas Republikas Ārlietu ministrija. Lielu atbalstu sniedza arī Āfrikas valstu partnerorganizācijas: vadības un finanšu konsultāciju kompānija “Business Financial Solutions” Vindhukā, Namībijā, un Zambijas Attīstības aģentūra Lusakā, Zambijā.

Projekta pamatmērķi ir trīs: pirmkārt, sniegt zināšanas un atbalstīt uzņēmējdarbības uzsākšanu jaunietēm Namībijā un Zambijā ar Rīgas Biznesa skolas speciāli izveidotu apmācības programmu. Otrkārt, dalīties pieredzē par pāreju no komandekonomikas uz brīvā tirgus principiem un ekonomikas diversifikāciju kā valsts tautsaimniecības izaugsmes pamatu. Lai uzņēmējs spētu realizēt savas ieceres, valsts pārvaldei ir jāveido tāda biznesa vide, kas katru uzņēmēju iespējo un atbalsta. Tādēļ #esiLV starptautiskie un diasporas eksperti paralēli uzņēmējdarbības nometnēm dalījās pieredzē ar Namībijas un Zambijas tirdzniecības ekspertiem un valsts pārvaldes pārstāvjiem par Latvijas pārmaiņu ceļu pēdējo trīsdesmit gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āfrikā vēlas attīstīt varžu safari

Aivars Mackevics [email protected], 16.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pagaidām daudzi Dienvidāfrikas liegumu apmeklētāji nepievērš lielu uzmanību mazajām vardēm, ceļotājiem parasti obligāti ir jāredz lauvas, ziloņi un citi lielie zvēri, tomēr Alvins Venzels cer izmainīt šo situāciju - viņš ir jaunas, ar dubļiem un dūņām saistītas ekotūrisma koncepcijas aizsācējs. Venzela ideja ir par varžu safari attīstīšanu. Jaunais pētnieks uzskata, ka varžu dzīve ir fizikāla un izaicinājumu pilna - pretēji medību vai putnu vērošanai, cilvēkam ir jābūt tajā iekšā un, ja nepieciešams, jākļūst arī netīram. Mērķis ir vienkāršs un līdzīgs putnu vērošanai: nakts pārgājiena laikā jāierauga un jāatpazīst tik daudz varžu sugu, cik vien var. Atšķirībā no putnu vērošanas varžu safari, abinieks ir jāmēģina arī noķert un rokās turot, kārtīgi jāaplūko. Tas nav viegls uzdevums un šai procesā iespējama bieža paslīdēšana dubļos un brišana pa ūdeni. Šī ekotūrisma veida atbalstītājiem Amazulu medību liegumā Dienvidāfrikā klāt nāk papildus briesmu faktors, jo šī ir “Lielā 5” valsts, tas nozīmē, ka te mājo lauvas, leopardi, bifeļi, degunradži un ziloņi, arī krokodili (tie gan nav pieskaitīti lielajam pieciniekam). Tas nozīmē, ka varžu vērošana notiek ar 0.375 kalibra šauteni rokās, ar lieliem prožektoriem no transportlīdzekļa, kas apgaismo vietas, kur iespējams ir vardes, lai pārliecinātos vai tur nav bīstamo dzīvnieku, kas varētu uzglūnēt varžu safari apmeklētājam. Venzels uzskata, ka šajā 12 000 hektārus lielajā rezervātā ir 20 varžu sugas. Mitrā un drēgnā laikā naktī var atrast 10 un vairāk varžu sugu. Visā Dienvidāfrikā dzīvo 110 dažādas varžu un krupju sugas. Pagājušajā gadā veikts liels pētījuma par abinieku stāvokļa pašreizējo situāciju visā pasaulē. Tajā noteikts, ka aptuveni 1/3 no 5 743 zināmajām abinieku sugām draud izmiršana. Salīdzinājumam, 12% putnu un 23% zīdītāju sugu izdzīvošana ir apdraudētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google par privātuma pārkāpšanu piekrīt maksāt rekordlielu soda naudu

Gunta Kursiša, 10.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Google piekritusi maksāt vēsturē lielāko sodu, ko uzņēmumam jebkad piespriedusi ASV Federālā Tirgus komisija. Piemērotais sods saistīts ar privātuma aizsardzību, vēsta BBC.

Jau iepriekš rakstīts, ka šā gada jūlija sākumā Google izteica iespēju, ka tā varētu maksāt 22,5 milj. ASV dolāru soda naudu. Soda naudas apmērs piespriests par to, ka Google «apgājusi» iestatījumus Apple Safari interneta pārlūkā, kas paredz nesekot tam, kādas lapas apmeklējis pārlūka lietotājs. Google iepriekš norādīja, ka šāda situācija nav radusies speciāli, bet gan kļūdas dēļ.

Tomēr sods piešķirts nevis par to, kādas metodes Google izmantojusi, lai «apietu» Safari pārlūka iestatījumus, bet gan par kompānijas rīcības nepareizu interpretēšanas veidu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liikvidēta apmeklētāju iecienītā strausu ferma Jozdreijas Liepājas rajona Medzes pagastā, raksta laikraksts Kursas Laiks.

Arī laikraksts Dienas Bizness rakstījis par tūristu iecienīto saimniecību, kur audzēja Āfrikas strausus nandu un tūristus cienāja ar strausu olas omleti. Fermas likvidēšana notikusi, "sarīkojot kādam medniekam safari", jo dzīvus strausus nav izdevies pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai Microsoft piederošais, reiz pilnībā dominējošais interneta pārlūks Internet Explorer (IE) turpina zaudēt savu tirgus daļu Mozilla Firefox un Apple Safari. 2008. gadā IE saviem konkurentiem zaudēja 7% turgus daļu, ziņo itwire.com.

Kompānijas Net Applications statistikas dati liecina, ka 2008. gada februārī IE kontrolēja 74.88% tirgus, savukārt Firefox un Safari attiecīgi 17.27% un 5.70%. Taču jau pēc 12 mēnešiem - 2009. gada februārī - IE tirgus daļa bija 67.44%, savukārt Firefox un Safari - attiecīgi 21.77% un 8.02%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauna tūrisma kampaņa Austrālijā

Aivars Mackevics [email protected], 06.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu reģionālo tūrisma attīstību, Austrālijā ir uzsākta jauna kampaņa - safari autofurgonu takas izveide. Šī iniciatīva dos iespēju tūristiem no ārvalstīm un pašiem austrāliešiem atklāt dažādus reģionus, lauku rajonus un nomaļos apvidus Austrālijā. Austrālijas tūrisma pārvalde ir piešķīrusi 250 000 Austrālijas dolāru autofurgonu, naktsmītņu nozarēm, kas nodrošinās visaptverošas infrastruktūras izveidi, lai sekmētu safari izbraucienus un autofurgonu ceļojumus. Visstraujāk augošā tūrisma joma Austrālijā ir autofurgonu un kempingu sektors - 15% pieaugums, salīdzinot ar pēdējo 6 gadu periodu. 3 mēnešu ilgais brauciens pa Austrālijas safari, kura laikā ceļotāji viesosies piecos valsts štatos, ir plānots 2006.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple lietotāji vērsīsies pret Google saistībā ar iPhone izsekošanu

Jānis Rancāns, 28.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grupa Lielbritānijas Apple iPhone lietotāju izlēmuši vērsties tiesā pret kompāniju Gooogle, apgalvojot, ka interneta milzis slepenībā izsekojis viņu tīmekļa izmantošanas paradumus.

Britu mediji norāda, ka šāda tiesvedība uz līdzīgu darbību varētu pamudināt vismaz desmit miljonus Apvienotās karalistes iedzīvotāju. Neapmierinātie Apple produktu lietotāji apgalvo, ka viņu ierīcēm tikušas nosūtītas sīkdatnes (cookies), ar kuru palīdzību Google varēja izsekot cilvēku interneta izmantošanas paradumus, lai vēlāk piedāvātu specializētu reklāmu.

Prasības iesniedzēji, kas lietojuši Apple izstrādāto Safari interneta pārlūku, norāda, ka esot bijuši pārliecināti, ka šādi faili uz viņu ierīcēm netiks izvietoti.

Aizvadītajā gadā Google ASV saņēma 22,5 miljonu dolāru lielu sodu par Safari pārlūka drošības uzstādījumu apiešanu, lai uz Apple ierīcēm varētu izvietot cookies un Mac, iPhone un iPad īpašniekiem piedāvātu reklāmu, kas balstīta uz datiem par to interneta lietošanas paradumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts iegādājies 200 jaunus un modernus velosipēdus, kuru uzbūve un funkcijas īpaši pielāgotas pasta sūtījumu transportēšanai dažādos laikapstākļos, atsaucoties uz uzņēmuma pārstāves Agijas Tēraudas sniegto informāciju, ziņo reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Ar velosipēdiem ikdienā pārvietosies pastnieki, kas apkalpo privātmāju rajonus pilsētās un lauku reģionos.

Rūpējoties par darbinieku un transportlīdzekļu drošību, Latvijas Pasts velosipēdus reģistrējis Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), pēc kuras datiem, šis ir lielākais vienas juridiskas personas vienlaikus reģistrēto velosipēdu skaits.

Jauni velosipēdi pirkti, jo iepriekš – 2004. un 2006.gadā – iegādātie velosipēdi intensīvās slodzes rezultātā jau nolietoti, nespējot pilnībā nodrošināt ne pastnieka komfortu, ne arī nepieciešamās piegādes funkcijas, raksta Zemgales Ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas galvaspilsētas Tallinas centrā augustā un septembrī uz atsevišķiem izsaukumiem ieradīsies mediķi uz velosipēdiem.

Projekta mērķis ir paātrināt palīdzības sniegšanu vietās, kur ir grūti nokļūt ar transportu, pirmām kārtām vecpilsētā, ziņo novosti.err.ee.

Eksperimenta gaitā mediķi, kuri patrulēs Vecpilsētā, saņems izsaukumu vienlaicīgi ar Ātrās palīdzības brigādi. Nonākot izsaukuma vietā, viņi analizēs situāciju, vai brigādei ir nepieciešams ierasties, vai arī arī pietiks ar «velomediķu» palīdzību. Pēc eksperimenta tiks arī pieņemts galīgais lēmums, vai tiks izveidota šāda speciāla mediķu velosipēdistu patruļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Velo zagļi kļūst alkatīgāki; tēmē uz ģimenēm ar vairākiem velosipēdiem

Dienas Bizness, 30.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šosezon likumpārkāpēji kļuvuši viltīgāki, jo sava nozieguma pastrādāšanai vienā reizē aplaupa ģimenes ar vairākiem velosipēdiem, liecina apdrošināšanas sabiedrības Balta dati.

Līdz ar pavasara iestāšanos sākas aktīvākais laiks, kad likumpārkāpēji velosipēdus zog ne tikai publiskās vietās, bet vislabprātāk dodas uz saimniecības telpām, kad vienā laupījuma reizē ir iespēja tikt pie vairākiem velosipēdiem. Šogad Balta ir saņēmusi jau trīs pieteikumus par velosipēdu dubultzādzību. Savukārt iepriekšējos gados zādzību antirekords bijis pat četri braucamrīki vienā reizē, kad garnadzis nozaga visas ģimenes velosipēdus.

Baltas dati liecina, ka ārpus dzīvesvietas populārākās velosipēdu zādzību vietas ir veikalu, bibliotēku un citu publisku objektu stāvvietas. Savukārt kopumā zādzību pastrādāšanai garnadži iecienījuši saimniecības telpas - pagrabus, garāžas, kāpņu telpas un šķūnīšus, kā arī māju pagalmus. Turklāt aptuveni 80 procenti no visiem velosipēdiem, kas tikuši nozagti, nav bijuši saslēgti - it sevišķi, ja tie atrodas telpā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Divi Zemgales velotūristi turpina Eiropas olimpisko pilsētu apceļošanu

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 17.septembrī Itālijas pilsētā Milānā kārtējo ceļojumu pa Eiropas olimpiskajām pilsētām sāka divi Zemgales velotūristi, jelgavnieki Arvis Kalniņš un Aigars Rumpis.

Tas ir jau devītais un noslēdzošais abu aizrautīgo velotūristu ceļojums pa Eiropas olimpiskajām pilsētām, kas būs īstenoti astoņos gados. Šajā laikā Arvis un Aigars ar velosipēdiem savos ikgadējos atvaļinājumos pavisam jau pieveikuši aptuveni 13 000 kilometru, bet šogad, septembra otrajā pusē un oktobra sākumā, garajam maratonam iecerējuši pievienot vēl aptuveni 1 600 kilometru.

Līdz šim abi ceļotāji viesojušies Berlīnē, Sanktpēterburgā, Minhenē, Atēnās, Londonā, Helsinkos, Tallinā un vēl citās Eiropas olimpiskajās pilsētās, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas mītnes vietā Lozannā. Savukārt nupat sāktais ceļojuma maršruts no Milānas vedīs uz Turīnu, Lozannu, Šamonī, Albervilu, Grenobli līdz, šķērsojot Andoru, 9. oktobrī noslēgsies Barselonā. Pa ceļam abiem velotūristiem būs jāpārvar vairākas kalnu pārejas, no kurām augstākā būs aptuveni 2 500 metru virs jūras līmeņa. Ik dienu abi jelgavnieki ar velosipēdiem iecerējuši nobraukt caurmērā 87 kilometrus, kas prasīs lielu izturību, taču iepriekšējos gados uzkrātā pieredze vieš pārliecību, ka galamērķi izdosies sasniegt bez nopietniem sarežģījumiem un laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Nodrošina ziemotni velosipēdiem, kuriem nav vietas saimnieku mājās

Linda Zalāne, 02.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan velosezona šogad izstiepusies nedaudz garāka kā citus gadus, kad novembra beigās jau zemi klāja sniegs, velosipēdu darbnīcas un tirgotāji sākuši naski piedāvāt jaunu pakalpojumu – velogarāžu, kur savu uzticamo braucamo novietot ziemas sezonā.

Princips pavisam vienkāršs – klients atved savu velosipēdu uz konkrēto vietu, samaksā par pakalpojumu un līdz pavasarim aizmirst, ka mājoklī jāatrod vieta arī velosipēdam, kas gada aukstajos mēnešos visbiežāk kalpo kā drēbju statīvs. Protams, dzīvoklī iespējams velosipēdu arī ar speciāliem stiprinājumiem novietot pie sienas vai pat griestiem, bet ne visos mājokļos tam atradīsies piemērota vieta. Turklāt gleznu no sienas taču nost nerausi, lai pāris mēnešus skatītos uz savu ciskudrilli.

Aptaujātās velodarbnīcas teic, ka pakalpojums nebūt nav ienesīgs bizness un brīva niša, bet iespēja ziemas sezonā lietderīgi izmantot savas pustukšās noliktavas un nodrošināt, ka meistariem ir darbs, jo garāžas pakalpojums tiek piedāvāts komplektā ar velosipēda tehnisko apkopi. Tas nozīmē, ka, iestājoties pavasarim, klientam vairs nebūs jālauza galva par sava braucamā savešanu darba kārtībā. Velodarbnīcas gan ir pārliecinātas, ka nākamajā pavasarī būs mazāk darba un pie to durvīm neveidosies garas rindas, jo lielākā daļa velobraucēju, kā ierasts, visu tomēr atstāšot uz pēdējo brīdi un līdz ar pirmajiem pavasara saules stariem attapšoties, ka braucamo vajag tagad un tūlīt, turklāt ideālā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zambijas bērniem saziedo 60 kilogramus dāvanu

Dienas Bizness, 07.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gulbenes 2.vidusskolas, kā arī Gulbenes novada valsts ģimnāzijas skolēni dāvanās Zambijas bērniem saziedojuši vairāk nekā 60 kilogramus skolas piederumu. Reģionālo mediju Dzirkstele par to informējuši 22 gadus vecā gulbenieša Gunāra Rītiņa rīkotās labdarības akcijas Skolas piederumi Zambijas bērniem dalībnieki.

«Akcija ir noslēgusies. Mantas aizvestas vēl nav, bet savāktie kilogrami saskaitīti, sapakoti, un Gunārs ir sazinājies ar savu programmas direktori, kura piešķirs (cerams) naudu transportēšanai uz Zambiju, rēķinot pēc savāktajiem kilogramiem. Diemžēl no novada domes ēkas mēs atsaucību nesagaidījām, bet mūsu skolēni kopā ar ģimnāzistiem kopā savāca visai daudz,» stāstījusi Gulbenes 2.vidusskolas skolotāja Iluta Podziņa.

