Eiropas Savienības veiktie labojumi pārtikas marķējuma regulā ierobežos pieļaujamā ūdens daudzumu gaļas produktos līdz 5%. Tas ietekmēs arī Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu darbu.
Paši uzņēmēji atzīst, ka liela daļa gaļas pārstrādātāju šķiņķim ar īpašām masēšanas iekārtām pievieno ūdeni, raksta Diena. No uztura speciālistu viedokļa pati ūdens pievienošana gaļai nav kaitīga, bet jāuztraucas par vielām, ko pievieno ūdenim un kas nonāk gaļā.
Labojumi regulā pašlaik pieņemti otrajā lasījumā, taču, visticamāk, ūdens daudzumu ierobežojošā norma būs arī regulas gala variantā, prognozē Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktore vietniece Dace Ugere.
Noteikumiem pēc to pieņemšanas būs triju gadu pārejas periods, pēc kura ūdens daudzuma norādīšana marķējumā būs obligāta. Tas nozīmē, ka uz iepakojuma, iespējams, lasīsim «Šķiņķis ar pievienotu ūdeni».
Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Bāliņš pieļauj, ka ūdeni ar garšvielām gaļā pumpē faktiski visi ražotāji Latvijā. «Eiropa pati to savārīja, padomju laikos tādas tehnoloģijas nebija. Tas ir Eiropas jaunievedums,» viņš uzsver un skaidro, ka šāda tehnoloģija ieviesta, lai produkts būtu garšas ziņā vienmērīgs – to nevar panāk iemērcot marinādē.