Finanses

Centrālais depozitārijs sāk piedāvāt norēķinus par vērtspapīriem arī Krievijas rubļu valūtā

Dienas Bizness, 04.01.2012

Jaunākais izdevums

Latvijas Centrālais depozitārijs Latvijas vērtspapīru tirgū sācis nodrošināt naudas norēķinus par vērtspapīru darījumiem Krievijas rubļu valūtā, līdz ar ko turpmāk Latvijas Centrālais depozitārijs iegrāmatos arī tādus uzņēmumu vērtspapīrus, kuri būs emitēti Krievijas rubļu valūtā.

Krievijas rubļos tiks nodrošināti naudas norēķini šo vērtspapīru pirkšanas - pārdošanas darījumos. Tāpat rubļos tiks nodrošināta arī šo vērtspapīru notikumu apkalpošana - parāda vērtspapīru kuponu izmaksa, pamatsummas izmaksa u.c.

Depozitārijs jau ir iegrāmatojis pirmās Krievijas rubļos emitētās obligācijas ar emisijas kopējo apjomu 230 miljoni Krievijas rubļu (3,9 milj.LVL).

Līdz šim naudas norēķini par vērtspapīriem Latvijas Centrālajā depozitārijā notika Latvijas latos (LVL), Eiro valūtā (EUR) un ASV dolāros (USD).

«Neskatoties uz bažām par finanšu sektora stabilitāti pasaulē, redzam, ka Latvijas vērtspapīru tirgū ir pieprasījums pēc jauniem pakalpojumiem. Ja mūsu klientiem nākotnē būs nepieciešami vērstpapīru norēķini jebkurā citā no starptautiski lietotām valūtām, mēs noteikti papildināsim savu pakalpojumu klāstu un nodrošināsim iespējas reģistrēt un veikt norēķinus par finanšu instrumentiem arī citās valūtās,» tā Latvijas Centrālā depozitārija valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Vērtspapīru izlaišana Krievijas rubļu valūtā uzņēmumiem nozīmē iespēju piesaistīt finansējumu sev ērtā valūtā, tādējādi izvairoties no valūtas konvertācijas izmaksām.

Latvijas Centrālā depozitārija veikto norēķinu apjoms dažādās valūtās 2011.gadā - Latvijas latos 616 milj. LVL apjomā; Eiro valūtā 69 milj. EUR apjomā; ASV dolāros 0,3 milj. USD apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Centrālais depozitārijs saņem atļauju sniegt pakalpojumus

Rūta Cinīte, 22.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu atļaut AS Latvijas Centrālais depozitārijs no šā gada 18. septembra sniegt centrālā vērtspapīru depozitārija pakalpojumus, informē FKTK.

Atzīmēts, ka Latvijas Centrālais depozitārijs jau līdz šim Latvijā ir nodrošinājis vērtspapīru uzskaiti un norēķinus, tomēr šāda atļauja nepieciešama, jo stājies spēkā jauns Eiropas Savienības (ES) regulējums.

Līdz ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas par vērtspapīru norēķinu uzlabošanu ES, centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un grozījumiem noteiktās direktīvās un regulā (CSDR) stāšanos spēkā, tiek noteiktas apjomīgākas un detalizētākas prasības vērtspapīru depozitārijiem visā ES, tai skaitā nepieciešamība saņemt atļauju pakalpojumu sniegšanai.

FKTK vērš uzmanību uz galvenajām izmaiņām no šā gada 18. septembra - lai arī līdz šim Latvijas Centrālā depozitārija regulējošās prasības pamatā bija noteiktas Finanšu instrumentu tirgus likumā (FITL), šo varēja uzskatīt par pašregulējošu jomu. Līdz ar jaunajām CSDR prasībām visā ES tiek noteikta virkne vienotu jaunu regulējošo prasību depozitāriju darbībai. Piemēram, Latvijas Centrālais depozitārijs ir vienīgais, kas Latvijā iegrāmato un uzskaita augstākajā līmenī publiskā apgrozībā esošus vērtspapīrus. CSDR paredz pakalpojumu sniegšanas brīvību, un atļauj jaunu pakalpojumu sniedzēju ienākšanu tirgū. Arī emitentiem CSDR paredz tiesības reģistrēt vērtspapīru emisijas jebkurā centrālajā vērtspapīru depozitārijā, kurš saņēmis atļauju saskaņā ar CSDR. Tāpat Latvijas Centrālajam depozitārijam nebija noteiktas kapitāla prasības. CSDR nosaka kapitāla, riska vadības, ieguldījumu politikas un daudzas citas papildu prasības. Tāpat tiek noteiktas jaunas prasības pārvaldības jomā, kā arī organizatoriskās prasības, piemēram, nepieciešams obligāts neatkarīgs audits, nepieciešams izveidot risku pārvaldības komitejas – riska komiteju, revīzijas komiteju un atalgojuma komiteju, kā arī nepieciešams izveidot risku direktora, tehnoloģiju direktora un atbilstības direktora amatus, kuriem jābūt atsevišķām personām. CSDR arī nosaka jaunas prasības IT jomā, kā arī daudz detalizētākus noteikumus ierakstu veikšanai, kā arī informācijas par dalībniekiem un iegrāmatotiem vērtspapīriem uzglabāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot situāciju un gada laikā nespējot nodrošināt pozitīvus savas darbības rādītājus, "Centrālo Gastro Tirgu" pārstāvošā SIA "International SV" savās finansiālās grūtībās vaino AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) vadību un augsto nomas maksu, uzskata RCT.

Izvērtējot publiskā telpā pausto informāciju, RCT secina, ka SIA "International SV" apzināti ir noklusējusi atsevišķus faktus. Tirgus vadības ieskatā SIA "International SV", izmantojot Covid-19 izraisīto situāciju, pauž nepatiesu informāciju par tai piemēroto neatbilstošu nomas maksu, apzināti neminot, ka nomas maksai, kas tika noteikta 2018.gadā, kad tika noslēgts sadarbības līgums, nav nekāda sakara ar šī brīža situāciju.

Db.lv jau vēstīja, ka ilgstoši nepildītu finansiālo saistību dēļ RCT nolēmusi lauzt nomas līgumu ar Centrālais Gastro Tirgus īpašnieku SIA "International SV", kas savukārt sola šo lēmumu pārsūdzēt tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija trešdien publiskoja pretkrīzes plānu, lai uzlabotu stāvokli ekonomik;a, kas cietusi no zemajām naftas cenām pasaulē un Rietumvalstu sankcijām, solot veikt dažus taupības pasākumus, bet arī piešķirt piemaksas pensionāriem un miljardiem eiro vērtas summas ieguldīt banku atbalstam.

Plāns, kas trešdien publicēts Krievijas valdības mājaslapā, paredz 10% samazinājumu «lielākajā daļā budžeta izdevumu kategoriju», bet vienlaikus tiks palielināti izdevumi sociālajam atbalstam, kas bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina prezidenta vēlēšanu kampaņas 2012.gadā stūrakmens.

Plānotie pasākumi palīdzēs Krievijas ekonomikai «pielāgoties jauniem apstākļiem» situācijā, kad Rietumvalstu sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā un naftas cenas kritums Krievijas ekonomikai jau ir izmaksājis 200 miljardus ASV dolāru (177 miljardus eiro), Krievijas parlamenta augšpalātas deputātiem, prezentējot plānu, teica finanšu ministrs Antons Siluanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju vērtība pērn augusi par 10 miljoniem latu, bet parāda vērtspapīru vērtība – par 111 miljoniem latu

Žanete Hāka, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā ar NASDAQ OMX Riga biržā iekļautajām akcijām veikti 16 318 darījumi, un vidējais viena darījuma apjoms bijis 745 lati, liecina Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) dati.

Lielākā viena darījuma apjoms ar biržā iekļautām akcijām bija 673 698 lati, darījums tika veikts ar Ventspils naftas akcijām.

Visvairāk, par 111 miljoniem latu gada laikā, ir palielinājusies biržā iekļauto korporatīvo parāda vērtspapīru kopējā vērtība, no 38 miljoniem latu 2011. gadā līdz 149 miljoniem latu pērn. Biržā esošo akciju tirgus vērtība gada laikā ir palielinājusies par 10 miljoniem latu, kopējam kapitalizācijas apjomam sasniedzot 438 miljonus latu.

Vēl augstāks vidējais darījumu apjoms bija valsts parāda vērtspapīru izsolēs, kas notiek NASDAQ OMX Riga un kurām norēķinus nodrošina depozitārijs - kopējā izsoļu darījumu summa veidoja 246 miljonus latu un vidējais viena darījuma apjoms bija 599 tūkstoši latu. Lielākais viena darījuma apjoms bija 8 miljoni lati, depozitārijam vienā darījumā sinhroni nodrošinot nosolīto Latvijas valsts sešu mēnešu parādzīmju piegādi pircējam un naudas pārskaitījumu pārdevējam.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Krītošā rubļa laikmetu pavada būtiski riski

Mārtiņš Apinis, žurnālists, 12.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas palielināšanās, ko pēdējos gados nācies izjust Latvijas ļaudīm, ne tuvu nav tik netīkama kā tā, ar ko nākas un vēl tālākā nākotnē būs jāsaskaras kaimiņvalsts Krievijas iedzīvotājiem.

Peldošā rubļa kursa noteikšana un centrālās bankas valūtas intervenču apturēšana ir visai skaidrs signāls Krievijas valūtas vērtības kritumam un diemžēl arī problēmu pieaugumam saistībā ar Latvijas uzņēmumu produkcijas noietu Krievijā.

Bet visu pēc kārtas. Atšķirībā, piemēram, no Latvijas lata, kura kurss savulaik tika noteikts pie konkrētas vērtības pret eiro, pieļaujot kursā svārstību 1% robežās uz vienu vai otru pusi, Krievijas rublim piesaistes kurss pret eiro un dolāra valūtu grozu tika nemitīgi paplašināts. Taču, neskatoties uz to, kaimiņvalsts centrālajai bankai nemitīgi nācies atvērt valūtas krājkasi, veicot rubļu pirkšanu, lai izvairītos no strauja tā vērtības krituma. Rezultāts ir visai dramatisks, presei ziņojot, ka valūtas intervencēm iztērēts ap 30 miljardiem ASV dolāru. Taču neraugoties uz to, jau šogad vien rubļa vērtība pret ASV dolāru ir samazinājusies par 41%, bet pret eiro – aptuveni par 31%, vakar rīta pusē vienam dolāram maksājot nedaudz vairāk par 46, bet vienam eiro atrodoties virs 57 rubļu atzīmes. No finanšu ekspertu secinājumiem izriet, ka Krievijas centrālā banka ir sapratusi intervenču bezjēdzīgumu, secinot, ka, šādā garā turpinot, tās valūtas rezerves izbeigsies. Līdz ar to faktiski var teikt, ka Krievijas nacionālās valūtas vērtības izmaiņas ir atstātas tirgus ziņā un, visticamāk, kursa krišanās varētu turpināties. Vismaz tik ilgi, kamēr neparādīsies nekādi signāli par to, ka pasaules preču biržās varētu sākties nopietna pircēju aktivizēšanās un izejvielu cenām parādītos iemesls pieaugumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas Finanšu ministrija maijā iztērējusi 12% valūtas rezervju

LETA, 02.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Finanšu ministrija maijā iztērējusi 11,8% valūtas rezervju, kuru apjoms sarucis līdz 2,55 triljoniem rubļu (34,1 miljardam eiro), liecina ministrijas publicēti dati.

Saskaņā ar ministrijas atskaiti ārvalstu valūtas līdzekļi no Centrālās bankas kontiem (2,67 miljardi ASV dolāru, 2,34 miljardi eiro un 410 miljoni britu mārciņu) tika realizēti par 390 miljardiem rubļu (5,2 miljardiem eiro), lai segtu federālā budžeta deficītu.

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs 26.maijā norādījis, ka Krievijas iestādes 2016.gadā varētu paņemt no Rezervju fonda vairāk nekā 2,1 triljonu rubļu (28,08 miljardus eiro) budžeta deficīta segšanai.

Šogad no janvāra līdz aprīlim Krievijas federālā budžeta deficīts bija 1,23 triljoni rubļu (16,45 miljardi eiro).

Budžets 2016.gadam ir pieņemts ar 2,36 triljonu rubļu (31,56 miljardu eiro, 3% no IKP) deficītu. Tajā ir ietverta naftas Urals vidējā gada vērtība 50 ASV dolāri par barelu. Šādas ogļūdeņražu vērtības gadījumā gaidāmie valsts kases ieņēmumi būs 13,74 triljoni rubļu (183,74 miljardi eiro), bet izdevumi - 16,1 triljons rubļu (215,3 miljardi eiro). Taču budžetu var nākties pārskatīt naftas cenu krituma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgstoši nepildītu finansiālo saistību dēļ AS "Rīgas Centrāltirgus" nolēmusi lauzt nomas līgumu ar Centrālais Gastro Tirgus īpašnieku SIA "International SV", kas savukārt sola šo lēmumu pārsūdzēt tiesā.

"Jaunu projektu īstenošana vienmēr ir saistīta ar riskiem, diemžēl šajā gadījumā Centrālais Gastro Tirgus īpašnieks nav izvērtējis finanšu riskus, kas novedis pie tā, ka esam spiesti lauzt esošo nomas līgumu" skaidro AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks.

"Pirmais brīdinājums par nomas un komunālo maksājumu kavējumu nomniekam tika nosūtīts jau 2019.gada augustā, kas nozīmē, ka faktiski grūtības segt uzņemtās finanšu saistības SIA "International SV" parādījās jau pāris mēnešus pēc Centrālais Gastro Tirgus atklāšanas", turpina A.Druvinieks.

Ievērojot visus savstarpēji noslēgtā līguma nosacījumus, AS "Rīgas Centrāltirgus" jau 2020.gada 8.janvārī nosūtīja SIA "International SV" paziņojumu par līguma izbeigšanu. Pārrunu rezultātā starp AS "Rīgas Centrāltirgus" un SIA "International SV" tika noslēgta vienošanās par parāda samaksu, kas paredzēja saistību izpildes nodrošinājuma iesniegšanu. Ņemot vērā, ka uz 2020.gada 31.martu SIA "International SV" nebija iesniegusi atbilstošu saistību izpildes nodrošinājumu, kā arī nebija vienojusies ar AS "Rīgas Centrāltirgus" par vienošanās grozījumiem, nomas līgums ir uzskatāms par izbeigtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Renesource Capital kļuvis par Latvijas Centrālā depozitārija dalībnieku

Žanete Hāka, 02.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS IBS Renesource Capital ir ieguvis Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) dalībnieka statusu, kas uzņēmumam dod iespēju depozitārijā savu klientu vārdā turēt finanšu instrumentus, veikt vērtspapīru darījumus un citas operācijas.

Kā skaidro NASDAQ OMX Riga pārstāvis Āris Dreimanis, LCD ir 18 dalībnieki, kas pārstāv ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas biznesu, kā arī virkne organizāciju īpašā dalībnieka statusā.

LCD dalībnieka statuss ļaus Renesource Capital nepastarpināti veikt operācijas ar LCD pieejamajiem vērtspapīriem, kā arī saviem klientiem nodrošināt naudas norēķinus saistībā ar finanšu instrumentu darījumiem un finanšu instrumentu notikumiem, skaidro biržas pārstāvji.

LCD veic vērtspapīru centrālās bankas funkcijas – uzskaita, glabā un veic norēķinus par visiem Latvijā publiskā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem, kā arī par vērtspapīriem, kas netiek kotēti biržā. LCD ir specializējies augstas sarežģītības nacionālas nozīmes elektronisku reģistru izveidē un uzturēšanā, piemēram, Latvijas pensiju sistēmas 2.līmeņa individuālo kontu reģistrs un akcionāru reģistru kārtošana biržā nekotētām sabiedrībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dubultojusies akciju tirdzniecība

Jānis Rancāns, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No vērtspapīru darījumiem pērn akciju tirdzniecība sasniegusi 56,8 miljonus latu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaugums 118% apmērā. Aizvadītajā gadā atvērti arī 9370 jauni vērtspapīru konti, kas daļēji skaidrojams ar Krājbankas krīzi.

Pērn Latvijas Centrālais depozitārijs veicis norēķinus 53,3 tūkstošos vērtspapīru darījumos par kopējo apjomu 665 miljonu latu, liecina Latvijas Centrālā depozitārija apkopotā statistika par Latvijas vērtspapīru tirgu 2011.gadā

No vērtspapīru darījumiem akciju tirdzniecība sasniegusi 56,8 miljonus latu, kas ir par 118% vairāk nekā 2010. gadā. Parāda vērtspapīru apgrozījums pērn bijis 607,5 miljoni latu, ko veido veido korporatīvo parāda vērtspapīru tirdzniecība, kā arī depozitārija nodrošinātie norēķini Valsts kases organizētajās valsts parāda vērtspapīru izsolēs, kas notiek biržā Nasdaq OMX Riga. Savukārt apgrozījums ar ieguldījumu fondu apliecībām sasniedzis 0,8 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu infrastruktūrā izmaiņas būs lielas

Sandris Točs, speciāli DB, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūkojāmies arī uz Kipru, Šveici, Luksemburgu, Lielbritāniju, Maltu. Visas šīs valstis no mūsu skatu punkta Latvijai zaudē,» saka investīciju eksperts, uzņēmumu AS AFI Investīcijas, AS Bonds Invest un AS PV Investīcijas dibinātājs Deniss Pospelovs.

D. Pospelovam ir aptuveni 20 gadu darbības pieredze vērtspapīru tirgos. Viņa ieguldījumu stratēģijas balstās uz matemātiskiem vērtspapīru investīciju modeļiem. D. Pospelovs ar izcilību ir beidzis Maskavas Inženierfizikas Institūtu (MIFI) matemātikas specialitātē, kur viņa galvenie zinātniskās izpētes virzieni bija mākslīgā intelekta sistēmas un datortehnoloģiju izmantošana finanšu jomā. Kopš 1998. gada D. Pospelovs ir aktīvi strādājis vērtspapīru ieguldījumu jomā galvenokārt parāda vērtspapīru un atvasināto finanšu instrumentu tirgos, izmantojot zinātniski iegūtu matemātisku modeļu un analīzes bāzi. Daudzus gadus D. Pospelovs ir veiksmīgi vadījis arī vairāku Krievijas banku investīciju virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravu iekraušanas un izkraušanas uzņēmums Rīgas Centrālais termināls jaunais nosaukums būs SIA Riga Coal Terminal, tāpat šonedēļ no uzņēmuma atdalīta daļa, izveidojot jaunu uzņēmumu SIA RTC2, liecina informācija Lursoft.

Līdz reorganizācijai SIA Rīgas Centrālais termināls veica komercdarbību ārpus Rīgas Brīvostas teritorijas, kā arī noslēdza līgumu ar Rīgas Brīvostas pārvaldi par zemes nomu Krievu salā. Tā kā saskaņā ar normatīvajiem aktiem Brīvostas teritorijā strādājošs uzņēmums nedrīkst veikt komercdarbību ārpus tās, SIA Rīgas Centrālais termināls tika reorganizēta, nodalot tagadējo komercdarbību no nākotnē plānotās darbības Krievu salā. SIA Rīgas Centrālais termināls veiks komercdarbību Krievu salā, savukārt jaundibinātā SIA RCT2 darbību turpinās esošajā teritorijā, Eksporta ielā, Db.lv skaidroja uzņēmuma mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Vizule.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijā naftas nozarē strādājošie nopelna vairāk par finansistiem

Gunta Kursiša, 21.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā naftas biznesā strādājošie ir apsteiguši finansistus un kļuvuši par vislabāk apmaksātajiem darbiniekiem, atsaucoties uz Krievijas statistikas aģentūras Rosstat (Росстат) datiem, vēsta Krievijas mediji.

Šā gada oktobrī vidējā naftas nozarē strādājošā alga Krievijā bija 61 tūkstotis rubļu jeb aptuveni 1030 latu, liecina Rosstat dati. Augsta samaksa bijusi arī kurināmā un enerģijas nozarēs – vidēji 55 tūkstoši rubļu jeb apmēram 929 lati. Tiek lēsts – ja Krievijas naftienku atalgojums turpinās pieaugt tikpat strauji, kā līdz šim, tad šā gada beigās finansisti zaudēs ienesīgākākajā nozarē strādājošo statusu arī gada griezumā.

Šā gada septembrī tradicionāli vienu no mazākajiem atalgojumiem Krievijā saņēmuši izglītības nozarē strādājošie – vien 15,8 tūkstošus rubļu jeb aptuveni 267 latus. Zema bijusi arī veselības nozarē strādājošo alga – vidēji 17 tūkstoši rubļu (aptuveni 287 lati), savukārt vissliktāk apmaksātais darbs Krievijā septembrī bijis apģērbu ražošanas nozarē – tajā strādājošie saņēma vidēji 11,2 tūkstošus rubļu jeb 189 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija pieņem budžetu ar deficītu 0,8% apmērā

Jānis Rancāns, 05.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprinājis nākamā gada federālo budžetu, kā arī 2014., un 2015. gada budžeta plānu. Budžeta likumprojektu Krievijas Valsts dome galīgajā lasījumā pieņēma 28. novembrī, un lielākie tēriņi paredzēti sociālajai politikai, aizsardzībai, izglītībai un veselības aizsardzībai.

«Nākamā un 2014. un 2015. gada budžets ir izveidots ņemot vērā jaunus budžeta noteikumus, kas daļēji skar arī ienākumus no naftas un gāzes. Noteikumu ieviešana paredzēta no nākamā gada 1. janvāra,» norādīja Kremlis.

Krievijas budžeta likumprojekts paredz, ka nākamajā gadā valsts budžeta deficīts saglabāsies 0,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Savukārt inflācija nākamajā gadā nepārsniegs 5,55%.

Prognozējamais Krievijas federālā budžeta kopējo ienākumu līmenis sasniedz 12,866 (aptuveni 205 miljardi latu) triljonus rubļu, bet izdevumi – 13,387 triljonus (aptuveni 220 miljardus latu) rubļu. Nākamā gada budžetā izdevumi sociālajai politikai paredzēti četru triljonu rubļu apmērām, bet valsts aizsardzībai 2,1 triljons rubļu. Izglītībai iecerēts tērēt 627 miljardus rubļu, bet veselības apdrošināšanai – 507 miljardus rubļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No Latvijas Centrālā depozitārija padomes atbrīvots Elfvings

Gunta Kursiša, 23.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas Centrālais depozitārijs padomi pametis tās līdzšinējais padomes priekšsēdētājs Henriks Elfvings, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Patlaban Latvijas Centrālā depozitārija padomē darbojas Swedbank Markets administratīvais vadītājs Latvijā Renārs Lūsis, Citadele Asset Management IPAS valdes loceklis Raimonds Vesers, Katarīna Hovemaira un Teuvo Rossi.

Jau vēstīts, ka H. Elfvings janvāra beigās pameta arī NASDAQ OMX Riga padomes priekšsēdētāja amatu.

Latvijas Centrālā depozitārija valdē patlaban darbojas tās priekšsēdētājs Indars Aščuks un viņa vietnieks Raitis Vancāns, savukārt ilggadējais Latvijas Centrālā depozitārija vadītājs Aivars Slokenbergs pērnā gada rudenī pameta valdes priekšsēdētāja amatu, lai darbotos ar IT un biznesa konsultāciju saistītā nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas valsts dabasgāzes gigants "Gazprom" nonācis grūtībās, uzņēmumam nespējot kompensēt Eiropas tirgus zaudēšanu pēc Maskavas izvērstā pilna apmēra kara Ukrainā, vēstī laikraksts "Financial Times".

Pagājušā gada nogalē, kad "Gazprom" ziņoja par rekordlielu pārdošanas apjomu Ķīnā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija sajūsmināts un sacīja uzņēmuma vadītājam un savam ilggadējam sabiedrotajam Aleksejam Milleram: "Tas ir lieliski, es apsveicu jūs ar jūsu darba rezultātiem."

Taču Putina uzslavas, par kurām nekavējās ziņot Krievijas propagandas mediji, ir pretrunā ar uzņēmumā valdošo krīzi, kuru izraisījusi lielākā tirgus zaudēšana.

Eiropa, pārtraucot atkarību no Krievijas gāzes, ir spējusi sagraut Maskavas cerības, ka notiks pretējais, un "Gazprom", kas bija Putina trumpis, kad viņš uzsāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā, ir kļuvis par vienu no lielākajiem uzņēmumiem, kas kļuvis par upuri šajā karā, raksta "Financial Times".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas finanšu sistēmai tiešā ekspozīcija pret Krievijas vērtspapīriem kopumā ir zema

LETA, 17.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu sistēmai tiešā ekspozīcija pret Krievijas valdības un korporatīvā sektora vērtspapīriem kopumā ir zema, tāpēc tiešā ietekme no jebkādiem pavērsieniem ar Krievijas valdības un korporatīvā sektora vērtspapīriem, piemēram, parādu atmaksāšanas rubļos, uz Latvijas kredītiestādēm nav sagaidāma, pavēstīja Latvijas Bankas eksperte Olga Lielkalne.

Viņa norādīja, ka finanšu tirgus dalībnieki ļoti uzmanīgi gaida ziņas par divu ASV dolāros denominēto Krievijas valsts obligāciju procentu maksājumu izmaksām, un kopumā situācija ap Krievijas ārējā parāda apkalpošanu ir ļoti neviennozīmīga.

Eksperte atzīmēja, ka Krievijas finanšu ministrs ziņoja, ka ir dots rīkojums veikt izmaksas ASV dolāros, bet, ja ārvalstu bankas Krievijas piemēroto sankciju dēļ nevarēs izpildīt rīkojumu, izmaksas notiks Krievijas rubļos. Savukārt, pēc "Bloomberg" sniegtās informācijas, ASV Finanšu ministrijas pārstāvis skaidrojis, ka sankcijas neierobežo Krievijas valdības spēju apkalpot ASV dolāros denominētu parādu vismaz līdz maija beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro ir kļuvis par vienoto tirdzniecības un norēķinu valūtu NASDAQ OMX Baltijas tirgū kotētajām akcijām, un NASDAQ OMX Riga un Latvijas Centrālais depozitārijs ir sekmīgi veicis pāreju uz eiro valūtu tirdzniecībai un norēķiniem sākot ar 1.janvāri, informē biržas pārstāvji.

«Līdz ar Latvijas pievienošanos eirozonai, ir sasniegts būtisks ilgtermiņa mērķis – ieviesta vienota tirdzniecības un norēķinu valūta NASDAQ OMX Baltijas tirgū,» saka NASDAQ OMX Baltijas tirgus vadītāja Arminta Saladžiene, uzsverot, ka tas ir vēl viens nozīmīgs solis Baltijas tirgus attīstībā un integrācijā, tādējādi padarot reģionu pieejamāku un pievilcīgāku vietējiem un starptautiskajiem investoriem.

Vienota valūta padara Baltijas tirgus piedāvājumu atvērtāku investīcijām, pieejamāku un ērtāku tirgus dalībniekiem un investoriem, papildinot jau līdz šim sniegtos pakalpojumus: kopīgu tirdzniecības sistēmu INET un GENIUM INET, harmonizētu tirgus modeli un tirdzniecības noteikumus Baltijas biedra statusu, kā arī saites norēķinu veikšanai starp Baltijas valstu vērtspapīru depozitārijiem, skaidro biržas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Nasdaq apvieno centrālos vērtspapīru depozitārijus Baltijā

Žanete Hāka, 18.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq šodien paziņoja par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas centrālo vērtspapīru depozitāriju pārrobežu apvienošanos, kļūstot par vienu licencētu centrālo vērtspapīru depozitāriju Nasdaq CSD Societas Europaea (Nasdaq CSD). informē biržas pārstāvji.

Apvienotais Nasdaq CSD ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ir ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai. Pēc pārrobežu apvienošanās no šodienas Nasdaq CSD pievienojās Eiropas TAREGT2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts. T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem. Nasdaq CSD galvenais birojs atrodas Latvijā ar filiālēm Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rubļa brīvais lidojums iepauzējis; skaidrības par nākotni nav, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pēc paniskās rubļa izpārdošanas šīs nedēļas sākumā Krievijas valūtas vērtība nosacīti stabilizējusies. Eiro cena rubļos šo trešdien atslīdēja līdz 85 rubļu atzīmei (dienas beigās gan tā jau tuvojās 80 rubļu atzīmei). Jāņem vērā, ka otrdien vienā brīdī eiro cena pārsniedza apaļo 100 rubļu līmeni.

Kopumā gan jāteic, ka eiro arī pie 85 rubļiem uzskatāms par visai astronomisku līmeni – sevišķi, ja ņem vērā, ka tas sasniegts ļoti ātri. Trīs dienu skatījumā kopējās valūtas cena rubļos ir pieaugusi gandrīz par 20%. Tāpat nedaudz, šķiet, varētu būt stabilizējušās Krievijas rubļa attiecības ar ASV dolāru – tā cena trešdien atradās pie 68 rubļu atzīmes, kas ir par 15% zemāks līmenis nekā dolāra cenas augstākie punkti otrdien (dienas beigās dolārs tuvojās 60 rubļu atzīmei). Tiesa gan, ASV dolāra cena rubļos tāpat kopš šā gada septembra sākuma pieaugusi par veseliem 84%!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas rubļa cena aug; pārliecība par nākotni izpaliek , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pagājušā gada beigas un šā gada sākums par īstenu murgu izvērtās Krievijas rublim, vienā brīdī varēja likties, ka šīs valūtas cena atstās lielākajai daļai cilvēku saprotamās un pieņemamās orbītas. Jāatgādina, ka decembra vidū eiro cena uz brīdi paviesojās pat virs 100 rubļu atzīmes, lai gan vēl tā paša mēneša sākumā tā atradās pie 62 rubļu atzīmes. Pēc tik strauja krituma rubļa vērtība tikpat strauji atguvās, lai gan, piemēram, šā gada janvāri eiro cena noslēdza pie 78 rubļu atzīmes, kas tāpat nozīmēja, ka 12 mēnešu skatījumā kopējās valūtas cena Krievijas rubļos ir pieaugusi par veseliem 66%. Rublim un Krievijas ekonomikai pretī spēlēja naftas cenas kritums un Rietumvalstu sankcijas. Tāpat šāds rubļa cenas kritums sagrauj jebkādas ilūzijas, ka šajā valūtā būtu vērts glabāt naudu un nozīmē, ka strauju importa cenu palielināšanas ietekmē sarūk vietējo iedzīvotāju pirktspēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankas nav ieinteresētas piedāvāt skaidras naudas izmaksas pakalpojumu veikalā

Žanete Hāka, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visticamāk, tuvākajā laikā nepalielināsies banku skaits, kuras iesaistījušās pakalpojuma Naudas izmaksa veikalā piedāvājumā, jo daļa banku vēlas veicināt elektroniskos norēķinus, savukārt citas bankas strādā ar nerezidentu klientiem.

Pašlaik pakalpojumu piedāvā SEB, Citadele, Nordea, DNB un Hipotēku banka, un pakalpojums pieejams gandrīz 800 tirdzniecības vietas, stāsta SIA First Data Latvia izpilddirektore Zanda Brīvule-Jansone. Kā liecina statistika, katru mēnesi tiek veikti ap 30 tūkstošiem naudas izmaksas darījumu.

Jāpiebilst, ka pakalpojumu nodrošina tādi tirgotāji kā Iki, Lukoil, SIA Daugavas delikateses, SIA Latvijas aptieka, Saules veikali Latgalē, reģionālās degvielas uzpildes stacijas, kā arī citas tirdzniecības vietas.

Vaicāta, kādēļ patlaban pakalpojumu piedāvā tikai piecas bankas, Z. Brīvule-Jansone skaidro, ka nav nekādu ierobežojumu, lai Naudas izmaksas pakalpojumā nevarētu piedalīties visas bankas. Tomēr tas, vai bankas izvēlas piedāvāt šo pakalpojumu, atkarīgs no bankas pašas - izvēli piedalīties vai nē ietekmē katras bankas klientu segments un bankas vēlme virzīt klientus izmantot bezskaidrus norēķinus, nevis veicināt skaidras naudas norēķinus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēji aktīvāk aizņemas eiro; nākamgad Euribor varētu nedaudz pakāpties

Žanete Hāka, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn liela daļa jauno aizdevumu tika izsniegti latos, tomēr tagad, gatavojoties pārejai uz eiro, arī kredītņēmēji priekšroku dod eiro valūtai.

Pašlaik iezīmējusies tendence, ka arvien vairāk klientu izvēlas noformēt hipotekāros kredītus eiro valūtā, attiecīgi klientu skaits, kas izvēlas latu kredītus, samazinās, norāda bankas Citadele Kredītu produktu vadītāja Zanda Alviķe, uzsverot, ka pagājušajā gadā lielākais darījumu īpatsvars bija latos, savukārt šogad visvairāk izvēlētā valūta ir eiro. Būtiski arī, ka Rīgas reģionā liela daļa no īpašumu pirkšanas - pārdošanas darījumiem notiek eiro valūtā, attiecīgi arī arvien vairāk klienti formē darījumus eiro valūtā.

Šobrīd patēriņa kredītus Citadele piedāvā latos, bet gadu mijā tie automātiski bez komisijas maksas un par ES noteikto kursu tiks konvertēti uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievija plāno celt nodokļus, lai gūtu papildu ienākumus karam Ukrainā

LETA--AFP, 29.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija plāno pacelt nodokļus lielu ienākumu guvējiem un uzņēmumiem, otrdien paziņoja Finanšu ministrija. Maskava šādi cer gūt papildu ienākumus kara finansēšanai Ukrainā.

Valdības izdevumi ir pārsnieguši ieņēmumus par desmitiem miljardu ASV dolāru, kopš Krievija 2022.gada februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā, un valsts ir nonākusi līdz ikgadējam budžeta deficītam, kas iepriekš bija reta parādība.

Energoresursu tirgu zaudēšana Eiropā apvienojumā ar militāro izdevumu milzu pieaugumu ir piespiedusi Krieviju ņemt līdzekļus no valsts ieguldījumu fonda un aizņemties no valstij piederošām bankām, lai segtu iztrūkumu par pēdējiem diviem gadiem.

Finanšu ministrija otrdien ierosināja paaugstināt maksimālo nodokļa likmi lielu ienākumu guvējiem un uzņēmumiem no 20% līdz 25%.

Tas ļautu iegūt papildus 2,6 triljonus rubļu (27 miljardus eiro) gadā, vēstīja ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz ministrijas aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru