Tehnoloģijas

Apturēta anti-spyware firmas darbība

Ainars Sedlenieks [email protected], 15.03.2005

Jaunākais izdevums

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka ažiotāža ap spyware, kuru ar preses ziņojumiem diemžēl uzkurina arī daudzas antivīrusu kompānijas, ir novedusi pie krāpšanas gadījumiem. Piektdien ASV regulators paziņojis, ka uz laiku slēgta kāda programmatūras firma, kura mēģinājusi sava produkta pārdošanu veicināt, piedāvājot likvidēt datorā neesošu spyware. Programmas Spyware Assassin ražotāji, izmantojot uzlecošus reklāmas logus un e-pasta vēstules, nodarbojušies ar patērētāju baidīšanu, cenšoties iestāstīt, ka viņu datori ir inficēti ar ļaundabīgām spiegošanas programmām un ka tādēļ nepieciešams iegādāties minēto programmu, ziņo ASV Federālā tirdzniecības pārvalde FTC. Pēc FTC ziņām, bezmaksas pārbaudēs, kuras piedāvāja Spokeinas (Vašingtonas štats) kompānija MaxTheater Inc., spyware klātbūtne tika konstatēta datoros, kuros nekādu kaitīgo programmu nebija. Savukārt tās pašas firmas par 29,95 dolāriem tirgotā programma Spyware Assassin nemaz neveica spyware likvidēšanu. ASV tiesa kompānijai un tās īpašniekam Tomasam Delanojam likusi apturēt darbību līdz otrdien paredzētai tiesas sēdei. Pilnīgi iespējams, ka kompānijai liks atdot naudu, kuru tā ieņēmusi, pārdodot Spyware Assassin. MaxTheater nav komentējusi šo lietu. Kas attiecas uz pašu spyware, tad, kā nesen savā rakstā “Nav tādas lietas kā spyware” secināja Jevgēņijs Kasperskis “nosaukums spyware galvenokārt uzskatāms par mārketinga triku”. Tas lieliski kalpo par lietotāju iebiedēšanas līdzekli. Nosaukums adware jeb reklāmas programmatūra, no kuras pārsvarā arī sastāv tas, kas tiek pasniegts kā spiegu programmas, diez vai būtu tik iedarbīgs. Lai tomēr kaut kā attaisnotu nosaukumu spyware, pēc diezgan miglainiem kritērijiem reklāmas programmām ir pievienota arī daļa Trojas programmu un lūku (backdoor), kuras tradicionāli bijušas antivīrusu apkarojamo objektu vidū. Ja nav jaunu draudu, tādi tiek radīti kompāniju mārketinga nodaļās. Kas sekos pēc spiegu programmu kampaņas? Varbūt noziedznieku vai teroristu programmas?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Apturēto saimniecisko darbību šogad mazāk nekā pērn

Db.lv, 09.11.2020

Aiz tirgotājiem otra lielākā grupa uzņēmumu, kuriem pēdējo divu mēnešu laikā visbiežāk apturēta saimnieciskā darbība, ir būvniecības uzņēmumi.

Foto: pixabay.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad desmit mēnešos saimnieciskā darbība apturēta 3,5 tūkstošiem uzņēmumu, liecina Lursoft veiktais pētījums.

Ja salīdzina ar 2019.gada datiem, šogad saimnieciskā darbība apturēta par 22,30% uzņēmumu mazāk nekā pērn. Lielāks apturēto saimniecisko darbību skaits nekā aizvadītajā gadā reģistrēts vien janvārī. Ja šī gada janvārī saimnieciskā darbība apturēta 266 uzņēmumiem, tad pagājušajā gadā tie bijuši 228 uzņēmumi.

Padziļināti analizējot tos uzņēmumus, kuriem saimnieciskā darbība apturēta pēdējo divu mēnešu laikā, redzams, ka 2019.gada pārskatu iesnieguši vien 8,39% uzņēmumu. To vidējais apgrozījums pagājušajā gadā bijis 39,81 tūkst. eiro. Tiesa, starp uzņēmumiem, kuriem pēdējo divu mēnešu laikā apturēta saimnieciskā darbība, 11 komersantiem 2019. gada apgrozījums pārsniedzis 100 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests apturējis SIA Internet, kas administrē Latvijā populārāko sludinājumu vietni ss.lv, saimniecisko darbību, informē VID.

Papildināta visa ziņa!

Patlaban ss.lv vēl darbojas, jo pēc lēmuma par saimnieciskās darbības apturēšanu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa pašu domēnu slēdz piecu dienu laikā.

Situācijā, kad ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, VID aicina patērētājus neveikt maksājumus par sludinājumu ievietošanu.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem.

Kārliņa-Ādmine norādīja, ka VID, analizējot ar e-komerciju saistītos riskus, konstatēja, ka, izmantojot šo interneta vietni, notiek ne tikai legāla uzņēmējdarbība, bet ir daļa cilvēku, kas nereģistrē savu saimniecisko darbību un nodarbojas ar auto tirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hārvardas Universitātē, ceturtdien, 2. oktobrī norisinājās 18. ceremonija, kuras laikā tika piešķirtas Anti-Nobela prēmijas (The Ig Nobel Prize) par pašiem šaubīgākajiem zinātniskajiem izgudrojumiem.

Prēmiju ķīmijas izgudrojumu lauciņā saņēma Debora Andersone no Hārvardas Medicīnas skolas par pētījumu par Coca Cola izmantošanu kontracepcijas nolūkos. „Coca Cola duša kā kontracepcijas līdzeklis 1950. un 1960. gadā kļuva par daļu no folkloras. Tika uzskatīts, ka ogļskābai gāzei piemīt spermicīdas īpašības,” skaidro D. Andersone. Eksperiments pierādījis, ka Coca Cola patiešām uzrāda zināmu kontraceptīvu efektivitāti, īpaši diētiskā kola. D. Andersone norāda, ka gūtajiem pierādījumiem nav jāuzticas pilnībā.

Citu anti – Nobela prēmiju ķīmijā saņēma pētījumi, kas tika veikti Taizemē. Šie testi bija pretēji D. Anderones pētījuma rezultātiem un pierādīja, ka Coca Cola un Pepsi vispār nav spermicīdas īpašības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft drošības padomnieks krīt par upuri noziedzīgai zvanītājprogrammai

Ainars Sedlenieks [email protected], 08.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab atsaucoties uz ZDNet informē, ka noziedzīgajām zvanītājprogrammām par upuri kritis liels vīrs - Microsoft Lielbritānijas pārstāvniecības galvenais padomnieks drošības jautājumos Eds Gibsons. Otrdien intervijā ZDNet UK Gibsons pastāstīja, ka nesen no British Telecom (BT) saņēmis 450 sterliņu mārciņu telefona rēķinu, jo viņa datorā ieperinājusies noziedzīga zvanītājprogramma. Šie zvanītāji (dialer) ir ļaundabīgas programmas, kuras pārņem savā varā datora pieslēgumu internetam un zvana uz dārgajiem numuriem (bieži vien - ārzemēs). Parasti šāda nelaime skar tikai tos lietotājus, kam ir iezvanpieeja, taču nepatikšanas ir bijušas arī dažiem platjoslas pieslēguma lietotājiem, kuru datoros iezvanpieeja saglabāta kā rezerves variants. Gibsons konferencē "eConfidence — Spam and Scams", kura notika Londonā, uzstājās ar kaismīgu runu pret noziedzīgām zvanītājprogrammām. "Mani ļoti uztrauc visa šī zvanītājprogrammu lieta... Ja mēs visi kopā nepadarīsim internetu drošāku, tad nākotnē to paši vairs nevarēsim pazīt," Gibsons pavēstīja konferences dalībniekiem. Pēc tam viņš pastāstīja, ka mēģinājis sazināties ar ICSTIS - dārgo telefona pakalpojumu nozares regulatoru, taču tas viņam nav varējis palīdzēt. Savukārt BT kategoriski uzstājis, lai Gibsons maksā. Martā BT sāka saviem lietotājiem piedāvāt aizsardzību pret noziedzīgām zvanītājprogrammām, jo saņēma daudz sūdzības par milzīgiem telefona rēķiniem. Pagājušajā mēnesī ICSTIS izsludināja jaunus pasākumus ar nolūku neļaut noziedzīgo zvanītājprogrammu saimniekiem tikt pie naudas, kuru viņiem sarūpējušas šīs datorprogrammas. Par Microsoft Lielbritānijas pārstāvniecības galveno padomnieku drošības jautājumos Gibsons tika iecelts maijā, bet amata pienākumu pildīšanu uzsāka jūlijā. Pirms tam viņš strādāja par FIB juridiskā atašeja palīgu Lielbritānijā. Viss šis gadījums nedaudz atgādina situāciju, pirms Microsoft Anti-Spyware parādīšanās. Tad Bils Geits atzinās, ka viņa mājas datoros bija ieperinājušas spiegu programmas. Varbūt drīz sagaidīsim Microsoft Anti-Dialer bezmaksas mūžīgu beta versiju? Starp citu, lai arī nedaudz, tomēr regulāri katru mēnesi zvanītājprogrammas, pārsvarā PornWare klases pēc Kaspersky Lab klasifikācijas, tiek atklātas arī inficētajos datoros Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīsarpus gadu laikā saimnieciskā darbība apturēta 29 451 uzņēmumam; slēdzot līgumus, iesaka pārbaudīt darījumu partneru statusu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šogad saimnieciskā darbība apturēta teju vai 4500 uzņēmumiem. Lai arī bieži vien skan secinājumi, ka tās ir tikai tukšas čaulas, tomēr SIA Lursoft pētījums šo secinājumu apgāž. Proti, vēl 2014.gadā uzņēmumi, kuriem patlaban apturēta saimnieciskā darbība, nodokļu maksājumos valsts budžetā samaksājuši 11,08 milj. eiro, bet pērn šī summa sarukusi līdz 6,03 milj. eiro. Pēc Lursoft aprēķiniem, 89,3% gadījumu no visiem uzņēmumiem, kuri pērn veikuši nodokļu maksājumus valsts budžetā, saimnieciskā darbība apturēta 2015. vai 2016. g.. «Ar vislielāko summu valsts budžetu 2015. g. papildinājis 2002. g. reģistrētais SIA Reneprint, kurš 2015.gadā valsts budžetu nodokļu maksājumos papildinājis ar 254,07 tūkst. eiro, kas bija par 84,86 tūkst.eiro vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma saimnieciskā darbība, pamatojoties uz VID lēmumu, apturēta 2015.gada novembra nogalē,» pētījuma rezultātus rāda SIA Lursoft pētniece Indra Urtāne. Viņa stāsta, ka nodokļu maksājumus, kas pārsniedz 100 tūkst. eiro, pērn valsts budžetā samaksājuši astoņi uzņēmumi, kuru saimnieciskā darbība patlaban apturēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Policija izstrādājusi ieteikumus, kā justies droši internetā

, 26.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija izstrādājusi ieteikumus e-pasta korespondences un interneta vides drošībai.

"Interneta vide mūsdienās piedāvā dažādas iespējas saņemt pakalpojumus, kā arī brīvi sazināties ar citām personām. Ņemot vērā interneta pieslēgumu popularitāti, komersanti arvien paplašina savu internetā piedāvāto pakalpojumu klāstu.

Izmantojot interneta vidi dažādu darbību veikšanai, ir jāņem vērā šīs vides specifiskās īpatnības – parasti šajā vidē komersanti interneta resursu ietvaros savus klientus nodala pēc atsevišķu lietotāju principa. Parasti lietotājs iegūst tiesības piekļūt savam kontam (profilam) un pakalpojumiem ievadot kādu konkrētu tikai sev zināmu lietotājvārdu un paroli, tomēr, citreiz aizsardzība tiek papildināta izmantojot numurētu pieejas kodu kartes, kodu kalkulatorus, vienreiz izmantojamos kodus, kā tas ir internetbanku gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO: Ar Groglass akrilu ierāmē Purvīša Ziemu

Db.lv, 22.11.2021

Latvijas mākslas šedevra ierāmēšanu rūpīgi un precīzi veic LNMM noformēšanas darbu speciālists Arvils Vilkaušs.

Foto: Kaspars Dobrovoļskis/Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), gatavojoties nākamgad plānotajai Vilhelma Purvīša 150 gadu jubilejas izstādei, nesen ar īpašu Latvijas uzņēmuma Groglass ražotu anti-reflektīvu un nodilumizturīgu akrilu tika ierāmēta mākslinieka glezna Ziema.

Foto galerijā redzams, kā Latvijas mākslas šedevra ierāmēšanu rūpīgi un precīzi veic LNMM noformēšanas darbu speciālists Arvils Vilkaušs.

“Ziema”, kas radīta ap 1910. gadu un ir iekļauta Latvijas kultūras kanona vērtību sarakstā, ir viens no klasiķa populārākajiem meistardarbiem. Ainava kādreiz piederēja Latvijas preses magnātu Benjamiņu ģimenei, bet kopš 1954. gada tā atrodas tagadējā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā. 1998. gadā mantiniece Johanna Benjamiņa gleznu savā un vīra Jura Benjamiņa vārdā uzdāvināja muzejam.

Jūgendstila laikmeta garā stilizētā ziemeļnieciskā ainava izceļas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā ar glezniecisko eleganci un 19.–20. gadsimta mijas mākslai zīmīgo neoromantisko noskaņu. Tā ir bijusi eksponēta Purvīša retrospekcijās Rīgā un Maskavā, izstādē “Eiropas mākslas meistardarbi: 27 Eiropas Savienības dalībvalstis svin Romas līguma 50. gadadienu” Itālijas prezidenta pilī (2007), vairākās Latvijas un Baltijas simbolisma mākslas skatēs Rīgā un ārzemēs, tostarp Orsē muzejā Parīzē (2018), un citās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ekonomika 2008. gada pēdējā ceturksnī sarukusi par 7.3%, tādējādi uzstādot dziļākās recesijas rekordu ceturksnī starp Eiropas Savienības (ES) valstīm. Tā liecina ekonomistu veiktais pētījums, raksta Bloomberg.

Kopš ekonomikas izaugsmes dati tika sākti vākt arī par ceturkšņiem (1995. gadā), Latvija pērnā gada pēdējos trīs mēnešos ir uzstādījusi absolūto rekordu.

"Latvija, tāpat kā liela daļa no šī reģiona, lūkojas bezdibenī," uzsvēris Capital Economics analītiķis Neils Šērings (Neil Shearing). Viņš arī uzsvēra, ka pirms kļūs labāk, situācija cēl krasi pasliktināsies.

10 Bloomberg aptaujātie ekonomisti norāda, ka iemesli šai lejupslīdei ir nekustamā īpašuma tirgus straujā krišana un patēriņa samazināšanās.

Db.lv jau ziņoja, ka 2008. gada trešajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta apjoms, salīdzinot ar 2007. gada atbilstošo periodu, bija samazinājies par 4.2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par AS RB Rail AS jauno padomes priekšsēdētāju ir ievēlēts Lietuvas pārstāvis Daiņus Budris (Dainius Budrys), kurš šajā amatā nomaina Igaunijas pārstāvi Anti Mopelu (Anti Moppel).

«Manas vadības laikā 2016. gadā mūsu galvenie mērķi ir izveidot profesionālu uzņēmuma valdi, lai nodrošinātu veiksmīgu uzņēmuma darbību un Rail Baltic/Rail Baltica projekta īstenošanas kvalitatīvu un savlaicīgu koordinēšanu. Galvenais finansējuma sniedzējs Eiropas Komisija, kā arī pārējie akcionāri sagaida, ka, ņemot vērā Rail Baltic/Rail Baltica projekta sākotnējā sagatavošanas posma pabeigšanu, mēs izpildīsim nākamo uzdevumu, īstenojot visus plānošanas darbus, kas nepieciešami, lai tuvākajos gados uzsāktu būvniecību,» skaidro D.Budris.

RB Rail AS akcionāru līgums paredz, ka ik gadu rotācijas kārtībā padomi vada citas kopuzņēmuma dalībvalsts pārstāvis. 2016. gadā uzņēmuma prezidējošā valsts ir Lietuva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Madara Cosmetics koncerna apgrozījums pirmajā pusgadā pieaudzis par 47%

LETA, 27.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kosmētikas ražotāja "Madara Cosmetics" koncerna apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 8,217 miljoni eiro, kas ir par 47% vairāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, bet koncerna peļņa pieaugusi 2,2 reizes un bija 1,807 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Tostarp koncerna ieņēmumi no produkcijas pārdošanas Latvijā 2020.gada pirmajā pusgadā palielinājušies par 56,6% salīdzinājumā ar 2019.gada pirmo pusgadu, sasniedzot 2,282 miljonus eiro, ieņēmumi no produkcijas pārdošanas pārējās Eiropas Savienības valstīs auguši par 45,5%, sasniedzot 5,43 miljonus eiro, bet ieņēmumi no produkcijas pārdošanas citu valstu tirgos palielinājušies par 19,2%, veidojot 401,3 tūkstošus eiro.

Lielākais tirgus ārpus Latvijas "Madara Cosmetics" ir Somija. 2020.gada pirmajā pusgadā kompānijas ieņēmumi Somijā veidoja 1,32 miljonus eiro, kas ir par 2% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

"2020.gada pirmajā pusē uzņēmums spēris lielu soli uz priekšu, turpinot strauju attīstību un sasniedzot teicamus rezultātus. Vienlaikus šis ir bijis arī ļoti neparasts posms, kas aizritējis lielas nenoteiktības apstākļos un licis piekoriģēt uzņēmuma darbības stratēģiju. Paraugoties atpakaļ, šobrīd var droši teikt, ka uzņēmuma reakcija uz Covid-19 izraisītajiem apstākļiem ir bijusi pareiza, un virkne pieņemto lēmumu, kas attiecas uz korekcijām uzņēmuma darbības stratēģijā, ļāvuši sasniegt pēdējā laika straujāko izaugsi," pauda kompānijas valdes loceklis Uldis Iltners.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noslēdzies viens no Latvijā apjomīgākajiem un komplicētākajiem M&A darījumiem

Lelde Petrāne, 03.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgts darījums par anti–reflektīvā stikla ražošanas uzņēmuma GroGlass iegādi – uzņēmuma vadības komanda Aleksandra Kelberga (Alexander Sasha Kelberg) vadībā, ar starptautiskā investora Kartesia atbalstu, ir izpirkusi GroGlass kapitāldaļas no investīciju fonda NCH Capital.

GroGlass izveidots 2004. gadā, un šajā laikā tas no jaunuzņēmuma pārtapis strauji augošā, augstas pievienotās vērtības ražošanas uzņēmumā, kas sekmīgi konkurē globālajā tirgū. GroGlass ražo t.s. «neredzamo stiklu» – stiklu ar anti–reflektīvu pārklājumu, kas piemērots arhitektūras un dizaina projektiem, elektroniskajiem displejiem, mākslas darbu ierāmēšanai un citām vajadzībām.

Pēdējo piecu gadu laikā uzņēmuma vidējais pārdošanas apjoma pieaugums bijis 17%, 2017. gadā sasniedzot 17 miljonu eiro apgrozījuma atzīmi.

GroGlass ir vienīgais uzņēmums pasaulē, kura ražošanas iekārtas ir īpaši pielāgotas stikla ar abpusēju anti–reflektīvu pārklājumu ražošanai, – tas ļauj uzņēmumam sekmīgi konkurēt globālajā tirgū. GroGlass vadības komanda darījuma ietvaros piesaistījusi investīciju kompāniju Kartesia, kas specializējas ieguldījumos Eiropas kompānijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu kopuzņēmuma «RB Rail» akcionāri - OU «Rail Baltic Estonia», SIA «Eiropas dzelzceļa līnijas» un UAB «Rail Baltica Statyba» - ir apstiprinājuši jauno uzņēmuma padomi, informē Komunikācijas un sadarbības ar valsts iestādēm vadītāja Ilze Rassa.

Viņa norāda, ka Lietuvas akcionārs ir nolēmis atsaukt vienu no tā pārstāvjiem - Steponu Šaltmeri (Steponas Šaltmeris) - unp adomē viņa vietā tiek iecelts Arenijus Jackus. Šādā gadījumā ir jāatsauc viss iepriekšējās padomes sastāvs un jāieceļ jauns.

Jaunajā padomes sastāvā iekļauti sekojoši pārstāvji - Edvīns Bērziņš, VAS «Latvijas Dzelzceļš» valdes priekšsēdētājs, Anti Mopels (Anti Moppel), OU «Rail Baltic Estonia» padomes loceklis, Karolis Sankovskis (Karolis Sankovski), UAB «Rail Baltica Statyba» izpilddirektors, Vineta Rudzīte, VAS «Latvijas Dzelzceļš» juridiskās direktores vietniece administratīvajos jautājumos un Prezidentu padomes sekretariāta vadītāja, Indreks Oravs (Indrek Orav), OU «Rail Baltic Estonia» vadītājs, un Arenijus Jackus (Arenijus Jackus), UAB «Lietuvos geležinkeliai» Rail Baltica koordinācijas departamenta direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar latviešu produktu cer iekarot Eiropu

Armanda Vilcāne, 31.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajos piecos gados SIA Groglass plāno izglītot Eiropas mākslas darbu ierāmētājus un to klientus par ultravioleto (UV) staru kaitīgo ietekmi un palielināt eksporta apjomus uz Eiropu

Apvienojot tehnoloģijas un zinātni, rūpnīcā Groglass® radīts anti-reflektīvais stikls Artglass AR 99™ ar 99% aizsardzību pret UV stariem. Šis stikls pretendē uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balvu 2017 kategorijā Inovatīvākais produkts.

Artglass AR 99™, kas pirmo reizi tirgū parādījās 2016. gada beigās, pārsvarā tiek izmantots dažādu mākslas darbu, fotogrāfiju un citu lietu ierāmēšanai. Lai nodrošinātu ierāmēto objektu caurredzamību, stikls no abām pusēm tiek apstrādāts ar anti-reflektīvu pārklājumu un no vienas puses – ar UV staru absorbējošu filtru, kas pasargā objektus no izbalēšanas un citām izmaiņām vizuālajā izskatā. Groglass® anti-reflektīvā stikla ražošanai izmanto metāla oksīdus, kas tiek uzputināti uz stikla virsmas. Lai virsma tiktu saudzēta, stikls tiek pakots, loksnes atdalot ar plēvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Biznesa inkubatorā rada salvetes sienu ķēpājumu tīrīšanai

Vēsma Lēvalde, 26.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes Biznesa inkubatora SIA Green Reality laidusi klajā jaunu produktu - grafiti tīrīšanas salvetes Anti - Graffiti wipes.

Piedāvājumā ir trīs veidu Anti-Graffiti salvetes: Hard, Medium un Soft. Tās ir mitrās salvetes, ar kurām viegli var atbrīvoties no krāsu baloniņu ķēpājumiem, marķiera un tintes traipiem no jebkāda veida gludām (ne porainām) virsmām, piemēram, metāla, plastmasas, stikla, krāsotām un jūtīgām virsmām (ceļa zīmes, transportlīdzekļu virsbūve, elektrosadales kastes u. c. ), nesabojājot oriģinālo pamatvirsmu, apgalvo produkta izgudrotāji.

Dienas Bizness rakstīja, ka SIA Green Reality radījusi grafiti tīrīšanas līdzekli un gada laikā uzņēmums attīstījies trīs virzienos. Viens no tiem ir zīmols Aquaprint - viegli pamanāma, virsmai un videi draudzīga vēstījuma veidošanas metode. Otrs ir pakalpojums, ko uzņēmumā dēvē par Anti-graffiti jeb virsmu attīrīšanu no grafiti zīmējumiem. Trešais ir Protect jeb virsmas pārklāšana ar hidrofobiem aizsargpārklājumiem. Salvetes ir jauns produkts, ar ko uzņēmums cer iekarot ne tikai vietējo tirgu, bet arī atrast noietu ārvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11 ģimenes ārsti nosūtījuši vēstuli premjeram, politiķiem un medijiem, aicinot pievērst uzmanību lētākiem medicīnas laboratoriju pakalpojumiem, kam valsts nepievērš uzmanību.

Medicīnisko analīžu uzņēmums SIA IDC Latvia, kam pieder ar modernām iekārtām aprīkota laboratorija, ir gatava nodrošināt valstij krīzes situācijai atbilstošas cenas plaša spektra medicīnas laboratorijas pakalpojumiem. Taču valsts nav ieinteresēta pat uzsākt sarunu procedūru ar kompāniju, līdz ar to turpinot iepirkt līdzvērtīgus pakalpojumus par nesamērīgi augstākām cenām, teikts vēstulē. Valstij būtu iespēja ietaupīt līdz pat vairākiem miljoniem latu gadā, taču tā gadiem ilgi nav neko darījusi, lai tas notiktu. Vienīgais arguments no VOAVA (tagad VNC – Veselības Norēķinu Centrs) puses ir formālas atrunas par ierasto atlases procedūru pārskatīt līgumu reizi divos gados. Uzskatām, ka tik smagas krīzes apstākļos ar birokrātiskām atrunām nepietiek, nepieciešams taupīt – it īpaši, ja runa ir par tiešām lieliem ietaupījumiem, raksta mediķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

A, B, C vai kā VID tagad vērtēs nodokļu maksātājus?

Madlena Drozdova, ZAB Ellex Kļaviņš Vecākā nodokļu konsultante, Nils Pužulis, ZAB Ellex Kļaviņš Jaunākais jurists, 05.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra VID ir ieviesta jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Publiski pieejamajam Reitingam ir informatīvs raksturs. Vienlaikus tā mērķis ir veicināt godīgas uzņēmējdarbības stiprināšanu un motivēt uzņēmumu uzlabot savu nodokļu samaksas disciplīnu.

Nedaudz ieskicējot Reitinga vēsturi, to var iedalīt trīs posmos. Pirmais posms ir pilotprojekta laiks no 2018. līdz 2020. gadam, kad Reitings bija ierobežoti pieejams (tikai pašam uzņēmējam) un ar ierobežoto rādītāju skaitu. Reitings bija kā rīks uzņēmumiem ar mērķi paraudzīties uz savu darbību no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) puses. Otrajā posmā no 2020. līdz 2021. gadam norisinājās Reitinga paplašināšana, jo uzņēmumiem radās vairāki jautājumi par to, kā reitings ir izveidots. Tika paplašināts rādītāju skaits, tomēr informācija joprojām palika pieejama tikai uzņēmumam. Savukārt, sākot ar 2024. gadu, iesākās trešais posms – jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Proti, Reitings būs ar publiski pieejamiem elementiem aplūkojams VID publiskojamajā datubāzē no 2024. gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Teksasas štats iesūdz Sony par pretkopēšanas rīku

Juris Kaža [email protected], 22.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Teksasas (Texas) štats iesūdzējis tiesā globālo izklaides un elektronikas koncernu Sony par tā nesen izplatīto un atkal atsaukto pretpirātisma rīku. Štata varas iestādes atsaucās uz vietējiem likumiem, kas aizliedz t.s. spiegošanas programmatūras (spyware) izplatīšanu. Spiegošanas programmatūra parasti ieperinās sava upuru datorā bez lietotāja ziņas un piekrišanas un pieļauj trešajām personām izsekot datorā notiekošajām darbībām. Kā apgalvots sūdzībā, Sony programmatūra ne tikvien vēroja, vai tiek ievērotas autortiesības, spēlējot Sony izplatītus kompaktdiskus, bet arī apturēja to kopēšanu, izmantojot paņēmienus, kas sagrozīja Windows operāciju sistēmas darbību un padarīja datoru ievainojami. Db Online jau ziņojis, ka Sony pretpirātisma programmiņa, kas satur bīstamu t.s. rootkit, jau paguvusi izplatīties 528 000 datortīklos visā pasaulē, migrējot pa internetu no neliela skaita datoru, kur tā iekļuva no kompaktdiskiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Raidījums: Krūms un Sprūds draudējuši konfiscēt Trasta komercbankas kreditoru naudu

LETA, 15.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#«Izmeklēšana konstatēja, ka izspiešana notika, izsakot draudus par to, ka kreditors nesaņems savu naudu, jo neizies AML jeb «anti money laundering» [naudas atmazgāšanas novēršanas] pārbaudi.»

Bijušie maksātnespējas procesa administratori Māris Sprūds un Ilmārs Krūms, pret kuriem lūgts sākt kriminālvajāšanu saistībā ar AS «Trasta komercbanka» likvidācijas procesu, draudējuši konfiscēt «Trasta komercbankas» kreditoru naudu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «De Facto».

Kā ziņoja raidījums, policijas versija ir, ka Sprūds, Krūms un vēl četri cilvēki no bankas kreditoriem, kas gaidījuši savu kārtu saņemt bankā iestrēgušo naudu, izspieduši pamatīgas summas. Likumsargu ieskatā, dažiem bankas kreditoriem tika paziņots - lai atgūtu noguldījumus, ir jādalās. Esot izmantoti arī draudi. Kreditoriem esot norādīts, ja Krūmam, Sprūdam un pārējiem nesamaksās, tad kreditoriem pienākošos naudu atzīmēs kā noziedzīgi iegūtu, un viņi to vienkārši neredzēs, vēsta raidījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Aicina izteikt viedokli par tirdzniecības aizsardzības reformu

, 09.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006. gada 6. decembrī Eiropas Savienības Komisija ir uzsākusi konsultācijas attiecībā uz t.s. Zaļo papīru (Green Paper), Db.lv informēja Ekonomikas ministrija. Tādējādi tiks apspriesti jautājumi par iespējamo Kopienā spēkā esošo antidempinga noteikumu pielāgošanu, atbilstoši tirgus tendencēm.

Ar Green paper Komisija aicina visas ieinteresētās puses – patērētājus, vairumtirgotājus, mazumtirgotājus un dalībvalstis izteikt savu viedokli par Kopienā spēkā esošiem tirdzniecības aizsardzības instrumentiem un to vēlamo uzlabojumu. Green paper mērķis nav fundamentāli mainīt tirdzniecības aizsardzības instrumentus kā tādus, bet gan rosināt publisku diskusiju, kā, ievērojot ES kopējās intereses, īstenot atsevišķus uzlabojumus.

Ņemot vērā, ka atsevišķi šobrīd spēkā esošie antidempinga pasākumi būtiski skar arī Latvijas ekonomiskās intereses (antidempinga pasākumi pret ādas apavu importu no Ķīnas un Vjetnamas, antidempinga pasākumi pret amonija nitrātu no Krievijas un Ukrainas, antidempinga pasākumi pret kālija hlorīda importu no Baltkrievijas un Krievijas, antidempinga pasākumi pret tērauda bezšuvju cauruļvadu un cauruļu importu no Krievijas un Ukrainas u.c), Ekonomikas ministrija aicina arī Latvijas nozaru asociāciju un uzņēmumu vadītājus iesaistīties šajā diskusiju procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Iespējas saskata mazos pasūtījumos

Linda Zalāne, 11.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No līdzekļu tirdzniecības grafiti noņemšanai līdz maza un vidēja apjoma monolītās betonēšanas darbu veikšanai – tas ir SIA Safe attīstības ceļš

Pirms pieciem gadiem Aldis Baltiņš kopā ar savu pašreizējo kolēģi nolēma dibināt uzņēmumu SIA Safe, kura darbības virziens vērsts uz grafiti noņemšanas līdzekļu importu un tirdzniecību. Tomēr uzņēmuma darbība jau pēc gada virzīta citā gultnē – tas sāka veikt monolītās betonēšanas darbus nelielos objektos. Darbošanās būvniecības jomā palīdzēja SIA Safe strauji kāpināt apgrozījumu un iekļūt DB un Lursoft veidotajā strauji augošu uzņēmumu – Gazeļu sarakstā.

Niecīgs pieprasījums

«Uzņēmums dibināts krīzes laikā. Kā jau visiem normāliem uzņēmējiem bija ilūzija, ka tieši ar šo produktu izdosies cilvēkus ieinteresēt. Diemžēl pieprasījums bija niecīgs,» atceras SIA Safe valdes priekšsēdētājs A. Baltiņš. Toreiz šādus līdzekļus piedāvājuši vien daži uzņēmumi. Taču Latvijā cilvēki neesot gatavi tērēt naudu, lai iegādātos grafiti noņemšanas līdzekļus un atbrīvotos no zīmējumiem, kurus kāds sirdī brīvs mākslinieks izdomājis uzzīmēt uz ēkas vai žoga. Gadījumā, ja Latvijā likumos noteiktu, ka ēkas obligāti no grafiti jāatbrīvo, tad biznesa ideja būtu bijusi dzīvotspējīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izklaides pasākumu nozares darbība joprojām ir apturēta, tāpēc mēs plānojam lūgt valsts un valdības atbalstu, teica koncertaģentūras "PositivusMusic" vadītājs, koncertzāles "Palladium" līdzīpašnieks Ģirts Majors.

Viņš akcentēja, ka situācija nozarē ir identiska tai, kāda tā bijusi kopš valstī izsludināja ārkārtas situāciju. Atkarībā no pasākumu organizatoru specifikas, darbība bijusi iespējama tikai minimālā apjomā, tomēr sarīkot rentablus komercpasākumus faktiski neesot iespējams.

Majors skaidroja, ka lielākā daļa pasākumu, kas pandēmijas laikā notikuši, ir saņēmuši līdzfinansējumu, jo šāda pasākumu rīkošanas forma ir teju vienīgā, kas iespējama Covid-19 laikā.

"Ierobežotās kapacitātes apstākļos gan pasākumu organizatoru, gan norišu vietu, gan tehnisko kompāniju darbība ir pilnībā apturēta. Mūsu uzņēmuma apgrozījuma kritums ir tuvu 100%," uzsvēra koncertaģentūras "PositivusMusic" vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā likvidēts nepilns 21 tūkstotis uzņēmumu, tā sasniedzot visu laiku antirekordu, taču šis gads rekordu gāzīs – gada pirmajos septiņos mēnešos likvidēti jau vairāk nekā 18 tūkstoši uzņēmumu. No tiem vairākums jeb 94,9%, ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, liecina Lursoft dati.

Lursoft izpētījis, cik ilgs bijis šogad likvidēto uzņēmumu mūžs, cik bieži tiem pirms likvidācijas jau bija apturēta saimnieciskā darbība, un cik daudzos gadījumos likvidētā uzņēmuma īpašniekam pieder daļas arī citās kapitālsabiedrībās.

9 fakti 2019. gada pirmajos 7 mēnešos likvidētajiem uzņēmumiem:

2019.gada 7 mēnešos likvidēts 18 351 uzņēmums; 10,3% likvidēto uzņēmumu bija iecelts likvidators;

70,6% uzņēmumu pirms likvidācijas bija reģistrēti nodrošinājumi;

63,2% pirms likvidācijas bija apturēta saimnieciskā darbība;

34,1% uzņēmumu likvidācijas brīdī bija nodokļu parāds;

6% no likvidētajiem uzņēmumiem iesnieguši pārskatus par 2018.gadu;

50,5% no visiem šogad likvidētajiem uzņēmumiem, kuri iesnieguši 2018.gada pārskatus, norādījuši, ka to apgrozījums pērn bijis 0 eiro;

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Cīņā ar depresiju Zviedrijas autobusu pieturās uzstāda fototerapijas lampas

Gunta Kursiša, 27.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģijas kompānija Umea Energi Zviedrijas pilsētā Ūmeo autobusu pieturās uzstādījusi speciālas gaismas terapijas lampas, lai cīnītos ar iedzīvotāju depresiju, ko izraisījis saulesgaismas trūkums, vēsta thelocal.se.

Kopumā tā dēvētais anti-SAD (Seasonal Affective Disorder) apgaismojums uzstādīts 30 autobusu pieturās pilsētā. Lampas izstaro ne tikai gaismu, bet arī aiztur kaitīgos UV starus, nodrošinot, ka nenotiek nodarīts kaitējums redzei vai ādai.

Enerģija, kas tiek izmantota anti-SAD lampās Ūmeo autobusu pieturās, tiek ražota, izmantojot atjaunojamos resursus, piemēram, saules, vēja un hidroenerģiju.

Šajā gada laikā Ūmeo, kas atrodas 500 kilometrus uz ziemeļiem no Stokholmas, gaišas ir vien piecas stundas dienā. Decembrī diennakts gaišā laika ilgums samazinās vēl par stundu.

«Šajā tumšajā gada posmā cilvēkiem nepieciešama enerģija, un mēs vēlamies sniegt cilvēkiem īstu enerģijas avotu,» paziņojumā pavēstījis Umea Energi izpilddirektors Gorans Ernstsons (Goran Ernstson).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija šodien pie Ministru kabineta ēkas aizturējusi kādu protestētāju pret pretrunīgi vērtēto Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA).

Aizturētais cilvēks bija Anonymous maskā. Šādas maskas izmantoja arī citu Eiropas valstu protestētāji (Gaja Foksa maska, kas aizgūta no filmas un komiksu grāmatas V for Vendetta un kuru izmanto hakeru grupas Anonymous dalībnieki).

Policisti skaidroja, ka aizturētais cilvēks vairākkārt brīdināts. Protestētājs aizturēts, jo bijis uzvilcis masku. Protesta akcijas rīkotāji iepriekš aicināja cilvēkus pasākuma laikā neizmantot maskas, jo to aizliedz likums.

Notikušais izraisīja lielu protestētāju sašutumu, kuri policijas rīcību novērtēja, skaļi ūjinot un bļaujot.

Kā ziņots, šodien vairāki simti cilvēku pulcējušies alejā pretī Ministru kabineta ēkai, lai protestētu pret pretrunīgi vērtēto Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA).

Komentāri

Pievienot komentāru