Jaunākais izdevums

Pazīstamais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) ir apsteidzis kompānijas Microsoft dibinātāju, ilggadēju bagātāko cilvēku pasaulē Bilu Geitsu (Bill Gates), ziņo Forbes.

B. Geits bagātāko cilvēku sarakstā ieņem trešo vietu, jo viņu ir apsteidzis arī Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims (Carlos Slim).

Kā notikusi cīņa par bagātāko cilvēku pasaulē

Krievijā pašlaik ir 87 miljardieri. Tas ir ļāvis tai apsteigt Vāciju, kurai ir tikai 59 miljardieri, bet visvairāk miljardieru joprojām dzīvo ASV – 469.

Savukārt, ja skatās, kurā pilsētā dzīvo visvairāk miljardieru, tad Maskava ir izvirzījusies līderpozīcijās, apsteidzot Ņujorku. Maskavā mitinās 74 miljardieri, bet Ņujorkā 71.

Bagātākie pasaules cilvēki

1. ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) - 62 miljardi USD;

2. Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims (Carlos Slim) - 60 miljardi USD;

3. Microsoft korporācijas galva Bils Geits (William Gates III) - 58 miljardi USD;

4. Indijas tēraudrūpnieks Lakšmi Mitals (Lakshmi Mittal) - 45 miljardi USD;

5. Indijas rūpnieks Mukešs Ambani (Mukesh Ambani) - 43 miljardi USD;

6. Mukeša Ambani jaunākais brālis Anils Ambani (Anil Ambani) - 42 miljardi USD;

7. IKEA dibinātājs Ingvars Kamprads (Ingvar Kamprad) - 31 miljardi USD;

8. Indijas nekustamā īpašuma magnāts Sings (KP Singh) - 30 miljardi USD;

9. Metālrūpniecības magnāts Oļegs Deripaska - 28 miljardi USD;

10. Vācijas lielveikalu tīkla Aldi līdzīpašnieks Karls Albrehts (Karl Albrecht) - 27 miljardi USD.

Visu sarakstu ar bagātākajiem pasaules cilvēkiem varat apskatīt, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hovards Bafets (Howard Buffett), Berkshire Hathaway Inc. direktors un potenciālais tēva Vorena Bafeta (Warren Buffett), kurš pašlaik ir kompānijas priekšsēdētājs, amata pārņēmējs, izteicies, ka, viņaprāt, pēc viņa Berkshire Hathaway vairs nevadīs ģimenes loceklis, ziņo Bloomberg.

«Mēs visi ejam un darām lietas, ko mēs vēlamies darīt, un lietas, ko mēs domājam, ka varam izdarīt vislabāk,» stāstījis 55 gadus vecais H. Bafets, piebilstot: «Ir ļoti neparasti, ja otrā vai trešā paaudze patiešām vislabāk iederas tajā, kas izveidots daudz agrāk.»

Saskaņā ar V. Bafeta plāniem pēc viņa aiziešanas pensijā vai nāves kompānijas valde sadalīs viņa pienākumus starp vairāk nekā vienu vadītāju. 2006.gadā V. Bafets sacīja, ka viņa dēls Hovards, lauksaimnieks un autors, darbosies Berkshire kā priekšsēdētājs bez izpildpilnvarām (non-executive chairman).

«Mans tētis man ir teicis, ko viņš gribētu, un domāju, ka es to varu izdarīt,» sacījis H. Bafets, piemetinot: «Mans darbs ir pārliecināties, ka Berkshire nemainās. Un tas ir viss, ko viņš man ir teicis.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn žurnāla Forbes miljardieru sarakstā kopumā bija reģistrēti 1 125 miljardieri, krīzes iespaidā šis saraksts šogad ir sarucis par 332 personās līdz 793 miljardieriem visā pasaulē.

Par pasaulē bagātāko, apsteidzot pērnā gada līderi Vorenu Bafetu, kļuvis kompānijas Microsoft dibinātājs Bils Geitss (Bill Gates), kura bagātība tiek lēsta 40 miljardu ASV dolāru apjomā.

Uz otro vietu nokritis pērn bagātākais cilvēks pasaulē - kompānijas Berkshire Hathaway boss - investors Vorens Bafets (Warren Buffet), kura bagātība ir 37 miljardi ASV dolāru.

Trešajā vietā atrodas Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims (Carlos Slim), kura bagātība ir 35 miljardi ASV dolāru.

Pasaulē bagātāko pirmais trijnieks gada laikā kopumā ir zaudējis 68 miljardus ASV dolāru. Bils Geits zaudējis 18 miljardus dolāru, savukārt Vorens Bafets un Karlos Slims katrs kļuvuši par 25 miljardiem dolāru plānāki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balss pasta ziņa, iespējams, varēja izglābt Lehman Brothers, ja vien miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) mācētu rīkoties ar to, ziņo Telegraph.

V. Bafets atzina, ka pirms Lehman Brothers bankrota ar viņu sazinājās Barclays banka ar lūgumu atbalstīt Lielbritānijas banku Lehman Brothers pirkšanā.

Izrādās, ka tikai pēc desmit mēnešiem V. Bafets sapratis, ka Barclays bankas izpilddirektors Bobs Dimonds (Bob Diamond) uz viņa mobilo telefonu bija nosūtījis balss ziņu ar šo informāciju.

Volstrīta burtiski «uzkārās» pēc tam, kad par bankrotu paziņoja ASV ceturtā lielākā banka Lehman Brothers. Tik krasu reakciju biržas nebija piedzīvojušas kopš 2001. gada 11. septembra terora akta dienas ASV. Pasaules ekonomikā jau pirms tam bija vērojamas nopietnas krīzes pazīmes, tomēr tieši Lehman Brothers bankrots bija izšķirošais punkts, kas izraisīja lielo krīzes vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais investors, miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) par 1 miljardu USD iegādājies pasaules lielākā pārapdrošinātāja Munich Re akcijas, ziņo Reuters. V. Bafetam tagad pieder 3.045% balsstiesības kompānijā.

Tirgus analītiķi uzskata, ka šis solis, visticamāk, ir finansiāls, nevis stratēģisks, jo pārapdrošinātājs nedotu konkurentam daudz akcijas.

Vairāki eksperti atbildot uz jautājumu, kāpēc V. Bafets ir veiksmīgs investors, norāda, ka V. Bafets un Berkshire Hathaway lielāku uzmanību pievērš sevi apliecinājušiem, spēcīgiem tirgus dalībniekiem, kuru akciju cena dažādu iemeslu dēļ ir zem vēlamās.

Berkshire Hathaway ir viens no pasaulē lielākajiem investīciju uzņēmumiem, kurš pārsvarā gan darbojas apdrošināšanas sfērā, taču tam pieder arī nozīmīga daļa visdažādāko nozaru uzņēmumu akciju, sākot no American Express līdz Coca—Cola un Procter & Gamble.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pazīstamais investors Vorens Bafets (Warren Buffett), iespējams, varētu sniegt padomus investīcijām jebkurā sfērā, taču vienu sektoru viņš šajā ekonomiski grūtajā laikā viņš noteikti neaiztikšot – un tā ir laikrakstu industrija, raksta The Economic Times.

"Runājot par lielāko daļu laikrakstu ASV, mēs tos nepirktu ne par kādu cenu. Tiem pastāv iespēja nonākt bezgalīgos zaudējumos," sacījis V. Bafets. Viņš uzskata, ka, kamēr laikraksts ir nepieciešams lasītājiem, tas ir nepieciešams reklāmdevējiem, taču tagad ziņas ir pieejamas daudzos citos kanālos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Bafets: traģiskie notikumi Japānā rada iespēju iepirkties

Lelde Petrāne, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Postošā zemestrīce Japānā ir sava veida ārkārtas notikums, kas rada Japānas kompāniju akciju pirkšanas iespēju, uzskata miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), vēsta Reuters.

Kā vēstīts, Japāna pēc 11.marta zemestrīces un tai sekojošajiem cunami viļņiem šobrīd cīnās, lai pakļautu kontrolei pārkarstošo atomelektrostaciju.

«Atjaunošana prasīs kādu laiku, bet tas nemainīs Japānas ekonomikas nākotni,» teicis Bafets. «Ja man piederētu Japānas akcijas, es tās noteikti nepārdotu,» viņš piebildis.

«Bieži kaut kas no zila gaisa kā šis - ārkārtas gadījums - patiešām rada pirkšanas iespēju. Es esmu redzējis to notiekam ASV, es esmu to redzējim notiekam visā pasaulē. Es nedomāju, ka Japāna būs izņēmums,» sacījis 80 gadus vecais investors, kurš pazīstams ar savu veiksmīgo ilgtermiņa investīciju stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo sešus mēnešus ekonomika ir kritusi kā no klints un patērētāji ir kardināli mainījuši savus paradumus. Tā intervijā CNBC norādījis slavenais investors Vorens Bafets (Warren Buffett), ziņo Associated Press.

V. Bafets sacīja, ka pašreiz ekonomikā notiekošais pamatā sasaucas ar ekonomikas attīstību viņa paša izvirzītā sliktākā iespējamā scenārija.

Patērētāji savus paradumus ir mainījuši tādā mērā, kādu V. Bafets vēl nekad iepriekš nav piedzīvojis. Tas skaidrojams ar bailēm un apjukumu par situāciju ekonomikā.

Db.lv jau vēstīja, ka V. Bafeta vadītās investīciju kompānijas Berkshire Hathaway peļņa 2008. gadā, salīdzinot ar 2007. gadu samazinājušies par 62%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais investors un viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Vorens Bafets (Warren Buffett) laikrakstam NEW York Times paziņojis, ka, viņaprāt, ASV ekonomika šobrīd nostājusies uz lēnas atveseļošanās ceļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV prezidents Obama un investors Bafets izrādījušies radinieki

, 15.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama), kurš iepriekš saņēmis gan politisko atbalstu, gan padomus no investīciju guru Vorena Bafeta (Warren Buffett), tagad var justies vēl tuvāks pasaules otram bagātākajam cilvēkam, vēsta Reuters.

Saskaņā ar viņu abu ģimenes kokiem B. Obama un V. Bafets izrādījušies attāli radinieki.

Ģenealogi no interneta vietnes ancestry.com atklājuši, ka šos divus vīrus saista 17.gadsimtā dzīvojis francūzis vārdā Marens Duvals (Mareen Duvall). Ģenealogi izpētījuši, ka M. Duvals emigrēja uz Mērilendu no Francijas 1650.gadā.

Tas, ka B. Obama un V. Bafets ir radinieki, atklājies nejauši. Tā pati ģenealogu komanda, kura pētīja B. Obamas ģimenes koku, pētījusi arī V. Bafeta radiniekus, kā rezultātā viņiem «acīs iekritis» vārds Duvals. Pētnieki nobrīnījušies un sākuši meklēt, vai starp šiem cilvēkiem ir kāda saistība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vorena Bafeta atdzimusī apetīte uz korporāciju pārņemšanu var ierindot Berkshire Hathaway Inc. lielāko kompāniju vidū, jo ikgadējā atskaitē, ko publicē kompānija, tā atbilst visiem kritērijiem, ziņo newsru.com.

Kompānijas Berkshire pārstāvis, kas 2008. gadā apmeklēja 4 Eiropas valstis, meklējot objektus pirkšanai, pagājušajā nedēļā Bloomberg TV paziņoja, ka uztver šā brīža situāciju, kad S&P 500 indekss ir nolaidies līdz 1996. gada minimālajam līmenim, kā izdevīgu laiku pirkumiem.

Bloomberg ziņo, ka kompāniju sarakstā, ko V. Bafets ir noskatījis pirkšanai, atrodami: Sysco Corp., lielākais produktu piegādātājs ASV restorāniem, VF Corp., pasaules lielākais apģērbu ražotājs, Danaher Corp., instrumentu izgatavotājs.

Sev interesējošo uzņēmumu iegādei V. Bafets ir plānojis tērēt no 5 līdz 20 miljardiem dolāru. V. Bafets dod priekšroku vienkāršam biznesam, kura pirmsnodokļu peļņa ir 75 miljoni dolāru, kam ir "laba" kapitāla rentabilitāte un neliels parādu slogs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaulē bagātākā cilvēka kompānijas peļņa samazinājusies 77%

, 10.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV uzņēmēja Vorena Bafeta (Warren Buffet), kurš pēc žurnāla Forbes datiem gada sākumā bija pasaulē bagātākais cilvēks, plaša profila finanšu pakalpojumu kompānijas Berkshire Hathaway peļņa šī gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, samazinājusies par 77%, ziņo Associated Press.

Berkshire Hathaway peļņa šī gada trešajā ceturksnī bija 1.06 miljardi ASV dolāru. Attiecīgajā ceturksnī pērn kompānijas peļņa bija 4.55 miljardi dolāru.

Kompānijas apgrozījums šī gada trešajā ceturksnī bija 27.9 miljardi ASV dolāru, kas ir par 2 miljardiem mazāk nekā 2007. gada attiecīgajā laika periodā.

V. Bafets intervijā The New York Times norādījis investīciju tirgus jau gandrīz ir sasniedzis to brīdi, kad ir vērts veikt investīcijas ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas oligarhus krīze atmetusi piecus gadus atpakaļ

, 17.04.2009

Iepriekšējā gada bagātākais cilvēks Krievijā, kompānijas Rusal īpašnieks Oļegs Deripasks, gada laikā zaudēja 25.1 miljardu USD (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas 100 bagātākie cilvēki krīzes dēļ zaudējuši 73% no savu īpašumu vērtības, atsaucoties uz Forbes Russia, ziņo Bloomberg.

Bloomberg atzīmē, ka Krievijas bagātāko cilvēku īpašumu vērtība samazinājusies vairāk nekā trīs reizes un nokritusi līdz 2004. gada līmenim.

Krievijas oligarhus krīze skārusi īpaši smagi, jo viņi naudu pelnījuši ar izejvielu ražošanu, kuru cena pēdējos sešos mēnešos ir ievērojami samazinājusies, turklāt viņiem vēl ir jāatmaksā milzīgi parādi, kas ņemti izejvielu kompleksu iegādei. Ziņu aģentūra AFP norāda, ka 2008. gadā Krievijā miljardieru skaits krietni pārsniedza simtu un ar šiem rādītājiem tā atpalika tikai no ASV, taču krīze miljardieru skaitu ir samazinājusi līdz 32.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Forbes miljardieru sarakstā pirmo vietu atkal ieņem Karloss Slims

Jānis Rancāns, 08.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims šogad jau trešo gadu pēc kārtas, žurnāla Forbes izveidotajā pasaules miljardieru sarakstā ieņēmis pirmo vietu.

K. Slima īpašuma vērtība tiek lēsta 69 miljardu ASV dolāru apmērā, akciju vērtības krituma dēļ gada laikā tā ir samazinājusies par pieciem miljardiem dolāru (pirms gada 74 miljardi).

Otro vietu Forbes sarakstā ieņēmis ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft dibinātājs un filantrops Bils Geitss, kura īpašuma vērtība tiek lēsta 61 miljarda ASV dolāru apmērā. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, B. Geitsam savu kapitālu izdevies audzēt par četriem miljardiem dolāru.

Trešo vietu žurnāla sarakstā ieņem ASV investors Vorens Bafets, kura bagātība gada laikā sarukusi no no 50 miljardiem ASV dolāru, līdz 44 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē veiksmīgākajam investoram pirmdien, 30. augustā, paliks 80 gadi, vēsta CNN.

Kā norāda medijs, V. Bafetam, kā vienam no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem (viņa bāgātība ir ap 47 miljardiem ASV dolāru), no finanšu krīzes ir izdevies izkļūt ne vien ar neskartu reputāciju, bet tā viņa tēlu ir pat spodrinājusi. Viņš ir kā kapitālistu varonis, kas valkā baltu cepuri laikā, kad valdības, politiķi un kompānijas cīnās, lai atgūtu savu pirmskrīzes reputāciju sabiedrības acīs.

«Viņš ir kapitālists, kurš nav materiālists,» šādus vārdus slavenajam investoram veltījusi grāmatas Buffett's Bites: The Essential Investor's Guide to Warren Buffett's Shareholder Letters autore Laura Ritenhausa (Laura Rittenhouse).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju banka Goldman Sachs no bagātākā cilvēka pasaulē Vorena Bafeta (Warren Buffett), kura bagātība novērtēta 52 miljardu USD apmērā, saņems 5 miljardus USD, ziņo dpmoney.ru.

Apmaiņā pret ieguldīto naudu V. Bafets saņems personīgās priviliģētās Goldman Sachs akcijas.

Darījums paredz, ka Berkshire, kas pieder V. Bafetam, iegādāsies Goldman Sachs priviliģētās akcijas par 5 miljardiem USD. Jāatzīmē, ka šīs akcijas nevar tikt konvertētas parastajās akcijās.

Berkshire būs arī iespēja iegādāties parastās akcijas par 5 miljardiem USD. Par katru akciju Berkshire būs jāmaksā tikai 115 USD, kas ir par 8% mazāk nekā to vērtība biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gada žurnālā Forbes par pasaulē bagātāko atzītā Vorena Bafeta (Warren Buffett) vadītās investīciju kompānijas Berkshire Hathaway peļņa 2008. gadā, salīdzinot ar 2007. gadu samazinājušies par 62%, ziņo Associated Press.

Kompānijas peļņa 2008. gadā bija 4.99 miljardi ASV dolāru. 2007. gadā Berkshire Hathaway peļņa bija 13.21 miljards dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, slavenais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) vēstulē akcionāriem atklājis, ka viņam diagnosticēts prostatas vēzis, ziņo BBC.

Kompānijas Berkshire Hathaway boss norādījis, ka vēzis, kas šobrīd ir sākumstadijā, atklāts parastā veselības pārbaudē.

81 gadu vecais Bafets informējis, ka no jūlija vidus viņam divus mēnešus ik dienu tiks veikta apstarošana.

Smagā slimība Bafetam diagnosticēta 11. aprīlī.

Kā informē BBC, šis ir izplatītākais vēža veids vīriešu starpā, šogad ASV varētu tikt atklāts vairāk nekā 241 000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Savā vēstulē Bafets gan norādījis, ka jūtas lieliski - it kā ar veselību viss būtu kārtībā, un viņa enerģijas līmenis esot 100 procenti.

«Ja mans veselības stāvoklis mainīsies, es akcionāriem to darīšu zināšu nekavējoties,» apgalvojis Berkshire Hathaway boss. «Galu galā, protams, tas notiks. Bet es ticu, ka tā diena vēl ir tālu,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju guru Vorenam Bafetam (Warren Buffett) piederošā holdingkompānija Berkshire Hathaway trešdien zaudējusi augstāko reitingu starptautiskās reitingu aģentūras Moody's Investors Service versijā.

Reitings pazemināts no augstākā Aaa līdz Aa2 sakarā ar zaudējumiem, kas ierobežojuši investīciju kompānijas refinansēšanas iespējas, ziņo Moody’s oficiālā mājas lapa.

Aģentūra līdz Aa1 līmenim pazeminājusi arī meitas kompāniju Berkshire Hathaway-National Indemnity un Berkshire Hathaway Assurance augstākos reitingus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Motociklu ražotājs Harley Davidson saņēmis finanšu līdzekļus 600 miljonu ASV dolāru apjomā, no kuriem 300 miljonus dolāru kompānijā investējis pēc žurnāla Forbes veidotā saraksta pasaulē bagātākais cilvēks Vorens Bafets (Warren Buffett), ziņo BBC.

Otrus 300 miljonus dolāru nodrošinās Davis Selected Advisers, kas ir Harley Davidson lielākais akcionārs.

Šī gada janvārī Harley Davidson paziņoja, ka samazinās kompānijā strādājošo skaitu par 1 100 darbiniekiem, kas ir aptuveni 12% no kopējā Harley Davidson darbaspēka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē bagātākais cilvēks ir Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims, bet bagātākais eiropietis – Zviedrijas mēbeļu tirdzniecības giganta IKEA dibinātājs un vadītājs Ingvars Kampards, liecina Bloomberg izveidotais divdesmit bagātāko zemeslodes iedzīvotāju reitings.

Meksikāņa K. Slima īpašums vērtēts 68,5 miljardu ASV dolāru apmērā, bet viņa tuvākā sekotāja – ASV miljardiera un Microsoft līdzdibinātāja Bila Geitsa īpašumā ir 62,4 miljardi dolāru. Trešo vietu reitingā ar 43,8 miljardiem ieņēmis investors Vorens Bafets.

Ceturtajā vietā, pēc Bloomberg domām, ierindojams IKEA dibinātājs Ingvars Kampards, kurš var lepoties ar 42,5 miljardiem dolāru, bet pirmo piecinieku noslēdz Francijas luksusa preču grupas LVMH dibinātājs un vadītājs Bernārs Arno, kura rīcībā ir 42,3 miljardi ASV dolāru.

Sestajā vietā iekļuvis Zara apģērbu ķēdes īpašnieks Amansio Ortega (38,8 miljardi ASV dolāru), kuram seko Oracle grupas izpilddirekors Lerijs Elisons (38 miljardi), Koch Industries līdzīpašnieki Čārls Kohs (34 miljardi) un Deivids Kohs (34 miljardi) un Brazīlijas raktuvju magnāts Aiks Batista (28,8 miljardi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr pasaule gaida jaunu ekonomisko krīzi, amerikāņu miljardieris un kompānijas Berkshire Hathaway vadītājs Vorens Bafets aktīvi uzpērk vērtspapīrus, pat neskatoties uz satraukumiem fondu tigos. Par to miljardieris paziņojis intervijā žurnālam Fortune.

«Pašlaik lietas virzās lieliski», stāsta V. Bafets. «Nekad nav bijis labāk! Jo zemāk viss nokrīt, jo vairāk es nopērku,» līksmo miljardieris. Kompānija Berkshire Hathaway uzpērk gan akcijas, gan arī veselus uzņēmumus. Taču par saviem mērķiem investors runā izvairīgi.

Miljardieris arī uzskata, ka pašlaik nav nekādu ekonomiskās lejupslīdes pazīmju. «Pašlaik to nav, tomēr jaunas recesijas rašanās prasīs maz laika,» uzskata V. Bafets.

Komentējot reitingu aģentūras Standrad & Poor’s (S&P) lēmumu par Berkshire Hathaway kredītreitinga perspektīvas noteikšanu uz negatīvu, V. Bafets uzsver, ka saprot šādu lēmumu, taču tam nepiekrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu miljardiera Vorena Bafeta investīciju fonds Berkshire Hathaway sācis štatu samazināšanu tam piederošajās kompānijās, lai samazinātu izdevumus.

Fondam piederošajā kompānijā Clayton Homes jau pērn darbinieku skaits ticis samazināts par 16 %, ziņo Bloomberg. ASV lielākā paklāju ražošanas uzņēmuma Shaw Industries darbinieku skaits samazināts par 6.2 %.

Darbinieku skaits samazināts arī ķieģeļu rūpnīcā Acme Building Brands, krāsu rūpnīcā Benjamin Moore un tūrisma transportlīdzekļu ražošanas uzņēmumā Forest River. Pašā Berkshire Hathaway darbinieku skaits palielinājās par 5.7 %, jo tika pārņemts investīciju holdings Marmon Holdings. Ja šo pievienošanu neskaita, Bafeta fonda štata darbinieku skaits samazināts par 2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru