Auto

Ženēvas pavasaris vieš optimismu

Aldis Zelmenis, no Ženēvas speciāli Db, 04.03.2010

Jaunākās paaudzes VW Touareg neapšaubāmi ir viena no šī gada spilgtākajām Ženēvas izstādes zvaigznēm. Lielisks dizains, rafinēta tehnika, ieskaitot hibrīdversiju, ko likt pretim japāņu Lexus RX hibrīdam. Visticamāk, ka galvenais trumpis tomēr būs VW dīzeļmotori. Paredzams, ka jaunais Touareg Latvijā nonāks maijā. Bāzes modeļa cena ar 240 ZS jaudīgo V6 TDI dīzeli būs sākot, no 32 800 Ls.

Aldis Zelmenis, Db

Jaunākais izdevums

Slavenā Ženēvas autoizstāde, kura šogad atzīmē 80. gadskārtu ir beidzot atmodinājusi autoražotāju cerības, ka ekonomiskās krīzes smagākie laiki ir jau aiz muguras.

Tradicionāli Ženēva ir īstā vieta, kur mazie tūninga kantori var kārtīgi izplest elkoņus, publikas priekšā izripinot patiešām elegantus un unikālus eksemplārus. Kas attiecas uz sērijveida modeļiem, tad kā jau pēdējos gados ierasts lielākā daļa Ženēvas jaunumu tika atslepenoti īsi pirms izstādes sākuma, tādēļ spilgtu pārsteigumu vai sensāciju izpalika. Tomēr tas nenozīmē, ka Ženēvā pietrūktu interesantu modeļu. Jaunumu ir gana daudz, sākot ar mazās klases Nissan Micra, Ford Focus, Volvo S60 un beidzot ar VW Amarok, Porsche Cayenne, u.c. Noteikti ir jāpiemin, ka uz pārējo dalībnieku šoreiz īpaši bija sagatavojies vācu VW, kura azotē neskaitot visus jaunos modeļus bija trīs ļoti nozīmīgas kārtis, proti, VW Sharan, VW Touareg un pirmais Volkswagen pikaps Amarok.

Apvienot neapvienojamo

Arī šoreiz videi draudzīgo automobiļu tēma ir aktualitāte Nr1. Viens pēc otra autoražotāji bārstīja solījumus, par jaunu, videi draudzīgu modeļu parādīšanos, turklāt pavisam drīz. Teju ikviens sevi cienošs autoražotājs savā stendā priekšplānā ir izcēlis videi draudzīgo modeli, kurš aplīmēts ar vidējā degvielas patēriņa un kaitīgo CO2 izmešu daudzumu.

To kādām vajadzētu izskatīties kārtīgam hibrīdauto, apvienojot tīrasiņu sporta raksturu ar videi draudzīgu auto īpašībām spilgti nodemonstrēja Porsche inženieri, kuri uz izstādi bija sagatavojuši 918 Spyder konceptu. Galvenā šī modeļa vērtība ir 500 ZS 3.4 litru astoņcilindru benzīna motors, kurš strādās tandēmā ar trijiem elektromotoriem, kuri summāri sagādās 218 ZS lielu jaudu. Tas nozīmē, ka 918 Spyder kopumā saņems 718 zirgspēkus ar kuru palīdzību līdz 100 km/h Porsche koncepts ieskriesies 3.2 sekundēs, bet maksimālais ātrums būs 320 km/h.(!) No otras puses, 918 Spyder vidējais degvielas patēriņš nepārsniegšot 3 litrus. Turklāt litija jonu akumulatoros uzkrātā enerģija, garantēs, lai Porsche varētu elektrorežīmā nobraukt 25 kilometrus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lavrovs: Ukraina pārkāpj Ženēvas vienošanos

LETA--AFP/BBC, 22.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kijeva pārkāpj pagājušajā nedēļā Ženēvā panākto vienošanos par spriedzes mazināšanu Ukrainā, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Ženēvas vienošanās ne tikai netiek pildīta, bet tiek sperti tādi soļi, ko galvenokārt dara tie, kas sagrāba varu Kijevā, kas klaji pārkāpj Ženēvā panākto vienošanos,» preses konferencē Maskavā sacīja Lavrovs.

Tikmēr Vašingtona brīdinājusi, ka laiks Ženēvas vienošanās ieviešanai izsīkst.

ASV prezidents Baraks Obama uzsvēris, ka Krieviju sagaida jaunas sankcijas, ja tuvāko dienu laikā netiks panākta situācijas uzlabošanās.

Taču Lavrovs noraidīja risku, ka Krievija varētu nonākt vēl lielākā starptautiskā izolācijā.

«Centieniem izolēt Krieviju nav pilnīgi nekādas nākotnes, jo Krievijas izolēšana no pārējās pasaules nav iespējama,» sacīja Lavrovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pavasara iestāšanās Latvijā 2012. gadā - fotogrāfijās

Lelde Petrāne, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas iedzīvotājiem viena no populārākajām sarunu tēmām ir - kur pazudis pavasaris, jo vēl arvien, palūkojoties ārā pa logu, bieži redzam laika apstākļus, kas vairāk atgādina Ziemassvētku laiku.

Lai uzlabotu omu, gaidot šā gada silto laiku, esam apkopojuši dabas fotogrāfijas no pērnā gada laika posma: 1. marts - 1. maijs.

Kā šodien vēsta meteorologi, Latvijā nupat ir atnācis meteoroloģiskais pavasaris.

Ja jūras piekrastē diennakts vidējā gaisa temperatūra jau kopš 2. aprīļa turējās pamatā virs 0 grādu atzīmes, un varēja teikt, ka te meteoroloģiskais pavasaris jau ir iestājies, tad pārējā Latvijas teritorijā tas ienāca tikai vakar, 10. aprīlī, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā paaugstinājās virs 0 grādu atzīmes – pozitīvās gaisa temperatūras diennakts gaitā dominēja pār negatīvajām. 11. aprīlī jau visā Latvijā diennakts vidējā gaisa temperatūra būs pozitīva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikalos trūkst vietējo burkānu, sīpolu, biešu un citu dārzeņu.

Tas ir saistīts ar dārzeņu audzētājiem nelabvēlīgo tirgus situāciju vairākus iepriekšējos gadus, kad lielākā daļa bija spiesti strādāt ar zaudējumiem, informē Lauksaimniecības Tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Tāpēc ražotāji esot piesardzīgi un neražo dārzeņus ar lielu rezervi un arī nesteidzoties ar agrās ražas kultūru sēšanu, kas ir ar lielākām ražošanas izmaksām. Tāpat vēlais un aukstais pavasaris aizkavēja ierastos darbus un tāpēc kavējas Latvijas agrās ražas dārzeņu ienākšana tirgū, komentē tirgus eksperte.

Dārzeņu audzētāji atzīst, ka tieši vēlais pavasaris šogad ir viens no iemesliem, kāpēc aizkavējās sēšana un dēstīšana un jaunās ražas sagaidāmas vēlāk. «Vēlais pavasaris dara savu. Jau varēja būt jaunās bietes ar lapiņām, bet tās būs vēlāk. Visas dārzeņu pamatpozīcijas sagaidāmas pēc Jāņiem,» situāciju komentē z/s Galiņi līdzīpašniece un Mūsmāju dārzeņi valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa. Arī kooperatīvās sabiedrības Baltijas dārzeņi izpilddirektors Jānis Bušs apstiprina, ka jaunās sīpolu, burkānu, biešu un kartupeļu ražas gaidāmas pēc Jāņiem. Viņš gan piebilst, ka jūnijs jau tradicionāli ir mēnesis, kad iepriekšējā gadā izaudzētā raža jau ir realizēta, bet jaunā vēl nav nogatavojusies. Tiesa, spriežot pēc citu ražotāju paustā, šis gads ir bijis īpašs izņēmums, jo uz lauka dārzkopji tikuši trīs nedēļas vēlāk, nekā ierasts, bet agro dārzeņu ražas varētu nogatavoties divas nedēļas vēlāk par ierasto laiku. J. Bušs nenoliedz, ka audzēšanas apjomus dārzkopji plāno piesardzīgi, ņemot vērā to, ka lielveikalus lielākoties interesē salīdzinoši lētāks dārzeņu imports. Elvi pārstāve Evija Baula gan skaidro, ka šobrīd no jaunās ražas dārzeņiem, kas audzēti Latvijā, Elvi pircējiem piedāvā garos gurķus, lauku gurķus, dažādu veidu tomātus, rabarberus, dažādu veidu salātus, zaļos lociņus un redīsus. Šīs nedēļas beigās būšot arī vietējās dilles un kabači, bet pirmsjāņu nedēļā Elvi veikalos parādīsies Latvijā audzētie kāposti. Jaunās ražas burkānus zemnieki gan solot ap jūlija vidu un, ņemot vērā, ka pavasaris šogad iestājās vēlāk kā citkārt, nedaudz aizkavēsies arī sīpolu un biešu raža.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Globālās ekonomikas neskaidrību dēļ atcelta Ženēvas autoizstāde

