Alus darītava Valmiermuižas alus laidusi klajā jaunu brūvējumu – degalu, informē uzņēmuma pārstāvji.
To gatavo, dedzinot Valmiermuižas gaišo alu. Ieguldījumi Valmiermuižas Degalū sasniedz 50 tūkstošus eiro.
«Tā ir mana atbilde francūžiem, itāļiem un citām tautām ar senām brūvēšanas tradīcijām,» saka Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus saimnieks. «Latvijā alus darīšanai ir senas tradīcijas tāpat kā Francijā sidram un Itālijā vīnam. Secīgi - Francijā lepojas ar prasmi no sidra darīt kalvadosu, bet Itālijā - iegūt grapu. Savukārt gardēžiem Latvijā līdz šim trūka degalus.»
Degalu brūvē no Valmiermuižas gaišā alus ziemas mēnešos. No 500 ml alus iegūst 50 gramus degalus.
Investīcijas ieguldītas alus dedzinātavas iegādē. To pēc īpaša Valmiermuižas alus pasūtījuma izgatavoja specializēts ģimenes uzņēmums Vācijā. «Mūsu jaunā dedzinātava ir īsta vīru rotaļlieta, ar kuru vēl ilgi atklāsim jaunas garšas. Šobrīd piedāvājam svaigi dedzinātu degalu. Lai tas saglabātu miežu iesala aromātu un vieglu apiņu rūgtuma pēcgaršu, alu dedzinām tikai vienu reizi. Iegūstam degalu 80 grādu stiprumā, pievienojam tam akas dzīļu ūdeni, saldējam un filtrējam, stāsta A. Ruņģis. Bet pēc gada pirmo reizi izgaršosim degalu, ko nupat noguldījām šerija ozolkoka mucās.»