Sabiedrība

Sāk parakstu vākšanu par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā

Dienas Bizness, 23.03.2015

Jaunākais izdevums

Portalā ManaBalss pirmdien, 23.martā izveidota iniciatīva par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā.

Likuma pieņemšanas nepieciešamību nosaka tas, ka vairums Latvijā dzīvojošo pāru jau šobrīd nav laulāti, bet viņu savstarpējās juridiskās attiecības un attiecības pret valsti nav pietiekami aizsargātas. Piedāvātais likumprojekts paredz izdarīt izvēli, kādu jau izdarījušas vairums Rietumu valstu, tai skaitā, mūsu kaimiņvalsts Igaunija.

Sagatavotais likumprojekts paredz nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas dos tiem atbilstošas civilas un administratīvas tiesības, nodrošinot laulātiem un nelaulātiem pāriem līdztiesību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas parlaments otrdien atbalstīja viendzimuma pāru laulību legalizēšanu.

Līdz ar to Igaunija kļūs par pirmo Baltijas valsti, kurā būs atļautas viendzimuma laulības.

Parlamenta pieņemtais likums paredz, ka no 2024. gada 1.janvāra Igaunijā būs iespējama laulība starp diviem pieaugušajiem neatkarīgi no viņu dzimuma.

Par šo likumu nobalsoja 55 deputāti, 34 deputāti balsoja pret, bet viens deputāts atturējās.

Likums arī paredz saglabāt iespēju viendzimuma pāriem noslēgt kopdzīves līgumu, un noteic, ka reģistrētie partneri saskaņā ar likumu varēs noslēgt laulību vienkāršotā procedūrā. Igaunijā viendzimuma pāri noslēgt kopdzīves līgumu var kopš 2016.gada.

No nākamā gada viendzimuma pāri varēs arī adoptēt bērnus. Viendzimuma laulātie varēs adoptēt sava laulātā bērnu ar bioloģiskā vecāka piekrišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru