Ražošana

Veikalos pārdos mazpulku audzētus kāpostus

Rudīte Spakovska [email protected], 14.08.2006

Jaunākais izdevums

Ceturtdien, 17. augustā, Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar Latvijas Mazpulkiem un zemnieku saimniecību Ezerkauliņi svinīgi parakstīs savstarpēju vienošanos par kāpostu uzpirkšanu no jauniešiem, kuri dārzeņus audzē konkursa „Kurp lēksi, zaķīti? – Uz kāpostiem, kaķīti!” ietvaros, tādējādi veicinot jauniešu iesaistīšanos sava lauksaimnieciskā produkta pārdošanas iemaņu apguvē, mācoties popularizēt pašu izaudzēto produkciju. Konkurss „Kurp lēksi, zaķīti? – Uz kāpostiem, kaķīti!” tika izsludināts mazpulku konferencē, kas notika šā gada ziemā, kad zemkopības ministrs Mārtiņš Roze jauniešiem uzdāvināja kāpostu sēklas, ko izmantot konkursa uzdevuma veikšanai. Kopumā konkursā iesaistījušies vairāk nekā 300 mazpulcēni no visas Latvijas. Seminārā 17. augustā tiksies aptuveni 30 jaunieši, kuri šovasar uzrādījuši labākos rezultātus kāpostu audzēšanā, izaudzējot līdz pat 100 un vairāk kāpostgalviņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Šogad mazpulcēni Maximai nodevuši piecas tonnas sīpolu un biešu

Jānis Rancāns, 16.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas produktu dienu ietvaros veikalu tīklā Maxima uzsākta Latvijas Mazpulku izaudzēto dārzeņu tirdzniecība. Kopumā visos Maxima XXX veikalu plauktos nonāks aptuveni piecas tonnas sīpolu un biešu.

Mazpulku izaudzētā produkcija Maxima lielveikalos pirmo reizi nonāca pirms četriem gadiem. Iepriekšējos gados pircējiem bija iespēja iegādāties bērnu un jauniešu audzētos kartupeļus, burkānus un bietes, savukārt šogad Maxima veikalu dārzeņu stendus pildīs mazpulcēnu audzētie sīpoli un bietes.

Lai pircēji varētu orientēties piedāvājumā, bērnu un jauniešu izaudzētie dārzeņi veikalu plauktos atzīmēti ar īpašu marķējumu. «Tāpat Latvijas produktu mēneša ietvaros arī cita veida pašmāju produkciju esam atzīmējuši ar īpašu atzīmi – Jāpērk! Latvijas produkts,» sacīja Maxima Latvijas preses sekretārs Ivars Andiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Maxima tirgos Mazpulku audzētus burkānus un bietes

Jānis Rancāns, 08.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 10. novembra veikalu tīklā Maxima tiks uzsākta Latvijas Mazpulku izaudzēto burkānu un biešu tirdzniecība.

Mazpulku audzētā produkcija Maxima lielveikalos pirmo reizi nonākusi pirms trijiem gadiem. Iepriekšējos gados pircējiem bija iespēja iegādāties mazpulku audzētos kartupeļus un bietes, savukārt šogad Maxima veikalos būs pieejami burkāni un bietes.

Lai pircēji varētu orientēties piedāvājumā, bērnu un jauniešu izaudzētie dārzeņi veikalu plauktos nonāks ar īpašu marķējumu.

Ceturtdien mazpulcēnu veikumu novērtēs arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Sadarbība starp biedrību Latvijas Mazpulki, zemnieku saimniecību Ezerkauliņi un Zemkopības ministriju norisinās jau sesto gadu.

Db.lv jau vēstīja, ka 2009. gadā veikalu tīkls Maxima Latvija tirgoja mazpulcēnu audzētos kartupeļus. Kopumā mazpulki plānoja nodot 30 tonnas kartupeļu, no kurām 10 bija paredzēts pārdot Maxima veikalu tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemkopības ministrs atklās konkursu skolēniem "Mūsu mazais pārgājiens"

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā mācību gadā Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar Meža attīstības fondu (MAF) atkal ir sarūpējusi iespēju Latvijas skolēniem izpaust savas radošās spējas un pētnieku prasmes konkursā "Mūsu mazais pārgājiens".

Konkurss tiks atklāts šā gada 20. septembrī pulksten 12:30, kad zemkopības ministrs Mārtiņš Roze apmeklēs vienu no pagājušā gada laureātus pārstāvošajām skolām - Lazdonas pamatskolu, Madonas rajonā. 2007. gada konkursa atklāšanā piedalīsies un ar Lazdonas pamatskolas audzēkņiem un pasniedzējiem tiksies arī konkursa žūrijas komisijas pārstāvis rakstnieks Ēriks Hānbergs un ZM Meža politikas departamenta direktors Jānis Birģelis.

Arī mediju pārstāvji laipni aicināti piedalīties konkursa "Mūsu mazais pārgājiens" atklāšanas pasākumā. Nokļūšanai no Rīgas uz Lazdonas pamatskolu un atpakaļ tiks organizēts ZM transports. Lūdzam pieteikties jau iepriekš - līdz trešdienai, 19. septembrim pulksten 15:00 pa tālruni 67027010.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Paplašina pārstrādāto dārzeņu klāstu

Kristīne Stepiņa, 14.10.2019

SIA Ķeizarsils, SIA Mārupes Siltumnīcas un SIA Sabiedrība Mārupe valdes locekle Kristīne Brunovska-Marinaki.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ķeizarsils iegulda ražošanas iekārtās un novembrī ar zīmolu Ezerkauliņi sāks ražot štovētus kāpostus – tradicionālā garša tiks uzlabota ar burkāniem un tomātiem.

Šogad tiek gaidīta laba atklātā lauka dārzeņu raža. SIA Ķeizarsils plāno novākt 15 tūkstošus tonnu dārzeņu – burkānus, bietes un kartupeļus, bet saistītais uzņēmums SIA Mārupes Siltumnīcas – izaudzēt piecus tūkstošus tonnu tomātu un gurķu. Aptuveni puse no izaudzētajiem lauka dārzeņiem būs burkāni, pieci tūkstoši tonnu – kartupeļi, bet 2,5 tūkstoši tonnu – bietes. Ķeizarsils dārzeņus un kartupeļus audzē 350 ha platībā, bet graudus un kukurūzu – 165 ha platībā. Graudus un kukurūzu audzē arī divi citi saistītie uzņēmumi – SIA Sabiedrība Mārupe un SIA Zaļā dārzniecība.

Samazina roku darbu

«Audzējam dažādas kultūras, lai diversificētu risku, jo lauksaimniecība ir nozare, kuru būtiski ietekmē laika apstākļi. Katru gadu ir kāds produkts, kas pavelk uz augšu pārējos, šogad, piemēram, tie ir lauka dārzeņi. Arī graudaugu ražība šogad bija laba,» saka SIA Ķeizarsils, SIA Mārupes Siltumnīcas un SIA Sabiedrība Mārupe valdes locekle Kristīne Brunovska-Marinaki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apbalvoti konkursa Mūsu mazais pārgājiens uzvarētāji

Sandra Dieziņa, Db, 09.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tērvetes dabas parkā noticis Zemkopības ministrijas organizētā un Meža attīstības fonda finansiāli atbalstītā konkursa Latvijas skolēniem Mūsu mazais pārgājiens 2007 apbalvošanas pasākums.

Uzvarētāji 1.-4. klašu grupā:

1.vieta – Ogres 1.vidusskolas 3.a klase;

2.vieta – Atašienes brāļu Skrindu vidusskolas 2.klase;

3. vieta – Smiltenes Trīs Pakalnu pamatskolas 1.a, 1.b un 1.c klase.

Uzvarētāji 5.-9. klašu grupā:

1.vieta – Jersikas pamatskolas 9.klase;

2.vieta – Sīļukalna pamatskolas 6.klase;

3.vieta – Murmastienes pamatskolas 5.-7.klašu skolēni.

Uzvarētāji 10.-12. klašu grupā:

1.vieta – Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 11.a klase;

2.vieta – Vaboles vidusskolas 10.-12.klašu skolēni;

3.vieta – Zilupes vidusskolas 10.c klase.

Uzvarētāji interešu izglītības pulciņu un mazpulku grupā:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dimdiņiem – kāpostu rekordraža

Sandra Dieziņa, Db, 14.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Dimdiņi pagājušajā nedēļā pabeigusi kāpostu ražas novākšanu un, kā Db pastāstīja uzņēmuma valdes loceklis un īpašnieks Normunds Audzišs, tā padevusies rekorda cienīga.

Pavisam uzņēmums novācis 4,5 tūkstošus tonnu jeb 4 500 000 kg kāpostu, kas ir par aptuveni 35 % vairāk nekā gadu iepriekš. Ar šo apjomu uzņēmums spēj nodrošināt produkcijas ražošanu līdz jaunajai ražai. Pozitīvie rādītāji sasniegti, pateicoties labajiem laikapstākļiem un uzņēmumā veiktajām investīcijām.

Šogad Dimdiņu noliktavās veikta renovācija, kur atbilstošos apstākļos var uzglabāt ap 4000 t kāpostu. Kopējās investīcijas uzņēmumā pēdējo gadu laikā sasniegušas 1,5 miljonus Ls. Dimdiņi tirgū piedāvā skābētus kāpostus, štovētus kāpostus un tagad arī marinētus kāpostus, kas tiek ražoti dažādām gaumēm – pēdējie jaunumi ir marinēti kāposti ar burkāniem un papriku un otrs variants – ar ķiplokiem un galda bietēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gulbenes novada dārzkopības uzņēmums SIA Dimdiņi plāno paplašināt skābo kāpostu ražošanu, iepērkot iekārtas produkcijas iepakošanai un investējot 192 500 eiro, liecina ieraksts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Tajā teikts, ka uz jaunās iekārtas skābie kāposti tiks iepakoti plastmasas spainīšos, savukārt līnijas jauda būs ne mazāka kā 800 spainīši stundā. Iekārtas piegādās Polijas uzņēmums K&M.

Iepirkums tiek veikts, izmantojot Eiropas Savienības lauksaimniecības fondu pieejamo atbalstu pasākumā Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē.

Dimdiņu apgrozījums 2014.gadā bija 4,709 miljoni eiro salīdzinājumā ar 3,999 miljonu apgrozījumu pirms gada, tikmēr uzņēmuma peļņa sarukusi divkārt - no 95 112 eiro 2013.gadā līdz 45 375 eiro 2014.gadā.

Piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, uzņēmums modernizācijā 2014.gadā ieguldīja vairāk nekā 455 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu tīkls Maxima Latvija sācis tirgot mazpulcēnu audzētos kartupeļus.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš piedalījās zīmola Mazpulku kartupeļi prezentācijā, norādīja, ka jauniešu centieni izaudzēt kvalitatīvus dārzeņus ir apsveicami un prieks, ka ir izveidots veiksmīgs uzņēmējdarbības modelis, kurā ir gan audzētāji, gan loģistika, gan arī tirgotājs. Viņš sacīja, ka, cerams, arī turpmāk izdosies veidot tikpat veiksmīgu sadarbību viena projekta ietvaros kā šajā gadījumā.

Zemnieku saimniecības Ezerkauliņi vadītāja Kristīne Brunovska pastāstīja, ka sadarbība ar mazpulcēniem notiek jau ceturto gadu un ka nākamgad plānots apmācīt bērnus un jauniešus biešu audzēšanā. Ik gadu mazpulcēni apgūst kādu dārzeņu audzēšanu un tos pēc tam pārdod Ezerkauliņiem, kas savukārt dārzeņus realizē veikalos. Šogad līgumi tika noslēgti ar vairāk nekā 300 bērniem. Kopējais nododamo kartupeļu apjoms varētu pārsniegt 30 tonnu, no kurām 10 tonnas paredzēts pārdot Maxima veikalu tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Dobeles dzirnavnieks" atklājis divas jaunas ražotnes - bioloģisko graudaugu pārslu un inovatīvu pastas ražotni, kuru izveidē investēti 35 miljoni eiro, informē uzņēmums.

Nākamo divu gadu laikā jaunās ražotnes uzņēmumam sniegs iespēju eksporta apjomus audzēt vismaz par 30%. Jaunā pastas ražotne "Dobeles dzirnavniekam" ļaus nostiprināt lielākā pastas ražotāja pozīciju Ziemeļeiropā, savukārt jaunizveidotā bioloģisko graudu pārstrādes infrastruktūra ir viena no lielākajām Eiropas Savienībā un kļūs par Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības attīstības dzinējspēku.

"No idejas līdz projektu pabeigšanai ir pagājuši nedaudz vairāk nekā trīs gadi. Tas ir bijis intensīva darba pilns periods, kurā no ambicioza plāna esam nonākuši līdz reālai ražošanai. Mūsu mērķis ir iezīmēt Latviju pasaules kartē kā vietu, kur tiek ražoti īpaši kvalitatīvi pārtikas produkti ar augstu pievienoto vērtību, un šodien ar abu ražotņu atklāšanu speram lielu soli šajā virzienā," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Salātu karos» sasparojas pašmāju audzētāji, gada laikā sasniedzot nebijušu ražas apjomu, tomēr ārzemju audzētāji joprojām soli priekšā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas mazumtirdzniecības ķēdēs ir nopērkami gan vietējo ražotāju salāti, gan arī importētie. Piemēram, Maxima Latvija veikalos iedzīvotāji var iegādāties ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā audzētus salātus podiņos, kuru cena ir vienāda. «Tikai ar Latvijā audzētajiem salātiem podiņos nav iespējams nodrošināt visu pieprasījumu, kas ir pat vairākas reizes lielāks nekā Latvijas audzētājs var nodrošināt,» uzskata SIA Maxima Latvija mārketinga vadītāja Zane Kaktiņa. Savukārt Latvijā audzētie sveramie salāti mazumtirdzniecības veikalos būs pieejami tikai aprīļa beigās, tādēļ šobrīd veikalos pieejami Itālijā auguši sveramie salāti. Tiklīdz vietējie būs pieejami pietiekošā apjomā, tirgotāji sola no Itālijas salātus vairs neiepirkt, dodot priekšroku vietējai produkcijai. Tirgotāji atzīst, ka Latvijā līdz šim retāk audzētus salātu veidus, piemēram, ledus salātus un romiešu salātus, visu sezonu jāmeklē citās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vide atzīta par ekoloģiskāko Austrumeiropā, savukārt pasaules mērogā Latvija ierindojas augstajā 8. vietā.

Nevienā no šīm kategorijām mūsu kaimiņvalstu resursi nav novērtēti ar tik labiem rādītājiem, kopvērtējumā ierindojot Lietuvu 16., bet Igauniju 19. vietā.

Veselībai labvēlīgākā vide ir Šveicē, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Kostarikā, Austrijā un Jaunzēlandē, kā arī Latvijā. Pētījuma rezultāti rāda, ka viskritiskākā situācija vides tīrības ziņā ir Āfrikas valstīs.

Lai atbalstītu un izceltu vietējos ražotājus, kā arī mudinātu Latvijas iedzīvotājus arvien vairāk izvēlēties Latvijas preces, Rimi veido kampaņu Latvijas stāsti. Kampaņas ietvaros mēneša garumā visos Rimi veikalos būs plašs piedāvājums dažādiem Latvijā audzētiem un ražotiem pārtikas produktiem – gan dārzeņiem un augļiem, gan gaļas, piena, maizes un konditorejas izstrādājumiem. Savukārt ikvienam pircējam no 2. līdz 30. septembrim visos Rimi veikalos būs iespēja nobalsot par savu mīļāko Latvijas preci. Pērkot vietējā ražojuma produktus, tiks uzskaitīts katrs pirkums, tādējādi nosakot patērētāju iecienītākās Latvijas preces. Savukārt kampaņas noslēgumā Rimi Latvia īpaši izcels un apbalvos patērētāju iemīļotāko preču ražotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārzeņus savā saimniecībā audzējam jau aptuveni 20 gadus. Toreiz bija tādi laiki, kad dārzeņu produkcija bija ļoti lēta. Kāposti vairumtirdzniecībā maksāja tikai 5 santīmus kilogramā. Tad nāca visas krīzes un pavērsieni, kas lika ļoti aktīvi domāt, – atceras Iveta Ļekūne, uzņēmuma Kāpostnīca īpašniece.

Kāpēc kāpostu bizness? Tāpēc, ka kāposts ir kāpostos, – joko saimniece. Ideja bija par pievienotās vērtības radīšanu šim lētajam produktam. Ko tad mēs, latvieši, pazīstam? Visparastākais – skābi kāposti ar ķimenēm, ar burkāniem, abi kopā – ķimenes ar burkāniem. Tas bija pats sākums. Sākām ar kādiem 500 kg nedēļā, un toreiz likās, ka tas jau ir labi.

Ideja par skābētiem kāpostiem ar ananāsiem ir manis izlolota. Tad, kad bijām izdomājuši to, līniju varēja risināt arī tālāk. Tā radās skābēti kāposti ar persikiem un šampanieti. Ļoti labs salātu variants. Cilvēki kļūst modernāki, laika arvien mazāk, dzīvot gribās arvien vieglāk un vajag gatavus produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī «Meistaros» Lielplatonē audzē dārzeņus, visapkārt siltumnīcām saimniecības teritorijā plešas krāšņas puķu dobes. «Tas manam priekam,» atzīstas saimniece Tamāra Biseniece.

Vairāk savam priekam tiek audzētas arī daudzās tomātu šķirnes, kopumā aptuveni 50, jo ražošanai un tirgošanai tāda daudzveidība nav nepieciešama, bet dārzeņu audzētāja skaidro, ka pašai ir interesanti pamēģināt jauno, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

Gluži kā tērpu mode arī dārzeņu tirgū populārākie mainās. Audzētāja atceras, ka vēl pirms desmit gadiem retums bijis, piemēram, rukola, kas tagad ir visai pieprasīta. Arī Tamārai, pirmo reizi to nobaudot, nav šķitis, ka tas būtu kaut kas garšīgs, un gribējies to pielīdzināt pieneņu celšanai galdā. Tāpat sākotnēji cilvēki brīnījušies par puraviem un nelabprāt tos gribējuši iekļaut savā ēdienkartē. Dārzeņu audzētāja atceras: «Tas varēja būt deviņdesmito gadu sākumā, kad pirmo reizi iesēju puravus. Izauga tik skaisti, bet nebija, kas pērk. Tolaik viena sieva manus dārzeņus pārdeva tirdziņā, un es ieteicu viņai katram pircējam dot bonusā pa puravam. Protams, ne jau visi pēc tam nāca pirkt puravus, bet vismaz pamazām iepazīstinājām ar šo augu. Tagad nevaru iedomāties saimniecību bez puraviem, tos ēd daudz un dažādi – liek salātos, mērcēs un zupās.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sākas Ražas dienas

Sandra Dieziņa, 19.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Kvalitatīvs produkts Latvija”, sabiedrības “Mūsmāju dārzeņi” un “Rimi Latvia” centieni apvienojas vienā lielā mērķī – saviem patērētājiem piedāvāt augstas kvalitātes produktus daudzveidīgā sortimentā. Sākot jau no 19.09. līdz 02.10. “karotīte” un preču zīmi ieguvušo dārzeņu audzētāji ir apvienojuši spēkus, lai “Rimi Latvia” organizētajās “Ražas dienās” papildu izceltu kvalitatīvos Latvijā izaudzētos dārzeņus. Ražas svētkos “Mūsmāju dārzeņu” audzētāji piedāvās savā saimniecībā tikko novākto ražu – būs Mārupes gurķi un tomāti, z/s “Galiņi” burkāni, kartupeļi, kāposti, puravi, sīpoli. Cukini, kukurūzu, kabačus, sarkanos un savojas kāpostus, kolrābjus, kāļus, rutkus, puravus un pētersīļus būs sarūpējusi z/s “Bračas”, savukārt z/s “Dārzi” – bietes un kabačus, bet “Dimdiņi” – kāpostus un puķkāpostus. Rudens ražas dienu laikā no “Rimi Latvia” piedāvājumā esošajiem dārzeņiem 80% ir vietējā produkcija. Lai būtu vieglāk orientēties plašajā veikalu sortimentā, pie dārzeņu stendiem būs speciālas norādes, kas izcels Latvijā audzēto produkciju. Visiem “Mūsmāju dārzeņu” dalībniekiem, kas piedalās Rimi Ražas svētkos, ir piešķirta preču zīme “Kvalitatīvs produkts Latvija” un to produkcija ir marķēta ar “karotītes” zīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Maxima sāks realizēt jauno Latvijas kāpostu ražu

, 11.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau nākamajā nedēļā Maxima lielveikalos varēs iegādāties jaunos Latvijā audzētos kāpostus, kas novākti Bauskas rajona zemnieku saimniecībā Kaži.

«Jauno dārzeņu sezona ir sākusies un uzņem jaunus apgriezienus, ko arvien vairāk jūtam kā tirgotāji, jo Latvijas iedzīvotāji labprāt izvēlas vietējo zemnieku izaudzēto,» saka Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš, piebilstot, ka, uzsākot programmu No ražas līdz ražai, cilvēki daudz labāk spēj atšķirt, kuri dārzeņi ir importēti un kuri vietējie, tādējādi izdarot savu izvēli.

Saimniecība Kaži šogad plāno izaudzēt aptuveni 3000 tonnu kāpostu 80 hektāru platībā. Papildus kāpostiem zemnieku saimniecība Kaži audzē arī Ķīnas kāpostus.

Programmu No ražas līdz ražai veikalu tīkls Maxima Latvija atklāja 12.maijā, - tā izstrādāta, lai iedzīvotājus aicinātu izvēlēties Latvijā audzētu produkciju, tādējādi atbalstot vietējos ražotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Gulbenes novada kāpostu štovētājiDimdiņi pērn peļņu uzaudzējuši trīs reizes

Gunta Kursiša, 19.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gulbenes novada Lizuma pagasta dārzeņu pārstrādes uzņēmums SIA Dimdiņi pērno gadu noslēdza ar 95 tūkstošu eiro peļņu. Salīdzinot ar 2012. gadu, tas ir pieaugums trīskāršā apmērā, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma apgrozījums ir pieaudzis līdz 3,9 miljoniem eiro, kas ir par 8,6% vairāk nekā 2012. gadā.

SIA Dimdiņi vadība norāda, ka pērn uzsāktas sarunas ar jauniem sadarbības partneriem ārpus Latvijas robežām. Tāpat pagājušajā gadā gūta pieredze, apmeklējot ražošanas uzņēmumus citās Eiropas Savienības (ES) valstīs un izveidotas jaunu produktu recepetes.

Pašlaik uzņēmums audzē pārsvarā galviņkāpostus, bet daļa no 120 hektāru platības ir atvēlēta arī Ķīnas kāpostiem un ziedkāpostiem. Lielāko daļu izaudzēto kāpostu SIA Dimdiņi pārstrādā, gatavojot skābētus, štovētus kāpostus, kā arī kāpostus marinādē un marinētus kāpostu salātus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

93% Latvijas iedzīvotāju iegādājas Latvijā audzētus un ražotus pārtikas produktus to dabiskās izcelsmes un veselīguma dēļ, liecina Rimi pētījums.

Lielākā daļa valsts iedzīvotāju lielveikalos apzināti izvēlas Latvijas preces un izrāda savu patriotismu, priekšroku dodot vietējo ražotāju un zemnieku produkcijai. Gandrīz 93% Latvijas iedzīvotāju iegādājas Latvijā audzētus un ražotus pārtikas produktus to dabiskās izcelsmes un veselīguma dēļ. Pašmāju preces vairāk izvēlas rīdzinieki un gados jauni cilvēki, novērtējot vietējo ražotāju īpašās rūpes un mīlestības pilno attieksmi pret ieguldīto darbu. Latvijas lauku labumus un vietējās izcelsmes produkciju iecienījuši tieši vīrieši – dodoties iepirkties gandrīz 40% stiprā dzimuma pārstāvju pārtikas grozā ieliek Latvijas preces, savukārt tikai katra trešā sieviete izvēlas kaut ko no pašmāju ražotāju plauktiem, liecina Rimi veiktā pētījuma rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāku Latvijas mazumtirdzniecības veikalu tīklu plauktos vēl atrodamās Krievijā un Baltkrievijā ražotās preces galvenokārt ir neiztirgotie pārpalikumi, savukārt pieaudzis pieprasījums pēc Ukrainā ražotām precēm, lai gan noiets pēc tām bijis pietiekami labs arī pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā šī gada 24.februārī, atklāja aptaujātie uzņēmumu pārstāvji.

Veikalu tīkla "Mego" valdes loceklis Igors Šihmans sacīja, ka "Mego" vēl līdz šim brīdim turpina veikt izmaiņas preču piegādātāju klāstā. Patlaban preces no Krievijas un Baltkrievijas veikalos aizņem mazāk nekā 2% no apgrozījuma, un no tām vairāk nekā 60% preču tiek iztirgotas uz atlaidēm.

Taujāts, vai veikalos iedzīvotāji interesējas par Krievijas un Baltkrievijas produkciju, Šihmans pauda, ka interese esot, galvenokārt - par bērnu pārtiku, sēklām, tējām un saldumiem.

Vienlaikus "Mego" strauju Ukrainas produkcijas realizāciju nav novērojusi. "Pieprasījums pēc šīm precēm ir bijis pietiekami augsts arī pirms konflikta," skaidroja Šihmans, piebilstot, ka Ukrainā ražoto preču īpatsvars "Mego" veikalos palicis nemainīgs, taču uzņēmumā regulāri tiek izskatītas jaunas sadarbības iespējas ar piegādātājiem no Ukrainas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikalu Maxima un Rimi pārstāvji uzsver, ka sezonas laikā lielveikalos sortimenta izveidē priekšroka vienmēr tiekot dota vietējo ražotāju produkcijai, un pārmetumi par vietējo lauksaimnieku ignorēšanu esot nepamatoti.

Sezonas laikā Maxima Latvija veikalos vietējie dārzeņi un augļi ir līdz pat 70% no visiem piedāvātajiem dārzeņiem un augļiem, norāda tirdzniecības tīkla pārstāvis Jānis Beseris.

«Esam pārsteigti par šādiem Lazdiņa kunga izteikumiem, kas neatspoguļo reālo situāciju Maxima Latvija veikalos. Vietējos dārzeņus un augļus ļoti gaida mūsu pircēji, tādēļ arī pēc iespējas vairāk cenšamies viņiem tos piedāvāt. Piemēram, šobrīd Maxima Latvija veikalos ir pieejamas gan vietējās bietes, sešu veidu kartupeļi, burkāni, gan sarkanie kāposti, sveramie kāposti, riekstu ķirbji, fasētie zaļie loki, salāti podiņos un dzeltenie tomāti. Tāpat Maxima veikalos pieejami arī pašmāju āboli, » norāda J.Beseris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu tīklu Rimi un Elvi pārstāvji Db.lv pastāstīja, ka tā sauktais Ziemassvētku drudzis pagaidām vēl nav sācies, taču pagājušās nedēļas beigās veikalā Stockmann atzina, ka sakarā ar Ziemassvētku tuvošanos jau beidzies dāvanu iesaiņojamais papīrs.

Uz biznesa portāla Db.lv jautājumiem atbild SIA Rimi Latvia pārstāve Zane Eniņa:

1. Kad Jūsu pārstāvētajos veikalos parādījās produkti/preces, kas saistītas ar Ziemassvētku svinībām?

Pirmās Ziemassvētku preces, piemēram, eglīšu rotājumi un svecītes Rimi veikalos pārdošanā ir kopš 1. novembra. Plašāks Ziemassvētku preču sortiments būs pieejams no 4. decembra.

2. Vai šobrīd jau ir novērojams Ziemassvētku drudzis vai tā tuvošanās, proti, vai vērojams izteikts pārdošanas apjomu kāpums?

Šobrīd ir vērojams pārdošanas apjomu kāpums, bet tas ir saistīts ar Rimi dzimšanas dienas akciju, Mārtiņdienu un Lāčplēša dienu, nevis ar Ziemassvētku tuvošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Z/s Vilciņi, kas atrodas Saukas pagastā, Viesītes novadā saimnieko Sabīne Zupa ar vīru. Viņu saimniecībā iespējams iegādāties dažādu sugu un šķirņu inkubācijas olas, cālēnus, pīlēnus, zoslēnus, jaunputnus un trušus.

Šajās brīvdienās no 4. līdz 6. maijam Lauku ceļotājs aicina pilsētniekus uz Latvijas laukiem, kad notiks akcija Atvērtās dienas laukos. Šajā akcijā, kurā piedalīsies 130 dalībnieku (gan saimniecības, gan ražotāji) savas durvis atvērs arī z/s Vilciņi, kuru sētā ikvienam viesim būs iespēja noskaidrot, kas ir olu inkubācija, kā notiek olu savākšana, inkubēšana un kas notiek tad, kad no olas izšķiļas cālis. «Uz dzīvi savā dzimtajā pusē pārcēlos pirms aptuveni septiņiem gadiem, jo pēc Viesītes vidusskolas beigšanas kopā ar mammu un viņas māsu pārcēlāmies uz Liepāju, kur ģimenei piederēja ēdināšanas uzņēmums. Nolēmu atgriezties mājās, bet pie putnkopības pievērsos pamazām. Sākumā sākām pašu patēriņam audzēt trušus un arī tagad mūsu saimniecībā ir desmit garauši. Pēc tam sākām audzēt arī dažādu šķirņu putnus ne tikai savām, bet arī citu vajadzībām. Kopumā saimniecībā ir 15 h zemes un vīrs paralēli algotajam darbam audzē arī graudus, bet manai mammai blakus saimniecībā ir ķiploku audzēšanas lauki,» portālam db.lv teic S. Zupa, kura ar aizrautību stāsta par ikvienu lauku sētas iemītnieku un zina vārdā nosaukt teju ikvienu no 130 putniem. Tiesa reizēm gadās arī nelaime, kad purnus iekāro meža zvēri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VID pētīs, vai ārvalstu dārzeņus un augļus neuzdod par vietējā tirgū audzētiem

Žanete Hāka, 15.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras periodā Latvijas tirgos gan ārvalstu tirgotāji cenšas realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu, gan arī Latvijas tirgotāji tirgo no kaimiņvalstīm ievestu preci, taču maldīgi uzdod to par pašu izaudzētu.

Tas rada nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem, kuri realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju, kā arī norāda uz to, ka ievesto dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus. Tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) arī šogad pievērsīs pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos un nakts tirdzniecības vietās.

VID informē, ka tās fiziskās personas, kuras tirgo pašaudzētu produkciju - piemājas saimniecībā audzētus dārzeņus, augļus un ogas, un kuru ienākumi no to pārdošanas nepārsniedz 3000 eiro gadā, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji un tām nav jāizmanto kases aparāts. Saimniecisko darbību var nereģistrēt un kases aparāts nav jāizmanto arī tām fiziskajām personām, kuras gūst ienākumus no savvaļas velšu vākšanas (sēņošana, ogošana, savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšana, no 2015.gada 3.jūnija – arī parka vīngliemežu ieguve), ja tie nepārsniedz 3000 eiro gadā. Tomēr šīm personām ir jāspēj pēc pircēja pieprasījuma izsniegt stingrās uzskaites kvīti, kā arī jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem. Tas nepieciešams, jo gadījumā, kad kopējie ienākumi no minētajām darbībām pārsniedz 3000 eiro gadā, personai piecu darba dienu laikā jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējai un turpmāk jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien un rīt Lauku ceļotāju rīkotās akcijas Atvērtās dienas laukos laikā ir iespēja apmeklēt Elkšņu pagastā, Viesītē esošās lauku mājas Dzelmītes, kur top cigoriņu un ozolzīļu dzēriens jeb kafeja Alīda.

Tā ir viena no 130 vietām, kas šajās brīvdienās atvērs savas ražotnes vai lauku sētas durvis ikvienam interesentam. Kafejas ražotnē Alīda ciemiņiem būs ļauts izpētīt šī dzēriena ražošanas procesu no izejvielām līdz gatavam produktam. Tāpat ražotnes saimniece Jolanta Kovnacka pastāstīs kafejas rašanās vēsturi, kā arī cienās ar pašas pagatavoto dzērienu, kura oriģinālā recepte ir mantota no vecmammas Alīdas, kuras vārdam par godu izveidots arī zīmols.

«Pirmo reizi pati kafeju pagatavoju pirms deviņiem gadiem. Sākumā vecmammas gatavotā dzēriena recepti nebija tik viegli atkārtot. Lai gan bērnībā abas kopā gan vācām cigoriņus un ozolzīles, gan vārījām kafeju, īstās sastāvdaļu proporcijas man nebija zināmas. Man bija tikai laimīgās bērnības atmiņa ar kafejas krūzi rokā. Kopā ar citiem radiniekiem recepti restaurējām. Sākumā eksperimentēju savas Mārupes mājas virtuvē, bet tagad ražotne atrodas manu vecāku māju sētā Viesītē, kas ir mana dzimtā puse. Kafejai ir četras pamata sastāvdaļas – mieži smaržai, cigoriņi rūgtumam, ozolzīles stiprumam un burkāni saldumam. Šīs četras sastāvdaļas dod īsto vecmammas kafejas garšu,» Dienas Biznesa portālam db.lv stāsta, ka J. Kovnacka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot simts tūkstošus eiro, Cēsu alus alus vārīšanas procesā sāk izmantot Latvijā audzētus miežus, ko pievienos jau izmantotajām alus sastāvdaļām, informē uzņēmuma pārstāvji.

Tādējādi tagad galvenajām alus sastāvdaļām – miežu iesalam, apiņiem, raugam un ūdenim – tiks pievienoti attīrīti, neapstrādāti un neiesalināti miežu graudi. Miežu iegādes līgumu Cēsu alus noslēdzis ar a/s Dobeles Dzirnavnieks, kas no vietējiem zemniekiem iepērk Latvijā audzētus miežus.

Pirmā alus šķirne, kuras brūvēšanā izmantoti Latvijā audzēti mieži, būs alus ar jaunu zīmolu – «Miezītis» («Miezītis Gaišais» (4,7% alkohola) un «Miezītis Stiprais» (7,1% alkohola)).

Jaunās alus šķirnes pārdošanā nonākšot jau šonedēļ. Šogad tiek plānots realizēt miljons pudeles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā citus gadus jūlijā, arī šogad konservēšanas sezonā pieaug pārdotā cukura daudzums, aģentūrai LETA pauda aptaujātie mazumtirdzniecības tīkli.

SIA "Maxima Latvija" korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban pilnā sparā rit dažādu ievārījumu, marinējumu un citu ziemas krājumu gatavošana, kas novērojamas arī atsevišķu preču pieprasījuma izmaiņās.

"Ja apskatām pieprasījuma izmaiņas pēc dažādām marinēšanai un konservēšanai nepieciešamajām garšvielām, var secināt, ka šogad ziemas krājumi, iespējams, tiek plānoti lielākā apjomā," teica Bagātā, piebilstot, ka, piemēram, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieprasījums pēc cukura, etiķa un citronsulas ir audzis par aptuveni 20%, savukārt sāls pieprasījums - teju par 50%.

Tāpat Bagātā minēja, ka pieprasījums pēc cukura šogad visvairāk pieaudzis Vidzemē un Kurzemē, savukārt pēc sāls un etiķa - Latgalē. Līdztekus viņa atzīmēja, ka iedzīvotāji mēdz preces konservēšanai iegādāties iepriekš akciju laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru