Pasaulē

Adobe pirmo reizi ceturksnī sasniedz miljarda dolāru apgrozījumu

Ritvars Bīders, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Datorprogrammu Photoshop, Acrobat un Flash izstrādātājs Adobe sava finanšu gada pēdējā ceturksnī, kas noslēdzās šogad 3. decembrī, strādājis ar 1,01 miljarda ASV dolāru lielu apgrozījumu, kas ir par 33% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā, ziņo Associated Press.

Šis bijis pirmais ceturksni Adobe vēsturē, kad kompānija spējusi apgrozīt vairāk nekā miljards dolāru.

Adobe peļņa finanšu gada pēdējā ceturksnī bija 269 miljoni ASV dolāru. Attiecīgajā laika periodā pirms gada Adobe strādāja ar 32 miljonu dolāru lieliem zaudējumiem.

Kopumā 2009./2010. finanšu gadā Adobe nopelnīja 775 miljonus ASV dolāru, kas ir par 388 miljoniem dolāru vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Hakeri uzlauž Adobe; trīs miljonu lietotāju dati «noplūduši»

Gunta Kursiša, 04.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Adobe drošības sistēmai uzbrukuši hakeri, iegūstot personīgo informāciju un datus par vairākiem miljoniem Adobe lietotāju, vēsta Cnet.

Hakeriem izdevies piekļūt gan datiem, kas saistīti ar Adobe produktiem un pakalpojumiem, gan Adobe lietotāju informācijai – klientu vārdus un uzvārdus, šifrētus maksājumu karšu numurus un to derīgu termiņus utt.

Hakeru rokās nokļuvuši 2,9 miljonu Adobe klientu dati.

Kibernoziedznieki ir piekļuvuši arī Adobe Acrobat, ColdFusion un ColdFusion Builder pirmkodam (source code).

Adobe norādījusi, ka drīzumā paziņos saviem klientiem, vai tos skāris hakeru uzbrukums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Adobe negrib nonākt zem Microsoft tupeles

Lelde Petrāne, 25.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Adobe Systems mērķis ir augt patstāvīgi, pēc baumām par Microsoft iespējamu interesi pārņemt programmatūras ražotāju Vācijas laikrakstam akcentējis Adobe vadītājs Šantanu Narajens (Shantanu Narayen), ziņo Reuters.

«Adobe izaugsmes izredzes ir tik lieliskas, ka mūsu vēlme ir izmantot šīs iespējas kā neatkarīgai kompānijai,» izdevums Financial Times Deutschland citējis Š. Narajena sacīto.

Šā gada 7.oktobrī strauji pieauga Adobe akciju cena, jo New York Times raksts izraisīja baumas, ka kompānija varētu kļūt par Microsoft pārņemšanas mērķobjektu.

New York Times vēstīja, ka Microsoft vadītājs Stīvs Balmers (Steve Ballmer) slepeni ticies ar Š. Narajenu Adobe Sanfrancisko birojā.

Š. Narajens Financial Times Deutschland stāstījis, ka Adobe bieži runā ar visām lielākajām IT kompānijām, lai nodrošinātu savu produktu noietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Adobe samazina 750 darbavietas; mobilie var palikt bez Flash Player

Gunta Kursiša, 09.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Programmatūras izstrādātājs Adobe Systems samazinās 750 darbavietas. Ir izskanējusi informācija, ka kompānija vairs neizstrādās Flash Player mobilajām ierīcēm, raksta BBC.

Darbavietu skaita samazināšana notiks kā Ziemeļamerikā, tā Eiropā, un kopumā tiks samazināti vairāk nekā 7% Adobe darbavietu. Turpmāk kompānija sparīgāk pievērsīsies digitālajiem medijiem un digitālajam mārketingam.

Tehnoloģiju portāls ZDNet norādījis, ka ir redzējis Adobe e-pastus tā partneriem, kuros minēts, ka Flash Player vairs netiks pielāgots mobilajām ierīcēm, un kompānija turpmāk fokusēsies uz alternatīvas HTML5 tehnoloģijas izstrādi un jauno pašu AIR produktu.

Adobe nekomentēja ziņas par Flash Player nākotni. Flash tiek izmantots, lai nodrošinātu filmu, spēļu un citu aplikāciju darbību, un tas darbojas Android ierīcēs, kā arī Blackberry Playbook planšetdatoros, bet Apple iPhone un iPad no tā ir atteikušies – bijušais Apple vadītājs Stīvs Džobss (Steve Jobs) nodēvējis Flash par neuzticamu, norādot uz ierīču drošības draudiem kā arī uz to, ka Flash samazina baterijas dzīves ilgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV programmatūras gigants Adobe 1.augustā atklājis jaunu, krāsainu biroju Londonā ar 150m skriešanas celiņu uz jumta.

Jaunais birojs aizņem 6., 7. un 13. stāvu kopumā 16 stāvus augstajā White Collar Factory biroju ēkā. Tajā apvienots gan atklātais plānojums jaunu ideju un neparedzētu sadarbību veicināšanai, gan arī atsevišķi nodalītas darba telpas. Ofisā ierīkota arī spēļu istaba, bibliotēka, tehnoloģiju kafejnīca, dušas telpas u.c.

Adobe radošais gars interjerā atspoguļojas krāsainos spoguļos, kas attaino Londonas panorāmu, imitējot Adobe Photoshop filtrus. Adobe Londonas birojā strādā 600 darbinieki.

Fotogrāfijas skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Adobe peļņa aug par 69%

Ritvars Bīders, 22.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Programmatūras izstrādātājs Adobe Systems sava finanšu gada trešajā ceturksnī, kas noslēdzās šogad 3. septembrī, nopelnījis 230,1 miljonu ASV dolāru, kas ir par 69% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad kompānija strādāja ar 136 miljonu dolāru peļņu, ziņo Associated Press.

Neskatoties uz iespaidīgo peļņas pieaugumu, kompānijas akcijas biržā samazinājušās par teju 16%, jo Adobe paziņoja, ka finanšu gada ceturtajā ceturksnī, kompānijas apgrozījums, visticamāk, būs zemāks nekā prognozējuši Volstrītas analītiķi.

Adobe finanšu gada trešajā ceturksnī strādāja ar 990,3 miljonu ASV dolāru lielu apgrozījumu. Tas ir par 42% lielāks nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada un par 13,5 miljoniem lielāks nekā prognozējuši eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bez responsīvā dizaina 2015. gadā – tas pats, kas 2000. gadā bez mājaslapas vispār

Ansis Līpenītis, Efumo, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē cilvēki lietos internetu vairāk no telefoniem un planšetēm nekā no datoriem. Tādēļ visiem uzņēmumiem būs jānodrošina adaptīvā vai responsīvā versija savai mājaslapai vai internetveikalam. Šajā rakstā apskatīsim, kas būtisks jāņem vērā, uzrunājot mobilā interneta auditoriju, ar ko atšķiras adaptīvā un responsīvā mājaslapas versija un kura piemērotāka katrā gadījumā. Raksts paredzēts biznesa, nevis IT auditorijai – uzņēmumu vadītājiem, mārketinga, pārdošanas un komunikācijas vadītājiem.

Lai arī lēnāk, prognozes ir piepildījušās

Pirms dažiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem Latvijā, kas prognozēja adaptīvās vai responsīvās mājaslapas drīzu neizbēgamu nepieciešamību. Jāatzīst, ka mobilā interneta attīstība Latvijā notika lēnāk, nekā mēs prognozējām, tomēr šogad – 2014. gadā – sasniegts būtisks pagrieziena punkts.

Interneta lietotāji Latvijā 2014. gada vasarā

(Datu avots: Gemius; vizualizācija: Efumo)

2014. gadā mobilā interneta (viedtelefoni un planšetes) lietotāju skaits sasniedzis gandrīz pusi Latvijas interneta lietotāju auditorijas (1. grafiks), un var prognozēt, ka 2015.–2016. gadā mobilā interneta lietotāju īpatsvars pārsniegs datoru interneta lietotāju īpatsvaru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tirdzniecībā nonācis planšetdators Xoom, ko ražojusi kompānija Motorola. Pēc ekspertu domām, Xoom līdz šim ir nopietnākais tirgus līdera Apple iPad konkurents, vēsta Bloomberg.

Xoom ienākšana tirgū arī iezīmē Google speciāli planšetdatoriem piemērotās operētājsistēmas Honeycomb debiju.

Pagaidām gan Xoom lielākais mīnuss ir tas, ka ierīce joprojām nav savietojama ar Adobe Systems izstrādāto Flash tehnoloģiju, kas varētu būt būtisks trumpis cīņā par vietu planšetdatoru tirgū, ņemot vērā, ka Apple savās ierīcēs šo samērā plaši izmantoto tehnoloģiju neizmanto un sola to nedarīt arī turpmāk.

Google, Adobe un Motorola gan sola, ka Flash tehnoloģija uz jauno Xoom būs pieejama šā gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krievu datiem dzelzs priekškars

Didzis Meļķis,
 Sanita Igaune, 27.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji uzņēmēju iebildumiem, Kremlis biznesam tomēr liek datus par saviem pilsoņiem glabāt Krievijā; Latvijā datu centru operatori aktīvi pievēršas eksporta tirgiem

Līdz ar jauno mācību gadu Krievijā spēkā stājas pērn pašā Vecajā gadā pieņemtie labojumi Likumā par personīgajiem datiem. Tie nosaka pienākumu datus par Krievijas pilsoņiem glabāt tikai Krievijas esošajos serveros. To apstrāde ārzemēs tiek pieļauta atsevišķos gadījumos, piemēram, kas attiecas uz likumsargu un valsts instanču darbību. Labojumi arī nosaka datus glabāt vismaz sešus mēnešus, un pēc Krievijas drošības dienestu prasības tos nodot to lietošanā. Tam turpmāk pietiks ar vienkāršu drošībnieku prasību, un tiesas lēmums nebūs nepieciešams. Saprotams, ka likuma nepildīšana draud ar naudas sodiem un nepaklausīgo servisu bloķēšanu Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības apjomam internetā ASV tā dēvētajā melnajā piektdienā, kas ir viena no lielākajām izpārdošanas dienām, bijis visu laiku otrais augstākais līmenis, amerikāņiem koronavīrusa pandēmijas dēļ izvēloties vairāk iepirkties tiešsaistē, liecina programmatūru izstrādes uzņēmuma "Adobe" apkopotie dati.

Patērētāji ASV, kuri pandēmijas dēļ ir spiesti vairāk uzturēties savos mājokļos, 27.novembrī iepirkumiem internetā iztērējuši deviņus miljardus dolāru (7,5 miljardus eiro), kas ir par 21,6% vairāk nekā pērn.

"Adobe" norāda, ka šo apjomu pārspējusi vien pērnā gada tirdzniecība tā dēvētajā kiberpirmdienā, kas seko "melnajai piektdienai" un kad galvenā uzmanība tiek vērsta uz pārdošanu internetā.

Apkopotie dati liecina, ka aptuveni 40% no pirkumiem internetā šogad veikti ar viedtelefonu palīdzību, un liela daļa patērētāju atbalstījuši mazos uzņēmumus, kuru tirdzniecības apjoms piektdien salīdzinājumā ar vidējo rādītāju oktobrī pieaudzis par 545%.

Analītiķi prognozē, ka interneta tirdzniecība šī gada "kiberpirmdienā" varētu sasniegt 10,8-12,7 miljardus dolāru, kas būs rekordaugsts līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Video, kurā redzams, kā sieviete gados ar rokassomiņu patriec bruņotus laupītājus, izskatās neticams, bet policija apgalvo, ka tā ir patiesība, ziņo CNN.

Īsā klipā redzams, kā sieviete sarkanā mētelī traucas pretī sešu vīriešu grupai, kas cenšas izsist juvelierizstrādājumu veikala logus Northemptonā, Anglijas centrālajā daļā.

Vārdā nenosauktā sieviete, kurai esot aptuveni 70 gadi, sāk cīņu ar vīriešiem, izmantojot savu rokassomiņu, pēcāk nolaižas veikala drošības aizsargi un zagļi metas bēgt.

«Viņa bija absolūti pārsteidzoša,» stāstījusi aculieciniece Sāra Džeina Brauna (Sarah-Jane Brown), kura laupīšanas mēģinājuma laikā atradusies veikalā.

«Mēs bijām pārbijušies, mēs aizslēdzām durvis, slēpāmies zem galda, mēs bijām patiešām nobijušies un mēs paskatījāmies ārā - Dievs viņu mīl - viņa skrēja pa ceļu, vicinot savu rokassomiņu,» stāstījusi aculieciniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbību uzsācis jauns finanšu nozares uzņēmums - neatkarīgs pensiju pārvaldītājs “Vairo”.

Lai novērstu problēmu, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājums atrodas nepiemērotā plānā, “Vairo” piedāvā vecumam atbilstošus adaptīvos plānus. Tie caur moderniem un ilgtspējīgiem indeksu fondiem veic ieguldījumus pasaules lielāko uzņēmumu akcijās un automātiski pielāgojas klienta vecumam.

Jau ziņots, ka šī gada 27. jūlijā Latvijas Banka reģistrēja IPAS “Vairo” (“Vairo”) valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā.

Pieredzējuši Latvijas finansisti un uzņēmēji dibinājuši “Vairo” ar misiju, kuras centrā ir ideja par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu vairošanu un sabiedrības labklājības sekmēšanu vecumdienās, piedāvājot ērtus rīkus un zināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā izplatās bīstamais CTB Locker datorvīruss, kas pēc inficēšanās šifrē datorā esošos failus, par atšifrēšanas atslēgu pieprasot izpirkuma maksu.

Vīruss CTB Locker izplatās ar mēstuļu jeb spama palīdzību. Mēstules tēmas var būt dažādas, parasti tas ir paziņojums par faksa saņemšanu ar pielikumā pievienotu zip failu. Atverot mēstules pielikumā esošo failu, iespējama datora inficēšanās ar CTB Locker vīrusu, kas šifrē visus datorā esošos failus.

Vīruss sašifrētos failus padara nelasāmus un to pilnīga atgūšana bez rezerves kopijām tehniski nav iespējama. Krāpnieku mērķis ir saņemt izpirkuma maksu par failu atbloķēšanu, taču CERT.LV neiesaka maksāt krāpniekiem, jo tas netieši veicina šādu krimināla rakstura aktivitāšu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlackBerry viedtālruņu ražotājs, Kanādas uzņēmums Research In Motion (RIM), ir paziņojis, ka uzsāks planšetdatoru BlackBerry PlayBook tirdzniecību jau aprīlī - tie būs pieejami par līdzīgu cenu, kāda ir Apple ražotajiem iPad, ziņo AFP.

BlackBerry PlayBook veikalu plauktos būs pieejams ASV un Kanādā jau sākot no 19. aprīļa. RIM piedāvās trīs PlayBook modeļus – versija ar 16GB kapacitāti maksās 499 ASV dolārus, ar 32GB 599 ASV dolārus un ar 64Gb 699 ASV dolārus. Šīs cenas ir tādas pašas, kā līdzīgiem iPad modeļiem. PlayBook planšetdatorus varēs lietot wi-fi tīkos. Jāpiemin, ka iPad piedāvā gan wi-fi, gan arī 3G versijas.

PlayBook būs septiņu collu pieskārienjūtīgs ekrāns, kas ir mazāks nekā Apple 9,7 collu ekrāns. PlayBook spēs atskaņot arī Adobe Flash failus, kas nav pieejama Apple ierīcē. Playbook svērs tikai 425 gramus, kas ir mazāk nekā Apple iPad 2, tas ir arī plānāks. BlackBerry planšetdators ir aprīkots ar divām kamerām, līdzīgi kā iPad 2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple konkurenti atsauc tūkstoti planšetdatoru

Jānis Rancāns, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Research In Motion Ltd (RIM) ir atsaukusi tūkstoti Playbook planšetdatoru, kuri tikuši piegādāti ar kļūdaini uzstādītu operētājsistēmu, vēsta Reuters.

Paziņojumā savā vietnē, kompānija RIM, kas izstrādā slavenos Blackberry, norāda, ka lielākā daļa atsaukto ierīču vēl nav nonākušas pie klientiem. Kompānija aktīvi strādā pie tā, lai nomainītu bojātos planšetdatorus.

Jau rakstīts, ka RIM cer konkurēt ar Apple iPad, savas ierīces padarot funkcijām bagātākas. PlayBook spēj atskaņot Adobe Flash failus, kas nav iespējams Apple ierīcēs. Tas sver tikai 425 gramus, kas ir mazāk nekā Apple iPad 2 un ir arī plānāks. BlackBerry planšetdators ir aprīkots ar divām kamerām, līdzīgi kā iPad 2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paziņoti septiņi grantu programmas Atspēriens konkursa uzvarētāji

Lelde Petrāne, 28.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien paziņoti septiņi Rīgas domes un Swedbank kopīgi rīkotās grantu programmas Atspēriens 2016.gada rudens konkursa uzvarētāji, kuriem piešķirts finansējums kopumā 81 342,20 eiro apmērā biznesa ideju īstenošanai un attīstībai.

Jaunākās grantu programmas Atspēriens atbalstītās uzņēmēju idejas un tām piešķirtā granta izlietojuma mērķi:

SIA Grafomap – personalizētu kartes plakātu dizaina izstrāde un pasūtīšana. Granta mērķis - mārketinga materiālu sagatavošana, preču zīmes reģistrēšana, grāmatvedības pakalpojumi, telpu īre;

SIA Focusd – TRACE – treniņu analīzes sistēma. Granta mērķis - speciālas programmatūras, licences un datora iegāde, grāmatvedības pakalpojumi, telpu īre;

Boont boards – veikborda, longborda, snovborda un ziemas slēpju ražošana. Granta mērķis - specifisku ražošanas iekārtu iegāde, grāmatvedības pakalpojumi, juridiskie pakalpojumi, telpu īre, interneta mājaslapas izveide, mārketinga izdevumi;

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Latvijas delegācija svinīgā ceremonijā Taimskvērā noslēgusi biržas NASDAQ tirdzniecības sesiju

Madara Fridrihsone, 24.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzot vizīti ASV, Latvijas premjers Valdis Dombrovskis piektdien Ņujorkā apmeklēja biržu NASDAQ, kur svinīgā ceremonijā noslēdza tirdzniecības sesiju. Ceremonijā kopā ar premjeru padalījās premjera biroja un Latvijas vēstniecības ASV darbinieki, kā arī Latvijas uzņēmēji un investori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Taupot līdzekļus, jaunie uzņēmēji priekšroku dod Google Apps, Quickbooks, Google Analytics, Dropbox un Paypal

Gunta Kursiša, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls Mashable.com ir izveidojis jaunradīto uzņēmumu «rīkkopu», kurā apkopoti 550 respondentu viedokļi par to, kuras programmatūras, palīgrīkus un interneta vietnes tie vislabprātāk izmanto savu uzņēmumu darbā. Tika aptaujāti pārstāvji ASV uzņēmumos, kas nesen uzsākuši savu darbību, pārsvarā darbojas tehnoloģiju un digitālo mediju industrijā un kuros darbinieku skaits nepārsniedz vienu simtu.

Pārsvarā bizness tiek uzsākts ar nelieliem budžeta līdzekļiem, un katra naudas zīme tiek taupīta. Plašais dažādu pieejamo programmatūru, palīgrīku klāsts ir padarījis to lietošanas izmaksas pieņemamas uzņēmējdarbību nesen uzsākušajiem, tomēr šobrīd ir parādījusies cita problēma – esam nonākuši līdz situācijai, kad izvēle ir teju vai pārāk liela, vēsta portāls Mashable.

Aptauja liecina, ka jaunie uzņēmēji un nesen darbību uzsākušo uzņēmumu darbinieki izvēlas gan «jaunās zvaigznes» (piemēram Dropbox), gan «veterānus», piemēram, Paypal un Salesforce.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju un izklaides uzņēmuma Lattelecom piedāvājumā nonācis ekskluzīvs, inovatīvs produkts, kas šobrīd Latvijā iegādājams tikai Lattelecom veikalos un lattelecomveikals.lv.

Tas ir pasaulē pirmais klēpjdators ar ekrānu skārienpaliktņa vietā Asus Zenbook Pro UX580.

Jaudīgais, ar jauno 8. paaudzes Intel Core i9 procesoru aprīkotais skaitļotājs no līdzīgajiem atšķiras ar to, ka tam skārienpaliktņa vietā ir 5,5 collu Full HD izšķirtspējas displejs. Ar ScreenPad palīdzību var vieglāk un ātrāk dot komandas datoram, pieskaroties pie vajadzīgās ikonas. Inteliģentais paliktnis apgūst lietotāja paradumus un ar laiku pats piedāvā iespējamos risinājumus, tādējādi paātrinot strādāšanu un pat ļaujot veikt vairākus uzdevumus vienlaikus. Turklāt lietotājs pats var izveidot savus īsceļus, kā arī izmantot ScreenPad kā papildu ekrānu galvenajam, 15 collu NanoEdge 4K UHD displejam. Lai strādāšana būtu vēl produktīvāka, tas atpazīst Asus Pen irbuļa pieskārienus, tādēļ ar to ekrānā var veikt pierakstus, labot skices, komentēt maketus un darīt citas daudzu nozaru profesionāļu darbu atvieglojošas lietas. Tikai 18,9 milimetrus biezais un 1,88 kilogramus smagais metāla ZenBook Pro UX580 ir ne vien elegants, bet arī paredzēts vissarežģītāko uzdevumu veikšanai, arī grafisku, jo tajā ievietota spēcīga NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4 gigabaitu videokarte, sešu kodolu procesors ar 2,9 GHz takts frekvenci, 16 GB operatīvā atmiņa un 512 GB SSD disks. Līdz ar to tas viegli tiek galā ar tādām komplicētām programmām kā Adobe, 3D Max, AutoCad, Cinema 4D, Serato un tamlīdzīgām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Datorprogrammu pirātus noķer Latgalītē

Elīna Pankovska, 12.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diskos ierakstītas datorprogrammas 300 tūkst. Ls vērtībā – tik liels «ķēriens» tirdzniecības vietā datorpirātisma apkarotājiem negadās bieži. Microsoft, Adobe un citas programmas, kuru cena veikalā var sasniegt vairākus simtus latu, tirgū Latgalīte bija nopērkamas par pieciem līdz desmit latiem.

Valts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki veikuši Latgalītē kontrolpirkumu, kura rezultātā aizturēja divus nelegālo programmu tirgotājus, raksta Diena.

Aptuveni divus tūkstošus disku viņi bija «saražojuši» mājas apstākļos. Lieta patlaban nosūtīta kriminālvajāšanai. Papildus pēdējo gadu redzamākajām datorpirātismu apkarotāju aktivitātēm notikuši arī vairāki reidi pie tirgotājiem. Neoficiāla informācija liecina, ka daži no viņiem pieķerti nelegālas datorprogrammatūras tirdzniecībā kopā ar datortehniku.

DB jau rakstīja, ka šā gada pirmajā pusgadā ierosinātas 25 krimināllietas par nelicencētu programmu lietošanu uzņēmumos. Kopumā šajā laika periodā Valsts policija sadarbībā ar starptautisko programmatūras industrijas asociāciju Business Software Alliance (BSA) veikusi 150 datorprogrammu legalitātes pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Mana pieredze: Viens no sešiem pasaulē

Anda Asere, 18.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

E-apmācību kompānijai FasterCourse ir vairāk nekā 1600 sagatavju trijos populārākajos e-apmācību vadības rīkos; nākotnē uzņēmums plāno vairāk fokusēties uz gatavu produktu piedāvāšanu tirgū.

Liela daļa uzņēmumu, kad vien tas ir iespējams, mēģina izmantot apmācības tiešsaistē, kur darbinieki kaut ko apgūst datorā, planšetdatorā vai telefonā. «Liela darbinieku skaita gadījumā tas noteikti atmaksājas,» uzskata Kārlis Sproģis, SIA FasterCourse īpašnieks. Sākotnēji uzņēmumi e-apmācības programmēja no nulles. Ar laiku parādījās dažādi rīki, kas ļauj to darīt bez atsevišķa programmētāja, turklāt tos var savienot ar uzņēmuma mācību vadības sistēmu, kur ir redzams, vai konkrētais darbinieks šo materiālu ir apskatījis, cik ilgi, vai ir izpildījis uzdevumus, kādi ir bijuši rezultāti. Pieejamas arī dažādas veidnes, kas ir kombinējamas, un tieši ar to nodarbojas FasterCourse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Piecos gados projekti 18 valstīs

Anda Asere, 20.01.2020

Animācijas studijas "Panic" vadītāja Rita Šteimane un

dibinātājs Gints Gūtmanis.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Animācijas studija "Panic" dibināta ar globāla uzņēmuma domāšanas veidu un pārliecību, ka tā ir pasaules līmenī.

Jau pirmajā gadā tā izstrādāja mūzikas klipa animāciju Honkongas uzņēmumam un uzsāka pirmās sadarbības ar ārvalstu aģentūrām. Katru gadu sadarbība tika stiprināta un paplašināts kontaktu loks.

"Panic" galvenais eksporta tirgus ir ASV, pārklājot vairākus štatus un pilsētas: Ņujorku, Čikāgu, Portlandu, Sanfrancisko, Losandželosu, Vašingtonu un Hjūstonu.

"Mēs esam apzināti strādājuši, lai veicinātu sadarbību ārvalstīs. Daļa veiksmes ir jebkurā veiksmīgā biznesā, taču mums tas ir bijis arī smags darbs, neatlaidība sadarbības partneru meklējumos, nozīmīgi komandējumi un investēšana komunikācijā, veidojot spēcīgu un uz izaugsmi vērstu komandu. Pats galvenais - nevienā brīdī neļaujam klientam vilties un nožēlot izvēli. Esmu pārliecināta, ka tas ir pats svarīgākais ilgtermiņa panākumu veicināšanai," tā Rita Šteimane, animācijas studijas "Panic" vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ierosinātas 13 krimināllietas pret datorprogrammu pirātiem

Elīna Pankovska, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada vasaras trijos mēnešos uzņēmumos veikti 57 reidi, lai pārbaudītu datorprogrammu legalitāti. Pārkāpumi konstatēti gandrīz katrā ceturtajā uzņēmumā. Pārbaužu rezultātā ierosinātas 13 krimināllietas par nelicencētu datorprogrammu lietošanu.

«Daļa komersantu joprojām cenšas taupīt, savā darbā izmantojot pirātiskās datorprogrammas, tomēr neatkarīgi no datorprogrammu vērtības un pārkāpumu izdarīšanas motīviem tiek pārkāptas autortiesības, un par to draud kriminālatbildība. Turklāt datorprogrammu autortiesību īpašniekiem nākas maksāt kompensācijas par zagto datorprogrammu izmantošanu,» norāda starptautiskās programmatūras industrijas asociācijas Business Software Alliance (BSA) pilnvarotais pārstāvis Latvijā Jānis Bordāns.

Krimināllietas ierosinātas pret tādiem uzņēmumiem kā ELPA 2, Sensi Grow, Alt and Ko, Bāzes Baltijas, Divi Simti divi, Coldtrans Serviss, Attach, S-Print, Kuma CR, Munks Print partneri un Graftik.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Accenture rudenī plāno apmācīt 220 cilvēku

Db.lv, 08.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā pieprasījumu un cilvēku interesi par karjeru IT nozarē, informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums Accenture šogad rudenī organizē papildus mācību kursus - Baltijā uzņēmums plāno apmācīt apmēram 220 cilvēku karjeras sākšanai IT nozarē.

Vasarā Accenture turpināja izaugsmi, šobrīd uzņēmuma darbinieku skaits Baltijā sasniedz 2000.

“Pandēmijas ietvaros aptveni katrs piektais Latvijas iedzīvotājs ir apsvēris karjeras vai esošās profesijas maiņu, atklāj uzņēmuma uzdevumā šogad veiktais SKDS pētījums. Vērtējot saņemtos pieteikumus vasaras mācībām, redzējām, ka aizvien vairāk cilvēku un studentu no citām nozarēm apsver profesijas maiņu. Liela daļa cilvēku izvērtē karjeras iespējas tieši IT nozarē, jo jomas izaugsme turpinās un digitalizācijas risinājumi ir nepieciešami visās tautsaimniecības nozarēs. Uzņēmuma pieredze liecina, ka speciālists tūrisma jomā var apgūt Scala programmēšanu, jurists var kļūt par DevOps speciālistu, mūziķis iemācīties Android lietotņu izstrādi, bet žurnālists – programmēšanu. Tāpēc šajā rudenī esam pieņēmuši lēmumu izsludināt papildus mācību kursus,” skaidro Accenture vadītājs Baltijā Maksims Jegorovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pētījums: «Vidējais datorpirāts» ir 18-34 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Ķīnā un lieto datoru darbā

Nozare.lv, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības valstu «vidējais datorpirāts» ir 18-34 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Ķīnā, strādā uzņēmumā ar mazāk nekā 100 darbiniekiem un lieto datoru savā darbā, liecina starptautiskās izpētes organizācijas Ipsos pēc starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas pasūtījuma veiktā aptauja Business Software Alliance (BSA).

Turklāt «vidējais pirāts» izsaka mērenu līdz stingru atbalstu intelektuālā īpašuma principiem kopumā. Piemēram, viņš ir pārliecināts, ka radošajiem cilvēkiem, kas rada jaunus autortiesību produktus, būtu jāsaņem par to atbilstoša atlīdzība, jo tas viņus rosinās radīt vairāk inovāciju un kopumā dos pozitīvu ieguldījumu sabiedrības attīstībā, tehnoloģiju progresā un ekonomikas izaugsmē. Viņš teorētiski priekšroku dod legālai programmatūrai kā drošākai un uzticamākai, taču praktiskajā izvēlē nereti kļūst par pirātu. Tas tiek skaidrots ar izpratnes trūkumu par autora tiesībām, kā arī uzskatu, ka pirātisms ir vispārpieņemta parādība un sabiedrībā atzīta prakse un nav nekāda lielā riska tikt pieķertam.

Komentāri

Pievienot komentāru