Tehnoloģijas

Dati sadarbosies ar britu IT kompāniju ANITE

Juris Kaža [email protected], 28.06.2002

Jaunākais izdevums

a/s Dati grupa parakstījusi stratēģisko sadarbības līgumu ar Lielbritānijas informācijas tehnoloģiju (IT) kompāniju ANITE Group Plc. Dati prezidents Valdis Lokenbahs sarunā ar Db teica, ka Latvijas uzņēmums cer jau šogad iegūt apmēra 30 % savus ieņēmumus no programmēšanas darbiem Lielbritānijas tirgū. Līgums paredz, ka Dati sadarbosies ar ANITE vismaz sešos t.s. e-pārvaldes sistēmu izstrādes projektos Lielbritānijā, tam atvēlot vismaz 50 Latvijas programmētāju darbu. Dati šobrīd strādā aptuveni 280 darbinieki. «Līdz gada beigām mēs varētu būt iesaistīti jau kādos desmit projektos Lielbritānijā,» prognozēja V. Lokenbahs. Svarīgs darba lauks ir attīstīt risinājumus, kas saistās ar mājokļiem (t.s. housing), jo briti daudzas saistības ar valsti un pašvaldībām kārto kā namīpašnieki. V. Lokenbahs atzina, ka nav atmesta doma par stratēģiska investora piesaistīšanu Datiem, taču ar līgumu panākts viens no svarīgākiem investora piesaistes mērķiem, proti, ārvalstu tirgus apgūšana. Db ir rakstījis (13.03.), ka Dati labprāt vēlētos, lai par uzņēmuma stratēģisko investoru kļūtu ANITE. Pēdējās nedēļas Latvijas IT aprindās arī klīda baumas, ka šāds darījums varētu notikt jau šovasar.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu aktīvi uz politiskās neskaidrības fona izskatās gluži vai neinvestējami

Jau ilgi viens no riskiem, kas ietekmē investoru skatījumu uz Apvienotās Karalistes aktīviem, ir Brexit jautājums. Pēdējo dienu laikā Eiropas Savienības (ES) ministri vienojušies par britu izstāšanās noteikumiem. Tiesa gan, tas nebūt nenozīmē, ka tam piekritīs Apvienotās Karalistes parlaments. Gandrīz līdz decembra vidum gaidāmas dažādas ar Brexit saistītas noklausīšanās, kam kulminācija būs britu politiķu nobalsošana par šo jautājumu (12. decembris). Notiekošo sarežģī arī ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumi, ka esošā Brexit vienošanās var apdraudēt ASV-Apvienotās Karalistes tirdzniecības darījumus. D. Tramps izteicies, ka pašreizējā vienošanās lieliska ir vien ES. Tiek teikts, ka Trampa iebildumi ir par punktu, ka Apvienotā Karaliste ES muitas zonā paliek vēl 21 pārejas mēnesi (tas nozīmē, ka aktuāli paliek ES tarifi un standarti), kuru laikā var tikt panākta pilnīgāka vienošanās par šo reģionu tirdzniecības noteikumiem. Var netikt izslēgts, ka šis pārejas periods tiek pagarināts uz mūžu, ziņo Bloomberg. Būtībā tādējādi tiek apšaubīta britu spēja kaut kad panākt pašiem savus tirdzniecības noteikumus ar citām valstīm, ko savukārt vēlas redzēt izšķirīgāka Brexit aizstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Viedoklis: Kā Brexit maina P2P kreditēšanas likmes un ES stratēģiju

SIA Robocash dibinātājs un ģenerāldirektors Sergejs Sedovs, 31.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Brexit no politiskās deklarācijas pārvēršas administratīvajā procesā, kļūst acīmredzamas problēmas finansistiem.

Saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas (European Central Bank) ziņojumu, tiem, kas vēlas pārvietot uz ES savas operācijas, pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, būs vajadzīgs laiks, apmēram gads, lai saņemtu licenci. Līdz galam nav skaidra situācija ar ES Vispārīgo Personas Datu aizsardzības regulu (General Data Protection Regulation (EU) 2016/679 (GDPR)), kas stāsies spēkā 2018.gada maijā. Daudz jautājumu ir nodokļu jomā.

Londona – Eiropas vēsturiskais finanšu centrs, tādēļ saišu saraušana ar ES būs sāpīga. Visvairāk neaizsargātas būs fintech kompānijas, kas orientētas uz pārrobežu operācijām. Investorus piesaista britu finansistu augstas kvalifikācijas kombinācija un darba iespējas visā ES teritorijā. Pēc konsultāciju kompānijas FinTech Global datiem, patlaban investīciju apjoms fintech kompānijās, kas bāzējas Londonā, vairākas reizes pārsniedz analoģisku rādītāju citu ES valstu galvaspilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Tirgi atkorķē šampanieti uz šķietamas Brexit un tirdzniecības karu skaidrības

Jānis Šķupelis, 13.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatās, ka politiķi vadošajiem pasaules finanšu tirgiem pasnieguši agrīnu Ziemassvētku dāvanu, un cenu rekordu birums tajos šā gada beigās un nākamā gada sākumā var turpināties.

Britu velēšanās pārliecinoši triumfējusi Konservatīvā partija, kas nozīmē, ka šīs valsts parlaments beidzot izskatās gatavs kādiem laicīgiem un izšķirīgiem lēmumiem saistībā ar ieilgušo Brexit procesu. Tādējādi sagaidāms, ka to pašu Konservatīvo partiju pārstāvošais britu premjers Boriss Džonsons varēs strādāt pie tā, lai Apvienotā Karaliste Eiropas Savienību (ES) pamestu jau nākamā gada janvāra beigās. Būtībā britu "bezvienošanās" scenārija iespējamība vairs netiek nopietni apsvērta. Kopējā sajūta ir – sliktākais Brexit frontē jau ir aiz muguras, ko attiecīgi svin arī, piemēram, akciju tirgus dalībnieki.

Jāteic, ka britu vēlēšanas nav bijis vienīgais iemesls, kādēļ šīs nedēļas laikā vērojams riska aktīvu mijēju optimisms. Tiek ziņots, ka arī ASV prezidents Donalds Tramps varētu būt piekritis sākotnējam tirdzniecības darījumam ar Ķīnu. Tādējādi šo svētdien spēkā varētu nestāties iepriekš paredzētie jaunie ASV tarifi pret šo Tālo Austrumu lielvalsti. Šīs darba nedēļas beigās pieejamā informācija liecināja, ka Ķīna 2020. gadā varētu būt piekritusi uzpirkt ASV lauksaimniecības produkciju 50 miljardu ASV dolāru vērtībā. Savukārt ASV – mazināt esošos tarifus savam Ķīnas importam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par 20 miljoniem eiro veicinās Latvijas – Lietuvas sadarbību

Zane Atlāce - Bistere, 31.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pārrobežu sadarbības Interreg Latvija – Lietuva programmas 2014.-2020. gadam atbalstu 41 Latvijas – Lietuvas sadarbības projektam četrās projekta prioritātēs tiks piešķirts finansējums par kopējo summu 20 862 958 eiro, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Atbalstītie projekti tika izvēlēti no 158 projektu pieteikumiem, kas tika iesniegti 2016. gadā organizētā 1.projektu konkursa ietvaros.

Pirmajā programmas prioritātē Ilgtspējīga un tīra vide no 61 iesniegtajiem projektiem tika atbalstīti 12. Kopējā projektiem piešķirtā summa ir 6,34 miljoni eiro.

No tiem astoņi tūrisma projektos tiks izstrādāti jauni kopīgi tūrisma maršruti un aktivitātes. Latvijas un Lietuvas vides institūcijas sadarbosies divos kopīgos ūdens resursu apsaimniekošanas projektos. Tāpat divu projektu īstenošanai vides piesārņojuma riska samazināšanai sadarbosies Latvijas un Lietuvas ugunsdzēsēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 28. septembrī, Piņķos oficiāli tika atklāta King’s College, Britu skola Latvijā, kas ir pirmā britu izglītības programmas iestāde Baltijas valstīs, informē King’s College, Britu skolas Latvijā sabiedrisko attiecību pārstāve Gita Deniškāne.

Šogad mācības skolā uzsāka 72 bērni vecumā no 3 līdz 10 gadiem un audzēkņu skaits ik gadu pieaugs.

Skolas pirmajā mācību gadā darbu uzsāka septiņi starptautiski pieredzējuši skolotāji un to skaits ar katru gadu palielināsies. Visi skolotāji ir apmācīti Lielbritānijā un angļu valoda ir viņu dzimtā valoda. G. Deniškāne atzīmē - būtiski, ka visiem šiem skolotājiem ir pieredze darbā ar bērniem, kuriem angļu valoda ir otrā valoda. Papildu starptautiskajam mācībspēkam, ar skolēniem strādā klases asistenti, kas pārzina vairākas valodas un latviešu valodas skolotāja. Bērniem tiek piedāvātas arī dažādas ārpusklases nodarbības - valodu apguve, sporta treniņi, mākslas un mūzikas pulciņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Britu mārciņas vērtība aug cerībā uz Breksita atlikšanu, biržu indeksi kāpj

LETA--AFP, 14.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mārciņas vērtība trešdien pieauga, ko noteica tirgus dalībnieku cerības uz «Breksita» atlikšanu. ASV un Eiropas biržu indeksi palielinājās.

Britu mārciņas vērtības pieaugums notika pirms tam, kad Lielbritānijas parlaments trešdien ar minimālu balsu pārsvaru noraidīja izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās.

Britu deputāti otrdien atkārtoti noraidīja «Breksita» vienošanos, neskatoties uz premjerministres Terēzas Mejas pēdējā brīdī panāktajām papildu ES garantijām, ka tā dēvētais pagaidu risinājums, kura mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas, būs laikā ierobežots.

Tā kā bezvienošanās «Breksits» trešdien tika noraidīts, ceturtdien parlamentam būs jābalso par «Breksita» atlikšanu.

«Potenciālā »Breksita« atlikšana palīdz uzturēt mārciņas vērtību, tomēr neziņa ierobežo tās kāpuma potenciālu,» sacīja Forex.com analītiķis Favads Razakzada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Dati Grupa nopelna 154 400 Ls

Juris Kaža [email protected], 21.05.2002

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma Dati Grupa ši gada pirmā ceturksņa peļņu pirms nodokļiem sasniedza 154 500 Ls. 2001. gada pirmajā ceturksnī tai bija zaudējumi 104 000 Ls apmērā, , Db teica Dati Grupas preses sekretāre Baiba Gulbe. Dati Grupas apgrozījums pirmajā ceturksnī sasniedza 1.97 miljonus Ls, kas ir par 365 000 Ls vairāk nekā pirms gada. Finansu atskaitēs nav iekļauts Komerccentrs Dati, kas tika pārdots šī gada februārī. Mātes uzņēmuma a/s Dati ģenerāldirektors Ivars Puksts paziņojumā izteicās, ka finansu rezultāti atspoguļo kompānijas jaunās stratēģijas veiksmi paplašinot sadarbība ar ārvalstu partneriem, tostarp Lielbritānijas kompāniju Anite Public Sector Ltd., kas minēta kā iespējama Dati Grupas pārpircēja. Neoficiāli avoti Db ir teikuši, ka lēmums par Dati Grupas pārdošanu varētu tikt pieņemts līdz vasaras beigām. Db jau ziņoja (13.03 un 26.02), ka notiek sarunas par šādu darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja sākotnēji pandēmijas bažas daudziem finanšu tirgus dalībniekiem lika strauji "rakt aizsarggrāvjus" (mazināt riskus), tad jau kādu laiciņu to oma izskatās visai optimistiska. Rezultātā gan ASV, gan Eiropas akciju vērtības strauji atveseļojušās. Ņemot vērā neseno cenu izaugsmi, daudz jautājumu gan saistīti ar to, kur turpinās virzīties finanšu tirgi.

Ne visiem ir pārliecība, ka nesenais cenu kāpums pareizi atainojis realitāti.

Valdot šādam fonam, "Bloomberg" apkopojis dažu tirgus analītiķu spriedumus par to, kur šajā brīdī būtu jēdzīgi ieguldīt naudu 10 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Ieteikumu ir visai daudz un arī – visai atšķirīgi.

Protams, šādas konkrētas rekomendācijas vienmēr var uztvert ar zināmu skepsi. Nākotni paredzēt ir gandrīz neiespējami. Arī finanšu pasaulē var novērot to, cik ļoti daudzi ir nepārliecināti par to, kas notiks nākotnē, bet šajā pašā laikā – cik ļoti tie ir pārliecināti savos skaidrojumos par to, kas nupat noticis. Ja jāizvēlas kādas konkrētas akcijas, kurām vajadzētu iet labāk, tad dažkārt populāri ironizēt, ka šo lomu var uzticēt mērkaķim ar šautriņām. Šajos gadījumos tiek citēts Prinstonas Universitātes pasniedzēja Bērtona Malkiela darbs "A Random Walk Down Wall Street", kurā viņš izvirzīja hipotēzi, ka nejauši izvēlētu akciju portfelis var būt tikpat veiksmīgs/neveiksmīgs kā labi apmaksātu tirgus profesionāļu darbs. Proti, viņš klāstīja – ja mērkaķim tiek iedotas šautriņas, kuras tiek attiecīgi mestas uz akciju saraksta pusi (attiecīgi ieguldījumu portfelis tad tiek izvēlēts no tām kompāniju akcijām, kuru vārdam ir trāpīts), tad šī portfeļa guvums patiesībā var nebūt sliktāks par to, ko klientiem nodrošinās kāds tirgus profesionālis, kurš, ņemot vērā visas savas zināšanas uz konkrēto brīdi, izvēlēsies konkrētas akcijas, kurām investoru vajadzētu it kā aplaimot ar lielākiem guvumiem. Dažādi eksperimenti gaismā izcēluši, ka galu galā nebūt nevar pārliecinoši apgalvot, ka šādas izvirzītās hipotēzes būtu pilnīgi greizas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skotijas neatkarība nozīmēs mārciņas cenas samazināšanos

Potenciālā Skotijas neatkarība tiek salīdzināta ar aisbergu, kurš bīstami pietuvojies Apvienotās Karalistes finanšu tirgiem. Proti, jaunākās aptaujas liecina, ka par Skotijas neatkarību no Lielbritānijas šobrīd gatavi balsot jau 51% skotu. Šāds scenārija pavērsiens ir visai negaidīts, jo ilgstoši tika uzskatīts, ka skotu nobalsošana būs vien formalitāte. Tiesa gan, pēdējo mēnešu laikā skotu nacionāļi guvuši nozīmīgus panākumus cīņā par nosacīti autonomā apgabala iedzīvotāju balsīm.

Referenduma datums ir noteikts 18. septembris un, ja Skotija patiešām atdalīsies, tad tas noteikti ietekmēs arī Apvienotās Karalistes finanšu aktīvu cenas. Visticamāk, saruks sterliņu mārciņas cena un vērtība samazināsies arī britu akcijām, jo tiks ievadīts šī reģiona tautsaimniecības paaugstinātas neskaidrības periods. Iespējama, piemēram, Lielbritānijas-Skotijas savstarpējo investīciju plūsmas apstāšanās vai pat kapitāla bēgšana no Skotijas. Nav arī izslēgts, ka šāds notikumu scenārijs nozīmētu politisko krīzi Apvienotajā Karalistē, kur potenciāli varētu krist valdība. Dažas investīciju bankas jau norādījušas, ka Skotijas atdalīšanās visai ticamu padarītu Apvienotās Karalistes reitinga samazināšanu un britu obligāciju cenu samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Viesnīcu cenām 2003. gadā bija lejupejoša tendence

Aivars Mackevics [email protected], 31.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londona ir "izkritusi" no pasaules visdārgāko pilsētu saraksta attiecībā uz nakšņošanu viesnīcās. Pēc tūrisma biznesa menedžmenta kompānijas BTI UK datiem, Londonas viesnīcu istabu vidējā cena 2003.gadā ir nokritusies līdz 123 britu mārciņām no 129 britu mārciņām 2002.gadā. Visdārgākā pilsēta nakšņošanas ziņā pagājušajā gadā ir bijusi Milāna, kur cenas pacēlušās par 6% sasniedzot vidējo cenu, kas ir 148 britu mārciņas augsta. Pilsēta ir pazīstama ar savām valdzinošajām viesnīcām, īpaši ar Principe di Savoia un Four Seasons, kur cenas attiecīgi sasniedz 200 un 450 britu mārciņas par nakti. Kontrastam – Romas viesnīcu vidējā cena nokritās līdz 139 britu mārciņām, kas ir par 22% mazāka nekā 2002. gadā. Kopenhāgena, savukārt, ir pretojusies šai tendencei ar 14% pieaugumu vidējai istabas cenai sasniedzot 139 britu mārciņas. Arī Frankfurtes viesnīcās 2003. gadā paaugstinājušās viesnīcu cenas par 15% salīdzinājumā ar 2002. gadu, sasniedzot 131 britu mārciņu atzīmi. Pēc BTI UK ziņām, biznesa ceļotājiem, kas izmanto naktsmītnes Ņujorkā, nevajadzētu rezervēt numuru labu laiku iepriekš, bet izmantot cenu priekšrocības, ko piedāvā viesnīcas, kas pārdod istabas pēdējā minūtē. Viesnīcu vidējās cenas no 162 britu mārciņu atzīmes 2002. gadā nokritušās līdz 144 britu mārciņām 2003.gadā. BTI UK ģenerālmenedžere viesnīcu jautājumos Margareta Boulere sacīja, ka 2003. gadā visā apsaulē samazinājušās viesnīcu istabu cenas, pateicoties mazākam pieprasījumam un izmaksu samazināšanai, kas saistās ar karu Irākā, SARS epidēmiju un vispārēju ekonomisko lejupslīdi. Londona saņēmusi vislielāko triecienu, jo tai ir ļoti liels viesnīcu istabu piedāvājums. Cenu samazināšanās tendence bija jūtama arī ārpus Lielbritānijas galvaspilsētas citos reģionos, kas iepriekš bija izturīgi pret lejupslīdi tūrismā. Tomēr istabu cenu krišanās tendence vairs neturpināsies, jo pēc BTI prognozēm pieaugs pieprasījums un līdz ar to arī cenas. Avots: Eiropa.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: Lembergam tiesvedība Londonā izmaksā ļoti dārgi

Jānis Rancāns, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā reize, kad Ventspils mēram Aivaram Lembergam atkal jāierodas Londonā, lai liecinātu Augstās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesā, noteikta 20. aprīlī. Tiesvedība Londonā Ventspils mēram izmaksā ļoti dārgi.

Tā liecina portāla Pietiek rīcībā esošā informācija. Tāpat nenosaukti avoti portālam pastāstījuši, ka A. Lembergs par tiesvedības procesu esot ļoti satraukts un prognozes par lietas iztiesāšanas gaitu vedinot spriest, ka Ventspils mēra nepatikšanas ir tuvu.

Pēc Pietiek avotu atzītā, A. Lembergs tiesvedībai, kas risinājās februāra beigās Londonā, bija noalgojis divas britu advokātu komandas. Civiltiesību advokātu komanda sastāv no viena vadošā advokāta un jaunākā advokāta, un kopā ar to strādājusi arī krimināltiesību advokātu komanda, tas ir, vēl viens vadošais advokāts un divi jaunākie advokāti. Papildus šiem advokātiem Lembergs algojis arī divu juristu komandu no biroja Pinsent Masons. Klāt visās februāra tiesas sēdes bijuši arī Lemberga juristi no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu aktīvus, spēji tuvojoties Brexit datumam, populāri atzīt par tuvu neinvestējamiem.

Finanšu tirgus dalībnieki jau kādu laiku nezina, ko īsti darīt ar vairākiem britu aktīviem, pār kuriem pastāvīgu ēnu uztur Brexit jautājums. Valdot šādam fonam, britu akcijas var mēģināt saukt par vienām no pašām nemīlētākajām pasaulē – tālu no patiesības tas nav. EPFR Global apkopotie dati liecina, ka investori no šīs valsts akcijām naudu noplūdina jau 10 mēnešus pēc kārtas. Savukārt Bank of America Merrill Lynch globālo fondu pārvaldnieku aptaujā secināts, ka tieši Apvienotā Karaliste janvārī izpelnījusies visnemīlētākā reģiona, kur ieguldīt, statusu.

Ik pa laikam bijuši aktuāli spriedumi, ka britu uzņēmumiem varētu palīdzēt mārciņas cenas samazināšanās, kas, šķiet, ir Brexit komplekta sastāvdaļa (vājāka vietējā valūta ir balsts valsts ražotājiem un eksportētājiem). Tomēr pēdējā laikā jau tiek vērtēts, ka posts no Brexit procesa, ja tas nonāks kādā investoriem sliktākā gultnē, varētu būt krietni lielāks nekā potenciālie guvumi no valūtu svārstībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otro gadu pēc kārtas Lielbritānijas pasts atzinis Rīgu par lētāko galamērķi britu atpūtas braucieniem nedēļas nogalēs, vēsta Lielbritānijas laikraksts Telegraph.

Salīdzinot naktsmītņu, sabiedriskā transporta, restorānu un kultūras aktivitāšu izmaksas, Lielbritānijas pasta pētījumā City Costs Barometer, Rīga ieguvusi pirmo vietu 23 pilsētu konkurencē. Saskaņā ar pētījumu, britu tūristam pavadot nedēļas nogali Rīgā, nāktos šķirties no vismaz 121 britu mārciņām (aptuveni 100 lati). Summā iekļauta viena nakts trīszvaigžņu viesnīcā, trīs ēdienreizes un sabiedriskā transporta izmaksas.

Nedēļas nogales pavadīšana ir salīdzinoši lēta arī Budapeštā (130 britu mārciņas), Tallinā (135 mārciņas), Varšavā (142 mārciņas) un Prāgā (145 mārciņas). Sestajā vietā iekļuvusi Belfāsta (173 britu mārciņas), septītajā - Dublina (174 mārciņas), astotajā - Lisabona (183 mārciņas), devītajā - Stambula (189 mārciņas) un desmitajā - Berlīne (195 mārciņas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas tūrisma birojs ir atklājis savu darbību Londonā

Aivars Mackevics [email protected], 10.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

06.11.2003 Londonā notika Latvijas tūrisma biroja atklāšana. Tūrisma birojs ir izvietots vienā telpā ar Latvijas Attīstības aģentūras pārstāvniecību Lielbritānijā un atrodas “Daugavas Vanagu” namā, Queensborough ielā 72, Londonas centrā pretī Kensington dārzam un Hyde parkam. Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) biroju Londonā vadīs Eva Staltmane, bet Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) pārstāvniecību - Indra Vilsone. Oficiālā biroju atklāšanas pasākumu daļa notika plkst.13:00 svinīgā gaisotnē ar Ministru prezidenta biedra Ainārs Šlesera, Latvijas vēstnieka Lielbritānijā Jāņa Dripes kā arī TAVA direktores Marikas Zantes un LAA valdes priekšsēdētāja Jura Kaneļa uzrunām. Atklāšanas pasākumā piedalījās 94 viesi no britu parlamenta, valdības, biznesa un tūrisma aprindām, kā arī latviešu organizāciju vadītāji Apvienotajā Karalistē. Plkst. 18:00 notika Latvijas tūrisma biroja atklāšanas neoficiālā daļa, uz kuru tika aicināti britu tūrisma industrijas un preses pārstāvji. Pasākumu apmeklēja ap 60 viesiem, tai skaitā uz Baltijas valstīm specializējušies tūrisma operatori – Norvista, Baily Travel, Regent Holidays un Specialised Places, kā arī vairāki konferenču organizētāji un žurnālisti no The Times, Daily Telegraph, Financial Times un tūrisma industrijas preses. Pasākumu atklāja Tūrisma attīstības valsts aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Zeļenkova, kas savā runā uzsvēra Latvijas tūrisma iespējas un attīstību nākotnē, bet TAVA direktore Marika Zante novēlēja jaunatklātajam birojam veiksmīgu darbu Latvijas tēla popularizēšanā un britu tūristu piesaistē. Eva Staltmane par Latvijas tūrisma biroja galveno mērķi ir izvirzījusi ciešas sadarbības veicināšanu ar britu žurnālistiem un tūrisma kompānijām, kā arī informācijas par Latviju pieejamības nodrošināšanu britu publikai. Latvijas tūrisma biroja vadītāja Eva Staltmane ir guvusi lielu pieredzi darbā ar britu tūrisma tirgu, gan strādājot Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā, gan pēdējos gados veicot tūrisma produktu vadītājas pienākumus britu tūrisma firmā Regent Holidays, kas ir viena no lielākajām britu tūrisma kompānijām, kas pārdod ceļojumus uz Latviju. Tūrisma biroja atklāšanas pasākuma ideja bija prezentēt Latviju un Rīgu kā pievilcīgu tūrisma galamērķi, kurā atrodamas plašas atpūtas un izklaides iespējas, jaukas kafejnīcas, garšīgi ēdieni un dzērieni, augstas klases viesnīcas un apkalpošana, kā arī viesmīlīgi cilvēki. Vakars norisinājās draudzīgā gaisotnē. Atmosfēru palīdzēja radīt arī pianistes Ineses Klotiņas uzstāšanās. Latviešu virtuvi un dzērienus prezentēja pieczvaigžņu viesnīca “Park Hotel Rīdzene”. Pasākuma gaitā tika prezentēti Rīgas Melnā balzāma, Rīgas šampanieša kokteiļi un tādi Latvijai raksturīgi ēdieni kā rupjmaize, dažādi sieri un citi Latvijas virtuvei raksturīgi ēdieni. Katrs pasākuma apmeklētājs saņēma informācijas materiālus par Latviju, suvenīrus ar Latvijas tūrisma logo “Zeme, kas dzied”, kā arī Rīgas Melno Balzāmu. Latvijas tūrisma biroju atklāšanas pasākumu atbalstīja nacionālā aviosabiedrība airBaltic un transporta kompānija Kuršu Līnija. 07.11.2003 plkst. 10:00 Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā TAVA un Latvijas tūrisma birojs Londonā rīkoja tikšanos ar presi, kuras mērķis bija informēt par jaunumiem Latvijas tūrisma piedāvājumā, Latvijas dalību starptautiskajā tūrisma izstādē World Travel Market 2003, kā arī par jaunā Latvijas tūrisma biroja atvēršanu. Avots: TAVA

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kamerona ilgi gaidītā runa: britiem būs «ļoti vienkārša izvēle»

Jānis Rancāns, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas iedzīvotājiem jādot tiesības izteikties par Eiropas Savienību (ES), sacījis britu premjers Deivids Kamerons, uzstājoties ar savu ilgi gaidīto, bet vairākkārt atlikto runu. Britu premjers apsolījis sarīkot referendumu par Apvienotās Karalistes izstāšanos vai palikšanu ES, ja Konservatīvo partija uzvarēs nākamajās vēlēšanās.

[Papildināts viss teksts]

Pirms referenduma rīkošanas Lielbritānijas premjers vēlas panākt izmaiņas Londonas un Briseles attiecībās. Pēc tam britiem tikšot dota «ļoti vienkārša izvēle» - iespēja panāktajām izmaiņām piekrist, atbalstot Apvienotās Karalistes dalību ES, vai arī balsot par izstāšanos no savienības, vēsta britu mediji. Britu premjers atzina, ka gadījumā, ja izdosies panākt izmaiņas Londonas un Briseles attiecībās, viņš veltīs savu «sirdi un dvēseli», lai nodrošinātu Lielbritānijas palikšanu ES.

Paredzēts, ka referendums par Lielbritānijas dalību ES tiks sarīkots pēc 2015. gadā notiekošajām parlamenta vēlēšanām, bet ne vēlāk kā līdz 2017. gadam. Tautas nobalsošana nenotiks ātrāk tāpēc, ka tad britiem tiktu dota «nepareiza izvēle», jo Eiropa pēc pārdzīvotās eirozonas krīzes mainīsies, uzskata D. Kamerons. Viņš norādīja, ka uzskata sevi par Lielbritānijas dalības ES aizstāvi, tomēr brīdināja, ka, ja bloks nemainīsies, Apvienotā Karaliste var «doties uz izeju».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra turpmāk sniegs garantijas SEB bankas klientiem par investīciju aizdevumiem, apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem, finanšu līzingu, vietējo faktoringu un bankas garantijām.

To paredz noslēgtais divpusējais sadarbības līgums starp AS SEB banka un SIA Latvijas Garantiju aģentūra. Ar šo SEB grupa apliecina savu ieceri ar Latvijas Garantiju aģentūras līdzdalību nodrošināt finansējumu dzīvotspējīgiem un šajos ekonomikas apstākļos pārdomātiem biznesa projektiem, norādīja SEB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Vilsone.

Garantijas būs noteikta veida nodrošinājums bankai, kas paredz, ka brīdī, kad aizņēmējs nenorēķinās par savām saistībām, viņa vietā noteiktā apmērā norēķinās Latvijas Garantiju aģentūra.

SEB bankas finansēšanas projektu vadītāja Tatjana Botina – Solomaha pastāstīja, ka garantijas maksimālā summa ir 1.5 miljoni eiro, bet transporta sektorā — 750 tūkstoši eiro. Garantija nosegs ne vairāk kā 80 % no kredīta summas. Taču uz garantijām nevarēs pretendēt uzņēmumi, kas darbojas mazumtirdzniecības, zivsaimniecības, lauksaimniecības, ogļu un kravas transportlīdzekļu komercpārvadājumu sektoros, kā arī uzņēmumi, kam ir finanšu grūtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk visos airBaltic avioreisos no Rīgas būs iespējams iegādāties Aldara ražoto Luksus alu, kas prestižajā alus konkursā World beer cup ieguvis Zelta medaļu.

Par to informē Aldara komunikāciju direktore Laura Krastiņa. «Alus darīšana ir Latvijas tradicionālā nozare un Aldara alu izvēlas vairāk nekā 40% no Latvijas alus cienītājiem. Sadarbība ar airBaltic ļaus mums popularizēt Latvijas alus kultūru ne tikai ceļotājiem no Latvijas, bet arī mūsu viesiem, jo šobrīd airBaltic lido jau uz vairāk nekā 60 gala mērķiem,» norāda Aldaris izpilddirektors Thomas Panteli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic no šī gada decembra dos iespēju Latvijas aviopasažieriem nokļūt uz plašāku galamērķu klāstu Āzijā, jo ir stājies spēkā Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic un Apvienoto Arābu Emirātu aviokompānijas Emirates sadarbības līgums.

Kopš 4. decembra airBaltic pasažieri var izmantot šīs sadarbības priekšrocības, caur Dubaiju dodoties uz Honkongu (Honkonga), Kualalumpuru (Malaizija), Maskatu (Omāna), Mahe salām (Šeišeļu salas), Mumbaju (Indija), Dohu (Katara), Bahreinu (Bahreina), Kuveitu (Kuveita), Teherānu (Irāna), Karači (Pakistāna) un Singapūru (Singapūra). Šāds sadarbības līgums ļauj pasažieriem iegādāties biļetes no airBaltic uz Emirates lidojumiem par īpašām cenām, piemēram, vienvirziena biļetes cena lidojumam no Rīgas uz Mumbaju būs no LVL 305 un uz Singapūru no LVL 405, ieskaitot lidostu nodevas un transakcijas maksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Izmeklēšanas eksperiments Zolitūdes traģēdijas krimināllietā varētu notikt martā; būvniecībā iesaistītie jau noalgojuši advokātus

LETA, 15.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā izmeklēšanas eksperiments sagruvušajā Maxima lielveikalā varētu notikt marta otrajā pusē, savukārt ekspertīzes pirmie secinājumi varētu būt vasarā, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijā atzina Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins. Viņš arī sacījis - naivi cerēt, ka lielveikala būvniecībā iesaistītās personas sadarbosies ar izmeklēšanu.

Viņš pastāstīja, ka patlaban nolīgtā būvfirma veic sagruvušā lielveikala konstrukciju nostiprināšanu, lai policisti kopā ar ekspertiem varētu pilnvērtīgi turpināt vākt pierādījumus.

Izmeklēšanas eksperimentā speciālisti pētīs lielveikala nesalūzušo kopņu slodzi un tāpat tiks pētīta nepārlūzušo betona plākšņu izturība.

«Lielveikalā ir palikušas pāris kopnes, kas ir analoģiskas tām kopnēm un konstrukcijām, kas sabruka. Lielveikala projektēšanas laikā tām nebija paredzēta noslogošana. Līdz ar to tiks radīta droša vide, lai eksperti varētu salikt zinātnisko tehniku un imitēt un mērīt to slodzi, pie kuras kopnes pārlūzīs. Pēc tam notiks pārējās darbības, piemēram, nesabojāto konstrukciju noņemšana. Ir palikušas arī veselas betona plāksnes, jo daļa no tām traģēdijas brīdī pārlūza. Speciālisti ar šīm plāksnēm eksperimentēs un pētīs ugunsizturību un mitrumizturību,» norādīja Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ir arī daži tirgi, par kuriem investori uz pārējā fona var žēloties.

Akciju tirgi gandrīz visur pasaulē šo gadu iesākuši ļoti veiksmīgi, un šajā ziņā var runāt par vienu no pašiem veiksmīgākajiem janvāriem vēsturē. Tiesa gan, ir arī daži tirgi, par kuriem investori uz pārējā fona var žēloties.

Viens no tādiem ir Apvienotā Karaliste, kuras raksturojošā FTSE 100 vērtība kopš šā gada sākuma ir sarukusi jau gandrīz par 3%. Rezultātā britu akciju mijēji gar degunu palaiž pārējās pasaules akciju «ballīti».

Lielā mērā britu akciju nepārliecinošo sniegumu analītiķi skaidro ar Brexit un nepārliecinošo britu politisko bildi. Pastāv uzskats, ka tas, sevišķi no ieguldīšanas britu vērtspapīros, attur aizjūru investorus, kurus turklāt vilina daudzas citas šķietami pievilcīgākas alternatīvas. Mazsvarīgs nav arī apstāklis, ka britu publiski kotēto kompāniju vidū nav daudz tehnoloģiju uzņēmumu, kas šobrīd ir investoru paši mīlētākie vērtspapīri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržu indeksi trešdien kritās, tālāk atkāpjoties no pirmdien sasniegtajiem rekordiem, un īpaši krasi saruka rūpniecības, transporta un enerģētikas uzņēmumu akciju cenas.

Samazinājās arī Eiropas biržu indeksi, savukārt britu mārciņas vērtība stabilizējās pēc otrdienas krituma līdz divu gadu zemākajam līmenim.

Pēc Volstrītas indeksu palielināšanās līdz jauniem rekordiem analītiķi bija brīdinājuši, ka akciju cenām varētu būt sarežģīti turpināt kāpumu, jo ir gaidāmi pieticīgi 2.ceturkšņa uzņēmumu peļņas rādītāji.

Noskaņojumu ietekmēja arī vāji ASV mājokļu tirgus dati, kā arī bažas par ASV-Ķīnas tirdzniecības konfliktu.

«Investori ir skaidri satraukti par to, ka tirdzniecības konflikta turpināšanās starp ASV un Ķīnu var kaitēt ekonomikas izaugsmei un prasīt monetārās politikas atvieglošanu drīzāk tagad, nevis vēlāk,» Forex.com piezīmē konstatēja analītiķis Favads Razakzada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas trešdien pieauga pēc ASV prezidenta Donalda Trampa optimistiskiem komentāriem par tirdzniecības sarunām ar Ķīnu.

ASV investori lielākoties pievērsa maz uzmanības Pārstāvju palātas uzsāktajai impīčmenta izmeklēšanai pret Trampu. Britu mārciņas vērtība kritās saistībā ar neskaidrību par breksitu, bet naftas cenas samazinājās pēc ziņojuma par ASV naftas rezervju palielināšanos. Trampa asās piezīmes par Ķīnu ANO Ģenerālajā asamblejā otrdien bija viens no ASV biržu indeksu samazināšanās faktoriem. Savukārt trešdien Tramps sacīja, ka tirdzniecības vienošanās ar Ķīnu var tikt noslēgta ātrāk, nekā tika gaidīts. Investori ieņēma nogaidošu nostāju pret uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu.

Šāda reakcija «vedina uzskatīt, ka tirgus negrasās pārmērīgi uztraukties par izmeklēšanu šajā stadijā, kad [ziņu] virsraksti ir nopietni, bet svarīgu faktu ir maz,» rakstīja Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

ASV biržu indeksi krītas, britu mārciņas vērtība kāpj

LETA--AFP, 27.02.2019

Britu mārciņas vērtība otrdien pieauga, mazinoties bezvienošanās «Breksita» riskam, bet ASV biržu indeksi kritās pēc Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāja Džeroma Pauela apdomīgiem izteikumiem.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mārciņas vērtība otrdien pieauga, mazinoties bezvienošanās «Breksita» riskam, bet ASV biržu indeksi kritās pēc Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāja Džeroma Pauela apdomīgiem izteikumiem.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien paziņoja, ka gadījumā, ja parlaments atkal noraidīs viņas panākto vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), viņa dos likumdevējiem iespēju balsot par bezvienošanās «Breksitu» vai par «Breksita» atlikšanu.

Meja apsolīja parlamentam līdz 12.martam dot vēl vienu iespēju balsot par «Breksita» vienošanos, kuru decembrī parlaments jau noraidīja. Ja Meja šajā balsojumā zaudēs, tad jau 13.martā parlaments varēs balsot par aiziešanu no ES bez vienošanās. Ja likumdevēji bezvienošanās «Breksitu» noraidīs, viņiem tiks dota iespēja balsot trešo reizi par «īsu, ierobežotu»

«Breksita» sarunu termiņa pagarināšanu, piebilda Meja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Britu mārciņas vērtība pieaug, bet Eiropas biržu indeksi krītas

LETA--AFP, 23.11.2018

ASV biržu indeksi nemainījās, jo ASV bija brīvdiena – Pateicības diena – un biržas bija slēgtas.

Foto: AP/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru ceturtdien pieauga pēc tam, kad Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas delegācijas vienojās par deklarācijas projektu attiecībām pēc «Breksita».

ASV biržu indeksi nemainījās, jo ASV bija brīvdiena – Pateicības diena – un biržas bija slēgtas.

Britu mārciņas padārdzināšanās dēļ saruka Londonas biržas indekss. Eiropas biržu indeksu kritumu sekmēja arī krasas naftas cenu svārstības, bažas par tirdzniecības karu un Itālijas budžeta problēmas.

Mārciņas vērtības straujais kāpums nedaudz tika nobremzēts, kad analītiķi secināja, ka pēcbreksita attiecību deklarācijas projektā ir maz kā tāda, kas attaisnotu šīs valūtas ilgtspējīgu padārdzināšanos.

«Neraugoties uz pozitīvo valodu, projekta tekstā ir grūti atrast daudz ko tādu, ko mēs jau nezinājām,» sacīja risku pārvaldības konsultāciju uzņēmuma JCRA analītiķis Džošua Robertss.

Komentāri

Pievienot komentāru