Decembra beigās G.Rītiņš Gulbenes skolās reklamējis savu akciju. Viņš demonstrējis savu Zambijā tapušo 100 fotoattēlu un videoierakstu kolekciju. Tobrīd puisis pirms divām nedēļām bija atgriezies no Zambijas, kur kopā ar vēl trim latviešiem un vienu japānieti kā skolotāji uzturējās sešus mēnešus. Popularizēt akciju Skolas piederumu Zambijas bērniem Gunārs esot ieplānojis ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Pārvarēt bailes Zambezi upē

Sagatavojusi Linda Zalāne, 07.11.2014

Viktorijas ūdenskritums jeb Mosi-Oa-Tunya (Smoke that Thunders - Dūmi, kas pērkoņo) – viens no septiņiem pasaules brīnumiem.

Foto: no Matthew Taylor arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka Ieva Gailuma, The Body Shop (SIA Bodybalt) Baltijas tirgus direktore

Uz Zambiju devos izaicinājuma braucienā Charity Challenge, kuru par godu savai 25. gadu jubilejai organizēja The Body Shop Fondation. Charity Challenge ir ziedojumu vākšanas forma, kas visā pasaulē ir ļoti populāra, – tas ir projekts, kurā tiek vākti līdzekļi konkrētam mērķim, popularizēšanas nolūkiem tiek īstenots kāds izaicinājuma brauciens. Man bija jāsavāc vairāk nekā 3000 eiro ziedojums The Body Shop Foundation izvēlētajiem projektiem: palīdzēt Āfrikā bez pajumtes dzīvojošajiem bērniem, ziloņu populācijas saglabāšanai, kā arī ūdens attīrīšanas ierīcēm, kuru bērni paši spēj iedarbināt skrienot un rotaļājoties. Mans izaicinājums bija nedēļu ilga sevis pārvarēšana Zambijas upē Zambezi un karstajā saulē. Naudas vākšanas process nebija viegls, jo Latvijā cilvēkus ir grūtāk pārliecināt ziedot naudu Āfrikas iedzīvotāju problēmu risināšanai, nevis kādiem lokāliem mērķiem, līdz ar to Charity Challenge ceļojums bija tikai daļa no projekta, kas bija grūts un izaicinājumiem bagāts piedzīvojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

200 miljonus eiro vērtajā armijas auto iepirkumā kā labākais novērtēts Somijas uzņēmuma piedāvājums

LETA, 22.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkuma konkursā, kurā iecerēts izvēlēties uzņēmumu, kas par aptuveni 200 miljoniem eiro Latvijas armijai piegādās bruņotas automašīnas, kā atbilstoši kritērijiem labākais novērtēts Somijas uzņēmuma «Sisu Auto» piedāvājums, aģentūrai LETA neoficiāli apliecināja vairāki avoti aizsardzības resorā.

Saskaņā ar iepirkuma nolikumu, izvērtējumā ņemta vērā transportlīdzekļu «operacionālā veiktspēja, atbilstība bruņoto spēku izvirzītajām tehniskajām prasībām, finansiālais piedāvājums un piedāvātie piegādes drošības risinājumi».

Lai arī atbilstoši iepriekšminētajiem kritērijiem Somijas kompānijas piedāvājums novērtēts kā labākais, tomēr Aizsardzības ministrijā (AM) aģentūrai LETA vēl nekomentēja, vai iepirkuma komisija ir pieņēmusi lēmumu par uzvarētāju.

Pamatojoties uz iepriekšminētajiem kritērijiem, iepirkuma komisija un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) testēja «Sisu Auto» piedāvātos transportlīdzekļus «GTP 4x4» un vēl trīs kompāniju piedāvātos spēkratus - ASV uzņēmuma «AM General» transportlīdzekļus «Humwee», Dienvidāfrikas kompānijas «Paramount Group» spēkratus «Marauder LAV», kā arī Turcijas kompānijas «Otokar» transportlīdzekļus «Cobra». Testēšana notikusi gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šogad visi 2. līmeņa pensiju plāni pelnoši

, 13.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskats par 2007. gadā veiktajiem darījumiem ar pensiju 2. līmeņa kapitālu liecina, ka, atšķirībā no 2006. gada, šogad visi pensiju plāni darbojas ar peļņu.

Konservatīvie plāni

Vispelnošākais konservatīvo plānu Kategorijā ir SEB Latvijas plāns, kura ienesīgums, kopš gada sākuma ir 1,81%, BTB konservatīvais IP - 1,51% un Astra Krājfondi IP KLASIKA - 1,48%.

Savukārt vismazāk pelnošie plāni konservatīvo plānu kategorijā bijuši Valsts kases ieguldījumu plāns un Suprema/Elvi IP Jūrmala ar ienesīgumu attiecīgi 0,37% un 0,79%.

Vislielākā neto aktīvu vērtība konservatīvo plānu kategorijā ir Valsts kases ieguldījumu plānam un Hansa pensiju IP Stabilitāte, attiecīgi 12 926 095,23 Ls un 10 347 468,16 Ls. Hansa pensiju IP Stabilitāte ienesīgums šogad bijis 0,93%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas jaunuzņēmumu kopienu pārstāvošās organizācijas sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) rīkos jaunuzņēmumu vasaras svētkus «Startup Latvia BBQ». Sporta 2 Mākslas un tehnoloģiju kvartālā norisināsies neformālais pasākums, kas jau kļuvis par ikgadēju tradīciju un vienkopus pulcē jaunuzņēmumus, to darbiniekus, studentus un draugus, informē LIAA.

Pasākums, kas norisināsies 14.jūnijā ir bez maksas un atvērts visiem interesentiem, kuri vēlas tuvāk iepazīt jaunuzņēmumu kopienu. Notikumā piedalīsies Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija Startin.lv, nevalstiskā organizācija TechChill, koprades telpa TechHub Riga, akcelerators StartupWiseGuys un citu jaunuzņēmumu vides organizāciju pārstāvji. Pasākuma laikā oficiāli tiks atklāts jaunais Latvijas startup portāls StartupLatvia.eu, kas turpmāk kalpos kā viena kopīga vieta un informācijas avots ārvalstu interesentiem par Latvijas jaunuzņēmumu vidi.

«Startup Latvia BBQ» būs arī noslēdzošais «Startup SAFARI» iniciatīvas pasākums, kas Rīgā tiek organizēts pirmo reizi. «Startup SAFARI» ietvaros divu dienu garumā, 13. un 14. jūnijā, Rīgas jaunuzņēmumi ver savas durvis, piedāvājot iespēju ieskatīties uzņēmumu ikdienas dzīvē, uzzināt par izaicinājumiem un mācīties no tehnoloģiju kompānijas dibināšanas pieredzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Google Chrome 2010. gadu beidz ar 10% lielu tirgus daļu

Ritvars Bīders, 03.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus mēnešus kompānijas Google interneta pārlūks Chrome ir pakāpeniski palielinājis savu tirgus daļu, turklāt ievērojamu lēcienu tas piedzīvoja 2010. gada decembrī, kad, salīdzinot ar novembri, Chrome tirgus daļa palielinājās no 9,3 līdz 10 %, citējot Net Applications statistiku, ziņo CNet.

Tajā pat laikā kompānijas Mozilla interneta pārlūks Firefox savu tirgus daļu nav ne palielinājis, ne samazinājis – tā palikusi 22,8% līmenī.

Apple programma Safari spējusi savu tirgus daļu decembrī, salīdzinot ar novembri, palielināt par 0,3 procenta punktiem līdz 5,9%. Interneta pārlūka Opera tirgus daļa saglabājusies nemainīga, proti, 2,2%.

Joprojām globālo tīmekli interneta lietotāji visbiežāk pārlūko ar Microsoft izstrādāto Internet Explorer, taču tā tirgus daļa 2010. gada pēdējā mēnesī samazinājusies no 58,4% līdz 57,1%. Šis kritums atspoguļo Chrome un Safari tirgus daļas pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru