Jaunākais izdevums

Dena Brauna un Paulu Koelju grāmatas 2006. gadā latvieši pirkuši visvairāk, liecina Jāņa Rozes grāmatnīcas 2006. gada grāmatu pārdošanas rezultāti, Db.lv inofrmēja Jānis Roze pārstāve Zane Bojāre.

Tāpat kā citviet pasaulē, arī Latvijā joprojām modē ir Dens Brauns. Iepriekšējo gadu bestsellers Da Vinči kods bija biežs pirkums arī šī gada pirmajā pusē un kļuvis par 2006. gada pirktāko grāmatu Jāņa Rozes grāmatnīcās. Jāņa Rozes grāmatnīcās pirktāko grāmatu desmitniekā iekļuvis arī romāns Eņģeļi un demoni, bet Ciparu cietoksnis ierindojies 33. vietā un Maldu zona - 49. vietā. Dena Brauna grāmatu ilgstošā atrašanās gan Latvijas, gan pasaules pārdotāko grāmatu saraksta augšgalā liecina par modes tendenci grāmatu tirgū: tiek izdotas un veiksmīgi pārdotas arī citas grāmatas, kas vēsta par slepenām brālībām un vēsturiskām mistērijām. To apstiprina Reimonda Khuri grāmatas Tempļa ordeņa sargs iekļūšana topa 5.vietā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados arī šogad Latvijā pērk un lasa brazīliešu rakstnieka Paulu Koelju grāmatas. Jaunākā no tām - Zahir - Jāņa Rozes grāmatnīcās pirktāko grāmatu topā ierindojusies 11. vietā, Alķīmiķis - 14. vietā un Vienpadsmit minūtes - 25. vietā, pirktāko grāmatu simtniekā iekļuvušas arī grāmatas Pjedro upes krastā es sēdēju un raudāju, Maktub un Nelabais un senjorita Prima. 2007. gadā Jāņa Rozes apgāds izdos P. Koelju grāmatu Burvja piezīmes.

Fantāzijas žanrs un kino ietekme

Arī jauniešu un bērnu literatūras jomā Latvijas lasītāji seko pasaules tendencēm - visvairāk pirktas fantāzijas žanra grāmatas - K. Roulingas romāni par Hariju Poteru un Nārnijas hronikas. Šo grāmatu popularitāti jauniešu vidū, iespējams, veicinājusi to ekranizācijas, kā arī vispārējā interese par fantāzijas žanru. Bērni lielākoties dod priekšroku grāmatām, kas ir saistītas ar animācijas vai mākslas filmām. Par to liecina gan grāmatas un uzlīmju albuma Vāģi, gan arī dažādu Disneja varoņu popularitāte.

Īpašās grāmatas

Katru gadu kāda grāmata likumsakarīgi vai gluži otrādi, negaidīti, gūst lielu lasītāju ievērību. Par likumsakarīgām gada veiksmēm varētu uzskatīt Noras Ikstenas un Imanta Ziedoņa kopdarbu Nenoteiktā bija, kā arī noslepkavotās krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas atmaskojošo grāmatu Putina Krievija. A. Poļitkovskas grāmata iekļuvusi desmitniekā, lai gan iznākusi tikai novembra beigās.

Šķietami negaidīti veiksmīgas ir izrādījušās grāmatas Drosme. Prieks dzīvot riskējot un Zelta stīga - gadsimta slimību ārstētāja. Šo grāmatu iekļūšana pirmajā desmitniekā, jādomā, liecina par arvien pieaugošu interesi par dažādām dabiskās dziedniecības metodēm, kā arī sevis izzināšanu, izaugsmi un garīgo pilnveidošanos.

Vispārīgas tendences

Grāmatu tirgū vērojamas vairākas vispārīgas tendences. Pirmkārt, ļoti pieprasīti ir ne tikai jaunie bestselleri, bet arī literatūras klasika, piemēram, Dž. K. Džeroma, A. Sent-Ekziperī, H. Kortāsara, G. G. Markesa , Ē. M. Remarka un citu autoru darbi. Otrkārt, iecienītas ir grāmatas par vēsturiskajām personībām un organizācijām, paša interese ir par grāmatām, kas skar mūsdienu norises Latvijā un Krievijā, piemēram, grāmatas par Latvijas miljonāriem, A. Lembergu, V. Putinu, R. Abramoviču. Treškārt, paralēli daiļliteratūrai pieprasīta ir arī praktiskā un uzziņu literatūra, atsevišķās nozarēs jūtama specializētas literatūras nepietiekamība. Latvieši acīmredzot ir īsti gardēži, jo Jāņa Rozes grāmatnīcas topā trešajā vietā iekļuvusi Gardēža pavārgrāmata, savukārt populārākās latviešu pavārgrāmatu autores Antoņinas Masiļūnes grāmata Pavārmākslas noslēpumi ikdienai un svētkiem ierindojusies 26. vietā.

Visvairāk pirktās grāmatas Jāņa Rozes grāmatnīcās 2006. gadā

Top 10 grāmatas latviešu valodā

1. Dens Brauns "Da Vinči kods", Kontinents

2. Džoanna Ketlīna Roulinga "Harijs Poters un Jauktasiņu Princis", Jumava

3. "Gardēža pavārgrāmata", Jāņa Rozes apgāds

4. Imants Ziedonis, Nora Ikstena "Nenoteiktā bija", Dienas Grāmata

5. Reimonds Khuri "Tempļa ordeņa sargs", Kontinents

6. Dens Brauns "Eņģeļi un demoni", Kontinents

7. Antuans de Sent-Ekziperī "Mazais princis", Zvaigzne ABC

8. Vladimirs Ogarkovs "Zelta stīga - gadsimta slimību ārstētāja", Rēriha grāmatnīca

9. Lato Lapsa, Kristīne Jančevska "Kas ir Lembergs. Ventspils mēra ceļš uz naudu un varu", Pilsētai un pasaulei

10. Anna Poļitkovska "Putina Krievija", Dienas Grāmata

Top 5 grāmatas angļu valodā

1. Brown Dan "The Da Vinci Code", Corgi Books

2. Paul Arden "It's Not How Good You Are, It's How Good You Want to Be", Phaidon Press

3. Dominé André "Wine", Könemann Verlagsgesellschaft

4. Cerver Francisco Asensio "Interior Design Atlas", Könemann Verlagsgesellschaft

5. Stukenbrock Christiane, Töpper Barbara "1000 Masterpieces of European Painting", Könemann Verlagsgesellschaft

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Luminor Bank" piešķīrusi 665 000 eiro aizdevumu zobārstniecībai SIA "Dens" jaunas zobārstniecības ēkas būvniecībai Cēsīs, informē bankas pārstāvji.

Uzņēmums nodarbojas ar zobārstniecības, mutes ķirurģijas un implantēšanas pakalpojumu sniegšanu Cēsu novadā un pēdējo divu gadu laikā sasniedzis pozitīvu izaugsmi, dubultojot apgrozījumu.

"Dens" valdes locekle Monta Bērziņa skaidro, ka lēmums par jaunas zobārstniecības ēkas būvniecību Cēsīs tika pieņemts pirms diviem gadiem, kad pacientu pieraksts pie speciālistiem sasniedza vairākus mēnešus. Augstā pieprasījuma dēļ speciālistiem nereti nācās strādāt garas stundas un brīvdienās, tādēļ tika palielināts zobārstniecības darbinieku skaits.

Bērziņa norāda, ka "Luminor Bank" aizdevums palīdzēs jaunās ēkas būvniecībā, lai turpinātu piesaistīt papildu speciālistus un nodrošinātu papildu kapacitātes, tādējādi varēs samazināt pacientu pieraksta rindas, kā arī tiks iekārtoti kabineti ķirurģijai un implantēšanas pakalpojumu sniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns (Gordon Brown), paužot solidaritāti ar miljoniem britu, kuri cīnās ar recesiju, paziņoja, ka Lielbritānijas valdības ministri šogad algas paaugstinājumu nesaņems, informē ziņu aģentūra AFP.

"Ministri nesaņems algu paaugstinājumu, viņu algas šogad ir iesaldētas. Tas ir pareizākais lēmums," paziņoja G. Brauns.

G. Brauns uzsvēra, ka ministri no šī algu pielikuma neko neiegūs. "Šobrīd, kad ģimenēm un uzņēmumiem nākas saskarties ar ekonomiski grūtiem laikiem, ir svarīgi, lai valdības ministri rādītu priekšzīmi," uzsvēra G. Brauns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns (Gordon Brown) uzņēmies pilnu atbildību par savu lomu finanšu krīzē, raksta telegraph.co.uk.

Sarunā ar The Guardian G. Brauns teica: "Es pilnībā uzņemos atbildību par visu savu darbību, bet es domāju, ka mēs esam nopietnākas problēmas priekšā, kura savā raksturā ir ne tikai globāla, bet arī nacionāla. Iespējams, ka pirms 10 gadiem, kad beidzās Āzijas krīzes, un citas valstis domāja, ka šīs problēmas tām ies secen, vajadzēja būt stingrākiem... paturot un liekot šos jautājumus darba kārtībā.”

Brauns, kurš bijis Lielbritānijas kanclers 10 gadus līdz 2007. gadam, norādīja, ka nožēlo, ka pirms desmit gadiem nav uzsācis kampaņu, lai stingrāk regulētu valsts finanšu sektoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Investīciju bankai (EIB) vairāk jāpalīdz globālās finanšu krīzes skartajām Austrumeiropas valstīm. Šādu uzskatu paudis Lielbritānijas premjers Gordons Brauns (Gordon Brown), raksta Reuters.

G. Brauns uzskata, ka gan EIB, gan Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB) būtu jāizveido ārkārtas fondi, līdzīgi kā to pēdējo mēneši laikā darīja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Savienība (ES), finansiālam atbalstam piedāvājot 125 miljardus eiro.

Balstoties uz savu plānu, G. Brauns piedāvājis EIB prezidenta apsvēršanai trīs priekšlikumus:

«Pirmkārt, EIB vajadzētu palielināt aizdevuma apjomus uzņēmumiem un svarīgiem infrastruktūras projektiem, ieskaitot enerģētikas projektus, par 50 miljoniem eiro nākamo divu gadu laikā, tādējādi lietderīgi izmantojot savu esošo kapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānijai 500 miljardu mārciņu glābšanas plāns

, 08.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas ministru prezidents Gordons Brauns (Gordon Brown) un finanšu ministrs Alisters Darlings (Alistair Darling) trešdien 8. oktobrī paziņoja par radikālu 500 miljardu mārciņu vērtu Lielbritānijas banku sektora atbalsta plānu, raksta Times Online.

200 miljardus mārciņu Lielbritānijas centrālā banka (Bank of England) un 250 miljardus mārciņu Lielbritānijas valdība paredzējusi aizdot bankām, lai veicinātu aizdevumu sektora atlabšanu, kā arī lai bankas atgūtu savstarpējo uzticību un atsāktu viena otrai aizdot naudu.

G. Brauns norādījis, ka visi valdības ieguldītie līdzekļi ir investīcijas, kas nodokļu maksātājiem ar laiku tiks atpelnītas ar uzviju.

Viņš arī uzsver, ka Lielbritānijas atbalsta plāns lielā mērā atšķiras no ASV 700 miljardu ASV dolāru atbalsta plāna, jo ASV plāns paredz uzpirkt banku aktīvus, taču Lielbritānijas plāns paredz iegādāties banku akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsoļu rīkotāja eBay mājas lapā pārdošanā par 185 000 Lielbritānijas mārciņu bijis izlikts nelaiķa Sadama Huseina (Saddam Hussein) purpura krāsas Rolls Royce. Automašīnas jaunais īpašnieks komplektā ar auto saņēmis arī dokumentu, kas apliecina, ka auto patiešām piederējis tirāniskajam Irākas līderim, ziņo Telegraph.

S. Huseina auto ir aprīkots ar brūniem ādas sēdekļiem, kompaktdisku atskaņotāju un klimata kontroli.

Automašīnas tirgotājs ir ASV kompānija Autocontinental, kuras īpašnieks Stīvens Brauns (Steven Brown) skaidro, ka pircējam automašīna tiks piegādāta taisnā ceļā no Bagdādes 28 dienu laikā.

S. Brauns norāda, ka saņēmis zvanus no vairākus interesentiem, starp kuriem bijis arī kāds ASV pulkvedis, kurš vēlējies automašīnai uzstādīt ekskluzīvas numurzīmes ar uzrakstu SADDAM.

"Sākotnēji automašīnu, kad to izsolīja Irākas valdība, iegādājās kāds mans draugs no Lielbritānijas," stāsta S. Brauns, piebilstot, ka viņš cer tikt arī pie Mercedes-Benz automašīnas, kuru S. Huseins vizuālam efektam aprīkojis arī ar 24 karātu zelta atribūtiem. S. Huseins ar savu Mercedes-Benz izbraukt tā arī nepaspēja, jo 2006. gadā viņu arestēja un vēlāk viņam izpildīja nāves sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rātsnama zvani sāks atskaņot jaunu melodiju programmu

, 16.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 17. augustu Rātsnama zvani sāks atskaņot jaunu melodiju programmu, kuru tāpat kā līdz šim sagatavojis komponists Mārtiņš Brauns.

Šodien Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs iepazinās ar komponista veikumu un pēc jaunās programmas noklausīšanās to akceptēja. A. Grīnberga uzdevumā jauna melodiju programma tika sagatavota par godu Rīgas pilsētas svētkiem, kuri, kā zināms, noritēs šajā nedēļas nogalē.

Pilsētas izpilddirektors pateicās A. Braunam par ieguldīto darbu un par speciāli svētkiem piemeklētajiem skaņdarbiem. A. Grīnbergs ir pārliecināts, ka atjaunotā zvanu melodiju programma veiksmīgi papildinās svētku noskaņu pilsētā. Kā zināms, šogad Rīgas svētku galvenais akcents likts uz pilsētas ūdeņu tematiku, tādēļ programmā iekļauti vairāki pazīstami Daugavai veltīti skaņdarbu aranžējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu žurnāls GQ Lielbritānijas premjerministru Gordonu Braunu atzinis par gada vissliktāk ģērbto cilvēku, ziņo Press Associated.

Par Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, kurš šajā sarakstā ieņem trešo vietu, žurnāls raksta: «Iespējams, N. Sarkozī mazāk jāsatraucas par savu garumu, bet vairāk par savu stilu.»

Gordons Brauns. (Foto: AFP/SCANPIX)Savukārt vislabāk ģērbtās slavenības pēc GQ žurnāla vērtējuma ir Deivids Bekhems (David Beckham), Daniels Kregs (Daniel Craig) un Velsas princis Čarlzs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Par Zviedrijā pārdotāko automašīnu pērn pirmo reizi 54 gados nav kļuvis Volvo

LETA, 02.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu automašīnu tirdzniecība Zviedrijā pērn pieaugusi par 7,9%, un pirmo reizi pēdējo vairāk nekā 50 gadu laikā pirktākais automobilis nav bijis Volvo, liecina Zviedrijas autoražotāju asociācijas Bil Sweden apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā Zviedrijā pārdotas 372 296 jaunas automašīnas.

Taču iespējams, ka pārsteidzošākais ir fakts, ka populārākais modelis pērn valstī nav bijis Zviedrijas Volvo, bet gan Vācijas Volkswagen, kura Golf modelis pagājušajā gadā bija Zviedrijā pārdotākais automobilis ar 22 084 vienībām.

Šī ir pirmā reize 54 gados, kad kāds cits zīmols, izņemot Volvo, ielauzies pārdotāko automašīnu saraksta pirmajā vietā Volvo dzimtenē.

Volkswagen slavenais Beetle modelis Zviedrijā pirktākais automobilis bija 1962.gadā.

Tomēr Volvo tālu no "Volkswagen" neatpaliek, un tā V70/XC70/S90/V90 automašīnas, kuras Bil Sweden uztver kā vienu modeli, ar pārdotu 21 321 vienību ieņem otro vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Vairo disku golfa popularitāti Latvijā

Laura Mazbērziņa, 31.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Disku golfa stiprā puse ir tā pieejamība visiem un jebkurā vecumā. Šo sporta veidu var atļauties ikviens, jo nav nepieciešams ieguldīt naudas līdzekļus, teic viens no šīs sporta spēles popularizētājiem Latvijā, Chilli Disc Golf dibinātājs Elviss Brauns.

Viņa uzņēmums izveidots 2016. gadā, kad kopā ar domubiedru Pēteri Pabērzu nolēmuši arī citus iepazīstināt ar savu sirdslietu. Latvijā pašlaik publiski pieejami ir kopumā 18 disku golfa laukumi, no tiem trīs ir Chilli Disc Golf izveidotie laukumi Gulbenē, Alūksnē, Palsmanē.

Disku laukumu iekārtošana notiek pēc pašvaldību un zemes īpašnieku pasūtījuma - puiši paveic visu, sākot no disku golfa laukuma plānošanas un būvprojekta izstrādes, līdz inventāra nodrošinājumam, laukuma dizaina izstrādei un apkalpošanai. 18 celiņu disku golfa laukuma ierīkošana izmaksā 12 līdz 18 tūkstošus eiro (bez PVN). «Pašvaldības ir tās, kuras pasaulē ievieš disku golfa laukumus saviem iedzīvotājiem. Latvijā tas attīstās pamazām, daudzi ir privātie laukumi, kas arī nav slikti. Uzskatu, ka tendencei ir jābūt tādai, ka šiem laukumiem ir jābūt pieejamiem bez maksas. 90% pasaules disku golfa laukumu ir bez maksas, jo tos, līdzīgi kā bērnu rotaļu laukumus, izveidojušas pašvaldības. Šāda aktivitāte mudina cilvēkus pavadīt laiku svaigā gaisā un saliedēties,» uzskata E. Brauns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Laikraksts: ERAB domā pārdot Šiauliu bankas akcijas, bet neplāno aiziet no bankas Citadele

LETA, 20.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) gatavojas pārdot Lietuvas «Šiauliu bankas» akcijas, tomēr pagaidām neplāno aiziet no bankas «Citadele», intervijā Lietuvas laikrakstam «Verslo žinios» paziņojis ERAB Baltijas valstu valstu nodaļas vadītājs Īens Brauns.

«Mēs diezgan ilgi esam [Šiauliu bankas] akcionāri, kopš 2005.gada. Ir ziņots, ka «Šiauliu bankas» izskata vairākas stratēģiskas alternatīvas. Tāpēc pienācis dabīgs laiks, lai mēs atstātu bankas akcionāru rindas, ja ienāks cits investors,» sacījis Brauns.

«Bankā «Citadele» pēc «Ripplewood» mēs esam otrs lielākais akcionārs, taču plānu aiziet no šīs bankas pašlaik nav,» piebildis Brauns, kurš ERAB Baltijas valstu nodaļu sāka vadīt pagājušajā mēnesī. ERAB pieder 25% mīnus viena bankas «Citadele» akcija un 26,02% «Šiauliu bankas» akciju.

2015.gada 20.aprīlī tika pabeigta valstij piederošo bankas «Citadele» akciju pārdošanas darījumu, Latvijas valdības apstiprinātā investora «Ripplewood» meitaskompānijai ASV «RA Citadele Holdings LLC» un 12 starptautisku investoru grupai kļūstot par bankas 75% plus vienas akcijas īpašnieku. Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2019.gada jūnija beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brauns ļoti pozitīvi noskaņots par AKKA/LAA darbību

Lelde Petrāne, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu ļoti pozitīvi noskaņots par Latvijas autoru biedrības Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) darbību, kā arī esmu ar to apmierināts, bet lielos vilcienos par viņu darbību, protams, ir jādiskutē.

To portālam Diena.lv sacījis komponists Mārtiņš Brauns.

«Es taču nekad nevarētu izskatīt un izsekot līdzi visām tām radiostacijām, kafejnīcām, veikaliem un vēl dažādām vietām, kur manas dziesmas tiek atskaņotas. Arī komunikācija notiek labi, es nesūdzos,» teicis M.Brauns.

Viņš arī uzsvēris, ka ir «strikti vienojies», ka bez viņa atļaujas neviens nedrīkst likt viņa muzikālos darbus diskos. «Tāpat arī par apmaksas jautājumiem – galu galā tas ir izdevīgi gan man, gan autortiesību aizstāvjiem,» stāstījis M.Brauns.

Savukārt dzejnieks un mūziķis Guntars Račs portālam diena.lv norādījis - AKKA/LAA ir labi iekasēšanas administrācijā, bet ļoti neefektīvi autoru tiesību aizsardzības jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gordons Brauns: Mērdoka laikraksti sadarbojušies ar kriminālajām aprindām

Jānis Rancāns, 12.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošajā kompānijā News International ietilpstošie laikraksti izmantojuši «pretīgas» metodes un tiem bijuši sakari ar «kriminālo pagrīdi», lai iegūtu privātu informāciju, paziņojis bijušais Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, vēsta BBC.

Intervijā britu medijam G. Brauns norāda, ka esot raudājis, kad uzzinājis, ka laikraksta The Sun rīcībā ir informācija par viņa dēla slimību, jo gribējis šo informāciju paturēt kā privātu.

Jau rakstīts, ka atklātībā parādījušās ziņas, ka R. Mērdokam piederošais laikraksts Sunday Times bija uzlauzis G. Brauna telefonu un ieguvis pieeju bijušā premjera bankas kontam, lai varētu sekot naudas plūsmai tajā.

«Es esmu šokēts. Es patiešām esmu šokēts, to uzzinot, tāpēc, ka šīs darbības veikuši labi zināmi noziedznieki, kurus nolīguši Sunday Times žurnālisti,» klāstīja G. Brauns. «Ja es, kuram bija visa iespējamā aizsardzība un drošība, kāda pienācās premjeram, esmu tik ļoti pakļauts šādiem uzbrukumiem, kas var notikt ar parastu cilvēku?»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gordons Brauns aicina palīdzēt Austrumeiropas valstīm

, 02.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns intervijā laikrakstam Financial Times izteicis aicinājumu nostiprināt Eiropas ekonomikas attīstības stratēģiju un sniegt lielāku palīdzību ekonomiskajās grūtībās nonākušajām Austrumeiropas valstīm.

«Gordons Brauns Eiropas Padomē ir uzsācis ļoti svarīgu diskusiju, un tas notiek tieši pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei tagad ir jāsniedz atbilde. Pavisam nopietni! Viņi nevar turpināt izlikties, ka Eiropa ir paveikusi pietiekami daudz,» atzinīgi novērtējot Brauna aicinājumu, komentēja Eiropas Sociāldemokrātiskās partijas prezidents Pols Nirups Rasmusens.

G. Brauns izsaka apņemšanos strādāt pie koncentrētākas Eiropas mēroga ekonomiskās attīstības stratēģijas, atgādinot pārējiem valstu līderiem, ka šis jautājums ir jāizskata kā galvenā prioritāte Eiropas Padomes samitā jūnijā. Arī Spānijas sociāldemokrāts, premjers Hose Luis Rodriges Zapatero jau pirms divām nedēļām savā paziņojumā izteica gatavību ieguldīt resursus jaunu darba vietu un ilgtspējīgas ekonomikas veidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānija savā teritorijā iesaldē visus Īslandes kompāniju aktīvus

, 10.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslandes valdības nespēja garantēt Lielbritānijas iedzīvotāju ieguldījumu drošību valsts bankrotējušajās bankās ir „nelikumīga” un „pilnīgi nepieļaujama”. Tā intervijā Lielbritānijas TV paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns.

„Tas, kas notika Īslandē, ir pilnīgi nepieņemami. Esmu runājis ar Īslandes premjerministru un pateicis, ka viņi, pēc būtības, ir veikuši nelikumīgas akcijas. Mēs iesaldējam Īslandes kompāniju aktīvus visā Apvienotajā Karalistē. Mēs pieņemsim jaunus mērus pret Īslandes valdību, kamēr vien būs nepieciešamība atdot naudu,” Uzver G. Brauns.

Kā norāda premjers, Reikjavikas valdība „ ir apmānījusi ne tikai īslandiešu tautu, bet arī pievīlusi Lielbritānijas iedzīvotāju cerības”, ziņo vedomosti.ru.

Agrāk G. Brauns paziņoja, ja problēma ar britu ieguldījumiem Īslandes bankās netiks atrisināta, „Apvienotās Karalistes valdība apsvērs iespēju vērsties tiesā” pret Īslandi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Preses apskats: Skandāls finanšu nozarē; Vācijā Wirecard pazuduši miljardi

Anita Kantāne, Žanete Hāka, 25.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai “Wirecard” lieta kļūs par "Ernst & Young" lietu – šādu jautājumu uzdod Vācijas sabiedriskā raidorganizācija ARD, norādot, ka auditorkompānija arī iepriekšējā periodā pārbaudījusi un sertificējusi tehnoloģiju uzņēmumu “Wirecard”.

ARD jautā, vai “Ernst & Young" eksperti darbu veikuši ar nepieciešamo rūpību, ja nepamanīja aptuveni 1,9 miljardu iztrūkumu bilancē, kas iepriekš tika uzrādīti kā aktīvi.

“Vai nauda trūkst no iepriekšējiem finanšu pārskatiem?,” tāds ir galvenais jautājums, ko cenšas noskaidrot raidorganizācija un vairāki citi Vācijas mediji.

Speciālistu emuārā "FinanzSzene.de" “Wirecard” lieta ir nosaukta par "vācu Enron - leģendārā ASV finanšu skandāla Augšbavārijas versiju.” “Wirecard” tāpat kā ASV enerģētikas gigantam “Enron” ir konstatētas nesakritības pārskatos, un ASV uzņēmums bankrotēja 2001.gadā.

ABLV bank kratīšana uz Vācijas fona 

Kamēr līgojām, Vācijā arestēja maksājumu kompānijas "Wirecard" vadītāju Markusu Braunu par...

Vācijas finanšu minists Olafs Šolcs skandālu raksturojis kā ārkārtīgi satraucošu, uzsverot, ka valstij steidzami jārīkojas, lai uzlabotu tādu kompāniju kā “Wirecard” uzraudzību, raksta “Bloomberg”. Paziņojumā presei viņš uzsvēris, ka rodas kritiski jautājumi par kompānijas uzraudzību, īpaši, attiecībā par pārskatu un bilances kontroli. “Auditori un uzraudzības iestāžu pārstāvji šajā gadījumā nav strādājuši efektīvi,” viņš uzsvēris.

Skandāls uzvirmoja aizvadītajā nedēļas nogalē, kad “Wirecard” pārstāvji paziņoja, ka uzņēmuma auditors “EY” atklājis iztrūkumu kontos un atsakās parakstīt kompānijas finanšu rezultātus. Tika ziņots, ka naudai bija jāatrodas Filipīnas bankās, taču Filipīnu centrālā banka paziņojusi, ka šīs summas nekad nav ienākušas šo kredītiestāžu kontos.

Pēc 2 miljardu eiro iztrūkuma konstatēšanas tehnoloģiju uzņēmuma “Wirecard” bilancē 22. jūnijā tika arestēts uzņēmuma bijušais vadītājs Markuss Brauns. Pēc drošības naudas iemaksas bijušais vadītājs atbrīvots.

M. Brauns apsūdzēts aizdomās par to, ka viņš mākslīgi palielinājis digitālās maksājumu kompānijas bilanci, un, īstenojot viltus darījumus, padarījis to pievilcīgāku investoriem un klientiem, raksta CNN.

Tiek ziņots, ka aptuveni 1,9 miljardi eiro jeb ceturtdaļa kopējo aktīvu, kas iekļauti finanšu pārskatos, visdrīzāk nemaz nav eksistējuši. Rezultātā kompānija atsaukusi tās 2019.gada provizoriskos rezultātus, 2020.gada pirmā ceturkšņa rezultātus un peļņas prognozi 2020.gadam.

Brauns uzņēmumu vada kopš 2002.gada un viņa vadībā “Wirecard” ir izaugusi līdz vienam no Vācijas lielākajiem uzņēmumiem. “Wirecard” dibināts 1999.gadā un tika uzskatīts par vienu no daudzsološākajām tehnoloģiju kompānijām Eiropā.

Uzņēmums apstrādā privātpersonu un uzņēmumu maksājumus, kā arī pārdod datu analīzes pakalpojumus. Kompānijai ir aptuveni 6000 darbinieku 26 pasaules valstīs.

“Wirecard” sadarbojas ar tādiem uzņēmumiem kā “Visa”, “Mastercard” un “Paypal”.

Kopš trešdienas, 24. jūnija “Wirecard” akcijas cena bija nokritusi par vairāk nekā 80%, raksta “CNBC”.

25. jūnijā “Wirecard” iesniedza maksātnespējas pieteikumu, raksta “The Guardian”. Uzņēmums paziņojis, ka “Wirecard AG” vadības komanda nolēmusi iesniegt maksātnespējas pieteikumu Minhenes tiesā, ņemot vērā kompānijas maksātnespēju un pārmērīgas parādsaistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gordonam Braunam liek atdot 12 tūkstošus mārciņu

Dienas Bizness, 13.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc neatkarīga audita slēdziena Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns ir spiests atmaksāt valsts budžetam vairāk nekā 12 tūkstošus Lielbritānijas sterliņu mārciņu par periodu no 2004. līdz 2009.gadam, ziņo Guardian.

Premjerministram būs jāatmaksā izdevumi par tīrīšanu un dārzkopību piecus gadus ilgā periodā, kā arī par krāsošanu un dekorēšanu, jo auditors noteicis ierobežojumus specifiskiem izdevumiem.

G. Brauns aicinājis arī ministrus sekot viņa piemēram - sadarboties ar auditoru un atmaksāt prasīto summu.

Auditors norādījis, ka G. Brauns nav darījis neko nepareizu - Ministru prezidenta izdevumi bijuši saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem.

Lielbritānijas kancleram Alistēram Dārlingam (Alistair Darling) būs jāatmaksā 554 Lielbritānijas sterliņu mārciņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Gordons Brauns atzīst, ka kļūdījies attiecībā uz banku regulējumu

Lelde Petrāne, 14.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjers Gordons Brauns (Gordon Brown) atzinis, ka viņš ir pieļāvis kļūdu, neieviešot stingrāku banku regulējumu laikā, kad viņš bija kanclers, vēsta BBC.

G. Brauns, kurš bija kanclers no 1997. līdz 2007.gadam, sacījis, ka deviņdesmito gadu beigās visas bankas aicināja mīkstināt regulējošos noteikumus. «Deviņdesmitajos gados bankas - visas kā viens - nāca pie mums un teica:

«Redziet, mēs nevēlamies tikt regulētas, mēs gribam būt brīvas»,» stāstījis G. Brauns.

«Un patiesība ir tāda, ka globāli un nacionāli mums vajadzēja tās regulēt vairāk,» viņš sacījis intervijā televīzijā, piebilstot, ka tagad ir mācījies no šīs pieredzes.

Arī Eds Bols (Ed Balls), kurš strādāja ar G. Braunu, kad viņš bija kanclers, atzinis, ka viņiem būtu bijis jādara vairāk, lai kontrolētu finanšu sektoru: «Atskatoties pagātnē, mums vajadzēja būt stingrākiem attiecībā uz dažām investīciju bankām, kuras neapzinājās riskus. Tā bija problēma valdībām visā pasaulē.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ekspremjers Brauns: Bez reformas Lielbritānija kļūs par neveiksmes valsti

LETA--REUTERS, 25.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Apvienotā Karaliste netiks fundamentāli mainīta, tā vat ātri kļūt par neveiksmes valsti, jo daudzi cilvēki zaudējuši ticību tam, kā uz Londonu centrētā elite pārvalda valsti un dara to savās interesēs, pirmdien laikrakstā "Daily Telegraph" brīdināja bijušais premjerministrs Gordons Brauns.

"Es uzskatu, ka izvēle tagad ir starp reformētu valsti un neveiksmes valsti. Tā tiešām ir Skotija, kur neapmierinātība ir tik dziļa, ka tas draud ar Apvienotās Karalistes galu," norādīja ekspremjers.

""Kas Londonā par to ir domājis?" ir parastais refrēns, kas atspoguļo cilvēku vilšanos tālajās kopienās, kuri jūtas kā aizmirstie vīrieši un sievietes, burtiski neredzami no Vaitholas," norādīja Brauns, kas bija leiboristu premjerministrs no 2007. līdz 2010.gadam.

Breksita un Covid-19 krīzes vājinājušas saites, kas trīs triljonu tautsaimniecībā saista Angliju, Velsu, Skotiju un Ziemeļīriju.

Premjerministram Borisam Džonsonam būtu jāreformē veids, kā Apvienotā Karaliste tiek pārvaldīta, rosināja Brauns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku rītā, sasniedzot 73 gadu vecumu, miris par soulmūzikas krusttēvu dēvētais Džeimss Brauns (James Brown), ziņo Associated Press.

Džeimsam Braunam tika konstatēts plaušu karsonis un viņš tika hospitalizēts uz slimnīcu Emory Crawford Long sestdien. Pirmdienas agrā rītā plkst. 1:45 viņš nomira no sirds mazspējas.

Brauna aģents Frenks Kopsidas (Frank Copsidas) presei paziņoja, ka "Brauns slimnīcā jūtas ļoti labi un, ka nākamā uzstāšanās būs Ņujorkā."

Džeims Brauns bija vissmagāk strādājošais cilvēks šovbiznesā. Viņš kļuva slavens ar to, ka uzstājoties viņš dziedāja, dejoja un izklaidēja publiku. Vienkārši atdeva sevi mūzikai.

Dēļ šīm uzstāšanām viņš ir iemantojis tādas iesaukas, kā Misters Dinamīts (Mr. Dynamite), Džeimss - Universs (Universal James), Dvēseles Brālis Numur Viens (Soul Brother Number One), Jaunā Supersmagā Fanka Kungs (Minister of the New Super-Heavy Funk), un visplašāk tika lietots tituls Soulmūzikas Krusttēvs (the Godfather of Soul).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Britu bijušais premjers: pasaule tuvojas vēl vienam finanšu kraham

Jānis Rancāns, 18.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālo ekonomiku sagaida jauna finanšu krīze, ja vien pasaules līderi neveiks vairāk pasākumu, lai to novērstu, rakstā biznesa žurnālā Newsweek paziņojis bijušais Lielbritānijas premjers Gordons Brauns.

«2008. gadā, kad mēs bijām tikai dažu stundu attālumā no tā, ka bankomātos beigsies nauda, mazi uzņēmēji nespēja darbiniekiem izmaksāt algas, skolas un slimnīcas aizvēra savas durvis, jo tām nebija naudas – izskatījās, ka ir pienākusi gadsimta krīze,» raksta G. Brauns.

Tie, kas tic, ka pasaule ir mācījusies no kļūdām, kas noveda pie finanšu krīzes, ir kļūdījušies – tieši pretēji, britu ekonomisti Deivids Miles (David Miles) un Endrjū Haldens (Andrew Haldane) paredz, ka nākošās desmitgades laikā pasaule pieredzēs vismaz trīs finanšu krīzes.

«Ja pasaule turpinās pašreizējo ceļu – nākotnes vēsturnieki teiks, ka Lielais finanšu sabrukums pirms trijiem gadiem bija vienkārši mazs aizsākums vairākām krīzēm, no kurām varēja izvairīties,» norāda G. Brauns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

G. Brauns: Es palikšu premjera amatā

, 01.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjers Gordons Brauns (Gordon Brown) uzstājis, ka viņš paliks savā amatā par spīti viņa vadītās Darba partijas drūmajām izredzēm attiecībā uz vietējo un Eiropas balsojumu, ziņo BBC.

G. Brauns noraidījis aicinājumus pamest savu amatu, norādot, ka viņš ir īstais cilvēks, kurš spēj cīnīties ar lejupslīdi un izdevumu skandālu.

«Ar pieredzi, kas man ir, esmu labākā persona, kas spēj iztīrīt politisko sistēmu,» sacījis G. Brauns intervijā BBC Radio. «Es domāju, ka politiskā tīrīšana jāuztic kādam, kuram ir skaidra ideja attiecībā uz to, kas ir jādara – un man tāda ir,» tā Lielbritānijas premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kārtējais atceltais koncerts Latvijā

Vēsma Lēvalde, Db, 22.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc trīs atceltiem koncertiem Eiropā thrash-metal grupa Anthrax paziņojusi, ka Eiropas turneja pilnībā tiek atcelta, visticamāk, tas noticis mūziķu nesaskaņu dēļ. Līdz ar to atcelts 26.jūlijā plānotais Anthrax koncerts Rīgā, klubā Melnā piektdiena, raksta Diena.lv.

Nenotiks arī iepriekš plānotā Amerikas turneja kopā ar grupu Slipknot. Vienīgā Anthrax uzstāšanās būs 1.augustā Sonisphere festivālā, kas notiks Kenvortā, Anglijā, liecina grupas paziņojums. Anthrax arī apstiprina, ka vokālists Dens Nelsons ir pametis grupu.

Tajā pašā laikā grupas Anthrax nu jau bijušais vokālists Dens Nelsons izplatījis paziņojumu, kurā apgalvo, ka nebūt nav bijis slims, kā bija teikts grupas izplatītajā relīzē, arī lēmumu atcelt turneju pieņēmuši pārējie grupas dalībnieki, jo viņš esot bijis gatavs darīt savu darbu. Tāpat arī viņa izslēgšana no grupas notikusi, pašam Nelsonam to nezinot, līdz tika izplatīti publiski paziņojumi. Vēl neesot zināms, vai no jau gatavajiem ierakstiem tiks izdzēsta Dena Nelsona balss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akselerācijas programmas strādā ar skatu nākotnē – palīdz attīstīt uzņēmējiem kompānijas ar lielu izaugsmes potenciālu

Tā skaidro riska kapitāla fonda 500 Startups akselerācijas programmas vadītājs Kriss Brauns (Chris Brown).

Akseleratori ir svarīga jaunuzņēmumu ekosistēmas sastāvdaļa, jo ir viens no pirmajiem jaunuzņēmumu atbalsta instrumentiem. Tās ir īpaši izveidotas intensīvas mācību programmas, kuru laikā uzņēmēji tiekas ar dažādu jomu ekspertiem, lai kompānija nonāktu nākamajā līmenī un būtu gatava tālākiem globālas attīstības soļiem. Bieži vien šo programmu laikā uzņēmumi lielā mērā maina sava biznesa fokusu, mērķauditoriju, biznesa modeli. 500 Startups programma ir viena no labāk zināmajām un darbojas kopš 2011. gada. To ir absolvējuši arī vairāki Latvijas jaunuzņēmumi, piemēram, Printify un Funderful. Digital Freedom Festival ietvaros akselerators 500 Startups jau trešo gadu Rīgā meklēs labākos sēklas stadijas jaunuzņēmējus, dodot iespēju uzvarētājam piedalīties fināla atlases kārtā. K. Brauns uzskata, ka jaunuzņēmumi un tehnoloģijas ir svarīgs elements, lai nojauktu sienas starp dažādām kultūrām un iespējām, kas nošķir sabiedrību. Vairāk par akseleratoru nozīmi startup ekosistēmā viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjers Gordons Brauns (Gordon Brown) devis «zaļo gaismu» ķermeņa skeneru ieviešanai Lielbritānijas lidostās, ziņo BBC.

Lielbritānijas lidostu operators BAA paziņojis, ka, cik iespējams ātri, šādus skenerus uzstādīs Hītrovas lidostā.

Taču BBC norāda, ka eksperti ir apšaubījuši skeneru efektivitāti tādu spridzekļu noteikšanā, kāds tika izmantots nesenajā mēģinājumā uzspridzināt lidmašīnu, kas ielidoja ASV pilsētā Detroitā no Amsterdamas.

Savukārt G. Brauns akcentējis, ka ir būtiski «virzīties uz priekšu» attiecībā uz atļautajām tehnoloģijām.

Savukārt žurnāla Aviation Security International redaktors Filips Baums (Philip Baum) norādījis, ka skeneri nav vienīgais un labākais risinājums. Viņš stāstījis, ka ir jārēķinās ar faktu, ka bumbu ir iespējams uzbūvēt pat lidostas veikalos arī pēc iziešanas caur skenēšanu. «Paturot to prātā, mums ir jāskatās uz cilvēka nodomiem, nevis uz to, kas viņiem ir līdzi,» akcentējis F. Baums.

Komentāri

Pievienot komentāru