Citas ziņas

Aicina skatīt zelta rudeni Tērvetes dabas parkā

Māris Ķirsons [email protected], 10.10.2005

Jaunākais izdevums

Vēl līdz pat 16. oktobrim Tērvetes dabas parka apmeklētājus sagaidīs un dažādās dzīves gudrībās ar viņiem dalīsies Raganu sila saimniece — Raganiņa, norādīts. Gan lieli, gan mazi aicināti izmantot šo iespēju — pirms ziemas guļas nostiprināt savu veselību ar raganas padomiem zāļu tēju gatavošanā, ārstnieciskajām zaķu spirām un tonizējošo Tērvetes priežu gaisu. Raganiņu var sastapt Raganu silā katru dienu no plkst. 12 līdz 16 — līdz pat svētdienai, 16. oktobrim, kad viņa dosies ziemas atpūtā, norādīts valsts mežu apsaimniekotāja a/s Latvijas valsts meži informācijā. Apmeklētājs Raganu silā pamanīs vēl daudz kā jauna un interesanta — te ir gan Raganiņas palīgi zirnekļi un sikspārņi, gan lielais raganu katls, Elles caurums un pat Vella pagrabs,norādīts valsts mežu apsaimniekotāja a/s Latvijas valsts meži informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pabeigts Ķemeru parka pārbūves un restaurācijas būvprojekts

Zane Atlāce - Bistere, 27.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot Ķemeru attīstības vīziju, pabeigta Ķemeru parka pārbūves un restaurācijas būvprojekta izstrāde, informē SIA Livland Group pārstāve Ance Bērziņa.

2017.gada aprīlī SIA Livland Group uzsāka būvprojekta izstrādi Ķemeru parka pārbūvei un restaurācijai. Kopējā projektējamā parka platība ir ap 30 ha, tai skaitā parka teritorijai pieguļošās ielas.

Ķemeru parks ir valsts nozīmes kultūras un arhitektūras piemineklis Nr.5341. Izstrādājot labiekārtojuma priekšlikumu, īpaši ņemta vērā parka kultūrvēsturiskā un ainaviskā vērtība, kā arī pamatfunkcijas, kas nodrošina rekreācijas iespējas visām iedzīvotāju paaudzēm. Paredzēts saglabāt parka vēsturiskā plānojuma kompozīciju, balstoties uz 1933.-1936. gada koncepciju, kultūrvēsturiskās un ainaviskās vērtības, to sasaisti ar viesnīcu un blakus teritorijām, radot funkcionālu, harmonisku un arhitektoniski izteiksmīgu vidi, veselīgus un ērtus apstākļus apmeklētāju pilnvērtīgai rekreācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tērvetes veikalā, Dobelē, Tērvetes Senču alus un Tērvetes alus cena pēc akcīzes likmes maiņas nav pacelta, un puslitra stikla pudele alus joprojām maksā attiecīgi 0.49 un 0.59 Ls, šorīt pārliecinājās Db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tērvetes Dabas parks saņem balvu par jauno Dabas tūrisma produktu jaunatnei

Māris Ķirsons [email protected], 12.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tērvetes Dabas parkam piešķirta balva no Tūrisma attīstības valsts aģentūras par labāko jauno DABAS TŪRISMA produktu jaunatnei 2005. gadā,norādīts valsts mežu apsaimniekotāja Latvijas Valsts meži Komunikācija daļas vadītāja informācijā.Šādu atzinību Tērvetes Dabas parks izpelnījies, pateicoties jaunajai Raganu sila saimniecei – raganiņai, kas šajā rudenī atraktīvi sagaidīja visus parka apmeklētājus. Iespēju dalīties ar raganiņu dažādās dzīves gudrībās, nostiprināt savu veselību ar raganas padomiem zāļu tēju gatavošanā, ārstnieciskajām zaķu spirām un tonizējošo Tērvetes priežu gaisu izmantoja gan lieli, gan mazi. Kā stāsta Tērvetes Dabas parka direktors Normunds Namnieks, šogad Tērvetes dabas parkā bez raganiņas tapuši daudzi jauni un interesanti atpūtas un apskates objekti, tāpēc apmeklētāju bijis ārkārtīgi daudz,norādīts valsts mežu apsaimniekotāja informācijā. Arī nākamajā gadā no 1. maija līdz 30. septembrim Tērvetes dabas parkā varēs sastapt dzīvu raganu, kurai piebiedrosies vēl citi dzīvi pasaku tēli - rūķi, kas parka apmeklētājus pavadīs noslēpumainajā pasaku mežā.Šogad Tērvetes dabas parks tika apbalvots arī kā konkursa „Ģimenei draudzīgākā vieta Latvijā” uzvarētājs. Konkursu organizēja LR Bērnu un ģimenes lietu ministrija sadarbībā ar interneta portālu Delfi, kur ikvienam portāla apmeklētājam bija iespēja nobalsot par sev tīkamāko un ģimenes atpūtai piemērotāko vietu Latvijā, norādīts LVM informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības pārvalde uzsākusi dabas aizsardzības plānu izstrādi 15 īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām (ĪADT) Latvijā, informē pārvaldes pārstāvji.

Dabas aizsardzības plāns nosaka nepieciešamos dabas aizsardzības pasākumus un pieļaujamo saimniecisko darbību konkrētajai teritorijai. ĪADT dabas aizsardzības plānus izstrādā noteiktam laika posmam (parasti 7-15 gadi), un šī dokumenta uzdevums ir saskaņot dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas, reģiona attīstības un citas intereses, tā, lai tiktu saglabātas teritorijas dabas vērtības. Dabas aizsardzības plānu izstrādes procesu uzrauga Dabas aizsardzības pārvalde, savukārt to apstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Dabas aizsardzības plāni ir rekomendējoši teritorijas plānojumiem un teritorijas apsaimniekotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eiro vietā nepieciešams zelta standarts

Pēteris Avotiņš, AS Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 25.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms pāris nedēļām notikušajā starptautiskajā konferencē Spītējot apstākļiem: Baltijas valstu tautsaimniecības atveseļošanās pieredze Latvijas vadošās amatpersonas kārtējo reizi apliecināja, ka mūsu valsts stratēģija ir pievienoties eiro zonai, un Latvija nekad no tā neatkāpsies. Joprojām gan nav dzirdama plašāka diskusija par šo jautājumu.

Plaši tiek tiražēts apgalvojums, ka Latvija, balsojot par pievienošanos Eiropas Savienībai, automātiski nobalsojusi arī par eiro ieviešanu. Es labi atceros šo balsojumu un tad, kad balsoju, nebija jautājuma par to vai atblastu vai nē eiro ieviešanu. Tādēļ šos apgalvojumus nekā savādāk nevar uztvert kā vienīgi par spekulāciju.

Spekulācija ir arī apgalvojumi, ka uzņēmēji viennozīmīgi atbalsta eiro ieviešanu. Uzņēmējiem viedoklis ir dažāds un, tāpat kā sabiedrībā kopumā, tas nebūt nav viennozīmīgi pozitīvs. Sabiedrības aptaujas rāda, ka eiro nav populārs. Iespējams, ka beidzot valdība sapratusi, ka eiro ieviešana par katru cenu nav vajadzīga. Vismaz valdības vadītāja un finanšu ministra izvairīgie komentāri par šo jautājumu, beidzot ir ļāvuši noprast, ka eiro ieviesīs, izejot no pragmatiskiem apsvērumiem un to izvērtēs šī gada beigās un nākamā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas valsts meži kustības par atpūtu dabā Mammadaba lielākajā atpūtas objektā - Tērvetes dabas parkā - 9. maijā notiks tūrisma sezonas atklāšanas svētki visai ģimenei Meža pasakas modināšana.

Līdz ar Annas Brigaderes lugu varoņu koka skulptūrām Pasaku mežā modīsies arī Tērvetes dabas parka tēli – Meža māte, Sila raganiņa, Rūķi un Rūķu māmiņa un Sīkstuļu pāris. Viņi Pasaku meža viesus sagaidīs ar jautriem pārdzīvojumiem, izrādīs atjaunotā Rūķīšu meža un Pasaku meža bagātību, atklās noslēpumainākās vietas un mācīs, kā no dabā rastiem materiāliem pagatavot dāvanas savām mammām Māmiņu dienā.

T(Organizatoru foto)ērvetes dabas parka sezonas atklāšanas svētkos ar mūzikas skaņām, putnu dziesmām un deju ritmiem Pasaka tiks modināta četrās vietās – pie jaunā Informācijas - mācību centra, Pasaku mežā, Rūķīšu mežā un Rotaļu laukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gadsimtu griežu ilgdzīvotājs ZELTS turpina lidināties arī 21. gadsimtā

Pēteris Avotiņš, a/s Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen noskatījos Krievijas dokumentālo filmu, kurā, visa cita starpā, tika apgalvots, ka t.s. lidojošie šķīvīši jebšu NLO patiesībā ir ASV / britu slepenais ierocis, ko izmanto spiegošanā un ārpolitisko mērķu sasniegšanā. Pietiekami nopietni ļaudis ar ekonomisko, finansiālo un politisko ietekmi stāstīja, ka valstis NLO izmanto arī, lai novērstu uzmanību no pašreizējām ekonomiskajām problēmām, un to parādīšanās biežums un raksti par tiem tādos respektablos izdevumos, kā The Guardian, norāda uz iespējamo finanšu tirgus krīzi un lielām pārmaiņām eksistējošajās finanšu paradigmās.

Domājams gan, ka nav jābūt lielam speciālistam, lai saprastu, ka pašreiz dzīvojam pārmaiņu laikā, kad mainās ne tikai finanšu, bet kopējais skatījumus uz ekonomikas un politikas procesiem kopumā. Diez vai kāds tagad var prognozēt, kāda būs pasaule pēc 5 –10 gadiem, bet var diezgan droši apgalvot, ka tā būs savādāka.

Pasaule vienmēr ir mainījusies, nekad nav stāvējusi uz vietas, un tieši tas tai ir palīdzējis izdzīvot. Pārmaiņas ir skārušas arī vienu no fundamentālākajiem pasaules aktīviem – zeltu, kas gadsimtu griežos ir bijis viens no centrālajiem valstu monetārās politikas instrumentiem, piedzīvojot kritumus un kāpumus, tomēr allaž saglabājot savu unikālu spīdumu un iekāres objekta statusu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Svinēs zemgalu svētkus Tērvetē

Māris Ķirsons [email protected], 08.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo gadu augusta otrajā sestdienā Tērvetē tiks svinēti Zemgaļu svētki, kuros tiek atspoguļota zemgaļu garīgā un materiālā kultūra, norādīts valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži informācijā. Daudzajos pasākumos piedalās klubi, folkloras kopas, amatnieki un pašdarbības kolektīvi no Latvijas un kaimiņzemēm. Šī gada svētku moto "Zem bites spārna". 12. augustā ar Latvijas biškopības biedrības atbalstu Tērvetes senvēstures muzeja sētā tiks demonstrēti dravniecības darba rīki, senie medus iegūšanas paņēmieni, būs iespēja nogaršot un iegādāties dažādas medus šķirnes un amatnieku izstrādājumus, piedalīties atrakcijās. Blakus esošajā Tērvetes estrādē visas dienas garumā notiks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kolektīvu koncerti, danču mācīšanas un seno tērpu demonstrējumi, norādīts valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži informācijā. Tērvetes pilskalnā 12. un 13. augustā darbosies seno laiku apmetne un amatnieku tirgus, varēs vērot senās cīņas un "Saules kauju", piedalīties Tērvetes pils aizstāvēšanā, darboties kopā ar klubiem un kopām no Latvijas un kaimiņvalstīm - "Ugunszīme", "Senās vides darbnīca", "Excaliburs", "Tērvetes zemgaļi", "Vilki", " Excertitus Rigensis", "Senzeme", "Komturiwinda", "Varingis", "Kovarnis", "Reas" un citiem. Svetku dienās var izmantot iespēju apmeklēt Tērvetes dabas parku, īpaši tā atjaunoto daļu Pasaku mežu ar Raganas silu, kā arī blakus esošos Tērvetes senvēstures muzeju, Annas Brigaderes muzeju "Sprīdīši" un grāmatnieku muzeju "Ķipi". Ieeja svētku pasākumos: Tērvetes estrādē un senvēstures muzeja sētā - brīva Seno laiku apmetnē - pieaugušajiem 2 Ls, skolēniem 1 Ls, norādīts valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tērvetes alus pakāpjas alus zīmolu topa virsotnē

, 06.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ievērojamu pakāpienu pa Latvijā mīlētāko zīmolu reitinga kāpnēm veicis Tērvetes alus, informē uzņēmums.

Kompānija DDB šādu aptauju kopā ar socioloģisko pētījumu firmām un žurnālu Kapitāls gatavo jau vairākus gadus. Ja mīlētāko zīmolu veidotāji gatavotu atsevišķu produktu un dzērienu izlasi, tad Tērvetes alus iekļūtu Top-20. Šoreiz lielajā rangu tabulā kopā ar mobilo telefonu un moderno komunikāciju tīkliem, bankām un medijiem, garšīgām un baudāmām lietām, kompānija ir 58. vietā ar aptaujas rādītāju 7%. Kā alus ražošanas nozares pārstāvjiem, īpašs gandarījums ir pēc precizējuma – Tērvetes alus šogad ir pirmais starp alus zīmoliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Tērvetes alus darītavā iecerēta vērienīga modernizācija; varēs saņemt nodokļa atlaidi

Zanda Zablovska, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība noteikusi atbalstāmā investīciju projekta statusu Tērvetes alus darītavas modernizācijas un jauno produktu ieviešanas ražošanā projektam, tādējādi a/s Tērvetes AL būs iespēja piemērot uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi 889,8 tūkstošu latu apmērā.

«Modernizācijas projekts paredz praktiski uzbūvēt jaunu alus darītavu, blakus esošajai, kas ir savu laiku nokalpojusi,» žurnālistus informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce. Jāpiebilst, ka a/s Tērvetes AL būs trešais uzņēmums, kas varēs izmantot šo atlaidi kopš tās atjaunošanas 2011. gadā. Pēc J. Pūces teiktā, ministrijā saņemti vēl divi projektu pieteikumi.

Kopumā projektā plānots ieguldīt 3,98 miljonus latu, liecina Ekonomikas ministrijā iesniegtā informācija. Sagatavotais lēmums paredz noteikt a/s Tērvetes AL UIN atlaidi 20% apmērā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu attiecināmām izmaksām par kopējo summu 2,11 miljoni latu, un 25% apmērā no atlikušās ieguldījumu summas. Šāda pieeja paredzēta, jo par daļu no investīciju projektā «Tērvetes alus darītavas modernizācija un jauno produktu ieviešana ražošanā» paredzētajiem ieguldījumiem kompānija saņēmusi Lauku atbalsta dienesta publisko finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Aldara parka pārbūvei izsludināts 3,5 miljonu eiro iepirkums

Žanete Hāka, 21.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izsludinājis konkursu Aldara parka pārbūvei, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Iepirkums izsludināts par pārbūves 1., 2.1. un 3.kārtu.

Kopējā paredzamā līgumcena bez PVN ir 3,5 miljoni eiro.

Pārbūves darbus plānots uzsākt šā gada aprīlī, bet izpildes laiks iepirkumā nav minēts.

Pretendenti savus piedāvājumus konkursā var iesniegt līdz 11.februārim.

Kā skaidro pasūtītājs, Aldara parka teritorija vēsturiski atrodas kvartālā starp Tvaika, Gaujienas, Zāģeru un Sliežu ielām. Kopš parka ierīkošanas laikiem ir būtiski mainījusies gan apkārtējā pilsētbūvnieciskā, gan arī sociālā situācija. Parka plānojums un ainava 1903.gadā veidota dabas un dārzu mākslas baudīšanai alusdarītavas īpašniekam.

Visi trīs arhitektūras objekti, vietējas nozīmes aizsargājamie kultūras pieminekļi – "Valdšleshena alus darītava"(Nr.8191), "Savrupmāja" (Nr.8193), kā arī "Mākslīgās pilsdrupas ar parku" (Nr.8192), veidoti kā viens apbūves ansamblis ar vienotu ceļu un apstādījumu sistēmu. To apliecina arī arhīvā atrodamais G.Kufalta izstrādātais parka plāns (1903.g.), kas aptvēra gan abas, šobrīd nodalītās, parka daļas – augšējo- pie savrupmājas, un apakšējo – ainavisko, kuras struktūra šobrīd gandrīz izzudusi, gan kādreizējo, dārzu pie alus darītavas. Viss ansamblis veidots kā vienots funkcionāli un ainaviski saistīts veselums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu «Iepazīsti Zemgali ar velosipēdu», Tērvetes dabas parkā tiks izbūvēta velosipēdu piedzīvojumu taka, informēja biedrības «Tērvetes meža izglītības centrs» valdes priekšsēdētāja Ilona Līduma.

Projekta mērķis ir zaļā tūrisma potenciāla uzlabošana Zemgalē, un tā īstenošanas gaitā tiks izveidots pārrobežu velosipēdu maršruts Tērvete-Žagare, pagarināta Mūšu tīreļa dabas taka Žagares reģionālajā parkā un izbūvēta velosipēdu piedzīvojumu taka Tērvetes dabas parkā. Tāpat paredzēti novatoriski ekoloģiski pakalpojumi tūristiem, izglītojoši un reklāmas pasākumi, lai veicinātu ilgāku apmeklētāju uzturēšanos reģionā.

Pārrobežu projektā apvienojušies vairāki partneri - Žagares reģionālais parks, Tērvetes novada pašvaldība, Biedrība «Tērvetes meža izglītības centrs» un Lietuvas Dabas mantojuma fonds.

«Projekta partneri atrodas tuvu viens otram, kas rosina veidot kopīgu pārrobežu tūrisma produktu. Lai dažādotu saimniecisko darbību pakalpojumu tūrisma nozarē, tiks sākti dažādi pasākumi tūrisma potenciāla attīstībai, izmantojot reģiona kultūras un dabas resursus. Projekta realizācija veicinās cilvēku interesi par reģionu, risinot tūristu apmeklējuma prasības un intereses, palielinot jauniešu zināšanas par saglabātajām dabas un kultūras vērtībām, sekmējot vietējo iedzīvotāju motivāciju un spēju piedalīties tūrisma pakalpojumu sniegšanā,» skaidroja Līduma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada aprīļa beigās Latvijā plānota jaunā izklaides parka Avārijas brigāde atklāšana. Par ideju, tās īstenošanu un finansējuma piesaisti intervijā biznesa portālam db.lv stāsta pārstāvis Mārtiņš Brezauckis.

Jaunais izklaides parks būs paredzēts ģimenēm ar bērniem līdz 14 gadu vecumam. Parka teritorija aptver vairāk nekā 24 ha un tas atradīsies Lielvārdes novadā, autoceļa Tīnūži - Koknese malā, pretī nobrauktuvei uz Lēdmani. Parks piedāvās Avārijas brigādes pilsētiņu, dinozauru taku, ūdens spēļu laukumu, leļļu taku. Tāpat parkā būs virvju trase, mazā autoskola bērniem, karuseļi un piepūšamās atrakcijas.

- Kad radās ideja par šāda atrakciju parka projektu? Cik ilgs ir bijis process no idejas līdz tās īstenošanai?

Ideja par to, ka Latvijā vajag savu tematisko atpūtas parku radās jau 2014.gadā, kopā ar bērniem apmeklējot dažādus atpūtas un izklaides objektus ģimenēm. Bet skaidrāka vīzija par to, ko tieši un kādā veidā attīstīt, izkristalizējās tikai 2015. gada vidū. Tad arī pieņēmu lēmumu pilnā mērā veltīt savu darbu šim projektam. Viens no uzstādījumiem sev bija radīt tādu parku, kurā būtu patīkami pavadīt brīvo laiku un atgriezties tur atkārtoti. Parka pirmo posmu atklāsim 2017. gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības plāns nosaka robežas, kādas saimnieciskās vai cita veida darbības ir vai, tieši otrādi, nav atļautas īpaši aizsargājamās teritorijās; svarīga ir arī pašvaldību iesaiste

Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju (ĪADT) dabas aizsardzības plānus izstrādā noteiktam laika posmam. Parasti tie ir no septiņiem līdz pat 15 gadiem un tos apstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Dabas aizsardzības plāna uzdevums ir saskaņot dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas, reģiona attīstības un citas intereses tā, lai tiktu saglabātas teritorijas dabas vērtības. Pats plāns nosaka nepieciešamo dabas aizsardzības un pieļaujamo saimniecisko darbību, atbilstoši ĪADT zonējumam. Iedalījums zonās (regulējamā režīma, lieguma, ainavu aizsardzības, neitrālā) tiek pamatots plānā un papildus apstiprināts ar teritorijas individuālo noteikumu pieņemšanu. Dabas aizsardzības plāni ir saistoši visu līmeņu teritorijas plānojumiem un teritorijas apsaimniekotājiem. Kopš 2016. gada ir apstiprināti kopumā 25 dabas aizsardzības plāni dažādām teritorijām Latvijā. Pavisam Latvijā ir 683 ar likumiem vai Ministru kabineta noteikumiem apstiprinātas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kas katra atbilst kādai no astoņām aizsargājamo teritoriju kategorijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kas ir zelts un kāda tā vērtība?

Pēteris Avotiņš, a/s Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 06.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par virsrakstā uzdoto jautājumu nerimstas strīdi jau no tiem laikiem, kad cilvēki zeltu sāka iegūt un izmantot savām vajadzībām.

Zelta kā rūpniecības metāla un konkrēta pielietojuma izejvielai patlaban ir tikai aptuveni 10% īpatsvars. Lauvas tiesu aizņem juveliernozare ar aptuveni 40% un finanšu nozare – aptuveni 50%. Pie kam, zelta izmantošana juveliernozares / finanšu nozarēs mainās atkarībā no ekonomiskās situācijas. Pirms 2007. gada krīzes, zelta izmantošana juveliernozarē pārsniedza 60%, taču pēc 2007. gada strauji pieaugušās zelta cenas mazināja cilvēku vēlmi un iespējas pirkt rotaslietas, vienlaicīgi liekot aizdomāties par savu līdzekļu pirktspējas saglabāšanu un pasargāšanu no visu veidu krīzēm un nelaimēm, kas palielināja pieprasījumu pēc zelta finanšu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zelts nav bezriska ieguldījums

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klausoties ziņas par eirozonas krīzi, rietumvalstu parādu ilgtermiņa problēmām un agresīvajiem centrālo banku monetārajiem stimulēšanas pasākumiem, ir saprotama investoru vēlme atrast tiešām drošus ieguldījumus saviem uzkrājumiem visapkārt valdošās nenoteiktības laikā.

Zelts tiek uzskatīts par vienu no šādām alternatīvām. Par zelta priekšrocībām šobrīd runā ļoti daudz finanšu tirgus speciālistu un tā iespējamās pozitīvās īpašības, kā aizsardzība pret nenoteiktību finanšu tirgos un nākotnes inflācijas draudiem, ir plaši aprakstītas. Vairums analītiķu ir arī optimistiski par zelta cena izaugsmes perspektīvām. Piemēram, SEB savā 2011. gada decembra Commodity Monthly apskatā prognozē zelta cenu vidēji USD 2050 par Trojas unci 2012. gada laikā. Ja piepildīsies šī prognoze, tad zelta cena būs pieaugusi par aptuveni 25% kopš šā gada sākuma. Tomēr, pirms doties pirkt zelta stieni vai iesniegt savam brokerim uzdevumu pirkt kādu populāru zeltam piesaistītu finanšu instrumentu, ir vērts atcerēties, ka zelts nav bezriska ieguldījums. Zeltu noteikti nevar uzskatīt par «drošu» tikpat lielā mērā, kā augsta kredītreitinga valdības parādzīmes. Proti, ieguldījumi zeltā pieprasa, lai investoram būtu ļoti augsta riska noturība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada vasaras sezonas noslēgumā Saulkrastos, Baltās kāpas apkārtnē plānota neparasta dabas objekta – Dabas dizaina parka – izveide. Tas iecerēts kā sabiedrību piesaistošs objekts, kas izglītos par saudzīgu cilvēku rīcību pret vietējām dabas vērtībām, skaidros, kas ir ekosistēmu pakalpojumi un mazinās apmeklētāju radīto ietekmi uz apkārtnes ekosistēmu, teikts paziņojumā medijiem.

Dizaina dizaina parka koncepcijas izstrādei priekšlikumus sniedz arī Latvijas augstskolu studenti, kuri 14.janvārī prezentēja savas idejas Saulkrastu Baltās kāpas apkārtnes labiekārtošanai un Dabas dizaina parka objektu izveidei.

RTU studentu ieteikumu vidū bija Baltās kāpas apkārtnes celiņu izveide bez pakāpieniem, tiltu izveide, kas sastāvētu no dažāda augstuma gaismas kubiem-saules kolektoriem, kas atrastos virs vai zem ūdens līmeņa. Tāpat studenti ieteica risinājumus celiņu iezīmēšanai un apkārtnē esošo liepu izcelšanai, izmantojot dažādus oriģinālus gaismas efektus. Studenti arīdzan prezentēja idejas Baskāju takas izbūvei, aicināja Dabas dizaina parkā ieviest koka elementus, atdarinot dzīvās dabas formas, savukārt, no teritorijā esošās tualetes izveidot kafejnīcu ar jumta terasi un riteņu, slēpju nomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Top jauns Gaujas Nacionālais parka dabas aizsardzības plāns; saņemti arī iebildumi

LETA, 01.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) izstrādā jaunu Gaujas Nacionālais parka (GNP) dabas aizsardzības plānu, pret kuru saņemti arī skarto zemes īpašnieku iebildumi.

Kā informēja DAP Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa, iepriekš izstrādātais GNP dabas aizsardzības plāns nav aktuāls, tā termiņš ir beidzies, tādēļ ir nepieciešams izstrādāt jaunu.

GNP ir dibināta 1973.gadā, lai aizsargātu Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības. Kopš 2004.gada GNP ir iekļauts ES nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju tīklā - "Natura 2000". Atbilstoši ES dabas direktīvām, kas pārņemtas ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem, šādām teritorijām ir jāizstrādā "Natura 2000 dabas aizsardzības plāns".

Dabas aizsardzības plāns ir teritorijas apsaimniekošanas plāns, kas nosaka nepieciešamos apsaimniekošanas un aizsardzības pasākumus, lai nodrošinātu ilgtermiņa aizsardzību tām dabas vērtībām, kam teritorija izveidota. Apsaimniekošanas plānā jāietver zinātnisko informāciju par aizsargājamo teritoriju, pamatojumu funkcionālajam zonējumam un jānosaka vienotus visas teritorijas apsaimniekošanas pasākumus, lai sasniegtu tās aizsardzības mērķus, norāda DAP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tērvetes Dabas parkam – balva

Sandra Dieziņa, 13.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūrisma attīstības valsts aģentūra šogad piešķīrusi balvu Tērvetes Dabas parkam par labāko jauno dabas tūrisma pakalpojumu jaunatnei 2005. gadā, vēsta AgroZirnis. Šādu atzinību Tērvetes Dabas parks izpelnījies, pateicoties jaunajai Raganu sila saimniecei – raganiņai – kas šajā rudenī atraktīvi sagaidīja visus parka apmeklētājus. Kā stāsta Tērvetes Dabas parka direktors Normunds Namnieks, šogad Tērvetes dabas parkā bez raganiņas tapuši daudzi jauni un interesanti atpūtas un apskates objekti, tāpēc apmeklētāju bijis ārkārtīgi daudz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperts: gaidāms intereses pieaugums par zeltu kā investīciju objektu

, 09.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā zelta cena starptautiskajos tirgos pieaugusi par 45%, sasniedzot 1 000 ASV dolāru par vienu Trojas unci. Var prognozēt, ka arī turpmāk šī dārgmetāla cenas pieaugs, par ko liecina virkne nozīmīgu faktoru, uzskata NORVIK BANKAS Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Iļja Kuzņecovs.

Stabilā ekonomiskā situācijā ieguldījumi zeltā nes salīdzinoši nelielu peļņu, kas līdzinās inflācijas līmenim. Taču, ja finanšu tirgos ir vērojama nestabilitāte, investīcijas šai dārgmetālā kļūst aktuālas. Ģeopolitiskais sasprindzinājums pasaulē, prognozētā inflācija, ASV dolāra pozīciju vājināšanās un nestabilitāte fondu tirgos, kā arī pasaules lielāko valstu centrālo banku diskonta likmju samazināšanas cikls ir nozīmīgākie faktori, kas izraisījuši strauju dabas resursu, t.sk. arī zelta, cenas kāpumu.

Lai gan aizvadīto 5 gadu laikā zelta cena ir pieaugusi par 160%, salīdzinot ar citu izejvielu cenām, piemēram – naftu, šis pieaugums ir neliels. Jāpiezīmē, ka visdārgāk dzeltenais dārgmetāls maksāja 1980. gadā. Lai pārspētu šo rekordu, mūsdienās, ņemot vērā inflāciju, tam būtu jāmaksā aptuveni 2 500 ASV dolāru par unci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Dabai draudzīga saimniekošana prasa kompromisus

Dienas Bizness, 27.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūsu mērķis ir panākt, lai cilvēki apzinās, ka īpaši aizsargājamās dabas teritorijas ir unikālas vērtības. Šo apziņu var panākt tikai ar skaidrojošo darbu, un Rāznas Nacionālajā parkā daudziem tā jau ir nostiprinājusies. Cilvēkiem izveidojusies piederības izjūta savai apkārtnei, un vietējie vēlas, lai cilvēki no citiem novadiem un pilsētām uz nacionālo parku atbrauc, lai novērtē tā unikalitāti. Tomēr šī piederības izjūta Latvijas dabas vērtībām jārada visā sabiedrībā,» Dienai uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize.

Rāznas Nacionālais parks ir jaunākā īpaši aizsargājamā dabas teritorija Latvijā, tas dibināts 2007. gadā.

«Rāznas Nacionālā parka teritorija ir unikāla un skaista,» uzsver A. Zeize un bilst, ka «Daugavpils Universitātes zinātnieki vienmēr aktīvi iesaistījušies šīs teritorijas pētniecībā». 1997. gadā tieši Daugavpils Universitātes mācībspēki izstrādāja rekomendācijas Rāznas ezera sateces baseina funkcionālajam zonējumam, bet pēc diviem gadiem Latvijas Dabas aizsardzības fonds piešķīra finansējumu Daugavpils Universitātes projektam par dabas parka Rāzna izveidošanu.

2001. gadā astoņas pagastu pašvaldības - Andrupenes, Andzeļu, Ezernieku, Čornajas, Kaunatas, Mākoņkalna, Lūznavas un Rundēnu - parakstīja nodomu protokolu par Rāznas Nacionālā parka izveidošanu. «Tas, ka šai teritorijai ir nacionālā parka statuss, lielā mērā ir pašvaldību nopelns. Pašvaldības bija ieinteresētas mērķtiecīgā teritoriju attīstībā, lai varētu pieteikties Eiropas Savienības (ES) finansējumam un te ieplūstu ES nauda,» uzsver A. Zeize.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteikta dabas parka Svētes paliene aizsardzības un izmantošanas kārtība

, 08.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 8.novembrī, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts Dabas parka Svētes paliene individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, informēja Vides ministrija.

Dabas parks izveidots īpaši aizsargājamo biotopu un putnu sugu aizsardzībai. Tas ietver Svētes un Lielupes palieni, kurā ligzdo vai barojas īpaši aizsargājamas putnu sugas. Saskaņā ar likumu Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām dabas parks ir iekļauts Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju Natura 2000 sarakstā.

Izstrādātais noteikumu projekts nosaka arī dabas parka Svētes paliene funkcionālo zonējumu. Dabas parkā noteikta dabas parka, dabas lieguma un neitrālā zona. Dabas lieguma zona izveidota, lai saglabātu un atjaunotu mitrāju, palieņu pļavu un palieņu mežu biotopus un tiem raksturīgās savvaļas augu un dzīvnieku sugas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakcīnas optimismam pasaulē sitot augstu vilni, mazinājusies finanšu tirgus dalībnieku apetīte pēc drošā patvēruma aktīviem. Viens no šādiem aktīviem ir zelts, kura cena pēdējā laikā pakāpeniski turpina atkāpties no sava augusta rekorda.

Jāatgādina, ka vasaras beigās zelta tirgū bija vērojama pilnvērtīga uguņošana, kur šī metāla vērtība pirmo reizi vēsturē pārlēca pāri apaļajai 2 tūkst. ASV dolāru atzīmei par Trojas unci un sāka tuvoties pat 2,1 tūkst. ASV dolāriem par unci. Kopš tā brīža dzeltenā dārgmetālā vērtība gan ir sarukusi par 10% līdz 1865 ASV dolāriem par unci.

* zelta cena ASV preču biržā, ASV dolāri par Trojas unci

Zelta pesimisti

Par zelta cenas nākotni šobrīd – līdzīgi kā tas ir ar lielu daļu daudzām citām lietām – spriedumi ir visai dažādi. Manāms, ka skaļāki kļuvuši viedokļi, kas uzver to, ka vakcīnai pret Covid-19 vīrusu komplektā nāks krietni lielāka interese par dažādiem citiem aktīviem, kas savukārt grūtāku laikus sola tam pašam zeltam un arī ASV dolāram. Pamatdoma ir aptuveni šāda – līdz ar sabiedrību vakcinēšanu un tam sekojošu vīrusa sarežģījumu mazināšanos pasaules ekonomika atkal varēs uzelpot. Šāda situācija attiecīgi nozīmēs, ka lielāka daļa cilvēku būs gatavi pabāzt ārā savu degunu no drošā patvēruma – ieguldījumiem zeltā un etalona obligācijās (pašas drošākās obligācijas, kas pamatā ir ASV un Vācijas parāds). Proti, tad nauda no šiem aktīviem, meklējot lielāku ienesīgumu, noplūdīs, kas var rezultēties ar ne pārāk saulainu to cenas dinamiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaujas senielejā Disnejlendas nebūs

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaujas Nacionālajā parkā vērojams liels uzņēmējdarbības un apmeklētāju blīvums. Izpratne par dabar vērtībām atšķiras

«Pēdējā laikā aizvien aug to cilvēku skaits, kuri, dzīvojot nacionālajā parkā, saskata arī šīs teritorijas pievienoto vērtību. Tie parasti ir izglītotākie cilvēki ar augstāku atbildības sajūtu. Viņi šeit nedzīvo ar vēlmi tikai patērēt pieejamos resursus. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas resursi vajadzīgi, lai cilvēkus priecētu, garīgi un fiziski uzlādētu, tāpēc kopumā sabiedrībā būtu jāmaina izpratne par nacionālo parku vērtībām,» uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš.

Viņa pārziņā ir Latvijā pirmais, vecākais un teritorijas ziņā lielākais nacionālais parks - Gaujas Nacionālais parks (GNP) -, kas izveidots 1973. gadā, lai aizsargātu Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības, vienlaikus nodrošinot teritorijā gan rekreācijas, gan dabas aizsardzības funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru