Ražošana

Uz pusi palielinājies likvidēto uzņēmumu skaits

Žanete Hāka, 06.01.2015

Jaunākais izdevums

Pēc 2011.gada rekorda, kad reģistrēts lielākais skaits jauno uzņēmumu kopš tālā 1994.gada, pērn saglabājusies tendence jaunreģistrēto uzņēmumu skaitam sarukt, liecina Lursoft veiktais pētījums.

Lursoft aprēķini rāda, ka 2014.gadā kopumā reģistrēti 14,96 tūkstoši jaunu uzņēmumu, no kuriem 13,99 tūkstoši komersantu bijis sabiedrības ar ierobežotu atbildību.

Līdz ar jaunreģistrēto komersantu skaita kritumu, 2014.gadā pieaudzis likvidēto uzņēmumu skaits, kā rezultātā Latvijas biznesa vide faktiski augusi par 8563 uzņēmumiem (uzņēmumu skaits iegūts, no pērn reģistrēto jauno uzņēmumu skaita atņemot likvidēto skaitu). Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn likvidēto uzņēmumu skaits palielinājies par 54,19%, sasniedzot jau 6 402 uzņēmumus.

Jānorāda, ka likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums lielā mērā skaidrojams ne tik daudz ar tautsaimniecības situācijas pasliktināšanos, kā ar uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta mērķtiecīgu darbību, izslēdzot no reģistriem uzņēmumus, kuri, piemēram, jau ilgstoši neveic saimniecisko darbību. Lursoft novērojumi rāda, ka šādu uzņēmumu, kuri aizvien reģistrēti kā aktīvi, taču neveic saimniecisko darbību, skaits mērāms vairākos tūkstošos, par ko liecina kaut vai fakts, ka ik gadu aptuveni 15 – 20% no gada pārskatus iesniegušajiem uzņēmumiem norāda, ka to apgrozījums ir 0 eiro

Analizējot likvidēto uzņēmumu vidējo vecumu, lielu daļu likvidēto uzņēmumu veido komersanti, kuri reģistrēti pirms aptuveni 9,4 gadiem - 2004. un 2005.gadā, kad bija vērojams straujš jaunu uzņēmumu skaita pieaugums. Starp 2014.gadā likvidētajiem uzņēmumiem vairākums iepriekš nodarbojušies ar tirdzniecību, operācijām ar nekustamo īpašumu, kā arī būvniecību.

Ņemot vērā jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritumu, 2014.gadā samazinājies ne tikai reģistrēto mazkapitāla SIA skaits, bet arī to kopējais īpatsvars starp jaunajiem uzņēmumiem. Lursoft aprēķini rāda, ka aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēta 9201 SIA ar samazinātu pamatkapitālu, kas veido 61,48% no pērn reģistrēto uzņēmumu skaita. Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn dibināto mazkapitāla SIA skaits samazinājies par 11,85%, bet to īpatsvars starp jaunreģistrētajiem uzņēmumiem sarucis par nepilniem 2%.

Jāpiebilst, ka daļa mazkapitāla SIA reģistrētas, iepriekš kārtīgi nepārdomājot visas uzņēmuma darbības nianses, bet atsevišķi uzņēmumi izveidoti, iespējams, tikai atsevišķu iepriekš izplānotu darījumu noslēgšanai, par ko arī liecina fakts, ka no visām 2014.gadā nodibinātajām SIA ar samazinātu pamatkapitālu 7,52% patlaban ir jau likvidētas.

Aizvadītajā gadā, gluži tāpat kā aizpērn, no visām mazkapitāla SIA trešo daļu veido uzņēmumi, kuru pamatkapitāls ir tikai 1 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā likvidēts nepilns 21 tūkstotis uzņēmumu, tā sasniedzot visu laiku antirekordu, taču šis gads rekordu gāzīs – gada pirmajos septiņos mēnešos likvidēti jau vairāk nekā 18 tūkstoši uzņēmumu. No tiem vairākums jeb 94,9%, ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, liecina Lursoft dati.

Lursoft izpētījis, cik ilgs bijis šogad likvidēto uzņēmumu mūžs, cik bieži tiem pirms likvidācijas jau bija apturēta saimnieciskā darbība, un cik daudzos gadījumos likvidētā uzņēmuma īpašniekam pieder daļas arī citās kapitālsabiedrībās.

9 fakti 2019. gada pirmajos 7 mēnešos likvidētajiem uzņēmumiem:

2019.gada 7 mēnešos likvidēts 18 351 uzņēmums; 10,3% likvidēto uzņēmumu bija iecelts likvidators;

70,6% uzņēmumu pirms likvidācijas bija reģistrēti nodrošinājumi;

63,2% pirms likvidācijas bija apturēta saimnieciskā darbība;

34,1% uzņēmumu likvidācijas brīdī bija nodokļu parāds;

6% no likvidētajiem uzņēmumiem iesnieguši pārskatus par 2018.gadu;

50,5% no visiem šogad likvidētajiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši 2018.gada pārskatus, norādījuši, ka to apgrozījums pērn bijis 0 eiro;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gadā likvidēto uzņēmumu “aiziešanas” iemesli un cēloņi, visticamāk, ir citi nekā tiem uzņēmumiem, kuri tika likvidēti 2019.-2020. gadā.

To rāda SIA Lursoft pētījums par likvidēto uzņēmumu neto apgrozījumu, peļņu, samaksātajiem nodokļiem un darbinieku skaitu. Likvidētie uzņēmumi vidēji ik gadu ir nodarbinājuši vismaz 10 000 cilvēku un nodokļos samaksājuši vismaz 40 000 eiro.

Daudz čaulu

"Atceroties 2018. un 2019.gadu, kad finanšu sektora kapitālā remonta pasākumu ietvaros tika uzsākta arī kampaņveidīga reģistru attīrīšana no faktiski nestrādājošiem uzņēmumiem, to varēja ieraudzīt arī likvidēto uzņēmumu skaita straujā pieaugumā – 2018.gadā tika likvidēti vairāk kā 20,7 tūkstoši uzņēmumu, savukārt 2019.gadā vēl vairāk – 23,8 tūkstoši," stāsta SIA Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa.

Komentāri

Pievienot komentāru