Jaunākais izdevums

Oskars Barševskis juniors paliek bez iztikas līdzekļiem, jo tēvs vairs nevēlas uzturēt finanšu lietās izšķērdīgo dēlu, raksta žurnāls Kas Jauns.

Kas Jauns raksta, ka miljonāra Oskara Barševska dēls Oskars Barševskis ar draudiem mēģinājis piespiest tēvu atmaksāt paša izveidotos parādus. Pēc šī incidenta miljonārs pametis Latviju un izslēdzis dēlu no mantojuma.

Oskars Barševskis dēlam esot finansiāli palīdzējis ekskluzīvu modes veikala atvēršanā Kazahstānā, kā arī ieguldījis naudu SIA Konteineri. Bez tā visa miljonārs dēlam esot uzdāvinājis autoservisu un vairākus dzīvokļus Rīgā.

Kas Jauns raksta, ka vienu no dzīvokļiem Oskars Barševskis juniors ir ieķīlājis bankā. Bankā divas reizes jau ir ieķīlāts SIA Konteineri un tā kā parādus neviens negrasās atdod, tad firma tiekot gatavota bankrotam. Veikals Kazahstānā arī esot bankrotējis, un uzņēmēja tēvs šobrīd atmaksā dēla parādus biznesa partnerim. Par iegūtajiem līdzekļiem Oskars Barševskis juniors ar savu draudzeni Aneti Sončiku devies atpūsties uz ārzemēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Līdz galam nenokārtota mantojuma lieta paver durvis krāpniekiem

Lelde Petrāne, 19.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina zvērinātu notāru pieredze, mantojuma lietās cilvēki visbiežāk kavē termiņus. Termiņu ievērošana ir temats, ko iedzīvotāji izprot vismazāk, norāda Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Taču līdz galam nenokārtota mantojuma lieta paver durvis krāpniekiem, kas nereti izmanto tieši pašu mantinieku neizdarīto, atstājot viņus bez mantotā īpašuma.

«Mantojuma lietas ir ļoti dažādas, tomēr visas prasa precīzi izpildīt likumā noteikto. Tas cilvēkiem nereti šķiet sarežģīti, lai arī tā nebūt nav. Rezultātā lietu risināšana tiek atlikta uz nenoteiktu laiku. Atsevišķos gadījumos tas ir novedis pat pie tā, ka īpašums kļūst par bez mantinieka īpašumu. Tomēr visbiežāk mantinieku bezdarbība paver durvis iespējamai krāpniecībai vai negodprātīgu radinieku rīcībai, atstājot mantinieku bez īpašuma. Tādēļ svarīgi mantojuma lietu uzsākt laikus, es pat teiktu – nekavējoties. Kopš 2003. gada, kad mantojuma lietas no tiesām nonāca notāru kompetencē, ir pabeigtas jau gandrīz 163 000 lietas,» informē Sandra Stīpniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Miljonārs Barševskis piesaka savu maksātnespēju

Elīna Pankovska, Db, 09.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā zināmais nekustamo īpašumu uzņēmējs Oskars Barševskis pats ir pieteicis savu maksātnespēju.

Valsts aģentūras Maksātnespējas administrācijas mājas lapā ir veikts ieraksts, kurš liecina, ka 1953.gadā dzimušais Barševskis ir ierosinājis maksātnespējas lietu, kura patlaban atrodas Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā pirmajā instancē un tās statuss ir- neizskatīta, liecina informācija tiesas.lv mājas lapā.

Aizvien vairāk iedzīvotāju vienīgo izeju, kā saglabāt savus īpašumus, neatdodot tos bankai, redz fiziskās personas maksātnespējas procesā. Šogad ierosinātas 135 fizisko personu maksātnespējas procesu lietas, bet pasludinātas 46. Savukārt pagājušajā gadā tika ierosinātas- 4, bet pasludināta viena, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairums Latvijas iedzīvotāju diezgan vieglprātīgi attiecas pret mantojuma juridisko pusi

Db.lv, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju diezgan vieglprātīgi attiecas pret mantojuma atstāšanas juridisko pusi. Lai gan vairums (89%) atzīst, ka mantojuma lietas ir svarīgi sakārtot jau laicīgi, realitātē to izdarījis vien retais, - liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā aptauja.

Pēc Latvijas iedzīvotāju domām, visefektīvākais veids mantojuma nodošanai tuviniekiem ir testamenta sastādīšana (59%), savlaicīga īpašuma noformēšana uz izvēlētā mantinieka vārda (41%) un dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu un/vai pensiju 3.līmeņa uzkrājumi (18%). Tiesa, praktiski kādu no iepriekšminētajiem veidiem izmantojusi itin maza daļa aptaujāto – testamentu sastādījuši 6% iedzīvotāju, bet mantojumu uz mantinieka vārda noformējuši vien 9%. Atšķirīga aina vērojama tikai uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas un 3.pensiju līmeņa kontekstā, 61% no tiem aptaujātajiem, kas šo veidu minējuši kā efektīvu mantojuma nodošanas instrumentu, paši to arī pielieto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top?: Parketa dēļi Riga parket ražotnē

Gunta Kursiša, 07.03.2014

Apmeklējot Riga Parket ražotni, Db.lv šonedēļ piedāvā aplūkot, kā Ķekavā bāzētā uzņēmumā Riga Parket tiek ražoti grīdas dēļi Ozols Wild no Ukrainā iepirktiem ozola dēļiem. Riga Parket Ukrainā ir arī sava dēļu zāģētava.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Db.lv piedāvā aplūkot ražotni Riga Parket Ķekavā. Ozolkoks tiek pirkts un zāģēts Ukrainā, savukārt pārējie dēļu ražošanas procesi notiek Latvijā – Ķekavā. Aptuveni 90% saražoto grīdas dēļu nonāk eksporta tirgos.

Ozolkoks, kas izmantots grīdas dēļu ražotnē, tiek pirkts Ukrainā, turpat notiek arī dēļu zāģēšana. Pēc tam dēļi tiek apmaloti, pakoti un sūtīti uz Ķekavu. Piedāvājam aplūkot, kā top ozolkoka grīdas dēļi Ozols Wild galerijā augstāk! !

Ražošanas procesā svarīgākās ir divas lietas – pareiza mitruma nodrošināšana un špaktelēšana, kas tiek veikta ar rokām. «Saražot dēļu dimensijas ir salīdzinoši vienkārši. Tam, kam jāpievērš uzmanība, ir dēļu mitrums. Mitrumam dēļos jābūt no 7% līdz 10%; Riga Parket dēļiem mitrums ir 8% +/- viens procentpunkts. Otra lieta, kurai tiek pievērsta sevišķa uzmanība, ir špaktelēšana. Vietas, kuras tiek aizpildītas ar špakteli, tiek apstrādātas ar rokām, kas ir arī vienīgais veids, kā var garantēt špaktelēšanas kvalitāti,» stāstīja M. Eglītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuldīga iegūst Eiropas kultūras mantojuma zīmi

Vēsma Lēvalde, DB, 28.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīgas pilsētas vēsturiskajam centram ir piešķirta Eiropas mantojuma zīme, kurui atklās 2008.gada 4.jūnijā Kuldīgas Rātslaukumā.

Kuldīgas pilsēta šim titulam izvēlēta kā daudzveidīgu Eiropas kultūras mantojuma vērtību koncentrācijas vietu. Eiropas Mantojuma zīme ir Francijas Kultūras un komunikācijas ministrijas 2005. gadā ierosināta un Eiropas Komisijas atbalstīta iniciatīva, kas radīta, lai popularizētu kultūras mantojuma vietu, pieminekļu, dabas mantojuma un pilsētbūvniecības pieminekļu, materiālā un nemateriālā, mūsdienu un tradicionālā mantojuma Eiropas transnacionālo dimensiju, kā arī mantojuma lomu vienotas Eiropas radīšanā.

Eiropas Mantojuma saraksts ir balstīts uz Eiropas Kultūras vēsturi, tā atšķiroties no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta, kura mērķis ir aizsargāt un popularizēt pieminekļus un vietas ar universālu vērtību. Eiropas mantojuma zīmes izveidošanas mērķis ir kļūt par vienotu kopienas aktivitāti, kurai ikviena Eiropas valsts var pieteikt objektus. Zīmes piešķiršana ietver kultūras mantojuma aizsardzības un popularizācijas jēdzienus ar mērķi to atzīt un nodot tālākām paaudzēm, vienlaicīgi veicinot sadarbību starp Eiropas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Decembrī aizsaulē aizgājušā uzņēmēja Valērija Maligina atraitne Elīna Maligina nolēmusi izprasīt sev neatņemamo mantojuma daļu.

Decembrī aizsaulē aizgājušā uzņēmēja Valērija Maligina atraitne Elīna Maligina nolēmusi izprasīt sev neatņemamo mantojuma daļu, aģentūrai LETA pastāstīja Maliginas advokāts Mārtiņš Knipšis.

Viņš sacīja, ka otrdien nolasītajā AS «Olainfarm» vadītāja testamentā bija minētas uzņēmēja trīs meitas, no kurām divas ir pilngadīgas, bet uzņēmēja atraitne tajā netika minēta. Viņš uzsvēra, ka nolasītais testaments tika izveidots laikā, kad Maliginu pāris vēl nebija precējies. Tomēr, ņemot vērā, ka abus vienoja laulības saites, Maliginai kā aizgājēja sievai atbilstoši likumam ir tiesības pretendēt uz sev neatņemamo mantojuma daļu, uzsvēra Knipšis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Drēzdenes Elbas ieleja neatgriezeniski izslēgta no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta

, 26.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 33. sesijā, kas no šā gada 22. līdz 30. jūnijam notiek Seviljā, Spānijā, pieņemts lēmums par Drēzdenes Elbas ielejas izslēgšanu no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta.

Drēzdene izslēgta nepārdomātas, nesaskaņotas un pasaules mantojuma vietas vērtību iznīcinošas attīstības projekta dēļ, Elbas ielejā uzsākot tilta būvniecību, neskatoties uz vairākkārtējiem UNESCO Pasaules mantojuma centra aizrādījumiem par šāda projekta negatīvo ietekmi uz vietas integritāti.

Tā kā Drēzdenes pilsēta nepārtrauca plānotā tilta būvniecību un neņēma vērā UNESCO Pasaules mantojuma centra aicinājumu meklēt alternatīvus risinājumus savienojuma veidošanai pār Elbas upi, vieta ir neatgriezeniski zaudējusi savu īpašas nozīmes pasaules vērtību, kas bija par pamatu tās iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pirms diviem gadiem, 2007. gadā Pasaules mantojuma komitejas 31. sesijā no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta tika izslēgta arī UNESCO Pasaules dabas mantojuma vieta Oriksu dabas rezervāts Omenā. Taču toreiz pati dalībvalsts atzina, ka nav spējusi šajā teritorijā saglabāt un aizsargāt apdraudēto antilopju pasugas oriksu populāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembrī labprātīgā izsolē tiks izsolīts miljonāra, seniora Oskara Barševska dēla Oskara Barševska dzīvoklis Mežaparkā, Ezermalas ielā 19.

Izsole notiks šā gada 16. decembrī Rīgā un tās sākumcena ir 110 000 lati, lasāms Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājas lapā.

Db.lv jau ziņoja, ka Barševskis juniors palicis bez iztikas līdzekļiem, jo viņa tēvs atteicies uzturēt izšķērdīgo dēlu un viņa draudzeni Aneti Sončiku. Miljonāra dēls Oskars Barševskis ar draudiem centās piespiest tēvu atmaksāt paša parādus. Pēc incidenta miljonārs izslēdza dēlu no mantojuma.

O. Barševskis labu gribot, dēlam finansiāli palīdzēja atvērt ekskluzīvu modes veikalu Kazahstānā, ieguldīja naudu SIA Konteineri, uzdāvināja autoservisu un vairākus dzīvokļus Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpilī grib veidot Biznesa un tehnoloģiju koledžu

Daiga Ozola, Db, 06.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpils Universitāte (DU) tuvākajā nākotnē plāno izveidot Biznesa un tehnoloģiju koledžu Daugavpilī.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē šī iecere jau ir atbalstīta. DU rektors Arvīds Barševskis uzsver, ka ideja pagaidām vēl ir ieceres līmenī, tāpēc vēl konkrētas mācību programmas netiek nosauktas. „Tās noteikti būs programmas, kas Austrumatvijā nav bijušas ieprieš pieejamas,” norāda A.Barševskis. Iecere radusies pēc vairākkārtējām sarunām ar vietējiem uzņēmumiem. Virzieni, kurās varētu tikt veidotas studiju programmas ir metālasptrāde, kurā līdz šim bjis liels pieprasījums uz vietas, dabaszinātnes un menedžments, projektu vadība. A.Barševskis norāda, ka universitātei ir vairāki priekšnoteikumi koledžas izveidošanai.

“Koledžas piedāvātās studiju programmas nodrošinās darba devēju pieprasījumu pēc speciālistiem atbilstoši Latgales reģiona attīstības aģentūras pētījumam “Darba devēju vajadzību izpēte personālpolitikas un darba tirgus politikas jautājumos”, kā arī Latgales reģionā netiek īstenotas līdzvērtīgas studiju programmas, piemēram, metālapstrādes tehnoloģijas, praktiskā bioanalītika, projektu vadība u.c. DU ir atbilstoša bibliotēka, atbilstošs kvalifikācijas akadēmiskais personāls, tiek modernizētas mācību auditorijas, laboratorijas, ir dažādi zinātniski pētnieciskā darba virzieni un daudzi citi nosacījumi,” tā A.Barševskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīga iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – tā, atzīstot un novērtējot Kuldīgas vecpilsētas unikālo vērtību arī pasaules mērogā, lēmušas dalībvalstis Pasaules mantojuma komitejas 45. sesijā, kas no 10. līdz 25. septembrim norisinās Rijādā, Saūda Arābijā.

Ceļš uz UNESCO Kuldīgai bijis ļoti apjomīgs process vairāk nekā 20 gadu garumā, kas realizējies ar augstu pievienoto vērtību – mantojuma pārvaldības sistēmas radīšanu, kultūras mantojuma vietu zinātnisko izpēti un sakārtošanu, sabiedrības izglītošanu mantojuma aizsardzības jautājumos, kā arī apbūves noteikumu sakārtošanu. Šajā laikā tapis arī Kuldīgas restaurācijas centrs un izveidota atbalsta programma, kas sargā vēsturisko apbūvi - viss paveiktais radījis priekšnoteikumus Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanai Pasaules mantojuma sarakstā.

Ar Kuldīgas jauno statusu lepojas arī Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska: “Vēsturiskais mantojams iegūst milzu nozīmi, ja to kā īpašo vērtību atzīst, lepojas un saglabā vietējie ļaudis – ar šādu pieeju kopš 1997. gada Kuldīga virzījusies pretim UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam. Tieši kopīgi ar iedzīvotājiem šo gadu laikā paveiktais pilsētas saglabāšanā un attīstībā, padara Kuldīgas stāstu īpašu. UNESCO ir kvalitātes zīme, kas apliecina – Kuldīga pasaules kartē ir iezīmēta kā svarīga kultūras mantojuma vieta. Esam paveikuši ļoti daudz, tāpēc ir milzīgs gandarījums, ka Kuldīgas vecpilsēta pasaules mērogā nu ir tikpat nozīmīga kā Ēģiptes piramīdas, lielais Ķīnas mūris, Atēnu Akropole un citas visiem labi zināmas vietas ar universālu vērtību.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērza saplākšņa izstrādājumu ražotājs SIA Troja uzsāk jauna inovatīva produkta – atpūtas un sporta inventāra – skimborda dēļu – ražošanu un virzīšanu tirgū.

Vēsturiski pazīstamākais bērza saplākšņa izstrādājums, kas ražots Latvij ir bērnu šūpuļzirdziņš, uz kura savā bērnībā šūpojusies ne viena vien paaudze. Pēdējos gados šo bērnu šūpuļkrēslu klāstu papildinājis Sienāzis un Ola. Ir zināmas arī izturīgās bērza saplākšņa mēbeles. Pirms vairākiem gadiem SIA Troja pievērsās skeitparku rampu ražošanai un nedaudz vēlāk sāka attīsīt arī pašu skrituļdēļu ražošanu. Savukārt pērn uzņēmums, pēc vairāku entuziastu ierosinājuma, pievērsās Latvijā līdz tam tikai šauram lokam zināmo skimborda dēļu izgatavošanai. 2012. gadā šis jaunais produkts ar zīmolu «KaIya» tiks reklamēts tūrisma un atpūtas izstādēs gan ārzemēs, gan arī Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veļas mazgājamā mašīna ilgāk kalpotu, un drēbes pēc mazgāšanas būtu tīras un svaigas, veļas mašīnu nepieciešams kopt un pareizi tīrīt. Gluži tāpat kā citu lielo un mazo sadzīves tehniku ik pa laikam tīram vai mazgājam, arī veļas mašīna jātīra, neskatoties uz to, ka tajā regulāri tiek izmantoti tīrīšanas līdzekļi.

Ja veļas mašīna kalpojusi jau ilgāku laiku, ar laiku kļūs labi pamanāmas netīras, brūnas vai pelēkas nogulsnes gumijotajās blīvēs un veļas mašīnas filtrā.

Taču notīrīt tikai šīs redzamās detaļas nebūs efektīvi, jo tik pat daudz un vēl vairāk nogulšņu un netīrumu uzkrājas veļas mašīnas iekšējās detaļās, kuras nav saredzamas, un tās iztīrīt ar rokām nav iespējams.

Tāpēc svarīgi savu veļas mašīnu pareizi kopt un ik pa laikam iztīrīt jau no tās iegādes brīža, lai mazinātu netīrumu uzkrāšanos, kā arī pēc iespējas novērstu kaļķaina vai dzelžaina ūdens izraisīto bojājumu riskus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils Universitāte pieņem sabalansētu budžetu

Daiga Ozola, Db, 23.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpils Universitāte (DU) Senāta sēdē pieņēmusi 2009.gada budžetu 5.46 miljonu latu apmērā, kas ir par 28% mazāks nekā 2008.gadā.

To skaitā 4.23 milj. Ls ir valsts dotācijas, bet 1.23 milj. Ls – pašu ieņēmumi. „Esam viena no pirmajām augstskolām, kura šogad jau ir apstiprinājusi budžetu. Ekonomijas pasākumi visvairāk skars darbinieku algas un atvaļinājumus,” norādīja DU rektors Arvīds Barševskis. Viņš atklāja, ka DU kolektīvs ir vienojies, ka pirmajā pusgadā katrs darbinieks aiziet bezalgas atvaļinājumā divu nedēļu garumā. Ja tāda nepieciešamība radīsies, tāda pati situācija varētu būt arī otrajā pusgadā. Savukārt algu samazinājums visvairāk skars vadību (par 20%), administrāciju un vispārējo daļu (15%), bet vismazāk – mācībspēkus (5%). Akadēmiskais personāls netiek samazināts, bet par 20 darba vietām tiek samazināts samnieciskajā daļā. Turklāt lielākā daļa izdevumu 4.2 milj. Ls apmērā tiek paredzēti darbaspēka atalgojumam. DU pašreiz strādā vairāk kā 500 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Anniņmuižas vēsturiskā ēka pacietīgi gaida savu atdzimšanu

Lelde Petrāne, 09.08.2019

Dzīvojamā ēka ir apmesta ķieģeļu mūra celtne ar paaugstinātu cokola stāvu. Šajā stāvā agrāk atradušās saimniecības telpas.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anniņmuižas vēsturisko ēku Rīgā, Jūrmalas gatvē 76 (oficiāli - vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis «Anniņmuižas dzīvojamā ēka») šobrīd iecerēts pārdot, savukārt, Anniņmuižas biedrība «Riga Annenhof» saskata tajā potenciālu kļūt par visas apkaimes kultūras vietu.

Anniņmuižas izcelsme ir sena. Pirmās rakstītās ziņas saistās ar 17. gadsimta pirmo pusi, taču ēka, par kuru ir šis raksts, ir jaunāka un nav uzcelta vecajā muižas vietā, bet gan novirzīta nedaudz uz Rīgas pusi teritorijā, ko pirms tam aizņēma muižai piederošs mežs. Par Jaun-Anniņmuižas celtniecības laiku var uzskatīt 19. gadsimta otro pusi - laiku pēc 1865. gada un, visai iespējams, pat pēc 1875. gada. Katrā ziņā 1904. gada shematiskais plāns parāda, ka ir uzcelta jaunā dzīvojamā ēka un eksistē parka teritorija un teritorija ap celtni tā, kā to detalizēti parāda vēlākie plāni, liecina Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rīcībā esošais objekta vēsturiskās izpētes materiāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

UNESCO: Latvijai jāuzņemas daudz nopietnāka atbildība par Rīgas vēsturisko centru

, 29.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 33. sesijā, kas notiek Seviljā, Spānijā, pieņemts lēmums par Rīgas vēsturisko centru — turpmāk Latvijai pašai būs jāuzņemas daudz nopietnāka atbildība tā aizsardzībai.

UNESCO Pasaules mantojuma centrs, kā arī Starptautiskā pieminekļu un ievērojamu vietu aizsardzības padome (ICOMOS) atzinīgi novērtē Latvijas sasniegtos rezultātus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā, īpaši – jautājumā par likumu sakārtošanu.

Pieņemtais lēmums novērtē Latvijas aktīvo rīcību iepriekš konstatēto trūkumu novēršanā, ierobežojot vērtības apdraudošu attīstības tendenču virzību Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā, tostarp arī attiecībā uz Daugavas kreisā krasta apbūves iecerēm.

Taču, neskatoties uz atzinīgajiem vārdiem, Latvijai kā UNESCO Konvencijas par kultūras un dabas mantojuma aizsardzību un saglabāšanu dalībvalstij vēl jāpierāda, ka arī bez ikgadējas UNESCO Pasaules mantojuma centra uzraudzības tā spēj nodrošināt UNESCO Pasaules mantojuma vietas – Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanu un sabalansētu un pārdomātu attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada 28. novembra Uzņēmumu reģistra Konsultatīvās padomes lēmums ir juristu diskusija par reiderisma precedentu.

Diskusijai sekoja vispārināts lēmums, kas novērš uzņēmuma pārņemšanas iespēju. Stāsts ir par AS Olainfarm un mantojuma dalīšanu starp trīs Valērija Maligina meitām, kas sākās pēc tēva testamenta nolasīšanas pērn 16. janvārī.

Reiderisma iespēju bāze

Strīdu iespējamību un tālāku attīstības scenāriju sākotnēji nosaka Jūrmalas pilsētas bāriņtiesas 2018. gada 7. februāra lēmums, ieceļot vecāko meitu Irinu Maliginu par mantojuma aizbildni līdz brīdim, kad mantojums tiks sadalīts. Pats lēmums ir nepieciešams, jo līdz mantojuma sadalīšanai īpašumam ir vajadzīgs pārvaldītājs. Mantojuma aizbildnis ar mantojumu var rīkoties samērā brīvi. Vienīgi aizbildnim nav tiesību īpašumu atsavināt vai pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

59% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka testaments ir labākais formāts mantojuma jautājumu sakārtošanai – tā atklāj Swedbank Finanšu institūta veiktās aptaujas rezultāti. Savukārt 41% iedzīvotāju vērtējumā par tādu uzskatāma savlaicīga īpašumu «pārrakstīšana» izvēlētajai personai.

Līdzīgu tendenci rāda arī Latvijas zvērinātu notāru pieredze. Testamentu izveido vidēji 3000 cilvēku katru gadu. «Tā kā mūsu valstī testaments joprojām var tikt izveidots un glabāts arī mājās, reālais cilvēku skaits, kas rakstiski atstāj informāciju par savu pēdējo gribu, visdrīzāk ir lielāks,» uzsver Jānis Skrastiņš, zvērināts notārs un Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs.

Tajā pašā laikā ļoti daudzi cilvēki dažādu iemeslu dēļ nekustamo īpašumu izvēlas atdot bērniem vēl savas dzīves laikā. Viens no izplatītākajiem veidiem, ko šādās situācijās cilvēki izvēlas, ir nekustamā īpašuma dāvināšana. Vidēji gadā pie zvērinātiem notāriem Latvijā tiek taisīti aptuveni 2 500 dāvinājuma līgumi. «Populārs tas ir tāpēc, ka ar dāvinājumu nekustamo īpašumu var atdot bez atlīdzības. Taču vienlaikus jāņem vērā, ka dāvinājuma līgumu var apstrīdēt neatņemamās daļas tiesīgie. Piemēram, ja īpašnieks māju uzdāvinājis vienam no bērniem un pārējiem bērniem neatliek viņiem pienākošās neatņemamās daļas, pēc tēva nāves viņiem ir tiesības prasīt, lai tās tiktu izmaksātas. Tāpat būtisks ir jautājums par dāvinātāja tiesībām, jo visbiežāk māja vai dzīvoklis, piemēram, kādam no mazbērniem tiek uzdāvināts ar nodomu, ka vecvecāki tajā turpinās dzīvot līdz mūža galam. Tad līgumā noteikti jāparedz dzīvokļa tiesība, kā arī jāiekļauj aizliegums mazbērniem bez rakstiskas vecvecāku piekrišanas rīkoties ar īpašumu – piemēram, pārdot, ieķīlāt vai izīrēt. Diemžēl daudzos gadījumos tas netiek izdarīts, un pie notāriem nonāk ļoti skaudri stāsti par to, kā cilvēki vecumdienās palikuši gan bez mājokļa, gan bez aprūpes,» stāsta Jānis Skrastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vecrīga netiks iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā

, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 32. sesijā pieņemtajā lēmumā uzsvērts, ka Pasaules mantojuma vietas saglabāšanas stāvoklis Rīgā ir pietiekami labs, lai šis jautājums šobrīd nebūtu aktuāls.

Vienlaikus UNESCO Pasaules mantojuma komiteja neatsakās no jau agrāk paustās negatīvās nostājas pret augstbūvēm Rīgā, un aicina Latvijas atbildīgās institūcijas turpināt darbu pie Daugavas Kreisā krasta silueta attīstības koncepcijas, kā arī pievērst lielāku uzmanību plānotajām jaunbūvēm ar Rīgas vēsturiskajam centram neraksturīgu augstumu vai būvapjomu, Db.lv informē Liene Krīvena, UNESCO LNK konsultante .

Pēdējos gados UNESCO arvien aktīvāk vēršas pret Pasaules mantojuma vietu kultūrvēsturisko vidi apdraudošiem pārveidojumiem, augstbūvēm un infrastruktūras objektiem Pasaules mantojuma vietu tuvumā, īpaši uzsverot šo vietu integritātes nozīmību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Riga parket grīdas dēļi

Laura Mazbērziņa, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls db.lv viesojas SIA «Riga Parket» Ķekavas ražotnē, lai vērotu, kā tiek ražoti grīdas dēļi.

«Riga Parket» ražo ozolkoka, oša, kā arī dažādu eksotisko Indonēzijas un Āfrikas koku sugu grīdas dēļus. Uzņēmums visbiežāk ražo divslāņu un trīsslāņu parketa dēļus. Šobrīd masīvkoka grīdas dēļi gandrīz vairs netiek ražoti, jo zāģbaļķu cenas kāpj un pieprasījums krīt - reti kurš tos var atļauties iegādāties. «Mēs specializējamies platu dēļu ražošanā, un dēļu ražošanā ar speciālajām apdarēm. Mūsu stiprā puse ir vecināti dēļi un nestandarta risinājumi,» stāsta Aldis Balodis, «Riga Parket» līdzīpašnieks.

Parketa dēļu ražošana notiek trīs SIA «Riga Parket» ražotnēs – Ukrainā, Skultē un Ķekavā. Ražošanas process sākas Ukrainā, kur atrodas uzņēmuma galvenā zāģētava. 90% no zāģbaļķiem tiek iegādāti Ukrainā un tikai 10% - no vietējiem Latvijas uzņēmumiem. Četras reizes nedēļā zāģmateriāli tiek sūtīti uz Skulti. Šobrīd Skultes ražotnē notiek paplašināšanās darbi, lai varētu palielināt ražošanas jaudu. Esošās ražotnes telpas tiek paplašinātas, iegādātas jaunas iekārtas, investējot kopā 700 tūkstošus eiro. Lielākajai daļai investīciju piesaistīts arī Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums. Skultes ražotnē baļķi tiek zāģēti plānās lamelēs, kaltēti, kalibrēti un šķiroti. Tālāk dēļi tiek transportēti uz Ķekavas ražotni, kur tie tiek līmēti uz saplākšņa, izzāģēti defekti, aizšpaktelētas dēļu plaisas un veikta apdare. Ozolkoka grīdas dēļu ražošana prasa lielus kapitālieguldījumus, jo ražošanas un realizācijas cikls ir aptuveni pieci mēneši. Vidēji gada laikā «Riga Parket» saražo aptuveni 40 tūkstošus kvadrātmetru parketa, vidēji mēnesī ap 3,5 tūkstošiem kvadrātmetru koka grīdas dēļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pārdaugavā par 800 000 eiro izbūvēts viedierīcēm aprīkots krustojums

Zane Atlāce - Bistere, 13.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu satiksmes plūsmu un drošību, izbūvēts Mūkusalas un Dēļu ielu krustojums, aprīkojot to ar modernām satiksmes detekcijas un vadības iekārtām, informē SIA Mūkusalas Biznesa Centrs valdes priekšsēdētāja Iveta Bahmane.

Tādējādi tiks nodrošināta adaptīva transporta un gājēju plūsma, vadoties pēc satiksmes intensitātes dažādos diennakts laikos.

Krustojuma kapacitāti bija nepieciešams palielināt, jo ik dienu Dēļu ielā, kur atrodas Mūkusalas Biznesa Centrs, iegriežas vairāk nekā 1000 automašīnas, un līdzšinējais satiksmes organizācijas risinājums nebija piemērots tik lielai transporta līdzekļu plūsmai. Līdz ar jaunā krustojuma izbūvi palielināta uz un no Dēļu ielas izbraucošo transporta līdzekļu plūsma, nekavējot esošo satiksmi pa Mūkusalas ielu.

Krustojumā iebūvēts taktilais bruģis, lai informētu neredzīgos cilvēkus par gājēju pārejas sākumu un beigām. Izbūvēta jauna lietus un kanalizācijas sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Maligina mantojuma aizgādni iecelta uzņēmēja vecākā meita

LETA, 07.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētas Bāriņtiesa par decembrī aizsaulē aizgājušā zāļu ražotāja AS Olainfarm lielākā īpašnieka Valērija Maligina mantojuma aizgādni iecēlusi viņa vecāko meitu Irinu Maliginu, aģentūru LETA informēja Maliginas pārstāvji.

Izvērtējot uzņēmēja vecākās meitas kandidatūru, tiesa, sākot no šā gada 6.februāra, iecēlusi viņu par tēva mantojuma aizgādni. Atbilstoši likumam, mantojuma lietā ieinteresētās personas var pieprasīt mantojuma aizgādnību, lai nodrošinātu tā pārvaldību un vērtības saglabāšanu līdz brīdim, kad mantojums nonāk īpašumā mantiniekiem. Bāriņtiesa uzrauga aizgādņa rīcību aizgādņa pienākumu izpildē.

Maligina uzsvēra, ka viņai kā tēva mantojuma aizgādnei uzticēta liela atbildība, ko viņa ir gatava uzņemties, godprātīgi pildot aizgādņa pienākumus un rūpējoties par mantojuma vērtības saglabāšanu visu mantinieku interesēs. «Kā aizgādne īstenošu akcionāru tiesības un nodrošināšu nepieciešamo lēmumu pieņemšanu AS "Olainfarm" un citos uzņēmumos, lai esošās vadības komandas varētu turpināt iesākto un īstenot jau iepriekš apstiprinātos attīstības plānus,» sacīja aizsaulē aizgājušā uzņēmēja meita.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

UNESCO arvien nepatīk debesskrāpji Rīgas centra tuvumā

Ingrīda Drazdovska, Db, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UNESCO Pasaules mantojuma komiteja neatsakās no jau agrāk paustās negatīvās nostājas pret augstbūvēm, – informē Latvijas pārstāvji, kas devušies uz komitejas kārtējo 32. sesiju Kvebekā.

Šāda Pasaules mantojuma komitejas attieksme nozīmējot, ka joprojām Latvijas atbildīgajām institūcijām jāturpina darbs pie Daugavas Kreisā krasta silueta attīstības koncepcijas, kā arī jāpievērš uzmanība plānotām jaunbūvēm ar Rīgas vēsturiskajam centram neraksturīgu augstumu vai būvapjomu. Tikai veicot plānoto jaunbūvju visaptverošu vizuālās ietekmes analīzi un rūpīgu izvērtēšanu, pēc plašām konsultācijām, tai skaitā arī ar UNESCO Pasaules mantojuma centru, būs iespējams izvairīties no iekļaušanas Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā.

Pasaules mantojuma vietās un to aizsardzības zonās jāsamierinās, ka vides kvalitatīva attīstība nevar notikt steigā un būvniecības ieceru vairākkārtīga izvērtēšana dažādos līmeņos ir starptautiski pieņemta prakse, — uzsver speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Pilnveidos mantojuma apsardzības tiesisko regulējumu

Dienas Bizness, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 29.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Notariāta likumā un Tiesu izpildītāju likumā, kas paredz pilnveidot mantojuma apsardzības tiesisko regulējumu, informē Saeimas Preses dienests.

Notariāta likuma grozījumi precizēs mantojuma apsardzības darbības un līdzekļus, nosakot, ka tie ir nekustamā īpašuma, glabātavas vai iesaiņojumu aizzīmogošana, nekustamā īpašuma vai kustamās mantas apķīlāšana, kā arī naudas līdzekļu apķīlāšana. Tapāt notāram aicinājumā veikt mantojuma apsardzību būs jāietver konkrētas ziņas, ko pašreizējais normatīvais regulējums neparedz.

Savukārt Tiesu izpildītāju likumu paredzēts papildināt ar jaunu nodaļu, kas detalizēti noteikts nepārprotamu mantojuma apsardzības procesuālo izpildes kārtību. Tiesu izpildītājiem likumā tiks noteikts pienākums, pamatojoties uz zvērināta notāra aicinājumu, veikt mantojuma apsardzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Līdzsvara dēli padara par mākslas darbu

Linda Zalāne, 09.08.2013

Ideju par līdzsvara deli kā mākslas darbu izlolojuši Rūdolfs Puķītis un Māris Lazdiņš, kas pie pilotpartijas dizaina strādājuši arī paši.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noderīgs gan pūķotājiem un skeitbordistiem, gan jogas piekritējiem, turklāt – tik glīts, ka var kārt pie sienas gleznas vietā. Pagaidām dizaina līdzsvara dēļu ražošanas projekts ir sākumposmā, bet tā radītāji redz labas iespējas konkurēt arī pasaulē.

Pirms pusotra gada Rūdolfam Puķītim un Mārim Lazdiņam, kuri ikdienā darbojas pasākumu organizēšanas lauciņā un brīvajā laikā aizraujas ar dažādiem ūdens dēļu sporta veidiem, radās doma par līdzsvara dēļu ražošanu.

Šie dēļi domāti cilvēkiem, kuri vēlas attīstīt savas līdzsvara spējas. Visbiežāk tādus iegādājas tie, kuri aizraujas ar tādiem sporta veidiem kā slēpošana, sērfošana, skrituļošana, veikbords utt. Tomēr, sākot apzināt reālo mērķauditoriju, idejas autori apjautuši, ka jālūkojas nedaudz plašāk. Līdzsvara dēlis tikpat labi ir noderīgs tiem, kuri nodarbojas ar jogu, vai cilvēkiem, kuri ar dēļu sporta veidiem līdz šim nav aizrāvušies, bet vēlas to izmēģināt. «Ja pirmo reizi uzkāpsiet uz skeitborda dēļa, tad tas var beigties ar kājām pa gaisu un galvu uz asfalta, bet ar līdzsvara dēli ir iespēja sajust, ko nozīmē citi dēļu sporta veidi, un pēc tam izlemt – pievērsties kādam no tiem vai ne,» skaidro M. Lazdiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotāja «Olainfarm» bijušā īpašnieka Valērija Maligina meita Nika Saviļjeva un Maligina meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze nevar pieprasīt ārkārtas akcionāru sapulci, kamēr nav vienošanās par mantojuma sadali starp visiem mantiniekiem. Taču tas nav iemesls, lai drīkstētu ignorēt daļas mantinieku intereses, norāda Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras vadītājs Jānis Kārkliņš.

Viņš teica, ka «Olainfarm» akcijas atrodas publiskajā apgrozībā, tāpēc, atbilstoši Komerclikuma regulējumam, no šādām akcijām izrietošās tiesības piemīt personai, kuras finanšu instrumentu kontā akcijas ir iegrāmatotas. «Ja mantinieces ir saņēmušas mantojuma apliecības, bet nav vienojušās par mantojuma sadali, tad nav iespējama situācija, kad konkrētās akcijas ir tikušas iegrāmatotas katras mantinieces individuālajā finanšu instrumentu kontā. No minētā izriet, ka šādā gadījumā katra no mantiniecēm nav tiesīga patstāvīgi realizēt no «Olainfarm» akcijām izrietošās tiesības, tajā skaitā tiesības pieprasīt ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanu vai tiesības balsot akcionāru sapulcē,» skaidroja Kārkliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru