Tehnoloģijas

3. februārī draud datorvīrusa uzbrukums

Juris Kaža [email protected], 01.02.2006

Jaunākais izdevums

3. februārī pasaules datortīklos var sākt plosīties vīruss Nyxem, kas izplatās caur e-pastu un darbojas daļēji kā postoša programma «ar laika degli». 3. februārī Nyxem varētu iznīcīnāt visus Word, Powerpoint, Excel un Adobe Acrobat radītos dokumentus inficētos datoros un datortīklos. Par tor raksta portāls BBC News un citi portāli. Vīrusu uzbrukumu novēršanas speciālisti norāda, ka Nyxem ir «vecmodīgs» vīruss, jo tā uzdevums, šķiet, ir tikai destruktīvs. Iespējams, ka tas rakstīts ļauna prieka pēc, tāpat kā agrāko paaudžu vīrusi, kas dzēsa cietos diskus, sakropļoja failus u.tml. Pieļauj, ka Nyxem varētu arī veikt šādus nedarbus, piem., pārtraukt datorpeles un klaviatūras darbību, sabojājot mazās programmiņas jeb «draiverus» kas tos uztur. Speciālisti brīdina, ka Nyxem 3. februārī visskarbāk varētu skart mājas datoru lietotājus un mazus ofisus un uzņēmumus, kam nav pienācīga aizsardzība pret vīrusiem. Vīrusa aprakstā norādīts, ka tas izplatās ar e-pastu, kam šķietami erotisks saturs ar nosaukumiem kā, piem: Fw: Funny :) Fw: Picturs *Hot Movie* Fw: SeX.mpg Re: Sex Video Miss Lebanon 2006 School girl fantasies gone bad Šādu pastu ieteicams nekavējoties izmest, to neatverot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik mēnesi Latvijas interneta resursiem notiek visdažādākā veida kiberuzbrukumi – sākot no pikšķerēšanas kampaņām, kad iedzīvotājiem un dažādu organizāciju darbiniekiem izkrāpj piekļuves datus, beidzot ar apjomīgiem pakalpojuma piekļuves atteices uzbrukumiem. Šādos apstākļos visiem ir būtiska informācijas sistēmu uzturēšana drošā vidē, kā arī to kiberaizsardzība.

Gandrīz piecus gadus valsts iestāžu informācijas sistēmas, bet kopš šī gada arī pašvaldību un kapitālsabiedrību informācijas sistēmas var izmantot VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) nodrošinātos Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra (VESPC) pakalpojumus. Šie pakalpojumi valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī valsts kapitālsabiedrībām pieejami bez Publiskā iepirkumu likuma piemērošanas – proti, pietiekami ātri un ar krietni mazāku birokrātisko slogu, nekā tas būtu, organizējot publisku iepirkumu. Par VECPC pakalpojumiem Dienas Bizness izjautāja LVRTC Biznesa attīstības daļas vadītāju Kārli Siliņu.

Kam primāri Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centrs sniedz pakalpojumus?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība šodien nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas pilsoni Denisu Čalovski.

(Papildināta ar Bordāna viedokli 2.rindkopā.)

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) norādīja, ka, visticamāk, tas nav vienas dienas jautājums par Čalovska nogādāšanu ASV. Viņš komentāros par valdības lēmumu bija lakonisks, norādot, ka par šo jautājumu plašāk būtu jākomentē valdības vadītājam.

Čalovska izdošana Latvijas politikas dienaskārtībā ir jau ilgāku laiku, tomēr lēmums vēl nav ticis pieņemts, jo izdošanas normatīvā bāze ir tikusi apstrīdēta Satversmes tiesā, turklāt valdošās koalīcijas starpā šajā jautājumā nevalda vienprātība - pret izdošanu iestājas Reformu partijas (RP) politiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas notikumi ir kārtējais atgādinājums tam, ka mūsdienās milzīgus izaicinājumus uzņēmumiem un tautsaimniecības funkcionēšanai svarīgām industrijām var sagādāt noziedznieki digitālajā vidē.

Šonedēļ hakeru uzbrukums skāra pasaulē pašu lielāko gaļas pārstrādātāju JBS, kas bija spiests pievērt gandrīz visas savas ASV liellopu gaļas pārstrādes vietas. Turklāt uzbrukums skāra arī kompānijas infrastruktūru Kanādā un Austrālijā. Šīs nedēļas vidū pieejamā informācija liecināja, ka uzņēmumam gan tomēr ir izdevies atjaunot lielu daļu no savas darbības.

Šāds uzbrukums noticis tikai trīs nedēļas pēc tam, kad no ierindas hakeri ar izspiedējvīrusa palīdzību izsita ASV pašu lielāko naftas produktu cauruļvadu, kuru operēja Colonial Pipeline. Tā rezultātā uz vairākām dienām tika apturēta tā darbība. Attiecīgi ASV palēcās arī degvielas cena.

ASV cauruļvadu tīkls hakeriem samaksājis 4,4 miljonus dolāru lielu izpirkumu 

ASV lielākā degvielas cauruļvadu sistēma "Colonial Pipeline" hakeriem samaksājusi 4,4 miljonus dolāru...

Šie uzbrukumi liecina, ka arvien lielākā mērā kibernoziedznieku grupējumi savus ieročus notēmējuši uz izejvielu tirgu un izšķirīgu infrastruktūru. Faktiski viens ievērojams uzbrukums bijis enerģijas infrastruktūrai, kas liek uzdot jautājumus, cik patiesībā drošas ir šādas piegādes. Savukārt uzbrukums JBS ir mājiens ar mietu tam, ka nedrošas var izrādīties pat pārtikas piegādes. JBS ASV gadījumā ir atbildīga par piekto daļu no šīs valsts cūkgaļas pārstrādāšanas un ceturto daļu no liellopu gaļas pārstrādāšanas.

Kiberuzbrukums pasaulē lielākajam gaļas pārstrādātājam  

Kiberuzbrukums Brazīlijas uzņēmumam JBS, kas ir lielākais gaļas pārstrādātājs pasaulē, daļēji...

Mūsdienās uzņēmumu darbība lielā mērā ir digitalizēta. Tam ir savi labumi, lai gan pie kādiem ieguvumiem kaut kas dažkārt ir arī jāatdod - šajā gadījumā digitālā drošība. Faktiski robežas starp digitālo un fizisko pasauli turpinās noārdīties, un arī noziegumi pārceļas uz tiešsaisti. Turklāt, attīstoties tehnoloģijām, noziedzniekiem ir iespēja tikt klāt pie arvien gudrākiem un izsmalcinātākiem rīkiem, lai sasniegtu rezultātu. Tiek pat ziņots, ka mūsdienās pat visai izsmalcinātus uzbrukumus esot iespējams automatizēt.

Noticis kiberuzbrukums Ņujorkas sabiedriskā transporta sistēmai 

Ņujorkas sabiedriskā transporta pārvalde trešdien apstiprināja, ka noticis kiberuzbrukums tās...

Pagaidām pārsvarā tiek norādīts, ka aiz šī konkrētā JBS uzbrukuma stāv hakeri no Krievijas. Arī šajā gadījumā uzbrukums esot ietvēris izspiešanas elementus. Colonial Pipeline gadījumā uzņēmums izšķīrās hakeriem bitkoinos samaksāt aptuveni 4,4 miljonus ASV dolārus. “Virtuālās izspiešanas sekas ikviens varēs sajust arvien vairāk un vairāk, jo šīs jomas censoņi kļūs nekaunīgāki un agresīvāki,” The Wall Street Journal teic arī kiberdrošības uzņēmuma FireEye pārstāvji.

Var spekulēt par to, cik labi vai slikti šādiem uzbrukumiem būtu sagatavoti Latvijas uzņēmumi un institūcijas un kā tas varētu ietekmēt mūsu valstij izšķirīgi svarīgu infrastruktūru. Jau rakstīts, ka kiberuzbrukumu diemžēl uz savas ādas pagājušajā rudenī izbaudīja arī Dienas Bizness. Septembra pirmajā pusē tika nozagta. Db.lv Facebook mājas lapa. Tad sekoja gara un piņķerīga cīņa par šīs mājas lapas atgūšanu. Db.lv zādzības gadījumā fascinēja ar mūsu pašu policijas atbilde, kas faktiski norādīja, ka neko nevar darīt – pat ierosināt lietu.

Tas lika domāt par to, ka arī pašai valstij, kura formāli aktīvi mēģina klārēt, cik svarīga tai ir informācijas telpas kvalitāte un tā tālāk, patiesībā ir dziļi vienalga par to, kas notiek ar kādu vēl pagaidām atlikušo tās privāto mediju. Lai nu kā - notiekošais liek domāt: ja interneta vidē notiek kāda problēma, pamatā ar to cilvēks vai uzņēmums te draud palikt pilnīgi viens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Cert.lv: Uzbrukumi e-veselības sistēmai un LETA varētu būt rīkoti pēc pasūtījuma

LETA, 18.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Šāds kiberuzbrukums ir «primitīvs un brutāls», kas, visticamāk, ir nopirkts.

Uzbrukumi e-veselības sistēmai un aģentūrai LETA varētu būt rīkoti pēc pasūtījuma, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Viņš pastāstīja, ka «Cert.lv» ir pieprasījis informāciju par īstenotajiem kiberuzbrukumiem datu salīdzināšanai un pirmie dati liecina, ka ir vairākas sakritības. «Ir dažas sakritības, piemēram, zināma daļa serveru ir iesaistīti abos uzbrukumos, bet vēl ir pāragri izdarīt kādus konkrētus secinājumus,» teica Teivāns.

Tāpat viņš norādīja, ka šāds kiberuzbrukums ir «primitīvs un brutāls», kas, visticamāk, ir nopirkts. «Komplekss uzbrukums, kas ir brīvi nopērkams melnajā tirgū. Nav nemaz tik dārgi,» piebilda «Cert.lv» vadītājas vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Imantas hakeris Čalovskis ķēries pie bedrīšu problēmas risināšanas

LETA, 24.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Imantas hakeri dēvētais Deniss Čalovskis izveidojis «sociālo nekomerciālo projektu» - interneta portālu stopbedres.lv, kuru iedzīvotāji aicināti izmantot, lai ziņotu Rīgas domei par bedrēm.

Kā paziņojumā medijiem skaidro pats Čalovskis, izmantojot stopbedres.lv, Latvijas iedzīvotāji var paziņot par problēmām pašvaldības apkaimē, tādējādi nodrošinot ātru un efektīvu komunikāciju starp sabiedrību un valsts institūcijām.

Ieraugot bedri uz ceļa, iedzīvotāji to varēs nofotografēt, augšupielādēt portālā stopbedres.lv, norādot bedres atrašanas vietu, un portāls automātiski aizsūtīs to Rīgas domei, lai pašvaldība bedri varētu likvidēt.

«Savukārt Rīgas domei vajadzēs apskatīt jūsu paziņojumu, likvidēt problēmu un nodemonstrēt izlabotu defektu ar fotogrāfijas palīdzību portālā stopbedres.lv,» klāsta Čalovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lapiņš: Uzbrukums e-veselībai bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm

LETA, 16.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzbrukums Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, žurnālistiem sacīja Veselības ministrija (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš.

Starp tām ir gan Eiropas Savienības valstis, gan valstis ārpus tās, tostarp tādas kā Trinidada, Tobago un citas. Nav skaidrs, vai uzbrukums organizēts no Latvijas. To tagad nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt, sacīja Lapiņš.

Viņš norādīja, ka uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. Aizvien notiek izmeklēšana, un Lapiņš tic, ka atbildīgajiem dienestiem, kuriem ir zināšanas, prasmes un rīki, izdosies noskaidrot precīzākus notikušā apstākļus. Tagad pats galvenais nodrošināt, lai nākotnē šādi uzbrukumi neatkārtotos. «Par vainīgo sameklēšanu atbildību uzņemties tie dienesti, kas to veic, mēs ar viņiem sadarbojamies un jau esam snieguši operatīvo informāciju, ko viņi lūguši, un arī šovakar turpināsim to darīt,» sacīja valsts sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

ASV sola garantēt Imantas hakera Čalovska cilvēktiesību ievērošanu, ja Latvija viņu izdos

LETA, 10.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrija (TM) ir saņēmusi ASV Tieslietu departamenta vēstuli, kurā ASV sola garantēt, ka tiks ievērotas smagos kibernoziegumos apsūdzētā Imantas iedzīvotāja Denisa Čalovska cilvēktiesības, ja Latvija viņu izdos ASV.

Kā paskaidroja tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) padomnieks Jānis Tomels, tādā veidā ASV «kliedēja Latvijas bažas par iespējamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem».

Jautāts, vai atbilstoši Latvijas un ASV izdošanas līgumam un Eiropas Padomes konvencijai Čalovskim būs tiesības piespriesto sodu izciest Latvijā, Tomels norādīja, ka ASV vēstulē neiebilda pret to.

Konkrētāku informāciju par vēstuli Tomels nesniedza.

TM iepriekš sniedza atzinumu, ka tā neredz šķēršļus Čalovska izdošanai, tomēr Ārlietu ministrija un tiesībsargs šaubījās par viņa cilvēktiesībām, līdz ar to, lai novērstu izteiktās šaubas, tika lūgts sniegt garantijas, ka izdošanas gadījumā Čalovska kriminālprocesa laikā tiks nodrošinātas cilvēktiesības un tādas kriminālprocesuālās tiesības kā tiesības uz taisnīgu tiesu, tostarp tiesības uz aizstāvību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

No cietuma atbrīvo kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski

LETA, 10.10.2013

ASV kibernoziegumos apsūdzētais Deniss Čalovskis pēc atbrīvošanas iznāk no Rīgas Centrālcietuma.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Rīgas centrālcietuma šodien atbrīvoja ASV kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski.

Čalovskis pēc iznākšanas no cietuma žurnālistiem plašos komentāros neieslīga, jo viņam esot grūti parunāt, vien norādīja, ka ir pateicīgs visiem, kuri viņu atbalstīja.

«Es gribētu pateikt paldies visiem, kas mani atbalstīja, kas zvanīja un sūtīja vēstules. Esmu gandarīts par pareizi pieņemto lēmumu,» uzsvēra jaunais vīrietis.

Tāpat viņš uzsvēra, ka jebkurš Latvijas pilsonis ir vajadzīgs Latvijai. Uz norādi, ka atsevišķi politiķi viņu nodēvējuši par noziegušos «urlēnu», Čalovskis atbildēja: «Kas tas urlēns tāds ir? Es nezinu, ko tas nozīmē.»

«Latvijas pilsonis ir galvenais pamats Latvijai un, manuprāt, jebkurš Latvijas pilsonis ir vajadzīgs mūsu valstij un tāpēc ir vajadzīgs reemigrācijas plāns un citi plāni,» piebilda apsūdzētais.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Datorspeciālisti brīdina par datorvīrusa Conficker aktivitāti

, 06.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datorspeciālisti brīdina par globāla mēroga datorvīrusa Conficker postošo darbību un uzbrukuma draudiem arī Latvijas interneta mājas lapām.

Aprīlī vismaz 20 interneta vietnes Latvijā tiks pakļautas datorvīrusa Conficker uzbrukuma riskam. To Latvijas domēnu, kas tiks pakļauti uzbrukuma draudiem, īpašnieki, tiks individuāli informēti, Db norādīja IT uzņēmuma DPA mārketinga komunikāciju vadītāja Aiga Irmeja.

Datorvīruss Conficker, kas pirmo reizi konstatēts 2008. gada novembra beigās un kas ir smagi skāris daudzu uzņēmumu datortīklus ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā, sasniedzis lielāko datorvīrusu izplatības mērogu kopš 2003. gada, kad savu postošo gājienu veica vīruss SQL Slammer. No dažādiem avotiem tiek izplatīta informācija, ka uz doto brīdi ir inficēti no 9 līdz 15 miljoniem datoru visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Februārī TV, presē un vidē pieaudzis reklāmu apjoms

Dace Skreija, 05.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2010. gada februāri, TV, avīzēs, žurnālos un vidē ir novērojams reklāmas apjoma pieaugums, bet radio neliels samazinājums, liecina TNS Latvia apkopotā informācija.

Analizējot reklāmas apjomu pēc preses laukuma kvadrātcentimetros, vides laukuma kvadrātmetros un televīzijas un radio reklāmas minūtēm, salīdzinot ar 2010. gada februāri, TV, avīzēs, žurnālos un vidē ir novērojams reklāmas apjoma pieaugums, bet radio neliels samazinājums. TNS Latvia Reklāmu reģistra vecākais klientu vadītājs Oskars Rumpēters norāda, ka mediju piesātinājums ar reklāmu ir augsts – šī gada februārī, skaitot kopā visus analizētos medijus, reklāmas gadījumu skaits sasniedzis 201,29 tūkstošus, kas ir augstākais rādītājs kopš 2008. gada.

Reklāmas apjoms avīzēs 2011. gada februārī, salīdzinot ar šo periodu 2010. gadā, pēc reklāmas laukuma kvadrātcentimetros ir pieaudzis par 11%. Avīžu reklāmu skaits šajā periodā pieaudzis par 6%, sasniedzot 4,57 tūkstošus reklāmas gadījumu. Lielākie reklāmdevēji avīzēs (pēc reklāmas laukuma cm²) februārī bija Prisma Peremarket, Air Baltic, Capital, Inchcape Motors un PTA. Reklamētākie zīmoli avīzēs – Prisma, Air Baltic, Nissan, iPad un PTA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins paziņo, ka viņam ir tiesības nosūtīt karaspēku uz Ukrainu

Gunta Kursiša, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstījis, ka viņam ir «tiesības» nosūtīt karaspēku uz Ukrainas teritoriju, taču viņš cerot, ka viņam «nevajadzēs šīs tiesības izmantot», ziņo BBC.

Ar šādu paziņojumu V. Putins nāca klajā Krievijas televīzijā drīz pēc sadursmēm Mariupolē, kur trešdienas naktī notika uzbrukums Ukrainas armijas bāzei un tika nogalināti trīs bruņoti kaujinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināts - Hakeru uzbrukumā British Airways nozagti 380 000 klientu bankas karšu dati

LETA, 07.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas aviokompānija British Airways (BA) ceturtdien paziņoja, ka hakeru uzbrukumā ir nozagti 380 000 tās klientu bankas karšu dati.

Hakeru uzbrukums skāris 380 000 bankas karšu, ar kurām klienti laikā no 21. augusta līdz 5. septembrim veica lidojumu biļešu rezervāciju.

«Mēs steidzamības kārtā izmeklējam klientu datu zādzību no mūsu vietnes un mūsu lietotnes mobilajiem tālruņiem. Nozagtie dati neietvēra ceļojuma vai pases datus,» teikts aviokompānijas paziņojumā.

«Tika kompromitēti personas un finanšu dati par klientiem, kuri veica rezervācijas mūsu vietnē un lietotnē,» teikts paziņojumā.

«Ielaušanās tika atrisināta un mūsu vietne darbojas normāli. Mēs esam informējuši policiju un attiecīgās iestādes. Mēs izsakām dziļu nožēlu par traucējumu, ko izraisījusi šī noziedzīgā darbība,» paziņoja BA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri varējuši attālināti instalēt novērošanas programmatūru tālruņos un citās ierīcēs, izmantojot ziņojumapmaiņas lietotnes WhatsApp ievainojamību, ziņo BBC.

WhatsApp, kas pieder Facebook, atklājusi, ka uzbrukums skāris ierobežotu lietotāju skaitu, un to vadīja kibernoziedznieki.

Labojums, lai novērstu šādu iespēju, veikts pagājušās nedēļas piektdienā. Uzbrukums pirmo reizi tika atklāts šā mēneša sākumā.

Financial Times ziņo, ka uzbrukumu veikusi Izraēlas drošības firma NSO Group, ko gan tā noliedz. NSO Group galvenajai programmatūrai Pegasus ir spēja savākt privātus datus no mērķa ierīces, ieskaitot datus, kas iegūti no kameras un mikrofona, un atrašanās vietas datus.

Pirmdien WhatsApp aicināja visus tās 1,5 miljardus lietotāju atjaunināt savas lietotnes.

Uzbrucēji izmantojuši WhatsApp balss zvana funkciju, zvanot ir noskatīto ierīci. Pat tad, ja uz zvanu netika atbildēts, instalēta novērošanas programmatūra, un zvans izzuda no ierīces zvanu žurnāla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada februārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 1,82 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 6,1 % vairāk nekā 2016. gada februārī, tai skaitā preču eksporta vērtība – par 5,7 % un importa vērtība – par 6,5 % lielāka, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati.

Februārī Latvija eksportēja preces 832,8 milj. eiro apmērā, bet importēja par 984,6 milj. eiro. Ārējās tirdzniecības bilance nedaudz pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties līdz 45,8 % (2016. gada februārī – 46,0 %).

2017. gada janvārī – februārī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 3,61 miljardus eiro – par 353,8 milj. eiro jeb 10,9 % vairāk nekā 2016. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 1,64 miljardus eiro (palielinājums par 140,1 milj. eiro jeb 9,3 %), bet importa – 1,97 miljardus eiro (pieaugums par 213,7 milj. eiro jeb 12,2 %).

Svarīgākās izmaiņas eksportā 2017. gada februārī, salīdzinot ar 2016. gada februāri:- pārtikas rūpniecības ražojumu eksports lielāks par 14,0 milj. eiro jeb 25,3 %,

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji 2021.gada februārī uzlabojušies pakalpojumu sektorā, nedaudz samazinājušies būvniecībā un rūpniecībā, bet būtisks kritums bijis mazumtirdzniecībā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles - negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem februārī konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā bija -19,4 un, salīdzinot ar janvāri, samazinājies par 3,6 procentpunktiem. Konfidences rādītājs samazinājies gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, bet pieaudzis degvielas mazumtirdzniecībā. Uzņēmumu noskaņojums pasliktinājies arī automobiļu pārdošanā, bet uzlabojies auto detaļu un piederumu tirdzniecībā, automobiļu apkopē un remontā. Viszemākais rādītājs (-37,7) ir nepārtikas preču mazumtirdzniecībā, un jau otro mēnesi pēc kārtas tas ir zem 2020.gada zemākās vērtības aprīlī (-30,4), pārsniedzot arī 2008.-2009.gada ekonomiskās krīzes laika zemāko vērtību (-36,3).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes krāpšanā vainotie rēzeknieši Pēteris un Marina Šahurovi, kurus jau 2011. gada vidū pieprasīja izdot ASV, joprojām nav nonākuši aizokeāna likumsargu rokās, liecina laikraksta Diena rīcībā esošā informācija.

Tikmēr par pavisam nesen aizdomās par dalību smagos kibernoziegumos aizturētā Imantas iedzīvotāja Denisa Čalovska izdošanu amerikāņiem Augstākā tiesa lems šodien, norāda laikraksts.

D. Čalovski 2012. gada 4. decembrī likumsargi aizturēja, nolaižoties no mājas jumta līdz viņa dzīvokļa logiem, lai pārsteigtu nesagatavotu, bet pēc tam tiesa viņu apcietināja. Viņš kopā ar kādu Krievijas un Rumānijas pilsoni ASV tiek turēts aizdomās par datorvīrusa Gozi Virus izveidošanu un uzturēšanu, par ko viņam ASV draud līdz pat 30 gadu cietumsods.

Kā raksta Diena, pat tad, ja tiesa lems viņa izdošanas lēmumu atstāt spēkā, ar to process nebūs noslēdzies. Sava piekrišana jādod arī Tieslietu ministrijai un valdībai. Šis process var aizņemt gana ilgu laiku - piemēram, jau minēto Rēzeknes hakeru gadījumā izdošanas process ilgst jau vairākus gadus. Viņiem gan apcietinājums nebija piemērots, un P. Šahurovs to izmantoja, lai aizbēgtu uz ārzemēm. Viņš ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā, un turpmāk ar viņa meklēšanu nodarbosies ASV likumsargi. Arī Šahurovu pārim ASV draud līdz 30 gadu cietumsods. Viņus ASV Minesotas štatā tur aizdomās par krāpšanos, izveidojot neeksistējošas viesnīcas reklāmu, uz kuras uzklikšķinot, lietotāja dators tika inficēts ar vīrusu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinājies trūcīgo un maznodrošināto skaits Rīgā

Lelde Petrāne, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā gada laikā trūcīgo personu skaits samazinājies par gandrīz ceturtdaļu jeb 24%, bet maznodrošināto personu skaits samazinājies par 15%, informē Rīgas dome.

Salīdzinot ar 2015.gada februāri, kad trūcīgo personu skaits bija 11 040, šā gada februārī trūcīgo personu skaits ir samazinājies par 24% vai 2656 personām. Savukārt, salīdzinot februāri ar janvāri, mēneša laikā trūcīgo personu skaits samazinājies par 1% jeb 85 personām (janvārī bija reģistrēti 8469 trūcīgie, bet februārī – 8348).

2015.gada februārī maznodrošināto personu skaits bija 21 392, bet šā gada februārī - 18 095, kas nozīmē, ka maznodrošināto skaits gada laikā ir samazinājies par 15% vai 3297 personām. Salīdzinot februāri ar janvāri, maznodrošināto skaits samazinājies par 1% vai 165 personām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Medijos pieaug reklāmas apjomi

Raivis Spalvēns, Dienas bizness, 31.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī, analizējot reklāmas apjomu pēc preses laukuma kvadrātcentimetros un televīzijas un radio reklāmas minūtēm, salīdzinot ar janvāri, visos medijos novērojams reklāmas apjomu pieaugums, ziņo mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia.

TNS Latvia Reklāmu reģistra klientu atbalsta vadītājs Oskars Rumpēters norāda, ka televīzijā februārī, salīdzinot ar janvāri, reklāmas apjoms pēc reklāmas laika minūtēs palielinājies par 25 %. Februārī televīzijā noraidītas 30.2 tūkstoši minūtes, bet janvārī – 24.1 tūkstoši minūtes reklāmas. Televīzijas reklāmas gadījumu skaits šī gada februārī bija aptuveni 76 tūkstoši reklāmu, kas, salīdzinot ar 2008. gada februāri, kad tika reģistrēti 106 tūkstoši reklāmas gadījumi, ir par 28 % mazāk.

Reklāmas apjoms šī gada februārī presē pēc reklāmas laukuma kvadrātcentimetros, salīdzinot ar 2009. gada janvāri, ir palielinājies par 13 %. Attiecīgi janvārī tika reģistrēti 935 tūkstoši cm², bet februārī – 1.06 miljoni cm² reklāmas. Šī gada februārī presē reģistrēti 6.4 tūkstoši reklāmas gadījumu, kas ir par 45 % mazāk nekā 2008.gada februārī, kad TNS Latvia reklāmu reģistrs tika papildināts ar 11.6 tūkstošiem preses reklāmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas osta februārī kravu apgrozījumu palielinājusi par 20,8 %

Dienas Bizness, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā februārī Liepājas ostā pārkrauts 498 912,16 tonnas kravu, kas ir par 13,4 % vairāk nekā šā gada janvārī un par 20,8% vairāk nekā 2014. gada februārī.

Šī gada februārī Liepājas ostā apkalpoti 117 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 2418 pasažieri, informē Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe.

Februārī no kravu veidiem lielākais kravu apjoms tradicionāli bija beramkravu segmentā - 352,7 tūkst. tonnu, kas veidoja 70,7 % no visām kravām. Lielākais īpatsvars bija labībai un labības produktiem – 264,4 tūkst. tonnu jeb 75%. Vēl beramkravu grupā stabila kravu plūsma ir celtniecības materiāliem (februārī – 47,5 tūkst. tonnas jeb 13,47%), bet šā gada februārī Liepājas ostā atgriezās cukura kravas – 28,3 tūkt. tonnu, kas veidoja 8% no visām beramkravām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IKT nozarē jau vairākus gadus plaši tiek attīstīta resursu koplietošana, kas ļauj izmantot augstākas kvalitātes un pieejamības infrastruktūru un pakalpojumus, neieguldot to izveidē savus līdzekļus. Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ir šādas koplietojamas infrastruktūras uzturētājs, uzņēmējiem piedāvā optiskā tīkla koplietošanu, eParaskta un e-Identitātes platformas, datu pārraides risinājumus, bet valsts iestādēm ir virkne efektīvu pakalpojumu ieskaitot, kiberdrošības risinājumus.

Par resursu koplietošanu, ikdienas darbu, kiberdrošību un iedzīvotāju izglītošanu Dienas Bizness saruna ar LVRTC valdes priekšsēdētāju Ģirtu Ozolu.

LVRTC ir viens no valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu kompetenču centriem, kā arī sniedz Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra (VESPC) pakalpojumus publiskā sektora spēlētājiem. Ko tas praktiski nozīmē, ko darāt un ko no tā iegūst uzņēmumi, sabiedrība?

Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra uzdevums ir nodrošināt valsts pārvaldes iestādēm tehnisko līdzekļu kopumu - nepieciešamo skaitļošanas, datu glabāšanas un elektronisko sakaru tīkla informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūru, lai nodrošinātu informācijas sistēmu darbību augstā konfidencialitātes, integritātes un pieejamības līmenī. Mēs nesniedzam pakalpojumu gala lietotājam. Starp mums un sabiedrību ir valsts pārvalde un tas, ko gala lietotājs, proti, sabiedrība pēc mūs paveiktā izjūt vai neizjūt, ir dažādu informācijas sistēmu darbības pieejamība vai nepieejamība. Proti, sistēmas vai nu darbojas stabili vai arī kaut kas nav īsti labi. Mūsu uzdevums ir panākt, lai tās sistēmas, kas ir mūsu pārziņā, ir pieejamas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārējās tirdzniecības apgrozījums par 12,6% lielāks

, 09.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2008.gada janvārī - februārī bijis par 12,6% jeb 214,4 milj. latu lielāks nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā, un tā vērtība sasniedza 1918,0 milj. latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati, kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2008.gada februārī sasniedza 1010,4 milj. latu, kas ir par 102,9 milj. latu jeb 11,3% vairāk nekā janvārī un par 147,7 milj. latu jeb 17,1% vairāk nekā pagājušā gada februārī.

2008.gada februārī salīdzinājumā ar janvāri, rēķinot faktiskajās cenās, visstraujāk pieauga farmācijas produktu eksports – par 86,7%, dzelzs un tērauda izstrādājumu – par 28,6%, zāģmateriālu – par 10,2%, bet būtiski samazinājās apaļkoku eksports – par 46,2%, dzelzs un neleģēta tērauda – par 13,1%, mēbeļu, ieskaitot matračus un gultas piederumus – par 6,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzkrājumu dēļ peļņu nenesošiem kredītiem Latvijas bankas šogad februārī strādājušas ar 7.7 miljonu latu zaudējumiem.

Par to liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā operatīvā informācija. Tomēr komisija norāda, ka 15 Latvijas bankas un viena ārvalsts bankas filiāle februārī ir strādājušas ar peļņu, kopā nopelnot 15.3 miljonus latu. FKTK dati liecina, ka šogad janvārī banku peļņa bija vēl 8.1 miljons latu. Savukārt pagājušā gada divos mēnešos bankas strādāja ar 51.4 miljonu latu peļņu.

Banku izveidotie uzkrājumi peļņu nenesošiem kredītiem šogad februārī ir palielinājušies par 10.5 % jeb 42 miljoniem latu, mēneša beigās sasniedzot 2.7 % no kredītportfeļa jeb 445 miljonus latu, kas ir par 0.3 procentu punktiem vairāk nekā janvāra beigās (2.4 %). Komisija norāda, ka uzkrājumu pieaugums peļņu nenesošiem kredītiem nav bijis tik straujš kā pagājušā gada nogalē, kad decembrī to īpatsvars kredītportfelī bija palielinājies par 0.9 procentu punktiem mēneša laikā.Bankām februārī 7.7 miljonu latu zaudējumi

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iedzīvotāju optimisma pieaugums beidzies

Žanete Hāka, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī, salīdzinot ar janvāri, sabiedrības kopējais noskaņojums ir pasliktinājies, pārtraucot iepriekšējiem trim mēnešiem raksturīgo optimisma pieauguma tendenci, liecina jaunākais DNB Latvijas barometra pētījums.

Kopējā noskaņojuma indekss noslīdējis no -19 janvārī līdz -23 februārī. Februārī sniegtais vērtējums joprojām ir kopumā mazāk kritisks nekā 2008., 2009., 2010. un 2011.gadā, taču nedaudz pesimistiskāks kā pērnā gada vidū novērotie.

Lūgti novērtēt situācijas attīstību Latvijā kopumā, 60% iedzīvotāji teikuši, ka situācija attīstās nepareizi (janvārī- 54%), un retāk – ka pareizi (janvārī - 26%, bet februārī – 22%).

Februārī, salīdzinot ar janvāri, kritiskāks kļuvis arī iedzīvotāju vērtējums pašreizējam Latvijas ekonomiskajam stāvoklim: biežāk 63% saka, ka tas ir slikts, salīdzinot ar 55% janvārī, un nedaudz retāk, kā labs – janvārī tādu bija 6%, bet februārī 4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LOSP plānotās aktivitātes nākamnedēļ

Elīna Circene, 27.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 30.janvāra – 12. februārim: 30.janvārī Virbu pagastā notiek informatīvā diena par lauksaimniecības aktualitātēm; 31.janvārī Talsos Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē pasākumu Nelauksaimnieciskajā uzņēmējdarbībā; 31.janvārī Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācija piedalīsies CIBE-COPA sanāksmē Briselē par Eiropas Parlamenta 17.janvāra lēmumiem un cukura reformas ieviešanas nosacījumiem; 31.janvārī Ogrē notiek Ogres rajona lauksaimnieku apvienības biedru kopsapulce; 31. janvārī Ventspils Lauksaimnieku konsultāciju birojā notiks ES mācības par kultūraugu audzēšanas tehnoloģijām videi draudzīgas saimniekošanas sistēmā; 1.februārī Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas pārstāvji piedalās EK Cukura Padomdevēju darba grupas sēdē Briselē par cukura tirgus bilanci un plānoto cukura sektorā 2006.gadā; 3.februārī Rīgā asociācija «Lauku ceļotājs» organizē Lauku tūrisma konferenci; 3.februārī Preiļos notiek Preiļu lauksaimnieku apvienības apvienotā valdes sēde; 3.februārī Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē pieredzes apmaiņas braucienu nelauksaimnieciskajiem uzņēmējiem pa Kurzemi; 4.februārī Bauskā notiek Bauskas Lauku biedrību apvienības "Deviņzare" gada pārskata sapulce; 6.februārī Limbažu pagastā informatīvā diena par lauksaimniecības aktualitātēm; 7.februārī Valkā notiek rajona lauksaimnieku apvienības sēde; 7.februārī Saldū notiek informatīvā diena par lauksaimniecības aktualitātēm; 9.februārī Valkā notiek rajona lauksaimnieku apvienības biedru kopsapulce; 9.februārī Talsos notiek Latvijas Lauku sieviešu apvienības Talsu nodaļas "ĪVES» kopsapulce; 10. februārī Talsos Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē informatīvo dienu par Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām; 10. februārī Limbažos notiek lekcija par sīkdzīvnieku audzēšanu; 10.februārī Rīgā notiek Lauku forums "Partnerība"; 10 februāris Salacgrīvā notiek informatīva diena par lauksaimniecības aktualitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baltais nams: nav šaubu, ka Sīrija izmantojusi ķīmiskos ieročus; uzbrukums varētu sākties jau ceturtdien

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka Sīrijas valdība izmantojusi ķīmiskos ieročus un ir jāsauc pie atbildības, atzinis ASV viceprezidents Džo Baidens.

«Neviens nešaubās par to, ka nevainīgi vīrieši, sievietes un bērni kļuvuši par ķīmisko ieroču izmantošanas upuriem Sīrijā. Nav ne mazāko šaubu, kurš ir atbildīgs par briesmīgo ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā: Sīrijas režīms,» sacījis Džo Baidena sacīto citē NBCNews.

Triecieni Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada valdības spēku militārajiem objektiem varētu sākties tuvāko dienu laikā, iespējams, jau ceturtdien, norādījušas Baltā Nama amatpersonas. Iespējams, pret Sīriju varētu tikt vērsti raķešu triecieni, kas ilgtu dažas dienas. Uzbrukumu mērķis gan nebūtu Bašara Al Asada režīma gāšana, bet gan lai piespiestu Sīriju pārtraukt ķīmisko ieroču izmantošanu. Raķešu triecieni pret Sīriju varētu tikt vērsti no ASV karaflotes kuģiem, kas atrodas Vidusjūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru