Citas ziņas

Aicina sadarboties ar Moldovu

, 05.12.2006

Jaunākais izdevums

Pirmdien notikušā Moldovas biznesa foruma "Moldova piedāvā!" dalībnieki atzina, ka pastāv liels neizmantots divpusējo ekonomisko attiecību potenciāls, kura aktivizēšanā nākotnē aktīvi plāno iesaistīties Moldovas vēstniecība Latvijā, Db.lv informēja projekta konsultante Elīna Irbe.

"2006.gads iezīmējās ar daudziem nozīmīgiem politiskiem notikumiem Moldovas un Latvijas attiecībās - LR prezidentes, Ministru prezidenta un ārlietu ministra vizīte Moldovā. Cerams, ka politisko aprindu paraugam sekos arī biznesa aprindas. Mēs no savas puses esam gatavi palīdzēt kvalitatīviem Moldovas produktiem ienākt Latvijas tirgū, kā arī sekmēt Latvijas uzņēmēju iekļūšanu Moldovas tirgū," uzrunā foruma dalībniekiem atzīmēja Moldovas vēstnieks Latvijā Eduards Meļņiks.

Sanākušos uzņēmējus sveica ekonomikas ministrs Jurijs Strods uzsverot nepieciešamību tālākai ekonomiskai sadarbībai un apliecinot gatavību jau tuvākajā laikā tikties ar vēstniecības pārstāvjiem, lai pārrunātu tālākās sadarbības soļus.

"Ekonomiskā situācija Moldovā uzlabojas un esam veikuši daudzus pasākumus, lai veicinātu ārvalstu investīcijas Moldovā. Mūsu uzņēmumu ienākumu nodoklis tāpat kā Latvijā ir 15%, kas ir viens no zemākajiem Eiropā. Informāciju tehnoloģiju uzņēmumi pirmos piecus darbības gadus ir atbrīvoti no ienākumu nodokļu nomaksas. Esam PTO dalībnieki, atrodamies izdevīgā ģeogrāfiskā pozīcijā Dienvid-austrum Eiropā, mūsu darbaspēks ir augsti kvalificēts un salīdzinoši lēts, attīstīta lauksaimniecība, jo īpaši vīna nozare un tekstilrūpniecība. Mēs esam gatavi sadarboties!" uzsvēra Moldovas Republikas Ekonomikas un tirdzniecības ministra vietnieks Viorels Meļņiks.

Pasākumu organizēja Moldovas Republikas vēstniecība Latvijā, Moldovas Republikas Ekonomikas un tirdzniecības ministrija un Moldovas Investīciju un eksporta veicināšanas organizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Moldovā jāapskata baznīcas un jānobauda vietējais vīns

Iesaka Inese Andersone, GatewayBaltic direktore; Sagatavojusi Linda Zalāne, 12.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim par Moldovu es neko daudz nezināju un šo valsti nebūtu izvēlējusies kā ceļojuma galamērķi, bet kopš augusta esmu mērojusi ceļu uz Moldovu jau četras reizes, jo manis vadītais GatewayBaltic ir ieguvis tiesības izstrādāt šīs valsts eksporta stratēģiju

Projekta pasūtītājs ir Pasaules Banka, bet īstenotājs – Moldovas investīciju un eksporta aģentūra. Visbiežāk komandējumos darbu apvienoju ar ceļošanu, līdz ar to esmu arī kaut nedaudz iepazinusi Moldovu, kas rietumniekiem varētu šķist pat eksotiska valsts. Moldovā ir lieki meklēt debesskrāpjus vai spa viesnīcas, labāk nodoties vīna darītavu, grezno baznīcu un autentisko ciematu apskatei.

Kad tur braukt?

Moldovā visos gadalaikos ir siltāk nekā Latvijā. Tā atrodas tajos pašos platuma grādos kā Austrija un Francija. Pašā vasaras vidū tur ir ļoti karsts – virs 30 grādiem. Ieteiktu no šī perioda izvairīties, jo Moldovā infrastruktūra nav ideāla – sabiedriskais transports ir novecojis un tajā ir ļoti karsti, ne visās sabiedriskās iestādēs ir gaisa kondicionieris. Savukārt septembrī un oktobrī Moldovā vēl ir patīkami silts, ārpus pilsētām ir iespēja baudīt skaistus dabas skatus – koki iekrāsojušies dzeltenā un sarkanā krāsā, acis priecē kalni un ielejas. Rudeņos ir arī iespējams piedalīties vīna novākšanā un svinēt šim dzērienam par godu rīkotus svētkus. Cik man zināms, ziemas Moldovā neesot tik aukstas un bargas, kā pierasts Latvijā, lai gan arī tur mēdzot īslaicīgi iestāties aukstums un zemi klāj sniegs. Šo gadalaiku Moldovā vēl neesmu pieredzējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments paudis atzinību Eiropas transporta un tūrisma operatoriem par palīdzību bēgļiem, pieprasījis Krievijai atdot nozagtās lidmašīnas un aicinājis pastiprināt sankcijas pret Krieviju.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā par ietekmi, ko nelikumīgais Krievijas karš pret Ukrainu atstāj uz ES transporta un tūrisma nozari, Eiropas Parlaments pauž pateicību Eiropas operatoriem, kas Ukrainas iedzīvotājiem piedāvā bezmaksas pārvadājumus ar vilcienu, autobusu, kuģi un lidmašīnu, Transports ir ES stratēģisks līdzeklis, lai Ukrainai un tās tautai apliecinātu solidaritāti un sniegtu atbalstu, viņi norāda.

EP deputāti uzsver, ka konflikta turpināšanās Ukrainā ietekmē ES transporta nozari, jo īpaši degvielas cenu pieauguma un loģistikas un piegādes ķēžu pārrāvumu dēļ. Viņi pauž, ka būtu jāatbalsta ES pārvadātāji, kam ir saikne ar Krievijas tirgu, palīdzot tiem savas pārvadājumu darbības pārorientēt prom no Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Intervija: Jānovāc bremzes no dialoga ar austrumiem

Didzis Meļķis, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieeja Austrumu partnerības valstīm bijusi kļūdaina; turpmāk tai ir jābūt individuālai

Tā DB intervijā norāda Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs, atzīmējot, ka veiksmīgs sociālais dialogs ir Latvijas veiksmes stāsts un kompetence, ko nodot tālāk Austrumu partnerības (AP) kolēģiem. LDDK ir viena no šodien Rīgā notiekošā AP Biznesa foruma rīkotājām.

Kādas ir Latvijas kompetences attiecībās ar Austrumu partnerības (AP) valstīm un kā tās tiek novērtētas Eiropā? Krievijas eksperts, profesors Peka Sutela no Somijas nesen sacīja, ka pēdējos pārdesmit gados Eiropas un ASV kompetence par Krieviju ir strauji zudusi, jo tā netika novērtēta. Vai līdzīgi nav arī ar vismaz daļu no AP valstīm?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm realizācija februārī par 3% mazāka nekā pirms gada

Žanete Hāka, 15.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm provizoriskie konsolidētie 2017. gada februāra rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 8 miljonus eiro, kas ir par 3% mazāk nekā šajā periodā pērn.

Lielākais realizācijas pieaugums vērojams Gruzijā, kur tā palielinājusies par 35% un Krievijā, kur tā palielinājusies par 23%, savukārt lielākais realizācijas samazinājums vērojams Ukrainā, kur tā samazinājās par 33% un Lietuvā, kur tā samazinājās par 30%. 2017.gada februārī veiktas būtiskas piegādes arī uz Bulgāriju, Moldovu un Vāciju. Lielākie noieta tirgi bija Krievija, Latvija, Ukraina un Baltkrievija.

AS Olainfarm piederošā aptieku tīkla SIA Latvijas aptieka realizācija 2017. gada februārī veidoja 1,68 miljonus eiro, kas ir par 3% mazāk kā pērn. Šajā laikā darbojās 68 aptiekas. SIA Silvanols apgrozījums 2017. gada februārī bija 0,57 miljoni eiro, kas ir par 21% vairāk nekā šajā periodā pērn. SIA Silvanols 2017. gada februārī realizēja produktus sešās Eiropas valstīs, ar AS Olainfarm palīdzību arī Baltkrievijā. SIA Tonus Elast realizācija šajā laika posmā sasniedza 0.77 miljonus eiro un tā tika veikta 17 valstīs trīs kontinentos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru prezidents ar Somijas premjerministru pārrunāja ciešāku sadarbību ES un Baltijas jūras reģionā

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 4.septembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Somijas Republikas premjerministru Matti Vanhanenu (Matti Vanhanen), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Aigars Kalvītis un Matti Vanhanens pauda gandarījumu par ļoti labajām Latvijas un Somijas ekonomiskajām un politiskajām attiecībām. Somijas premjers uzsvēra ciešo sadarbību Eiropas Savienībā (ES), kur abām valstīm daudzos jautājumos ir līdzīga nostāja, un reģionālo sadarbību Baltijas jūras valstu padomē, kurā šogad Latvija ir prezidējošā valsts, un aicināja kopā ar Eiropas Komisiju izstrādāt Baltijas jūras reģiona stratēģiju ES, kas veicinātu reģiona straujo ekonomisko attīstību un paaugstinātu tā konkurētspēju.

Premjerministri pārrunāja aktuālos ES jautājumus: Reformu līgumu, ES paplašināšanos un Jauno kaimiņu politiku. Aigars Kalvītis izteica cerību, ka oktobrī paredzētajā neformālajā Eiropadomes sēdē izdosies vienoties par Reformu līgumu. Latvijas un Somijas premjerministri uzsvēra, ka abas valstis ir ratificējušas ES Konstitūcijas izveides līgumu un arī Reformu līguma ratifikācija varētu noritēt veiksmīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LPS priekšsēdi atkārtoti ievēl Jaunsleini

LETA, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi šodien Aucē notikušajā LPS 24.kongresā atkārtoti tika ievēlēts Andris Jaunsleinis, kurš šo organizāciju vada jau 20 gadus.

Jaunsleinis bija vienīgais kandidāts uz LPS priekšsēža amatu.

Kongresa delegātiem tika izsniegti 170 vēlēšanu biļeteni, no kuriem balsošanas urnā tika iemesti 167 biļeteni, kuri visi tika atzīti par derīgiem. Par Jaunsleiņa kandidatūru nobalsoja 164 kongresa delegāti.

Uzrunājot kongresa delegātus, Jaunsleinis pateicās par milzīgo uzticību un apsolīja to godprātīgi izmantot LPS kopīgo problēmu risināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pēc Deglava tilta slēgšanas, Rīgas satiksme mudina izmantot sabiedrisko transportu

Lelde Petrāne, 25.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā to, ka šodien no plkst. 5.00 Valsts policija ir slēgusi A. Deglava pārvadu, «Rīgas satiksme» aicina autovadītājus atturēties no iebraukšanas pilsētas centrālajā daļā ar saviem transportlīdzekļiem un aktīvi izmantot sabiedrisko transportu. «Rīgas satiksme» aicina izmantot iespēju atstāt savus spēkratus autobusu, trolejbusu un tramvaju galapunktu tuvumā.

«Rīgas satiksme» aicina izmantot iespēju atstāt savus transportlīdzekļus lielveikalu autostāvvietās pie pilsētas robežām, kur šāda iespēja tiek piedāvāta un atbilst šo uzņēmumu politikai, t. i., netiek prasīta maksa par ilgstošāku stāvēšanu, ja no šīm vietām ir iespēja pārsēsties uz Rīgas sabiedrisko transportu. «Rīgas satiksme» arī aicina izmantot AS «Pasažieru vilciens» piedāvātos pakalpojums, lai nokļūtu pilsētas centrā. Vienlaikus «Rīgas satiksme» aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un atgādina, ka apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanas gadījumā personai var piemērot administratīvo sodu, bet, pārkāpjot privāto autostāvvietu noteikumus, – to operatoru noteiktos līgumsodus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KMM Metāls sāk karu pret SEB banku

Ieva Mārtiņa, Māris Ķirsons, Db, 07.01.2009

SIA KMM Metāls valdes priekšsēdētājs Māris Dzenītis ir sašutis, ka «banka apzināti ir gatava ciest zaudējumus un iznīcināt strādājošu uzņēmumu,» un aicina valdību nākt talkā, nepieļaujot šādu bankas rīcību.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KMM Metāls pēc SEB bankas atteikuma pagarināt eksporta faktoringa finansēšanu, pēc prasības apturēt 0.8 milj. eiro kredītlīniju aicina apvienoties cīņai pret banku rīcību.

«Tas ir nepatīkams pārsteigums, it īpaši tāpēc, ka ar SEB banku 5 gadus esam veiksmīgi strādājuši un līdz šim neesam kavējuši bankas noteiktos maksājumus,» skaidro bronzas pusfabrikātu un izstrādājumu ražotāja SIA KMM Metāls līdzīpašnieks un Jūrmalas Uzņēmēju biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Dzenītis. Viņš atzīst, ka bijis liels trieciens uzņēmumam tad, kad 2008. g. bija atlikušas tikai 6 darba dienas, bet SEB pieprasīja atmaksāt kredītlīniju līdz gada nogalei, kaut arī bijusi mutiska vienošanās, ka termiņš tiks pagarināts.

Banka pārsteidz

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests apturējis SIA Internet, kas administrē Latvijā populārāko sludinājumu vietni ss.lv, saimniecisko darbību, informē VID.

Papildināta visa ziņa!

Patlaban ss.lv vēl darbojas, jo pēc lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pašu domēnu slēdz piecu dienu laikā.

Situācijā, kad ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, VID aicina patērētājus neveikt maksājumus par sludinājumu ievietošanu.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem.

Kārliņa-Ādmine norādīja, ka VID, analizējot ar e-komerciju saistītos riskus, konstatēja, ka, izmantojot šo interneta vietni, notiek ne tikai legāla uzņēmējdarbība, bet ir daļa cilvēku, kas nereģistrē savu saimniecisko darbību un nodarbojas ar auto tirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši.com apkopotās Jāņu svinību vietas pasaulē

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģija

Grez-Doiceau

Jāņu svinēšana Grez-Doiceau

23.jūnijā no 20:00 uz kopīgu Jāņu svinēšanu pļavā pie Grez-Doiceau visus aicina Latviešu biedrība Beļģijā ar LR pastāvīgās pārstāvniecības NATO atbalstu un Latvijas Kultūras koledžas līdzdalību.

20:00-21:00 Līgotāju sagaidīšana, vainagu vīšana, siera un medalus darīšana, Līgo tērpu skate, rotaļas bērniem.

21:00-22:30 Jāņu tēva un mātes godināšana, vakarēšana, sadziedāšanās un apdziedāšanās.

22:30-2:30 Jāņuguns aizdegšana, dejas un rotaļas pie ugunskura.

2:30-3:30 teatralizēta spēle un papardes zieda meklēšana.

3:30-4:00 saullēkta sagaidīšana

Vakarēšanas laikā būs Latvijas alus un uzkodas, beļģu sieru galds (par atsevišķu samaksu: 6 EUR) un pašu cienasts (pēc ieskatiem).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nenodarītu ļaunumu savai un tuvinieku veselībai, Veselības ministrija (VM) svētku laikā aicina iedzīvotājus izvairīties no pārmērīgas alkohola lietošanas. Tā vietā ministrija iesaka lietot kvasu, minerālūdeni, zāļu tējas, svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas.

Tāpat VM aicina izvēlēties drošus eglīšu rotājumus savam mājoklim un novietot tos pietiekamā attālumā no atklātas liesmas. Svecītes novietojiet drošā attālumā no degošiem rotājumiem, aizkariem utml. Raugieties, lai svecītēm nevarētu piekļūt bērni vai mājdzīvnieki un vienmēr nodzēsiet svecītes pirms gulētiešanas vai atstājot māju, norāda VM.

Savukārt pie svētku galda īpašu uzmanību ir jāvelta bērniem, lai viņi nevarētu applaucēties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, atzīmē VM.

Turklāt nepieļaujiet, ka pašu pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā, un uzglabājiet tos ledusskapī nelielos traukos. Pārtikas produkti, kuru lietošanai un uzglabāšanai būtu jāpievērš īpaša uzmanība ir piena, gaļas un zivju produkti, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti produkti vai pusfabrikāti. Pārtiku ir jāuzglabā ledusskapī vai aukstuma kastēs, pagrabos, lai tā nebojātos. Neiegādājieties un nelietojiet pārtikas produktus, kam ir slikta smarža, garša un kam ir beidzies derīguma termiņš, atgādina VM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas, uzskata uzņēmējs un bijušais politiķis Ainārs Šlesers.

Kad raidījums Nekā personīga jums uzdeva jautājumu par stāvēšanu aiz KPV LV, vai jūs tiešām līdz galam atbildējāt uz šo jautājumu?

Pēdējā laikā ir izskanējušas dažādas baumas par to, vai es esmu stāvējis aiz kādas partijas, vai esmu stāvējis aiz premjera amata kandidāta Alda Gobzema. Jāsaka, ka es esmu ilgstoši bijis politikā. No 1998. līdz 2011.gadam es biju aktīvajā politikā. Esmu piedalījies gan vēlēšanu kampaņās, gan dažādu valdību veidošanā. Kopš 2011. gada neesmu aktīvajā politikā, bet mani kā Latvijas pilsoni, kurš dzīvo un strādā Latvijā, kuram ir ģimene un pieci bērni, interesē, kas notiks ar mūsu valsti nākotnē. Tāpēc es vēlos skaidri pateikt, ka Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas. Vēlētāji grib, lai Latvijā sākas attīstība. Lai beidzas stagnācija. Un tā dzirksts, kas ir redzama Gobzema acīs un jūtama visā viņa darbībā, ir tā, kas nepieciešama Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Gateway & Partners paplašinās Moldovā un Gruzijā

Anda Asere, 30.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus izpētes un eksporta konsultāciju uzņēmuma Gateway & Partners nākamais franšīzes birojs vēl šogad tiks atvērts Rumānijā; turpmāk katru gadu iecerēts atvēt trīs līdz piecus franšīzes birojus

«Apgūstot Baltijas tirgu un tam kļūstot par mājas tirgu, arvien lielāka uzmanība tika pievērsta tālākiem eksporta tirgiem. Mūsu pamata uzņēmējdarbība ir konsultāciju pakalpojumi, kuros ļoti svarīgi ir klātienes pārdošanas elementi, kas klasiskus pārdošanas rīkus ar vairumtirgotāja atrašanu un darbu pa tiešo no mājas biroja ar klientu padara pārāk dārgu un neprognozējamu. Paliek divas iespējas – ieguldīt un veidot pašiem savu biroju, apmācot darbiniekus un cerot uz viņu godaprātu darbu izpildē un jebkādiem rezultātiem pēc pusgada vai gada, vai arī sadarboties vietējiem uzņēmējiem, kuriem piedāvāt pārdošanai sagatavotu biznesa modeli un produktus,» saka Mārtiņš Tiknuss, Gateway & Partners vadošais partneris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija un Moldova - neizmantots ekonomiskais potenciāls

Inese Bleidele, 06.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā notikušā biznesa foruma Moldova piedāvā! ietvaros dalībnieki atzina, ka pastāv liels neizmantots divpusējo ekonomisko attiecību potenciāls, kura aktivizēšanā nākotnē iesaistīsies Moldovas vēstniecība Latvijā.

Sanākušos uzņēmējus uzrunāja Latvijas Republikas Ekonomikas ministrs Jurijs Strods, kurš uzsvēra nepieciešamību tālākai ekonomiskai sadarbībai. Ministrs apliecināja gatavību jau tuvākajā laikā tikties ar vēstniecības pārstāvjiem, lai pārrunātu turpmākās sadarbības soļus. Sadarbība ar Moldovu ir izvirzīta par vienu no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritātēm tuvākajiem gadiem. Vienlaikus ir vērojama arī Latvijas uzņēmēju interese par sadarbību ar Moldovas uzņēmējiem, par ko liecina vairāk nekā 40 Latvijas uzņēmēju dalība LR valsts prezidentes Valsts vizītē Moldovas Republikā š.g. aprīļa sākumā. Šis forums ir viens no soļiem tālākai biznesa attiecību stiprināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āfrikas cūku mēra tālāka izplatīšanās Krievijā un Ukrainā apdraud Eiropas Savienību (ES), tostarp arī Latviju, brīdinājusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) un kaimiņvalsts Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības federālais dienests (Rosseļhoznadzor). PVD norāda, ka slimības izplatīšanos uztver nopietni un noteicis vairākus drošības pasākumus.

«Saslimšanu skaita pieaugums meža dzīvnieku vidū var novest pie slimības izplatības areāla palielināšanās, apdraudot Ukrainas, Baltkrievijas un ES valstis. Eiropas Savienībā vīruss var nokļūt divos ceļos – caur ziemeļiem un caur dienvidiem,» atsaucoties uz Rosseļhoznadzor paziņojumu, vēsta Interfax.

Savukārt FAO norāda, ka Āfrikas cūku mēra izplatība Ukrainā apdraud Kazahstānu, Moldovu un Latviju, kur ir liels daudzums cūku, bet biodrošības standarti nereti ir visai zemi, vēsta AFP. ANO aicina valsts un vietējā līmeņa varasiestādes pastiprināt profilakses pasākumus un sagatavoties gadījumam, ja slimība uzliesmos arī citur.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moldova vilina Latvijas uzņēmējus

, 04.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moldovas Republikas vēstniecība Latvijā, Moldovas Republikas Ekonomikas un tirdzniecības ministrija un Moldovas Investīciju un eksporta veicināšanas organizācija aicina Latvijas uzņēmējus piedalīties biznesa forumā Moldova piedāvā!, biznesa portālu Db.lv informēja foruma organizētāju pārstāve Elīna Irbe.

4. decembrī MONIKA Centrum Hotels (Elizabetes iela 21) notiks biznesa forums, kuru rīko Moldovas Republikas valsts un biznesa sektora pārstāvji. Forums tiek organizēts, lai veicinātu uzņēmēju sadarbību un nostiprinātu Moldovas un Latvijas institucionālās attiecības. Foruma sākums plkst. 14:00.

Forumā piedalīsies Moldovas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Eduards Meļņiks un Latvijas Republikas Ekonomikas ministrs Juris Strods.

Sadarbība ar Moldovu ir izvirzīta par vienu no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritātēm tuvākajiem gadiem. Vienlaikus ir vērojama arī Latvijas uzņēmēju interese par sadarbību ar Moldovas uzņēmējiem, par ko liecina vairāk nekā 40 Latvijas uzņēmēju dalība LR valsts prezidentes Valsts vizītē Moldovas Republikā š.g. aprīļa sākumā. Šis forums ir viens no soļiem tālākai biznesa attiecību stiprināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) vēstulē valsts augstākajām amatpersonām aicina ieviest stingrākus nosacījumus pret Covid-19 nevakcinētajiem iedzīvotājiem, pēc iespējas ierobežojot šādu personu socializēšanos.

Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, ekonomikas, veselības, finanšu un ārlietu ministriem adresētajā vēstulē teikts, ka, neskatoties uz to, ka joprojām nav pieņemts lēmums, ka "zaļajā režīmā" varēs strādāt pie jebkura saslimstības līmeņa, viesnīcu un restorānu nozarē vakcinācijas aptvere ir vairāk kā 80%, taču sabiedrībā kopumā tā ir būtiski zemāka.

Pēc LVRA paustā, šī iemesla dēļ pakalpojumu ņēmēju skaits gan izmitināšanas, gan ēdināšanas sektorā draudoši samazinās.

"Kā atbildīgs un uzticams sadarbības partneris, aizstāvot sava sektora un visas tūrisma nozares intereses" LVRA vēstulē aicina Latvijā īstenot Itālijas, Igaunijas un Lietuvas modeļus, kas atbalsta stingrākus nosacījumus nevakcinētajām personām, pēc iespējas ierobežojot šādu personu socializēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Dienesti informē, kā rīkoties šonakt gaidāmās spēcīgās vētras laikā; Latvenergo strādā paaugstinātā gatavībā

Dienas Bizness, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Latviju sasniegs vētra, liecina Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegtā informācija. Vakarā pēc plkst. 18:00 dienvidrietumu vējš sāks pieņemties spēkā, nakts pirmajā pusē Baltijas jūras piekrastē brāzmās jau sasniedzot 25 m/s. Nakts vidū un otrajā pusē arī Vidzemes ziemeļos brāzmās sasniedzot 25 m/s. Savukārt Rīgā pēc pusnakts ir gaidāmas vēja brāzmas līdz 20-23 m/s.

[Papildināta ar 8. - 9. rindkopu]

VUGD aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un atgādina par drošu rīcību vētras laikā, lai pasargātu sevi un apkārtējos no vētras radītajiem postījumiem. Savukārt Latvenergo meitasuzņēmumi uzsākuši darbu paaugstinātā gatavībā.

Lai vētra nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina:

- Parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Dienests norāda, ka spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības, bet tieši mobilais telefons palīdzēs sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EP: jāparedz ekonomiskas sankcijas pret Birmu

, 27.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) šodien, 27.septembrī, plenārsesijā pievienojies visas pasaules cilvēktiesību aizstāvjiem, kas protestē pret demonstrāciju vardarbīgo apspiešanu Birmā. Ar 563 balsīm par, 3 pret, un 4 atturoties, pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments augsti novērtējis demonstrantu pretestību nedemokrātiskajai Birmas varai un aicina starptautisko sabiedrību paredzēt ekonomiskas sankcijas, ja Birma nepārtrauks represijas, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Turpinot pienākt ziņām par protestējošo budistu mūku un citu civiliedzīvotāju arestiem, ievainotajiem un nāves gadījumiem, Eiropas Parlaments šodien pieņemtajā rezolūcijā izvirza konkrētas prasības Birmas pārvaldei, gan starptautiskām organizācijām, kā arī Ķīnai.

Parlaments "augsti vērtē Birmas mūku un desmitiem tūkstošu pārējo demonstrantu drosmīgo rīcību, pretojoties antidemokrātiskajai un represīvajai varai Birmā". Tas pauž sašutumu par miermīlīgo demonstrantu nogalināšanu, prasa, lai drošības spēki pārtrauktu demonstrāciju apspiešanu, kā arī, lai Birmas vadība atzītu demonstrantu likumīgās prasības.

Deputāti aicina Birmas represīvo režīmu nekavējoties atbrīvot Nobela Prēmijas un EP 1990. gada Saharova balvas laureāti Aung San Suu Kyi un citus politieslodzītos. Parlaments arī prasa Birmas pārvaldei pārtraukt notiekošo nelikumīgo konstitucionālo procesu un to aizstāt ar Nacionālo konventu, kura sastāvā būtu dažādas politiskās grupas un partijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Dienas Biznesa klubs: VID investēs miljonus informācijas sistēmās

Sanita Igaune, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) investēs miljonus informācijas sistēmās, tai skaitā šogad gaidāmas vismaz divas EDS versijas, vienlaikus netiek atmestas cerības iegūt datus no kredītiestādēm.

Valsts attieksme ir atkarīga no tā, kā tiek maksāti nodokļi. Proti, ja ir problēmas un tiek izrādīta vēlme sadarboties nodokļu nomaksā, tad nāc, risināsim, taču, ja netiek izrādīta vēlme sadarboties un pēc brīdinājumu saņemšanas nekas nemainās, tad izeja ir represīvo metožu pielietojumā, tā Dienas Biznesa (DB) klubā, kas apvieno ietekmīgākos Latvijas uzņēmējus, atzīmēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone. VID lielu uzmanību turpmāk paredzējis pievērst informācijas tehnoloģiju sadaļai. Kopumā ir daudz funkciju, ar ko šobrīd VID nodarbojas, bet darbībām nav nepieciešami darbinieki ar augstāko izglītību, jo sistēmas daudz vairāk var palīdzēt automatizēt, atlasīt nepieciešamos datus, tādējādi efektivizējot nodokļu iekasēšanas procesus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paraksta līgumu par Latvijas vīzu izsniegšanu Moldovā

, 02.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 31.martā Brēmenē tikās ar Ungārijas ārlietu ministri Dr. Kingu Gencu (Kinga Göncz) un parakstīja Latvijas un Ungārijas starpvaldību un starpministriju līgumus par sadarbību vīzu izsniegšanā un citās konsulārā darba jomās Ungārijas vēstniecībā Kišiņevā.

Artis Pabriks uzsvēra, ka Latvija augstu novērtē iespēju piedalīties Ungārijas Ārlietu ministrijas vadītajā pilotprojektā par Kopīgā vīzu pieteikuma centra atvēršanu Kišiņevā. Tas ļaus attīstīt sadarbību ar Eiropas Savienības valstīm vīzu izsniegšanas jomā, kā arī iegūt pieredzi gatavojoties īstenot pārstāvību Šengenas vīzu izsniegšanā.

Moldova jau vairākus gadus ir Latvijas ārpolitikas prioritāte Eiropas kaimiņu politikas divpusējo attiecību ietvaros. Veidojot attīstības sadarbību ar Moldovu, aizvien biežāk notiek moldāvu ekspertu vizītes mūsu valstī, un tas ir aktualizējis jautājumu par vīzu saņemšanu ieceļošanai Latvijā.

Tikšanās laikā Artis Pabriks informēja, ka šā gada otrajā pusē Latvija atvērs vēstniecību Budapeštā, tādējādi vēl vairāk sekmējot abu valstu sadarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

LB: pēc Prodexpo perspektīvā vairāki jauni līgumi

Sandra Dieziņa, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dalību lielākajā Austrumeiropā pārtikas izstādē Prodexpo 2013 a/s Latvijas balzams (LB) speciālisti vērtē kā veiksmīgu, jo interese par Latvijā ražotajiem dzērieniem bijusi liela.

«Dalība Prodexpo 2013 Maskavā ir viennozīmīgi attaisnojusi mūsu mērķus – tas ir bijis ļoti produktīvs laiks jaunu partneru iegūšanai, kuri izstādē pārstāvēja ģeogrāfiski ļoti plašu reģionu no Somijas līdz pat Mongolijai. Plānojam, ka tuvākā pusgada laikā noslēgsim vairākus jaunus sadarbības līgumus un paplašināsim mūsu eksporta tirgu ģeogrāfiju un partneru loku,» vērtē LB Eksporta direktors Justs Dzedons. Potenciālie sadarbības partneri īpaši interesējušies par Rīgas Melno balzamu, Riga Black Vodka, Moka un Grand Cavalier Exclusive brendiju.

Liela interese bijusi par jaunāko LB ražojumu – degvīnu Riga Black Vodka. «Lai arī braukt uz Krieviju ar savu degvīnu varētu likties diezgan drosmīgs solis, tas ir noteikti attaisnojies, jo jau strādājam pie vairāku konkrētu eksporta piedāvājumu sagatavošanas šim produktam. Līdz ar Krievijā noteiktās minimālas degvīna cenas pieaugumu, importētie degvīni kļūst konkurētspējīgāki šajā tirgū, tādēļ Krievija noteikti būs nākamais Riga Black Vodka eksporta tirgus pēc Lielbritānijas,» stāsta LB Zīmolu direktors Valters Kaže. Kā potenciālos šī degvīna eksporta tirgus NVS valstu telpā viņš saredz arī Baltkrieviju, Kazahstānu, Moldovu. Uz Krieviju pērn tika eksportēti 17% no LB dzērieniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija vienojas par brīvo tirgu ar septiņām bijušajām padomju republikām

Gunta Kursiša, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija parakstījusi vienošanos par brīvo tirgu ar septiņām citām bijušajām padomju republikām, un paredzams, ka šī vienošanās veicinās eksporta un importa apjomu pieaugumu gan Krievijā, gan iesaistītajās postpadomju valstīs, vēsta BBC.

Vienošanās starp Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, Kazahstānu, Armēniju, Kirgiztānu, Moldovu un Tadžikistānu tika slēgta Pēterburgā. Patlaban vēl netiek atklāts, kuras preces ir iekļautas parakstītajā nolīgumā.

Līdz gada beigām vienošanās tiks slēgtas arī ar Uzbekistānu, Azerbaidžānu un Turkmenistānu.

Patlaban slēgto vienošanos ir jāratificē astoņu iesaistīto valstu valdībām, un, ja valdību lēmums būs labvēlīgs, tad vienošanās stāsies spēkā 2012. gadā.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins norādīja, ka šī vienošanās padarīs valsu kopējo ekonomiku «konkurētspējīgāku». Analītiķi norādījuši, ka sevišķi nozīmīga ir bijusi vienošanās ar Ukrainu, jo iepriekš šī valsts lūkoja pēc ciešākām saitēm ar Eiropas Savienību (ES). Tagadējā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča valdības intereses ir vairāk vērstas uz Krieviju, nekā iepriekšējai Ukrainas valdībai. Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Ukrainas iepriekšējā ministru prezidentei Jūlijai Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par noslēgtajiem līgumiem ar Krieviju par gāzes piegādi. ES nosodījusi piespriesto sodu un norādījusi, ka tiesa bijusi politiski motivēta, tomēr Kijeva to noliedz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad ar skaļu blīkšķi Latvijas zivju produkcijai aizcirstas Krievijas durvis, zivju pārstrādes nozare saņēma pamatīgu triecienu, uzņēmumi samazināja jaudas, pilnībā darbību nepārtraucot

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2015. gada 3. ceturksnī salīdzinājumā ar 2014. gada attiecīgo periodu nodarbināto skaits zivju apstrādē samazinājās par 33%; nodarbināti bija 3638 cilvēki.

Pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu 2014.gadā, sagatavoto un konservēto zivju un jūras produktu eksporta apjoms samazinājās gan tonnās, gan naudas izteiksmē, attiecīgi par 26,8% un par 7,7%. Sagatavoto un konservēto zivju un jūras produktu eksporta apjomi bija zemākie pēdējos divpadsmit gados. Zemākie rezultāti bija tieši 2015. gada 3. ceturksnī. Tā sagatavoto un konservēto zivju eksporta apjoms salīdzinājumā ar 3. ceturksni vēl pirms gada samazinājās gandrīz trīs reizes tonnās un par 36% naudas izteiksmē. Lielākais kritums bija sagatavoto un konservēto zivju eksporta apjomā uz NVS valstīm – par 41% (tonnās). Eksporta apjoma kritums bija gandrīz visās NVS valstīm, izņemot Kirgizstānu, Moldovu un Turkmenistānu. Starp NVS valstīs lielākais eksporta apjoma kritums bija uz Krieviju (tonnās par 46%) un Ukrainu (par 46,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Maz ticams, ka ES samitā vienosies pagarināt sankcijas pret Krieviju

Dienas Bizness, 19.03.2015

Eiropas Savienības (ES) ietekmīgākajai politiķei, Vācijas kanclerei Angelai Merkelei (no kreisās), ceturtdien un piektdien notiekošajā ES dalībvalstu līderu sanāksmē Briselē vajadzēs uzņemties vidutāja lomu, lai palīdzētu risināt domstarpības, kas valda starp bloka dalībvalstīm.

Foto: EPA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas savienības perspektīvas un saspīlētās attiecības ar Krieviju būs dominējošie jautājumi kārtējā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāju sanāksmē, kas ceturtdien un piektdien norisināsies Briselē, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Gaidāms, ka par abiem Eiropas drošībai nozīmīgajiem jautājumiem būs karstas debates, jo gan vienā, gan otrā gadījumā saduras atsevišķu dalībvalstu dažādās intereses.

ES gadiem runā par nepieciešamību izveidot enerģētikas savienību, kuras ietvaros tiktu radīts vienots ES iekšējais enerģētikas tirgus un diversificēti energoresursu piegādes avoti. Tomēr reāli politiskie soļi savienības izveides virzienā sperti tikai pēdējā gada laikā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, caur kuru ES nonāk ievērojama daļa importētās dabasgāzes no Krievijas.

ES dalībvalstu vadītājiem sanāksmē Briselē būs arī jāspriež, vai pagarināt sankcijas pret Krieviju, tomēr maz ticams, ka lēmums tiks pieņemts šonedēļ, jo dalībvalstīm ir atšķirīga nostāja šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru