Jaunākais izdevums

Krievijas oligarha Borisa Berezovska līķa sekcijas rezultāti liecina, ka viņš pakāries, pirmdien paziņoja Lielbritānijas policija. 67 gadus vecā Berezovska mirstīgās atliekas tika atrastas sestdien viņa mājās Askotā netālu no Londonas.Berezovskis nebija redzēts kopš piektdienas vakara.

Patologi nav atraduši nekādus pierādījumus, kas liecinātu par vardarbīgu cīņu.

Izmeklēšana turpinās, tostarp tiek veiktas arī toksikoloģiskās un histoloģiskās pārbaudes, bet to rezultāti būs zināmi tikai pēc vairākām nedēļām, informēja policija.

Vēl vairākas dienas turpināsies arī tiesu medicīniskā izmeklēšana Berezovska īpašumā.

Policija atkārtoti norādīja, ka nekas neliecina, ka Berezovska nāvē būtu bijusi iesaistīta vēl kāda persona.

Berezovska mirstīgo atlieku atrašanas brīdī mājā atradās tikai viņa miesassargs.

Tika izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība, taču, mediķiem ierodoties, Berezovskis jau bija miris.

Berezovska dzīvesvietā līdz ar policiju strādāja arī ķīmisko, bioloģisko, radioaktīvo un kodolieroču eksperti, taču viņi neko aizdomīgu notikuma vietā neatrada.

Pēdējo gadu laikā Berezovska veselība bija pasliktinājusies.

Pagājušajā gadā viņš Londonas tiesā zaudēja Romānam Abramovičam, no kura viņš vēlējās piedzīt vairāk nekā trīs miljardus mārciņu (2,66 miljardus latu) lielu kompensāciju.

Berezovskis apsūdzēja Abramoviču šantāžā, līguma laušanā un uzticības pārkāpšanā, taču tiesa lēma par labu Abramovičam, un Berezovskis bija spiests piekrist atlīdzināt Abramovičam tiesas izdevumus 35 miljonu mārciņu (29 miljonu latu) apmērā, kaut gan klīst baumas, ka patiesie tiesas izdevumi bijuši krietni vien lielāki.

Berezovskis apsūdzēja Abramoviču "nodevībā", apgalvojot, ka viņš «piespiedis» Berezovski pārdot Krievijas naftas kompānijas "Sibņeft" akcijas par «nieka 1,3 miljardiem dolāru». Abramovičs šīs apsūdzības kategoriski noraidīja.

Šīs lietas tiesnese Berezovski nodēvēja par "bezgodi", "nepārliecinošu" un "pēc savas dabas neuzticamu".

1946.gadā dzimušais Berezovskis bija tuvs bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina sabiedrotais un savu bagātību ieguva pretrunīgos privatizācijas darījumos deviņdesmito gadu Krievijā.

Deviņdesmitajos gados Berezovskis Krievijā izveidoja milzīgu uzņēmumu impēriju, taču 2000.gadā viņš bija spiests bēgt no Krievijas, jo nonāca konfliktā ar Krievijas jauno prezidentu Vladimiru Putinu.

Berezovskim Krievijā tika izvirzītas apsūdzības plaša mēroga krāpšanā, taču viņš apgalvoja, ka Krievijas amatpersonas vajā viņu politisku iemeslu dēļ.

2003.gadā Berezovskis ieguva patvērumu Lielbritānijā.

Londonā Berezovskis kļuva par vienu no skaļākajiem Putina kritiķiem, un tiek uzskatīts, ka viņš sniedzis finansiālu palīdzību vairākiem citiem trimdā dzīvojošiem Kremļa oponentiem, tostarp Aleksandram Litviņenko, kurš tika noindēts ar radioaktīvo poloniju kādā Londonas viesnīcā 2006.gada novembrī.

Biznesa žurnāla "Forbes" izdevums krievu valodā publicējis interviju ar Berezovski, kas esot notikusi piektdien, bet neesot ierakstīta.

Berezovskis intervijā sacījis, ka viņa dzīvei vairs neesot jēgas un viss, ko viņš vēloties, ir atgriezties Krievijā.

Arī ilggadējais Berezovska draugs Tims Bells pirmdien izdevumam "The Wall Street Journal" norādīja, ka Berezovskispēdējā laikā bijis ļoti nomākts.

«Viņš bija zaudējis visu savu naudu, viņš bija izpelnījies skarbu britu tiesneses atzinumu, viņam bija nopietnas problēmas ar Krievijas varasiestādēm, viņam bija sarežģījumi privātajā dzīvē,» atklāja Bells, piebilstot, ka Berezovskispēdējā laikā centies izpārdot savus īpašumus, lai varētu nomaksāt parādus.

Turpretī Berezovska draugs Demjans Kudrjavcevs uzskata, ka baumām par pašnāvību nav pamata.

«Nav ārēju pazīmju, kas liecinātu par pašnāvību. Nav pazīmju, ka viņš būtu injicējis vai norijis kādas tabletes. Neviens nezina, kādēļ viņa sirds apstājās,» intervijā ziņu aģentūrai "Prime" Krievijā norādīja Kudrjavcevs.

Izplatoties ziņām par Berezovska nāvi, Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Berezovskis pirms pāris mēnešiem esot rakstījis Putinam, ka vēlas atgriezties dzimtenē.

«Viņš lūdza Putinam piedošanu par savām kļūdām un lūdza iespēju atgriezties dzimtenē,» norādīja Kremļa preses pārstāvis.

Tikmēr Krievijas politiķi un komentētāji Berezovska nāvei veltījuši salīdzinoši nelielu uzmanību.

Krievijas komunistu līderis Genadijs Zjuganovs paziņoja, ka nespēj neko labu pateikt par Berezovski, kurš pats «sava mūža beigās atzinis, ka dzīvojis velti, beigās paliekot bez ģimenes, tēvzemes, naudas vai draugiem».

Arī bijušais vicepremjers Boriss Ņemcovs tviterī norādījis, ka tikai nedaudziem cilvēkiem būšot kas labs sakāms parBerezovski, tādēļ labāk esot klusēt.

Krievijas mediji tikmēr secina, ka Berezovska nāve iezīmē «ēras beigas».

Kremlim labvēlīgi noskaņotais laikraksts "Komsomoļskaja Pravda" Berezovski raksturo kā «gudru, viltīgu un attapīgu (..) haosa virtuozu», savukārt pret Kremli kritiskāk pozicionētais izdevums «Novaja Gazeta» raksta, ka Berezovskis«Krieviju uzskatīja par šaha galdiņu», kurā «figūras bija atļauts pārvietot tikai viņam».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

67 gadu vecumā aizsaulē aizgājis Krievijas oligarhs Boriss Berezovskis, kurš pēdējos dzīves gadus pavadīja Londonā, kurp tas emigrēja pēc Vladimira Putina nākšanas pie varas.

Par viņa nāvi informācija parādījās viņa znota Egora Šuppes sociālā tīkla Facebook profilā. Tiesa, vairāki mediji ziņo, ka tā bijusi pašnāvība, jo jurists Aleksandrs Dobrovinskis tā apgalvojis savā Facebook profilā. Pirms mēneša, nesaņemot atļauju publicēt vēstījumu laikrakstā Eho Moskvi, Facebook tika atvērts profils, un tur tika publicēta Borisa Berezovska grēksūdze, kurā viņš lūdz piedošanu Krievijas tautai par to, ka laikus nepamanīja kāds uzurpators ir V.Putins un nenovērsa viņa kļūšanu par prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV arestēts biznesmenis Romāns Abramovičs, ziņo Krievijas televīzijas RBC, tomēr uzņēmēja pārstāvji to noliedz.

Paziņojumā R. Abramoviča pārstāvis uzsvēris, ka uzņēmējs ir ASV, bet nav arestēts. No FBI, kuri, iespējams, aizturējuši uzņēmēju, pagaidām businessinsider.com nav izdevies gūt ne apstiprinājumu, ne noliegumu.

Tāpat pagaidām nav zināms, vai R. Abramoviča aizturēšana ir saistībā ar Krievijas oligarha Borisa Berezovska nāves apstākļu izmeklēšanu.

Anglijas premjerlīgas kluba Chelsea īpašnieka vārds pēdējo dienu laikā ziņās daudz izskanējis pēc oligarha Borisa Berezovska nāves. R. Abramovičs esot pirms neilga laika sakāvis B.Berezovski vienā no dārgākajām tiesvedībām Lielbritānijas vēsturē.

Db.lv jau ziņoja, ka 2012. gada vasarā Berezovskis Londonā zaudēja tiesā lietā, kurā tas no Krievijas miljardiera Romāna Abramoviča vēlējās piedzīt vairāk nekā piecus miljardus dolāru lielu kompensāciju. Tiesensis noraidīja virkni Berezovska apsūdzību, vienlaikus norādot, ka viņš nav ticams liecinieks. Par šo tiesas prāvu viņam nācās maksāt advokātiem vairākus desmitus miljonus dolāru. Pēc zaudējuma Berezovskis ātri izbeidza vēl vairākas citas tiesvedības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

G7 valstis pārtrauc gatavošanos plānotajam samitam Sočos

Gunta Kursiša, 03.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas G8 partneri nosodījuši Maskavas militārās darbības Ukrainā, kā arī paziņojuši, ka aptur gatavošanos jūnijā Sočos gaidāmajam G8 samitam, vēsta BBC.

G7 jeb pasaules industriāli attīstītākās valstis – Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Lielbritānija un ASV – pavēstījušas, ka vienojušās par nosodījumu «skaidriem Krievijas Federācijas īstenotiem Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpumiem».

«Mēs esam lēmuši apturēt mūsu dalību aktivitātēs, kas saistītas ar gatavošanos G8 samitam, kas gaidāms jūnijā Sočos,» teikts G7 valstu paziņojumā.

Tāpat šo valstu finanšu ministri pauduši apņēmību «nodrošināt Ukrainai stipru finansiālu atbalstu».

«Starptautiskās valūtas fonds (SFV) ir institūcija, kas ir vislabāk sagatavota, lai palīdzētu Ukrainai pārvarēt tās ekonomiskos izaicinājumus ar padomu un finansēm,» teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija pavēstījusi, ka tās militārie spēki paliks Krimas pussalā, lai aizstāvētu savu pilsoņu intereses, tik ilgi, kamēr situācija Ukrainā «normalizēsies», ziņo BBC.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Krievijas armija Ukrainā aizstāv cilvēktiesības no «ultranacionālistu draudiem».

Neņemot vērā Rietumvalstu iebildumus, Krievijas militāristi de facto pārņēmuši kontroli Ukrainas Krimas pussalā, vēsta BBC.

Tūkstošiem Krievijas armijas karavīru atrodas reģionā, un tiek ziņots par militāriem kuģiem netālu no robežas. Pie prāmju pārceltuves Krima-Kaukāzs (Крым-Кавказ), kas savieno pussalu ar Krasnodaras apgabalu Krievijā sarodas arvien vairāk bruņutehnikas, informē Ukrainas robežsardze.

Komentāri

Pievienot komentāru