Jaunākais izdevums

Īsi pirms trijiem naktī Rīgas lidostā nosēdās lidmašīna, kas no Armēnijas galvaspilsētas Erevānas uz Latviju atveda 72 cilvēkus, ziņo Diena.

45 no atlidojušajiem bija Latvijas pilsoņi, septiņi Lietuvas, divi Igaunijas, vairāki Vācijas, Gruzijas, Nīderlandes un Spānijas pilsoņi, informēja airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Pasažieru vidū bija 45 Latvijas, 7 Lietuvas, 2 Igaunijas pilsoņi. Pārējie pasažieri bija Gruzijas, Vācijas, Nīderlandes un Spānijas pilsoņi.

Ceļu līdz Erevānai no Tbilisi pasažieri mēroja ar autobusiem, kurus organizēja airBaltic pārstāvji.

Erevānas lidostā ir apgrūtināta aviodegvielas piegāde, kuru līdz šim tika saņemta no Gruzijas, tādēļ airBaltic lidmašīna turpceļā devās ar degvielas rezervi, kas bija pietiekama atpakaļceļa veikšanai, Db.lv informēja airBaltic Korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

"Krievi sāka iebrukt Gruzijā un piespiedu kārtā cilvēki sāka interesēties paši, vai viņiem ir droši uzturēties Gruzijā. Mums sanāca braukt tieši cauri Gori pilsētai, kur iepriekšējā dienā notika bombardēšana," laikrakstam pavēstījis kāds atbraucējs.

Db.lv jau ziņoja, ka naktī no svētdienas uz pirmdienu no Tbilisi uz Erevānu pārvesti 54 cilvēki tai skaitā 45 Latvijas pilsoņi, kurus vēlāk bija paredzēts evakuēt uz Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā būs Jaņa Rozentāla laukums un Erevānas dārzs

Zane Atlāce - Bistere, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti trešdien atbalstīja Jaņa Rozentāla laukuma nosaukuma piešķiršanu teritorijai pie atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kā arī Erevānas dārza nosaukumu piešķiršanu teritorijai Balvu ielā 17.

2016.gadā pēc restaurācijas un rekonstrukcijas tika atklāts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, pie kura atrodas piemineklis J.Rozentālam, kas izveidots 1936.gadā. Šogad ir arī latviešu glezniecības pamatlicēja J.Rozentāla 150.gadadiena, kas tiek svinēta ar plašu un daudzveidīgu programmu visā Latvijā.

Godinot mākslinieka piemiņu, nolemts laukumu K.Valdemāra un Elizabetes ielas krustojumā nosaukt par Jaņa Rozentāla laukumu. Pēc laukuma izveidošanas iecerēts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkai piešķirt adresi Jaņa Rozentāla laukums 1.

Komiteja arī atbalstīja Rīgas Austrumu izpilddirekcijas ierosinājumu par Erevānas dārza nosaukuma piešķiršanu teritorijai Balvu ielā 17. Armēnijas galvaspilsēta Erevāna ir Rīgas sadraudzības pilsēta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS RAF-Avia čarterreisu nodrošināšanai pielāgojusi vienu no tās flotē esošajām SAAB lidmašīnām, bet drīzumā noslēgsies vēl viena gaisa kuģa pielāgošana aviopasažieru vajadzībām

Aviokompānijas AS RAF-Avia pamatbiznesu veido vidēja apjoma kravu – līdz piecām tonnām – pārvadājumi Eiropā, bet šobrīd ir īstenojusies kompānijas iecere pievērsties pasažieru aviopārvadājumu pakalpojuma nodrošināšanai. Kā stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Anatolijs Jerumanis, čarterreisu pakalpojums tiek nodrošināts ar vienu SAAB lidaparātu, bet uzņēmums čarterlidojumiem vēlas pārņemt vēl vienu Zviedrijā ražotu gaisa kuģi. Kompānijas floti veido septiņi gaisa kuģi – trīs Zviedrijas koncerna SAAB un četri Ukrainas An-26 lidaparāti.

Aviopasažieru pārvadāšanai pielāgotā zviedru SAAB darbību veic Vācijā, cita starpā nodrošinot futbola komandu pārvadāšanu nelielos attālumos šīs valsts robežās. Otrai lidmašīnai, ar kuru iecerēti pasažieru aviopārvadājumi, šobrīd ir saņemta attiecīgā dokumentācija, kas nepieciešama tās reģistrešanai Latvijā. A. Jerumanis prognozē, ka lidojumus ar otru SAAB lidmašīnu varēs sākt februāra sākumā; kompānija veic sarunas ar iespējamajiem pakalpojuma pasūtītājiem. «Notiek sarunas Spānijā, Francijā un citur. Tāpat bija saruna arī ar Liepāju, bet viss būs atkarīgs no tā, kur būs labākas biznesa iespējas,» pauž RAF-Avia valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ārpus ieslodzījuma vietām ieslodzītos nogādātu ārstniecības iestādēs, Ieslodzījuma vietu pārvalde iegādājusies četrus jaunus operatīvos transportlīdzekļus Citroen Jumper 2,2 HDI, informē pārvaldē.

Jaunajās automašīnās divu (viena video kamera virzīta uz transportlīdzekļa kustības virzienu, otra atradīsies apsargu nodalījumā) videokameru ieraksts ar dienas/nakts ieraksta funkciju, nodrošinot vismaz vienai kamerai audio ierakstu. Būs iekārta, kas fiksēs laiku, kad transportlīdzekli izmanto ar iedegtu bākuguni un ieslēgtu skaņas signālu, kā arī fiksēs transportlīdzekļa braukšanas ātrumu.

Specializēta programmatūra attēlos transportlīdzekļa atrašanās vietu uz detalizētas Latvijas kartes, kontrolēs tā statusu, ļaus piekļūt laika video un audio plūsmai, fiksēs attālinātā serverī koordinātes, ātrumu, laiku, bākuguns statusu. Transportlīdzekļi tiks aprīkoti arī ar sakaru ierīcēm (radiostacijas), kas pieslēgtas Iekšlietu ministrijas sakaru sistēmai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Ārlietu ministrija aicina Latvijas pilsoņus nokārtot savu tiesisko statusu Lielbritānijā

LETA, 23.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Latvijas pilsoņus, kas dzīvo Lielbritānijā, nokārtot savu tiesisko statusu Lielbritānijā, informēja ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Lai izvairītos no sarežģījumiem, pastāvīgi uzturoties Lielbritānijā pēc 2020.gada 31.janvāra, ĀM turpina aicināt Lielbritānijā dzīvojošos Latvijas pilsoņus reģistrēties "pastāvīgā" jeb "settled" vai "pagaidu" jeb "pre-settled" iedzīvotāja statusam.

"Pēc vēlēšanām Lielbritānijā un jaunā parlamenta sesijas atklāšanas ir skaidrs, ka janvāra beigās Brexit būs. Tādējādi ĀM uzstājīgi aicina Latvijas pilsoņus nokārtot savu tiesisko statusu Apvienotajā Karalistē," norādīja ministrijā.

Pēc Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas datiem, līdz 30.novembrim statusam pieteikušies kopumā 79 500 Latvijas pilsoņu. Novembrī saņemti 3 400 jauni reģistrācijas pieteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partija Pilsoniskā savienība (PS) izsaka sašutumu par to, ka valsts augstākās amatpersonas biedē Latvijas pilsoņus, lai atturētu viņus no piedalīšanās tautas nobalsošanā par tautas tiesībām rosināt Saeimas atsaukšanu atsaukt. Tautas nobalsošana ir augstākā valsts lēmējinstitūcija. Bet šo politiķu argumenti ir melīgi, liekulīgi un prettautiski, uzsver PS.

„Tāpat Gundars Daudze (ZZS) un Gundars Bērziņš (TP) apgalvo, ka sekmīgs referendums nozīmēs Krievijas ietekmes palielināšanos, ka tas apdraud latviešu valodu, pilsonību un valsts iekārtu. Gluži otrādi, tieši pašlaik pie varas tikušie mēģina pārdot Latviju dziļākā atkarībā no Gazprom, ir noslēguši apšaubāmas kvalitātes robežlīgumu ar Krieviju, kārto biznesu ar padomju izlūkdienesta pulkvežiem un rosina piešķirt vēlēšanu tiesības nepilsoņiem.

Gundars Daudze apgalvo, ka tautas iesniegtais likumprojekts apdraud demokrātiju, ka mazākums pakļaus vairākumu. Gluži otrādi, demokrātiju Latvijā apdraud Saeima, kas ievēlēta negodīgi – ciniski un rupji pārkāpjot aģitācijas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ināra Tiltiņa: Latvijas debetkaršu tirgus sasniedzis Eiropas līmeni

Ieva Mārtiņa, 67084426, 08.10.2008

Karšu viltošana ir pārrobežu bizness: vienā valstī izdomā, kā var krāpties, citas valsts pilsoņus iesaista pašas krāpšanas realizācijā, trešā ir valsts, kur tiek realizēts noziedzīgais nodarījums. Ļoti bieži krāpnieki nav vietējie, varbūt dažos gadījumos realizē vienu ķēdes posmu, stāsta Swedbank Ikdienas pakalpojumu daļas vadītāja Ināra Tiltiņa.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir sasniegusi Eiropas līmeni debetkaršu skaita ziņā, tomēr joprojām apgrozībā ir liels apjoms skaidras naudas, raksta laikraksts Dienas bizness.

Latvijā karšu tirgus vairākās jomās ir sasniedzis Eiropas līmeni, dažās pat ir pārāks, bet dažās atpaliek. Sīkāk par to intervijā Db pastāstīja karšu tirgū lielākās bankas Swedbank Ikdienas pakalpojumu daļas vadītāja Ināra Tiltiņa.

Pirms diviem trīs gadiem par karšu tirgu runāja nepārtraukti, bet tagad šī tēma iegājusi tādās mierīgās sliedēs ...

Priekrītu. Vienkārši kartes kļuvušas par ikdienas sastāvdaļu, visi zina, ko ar karti var darīt. Tomēr mēs turpinām runāt par to, ka karti labāk izmantot pirkumiem. Maksāt ar karti veikalā, nevis nest naudu no bankomāta (ATM) ir spilgts piemērs, kā vajag visiem rīkoties. Izmaksas ir 5 reizes mazākas, ja klients pats sevi apkalpo ATM, iemaksājot vai izņemot naudu, nekā iet filiālē pie darbinieka. Arī no laika viedokļa tas ir nenovērtējami. Pirms gadiem astoņiem valsts izdomāja, ka vajag taupīt, algas pārskaitīt uz kartēm – tas bija pareizs lēmums. Varam mierīgi ieteikt uzņēmumiem meklēt ekonomiju tieši šajā jomā, piedāvāt attālinātos pakalpojumus. Pieņemu, ka ir vēl grāmatveži, kas pazūd uz pusdienu ar aizbildinājumu iet uz banku. Kāpēc iet uz banku, ja to pašu var izdarīt internetbankā? Šobrīd elektronisko maksājumu īpatsvars Swedbank ir 95 %, vēl 5 % ir papīra veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Eiroparlamentārieši noraizējušies par iedzīvotāju tiesībām saistībā ar Brexit

LETA, 15.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai saņemtu Eiropas Parlamenta (EP) piekrišanu Lielbritānijas izstāšanās līgumam, ir jāgarantē pilsoņu tiesību aizsardzība, savā trešdien pieņemtajā rezolūcijā uzsvēris EP, tādējādi paužot bažas par iedzīvotāju tiesībām saistībā ar plānoto Brexit vienošanos, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš skaidroja, ka EP īpaši pauž bažas par Lielbritānijā pašlaik īstenoto Eiropas Savienības (ES) pilsoņu uzturēšanās statusa nostiprināšanas shēmu. Deputāti ir noraizējušies par to, ka ES iedzīvotāji nesaņem fizisku apliecinājumu viņu tiesībām uzturēties Lielbritānijā, kā arī par shēmas, kas paredz fizisku pieteikumu iesniegšanu, ierobežoto pieejamību.

EP deputāti arī apšauba Izstāšanas līgumā paredzētās Lielbritānijas "neatkarīgās iestādes" patieso neatkarību un veidu, kā to plānots izveidot, norādot, ka viņi labprāt izveidotu kopēju EP un Lielbritānijas parlamenta izstāšanās kontroles mehānismu.

EP pieņemtais teksts aicina uzsākt informācijas kampaņas, lai iedzīvotājus sagatavotu, un mudina 27 ES dalībvalstu valdības pieņemt konsekventus pasākumus, lai aizsargātu Lielbritānijas pilsoņus to teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji arī Covid-19 pandēmijas apstākļos turpina ceļot, taču, ņemot vērā Covid-19 kumulatīvo rādītāju mainīgumu valstīm, ceļojumu iegāde patlaban notiek īsi pirms plānotā lidojuma, pastāstīja "Tez Tour" mārketinga vadītāja Marina Batkiļina.

Kā sacīja "Tez Tour" pārstāve, ņemot vērā tūrisma nozarei noteiktos ierobežojumus, pagaidām atļauti lidojumi uz Kipru un tas ir vienīgais galamērķis, kuru var piedāvāt atpūtas ceļojumu segmentā pie jūras rudenī. Tajā pašā laikā tūristi saprot, ka patlaban viņi nevar plānot ceļojumus vairākus mēnešus uz priekšu, jo jebkura no valstīm, kas šodien ir droša ceļošanai, rītdien var izrādīties nedroša un tikt slēgta.

Ceļojumu iegāde notiek īsi pirms izlidošanas, un paši tūristi ir iemanījušies izkalkulēt aptuveno prognozi kumulatīvo Covid-19 gadījumu skaitam, piemēram, Kiprā. Ja kādreiz ceļotājiem viens no svarīgākajiem nosacījumiem bija silts laiks un jūra, laba viesnīca, augsts serviss, tad šodien noteicošais ir Covid-19 saslimstības rādītāji, sacīja Batkiļina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan tūroperatoriem, gan ceļojumu aģentūrām ziema ir gana ienesīgs gadalaiks, šajā sezonā atpūtas braucieni nodrošina 30–40% no kopējā apgrozījuma, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tradicionāli tūroperatori savu ziemas ceļojumu sezonu sāks ar čārterreisu programmu uz siltajām zemēm. Novatours piedāvās atpūtas braucienus uz Kanāriju salām, Taizemi un popularitāti nezaudējušo Ēģipti. Kompānijas šīs ziemas jaunums ir ceļojums uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE). Ziemas sezonā joprojām iecienītākie ir atpūtas braucieni uz Ēģipti un Kanāriju salām, uz kurām parasti izvēlas doties ģimenes ar bērniem, stāsta Novatours direktors Leonīds Močeņovs.

Čārterreisu skaitu uz Ēģipti šoziem ir dubultojis tūroperators Tez Tour. Kopš 2010. gada tūroperators veica divus čārterreisus nedēļā, bet šogad ceļotāji varēs doties uz šo valsti četras reizes nedēļā, informē Tez Tour produktu menedžere Marina Ulanova. Uzņēmums sola plašāku viesnīcu piedāvājumu ģimenes atpūtai kopā ar bērniem. Tenerifes ceļojumu virziena netiek pozicionēts kā alternatīva Ēģiptei – tas ir cits produkts, vairāk domāts tiem, kuri vēlas mierīgāku vai ekskluzīvāku atpūtu. Šoziem tūristiem Tenerifē būs pieejamas viesnīcas arī salas ziemeļu piekrastē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Kādi ir loģistikas risinājumi, lai turpinātu preču piegādes?

Leili Guļijeva, "Balti Logistika" tirdzniecības vadītāja Baltijā, 06.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontinentos, kurus ir pārņēmis koronavīruss, arvien vairāk valstu izsludina karantīnu un ar to saistītus ierobežojumus. Tomēr biznesa pasaule meklē un ir atradusi veidus, kā turpināt savu darbību.

Liels skaits ražošanas un mazumtirdzniecības uzņēmumu ir spiesti ātri pielāgoties un aktīvi meklēt līdzekļus, kā glābt apstājušās piegādes ķēdes, atrast alternatīvus maršrutus importa un eksporta preču pārvietošanai. Situācija šobrīd transporta nozarē ir ne tikai saspringta, bet tā arī ļoti dinamiski mainās.

Apstākļi mainās gandrīz katru dienu – valstis slēdz savas robežas, tranzīta koridoru skaits samazinās, standartizētie grafiki un cenas vairs nav spēkā. Mūsu ieteikums uzņēmumiem, kuri nevēlas pārtraukt preču apriti un meklē alternatīvas atceltiem risinājumiem, visos gadījumos konsultēties ar loģistikas speciālistiem, kuri uzmanīgi uzrauga situāciju un uztur sakarus ar visiem transporta nozares dalībniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Small Planet Airlines sāk arī meitasuzņēmuma Polijā restrukturizāciju

LETA, 09.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas čārterreisu aviokompānija «Small Planet Airlines», kas pirms vairākām nedēļām sāka meitasuzņēmuma Vācijā restrukturizāciju, tagad sākusi arī meitasuzņēmuma Polijā restrukturizāciju.

«Small Planet Airlines» grupas vadītājs Vītauts Kaikaris norādījis, ka restrukturizācijas gaitā iecerēts samazināt lidmašīnu skaitu un piesaistīt investīcijas.

«Restrukturizācija Vācija ir veiksmīgi sākusies un kompānijā pašlaik tiek īstenotas pārmaiņas. Mēs ceram, ka spēsim izdarīt to pašu Polijā, kur restrukturizācijas nolūks ir samazināt kompānijas lidmašīnu floti un piesaistīt investīcijas,» teikts otrdien izplatītajā Kaikara paziņojumā.

Aizvadītajā vasarā «Small Planet Airlines» Polijas meitasuzņēmums veica reisus ar desmit lidmašīnām un pārvadāto pasažieru ziņā bija lielākā čārterreisu lidsabiedrība Polijā.

Paziņojumā arī uzsvērts, ka Polijas uzņēmums veiks plānotos čārterreisus samazinātā apmērā, par ko panākta vienošanās ar tūroperatoriem .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz ekspertu brīdinājumiem, ka daudzu Eiropas valstu ekonomika var izrādīties līdzīga baroka laika augstdzimušai jaunkundzei, kura ģībst, ja korsete savilkta par ciešu, Eiropu pāršalcis budžetu griešanas vilnis. Neskaitāmajos miljardos izteiktās summas vairs neizteic cirpienu apmēru un plus mīnus viens miljards latu, eiro vai dolāru liekas kā kabatas nauda. Šonedēļ notika balsojums par taupības budžetu Īrijai, ko ārvalstu mēdiji atspērušies dēvēja par «visu laiku drakoniskāko». Taču vai patiesi tas velns ir tik melns, kā to mālē? LD pēta, kura valsts tad to korseti gatavojas savilkt visciešāk.

Nevajag jaukt politiku ar konjaku

Labs konjaks ir kā labs simfoniskais orķestris, kurš visu laiku spēlē pēc vienām un tām pašām notīm, bet mūzika nez kāpēc katru reizi izklausās citādāk, intervijā LD stāsta Erevānas konjaka rūpnīcas, kas ražo kādreizējā padomju telpā slaveno konjaku Ararat, ģenerāldirektors Ara Grigorjans. No Rīgas atgriežoties Armēnijā, viņš līdzi būs paņēmis vismaz četras pudeles Rīgas Melnā balzama: bez tā piederīgie uzskatīs, ka viņš Rīgā nemaz nav bijis.

Pastkastītes kļūst tukšākas

Divus gadus pirms pasta pakalpojumu tirgus pilnīgas liberalizēšanas skaidrības par to, kā šis process notiks, nav. Pērnā gada nogalē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas datu bāzē bija reģistrēti 53 pasta komersanti, bet vienīgais no tiem, kas sniedz universālo pasta pakalpojumu, ir Latvijas Pasts. Līdz pagājušā gada vidum jebkurš uzņēmums varēja pieprasīt licenci universālā pakalpojuma sniegšanai, tomēr interesi par šādas atļaujas saņemšanu neviens neizrādīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

airBaltic reisi no Tbilisi nepilda glābšanas misiju

, 11.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija Gruzijā ir nestabila, tāpēc, ja drošības situācija lidojumus no Gruzijas padarīs neiespējamus, airBaltic plāno pasažierus no bīstamās zonas izvest ar autobusiem un Armēnijas galvaspilsētu Erevānu.

No Erevānas airBaltic veic regulārus reisus uz Rīgu, vienīgi šobrīd nav zināms, kad tie tiks uzsākti. Pēdējo lidojumu no Tbilisi airBaltic bija veikusi, piektdien, 8. augustā, atvedot ap 200 cilvēku. 9. augustā lidsabiedrībai bija sākušas pienākt ziņas par Krievijas kara lidmašīnu uzlidojumiem Gruzijas militārajiem un stratēģiskajiem objektiem, tostarp lidostām. Jau svētdien 10. augustā reiss tika atcelts.

Kā raksta Diena.lv, atsaucoties uz ziņu aģentūru Reuters, svētdienas vakarā krievu lidmašīnas nometa bumbas uz militāro lidlauku un lidmašīnu rūpnīcu Tbilisi pievārtē. Viena aviācijas bumba nokritusi tikai 200 metru no skrejceļa Tbilisi lidostā, no kurienes lidojumus veic arī airBaltic. Pagaidām reisi no Gruzijas ir atcelti un līdz ar to Gruziju nevar pamest vairāki desmiti Latvijas iedzīvotāju un ārvalstnieku, tostarp 15 jauniešu grupa no Siguldas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

airBaltic: No Erevānas ieradušies gandrīz 300 pasažieru

, 13.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nakts airBaltic reisos no Erevānas Rīgā ieradās gandrīz 300 pasažieru. Reisos gandrīz vienlaikus ieradās divas airBaltic lidmašīnas – Boeing 757-200 un Boeing 737-300, Db.lv informēja airBaltic Korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Galamērķī Erevānā airBaltic veiksmīgi nogādāja arī aptuveni 4 tonnas humānās palīdzības kravas.

Šovakar paredzētais reiss plkst. 22:40 uz Tbilisi nav atcelts. Pasažieru drošība ir airBaltic prioritāte, tādēļ galīgais lēmums par lidmašīnas galamērķi (Tbilisi vai pārvirzītais galamērķis Erevāna) tiks pieņemts vadoties pēc aktuālās saņemtās informācijas par situāciju Gruzijas galvaspilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Tendences nekustamā īpašuma tirgū: «Krasta rajona» jeb Maskavas forštates sērijveida ēkas

Sagatavojusi Lelde Petrāne, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īres maksa sērijveida dzīvokļiem Maskavas forštatē pēdējo četru gadu laikā ir palielinājusies par 15%, bet iegādes cena par kvadrātmetru – par 31%, liecina nekustamo īpašumu aģentu platformas "Big Bang Realty" un programmatūras un datu analīzes uzņēmuma "D.Vision" pētījums.

Maskavas forštate ir apkaime, ko norobežo Daugava, Aizkraukles virziena dzelzceļš un Dienvidu/Slāvu tilts. Tātad, piemēram, 467. sērijas ēku komplekss, kas atrodas uz rietumiem no Slāvu tilta (tā saucamais “Krasta masīvs”), ir pieskaitāms Maskavas forštatei, taču t/c “Akropole” ir pieskaitāma Ķengaragam. Maskavas forštates apkaime ir diezgan liela (759,4 ha) un nav viendabīgi apbūvēta. Sērijveida daudzdzīvokļu ēkas lielākoties koncentrējas tuvāk tās dienvidaustrumu robežai. Iespējams, tieši tāpēc populārajos sludinājumu portālos teritorijai mēdz piešķirt atsevišķu nosaukumu – “Krasta rajons”, tomēr - tāpat kā “Krasta masīvs” - šie nav oficiālie nosaukumi un Rīgas kartē īstenībā neeksistē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā ienāk jauna aviokompānija - Armavia

, 28.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānija no 2. jūnija nodrošinās lidojumus maršrutā Rīga – Erevāna.

Armavia ir 1996.gadā dibināta Armēnijas nacionālā aviokompānija, kas ir aviācijas tirgus līdere šai valstī. Armavia dibinātāji ir armēņu organizācija Aviafin LTD un Mika Armenia Trading LTD. Aviokompānija, kas bāzējas Erevānas lidostā Zvartnots, nodarbina vairāk nekā 550 darbinieku, Db.lv informē VAS Starptautiskās lidostas Rīga Komunikāciju departamenta direktors Mārtiņš Langrāts.

Šodien aviokompānija saviem klientiem piedāvā plašāko lidojumu tīklu no Armēnijas uz Krieviju un NVS valstīm, kā arī uz Eiropu un tuvajiem austrumiem. Armavia veic vairāk nekā 70 regulāros lidojumus nedēļā 30 virzienos uz 13 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

65 deputāti aicina pilsoņus piedalīties referendumā un balsot pret krievu valodu

Zanda Zablovska, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc plašām debatēm Saeima ar 65 deputātu balsīm par pieņēmusi paziņojumu par latviešu valodas valstisko lomu, aicinot pilsoņus piedalīties 18. februāra tautas nobalsošanā un atbalstīt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

Balsojumā nepiedalījās Saskaņas centra deputāti, kā arī deputāti Jānis Reirs (Vienotība) un Vjačeslavs Dombrovskis (Zatlera Reformu partija).

«Latvijā šobrīd dzīvo vairāk kā 170 tautību pārstāvji. Katram no šīm tautībām ir sava dzimtā valoda. Bet tas nav viņiem traucējis ikdienā veiksmīgi veikt saziņu vienīgajā valsts valodā, un tas nav bijis par pamatu tam, ka viņi prasītu, lai viņu dzimtā valoda kļūst par otro, trešo, piekto, septīto vai simtseptiņdesmito Latvijas valodu,» uzsvēra deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība).

Paziņojumā parlamenta pārstāvji apstiprina, ka latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda ir ietverta Satversmes kodolā un ir viens no Latvijas valsts konstitucionālās iekārtas virsprincipiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iedzīvotāji: «Latvijā lietas virzās nepareizā virzienā»

Lelde Petrāne, 12.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 16% Latvijas pilsoņu uzskata, ka lietas Latvijā pašreiz virzās pareizā virzienā, 61% Latvijas pilsoņu uzskata, ka Latvijā lietas virzās nepareizā virzienā, savukārt piektā daļa (19%) pilsoņu nepiekrīt ne vienam, ne otram variantam.

To atklāj Eirobarometra pētījums, kuru tirgus, mediju un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia veica 2011.gada pavasarī.

4% aptaujāto nav konkrēta viedokļa jautājumā par lietu virzību Latvijā.

Savukārt Latvijas pilsoņi ir ievērojami pārliecinātāki par pareizu lietu virzību Eiropas Savienībā – 40% Latvijas pilsoņu uzskata, ka Eiropas Savienībā lietas virzās pareizā virzienā. Piektā daļa (22%) uzskata, ka lietas virzās nepareizā virzienā, tikpat daudz (23%) nepiekrīt ne vienam, ne otram viedoklim. 15% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Kopumā Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi ievērojami biežāk nekā Latvijas pilsoņi pārliecināti par lietu pareizu virzību savā valstī – attiecīgi 28% uzskata, ka valstī lietas virzās pareizā virzienā, savukārt 51% ES valstu pilsoņu uzskata, ka lietas valstī virzās nepareizā virzienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi

Lelde Petrāne, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa Latvijas pilsoņu ir apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi. 8% pilsoņu ir ļoti apmierināti, savukārt 52% pilsoņu ir diezgan apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi.

To atklāj Eirobarometra pētījums, kuru tirgus, mediju un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia veica 2011.gada pavasarī.

Tomēr salīdzinoši liela daļa Latvijas pilsoņu atzīst, ka nav apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi kopumā – 30% pilsoņu ir ne visai apmierināti, desmitā daļa (10%) Latvijas pilsoņu ir ļoti neapmierināti ar savu pašreizējo dzīvi.

Kā norāda TNS Latvia sabiedrības uzvedības pētījumu eksperte Dace Zolberga, kopumā visu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi ir ievērojami apmierinātāki ar savu pašreizējo dzīvi – absolūtais vairākums (79%) Eiropas Savienības valstu pilsoņi ir apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi un tikai 21% pilsoņu kopumā nav apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā diskriminē vecuma un invaliditātes dēļ

, 16.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka 12 mēnešu laikā viņi ir izjutuši diskrimināciju vai jutušies aizskarti vismaz dēļ viena no minētajiem iemesliem. Diskriminācijas veidi, pamatojoties uz vecumu un invaliditāti, tiek uzskatīti par visizplatītākajiem valstī, un to atzīst lielāka daļa cilvēku Latvijā.

Šāda situācija ir ļoti līdzīga situācijai Eiropas Savienībā kopumā. Visbiežāk minētais diskriminācijas veids Latvijā ir saistībā ar vecumu – aptaujas dalībnieki to ir minējuši nedaudz biežāk nekā aptaujātie Eiropā. Latvijā gandrīz neviens aptaujātais nav minējis, ka ir izjutis diskrimināciju, pamatojoties uz reliģiju/ticību vai seksuālo orientāciju, šādus rezultātus sniedz Eirobarometra pētījums, kuru veic Eiropas Komisija sadarbībā ar TNS Opinion & Social, Latvijā šo pētījumu veic mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra TNS Latvia.

Latvijas pilsoņu vērtējums par diskrimināciju valstī ievērojami atšķiras no vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Ja salīdzina ar vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā, procentuāli mazāks skaits cilvēku Latvijā uzskata, ka ir izplatīta diskriminācija, pamatojoties uz dzimumu, seksuālo orientāciju, etnisko izcelsmi un, jo retāk – uz reliģiju vai ticību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Starptautiskā operācijā pārtrauc viltus finanšu brokeru zvanu centru darbību

Db.lv, 29.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgā starptautiskā operācijā vienlaicīgi Latvijā un Lietuvā šī gada 24. martā tika aizturētas kopumā vairāk nekā 100 personas aizdomās par iesaistīšanos starptautiskā zvanu centru krāpniecības shēmu īstenošanā.

Kopumā pārtraukta trīs krāpnieku zvanu centru darbība – divi no tiem darbojušies Latvijā un viens Lietuvā. Latvijā kopumā aizturētas tika 80 personas, bet 14 personas šobrīd ir atzītas par aizdomās turamām. No tām četrām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka krāpnieki ik mēnesi guvuši nelikumīgu peļņu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Pērnā gada februārī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā tika uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā (par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa) un 195. panta trešajā daļā (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa) paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Problēmas sagādā gan zema, gan augsta līmeņa kvalifikācijas darbaspēka atrašana

Lelde Petrāne, 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

57% Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedru norādījuši, ka darbaspēka pieejamību Latvijā vērtē kā sliktu un ļoti sliktu. Vien 4% no respondentiem darbaspēka pieejamību vērtē kā labu.

Kā ātrāk ieviešamos un efektīvākos risinājumus darbaspēka trūkuma novēršanai uzņēmēji galvenokārt min:

· darbaspēka no trešajām valstīm piesaistīšana;

· trūkstošo darbinieku aizstāšana ar tehnoloģijām vai iekārtām;

· reemigrācijas pasākumi;

· bezdarbnieku apmācība un iekļaušana darba tirgū;

· paaugstinot strādājošo vecāku piešķirtā pabalsta apmēru.

66,9% respondentu LTRK veiktajā aptaujā norādījuši, ka šobrīd vietējā darbaspēka piesaisti veicina ar kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumiem. 32,7 % norādījuši, ka darbaspēka piesaisti veicina, nodrošinot transportu uz/no darba vietas, savukārt trešais biežāk sastopamais instruments darbaspēka piesaistei ir dzīvesvietas nodrošināšana, ko praktizē 14,8% aptaujāto LTRK biedru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par sieviešu vervēšanu un nosūtīšanu prostitūcijai uz Šveici aizturēti trīs vīrieši

, 27.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mēnesī Narkotiku apkarošanas biroja (NAB) 2.nodaļas (cīņai ar cilvēku tirdzniecību) darbinieki, aizdomās par sieviešu vervēšanu un nosūtīšanu prostitūcijai uz Šveici, aizturēja Krievijas un Latvijas pilsoņus.

Šā gada 29. jūlijā, Rīgā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Organizētās noziedzības apkarošanaspārvaldes (ONAP) darbinieki, operatīvās meklēšanas pasākumu kompleksa laikā, aizdomās par sieviešu vervēšanu un nosūtīšanu prostitūcijai uz Šveici aizturēja 1972. gadā un 1984. gadā dzimušus Latvijas pilsoņus, kā arī 1986. gadā dzimušu Krievijas pilsoni, kurš dzīvo Rīgā.

Kā liecina policijas darbinieku rīcībā esošā informācija, Krievijas pilsonis Rīgā sievietes vervējis gan no paziņu loka, gan arī ievietojot sludinājumus reklāmas portālos, piedāvājot mēnesī nopelnīt aptuveni 15 000 Eiro. Savervētajām sievietēm būtu jāsniedz seksuālie pakalpojumi klientiem kādā Šveices intīmklubā. Savukārt aizturētais vīrietis par katru nosūtīto sievieti no līdzdalībniekiem Šveicē saņemtu 500 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas austrumu daļas pilsētā Slovjanskā pēc klusuma perioda naktī uz trešdienu atsākusies kauja, vēsta Ukrainas medijs Korrespondent.

Ukrainas Zemessardzes kareivji sāka aktīvu uzbrukumu separātistu izveidotajiem šķēršļiem un pamazām iekļuva pilsētā, liecina sociālajos tīklos apkopotā informācija. Tikmēr citi avoti ziņo, ka uzbrukumu separātistu pārņemtajai pilsētai veikuši kustības Labējais sektors aktīvisti.

Pilsētā esošie cilvēki ziņoja par šāvienu un sprādzienu trokšņiem, skanēja signalizācija.

Kaujas notika visos Slovjanskas rajonos, pauda vietējie iedzīvotāji.

Ukrainas bruņoto spēku pretterorisma operācijas aktīvā fāze Slovjanskā sākās 2. maijā. Iepriekš pilsētai svarīgas administrācijas ēkas ieņēma separātisti ar bruņotu Krievijas kareivju atbalstu. Tiesa gan, Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz Maskavas saistību ar notiekošo Austrumukrainā. Kijeva apsūdz Kremli situācijas destabilizēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Čeku loterijas rezultātus redzēsim rudenī

Anna Medne, Biznesa augstskolas Turība docētāja, nodokļu eksperte, 09.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd sabiedrība un eksperti iedalījušies vairākās grupās – viena aktīvi atbalsta čeku loterijas ieviešanu, norādot uz tās pienesumu ēnu ekonomikas mazināšanai, kamēr citi pauž bažas, vai Valsts ieņēmumu dienests (VID) tādejādi necentīsies izsekot līdzi iedzīvotāju tēriņiem, salīdzinot tos ar ieņēmumiem.

Čeku loterija kopumā ir atbalstāma ideja, taču par tās reālajiem rezultātiem varēsim spriest tikai rudenī. Visiem, kas vēlas piedalīties loterijā, ir būtiski atcerēties, ka rēķins, ko saņemam virknē ēdināšanas uzņēmumu jeb t.s. pirmčeks vēl nav čeks, ar ko var piedalīties loterijā.

Veidot apzinīgus un pilsoniski aktīvus pilsoņus

Vispirms vēlētos kliedēt bažas par to, ka VID ar šīs loterijas palīdzību plāno izvērtēt iedzīvotāju tēriņus. Loterijas organizatori jau vairākkārt ir uzsvēruši, ka mērķis ir godīgas konkurences veicināšana un ēnu ekonomikas mazināšana komersantu vidū. Turklāt, piedaloties loterijā, iedzīvotājiem nav jāiesniedz savi personas dati, tas tiek prasīts tikai laimesta saņemšanas gadījumā. Domāju, VID apzinās, ka situāciju ēnu ekonomikā iespējams uzlabot tikai caur sabiedrības izglītošanu un visu kopīgi iesaisti. Tieši tāpēc čeku loterijā var piedalīties arī bērni. Manuprāt, tas ir pareizi, jo no agrīna vecuma palīdz veidot apzinīgus un pilsoniski aktīvus pilsoņus.

Komentāri

Pievienot komentāru