Internets

Analītiķi: Chrome apsteidz Firefox un kļūst par otru populārāko pārlūku

Jānis Rancāns, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Interneta giganta Google ražotais interneta pārlūks Chrome apsteidzis Mozilla Firefox un kļuvis par otru populārāko interneta pārlūku pasaulē, liecina datu centra StatCounter pētījums.

Savukārt citi analītiķi uzskata, ka Chrome vēl nav apsteidzis Firefox, bet to izdarīs pavisam tuvā nākotnē.

Šā gada novembra beigās Chrome piederēja 25,7% no interneta pārlūku tirgus, savukāt Firefox kontrolēja 25,23%, liecina StatCounter pētījums. Tajā arī teikts, ka kopš 2010. gada beigām Firefox tirgus daļa ir nepārtraukti samazinājusies.

Savukārt pirms diviem gadiem Google Chrome piederēja 4,5% tirgus. Microsoft Internet Explorer joprojām kontrolē ap 40% no interneta pārlūku tirgus, secināts StatCounter pētījumā.

«Mēs pieredzēsim aizraujoši cīņu starp Microsoft un Google, jo Chrome izaugsme liecina, ka pārlūks kļūs par nopietnu Internet Exploret izaicinājumu,» sacīja StatCounter izpilddirektors Aodhans Kulens (Aodhan Cullen).

Par to, ka pasaulē samazinājusies Firefox, bet pieaug Chrome popularitāte liecina arī citas pētījumu kompānijas, Net Applications, apkopotie dati. Net Applications paredz, ka Chrome pārspēs Firefox tikai nākamā gada martā.

Saskaņā ar Net Applications datiem – Google Chrome šā gada novembra beigās piederējuši 18,2% tirgus (oktobra beigās 17,6%), Firefox kontrolējis 22,1% (oktobra beigās 22,5%), bet Microsoft Internet Explorer piederējuši 52% tirgus.

Savukārt planšetdatoru un mobilo ierīču jomā, interneta pārlūku sadalījums ir citādāks. Pateicoties Apple ierīcēm, Safari pieder 55% no mobilo ierīču pārlūku tirgus. Otro vietu ieņem Opera Mini (20%), bet trešo vietu Google Android interneta pārlūkprogramma (16,4%), vēsta EWeek.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā par populārāko interneta pārlūku kļuvis Google Chrome, kas apsteidzis gan Internet Explorer, gan arī Mozilla Firefox, liecina analītiķu kompānijas StatCounter dati. Savukārt Mozilla gatavojas laist klajā kārtējo interneta pārlūka versiju.

Firefox 13, kas oficiāli būs pieejama 5. jūnijā, piedzīvojusi vairākas dizainiskas izmaiņas un tai pievienota iespēja kļūdas gadījumā, ar vienu peles klikšķi, atjaunināt pārlūka darbību. Izmaiņas piedzīvojusi arī Firefox sākuma lapa, kuru Mozilla plāno ar laiku padarīt par topošā Apps Market portālu, vēsta softwarecrew.com.

Tikmēr maijā par pasaules populārāko interneta pārlūku kļuvis Google Chrome, liecina StatCounter dati. Saskaņā ar tiem Google Chrome maijā piederējuši 32,43% interneta pārlūku tirgus. Otro vietu ieguvušas Microsoft Internet Explorer versijas ar 32,12%, bet trešajā – Firefox ar 25,55%, kas iepriekš piedzīvoja strauju tirgus daļas kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gmail kļuvis par pasaulē lielāko e-pasta pakalpojumu

Jānis Rancāns, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta giganta Google e-pasta pakalpojuma Gmail aktīvo lietotāju skaits sasniedzis 425 miljonus, informē kompānija. Tas nozīmē, ka Gmail apsteidzis Microsoft Hotmail un kļuvis par pasaulē lielāko e-pasta pakalpojumu.

Vēl šā gada janvārī Gmail izmantojuši 350 miljoni lietotāju, bet piecu mēnešu laikā to skaits pieaudzis par 75 miljoniem.

Google arī norāda, ka pašlaik Gmail izmantojot 45 ASV valsts iestādes, bet kompānijas produkti tiek aktīvi lietoti 65 no 100 lielākajām universitātēm, kā arī tos izmanto pieci miljoni dažādu kompāniju.

Tomēr Google e-pasta pakalpojumam esot mazāk unikālo lietotāju un šajā aspektā Gmail atpaliekot no Hotmail un Yahoo e-pasta, aprēķinājusi interneta analītiķu kompānija comScore.

Savukārt aptuveni pirms gada dienas gaismu ieraudzījušajam Google sociālajam tīklam Google+ esot 250 miljoni lietotāju, un lielākā daļa no tiem Google+ piekļūst izmantojot mobilās ierīces, kā, piemēram, planšetdatorus un viedtālruņus. Vairāk nekā puse no Google+ lietotājiem (150 miljoni) esot aktīvi. Savukārt vidējais Google+ lietotājs sociālajā tīklā pavada 12 minūtes, norāda kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Mozilla Firefox jaunākā versija izrādījusies nedroša pret spiegiem

Gunta Kursiša, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta pārlūka Mozilla Firefox jaunākā versija patlaban atrodas bezsaistē, jo tajā tika atklātas drošības kļūmes, citējot kompānijas teikto, ziņo BBC.

Lietotājiem, kas bija ielādējuši pārlūka jaunāko, sešpadsmito, versiju, tiek ieteikts lejuplādēt iepriekšējo Firefox versiju, kamēr pārlūka izstrādātāji nesalabos drošības kļūdu. Firefox norāda, ka jaunākā pārlūka versija datorā var tikt ielādēta arī automātiski.

Jaunākās Firefox versijas drošības līmenis ir tik zems, ka ļaunprātīgas vietnes var itin viegli «izspiegot», kuras mājaslapas interneta lietotājs ir apmeklējis. Mozilla Firefox gan norāda, ka no drošības kļūdas cietuši «vien nedaudzi lietotāji».

Šobrīd jaunākā Firefox versija vairs nav pieejama ielādei internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google piedāvā 3,14 miljonus par Chrome OS operētājsistēmas uzlaušanu

Jānis Rancāns, 30.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta kompānija Google martā rīkos datu drošības konferenci CanSecWest, kuras ietvaros ikviens varēs mēģināt «uzlauzt» kompānijas izveidoto Chrome OS operētājsistēmu, saņemot naudas balvas.

Kompānija norāda, ka drošība ir tās galvenā prioritāte, tomēr neesot perfektas programmatūras, tāpēc izlemts sadarboties ar datu drošības speciālistiem, lai atrastu sistēmas ievainojamākos punktus. Sacensības nosauktas par Pwnium 3 un tiem, kas operētājsistēmu uzlauzīs, tiks piešķirtas naudas balvas 110 un 150 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Savukārt kopējais balvu fonds pārsniedz 3,14 miljonus ASV dolāru.

«Mēs uzskatām, ka šādas balvas atspoguļo papildus grūtības, ar kurām ir jāsaskaras, lai apietu Chrome OS aizsardzību, salīdzinot ar tradicionālajām operētājsistēmām,» sacīja Google drošības komandas pārstāvis Kriss Evans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka viedtālruņi, kuru radīšanā iesaistījušies Firefox pārlūka izstrādātāji, Eiropas tirgū varētu nonākt šogad, ziņo BBC.

Ķīnas tālruņu ražotājs ZTE sadarbojas ar Mozilla Firefox jaunas viedtālruņu operētājsistēmas izveidē, stāstīja ZTE izpilddirektors Čengs Liksins (Cheng Lixin) Paredzams, ka jaunā viedtālruņu operētājsistēma sacentīsies ar Google radīto Android, tomēr zemākā cenu segmentā.

ZTE vadība neatklāj, kura Eiropas kompānija nodrošinās viedtālruņu pārdošanu.

Mozilla pašlaik sadarbojas arī ar tālruņu aprīkojuma ražotājiem Qualcomm un TCL Communication Technology Holdings, atklāja Mozilla pārstāvis Džeis Sailvans (Jay Sullivan). Medijam Bloomberg viņš norādīja, ka interese par Firefox operētājsistēmu pieaug.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Microsoft atzīmējusi interneta pārlūka Internet Explorer 6 (IE 6) «nāvi», izgatavojot speciālu torti. Piemiņas pasākums tika sarīkots, kad kļuva zināms, ka IE 6 izmanto mazāk nekā viens procents ASV interneta lietotāju.

Microsoft ir vairāk nekā priecīga redzot, ka IE 6 beidzot ir «aizgājis nebūtībā» un aktīvi cenšas pārliecināt lietotājus izmantot IE 8 vai IE 9, raksta BBC.

«Pienācis atvērt šampanieša pudeles, jo pēdējie dati liecina, ka IE 6 ASV lieto mazāk nekā viens procents,» norādīja Microsoft Internet Explorer mārketinga vadītājs Rodžers Kaprioti.

«Mēs ceram, ka tas liks programmu izstrādātājiem un IT speciālistiem uzskatīt IE 6 par novecojušu un netērēt savu laiku, lai atbalstītu tik vecu interneta pārlūku,» uzsvēra R. Kaprioti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

5.oktobrī saules gaismu ieraudzīja interneta pārlūka Mozilla Firefox versija latgaliešu valodā. Šo papildinājumu izstrādāja IT uzņēmuma Turn valdes loceklis Raivis Dejus sadarbībā ar Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes (LU DF) absolventu Rūdolfu Mazuru un latgaliešu valodas zinātājām Zaigu Lāci, Evu Kasparenoku un Kristīni Pokratnieci, teikts paziņojumā presei.

Latviešu valodā Firefox jau ir gandrīz septiņus gadus un kā uzsver Raivis Dejus, «dažādu interneta programmu veidošana lokālajās valodās padara tās pieejamas plašākam cilvēku lokam. Tajās tiek iekodēts kultūras un vēstures mantojums un valoda paliek dzīva. » Tieši tāpēc tulkošana uz latgaliešu valodu šķita loģisks solis. Ikviens no iesaistītajiem cilvēkiem to darīja prieka pēc savā brīvajā laikā, jo uzskata, ka ar šādiem darbiem var mainīt pasauli un to padarīt labāku.

«Firefox tulkošana saskan arī ar mana uzņēmuma vērtībām, kas ir profesionalitāte, iniciatīva un sadarbība, tostarp interneta atvērtība un pieejamība. Mēs Turn uzskatām, ka ikvienam būtu jābūt iespējām ērti darboties interneta vidē, neatkarīgi no atrašanās vietas vai citiem apstākļiem. Tieši tāpēc arī es pats jau 9 gadus koordinēju Firefox tulkotāju kopienu Latvijā. Mozilla ir viens no uzticamākajiem uzņēmumiem pasaulē, kas atbildīgi attiecas pret savu lietotāju datiem un privātumu internetā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Microsoft kļūdaini indentificē Chrome kā datorvīrusu

Jānis Rancāns, 04.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft drošības rīks Microsoft Security Essentials īslaicīgi bloķējis vai pat novācis no lietotāju datoriem Google izstrādāto interneta pārlūku Chrome.

Microsoft drošības rīks kļūdaini identificējis Chrome kā datorvīrusu, kurš zog paroles un monitorē lietotāju interneta aktivitātes, vēsta Wired.

Incidents noticis aizvadītajā piektdienā un skāris aptuveni trīs tūkstošus lietotāju. Pēc incidenta Microsoft atvainojās un izplatīja drošības rīka uzlabojumu.

Savukārt interneta portāls Computerworld apkopojis nozares speciālistu izteikumus, kuri uzsver, ka notikums varēja ietekmēt arī daudz lielāku skaitu lietotāju – lai arī Microsoft paziņojis, ka negadījums skāris tikai trīs tūkstošus Microsoft Security Essentials lietotāju, tomēr tas var iekļaut arī korporatīvos lietotājus ar vairākiem simtiem datoru, kas izmanto vienu kontu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Brīdina par vīrusu, kas pārlūku novirza uz kaitnieciskām vietnēm

Dienas Bizness, 28.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta lietotāji var saskarties ar vīrusu, kas izmantojot meklētājprogrammas Google, Yahoo vai Bing novirza interneta pārlūku uz kaitnieciskām vietnēm, brīdina antivīrusu programmu eScan izstrādātāji. Ļaunatūra ir aktīva visos interneta pārlūkos.

Kā norāda drošības eksperti, pārlūku novirzošais vīruss ir no pārlūkus kontrolējošo ļaunatūru kategorijas. Tai piederošās ļaunprogrammatūras, piemēram, meklētājprogrammas, maldinošas pievienojumprogrammas un paplašinājumi, var tikt iesūtītas sistēmā un instalētas interneta pārlūkā bez lietotāja ziņas.

Ja pamanāt, ka interneta pārlūks darbojas lēnāk nekā parasti, neatveras visas lapas, ķeras interneta sakari, bet Google, Bing vai Yahoo meklētājs novirza uz kaitnieciskām vietnēm, tā var būt zīme, ka dators ir inficēts ar pārlūku novirzošu vīrusu.

«Ir svarīgi neignorēt šo vīrusu un neatstāt to datorā. Novirzot pārlūku uz kaitnieciskām vietnēm, tas var novest pie citu, ievērojami bīstamāku vīrusu lejupielādēšanas,» brīdina eScan antivīrusu programmas izplatošā uzņēmuma Baltimax reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Jūs esat uzņēmējs, tad noteikti zināt, ka aktīvākā pārdošanas sezona praktiski ir klāt - jau septembrī pie konferenču galda tiks apspriestas Ziemassvētku mārketinga aktivitātes. Lai šī gada ieņēmumi ātri vien pārsniegtu pērnā gada ieņēmumus, pirms mārketinga stratēģijas izveides ir vērts ieskatīties šajā rakstā. Kāpēc? Tāpēc, ka ar pāris lieliskiem SEO speciālistu ieteikumiem, kuri balstīti uz apskatu «E-komercijas patērētāju uzvedības modelis Latvijā 2014», būs iespējams sagatavoties mārketinga aktivitātēm daudz labāk! 5 faktori, kas jāņem vērā SEO stratēģijā!

Responsīvs mājaslapas dizains

2014. gadā dubultojies viedtālruņu lietošanas īpatsvars starp visām ierīcēm, no kurām ir apmeklētas e-komercijas mājaslapas. Mājaslapu apmeklējums no planšetdatoriem ievērojami pieaug vakaros. Jo vēlākas diennakts stundas, jo vairāk cilvēku izmanto mobilās ierīces – viedtālruņus un planšetdatorus.

Ko ņemt vērā?

  • Tā kā arvien pieaug mobilo ierīču izmantošanas biežums, mājaslapai jābūt ar mobilajām ierīcēm draudzīgu dizainu – tas liks lietotājiem atgriezties vēlreiz. Svarīgi, ka, ieejot lapā, ir konkrēti precizētas darbības. «Pirkt» un «Sazināties» pogas būs tieši laikā!
  • Mobilā lapa nozīmē, ka Jūs savus klientus varēsiet sasniegt it visur – kāds meklē tuvāko ziedu veikalu? Uzvarēs tā lapa, kurā ieejot uzreiz ir iespējams iegūt informāciju par darba laiku, adresi, ziedu klāstu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta tehnoloģiju kompānija Mozilla Corporation trešdien paziņoja, ka tās interneta pārlūks Firefox ASV teritorijā turpmāk kā noklusēto meklēšanas programmu izmantos nevis kompānijas Google, bet gan Yahoo! izstrādāto programmu.

Google meklēšanas programma bija noklusētais variants sērfošanai internetā ar Mozilla Firefox kopš 2004.gada, bet no decembra šo Google lomu ASV pārņems Yahoo!, paziņoja Mozilla vadītājs Kriss Bērds. Partnerība ar Yahoo! ir noslēgta uz pieciem gadiem.

Bērds paziņoja, ka kompānija pieņem «lokālāku un elastīgāku pieeju, lai palielinātu izvēli un inovācijas vispasaules tīmeklī».

Krievijā Firefox sāks izmantot vietējo interneta meklētāju Yandex, bet Ķīnā - interneta meklētāju Baidu.

Bezmaksas interneta pārlūks Firefox ir trešais populārākais pārlūks pasaulē pēc kompānijas Google izstrādātā pārlūka Chrome un kompānijas Microsoft pārlūka Internet Explorer.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Bāliņa: DEAC un vidusskolnieka strīds apliecina, ka skolēnus jāizglīto IT juridiskajos aspektos

Gunta Kursiša, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šis gadījums apliecina, ka izglītības politikas veidošanā, organizējot datorikas mācību programmas skolās un atbalstot jauniešu papildu izglītošanās iespējas, ir jāpievērš vairāk uzmanības IT risinājumu izstrādes juridiskajiem aspektiem,» komentējot SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) un vidusskolēna Alekseja Popova strīdu par A. Popova izstrādāto paplašinājumu «Skaista klase», Db.lv norādīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Informācija, kas ir izskanējusi par DEAC un programmēšanas olimpiāžu laureāta A.Popova domstarpībām, kā arī publiski paustie ekspertu viedokļi par intelektuālā īpašuma pārveidojumiem un to tiesiskumu šajā gadījumā ir pretrunīgi, Db.lv pauda S. Bāliņa.

Jau ziņots, ka Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks A. Popovs izstrādāja Google Chrome pārlūkprogrammas paplašinājumu «Skaista klase». Viņš šo paplašinājumu piedāvāja izmantot arī citiem - paplašinājums bija pieejams lejupielādei Google Chrome Web Store. Tomēr ar to nav bijis apmierināts uzņēmuma DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis, kurš programmētājam nosūtīja vēstuli ar pieprasījumu no Google Chrome Web Store izņemt vienību «Skaista klase» un uzsvēra, ka «mēs neesam devuši un nedosim savu piekrišanu portāla e-klase.lv satura mainīšanai». Savukārt vēlāk A. Popovam pretenziju sagatavoja arī Magnusson Zvērinātu Advokātu birojs, kura pārstāvji ieradās pie jaunā programmētāja mājas vizītē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kaspersky operētājsistēmā Windows atrod vājās vietas, kas ļauj to izmantot ļaunprātīgām darbībām

Žanete Hāka, 03.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Kaspersky" automatizētās noteikšanas tehnoloģijas ir atradušas "Windows" nulles dienas ievainojamību.

Mūķis (exploit), kas izmantoja šo ievainojamību, ļāva uzbrucējiem iegūt augstākas privilēģijas uzbrukumam pakļautajās ierīcēs un izvairīties no pārlūka "Google Chrome" aizsardzības mehānismiem. Jaunatklātais mūķis tika izmantots ļaunprātīgā operācijā "WizardOpium".

Nulles dienas ievainojamības ir iepriekš nezināmas kļūdas programmatūrā. Ja noziedznieki tās atrod pirmie, viņi var ilgi rīkoties nepamanīti, nodarot nopietnu un negaidītu kaitējumu. Parasti drošības risinājumi nespēj ne pazīt sistēmas infekciju, ne aizsargāt lietotājus no vēl nepazīstamiem apdraudējumiem.

"Windows" jauno ievainojamību "Kaspersky" pētniekiem ļāva atklāt kāds nulles dienas mūķis. 2019. gada novembrī Kaspersky mūķu profilakses tehnoloģijai, kas ir iebūvēta lielākajā daļā uzņēmuma risinājumu, izdevās pamanīt nulles dienas mūķi pārlūkā "Google Chrome". Šis mūķis ļāva uzbrucējiem izpildīt patvaļīgu kodu upuru datoros. Turpinot pētīt šo operāciju, ko eksperti nodēvēja par "WizardOpium", tika konstatēta vēl viena ievainojamība — šoreiz operētājsistēmā "Windows".

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Dzīve bez sīkdatnēm – 2024. gadā biznesus un reklāmas nozari transformēs Google politikas izmaiņas

Maiks Dorfmans, Rīgā bāzētās globālās digitālā mārketinga aģentūras RocketScience dibinātājs, 18.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā interneta pārlūkprogramma Google Chrome līdz 2024. gada 3. ceturksnim visiem lietotājiem pilnībā atspējos trešo pušu sīkdatnes. Tas nozīmē, ka uzņēmumi – reklāmdevēji saskarsies ar būtiskām grūtībām mērķauditorijas atlasē un lietotāju izsekošanā, kā arī tiešsaistes reklāmas un analītikas nozare piedzīvo būtiskas pārmaiņas.

Klientu uzmanības piesaistīšana kļūs sarežģītāka un dārgāka, arī digitālās reklāmas nozare piedzīvos transformāciju. Lai pārmaiņas neatstātu negatīvu ietekmi uz biznesu, ir ārkārtīgi būtiski izprast to būtību un būt gataviem pielāgot savu reklāmas stratēģiju.

Pārmaiņas industrijā aizsākās 2020. gadā, kad Google paziņoja, ka pārlūkā Chrome (dominējošā pārlūkprogramma ar 65 % tirgus daļu) pakāpeniski atteiksies no trešo pušu sīkdatnēm. Tam sekoja ierobežojumi arī no Safari un Firefox pārlūku puses. Divu revolucionāru Google atjauninājumu ieviešana notiek šogad – 2024. gadā.

Pirmkārt, līdz 2024. gada 3. ceturksnim Google Chrome pilnībā atspējos trešo pušu sīkdatnes visiem lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināta - Ejot internetbankā, aicina neizmantot Internet Explorer pārlūku

Lelde Petrāne, Žanete Hāka, 30.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CERT.LV aicina izmantot citu interneta pārlūkprogrammu, kamēr netiks novērsta Internet Explorer ievainojamība. Arī Latvijas Komercbanku asociācija aicina neizmantot šo pārlūku, ejot internetbankā.

Ņemot vērā atklātas problēmas ar interneta pārlūkprogrammas Internet Explorer drošību, Latvijas Komercbanku asociācija un bankas aicina klientus līdz šo problēmu novēršanai nelietot Internet Explorer darbam ar savām internetbankām un izvēlēties citas interneta pārlūkprogrammas, informē Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvji.

Interneta pārlūkā Internet Explorer atklāta ievainojamība, kas attālināti ļauj uzbrucējam iegūt kontroli pār lietotāja ierīci. Tā kā Internet Explorer ievainojamība ir plaši izziņota, uz tās bāzes paveras iespējas jauniem, mērķētiem uzbrukumiem. Pēc Microsoft ziņām, ievainojamība atļauj veikt attālinātu koda izpildi, novirzot lietotāju uz iepriekš sagatavotu vietni vai saiti, pēc kuras apmeklēšanas ļaundari var iegūt kontroli pār lietotāja datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft iegūst aizvien vairāk naudas no Android ierīcēm

Jānis Rancāns, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija Microsoft noslēgusi līgumu ar vienu no lielākajiem pasaules elektronikas ražotājiem par tehnoloģiju, kuras saistītas ar Android un Chrome, licencēšanu.

Līgumu Microsoft noslēgusi ar Taivānas kompāniju Pegatron. Ieskaitot jaunāko vienošanos, Microsoft ir patentu licencēšanas līgumi ar četriem no pieciem lielākajiem Taivānas ražotājiem, vēsta Mashable.

Microsoft pieder vairāki patenti, kas ir saistīti ar tehnoloģijām, kuras tiek izmantotas Android operētājsistēmās un Chrome interneta pārlūkā. ASV kompānija no patentu licencēšanas līgumiem katru gadu nopelna simtiem miljonu dolāru. Kopš 2003. gada Microsoft noslēgusi vairāk nekā 1,1 tūkstoti patentu licencēšanas darījumu.

Pegatron ir viena no Taivānas lielākajām kompānijām, kas nodarbojas ar pazīstamu tehnoloģiju gigantu – Apple, HTC, HP un citu – ierīču montāžu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Google izmaksā rekordatlīdzību par atklātiem «caurumiem»

Jānis Rancāns, 26.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju gigants Google izmaksājis rekordlielu atlīdzību pētniekiem, kuri atklājuši drošības problēmas kompānijas izstrādātajā pārlūkā Chrome, vēsta Computerworld.

Kopumā Google speciālistiem izmaksājusi 26,5 tūkstošus ASV dolāru par to atklātiem 18 dažādiem «caurumiem», kas raksturoti kā «nopietni» un «vidēji».

Lielāko summu (13,6 tūkstošus) saņēmis Sergejs Glazunovs par pieciem «caurumiem», kas saistīti ar pārlūka drošību. Kopumā Google šogad dāžādiem pētniekiem atlīdzīmās izmaksājusi 170 tūkstošus ASV dolāru.

Speciālistu atklātās drošības problēmas ir izlabotas un iekļautas jaunākajā Chrome atjauninājumā.

Programmu, kuras ietvaros par atklātām drošības problēmām Google produktos var saņemt atlīdzību, kompānija uzsāka jau pērn. Līdzīga programma ir arī Mozilla Foundation, kas izstrādā Firefox interneta pārlūku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV datortehnoloģiju gigants "Microsoft Corp." paziņojis, ka pārtrauks tehnisko atbalstu pirms vairāk nekā 25 gadiem izveidotajam interneta pārlūkam "Internet Explorer", jo tas vairs nav populārs lietotāju vidū.

"Mēs paziņojam, ka "Internet Explorer" nākotne [operētājsistēmā] "Windows 10" ir "Microsoft Edge"," pavēstījis uzņēmums, norādot uz tā jauno interneta pārlūku.

"Microsoft" vēsta, ka tehniskais atbalsts "Internet Explorer" tiks pārtraukts 2022.gada 15.jūnijā.

Taču uz "Internet Explorer" balstītas mājaslapas un lietotnes darbosies ar "Microsoft Edge" vismaz līdz 2029.gadam, jo vairākām organizācijām ir interneta vietnes, kas balstītas uz šo interneta pārlūku.

"Statscounter" apkopotie dati liecina, ka "Google" radītais interneta pārlūks "Chrome" kontrolē 65% tirgus. "Apple" izstrādātais un uzņēmuma datoros un ierīcēs pieejamais "Safari" ar gandrīz 19% tirgus daļu ir otrajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

DEAC valdes loceklis: Jaunais programmētājs e-Klasē nav veicis uzlabojumus, bet gan to sabojājis

Gunta Kursiša, 21.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidusskolnieks Aleksejs Popovs ir izveidojis programmu, kas pilnībā pārveido SIA Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) izveidotās e-Klases izskatu. Tādējādi e-Klase ir nevis uzlabota, bet gan sabojāta, un tas vairs nav tāds produkts, kādu saviem klientiem vēlas piedāvāt DEAC, Db.lv norādīja DEAC valdes loceklis Andris Gailītis.

Otrdien sociālajos tīklos ievērību izpelnījās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks Aleksejs Popovs, kurš izstrādājis Google Chrome pārlūkprogrammas paplašinājumu «Skaista klase». Kā vidusskolēns skaidro savos sociālo tīklu kontos, viņš šo paplašinājumu piedāvāja izmantot arī citiem - paplašinājums bija pieejams lejupielādei Google Chrome Web Store. Tomēr ar to nav bijis apmierināts uzņēmuma DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis. Viņš programmētājam nosūtīja vēstuli ar pieprasījumu no Google Chrome Web Store izņemt vienību «Skaista klase» un uzsvēra, ka «mēs neesam devuši un nedosim savu piekrišanu portāla e-klase.lv satura mainīšanai». Savukārt vēlāk A. Popovam pretenziju sagatavoja arī Magnusson Zvērinātu Advokātu birojs. Tas radīja sašutumu sociālo tīklu, piemēram, Twitter, lietotājos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palielinātu uzņēmuma pozīcijas meklētājprogrammās (Google, Yandex u.c.) un piesaistītu lielāku apmeklētāju plūsmu, vitāli svarīga ir mājaslapas SEO optimizācija, kas ietver dažādas tehnikas. Tomēr tā nav iedomājama arī bez SEO rīku palīdzības. Lai gan vairums no šiem rīkiem izmaksā dārgi, internetā ir pieejami daudzi bezmaksas risinājumi un spraudņi, kas var būt noderīgi gan tiem, kas nesen uzsākuši interesēties par šo tēmu, gan arī tiem, kas ar SEO nodarbojas jau ilgāku laiku. Šajā rakstā mēs aplūkosim nelielu daļu no labākajiem bezmaksas SEO rīkiem, kas palīdzēs Tev sasniegt vēlamos SEO rezultātus.

Kas ir SEO optimizācija?

SEO optimizācija ir procesu kopums, kuru veic, lai uzlabotu mājaslapas pozīcijas meklētājprogrammu rezultātu lapās (SERP). Jo labāka ir vietnes redzamība meklēšanas rezultātos, jo augstāks apmeklējums un iespēja pārvērst potenciālos klientus par pircējiem. Šis process ietver dažādas darbības, piemēram, atslēgvārdu analīzi, satura izstrādi, vietnes tehnisko analīzi un ārējo satura optimizāciju. SEO optimizācijai ir nepieciešama pārdomāta stratēģija, ko noteikti vislabāk veiks pieredzējis SEO speciālists vai SEO aģentūra, tomēr tā kā SEO pakalpojumi ir dārgi, ikkatrs var izmēģināt internetā pieejamos bezmaksas rīkus, lai iegūtu vismaz virspusēju lapas novērtējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Mozilla Firefox popularizē sevi, izmantojot Facebook nedienas

Lelde Petrāne, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Firefox lietotājiem vairāk kontrolēt savus datus sociālajā tīklā Facebook, izveidots Facebook Container paplašinājums, vēsta Mozilla Firefox blogs blog.mozilla.org.

Līdz ar šo paplašinājumu Facebook ir grūtāk sekot lietotāja aktivitātēm citās tīmekļa vietnēs, izmantojot trešās puses sīkdatnes. «Mēs uzskatām, ka ir jābūt instrumentiem, kā ierobežot, kādus datus citi var ievākt par jums. Tas ietver mūs: Mozilla nevāc datus no Facebook Container paplašinājuma izmantošanas. Mēs zinām tikai to, cik reizes paplašinājums ir instalēts vai noņemts,» tiek uzsvērts blogā.

Instalējot šo paplašinājumu, tas dzēsīs Facebook sīkdatnes un izlogos (log out - angliski) no Facebook. Nākamajā reizē, kad lietotājs apmeklē Facebook, tas nonāk jaunā, zilā pārlūkprogrammas cilnē.

«Jūsu datos ir liela vērtība. Ir svarīgi regulāri pārskatīt jūsu konfidencialitātes iestatījumus visās vietnēs un lietojumprogrammās, kas tos izmanto,» akcentē Mozilla Firefox.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen ieceltais Mozilla vadītājs un viens no līdzdibinātājiem Brendans Aihs (Brendan Eich) atkāpies. Šādu viņa rīcību provocēja nesen izcēlies skandāls saistībā ar viņa uzskatiem par viendzimuma laulībām, vēsta BBC.

Skandāls par B. Aiha uzskatiem sākās marta beigās. B. Aihs, viens no Mozilla līdzdibinātājiem, kā arī JavaScript valodas izveidotājs, 2008. gadā ziedoja tūkstoš ASV dolāru likumprojekta, kas vēršas pret viendzimuma laulībām Kalifornijā, sagatavošanai. Sākotnēji likumprojekts tika atbalstīts, bet vēlāk, 2013. gadā, to noraidīja ASV Augstākā tiesa. Kad marta beigās sabiedrībai tapa zināms par B. Aiha, jaunā Mozilla vadītāja, saistību ar likumprojektu, tas radīja sašutumu daudzos Mozilla Firefox pārlūka lietotājos, kas pauda savu sašutumu sociālajos tīklos. Vislielākais protesta vilnis nāca, kad iepazīšanās vietne OkCupid publicēja aicinājumu neizmantot Mozilla Firefox.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas konsorcijs par 600 miljoniem dolāru iegādājas interneta pārlūku Opera

LETA, 18.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas konsorcijs par 600 miljoniem ASV dolāru (543 miljoniem eiro) iegādājies interneta pārlūku Opera, pirmdien paziņoja tā izstrādātājs, Norvēģijas uzņēmums Opera Software.

Iepriekš neveiksmi cieta Opera publiskais akciju piedāvājums.

Kompānijas Golden Brick Silk Road vadītais konsorcijs iegādāsies interneta pārlūka mobilo ierīču un galda datoru versijas, snieguma un privātuma lietotnes, kā arī akcijas kopuzņēmumā Ķīnā, tomēr televīzijas, mediju un spēļu sektori paliks Opera Software īpašumā, kompānija informēja Oslo biržu.

Par darījumu paziņots pēc tam, kad neveiksmi cieta publiskais piedāvājums par 1,2 miljardiem ASV dolāru (1,08 miljoniem eiro) pārņemt visu kompāniju.

Netiek atklāts, kādēļ publiskais piedāvājums bija neveiksmīgs, bet Opera Software pagājušajā nedēļā biržā paziņoja, ka piedāvājuma iznākums ir neskaidrs, jo līdz noteiktajam termiņam - 15.jūlijam - netika saņemts regulatora apstiprinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Android Robot apsteidz Opera un kļūst par populārāko mobilo pārlūku

Gunta Kursiša, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Operētājsistēmas Android interneta pārlūks Robot ir pārspējis interneta pārlūkuprogrammu Opera un kļuvis par pasaulē populārāko mobilo pārlūku, vēsta mashable.com.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mozilla prezentējusi 25 ASV dolārus vērta viedtālruņa prototipu. Tas gan būšot domāts jaunattīstības valstīm, vēsta BBC.

Kompānija, kas ir slavena galvenokārt ar savu Firefox pārlūku, sākusi sadarbību ar Ķīnas mazbudžeta čipu ražotāju Spreadtrum.

Lai gan tas nebūšot tik jaudīgs kā dārgāki modeļi, ar tālruni varēs izmantot aplikācijas un internetu. Tā mērķauditorija būšot patērētāji jaunattīstības valstīs, kuri ir vidusgrupā starp tiem, kuri iegādājas pašus vienkāršākos tālruņus tikai ar pamatfunkcijām, un tiem, kuri iegādājas atpazīstamus viedtālruņus. Šādu cilvēku grupa šajās valstīs esot liela.

Komentāri

Pievienot komentāru