Tehnoloģijas

Cisco apgrozījums pieaudzis par 6%

Žanete Hāka, 19.08.2013

Jaunākais izdevums

Pasaulē vadošā tiešsaistes tīklu un tīklošanās inovāciju, pakalpojumu un risinājumu izstrādātāja Cisco finanšu gada apgrozījums sasniedzis 48,6 miljardus dolāru, kas ir par 6% vairāk nekā iepriekšējā periodā, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Cisco 2013. finanšu gada, kas noslēdzies 27. jūlijā, neto ienākumi sasnieguši 10 miljardus dolāru jeb 1,86 dolārus par akciju. Uzņēmuma 2012. finanšu gada neto ienākumi ir attiecīgi 8 miljardi dolāru jeb 1,49 dolāri par akciju. Cisco neto ienākumi 2013. finanšu gadā bija 10,9 miljardi dolāru jeb 2,02 dolāri par akciju, savukārt 2012. finanšu gadā tie bija 10 miljardi dolāru jeb 1,85 dolāru par akciju.

Cisco ceturtā ceturkšņa apgrozījums bija 12,4 miljardi dolāru, savukārt iepriekšējā finanšu gada attiecīgajā ceturksnī tas bija 11,7 miljardi dolāru.

«Ceturtajā ceturksnī kompānija sasniegusi vairākus rekordus: ievērojamu apgrozījumu, peļņu un ienākumus. Tāpat šajā ceturksnī naudas plūsma bija četri miljoni dolāru, kas arī ir rekords,» saka Cisco valdes priekšsēdētājs Džons Čambers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Cisco vadītāju Baltijas valstīs Eduardu Tutarašvili

Lelde Petrāne, 18.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Eduards Tutarašvili, Cisco vadītājs Baltijas valstīs. Vairāk nekā 70% no pasaules interneta trafika tiek transportēts ar Cisco iekārtām, norāda E. Tutarašvili. Cisco ir vairāk nekā 100 biznesa partneru Baltijas valstīs, un Cisco Baltijas valstu darbinieku produktivitāte esot viena no augstākajām starp nozares uzņēmumiem – viens darbinieks kompānijas apgrozījumam vidēji gadā pienes vairāk nekā 3 miljonus eiro, atklāj vadītājs.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Informācijas tehnoloģiju jomā es strādāju kopš 1997. gada, un IT un komunikācijas ir vienīgā nozare, kurā esmu strādājis. Uzskatu, ka Baltijas valstīs darbs informācijas tehnoloģiju un komunikāciju jomā dod visplašākās iespējas attīstīt savas zināšanas un veidot karjeru, neatkarīgi no tā, vai tas ir saistīts ar tehnisko darbu, pārdošanu vai vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cisco paredz, ka līdz 2018. gadam mobilo datu plūsma augs 11 reizes

Gunta Kursiša, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2018. gadam mobilo ierīču lietotāju skaists pasaulē sasniegs piecus miljardus, savukārt mobilo ierīču un to savienojumu skaits būs lielāks nekā desmit miljardi, paredz Cisco.

Mobilo datu pārraides apjomi visā pasaulē nākamo četru gadu laikā pieaugs gandrīz vienpadsmit reizes, līdz 2018. gadam palielinot ikgadējo datu apmaiņas apjomu līdz 190 eksabaitiem, rāda Cisco vizuālo tīkla tehnoloģiju indeksa (VNI) prognozes par globālās mobilo datu plūsmas izmaiņām laika posmā no 2013. līdz 2018. gadam.

Salīdzinājumam - Cisco norāda, ka 190 eksabaitus veido, piemēram, 42 triljoni fotogrāfiju, kas būtu piecpadsmit fotogrāfijas uz katru pasaules iedzīvotāju katru dienu viena gada laikā. Tāpat šo skaitli var salīdzināt ar četriem triljoniem Youtube video klipu - vairāk par vienu video klipu uz katru pasaules iedzīvotāju katru dienu viena gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pētījums: Pēc četriem gadiem puse interneta lietotāju izmantos viedierīces, tostarp 3D printerus

Gunta Kursiša, 06.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gadā interneta lietošanas apjoms pieaugs līdz 1,4 zetabaitiem gadā – šis apjoms salīdzināms ar vienu miljardu DVD lejupielādi dienā visa gada garumā. Sagaidāms, ka pēc četriem gadiem interneta lietotāju skaits, salīdzinot ar situāciju šobrīd, būs trīskāršojies, norāda uzņēmums Cisco.

Gandrīz puse jeb 49% no kopējo lietotāju apjoma 2017. gadā neizmantos personālos datorus, bet gan Smart TV un 3D printerus, kā planšetdatorus un viedtālruņus. Tāpat pieaugs savienoto ierīču skaits: 4G izmantojamība, ātrāki platjoslas savienojumi, kā arī kvalitatīvāki video pakalpojumi. 2012. gadā inteneta lietotāju apjoms, kas nebija saistīts ar personālajiem datoriem, veidoja vien 26%, norāda Cisco.

«Pētījums norāda uz pieaugošo ierīču skaitu un to dažādību, piemēram, planšetdatoru un viedtālruņu straujo attīstību. Šīs ierīces ietekmē, kā patērētāji un uzņēmumi izmanto interneta un IP savienojumus. Wi-Fi ierīces un ierīces, kas tiek savienotas ar mobilo internetu, 2017. gadā veidos 68% no interneta lietotāju kopējā IP adrešu apjoma,» stāsta Eduards Tutarašvilli, Cisco pārstāvis Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Igauņu uzņēmums izstrādājis virtuālā privātā tīkla risinājumu

Lelde Petrāne, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ByteLife, Igaunijas IT infrastruktūras uzņēmums, ir izstrādājis jaunu virtuālā privātā tīkla (VPN) risinājumu NetRelink, kas ļauj tā lietotājiem piekļūt uzņēmuma intranetam jebkurā vietā un laikā, ja ir nodrošināts interneta pieslēgums.

Sertificētais risinājums paredzēts Cisco AnyConnect VPN pieslēguma lietotājiem. ByteLife šo inovāciju prezentē Cisco Live konferencē Sandjego, liecina medijiem sniegtā informācija.

Tīkla pieslēgšanās ir automātiska, nav vajadzīga savienojuma atjaunošana un lietotāja paroles ievadīšana. Vienreiz uzinstalēta, sistēma darbojas patstāvīgi un neprasa nekādu lietotāja uzmanību.

Janeks Gridins (Janek Gridin), ByteLife galvenais izpilddirektors (CEO): «Līdz šim Cisco AnyConnect VPN lietotājiem katru reizi, kad dators tika restartēts, bija jāpieslēdzas tīklam no jauna. Turpetim NetRelink nodrošina konstantu savienojumu. Uzņēmumam tas nozīmē kontroli pār uzņēmuma datoriem visur un vienmēr, bez bažām par to, vai darbinieki atcerējušies pieslēgties VPN.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja palūkojas no organizatoriskā aspekta, tad Londonas olimpiāde bija viedā pilsēta, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Cisco tehnoloģiju izpilddirektora lietu interneta jautājumos Džona Bēkelmana vizītkarte dižojas ar sertificēta interneta darbu eksperta (CCIE) numuru. Pie tāda pēc pāris dienu ilgiem eksāmeniem tiek vien apmēram katrs piektais gribētājs. Pasaulē ir ap 20 tūkst. CCIE turētāju; Latvijā tādi ir apmēram septiņi. Ik pēc diviem gadiem šis eksāmens ir jāpārliek, kas ir stingrāks regulējums nekā ārstiem un pilotiem.

Fragments no intervijas: Vai jūs esat cipargalva?

Laikam tādam šai pasaulē ir jābūt. Galvenokārt tomēr es esmu čalis, kam patīk inovācijas, un tas mani arī noveda Cisco. Bet kā interneta lietu izpilddirektoram, man ir pastāvīgi jādomā citādi. Skatos uz kokiem parkā un domāju, kā es varētu tos savienot tīklā tā, lai baudījums no pastaigas parkā būtu pieejams arī pēc 100 gadiem. Tas nozīmē saprast piesārņojumu un saistītas lietas, kam nepieciešams monitorings un analīze. Ja tas mani padara par cipargalvu, tad lai tā būtu. Protams, man nākas tā domāt arī vienkārši tāpēc, lai nezaudētu darbu. Ja es nebūšu inovatīvs, viņi mani nomainīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vislielākās perspektīvas saskata IT nozarē

Lelde Petrāne, 15.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislielākās perspektīvas, domājot par profesijas izvēli, pašreiz ir informācijas tehnoloģiju nozarē, tā atzīst lielākais vairums jeb 51% Latvijas iedzīvotāju, secināts Cisco aptaujā, kas veikta sadarbībā ar Snapshots. Kā liecina iedzīvotāju aptauja, informācijas tehnoloģiju nozares perspektīvas īpaši akcentē rīdzinieki (61%) un iedzīvotāji vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem (54%).

Perspektīvas citās tautsaimniecības nozarēs saskata daudz mazāks iedzīvotāju skaits, proti, tikai 11% - ekonomikas un finanšu jomā un 9% atzīst, ka tādu sniedz nodarbinātība transporta un loģistikas vai ķīmijas, farmācijas nozarēs.

Par profesijām ar viszemāko perspektīvu pašreiz Latvijas iedzīvotāji uzskata sociālās un tiesību zinātnes (1%), būvniecību (2%), un tūrismu (3%), liecina Cisco aptaujas dati.

Snapshots aptauja veikta no 27.04.-05.05.2015, aptaujāti 704 respondenti vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Pasaule virzās uz digitālām valstīm, pilsētām, biznesu un izglītību

Eduards Tutarašvili Cisco vadītājs Baltijas valstīs, 30.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl pirms astoņiem gadiem neeksistēja viedtālruņi, bet tagad mēs lejupielādējam apmēram 180 miljardus mobilo aplikāciju. Un kurš gan būtu domājis, ka viens no senākajiem pakalpojumiem pasaulē - taksometru bizness, kādreiz nokļūs zem digitālā spiediena? Digitālā transformācija ik dienas izplatās visās nozarēs.

Globālo līderu, tehnoloģiju un produktu ražotāju mērķis šodien ir savienot ar internetu katru produktu un pakalpojumu. Tai pat laikā nav noslēpums, ka katras ierīces vērtība ievērojami pieaug, tiklīdz tā kļūst inteliģentāka. Vienkārša LED spuldze maksā ap 5 EUR, bet tās vērība pieaug vismaz 10 reizes, kad tā ar mērķi atvieglot mūsu ikdienu, tiek savienota ar internetu. Tagad sēžot birojā, mēs varam ar sava viedtālruņa palīdzību izslēgt mājās atstātās spīdošās spuldzītes.

Līdz ar straujo IT tehnoloģiju attīstību, globālajā dienas kārtībā izvirzās daudz plašāki jautājumi, kurus tehnoloģiju nozare vienatnē nespēj atrisināt, piemēram, izglītības izvēle. Cisco sadarbībā ar Snapshots veica aptauju, lai noskaidrotu, kura pašlaik šķiet visperspektīvākā profesija Latvijā. Un bijām pārsteigti, saņemot rezultātus - 51% Latvijas iedzīvotāju par perspektīvāko atzīst informācijas tehnoloģijas. Jāsecina, ka digitalizācijai attīstoties, IT prasmes būs iespējams pielielot gandrīz visās iespējamajās darba jomās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūsu uzņēmumam ir iespēja apmācīt savus darbiniekus Starptautiskajā mācību centrā “ New Horizons” ar ESF līdzfinansējumu līdz 72.5%. Lai piedalītos programmā, uzņēmumiem pašiem nav jāraksta projekts, pietiek izvēlēties kursus un aizpildīt pieteikuma anketas dalībai projektā.

Jūs varat izvēlēties praktiski jebkurus kursus un sertifikācijas, tai skaitā pašas populārākās mācību programmas:

• Certified Ethical Hacker (CEH)

• Tīklu drošības administrators (ENSA)

• Projektu vadība - Project Management Professional, PMP (ASV)

• ITIL

• Microsoft tehniskie kursi (Windows OS, Windows Server, SQL, Exchange, Sharepoint, .NET)

• Microsoft sertifikācijas: MCITP, MCTS, MCPD, MCSE, MCSA

• Kursi un sertifikācijas: CompTIA: A+, Security+, Linux+, Network+

• Kursi un sertifikācijas: CISCO

• Programmēšanas kursi: Java

• Android kursi

Līdzfinansējuma apmērs atkarīgs no nozares un organizācijas lieluma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Lattelecom un Ukrainas lielākais fiksēto sakaru un interneta operators Ukrtelekom vienojušies par sadarbības sākumu, tā Ukrainas klientiem nodrošinot iespēju nomāt virtuālo datu centru un virtuālo serveri, kas atrodas Lattelecom datu centrā Dattum Rīgā, informē Lattelecom.

13. oktobrī Juris Gulbis, Lattelecom valdes priekšsēdētājs un Jurijs Kurmazs, Ukrtelekom direktors, Latvijas Republikas vēstniecībā Jura Poikāna, ārkārtējā un pilnvarotā Latvijas Republikas vēstnieka Ukrainā klātbūtnē parakstīja vienošanos par sadarbības uzsākšanu. Līgums Ukrainas uzņēmumiem nozīmē iespēju, noslēdzot vietēju līgumu ar Ukrtelekom, nomāt virtuālo serveri vai mākoņa datu centru (IaaS), kas atrodas Rīgā.

Lattelecom infrastruktūra ir izvietota Tier III līmeņa sertificētā datu centrā Dattum, kas ir viens no aizsargātākajiem datu centriem Ziemeļeiropā, un visi datu apstrādes centra pakalpojumi tiek sniegti saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem. Platforma izstrādāta, izmantojot vadošo pasaules ražotāju risinājumus (Cisco, HPE, VMware), un tai ir augstā drošības pakāpe – garantētais sistēmas pieejamības līmenis ir 100%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākās paaudzes LPWAN tehnoloģija ļauj pieslēgt tīklā arī tādas ierīces, kas atrodas pagrabos vai aiz biezām ķieģeļu sienām

Viena no tehnoloģiju pasaules karstākajām tendencēm – lietu internets – šovasar uzņēmumiem un privātpersonām Rīgā kļūs pieejamāks. Lattelecom visā galvaspilsētas teritorijā īsā laika posmā izveidojis lietu internetam nepieciešamo infrastruktūru, tādējādi jau no 1.jūlija rīdziniekiem pieejami uzņēmuma piedāvātie risinājumi gudrās pilsētas, gudrās ražošanas un citās jomās.

Lattelecom lietu interneta tīkla izveidei ir izmantota jaunākās paaudzes (LPWAN-Low-Power Wide-Area Network) tehnoloģija, kas no bezvadu un mobilā interneta atšķiras ar zemām uzturēšanas izmaksām, mazu enerģijas patēriņu un iespēju pieslēgt tīklā neierobežotu ierīču skaitu. Tehnoloģija darbojas uz radioviļņu principa, nodrošinot plašu interneta pārklājumu, ar kura palīdzību tiek darbinātas dažādas ierīces un sensori. Līdz ar to tīkls pieejams grūti sasniedzamās vietās, kur ierastie interneta veidi lielākoties nav pieejami, – ēku pagrabos, objektos ar biezām betona vai ķieģeļu sienām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV ieguldījusi miljonu eiro, lai pārietu uz virtuālajām darba stacijām

Žanete Hāka, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienlaikus ar pārcelšanos uz jauno biroju ēku Jupiter Centre, ABLV Bank un tās meitas struktūrās tiek veikts apjomīgs IT projekts – pāreja uz virtuālajām darba stacijām, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Pašlaik uz virtuālajām darba stacijām tika pārvesti gandrīz 400 darbinieki, bet līdz gada beigām projektu plānots pabeigt un ar jauno tehnoloģisko risinājumu nodrošināt arī visus pārējos ABLV grupas darbiniekus, ieskaitot tos, kas strādā aizrobežu pārstāvniecībās.

Pēc jaunās tehnoloģijas uz lietotāja galda atrodas tikai ierīce zero client, kas nodrošina savienojumu ar kopējo serveri, monitors, bezvadu klaviatūra un pele. Simtiem perifēro ierīču - printeru, skaneru un kopētāju, ko bankas darbinieki lietoja līdz šim, tika aizstātas ar daudzfunkcionālām ierīcēm, kas atrodas katrā bankas ēkas stāvā un veic visas iepriekšminētās funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LMT ir noslēdzis testu periodu un kā viens no pirmajiem operatoriem Eiropā savā tīklā komercrežīmā ieviesis jaunāko interneta protokola standartu IPv6. Tas nepieciešams, lai klientiem nodrošinātu pieprasījumu pēc tīkla iekārtu adresēm, uzlabotu pakalpojumu pieejamību un sagatavotos 5G ieviešanai, informē uzņēmums.

Interneta protokols tīklā savienotām ierīcēm piešķir katrai unikālu adresi, lai tās varētu savā starpā sazināties. IPv4 standartā vairs nav pieejamas jaunas adreses, tāpēc ir nepieciešams jauns, ietilpīgāks protokols.

IPv6 ir jaunākā interneta adrešu protokola versija, kas kā standarta projekts pieejama jau gandrīz 20 gadu, bet tikai 2017. gada jūlijā tika apstiprināta kā oficiālais jaunais interneta protokola standarts. Pāris mēnešu laikā pēc tam LMT ieviesa IPv6 testa režīmā.

«Lai Latvija kļūtu par līderi 5G ieviešanā, IPv6 ātra ieviešana ir obligāts priekšnosacījums. Līdzšinējais – IPv4 standarts ar aptuveni 4,3 miljardiem pieejamo unikālo adrešu jau šobrīd ir izsmēlis savas iespējas, bet līdz ar 5G un lietu interneta strauju attīstību, pieprasījums pēc drošām, unikālām adresēm daudzkāršosies. IPv6 iespējamo adrešu skaits ir miljoniem reižu lielāks nekā IPv4,» skaidro Juris Binde, LMT prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bezdarbnieku pieteikumi ASV piecu gadu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā mēnesī pieteikumus ASV bezdarbnieku pabalstam iesniedzis mazākais skaits pēdējo piecu gadu laikā, tādējādi signalizējot, ka situācija darba tirgū uzlabojas.

Vidējais nedēļas pieteikumu skaits mēnesī, kurš noslēdzās 17. augustā, bija 330,5 tūkstoši, kas ir mazākais skaitlis kopš 2007. gada novembra, liecina jaunākie ASV Darbaspēka departamenta dati.

Cilvēku skaits, kas turpina saņemt bezdarbnieku pabalstu, pieauga par 29 tūkstošiem līdz 3 miljoniem.

Tiesa gan, vairākas lielas kompānijas vēl nesen ir paziņojušas par darbinieku atlaišanu, raksta Bloomberg. Tā, piemēram, Cisco Systems paziņoja, ka plāno atlaist 4000 darbinieku, jo vājāki pārdošanas apjomi Japānā, Ķīnā un Eiropā bremzē ienākumu izaugsmi.

Tomēr var gaidīt, ka mazāki darba devēji meklēs jaunus darbiniekus, jo pieprasījums aug. Jūlijā mazo uzņēmēju noskaņojums uzlabojies līdz otram augstākajam līmenim gadā, jo viņi kļuvuši mazāk pesimistiski, skatoties uz pārdošanas apjomiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Elektroniskie sakari: 5G tehnoloģiju ieviešanā Baltijas valstīm nepieciešami sadarbības partneri

LETA, 04.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sīvās konkurences dēļ Latvijai un visām Baltijas valstīm kopumā nav izredžu kļūt par 5G tehnoloģiju līderi, tāpēc nepieciešami sadarbības partneri, preses konferencē par rudenī plānoto Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forumu - 5G Techritory un 5G tehnoloģijām žurnālistiem sacīja VAS Elektroniskie sakari valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Viņš skaidroja, ka 5G standarts ir «karsta tēma», kas ir aktuāla globālā un nacionālā mērogā. «Patlaban notiek cīņa, kurš būs 5G tehnoloģiju līderis. Konkurences dēļ Latvijai un visām Baltijas valstīm kopumā nav izredžu par tādu kļūt, tāpēc mums ir jāatrod savi partneri,» uzsvēra «Elektroniskie sakari» valdes priekšsēdētājs.

Bārda norādīja, ka septembra Baltijas jūras reģiona 5G ekosistēmas forumā «5G Techritory» plānotie galvenie akcenti būs Baltijas jūras reģiona gatavība un izaicinājumi, nozares, kurām jāsadarbojas, lai gūtu pienesumu no 5G tehnoloģijām un kā pārvērst 5G iespējas biznesa projektos. «Forumā akcentētās nozares, kas būs lielākie ieguvēji un nesīs lielākās pārmaiņas, taču forumā spriedīs arī par »spēles laukumu« jaunu biznesa modeļu veidošanai,» sacīja Bārda. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis uzsvēra, ka patlaban 4G tīkla ātrums ir 100 megabiti sekundē, taču 5G tīkls būs simts reizes ātrāks. «Atzīmēšu, ka 5G tīkls nebūs tikai mobilo sakaru operatoru ieguvums - iedzīvotājiem 5G tīkls būs kā platforma, kurā attīstīsies dažādu jomu pakalpojumi. Piemēram, transporta, medicīnas, ražošanas un robotizācijas jomās 5G tehnoloģijas nodrošinās ātrāku datu pārraidi ar robotizētām vienībām, atrodoties pat citā pasaules malā,» skaidroja Beļskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Datakom apgrozījums pagājušajā gadā audzis par 36%

Gunta Kursiša, 17.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT nozares uzņēmuma SIA Datakom apgrozījums 2013. gadā sasniedza 10,7 miljonus latu, kas ir par 36,83% vairāk nekā 2012. gadā, liecina Lursoft dati.

Lielāko daļu no uzņēmuma kopējā apgrozījuma veidoja preču pārdošana un pakalpojumu sniegšana Latvijas teritorijā. 2013. gadā SIA Datakom ieņēmumi no preču pārdošanas Latvijā bija 8,3 milj. eiro apmērā, bet no pakalpojumu sniegšanas – 1,91 milj. eiro apmērā.

Uzņēmuma peļņa pēc nodokļu nomaksas 2013. gadā veidoja 462 tūkstošus eiro.

Šogad Datakom vadība paredz apgrozījuma kāpumu par 5%.

SIA Datakom reģistrēta 1994. gadā, un ir IBM Corporation, HP, Xerox, Symantec, CISCO kā arī Oracle, VMware un Microsoft Corporation partnere.

Uzņēmuma kapitāldaļu turētāji ir Ģirts Romanovskis (60,00%) un Uldis Semeiks (40,00%). Datakom ir meitas uzņēmums Lietuvā – Datakom Vilnius UAB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi aug pēc solīdiem ASV ekonomikas datiem un uzņēmumu peļņas

LETA--AFP, 17.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksi ceturtdien lielākoties pieauga pēc ASV samiernieciskiem paziņojumiem par tirdzniecību, kā arī spēcīgiem ASV ekonomikas datiem un uzņēmumu peļņas.

Investori turpināja rast mierinājumu trešdienas ziņās, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija plāno atlikt muitas nodevu piemērošanu ārzemēs ražotajiem automobiļiem, kamēr ASV ir sarunu procesā par tirdzniecības līgumiem ar galvenajiem partneriem.

Kāpumu biržās arī veicināja ASV dati par mājokļu būvniecību, kas pārspēja prognozes, un bezdarbnieku pabalsta pieprasījumu skaita straujāku kritumu par prognozēto.

«Walmart» un «Cisco Systems», kas tiek iekļautas Volstrītas indeksa «Dow Jones Industrial Average» aprēķināšanā, akciju cenas pieauga pēc ziņām par to solīdu peļņu.

Tirgi pievērsa maz uzmanības Trampa noteiktajam aizliegumam ASV uzņēmumiem lietot ārvalstu telekomunikāciju aprīkojumu, kas rada drošības risku, un tiek uzskatīts, ka šis solis nozīmē Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja «Huawei» izspiešanu no ASV tirgus. Ķīnas valdība, kas jau ir iesaistīta tirdzniecības karā ar ASV, pauda sašutumu par šo vēršanos pret «Huawei».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Hili Properties Latvijā iegādājas deviņus mazumtirdzniecības kompleksus

Dienas Bizness, 06.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hili Ventures grupā esošais nekustamo īpašumu pārvaldes meitasuzņēmums Hili Properties Latvijā ir iegādājies deviņus mazumtirdzniecības kompleksus, informē kompānijā.

«Hili Properties vīzija ir dažādot savu portfeli un paplašināt klātbūtni Baltijas reģionā, un jaunais nekustamo īpašumu darījums to ļauj paveikt,» komentē Hili Properties priekšsēdētāja Mārgrita Lotša-Emenēgere (Margrith Lutschg-Emmenegger).

Mazumtirdzniecības centri nodrošina ar tirdzniecības vietām līdz pat 30 reģionālos un vietējos nomniekus, kuri aizņem platības no 950 līdz 4150 kvadrātmetriem. Lielākā daļa šo tirdzniecības centru ir pilnībā izīrēti. Pieci kompleksi atrodas Rīgā, divi Latvijas otrajā lielākajā pilsētā Daugavpilī, bet pa vienam ir Tukumā un Aizkrauklē.

Tostarp lielākais nekustamais īpašums atrodas Tukumā un aizņem ievērojamu pilsētas rūpnieciskā parka platību. Tajā atrodas plaša vairumtirdzniecības noliktava ar dažādām mājsaimniecībā nepieciešamajām precēm, inventāru dārza darbiem, darba rīkiem un materiāliem celtniecības darbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā koronavīrusa izplatību "Mobile World Congress 2020" rīkotāji "GSMA" tomēr nolēmuši pasākumu atcelt.

Pēdējo dienu laikā vairāki nozīmīgi izstādes dalībnieki paziņoja, ka atceļ savu dalību izstādē vīrusa dēļ, būtiski samazinoties dalībnieku skaitam, tādēļ GSMA nācās pieņemt šo lēmumu. Dalību pasākumā atsauca tādas kompānijas kā "AT&T", "Amazon", "BT, Ericsson", "Deutsche Telekom", "Cisco", "Intel", "Facebook", "HMD Global", "Nokia", "LG", "Sprint", "Verizon", "Sony", "MediaTek", "Royole", "Marvell", "Volvo", "NVIDIA", "Marvell", "McAfee", "Sprint", "Rakuten", "Western Digital" un "Vivo".

"GSMA" vadītājs Džons Hofmans skaidrojis, ka vīrusa izplatība padarījusi neiespējamu konkursa rīkošanu, un bez šiem nozīmīgajiem spēlētājiem izstāde zaudē savu vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pasaules ekonomikas foruma ziņojums: Latvija IT jomā pakāpusies, Igaunijai - kritums

Lelde Petrāne, 24.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Pasaules ekonomikas foruma Globālo informācijas tehnoloģiju (IT) ziņojumu 2015, attīstības valstis pasaulē nespēj izmantot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (ICTs) potenciālu, lai veicinātu sociālās un ekonomiskās pārmaiņas. Pēc ziņojuma datiem, Latvija IT jomā ierindojas 33.vietā pasaulē, kas ir par sešām pozīcijām labāk nekā pērn.

Taču, neskatoties uz Latvijas kāpumu, gan Igaunija (22.vieta; pērn 21.vieta), gan Lietuva (2014. un 2015. gadā 31.vieta) aizvien ir augstākās pozīcijās.

Cisco vadītājs Baltijas valstīs Eduards Tutarašvili komentē Latvijas kāpumu šā gada Globālajā informācijas tehnoloģiju ziņojumā: «Pirmkārt, tā ir Latvijas veiksmīgā ES struktūrfondu apgūve IT nozarē, kas palīdzēja īstenot daudzus nozīmīgus projektus un veicināja digitālās vides attīstību; otrkārt, sīvā konkurence starp Latvijas IT un Interneta pakalpojumu sniedzējiem, kas veicina jaunu pakalpojumu attīstību un nodrošina arvien lielāku Interneta pakalpojumu pieejamību arī ārpus lielajām pilsētām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sonarworks piesaista 6 miljonus dolāru investīcijas

Db.lv, 14.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas audio tehnoloģiju inovators, profesionālas skaņas digitālās kalibrēšanas uzņēmums Sonarworks noslēdzis papildus finansējuma raundu, investīciju fonda Almaz Capital (ASV) vadībā piesaistot 6 miljonus dolāru.

Raunda noslēgšanā piedalījās arī līdzšinējie investori Karma Ventures un Proks Capital, kā arī jaunie investori Trind Ventures, Smart Growth VC, LLC., Wiser Financial Advisors OÜ, un biznesa eņģeļi Cesar Lamschtein un Victor Yun. Papildus finansējums ļaus Sonarworks paplašināt SoundID mašīnmācīšanās tehnoloģiju integrāciju patērētāju elektroierīcēs visā pasaulē.

2020. gada sākumā Sonarworks prezentēja savu jaunāko tehnoloģijas sasniegumu - SoundID - tā tika izziņota lielākajā tehnoloģiju izstādē pasaulē CES 2020, kas katru gadu norisinās Lasvegasā, ASV.

SoundID ļauj izveidot katram lietotājam personalizētu skaņas profilu, balstoties uz klausītāja dzirdi un individuālajām skaņas vēlmēm. Šī tehnoloģija strauji guva starptautisku industrijas interesi un atzinību. Nepilna gada laikā tirgū jau parādījās pirmie produkti ar SoundID integrāciju. Sonarworks uzsāka sadarbību ar ikonisko amerikāņu zīmolu Gateway, integrējot skaņas tehnoloģiju jaunākajos uzņēmuma planšetdatoros. Tāpat SoundID tehnoloģija jau atrodama austiņu ražotāja Monoprice premium zīmola Monolith bezvadu austiņās, kā arī pirmajās bluetooth bezvadu Drop Panda audiofīlu kategorijas austiņās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijas iedzīvotāji pērn ASV akciju tirgū visvairāk pirkuši Apple akcijas

Db.lv, 27.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Latvijas iedzīvotāji tiešsaistes akciju tirdzniecības platformā "freedom24.com" visbiežāk iegādājušies tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" akcijas.

Privāto investoru uzmanības lokā ir bijušas arī uzņēmumu "Virgin Galactic" un "Ford Motor" akcijas, kas popularitātes ziņā attiecīgi ierindojas otrajā un trešajā vietā starp pirktākajām akcijām.

Akciju tirdzniecības platforma "freedom24.com" eiropiešiem piedāvā tiešu piekļuvi Amerikas akciju tirgum un ir vienīgais "Nasdaq" biržā kotētais Eiropas brokeris.

Desmit uzņēmumu akcijas, kuras visvairāk 2021.gadā iegādājušies Latvijas privātie investori, bija "Apple", "Virgin Galactic", "Ford Motor", "Tesla", "Pfizer", "Palantir Technologies", "PayPal", AMD, "Roku" un "Coca-Cola".

Savukārt visvairāk Latvijas iedzīvotāji ir pārdevuši "Activision Blizzard", "Spirit AeroSystems", "Apple", "Ford Motor", "Salesforce", "Pfizer", "Bed Bath & Beyond", "Meta Platforms", "Virgin Galactic" un "Inovio Pharmaceuticals" akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Rīgas siltums" līdzšinējo valdes priekšsēdētāju Normundu Talci amatā nomainījis uzņēmuma valdes loceklis Ilvars Pētersons, liecina informācija "Firmas.lv".

Talcis valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma kopš 2010.gada oktobra, savukārt kā valdes loceklis kompānijā darbojies laikā no 2000.gada līdz 2010.gadam.

Jaunais "Rīgas siltuma" vadītājs Pētersons, kurš kopš 2021.gada ieņem arī SIA "Tet" padomes locekļa amatu, "Rīgas siltuma" valdē strādā kopš šā gada aprīļa. Viņa kā valdes locekļa pārziņā bija uzņēmuma stratēģiju izstrāde un ieviešana, korporatīvās pārvaldes jautājumi, mārketinga, jaunu biznesa veidu un digitālo risinājumu attīstība un ieviešana.

Kompānijas mājaslapā norādīts, ka Pētersonam ir vairāk nekā 26 gadu darba pieredze vadošos amatos lielākajos starptautiskajos un Latvijas uzņēmumos telekomunikāciju, informācijas tehnoloģiju, enerģētikas un industriālās automatizācijas nozarēs - "Tet", "Marconi", "Ericsson", "Cisco", "Sadales tīkls" un "Siemens".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās ceturtdien mainījās dažādos virzienos, investoriem paņemot atelpu pēc nesenā akciju cenu kāpuma, kas bija sekojis negaidīti labiem ASV inflācijas datiem.

ASV inflācijas tempa palēnināšanās šonedēļ bija stimulējusi akciju cenu kāpumu, nostiprinot investoru uzskatu, ka ASV Federālajai rezervju sistēmai (FRS) vairs nevajadzēs paaugstināt procentlikmes un tā nākamgad varētu sākt procentlikmju pazemināšanu.

Volstrītas indeksi "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" ceturtdien pieauga, bet indekss "Dow Jones Industrial Average" kritās pēc mazumtirgotāja "Walmart" un tehnoloģiju milža "Cisco Systems" akciju cenu samazināšanās attiecīgi par 8,1% un aptuveni 10%.

Londonas un Parīzes biržu indeksi saruka, bet Frankfurtes biržas indekss pretēji šai tendencei nedaudz pieauga.

Naftas cenas kritās par vairāk nekā 4% bažās par jēlnaftas pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ārvalstu uzņēmumu grupa Hili Ventures šogad Baltijas reģionā investēs ap 15,5 miljoniem eiro

LETA, 20.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maltā bāzētā daudznozaru uzņēmumu grupa Hili Ventures, kuras meitasuzņēmums Premier Capital Baltijas valstīs, Grieķijā un Maltā pārvalda ātrās ēdināšanas ķēdi McDonald's, šogad Baltijas reģionā plāno ieguldīt aptuveni 15,5 miljonus eiro, stāsta Hili Ventures vadītājs Melo Hili.

Viņš norāda, ka Latvijā vēl bez McDonald's uzņēmumu grupa Hili Ventures darbojas arī nekustamo īpašumu jomā, kā arī pārvalda nelielu informācijas tehnoloģiju risinājumu kompāniju SIA ptl Baltics.

Tikmēr Igaunijā Hili Ventures darbojas ar McDonald's un nekustamajiem īpašumiem, bet Lietuvā vēl bez McDonald's un nekustamajiem īpašumiem Hili Ventures darbojas arī loģistikas nozarē.

Tiesa, Hili neatklāj, cik lielas investīcijas plānots ieguldīt katrā jomā atsevišķi, toties atzīmē, ka McDonald's attīstībā Baltijas reģionā šogad plānots ieguldīt aptuveni 4,6 miljonus eiro.

Hili skaidro, ka Igaunijā šogad nekādas ievērojamas izmaiņas McDonald's ķēdē nav plānotas, bet Lietuvā šogad ir atvērta viena jauna vieta, kā arī plānots atvērt vēl divas jaunas. Tikmēr Latvijā šogad ir atvērta viena jauna McDonald's ēstuve, kas darbojas Kārļa Ulmaņa gatvē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo trīs gadu laikā ātrās ēdināšanas ķēdes McDonald's attīstībā Latvijā investēs ap pieciem miljoniem eiro, intervijā aģentūrai LETA stāsta daudznozaru uzņēmumu grupas Hili Ventures, kuras meitasuzņēmums Premier Capital Baltijas valstīs, Grieķijā un Maltā pārvalda ātrās ēdināšanas ķēdi McDonald's, vadītājs Melo Hili.

Viņš norāda, ka viena no būtiskākajām lietām šogad bija jaunā McDonald's atvēršana Kārļa Ulmaņa gatvē, Rīgā.

«Tāpat šogad Latvijā turpinām ķēdes sagatavošanu pašapkalpošanās kiosku ieviešanai. Patlaban šādi kioski atrodas divās no McDonald's ķēdes vietām Latvijā,» atzīmē Hili.

Viņš piebilst, ka šobrīd šis kiosku projekts ir testa režīmā. Taču nākamā gada laikā plānots tos ieviest visās McDonald's vietās Latvijā.

Kā ziņots, McDonald's attīstībā Baltijas reģionā šogad plānots ieguldīt aptuveni 4,6 miljonus eiro.

Hili skaidroja, ka Igaunijā šogad nekādas ievērojamas izmaiņas McDonald's ķēdē nav plānotas, bet Lietuvā šogad ir atvērta viena jauna vieta, kā arī plānots atvērt vēl divas. Tikmēr Latvijā šogad ir atvērta viena jauna McDonald's ēstuve, kas darbojas Kārļa Ulmaņa gatvē.

Komentāri

Pievienot komentāru