LETA--AFP, 19.08.2022

Starptautiskā Ženēvas autoizstāde koronavīrusa pandēmijas dēļ iepriekš tika atcelta trīs gadus pēc kārtas, taču tai bija paredzēts beidzot norisināties 2023.gada sākumā.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās Ženēvas autoizstādes organizatori ceturtdien paziņoja, ka nākamgad plānotā izstāde ir atcelta, ņemot vērā globālās ekonomikas neskaidrības.

Starptautiskā Ženēvas autoizstāde koronavīrusa pandēmijas dēļ iepriekš tika atcelta trīs gadus pēc kārtas, taču tai bija paredzēts beidzot norisināties 2023.gada sākumā.

Tomēr izstādes organizatori ceturtdien nolēma, ka Ženēvas izstādi nav iespējams rīkot.

Taču organizatori norāda, ka tagad pilnībā koncentrēsies uz jau iepriekš ieplānoto pirmo šāda veida izstādi Katarā, kurai paredzēts norisināties 2023.gada novembrī.

"Ņemot vērā globālās ekonomikas un ģeopolitikas neskaidrības, kā arī ar pandēmiju saistītos riskus, organizatori nolēmuši koncentrēties tikai uz pasākuma norises plānošanu Dohā 2023.gadā," skaidro organizatori.

Organizatori gan šobrīd nesniedz informāciju, kad varētu norisināties Ženēvas autoizstāde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices Ženēvas kantonā pastiprināti ierobežojumi cīņā ar jauno koronavīrusu, tostarp tiks slēgti visi bāri un restorāni, svētdien paziņojusi kantona valdība.

Ženēvā no pirmdienas būs spēkā stingrāki ierobežojumi nekā lielākajā daļā Šveices.

Kantona valdība brīdināja, ka epidemioloģiskā situācija ir ļoti pasliktinājusies, un izsludināja ārkārtējo stāvokli.

No pirmdienas vakara Ženēvas kantonā būs slēgti visi restorāni, bāri, kinoteātri, muzeji, bibliotēkas, peldbaseini un citas atpūtas vietas, kā arī būs slēgti visi veikali, kuru pārdotā produkcija netiek uzskatīta par būtisku.

Cilvēki aicināti palikt mājās un tās pamest tikai lielas nepieciešamības gadījumā.

Skolas Ženēvas kantonā turpinās darbu.

Pēdējās dienās kantonā reģistrēti vairāk nekā 1000 jauni Covid-19 gadījumi dienā, un strauji pieaug Covid-19 pacientu skaits slimnīcās un intensīvās aprūpes nodaļās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildu maksa par dzīvokli, māju vai zemi sāpīgi atsauksies gan uz uzņēmumiem, gan uz iedzīvotāju finansiālo «veselību».

«Nespējot apturēt ēnu ekonomikas īpatsvara pieaugumu Latvijā un līdz ar to arī iekasēt IIN, socnodokli, PVN un pat akcīzes nodokli, vienīgā iespēja ir palielināt to nodokļu likmes vai maksājumus, no kuriem nav iespējams izvairīties un NĪN ir tieši tāds nodoklis,» secina zvērinātu advokātu biroja BDO Zelmenis & Liberte partneris Jānis Zelmenis.

«Sociāli NĪN maksājumu palielināšana ir sāpīga, jo tā nenodala turīgos (maksātspējīgos) no trūcīgajiem (maksātnespējīgajiem jau pašlaik), un šis pieaugums skars visus sociālos slāņus vienādi,» tā J. Zelmenis. Viņaprāt tieši tāpēc šāda ideja par NĪN maksājumu palielināšanu tiks slēpta līdz šoruden paredzamajām Saeimas vēlēšanām, bet pēc tam varētu tikt ieviesta ar atrunu — sak to prasa starptautiskie aizdevēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstāžu kompleksā Rāmava noslēgusies 27. starptautiskā lauksaimniecības, lopkopības, dārzkopības un komunālās saimniecības izstāde Pavasaris 2019.

Izstāde Pavasaris 2019 izstāžu kompleksā Rāmava norisinājās no 11. līdz 13.aprīlim. Pavasaris 2019 organizatori bija SIA A.M.L. sadarbībā ar Zemkopības ministriju un izstādes ģenerālsponsoru banku Citadele.

Izstādē piedalījās vairāk nekā 330 dalībnieku, tostarp savu piedāvājumu un jaunumus prezentēja gan ilggadēji, gan vēl pirms tam izstādē nesatikti dalībnieki. Apmeklētājiem bija iespēja apskatīt ne tikai tehniku un materiālus, bet arī konsultēties ar ekspertiem par sev piemērotākajiem piedāvājumiem, kā arī varēja apskatīt traktortehniku, zemes apstrādes agregātus, graudu pirmapstrādes iekārtas, lopbarību un aprīkojumu lopkopībai, kā arī ekskavatorus, teleskopiskos iekrāvējus, pļāvējus u.c. iekārtas komunālajiem darbiem un saimniecību modernizēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES mudina nekavējoties īstenot starptautisko vienošanos par Ukrainu

LETA, 22.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) otrdien aicināja visas puses nekavējoties īstenot Ženēvas vienošanos par situācijas normalizāciju Ukrainā.

«Mēs aicinām visas puses respektēt Ženēvas vienošanās nosacījumus,» sacīja ES augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones preses sekretārs Mihaels Manns.

«Viss, kas ir šajā līgumā, ir jāīsteno,» sacīja Manns. «Mēs esam redzējuši pirmās zīmes par [līguma] iemiesošanu, un tas ir labi.»

Atbildot uz jautājumu, vai problēmas ar līguma īstenošanu nozīmē, ka ES gatavojas Krievijai noteikt jaunas sankcijas, Manns vien sacīja, ka «process joprojām notiek. Kas notiks attiecībā uz sankcijām, lielā mērā ir atkarīgs no tā, kas notiek uz vietas Ukrainā.»

Ukrainas, Krievijas, ES un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dārgākā viesnīcas istaba Ženēvā – 65 tūkstoši dolāru par nakti

Andra Briekmane, 17.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pasaules dārgāko viesnīcas numuru portāla U.S. News sastādītajā topā atzīta Ženēvas viesnīcas President Wilson Hotel karaliskais penthouse, aiz sevis atstājot Royal Villa viesnīcā Grand Resort Lagonissi Atēnās par 45 tūkstošiem dolāru naktī un Hugh Hefner Sky Villa Palma kazino Lasvegasā par 30 tūkstošiem dolāru.

Lētākais šajā sarakstā ir Wakaya Club & Spa Fidžī salās viesnīcas numuriņš, kas maksā 4900 dolārus par nakti.

Pašā dārgākajā Ženēvas viesnīcas apartamentā viesi var izbaudīt skatu uz Ženēvas ezeru, burbuļvannu, īpašu kosmētiku un daudz citu ekstru. Tajā pieejams arī personīgais seifs. Penthouse numura izmērs pārsniedz 18000 kvadrātpēdu.

Līdz šim dārgākie viesnīcu apartamenti bija Bahamu salu viesnīcā Atlantis, bet U.S.News publicētajā topā tā ar maksu 25 tūkstoši dolāru par vienu nakti ieņem vairs tikai 7. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pusvadītāju deficīta dēļ Ženēvas autoizstāde atlikta līdz 2023.gadam

LETA--AFP, 08.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad plānotā starptautiskā Ženēvas autoizstāde atlikta līdz 2023.gadam, jo pusvadītāju deficīts pasaulē smagi skāris autoražošanas nozari, paziņoja organizatori.

Starptautiskā Ženēvas autoizstāde koronavīrusa pandēmijas dēļ nenotika nedz pērn, nedz šogad.

"Vairāki dalībnieki norādījuši, ka Covid-19 pandēmijas radīto neskaidrību dēļ viņi nespēj paust konkrētu apņemšanos piedalīties 2022.gada izstādē," teikts organizatoru paziņojumā. "Turklāt papildu negatīvu ietekmi uz autoražotājiem rada pašreizējais pusvadītāju deficīts."

Iepriekš bija paredzēts, ka starptautiskā Ženēvas autoizstāde norisināsies 2022.gada februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

FOTO: DB viesojas zemnieku saimniecībā Jaunstrūkas

Sandra Dieziņa, Jānis Šķupelis, 28.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietusgāzes nobremzē ražas novākšanu un ievieš korekcijas kopražas prognozēs

Latgalē un daļā Vidzemes ūdens pagājušajā nedēļā applūdināja labības laukus, pļavas, kartupeļu vagas un dārzus. Stiprais vējš veldrē noguldīja lauka pupu, zirņu un labības laukus, kā rezultātā ir apdraudēta ražas kvalitāte un ražas novākšana, vēsta Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

DB ceturtdien viesojās Vidzemes ziemeļu daļā, tur saimnieki var uzelpot, jo daļu labības jau nokūluši. Lai arī lietus kulšanas darbus bija apstādinājis, lauksaimnieki cer, ka labību izdosies novākt. Z/s Jaunstrūkas saimnieks Valdis Circenis komentē: «Šķirnes Kaupo rudzus jau paguvām nokult, bet mieži vēl nav gatavi. Cenšamies sēt agrās šķirnes, bet šogad veģetācija aizkavējās. Pavisam vēl jākuļ divas trešdaļas lauku».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties svētkiem, SIA Lursoft ir apkopojis biežāk sastopamos uzņēmumu amatpersonu un dalībnieku uzvārdus, kā arī komersantu nosaukumus, kuros ietverta Lieldienu tematika.

Populārākais no visiem ar Lieldienu tematiku saistītajiem uzvārdiem ir «Zaķis» – Latvijā reģistrēti 152 uzņēmumi, kuros vismaz viena no amatpersonām ir ar šādu uzvārdu. Biedrību un nodibinājumu reģistrā ar uzvārdu «Zaķis» reģistrēta 41 amatpersona, Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā – 3, Sabiedrisko organizācju reģistrā – 2, bet Politisko partiju reģistrā – 1.

Starp uzņēmumu amatpersonām un dalībniekiem sastopami arī tādi uzvārdi, kā Pūpols, Lieldiena, Oliņa, Pavasaris, Zaķītis u.c.

Lursoft datu bāzu informācija liecina, ka:

* ar uzvārdu «Pūpols» reģistrētas 29 amatpersonas un 24 dalībnieki, bet ar «Pūpola» – 19 amatpersonas un 25 dalībnieces;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēju noskaņojumā nav vērojami uzlabojumi

Žanete Hāka, 15.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz valsts ekonomikas attīstību un pieejamo banku finansējumu, uzņēmēju noskaņojumā nav vērojami uzlabojumi, liecina jaunākais bankas Citadele sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktais Citadele Index pētījums.

Uzņēmēju noskaņojums sasniedzis 50,65 punktu robežu, kas ir tikai nedaudz virs optimisma un pesimisma robežšķirtnes.

Lai arī uzņēmēju optimisms turpina kristies jau ceturto ceturksni, sasniedzot zemāko rādītāju pēdējo divu gadu laikā, tomēr tas vēl aizvien saglabājas piesardzīga optimisma līmenī. 2014. gada pirmajā ceturksnī Citadele Index vērtība samazinājās par 0,61 punktu. Indeksa vērtība, kas pārsniedz 50 punktus, liecina par uzņēmēju optimismu, savukārt par uzņēmēju pesimismu var runāt, ja indekss nesasniedz 50 punktu robežu.

Lai arī šī gada pirmajā ceturksnī tagadnes indeksa vērtība ir piedzīvojusi vidēji lielu vērtības samazinājumu, noslīdot zem 50 punktu robežas, un šobrīd sasniedz 48,82 punktus, nākamā pusgada prognozes liecina par uzņēmēju piesardzīgu optimismu. Nākotnes indeksa vērtība ir pieaugusi par 0,84 punktiem un šobrīd ir 52,48 punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdarba līmenis 2. ceturksnī saglabājās nemainīgs - 6,4%, bet gada laikā tas saruka par 0,2 procentpunktiem. Nodarbinātības līmenis palielinājās par 0,7 procentpunktiem, bet nodarbināto skaits par 7,2 tūkstošiem. 2. ceturksnī Latvijā bija nodarbināti 887,6 tūkstoši jeb 64,4% iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2023.gada otrajā ceturksnī bija 60 600 bezdarbnieku vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ir par 28200 mazāk nekā pirms gada, bet par 800 vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Šogad otrajā ceturksnī Latvijā bezdarba līmenis bija zemāks nekā Igaunijā (6,7%), bet augstāks nekā Lietuvā (6%).

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis prognozē, ka ekonomikas izaugsmes impulss gada otrajā pusē joprojām būs vājš. "Pirktspējas atjaunošanās stabilizēs privāto patēriņu, taču ar grūtībām saskarsies apstrādes rūpniecība un eksports. Satricinājumi darba tirgū izpaliks, tomēr joprojām daudz negatīvie faktori norāda uz iespējami nelielu bezdarba pieaugumu gada beigās, tai skaitā sezonālo darbu noslēgšanās dēļ. Arējā vide, piemēram, Zviedrijas būvniecības un nekustamā īpašuma sektora problēmas Latviju skar mazāk, nekā abas kaimiņvalstis, kur tiek ziņots par darbinieku skaita samazināšanu kokrūpniecībā un mēbeļu ražotnēs. Tomēr atsevišķi uzņēmumi var būt spiesti rīkoties līdzīgi. Līdz šim ekonomiskās sadarbības korekcijas ar Krieviju ir bijušas nenozīmīgas. Un spiediens ierobežot sadarbību pastiprināsies, kas nozīmēs arī darbinieku skaita pārskatīšanu. Šādas korekcijas nebūs masveidīgas, lai arī jauna darba atrašana varētu prasīt vairāk laika nekā iepriekš. Tomēr iespējas joprojām būs," norāda ekonomists. Viņaprāt, darba devēji būs piesardzīgāki, bet izaugsmes plāni virzīsies uz priekšu. Tādēļ, lai arī par kādu grādu darba tirgus atdzisīs, tas joprojām būs gana silts. Primārais uzdevums ir un būs celt nodarbinātību. Tas nozīmē aktīvāk iesaistīt tos potenciālos darbiniekus, kuri šobrīd ir izvēlējušies būt ekonomiski neaktīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Šogad situācija Latvijā ar pavasara sējas darbiem ir raiba kā dzeņa vēders, jo tā būtiski atšķiras katrā reģionā. Piemēram, Zemgalē šobrīd šobrīd iesēti aptuveni 90% vasarāju, Kurzemē aptuveni 70%, savukārt Vidzemē un Latgalē ir vietas, kur sēja nav uzsākta vispār pārāk lielā mitruma dēļ,” uzskata biedrības “Zemnieku Saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Diemžēl bargais sals nav pasargājis ziemāju un rapšu sējumus. Īpaši skarba situācija ir Vidzemē. Tas mainīs darbu intensitāti uz lauka, jo pavasara darbi būs spraigāki. Daudz vairāk darba būs jāiegulda pavasara sējā.

J. Lazdiņš: “ Visticamāk sējumu struktūra būs savādāka, jo vasarāju sējumu īpatsvars būs lielāks kā pērn. Šobrīd gan ir tikai aprīļa vidus, tāpēc, ņemot vērā Latvijas klimatiskos apstākļus, ir pārāk agri vērtēt situāciju.

Jāatzīst, ka šogad labvēlīgs aspekts ir optimālais nokrišņu daudzums, kā arī nav krasu gaisa temperatūras svārstību, salīdzinot ar pērno gadu, kad jau šajā laikā izjutām nokrišņu deficītu. Tas vieš zināmu optimismu.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 160 cilvēki Vācijā brīvdienās tikuši iesprostoti savās automašīnās pēc tam, kad spēcīgais sniegputenis padarījis automaģistrāli neizbraucamu, ziņo BBC.

Glābšanas brigādēm bijusi jāizmanto speciāla tehnika, lai izraktos cauri 2 metrus biezajām kupenām un atbrīvotu braucējus, starp kuriem 19 bijuši bērni. Braucējiem patvērums un pātrika nodrošināta speciālās teltīs, kamēr policija un glābēji strādājuši pie transportlīdzekļu atbrīvošanas.

Simtiem cilvēku arī palikuši iesprostoti lidostās, jo tika atcelti desmitiem reisu. Sniegs apturējis arī vilcienu un prāmju satiksmi. Slikto ceļu dēļ notikušas daudzas autoavārijas.

Arī citviet Eiropā sniegs radījis būtiskus sarežģījumus. Piemēram, Polijā tas radījis elektropadeves traucējumus vismaz 200 tūkstošiem mājsaimniecību un licis no tirdzniecības centra evakuēt pircējus un darbiniekus, jo zem sniega kārtas draudējis sabrukt tā jumts. Kopš oktobra Polijā nosaluši atrasti jau 152 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Renault Fuego šogad atzīmē 30 gadu pastāvēšanas jubileju. Fuego, kas ir Megane Coupe priekšgājējs, savu debiju piedzīvoja 1980.gada martā Ženēvas auto izstādes laikā.

Renault Fuego vēsture aizsākās 1976.gada sākumā, kad jaunais Renault direktors Bernards Vernjers – Paliezs (Bernard Vernier-Paliez) uzsāka darbu pie programmas, kas paredzēja atjaunot visu Renault modeļu līniju. Viena no prioritātēm bija turpināt darbu pie vidēja izmēra automašīnām, kas līdzinātos jau vecajam Renault 12 modelim. Ieviešot pārmaiņas, tika radīts kupejas modelis -Renault 15/17 pēctecis.

Modeļa virsbūve – futūriskais dizains ar apaļotiem galiem – tika prezentēta 1976.gada nogalē slēgtā Renault valdes sanāksmē. Bernards Vernjers-Paliezs (Bernard Vernier-Paliez) bija ļoti entuziastisks – jaunās dizaina līnijas bija kā 80-to gadu stila prognoze. Runājot par tehnoloģiju, jaunā modeļa virsbūve bija gandrīz identiska modelim Renault 18. Visnozīmīgākās atšķirības vērojamas tieši modeļa aizmugurējās daļas dizainā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices Bāzeles pilsētas kantona policija plāno iegūt septiņas jaunas patrulēšanas automašīnas, kas būs Tesla Model X-100D. Tās izmaksās nedaudz zem miljona franku (aptuveni 840 tūkstoši eiro), vēsta thelocal.ch.

Kantona policija pavēstījusi, ka testi liecina - šīs automašīnas ir izcili piemērotas policijas darbam.

Pēc uzlādes tās var veikt 500 kilometrus, bet patrulēšanas automašīnas parasti dienā mērojot aptuveni 200 kilometrus. Ieguvumi esot saskatāmi gan no vides viedokļa, gan no ekonomiskā viedokļa, salīdzinot ar tradicionālajiem transportlīdzekļiem.

Elektroautomašīnas tiks īpaši pielāgotas policijas vajadzībām. Parastā automašīna aizvedot policistu no punkta A uz punktu B, bet šīs automašīnas būšot kā klēpjdators uz riteņiem.

Paredzēts, ka pirmās automašīnas tiks piegādātas šogad.

Policija uzsvērusi, ka tikai viens elektroauto modelis, kas pašlaik ir tirgū, atbilst tās vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices pulksteņu veikalu tīkls Ženēva ir atklājis savu ceturto veikalu Rīgā. Jaunais veikals ir veidots atbilstoši Ženēva jaunajai dizaina koncepcijai un atrodas Rīgas aktīvajā centrā uz Tērbatas ielas posmā starp Dzirnavu un Blaumaņa ielām.

Jaunais salons šobrīd ir lielākais no Ženēvas veikaliem, tā tirdzniecības zāle ir 80 m2 plaša. Jaunā veikala izveidē ir investēti 60'000 eiro.

Veikala dizaina koncepcija, ko izstrādājusi zīmolu dizaina aģentūra BrandEleven, radīta, iedvesmojoties no Šveices pilsētas Ženēvas ģerboņa.

«Jau tuvāko 3 gadu laikā plānojam attīstīt mūsu tirdzniecības ķēdi, bet esošos veikalus pārveidot atbilstoši jaunajam dizainam,» veikalu ķēdes Ženēva attīstību komentē tās valdes priekšsēdētājs Konstantīns Aleksejevs.

Veikalu ķēdes Ženēva īpašnieks ir 1989. gadā Latvijā dibināts, Latvijas iedzīvotājiem piederošs uzņēmums SIA Jet. Pirmais pulksteņu veikals Ženēva tika atklāts 1995. gadā Vecrīgā. Veikalu tīkls Ženēva ir Šveices pulksteņu zīmolu - Longines, Rado, Tissot, Edox, P. Balmain, Certina, Candino, Cover un Aerowatch pilnvarotais pārstāvis Latvijā. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 30 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nule kā atklātībai nodotas pirmā rumāņu SUV klases modeļa Dacia Duster oficiālās fotogrāfijas. Paredzams, ka 2010. gadā Dacia Duster nonāks tirdzniecībā, un tā bāzes modeļa cena nepārsniegšot 11 tūkst. eiro.

2009. gadā Ženēvas autoizstādē izrādītais Dacia Duster konceptauto izpelnījās milzīgu ekspertu un klientu atsaucību, tādēļ franču Renault piederošais rumāņu uzņēmums nevilcinoties ķērās pie sērijveida modeļa izstrādes. Iespējams, ka jau 2010. gada Ženēvas autoizstādē Dacia Duster atgriezīsies kā sērijveida modelis.

Kā jau iepriekš tika solīts, 4.25 metrus garais Dacia Duster būs pieejams gan pilnpiedziņas, gan priekšpiedziņas versijā. Pagaidām ir zināms, ka kompaktais SUV tiks pie diviem benzīnmotoriem - 1.6 litru 110 ZS, kā arī divlitrīga 140 ZS jaudīga benzīnmotora. Dīzeļdzinēju cienītājiem galdā tiks celti arī divi spēka agregāti – 1.6 litru 110 ZS jaudīgais dīzelis, kā arī 1.9 litru dīzeļmotors, kurš attīstīs 130 ZS lielu jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Igaunijas Ceļu administrācija gadiem nodokļu maksātāju naudu tērējusi izpriecām

Lelde Petrāne, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadiem ilgi vadošie darbinieki no Igaunijas Ceļu administrācijas, ko vada ģenerāldirektors Tamurs Tsako (Tamur Tsäkko), par nodokļu maksātāju naudu apmeklējuši slēpošanas kūrortus, šādas brīvdienas maskējot kā darījumu braucienus, atsaucoties uz izdevumu Äripäev, raksta bbn.ee.

Šajā pirmdienā Tsako atgriezies no nedēļu ilga komandējuma uz Šveici, kur viņš un vēl citi ceļu administrācijas vadošie darbinieki pavadījuši ilgu laiku, slēpojot un apmeklējot Ženēvas autoizstādi.

Formāli Tsako un delegācija apmeklēja Šveici, lai piedalītos ANO forumā, kas bija vērsts uz automobiļu jautājumiem.

Turklāt, kamēr Tsako un viņa divi vietnieki lidojuši uz Ženēvu, divi kolēģi Aldo Taters, IT departamenta vadītājs, un Ilmars Mārs, administrācijas departamenta vadītājs, uz Šveici devušies ar iestādes mikroautobusu.

Automašīna bijusi nepieciešama, lai visas grupas slēpošanas aprīkojumu nogādātu Šveicē, kā arī nodrošinātu, ka grupai būs transports, ar ko nokļūt no viesnīcas uz slēpošanas kūrortiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lamborghini, svinot savu 50 gadu jubileju, šā gada Ženēvas autoizstādē prezentēs jaunāko superauto Veneno.

Veneno cena ir 3 miljoni eiro plus nodokļi, un tiks pārdotas vien trīs šādas automašīnas. Pircēji tām jau atrasti.

Saskaņā ar Lamborghini auto dizains ir vērsts uz maksimālu aerodinamisko efektivitāti. Veneno pamatā ir Aventador superauto, un tai ir 6,5 litru V12 dzinējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa pandēmijas dēļ šogad tika atcelta starptautiskā Ženēvas autoizstāde, un autobūves nozarē valdošās krīzes dēļ izstāde nenotiks arī nākamgad, paziņojuši tās rīkotāji.

"Vairums dalībnieku norādījuši, ka, visticamāk, nepiedalīsies 2021.gada izstādē un izvēlētos piedalīties 2022.gada izstādē," teikts paziņojumā.

Izstādes rīkotāji skaidro, ka autobūves nozare šobrīd saskaras ar ievērojamu krīzi, un uzņēmumiem nepieciešams laiks, lai tie spētu veikt šai izstādei nepieciešamās investīcijas.

Pašlaik arī nav zināms, vai veselības un drošības situācija nākamgad martā ļaus rīkot šo pasākumu, kas ierasti pulcē vairāk nekā 600 000 apmeklētāju un 10 000 žurnālistu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāņu Mitsubishi jaunais kompaktais pilsētas apvidus auto Eiropā sauksies Mitsubishi ASX. Pirmo reizi jauno modeli, kuram būs jākrusto šķēpi ar Nissan Qashqai, VW Tiguan, Ford Kuga, ieraudzīsim Ženēvas autoizstādē.

Pavisam nesen ziņojām, ka japāņu Mitsubishi atslepenoja informāciju par kompakto visurgājēju, kurš pašmāju tirgū tika prezentēts ar nosaukumu RVR.

Eiropas versijai ir izvēlēta cita trīs burtu kombinācija, atklājot arī to, ka 4.3 metrus garais piecvietīgais ASX būs bruņojies ar taupīgu un videi draudzīgu 1.8 litru dīzeļmotoru, kurš strādās tandēmā ar sešpakāpju mehānisko pārnesumkārbu. Bez tam, dzinēja komplektācijā ietilps modernā Automatic Stop & Go sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru