Jaunākais izdevums

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sniegto informāciju pašlaik Latvijā ir piešķirti 1633 "īpašie" numuri jeb individuālā pasūtījuma numura zīmes. Kāds lasītājs Db.lv pastāstīja, ka pēdējā laikā ir aktivizējušies šādu numuru zagļi, kas pēc numura noskrūvēšanas vēršas pie tā īpašnieka, piedāvājot numuru atpirkt.

Latvijā šobrīd ir piešķirtas 1633 individuālā pasūtījuma numura zīmes. Līdz pagājušā gada novembrim, kad būtiski mainījās maksa par šo numura zīmju piešķiršanu, bija vērojama strauja pieprasījuma palielināšanās, bet pēc minētā termiņa pieprasījums strauji nokritās. Šobrīd atkal vērojama pieprasījuma pēc šīm numura zīmēm palielināšanās, liecina CSDD sniegtā informācija biznesa portālam Db.lv.

Tiem, kas vēlas iegādāties šādas numura zīmes patlaban jāšķiras jau no 2500 latiem. Taču, kā norādīja CSDD, ne šos ne kādus citus numurus zādzības vai nozaudēšanas gadījumā atjaunot vairs nav iespējams.

Kā Db.lv pastāstīja kāds lasītājs, pēdējā laikā ir aktivizējušies šādu numuru zagļi – numuri tiek nozagti (noskrūvēt numuru esot salīdzinoši vienkārši) un pēc tam zagļi zvana to īpašniekiem, piedāvājot numurus atpirkt par zemāku cenu, nekā maksā reģistrācija. Šāda situācija iespējama, jo, ja šāds numurs tiekot nozagts, to atjaunot vairs neesot iespējams, bet, lai reģistrētu jaunu "īpašo" numuru, atkal jāmaksā 2500 lati. Rezultātā „īpašo” numuru īpašniekiem esot izdevīgāk tos atpirkt no zagļiem.

CSDD, atbildot uz jautājumu, vai viņiem ir zināms, ka Latvijā notiek šādas zādzības un kāds varētu būt risinājums, atbildēja: "CSDD rīcībā nav informācijas par šādiem zādzības gadījumiem, tādēļ neesam arī meklējuši risinājumus šadai problēmai."

Ierobežojumi uz numurā iekļaujamo simbolu/vārdu izvēli ir noteikti valsts standarta LVS 20:2003/A1:2006 Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes 3.10.-3.14. punktos un 27.04.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.446 Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi 12.punktā.

Saskaņā ar Latvijas standartā LVS 20:2003 Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes noteikto, individuālā pasūtījuma numura zīmē minimālais norādāmo simbolu skaits ir 2, bet maksimālais, ir atkarīgs no transportlīdzeklim uzstādāmā numura zīmju tipa. Individuālā pasūtījuma numura zīmēs nevar izmantot vairāk kā trīs vienādus simbolus pēc kārtas. Simbolu kombinācijā nedrīkst būt latviešu valodas normatīvajām prasībām neatbilstošs burtu salikums, un simbolu kombinācija nedrīkst veidot nepieklājīgus un rupjus vārdus, kā arī iestāžu nosaukumus gan latviešu, gan citā valodā.

CSDD informēja, ka pārbaudīt, vai izvēlētais vārds, vai cipari nav aizņemti, var personīgi ierodoties CSDD nodaļā.

CSDD Latvijas iedzīvotājiem šādus numurus piedāvā kopš 1994.gada.

Vairāk par individuālā pasūtjuma numura zīmēm var uzzināt šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zādzību skaits lielveikalos Latvijā 8 mēnešu laikā ir pieaudzis gandrīz trīsreiz un sasniedzis 3107 gadījumus, kas ir par 1228 gadījumiem vairāk nekā pērn šajā laikā, atsaucoties uz oficiālu statistiku, ziņo Telegraf.

Apsardzes kompānija G4S norāda, ka viņu kompānijā noķerto zagļu skaits ir pieaudzis par 29 %, salīdzinot ar pērnā gada 8 mēnešiem. Pēc G4S pārstāvju teiktā, visbiežāk zog alkoholu, kosmētiku, smaržas, tabakas izstrādājumus, apģērbu un nelielas elektropreces (fotoaparātus, telefonus, u.c.).

Pēc G4S datiem, 65 % gadījumu zog vīrieši, un pārējie 35 % - sievietes vai bērni.

Vēl viena tendence - zog cilvēki, kas iepriekš nav nokļuvuši policijas redzeslokā - lielākoties tie ir cilvēki, kas palikuši bez darba un kuriem ir parādi, piemēram, jāmaksā līzinga maksājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Visvairāk zog Rīgas veikalos un Latgalē; pārsvarā kafiju, alkoholu, ēdienu

Dienas Bizness, 07.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no nopietnām, diemžēl neizbēgamām teju visu mazumtirgotāju problēmām ir zādzības. To atzīst visi Dienas aptaujātie mazumtirgotāji, lai gan savos izteikumos ir diezgan piesardzīgi un nevēlas nosaukt konkrētas zādzību radīto zaudējumu summas. Kā rāda Valsts policijas (VP) statistika, pērn saņemti 11 056 tirgotāju iesniegumi par zādzībām veikalos, bet šā gada pirmajā pusgadā – 5490 iesniegumu, trešdien raksta laikraksts Diena.

VP pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka visvairāk zādzību notiek tieši Rīgā, īpaši Ziemassvētku un dažādu izpārdošanu laikā, kad ir vislielākā pircēju plūsma. Galvenā zagļu grupa ir narkomāni.

Kā atzīst mazumtirgotāji, samērā reti ir tie gadījumi, kad cilvēki zog savam patēriņam, pārsvarā zagts tiek ar nolūku nelikumīgi iegūto pārdot tālāk. Izņēmums ir preses un ātro uzkodu mazumtirdzniecības tīkls Narvesen, kur pārsvarā tiek zagti ēdieni, piemēram, saldumi un dzērieni, kas domāti tieši personiskajam patēriņam.

Gan Valsts policija, gan mazumtirgotāji atzīst, ka galvenā zagļu grupa ir narkomāni, kas zog ar mērķi sazagto pārdot tālāk, lai iegūtu naudu. Satraucoši ir tas, ka starp zagļiem kā samērā nozīmīga grupa iezīmējas arī bērni un jaunieši, kuri pārsvarā zog sīkumus, piemēram, šokolādes vai kancelejas preces grāmatveikalos. Parasti tas tiek darīts lielā barā, un, kā liecina pieredze, jauno zaglēnu galvenā motivācija ir nevis izsalkums vai trūkums, bet gan bravūra un vēlme ar savu «drosmi» pazīmēties vienaudžu priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, visma­zāk novērtētais drauds uzņēmumam ir tā darbinieki. Martā veiktais SKDS pētījums liecina, ka praktiski nav uzņēmuma, kurā tā darbinieki neatrastu kaut ko zagšanas vērtu. Pētījuma dati ir šokējoši un atklāj, ka, piemēram, 52.8 % ražošanā strādājošo nav bijis neērti atzīt, ka tie kaut reizi ir apzaguši darba devēju.

Savukārt drošības risinājumu speciālisti atklāj, ka tirdzniecības vietās aptuveni 70 % no veiktajām zādzībām veic paši veikala darbinieki.Zog ceturtā daļa darbinieku img src="http://www.db.lv/gfx/atslega.png" /

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zādzību skaita palielināšanās nav saistīta ar ekonomisko situāciju valstī. Garnadžus vairāk interesē luksusa preces, nevis pirmās nepieciešamības lietas.

Zog nelielas, bet vērtīgas lietas, kas visbiežāk nonāk pie zagto mantu pārpircējiem vai lombardos, raksta Latvijas Avīze (LA). Lielveikalos visiecienītākās preces ir cigaretes, desa, dārgs degvīns, apavi, apģērbi, kosmētika, mājsaimniecības preces un dārgu zīmolu apģērbi. Bruņotās laupīšanas, juvelierizstrādājumu tirgotavu apzagšanas un zādzību skaita palielināšanās veikalos, pēc policijas domām, saistīta ar ekonomiskās situācijas lejupslīdi. Liela daļa zagļu ir narkomāni, kuriem vajag kārtējai dozai. Likumsargi prognozē, ka tuvākajā laikā paaugstināsies arī nepilngadīgo, tostarp agrāk nesodīto, noziedzība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo dienu laikā Daugavpilī uz ielas notikušas pāris laupīšanas, kurās jaunieši grupās pa trim uzbrukuši un atņēmuši mobilos tālruņus.

16.februārī ap plkst. 23:00 Daugavpilī 1987.gadā dzimušam vīrietim trīs jaunieši, nodarot miesas bojājumus, nolaupījuši divus mobilos telefonus. Vīrietim pēc laupītāju uzbrukuma bija nepieciešama medicīniskā palīdzība. Laupīšanas rezultātā cietušajam tika nodarīti materiālie zaudējumi 295 latu apmērā. Par laupīšanu uzsākts kriminālprocess, un uz aizdomu pamata aizturēti 1987., 1986.gadā dzimuši vīrieši un 16–gadīgs jaunietis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Nacionālais veselības aprūpes dienests (NHS) pārvilina ārstus no Latvijas, piedāvājot tiem līdz pat piecām reizēm augstāku atalgojumu nekā viņi spēj nopelnīt Latvijā, ziņo Publicservice.co.uk.

Šāda Lielbritānijas prakse grauj Latvijas veselības aprūpes sistēmu, uzskata Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs, profesors Andrejs Ērglis.

«Viņi pārpērk Latvijas ārstus un māsiņas. Viņi izrauj sirdi Latvijas veselības aprūpei. Mūsu labākie speciālisti, kā arī medicīnas skolu absolventi mums tiek atņemti. Jauni un veci, ar pieredzi un vispār bez pieredzes. Šeit kardioloģijas ķirurgs var nopelnīt 600 līdz 700 latus mēnesī. Lielbritānijā viņi var nopelnīt piecas reizes vairāk,» tā A. Ērglis.

Viņš lēš, ka Latvija varētu zaudēt aptuveni 200 līdz 300 ārstu. «Latvija ir tērējusi miljonus, lai viņiem garantētu augstas kvalitātes izglītību, un tagad viņi tiek mums atņemti,» sacījis A. Ērglis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes laikā degvielas zādzībām pievērsušies arī dārgu auto, piemēram, BMW X5 un Porsche Cayenne īpašnieki.

Degvielas zādzību skaits no degvielas uzpildes stacijām ir gandrīz dubultojies, intervijā Dienas biznesam atklāj Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins, norādot, ka agrāk šo arodu piekopa vecāku automašīnu īpašnieki, bet tagad arī jaunu, dārgu spēkratu īpašnieki.

«Šajos spēkratos ir ieguldīti milzu līdzekļi. Katru mēnesi cilvēks maksā līzingu, un tagad ir pienācis brīdis, kad, turpinot maksāt, cilvēkiem neatliek naudas benzīnam. Un tad ir gadījumi, kad ar pilnām bākām no degvielas uzpildes stacijām aizbrauc gan BMW X5, gan Porsche Cayenne,» tā A. Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Personiskām simpātijām biznesā nav vietas. Es arī nebūtu balsojis par Dombrovski, bet ar premjerministru man tomēr ir jāsadarbojas. Bet, ja es esmu vienīgais, kas traucē, tad varu skaidri pateikt - es neturēšos pie sava krēsla, tā ka tas ir priekšnosacījums visām tālākām darbībām,» intervijā laikrakstam Diena sacījis airBaltic prezidents Bertolts Fliks.

«Bet tādā gadījumā valstij ir jānāk ar skaidru lēmumu, cik tā grib ieguldīt airBaltic, un arī nauda uzņēmumā ir jāiemaksā. Tad arī varam runāt par dažādām vēlmēm un dažādiem «vajadzētu». Iemaksājiet naudu un tad runājiet tālāk! Tāpat kā par akcionāru līguma grozījumiem - jābūt skaidrībai, nevis kuluāros runātām lietām,» viņš turpina.

Atbildot uz laikraksta jautājumu: «Kā varat komentēt skaļo Valda Zatlera paziņojumu, ka airBaltic joprojām notiekot valsts zagšana bezmaz gaišā dienas laikā?», Fliks sacījis: «Nesaprotu, kas un ko zog - valsts kaut ko zog, vai kāds cits kaut ko zog. Politiķis Valdis Zatlers gan šoreiz varēja paklusēt, tāpat kā klusēja airBaltic vadība - katru reizi, kad Valsts prezidents Valdis Zatlers izprasīja biļetes biznesa klasē sev un savas ģimenes locekļiem atvaļinājuma ceļojumiem. AirBaltic nevērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, jo turēja valsts reputāciju par augstāku.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja B. Fliks [aviokompānijas airBaltic prezidents Bertolts Fliks] apgalvo, ka biļetes iegādātas par īpašām cenām, tad vēlos uzzināt, kādi ir airBaltic cenu politikas kritēriji, un kāpēc man, pērkot biļetes airBaltic, tika izrakstīti rēķini, par kuriem tagad jādiskutē. Nekādas atlaides sev vai saviem ģimenes locekļiem neesmu prasījis, un Flika teiktais ir meli,» medijiem izplatītajā paziņojumā norāda bijušais Latvijas prezidents un Zatlera reformu partijas (ZRP) valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers.

«Pēc manā rīcībā esošās informācijas, airBaltic vēlējās nodrošināt sev papildu publicitāti, nodrošinot, ka Valsts prezidents atvaļinājumā dodas tieši ar airBaltic, nevis kādu citu aviokompāniju. Manā izvēlē lidot ar airBaltic noteicošais bija tas, ka, būdams Latvijas Valsts prezidents, lidoju ar nacionālo aviokompāniju,» turpina Zatlers.

Zatlers ir pārliecināts, ka «par Flika patvaļu cenu politikā liecina arī žurnālistu vizināšana uz viņa personīgo preses konferenci Berlīnē 15.jūnijā, kur airBaltic nodrošināja transportu un arī sedza aviobiļešu izmaksas».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi raisa bažas par gāzes zādzību pieaugumu, šodien Ministru kabineta komitejas sēdē sacīja AS Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš informēja, ka pērn LG konstatēja aptuveni 600 gadījumu, kad notikusi iejaukšanās gāzes skaitītāju darbībā, lai nodrošinātu, kā gāze neplūst cauri skaitītājam, tādējādi to nozogot.

LG gāzes zagšanu konstatē, pārbaudot klienta telpu kvadratūru, kā arī salīdzina vēsturisko un esošo gāzes patēriņu un maksājumus. Konstatējot neatbilstības, LG meklē zuduma iemeslus. «Nezinu nevienu gadījumu, kad kāds būtu nepamatoti pieķerts gāzes zagšanā. Turklāt nozagtās gāzes summa ir mērāmā desmitos tūkstošos eiro. Jāsaprot, ka zog ne jau pensionāri, bet turīgi cilvēki ar lielu gāzes patēriņu. Rīgā ir veselas ielas ar privātmājām, kurās zog gāzi,» uzsvēra Kalvītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zog aizvien dārgākas automašīnu detaļas

Žanete Hāka, 17.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn par 24% palielinājies nozagto automašīnu skaits, liecina AAS BTA Baltic Insurance Company apkopotie dati par KASKO apdrošināšanas pieteiktajām atlīdzībām.

Turklāt aizvadītajā gadā iezīmējusies jauna tendence – arvien biežāk zog vidējās klases automašīnas. Tajā pašā laikā būtiski, par 18%, pieaudzis vidējās izmaksātās atlīdzības apmērs par automašīnu detaļu zādzībām, un šī tendence turpinās arī šogad. Par aizvadītajā gadā nozagtajām vai apzagtajām automašīnām BTA atlīdzībās izmaksājusi 819 tūkstošus eiro.

