Pasaulē

Bezdarbnieku pieteikumi ASV piecu gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Pagājušajā mēnesī pieteikumus ASV bezdarbnieku pabalstam iesniedzis mazākais skaits pēdējo piecu gadu laikā, tādējādi signalizējot, ka situācija darba tirgū uzlabojas.

Vidējais nedēļas pieteikumu skaits mēnesī, kurš noslēdzās 17. augustā, bija 330,5 tūkstoši, kas ir mazākais skaitlis kopš 2007. gada novembra, liecina jaunākie ASV Darbaspēka departamenta dati.

Cilvēku skaits, kas turpina saņemt bezdarbnieku pabalstu, pieauga par 29 tūkstošiem līdz 3 miljoniem.

Tiesa gan, vairākas lielas kompānijas vēl nesen ir paziņojušas par darbinieku atlaišanu, raksta Bloomberg. Tā, piemēram, Cisco Systems paziņoja, ka plāno atlaist 4000 darbinieku, jo vājāki pārdošanas apjomi Japānā, Ķīnā un Eiropā bremzē ienākumu izaugsmi.

Tomēr var gaidīt, ka mazāki darba devēji meklēs jaunus darbiniekus, jo pieprasījums aug. Jūlijā mazo uzņēmēju noskaņojums uzlabojies līdz otram augstākajam līmenim gadā, jo viņi kļuvuši mazāk pesimistiski, skatoties uz pārdošanas apjomiem.

Db.lv jau rakstīja, ka situācija darba tirgū uzlabojas lēnām, un jūnijā bezdarba līmenis bija 7,6%, kas ir aptuveni pusprocentpunktu zemāk nekā dažus mēnešus pirms ASV Federālo Rezervju sistēma nolēma sākt aktīvu iepirkšanas programmu. Kaut arī situācija darba tirgū uzlabojas, tā aizvien ir tālu no tādas pakāpes, lai FRS būtu apmierināta, jo bezdarba līmenis saglabājas ievērojami augstāk no normāla ilgtermiņa līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Martā un aprīlī par bezdarbniekiem reģistrējušies 278 banku sektora darbinieki

LETA, 04.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada martā un aprīlī Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir reģistrējušies 278 bezdarbnieki, kuru iepriekšējā nodarbošanās bija saistīta ar banku sektoru, aģentūru LETA informēja aģentūrā.

NVA uzskaitē maija sākumā ir 220 bezdarbnieki, kuru iepriekšējā nodarbošanās bija saistīta ar banku sektoru.

NVA statistika par bezdarbnieku iekārtošanos darbā ir pieejama tikai kopumā par visiem klientiem, atsevišķi neizdalot personu pēdējās nodarbošanās veidus, tāpēc statistikas dati nepalīdz saprast, cik no banku sektora darbiniekiem iekārtojušies darbā attiecīgajā periodā.

Šī gada pirmajos trijos mēnešos kopumā darbā iekārtojās 16 402 NVA reģistrētie bezdarbnieki.

Jau ziņots, ka AS «ABLV Bank», kuras akcionāri nolēmuši sākt bankas pašlikvidāciju, aprīlī paziņoja, ka atlaidīs 250 darbiniekus.

Kā toreiz aģentūru LETA informēja «ABLV» grupas komunikācijas vadītājs Artūrs Eglītis, darba attiecības ar virkni no darbiniekiem jau ir vai tiks pārtrauktas līdz aprīļa beigām. Tāpat paredzams, ka līdz gada beigām darba attiecības nāksies pārtraukt vēl ar vairākiem desmitiem darbinieku. Darba attiecības tiek pārtrauktas ar IT speciālistiem, produktu attīstības, mārketinga speciālistiem, hipotekārā kreditēšanas centra darbiniekiem, privātbaņķieriem, viņu asistentiem, klientu centra, administratīvās pārvaldes darbiniekiem, finanšu, risku vadības speciālistiem un citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cena kopš šā gada sākuma palielināsies par 4,2%. Pašas janvāra beigas finanšu tirgos izvērtās trauksmainas, lai gan kopš tā laika fondu tirgi atkal atgriezušies uz jaunu rekordu sasniegšanas lielceļa.

Šajā pašā laikā finanšu tirgus eksperti brīdina, ka akcijas nebūt vairs nav lētas un īsti nav palikusi "telpa" arī kādiem sarūgtinājumiem, ja optimistiskās gaidas gluži nepiepildās.

"Runājot par notikumiem, kam bijusi pozitīva ietekme uz akciju tirgiem, īpaši jāizceļ pašreizējā politiskā situācija ASV un plānotie jaunie fiskālie stimuli. Tikai nepilnu mēnesi pēc tam, kad ASV Kongresā tika apstiprināta iepriekšējā fiskālo stimulu paka 900 miljardu ASV dolāru apmērā, Džo Baidens 14. janvārī paziņoja, ka ierosinās likumprojektu par vēl apjomīgākiem stimuliem 1,9 triljonu dolāru apmērā, ieskaitot krietni lielāku atbalstu iedzīvotājiem (čeks par 1400 ASV dolāriem pretstatā 600 ASV dolāriem, ko amerikāņi saņēma gada sākumā). Vērotājam no malas šāda šķiešanās ar valsts budžeta naudu varētu šķist visnotaļ bezatbildīga rīcība, jo tādējādi jau tāpat rekordaugstais ASV budžeta deficīts kļūs vēl lielāks. Iedziļinoties situācijā, tomēr kļūst skaidrs, ka pašreizējos apstākļos valsts izdevumu palielināšana diemžēl ir vienīgais variants, kā paglābt ASV un līdz ar to arī lielā mērā visas pasaules ekonomiku no ieslīgšanas atkārtotā recesijā. Bez valdības atbalsta daudzi uzņēmumi jau būtu bankrotējuši vai pārtraukuši darbību ar Covid-19 saistīto ierobežojumu dēļ, un patēriņš arī būtu dramatiski sarucis, jo bezdarbniekiem un uzņēmumu īpašniekiem būtiski samazinātos pieejamie līdzekļi," vienu no galvenajiem kāpuma iemesliem finanšu tirgos izskaidro "Luminor" Ieguldījumu stratēģis Vitālijs Siļvestrovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz globālo pandēmiju un pasaules vadošo ekonomiku nonākšanu aizas priekšā, pagājušais gads daudzu uzņēmumu akcijām bija ļoti labs. Arī šo gadu pasaules akciju tirgus līderis – ASV – iesācis ar jaunu vēsturisko rekordu iekarošanu.

Protams, vienmēr aktuāls ir jautājums, ko finanšu tirgi pasaulei nesīs šogad. Ieguldījumu eksperti gan izceļ, ka, ņemot vērā pagājušā gada braucienus pa amerikāņu kalniņiem, kādas daudzmaz konkrētas prognozes izteikt ir sevišķi grūti. “2021. gads, visticamāk, būs mierīgāks un tik krasas svārstības izpaliks. Tomēr realitātē šāda prognoze var izrādīties aplama. Tagad finanšu tirgi atrodas vēl sarežģītākā situācijā nekā pirms gada, un 2021. gadam visatbilstošākā prognoze droši vien būtu teikt, ka ir iespējams ir pilnīgi viss, un pārmaiņas tirgos var būt vēl nozīmīgākas un vērienīgākas nekā pagājušajā gadā,” spriež “Luminor” Ieguldījumu stratēģis Vitālijs Siļvestrovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Reizniece - Ozola: Valdība maina nodokļu sistēmu kā zeķes

Dienas Bizness, 10.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nodokļu administrēšana jau tagad maksā ievērojami dārgāk nekā Igaunijā. Ja tiek ierobežota iespēja veidot mikrouzņēmumus, nodokļu administrēšana būs vēl sarežģītāka. No pārvaldes efektivitātes viedokļa tas ir nejēdzīgi. Turklāt vēl jo sliktāka ir nestabilitāte. Valdība iedomājas, ka vajag vairāk naudas valsts budžetam, un maina nodokļu sistēmu kā zeķes, intervijā laikrakstam Diena norāda ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola.

Fragments no intervijas

Kā Latvijas ekonomiku ietekmējis periods, kurā pastāv Krievijas embargo daudziem Eiropas Savienības (ES) ražojumiem?

Kopumā Latvijas tautsaimniecība labi tikusi galā – kopējais eksporta apjoms pat audzis, bezdarba kāpums nav vērojams. Tomēr atsevišķiem uzņēmumiem, it īpaši pārtikas nozarē, gads kopš embargo ieviešanas bijis smags. Protams, var teikt, lai uzņēmēji meklē jaunus tirgus, bet Krievijas sankcijas attiecas ne tikai uz Latvijas ražojumiem, bet arī daudzu citu valstu ražojumiem, tāpēc spriedze Latvijai tuvajos tirgos ir liela un ar savu produkciju mūsu valsts uzņēmējiem tajos iekļauties ir grūti. Risinājums ir skatīties tālāk par Eiropas robežām. Patlaban notiek process, ka uzņēmumi pārorientē darbību uz citiem tirgiem. Daži uzņēmumi šajā aspektā bijuši ļoti veiksmīgi, piemēram, Food Union nesen Ķīnā nogādāja pirmo saldējuma klāstu. Redzam, ka arī kopumā eksports uz Ķīnu ir audzis, pat dubultojies. Palielinājies arī eksports uz ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā trūkst darbaspēka. Vai pensionāri var palīdzēt?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, 16.03.2018

1. attēls. Nodarbinātie 65+ g.v. no kopējā nodarbināto skaita, dalījums pa nozarēm

Avots: CSP dati, autores aprēķins. Piezīme: Dati par 2016. gadu.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Latvijas darba tirgū vērojama ierobežota darbaspēka pieejamība. Darba meklētāju īpatsvars pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017. gada 4. ceturksnī samazinājies līdz 8.1%, pieaug arī neaizpildīto darba vietu skaits.

Bezdarbam sarūkot, palielinās algas un rodas spiediens uz inflāciju. Ierobežotais darbaspēka piedāvājums varētu būt nopietns izaicinājums turpmākai tautsaimniecības izaugsmei. Kādas ir iespējas šo jautājumu risināt?

Varianti ir dažādi, tostarp bezdarbnieku kvalifikācijas celšana un arī tik nepopulārā kvalificēta darbaspēka imigrācija. Bet šoreiz par ko citu. Iespējams, mums jau ir kvalificēts resurss, kurš nekur nav «jāmigrē», proti, gados vecāki cilvēki, kas pametuši darba tirgu.

Pensionāru Latvijā ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Latvijā virs darbspējas vecuma (65+ g.v.) ir vairāk nekā piektdaļa no visiem iedzīvotājiem – 384 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Argentīnas prezidents pēc priekšvēlēšanu sakāves paziņo par plāniem celt algas un samazināt nodokļus

LETA, 15.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīnas centriski labējais prezidents Maurisio Makri, kurš svētdien cieta sakāvi partiju priekšvēlēšanās pirms rudenī paredzētām prezidenta vēlēšanām, trešdien paziņoja par plāniem celt algas un samazināt nodokļus.

Makri, kurš kandidēs prezidenta vēlēšanās 27.oktobrī, sacīja, ka viņš samazinās ienākuma nodokļus strādniekiem, palielinās subsīdijas un noteiks degvielas cenu iesaldēšanu uz 90 dienām, lai palīdzētu mīkstināt ekonomikas šoku.

Viņš arī paziņoja par minimālās mēnešalgas palielināšanu, sakot, ka tā dos labumu diviem miljoniem strādnieku. Pašlaik minimālā mēnešalga ir 12 500 Argentīnas peso (186 eiro).

Prezidenta paziņojums tomēr maz ietekmēja tirgu bažas. Peso vērtība pret ASV dolāru kritās par vairāk nekā 6% līdz 62,18 peso par dolāru.

Argentīnas nacionālā valūta peso kopš piektdienas ir zaudējusi vairāk nekā ceturtdaļu vērtības.

Makri sacīja, ka plānotie pasākumi "dos labumu 17 miljoniem strādnieku un viņu ģimenēm, kā arī visiem mazajiem un vidējiem uzņēmumumiem – oficiāliem un neoficiāliem, valstij piederošajiem un privātajiem".

Komentāri

Pievienot komentāru