Pērn vidējās izmaksātās atlīdzības apmērs par automašīnu detaļu zādzībām ir audzis un sasniedzis 1142 eiro. Arī 2017. gada pirmajos divos mēnešos vidējie zaudējumi, ko detaļu zagļi rada automašīnu īpašniekiem, turpina palielināties, norāda BTA Auto apdrošināšanas produktu vadītājs Gunārs Faļkovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās krīzes apstākļos, kad sarukusi auto tirdzniecība, arī auto zagļi mainījuši darbības specifiku – papildu auto zādzībām, pievērsušies auto detaļu zādzībām. Proti, pēdējo divu mēnešu laikā strauji pieaugušas BMW 5. sērijas un Mecedes Benz S klases auto sānu skata spoguļu zādzības, tā liecina SIA Autonams dati.

Pērn strauji pieauga jaunu apvidus auto zādzību skaits, savukārt šobrīd, kad ekonomiskās situācijas ietekmē šādus auto ir kļuvis daudz grūtāk realizēt, auto zagļi ir atraduši jaunu veidu, kā gūt papildus ienākumus – dārgu auto daļu zādzības un to realizācija. Eksperti uzskata, ka situācija var tikai pasliktināties, pieaugot šo detaļu pieprasījumam melnajā tirgū. Viens no efektīvākajiem risinājumiem, kā sevi pasargāt no šīm zādzībām, ir auto detaļu marķēšana.

Edvīns Panders, Autonams Pārdošanas un attīstības direktors, valdes loceklis: "Jauno auto tirdzniecība samazinās, cilvēki vairs nevar atļauties iegādāties jaunu auto, bet remontē jau esošo, tādēļ arī zagļi papildu auto zādzībām sākuši pastiprināti pievērsties jaunai nišai, zogot un realizējot auto detaļas. Protams, arī līdz šim auto detaļu zādzības nebija retums, tomēr šobrīd aktualizējas tieši specifisku un dārgu detaļu zādzības – sānskata spoguļu un distances sensoru. Faktiski zagļi sākuši mākslīgi radīt pieprasījumu savai precei – bez sānskata spoguļiem saprotams braukt nav iespējams, tādēļ nāksies iegādāties jaunus nozagto vietā. Sarunās ar apdrošinātājiem esam secinājuši, ka pašlaik veidojas absurda situācija, kad auto īpašnieki un auto servisi faktiski palīdz zagļiem biznesu vērst plašumā un, paši nezinot, iepērk nozagtos spoguļus. Ja spogulis nav marķēts, tad nav iespējams noteikt tā izcelsmi - vai spogulis ir zagts vai tiešām jauns un pieder pārdevējam."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atkal varot pirkt un pārdot auto numurzīmes

, 07.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autovadītāji teorētiski atkal var pirkt un pārdot auto sērijas numurzīmes, kā tas bija pirms 2008. gada septembra, kad tika izdarīti attiecīgi grozījumi Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos.

Tā secinājis izsoļu portāls Numur1.lv, kas apkopo auto numurzīmju pirkšanas un pārdošanas piedāvājumus, Db informēja portāla redaktors Alberts Ziemelis.

Tagad tas atkal iespējams, jo Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi, kas nosaka transportlīdzekļu reģistrācijas un numurzīmju piešķiršanas kārtību, 2009.gada 31. jūlijā zaudējuši spēku saskaņā ar grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas stājās spēkā 2009. gada 19. martā. Šie grozījumi paredz, ka līdz 2009. gada 31. jūlijam Ministru kabinetam jāizdod jaunie Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi, taču tie joprojām nav pieņemti, lai gan Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jauni noteikumi par atbalstu tiešajiem maksājumiem lauksaimniecībā

, 18.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība ir akceptējusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru Kabineta noteikumus Kārtība, kādā tiek piešķirts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros, Db.lv informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas Vecākā referente Liene Zvereva.

Normatīvais akts nosaka lauksaimnieku tiesības un pienākumus, piesakoties 14 dažādiem Eiropas Savienības (ES) tiešajiem maksājumiem. Kopš 2006.gada piešķiršanas nosacījumi pamatā nav mainījušies vienotajam platības maksājumam, atsevišķajam cukura maksājumam un vēl šādiem papildu valsts tiešajiem maksājumiem (PVTM): par laukaugu platībām; par lopbarības platībām; par nokautiem vai eksportētiem liellopiem; par zīdītājgovīm; par aitu mātēm, par zālāja un linu sēklām, par kartupeļu cieti.

Ar 2007.gadu lauksaimniekiem ir pieejami jauni tiešie maksājumi - atbalsts par enerģētiskajiem kultūraugiem un četri atdalītie PVTM, tas ir, atdalītais PVTM par platībām, atdalītais PVTM par nokautiem vai eksportētiem liellopiem, atdalītais PVTM par pienu un atdalītais PVTM īpašos gadījumos jaunajiem lauksaimniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nespēj sodīt fiktīvo dzīvokļu izīrētājus

, 04.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Avīze veikusi eksperimentu, noslēdzot līgumu ar kādu nekustamā īpašuma firmu Jukos Plus, kura it kā palīdz saviem klientiem atrast piemērotu mājokli īrēšanai. Šādi biroji, kas sniedz fiktīvu informāciju saviem klientiem Rīgā ir ļoti daudz un katrs no tiem dienā no cilvēkiem izkrāpj vismaz 100 ls.

Jukos Plus ir viena no neskaitāmajām firmām Rīgā, kas saviem klientiem izsniedz neeksistējošus telefona numurus, sarunā fiktīvas tikšanās saviem klientiem ar neesošu vai sen pārdotu vai izīrētu dzīvokļu īpašniekiem, pirms tam noplēšot no saviem klientiem naudu par fiktīvo pakalpojumu.

Nav nekāds jaunums, ka dzīvokļu cenas Rīgā krīt, taču īres maksa tikai palielinās. Tagad atrast vienistabas dzīvokli Rīgā, kura ikmēneša īra ir zem 150 Ls, ir praktiski neiespējami, Latvijas Avīzei pastāstījusi SIA Latio pārstāve. Taču nezinātāji joprojām uzķeras uz šo negodīgo firmu sludinājumiem, kuros tiek solīti pat divistabu dzīvokļi Rīgas centrā par 20 Ls mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tālruņa numuru varēs piesaistīt vairākām interneta pakalpojumu adresēm

Sanita Igaune, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji pieaugot interneta telefonijas lietotāju skaitam, Latvijā plānots ieviest elektroniskās numurēšanas sistēmu (ENUM), kas sniegs iespēju tālruņa numuru piesaistīt vairākām interneta pakalpojumu adresēm, kā arī veicinās citu jauno elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību.

Lai Latvijā ieviestu ENUM, otrdien, 5.jūlijā, valdībā pieņemti noteikumi, kas paredzēs prasības šīs sistēmas turētājam.

Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto Ministru kabineta noteikumu «Augstākā līmeņa domēna «.lv» reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētāja noteikšanas kārtība» mērķis ir noteikt regulējumu attiecībā uz ENUM, kas vajadzīgs, lai SM rīkotu konkursu ENUM turētāja noteikšanai, kā to paredz 8. jūnijā spēkā stājušies grozījumi Elektronisko sakaru likumā. Konkursu plānots rīkot jau tuvākajā laikā, DB informē SM pārstāve Elīna Balgalve.

ENUM ir jānodrošina tālruņa numuru pārveidošana par interneta domēna vārdu un otrādi, kas ļaus lietotājiem sazināties savā starpā gan interneta, gan balss telefonijas pakalpojumu vidē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1.februāra Latvijas fiksētajos elektronisko sakaru tīklos sākusies pāreja uz astoņu ciparu numerāciju. Turpmāk, zvanot uz fiksētajiem tālruņa abonentu numuriem Latvijā, esošajam septiņu ciparu numuram priekšā jāpievieno cipars „6".

Pārejas periodā no šī gada 1.februāra līdz 2008.gada 31.jūlijam fiksētā tīkla abonentus būs iespējams izsaukt, sastādot gan astoņu, gan arī līdzšinējos septiņu ciparu numurus.

Piemēram, numuru 67218898 varēs sazvanīt gan lietojot septiņu ciparu - 7218898 gan uz astoņu ciparu – 67218898 numurus.

Bezmaksas izsaukumu pakalpojumu numuri, kas sākas ar 80xxxxx (piemēram 8008040) un papildu samaksas pakalpojumu numuri, kuri sākas ar 900xxxx un 909xxxx, pagaidām izsaucami tikai kā septiņu ciparu numuri. Par šo numuru maiņas termiņu informācija sekos.

Visi īsie divu, trīs un četru ciparu numuri, piemēram, 02, 112, 1188 u.c., paliks nemainīti.

Pēc pārejas perioda beigām, no 2008.gada 1.augusta fiksētajā tīkla abonentus varēs izsaukt, sastādot tikai astoņu ciparu numurus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā nozagti aptuveni 110 000 šai valstī reģistrētu automašīnu koplietošanas pakalpojuma "CityBee" klientu dati.

Kā paziņojis uzņēmums, noziedznieki kādā hakeru iecienītā forumā pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu publiskojuši trīs gadus vecus lietotāju datus - ne tikai vienas klientu daļas vārdus un personas kodus, bet arī tālruņu numurus, dzīvesvietas adreses, e-pasta adreses, autovadītāja apliecības numurus un šifrētās paroles.

"CityBee" norāda, ka šī datu noplūde neietekmēs "CityBee" klientu finanšu pakalpojumu drošību, jo uzņēmums neapkopo sensitīvu informāciju, kas saistīta ar klientu norēķinu veidiem.

Tas aicinājis klientus, kuri uzņēmuma sistēmā reģistrējušies līdz 2018.gada 22.februārim, nomainīt paroles gan "CityBee" sistēmā, gan citās sistēmās, ja tur izmantota tāda pati vai līdzīga parole.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāla Nedēļa un portāla nozare.lv galveno redaktoru Māri Zanderu droši vien var dēvēt par intelektuālo huligānu, par kura izdarībām tā arī īstas skaidrības nav – viņš vispirms runā un tad domā vai arī katrs viņa pateiktais teikums tiek pausts ar zināmu aprēķinu.

Katrā ziņā salīdzināt Latvijā notiekošos procesus ar Miloševiča režīmu Serbijā vai arī Reihstāga dedzināšanu, Zanderam īpašas problēmas nesagādā. Nu jau viņam arī piezvanīt vai aizsūtīt īsziņu varēs katrs, kurš to vēlas.

picturegallery.aaa8b81d-90bd-4df8-a636-a5777505e141

Parasti tu visai ironiski vērsies pret dažādiem Latvijā notiekošiem ekonomiskiem un politiskiem procesiem. Kāda tad, tavuprāt, šodien ir situācija mūsu valstī?

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Autonams: zagļi svētkus nesvin, bet turpina zagt

, 21.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētki ir laiks, kad cilvēki kļūst sirsnīgāki un bezrūpīgāki, tāpēc viņiem maldīgi šķiet, ka arī zagļi Ziemassvētku un Jaunā gada laikā dosies svinēt un tajā laikā nezags, norāda Autonams.

Autonams brīdina, ka tieši svētku laiku, kad cilvēki ilgstoši atstāj māju un auto bez uzraudzības, zagļi izmanto sev par labu. Tādēļ auto īpašniekiem būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība sava auto drošībai, kā arī vietām, kur to atstāj, lai līdz ar svinību beigšanos tie nepaliktu bez automašīnas. Jāatceras, ka automašīnas zagļi mēdz nozagt arī no privātmāju pagalmiem.

Edvīns Panders, Autonams pārdošanas un attīstības direktors, valdes loceklis: „Svētku laikā cilvēki mazāk pievērš uzmanību savam īpašumam un bieži dodas atpūtā atstājot māju un arī auto bez uzraudzības. Auto zagļi sevišķi novērtē nepietiekami aizsargātas automašīnas, īpaši, ja tās atstātas nomaļās vietās. Tomēr arī plašais auto klāsts lielveikalu stāvlaukumos ir vilinošs un tiek izmantota iespēja, kamēr cilvēki iepērkas, gatavojoties svētkiem. Iezīmējas tendence, ka auto tiek nozagti pat no privātmāju pagalmiem, arī tad, ja mājās naktī guļ cilvēki.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visos Latvijas balzams veikalos ir uzstādītas videokameras, kas policijai ļauj daudz efektīvāk atklāt noziedznieku personības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Lielākoties no mūsu veikaliem tiek zagti vai nu mazu izmēru produkti, vai arī dārgas preces," Db.lv stāstīja Elvi grupa mārketinga daļas vadītāja Kristīne Saulrieta. Zagļi iecienījuši košļājamās gumijas, lasi, zeķubikses un citus viegli paņemamus produktus.

No maza izmēra produktiem Elvi veikalos lielākoties tiek zagtas košļājamās gumijas, maināmās žiletes, šokolādes batoniņi - produkti, kas pārsvarā atrodās pie kasēm.

Savukārt no dārgajām precēm vairāk zog lasi vakuuma iepakojumā, žāvētas desas, zeķubikses, dārgo alkoholu. "Šos produktus pārsvarā zog, lai pēc tam kādam pārdotu," skaidroja K. Saulrieta.

Arī skolēni mēdzot nemaksāt par pirkumiem - viņi iepraktizējušies šokolādes sieriņa Kārums zagšanā.

"Mūsu veikalos zagļu ķeršanā piedalās ne tikai apsargi, bet arī pārdevēji un kasieri, tamdēļ zaglim iespējas iznest savu guvumu ir pavisam niecīgas," akcentēja veikalu pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ne policijai, ne Latvijas degvielas tirgotāju asociācijai (LDTA) nav zināms, cik bieži auto īpašnieki uzpildās un aizbrauc nesamaksājuši, to, ka degvielu zog aizvien vairāk apliecina visi, raksta Diena.

Db.lv jau agrāk rakstīja, ka augsto degvielas cenu dēļ pieaudzis noziegumu skaits, kuros mēģināts bez maksas uzpildīties Latvijas degvielas uzpildes stacijā.

LDTA valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis norāda, ka degvielas zagšana ir ekonomikas krīzes pazīme. Viņš uzskata, ka zādzību skaits, kas pēdējos mēnešus ir palielinājies, skaidrojams pircēju maksātspējas samazināšanos.

Degvielas tirgotāji norāda, ka agrāk šādas zādzības notikušas ļoti reti, taču tieši pēdējos mēnešos to skaits palielinājies. Taču tas nebūt nenozīmē, ka degvielu zog masveidā.

Statoil pārstāvis Viesturs Astičs uzsvēr, ka par katru izdarīto zādzību uzpildes stacijā tiek uzsākts kriminālprocess policijā. Pie kam par neliela apmēraa zādzību var tikt piespriests sods brīvības atņemšana līdz pat diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Rīgā no pilsētas ielām un tiltiem nozagtas metāla detaļas vairāk nekā 60 tūkstošu latu vērtībā, liecina Rīgas domes Satiksmes departamenta dati.

Pagājušajā gadā visaktīvāk zagļi darbojušies uz Rīgas tiltiem un satiksmes pārvadiem, nozogot norobežojošās margas vairāk nekā 200 metru garumā, pilsētai radot zaudējumus gandrīz 30 tūkstošu latu apmērā.

«Tiesībsargājošajām struktūrām aktīvāk ir jāvēršas pret metāla uzpircējiem, kas realizācijai pieņem pašvaldības īpašumu, piemēram, čuguna aku vākus, metāla tiltus norobežojošās margas, pieturvietu solus un lietus ūdens pieņēmēju restes, apdraudot ne tikai gājēju drošību, bet radot avārijas situācijas Rīgas ielās,» uzsver Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Agris Uplejs.

Komentāri

Pievienot komentāru