Finanses

Dow Jones indeksa pārdošana vēl sākuma stadijā

, 24.08.2009

Jaunākais izdevums

News Corp Dow Jones & Co Inc patlaban ir kompānijas akciju tirgus indeksa pārdošanas izpētes sākuma stadijā un pārdošanas prospekts vēl nav izlaists, atsaucoties uz neatklātu avotu, raksta Reuters.

Kā darījuma konsultants nolīgts Goldman Sachs, kas pētīs pārdošanas iespējas.

Savukārt Reuters ar Dow Jones pārstāvi sazināties, lai iegūtu komentāru, pagaidām nav izdevies.

Ruperta Mērdoka kompānija News Corp nopirka Dow Jones 2007. gadā par 5.7 miljardiem ASV dolāru, taču kopš tā laika viņš ir saņēmis kritiku par to, ka maksāta tik augsta cena izdevniecībai, kuras bizness ir cietis no ievērojama reklāmas pārdošanas krituma. Šā gada sākumā News Corp norakstīja 2.8 miljardus dolāru Dow Jones vērtības.

Kā potenciālie biznesa pircēji tiek minēti McGraw-Hill Cos Standard & Poor's, Russell Indexes, MSCI Inc, Bloomberg, Pearson Plc's Financial Times and Thomson Reuters Corp. Pagaidām neviena no šīm kompānijām nav vēlējusies sniegt komentāru.

Dow Jones ir visapverošs pasaules mēroga indeksu kopums, kas aptver reģionus, valstis, sektorus u.c.

Indeksu Dow Jones Industrial Average 1896. gadā izveidoja Wall Street Journal līdzdibinātājs Čārlzs Dovs un statistiķis Edvards Džons, kuru uzvārdi arī veido indeksa nosaukumu.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) 30 uzņēmumi, kuru akcijas kotē Ņujorkas Fondu biržā un kuri darbojas visdažādākajās nozarēs - aviācijā, autobūvē, sabiedriskajā ēdināšanā, finansēs, higiēnas preču, elektronikas ražošanā u.c. Šie uzņēmumi ir savas nozares līderi, ļoti populāri ieguldītāju vidū un veido lielu daļu tirgus apgrozījuma. Tā kā pastāv korelācija starp stāvokli valsts tautsaimniecībā un šo indeksu, DJIA nereti tiek uzskatīts par ASV tautsaimniecības barometru un tā interpretācijā iesaistās tūkstošiem analītiķu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība ir ceļā uz 2000 punktu atzīmes iekarošanu

Lai gan janvāra otrajā pusē attīstīto valstu tirgos patiešām bija vērojams straujāks cenu kritums, tas nebija ilgstošs un kopumā šā gada pirmā puse pasaules lielākajiem akciju tirgiem ir bijusi visai veiksmīga. Piemēram, ASV akciju tirgus flagmaņa Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība kopš šā gada sākuma palielinājusies jau par 6,2% – līdz 1960 punktu atzīmei. Jāpiebilst, ka gada skatījumā minētā indikatora vērtība ir pieaugusi par 22%, bet kopš 2013. gada sākuma – par 37,5%.

Vēl par 2%

Lai gan daudz tiek runāts par to, ka akciju cenas pašlaik jau ir pārāk augstas un uzņēmumu finanšu rādītāji varētu nebūt tik labi, lai attaisnotu tik dārgus vērtspapīrus, Volstrītas analītiķu šā gada otrā ceturkšņa beigās veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka kāpums tirgū, visticamāk, turpināsies. Tiesa gan, tas būšot visai lēzens. Piemēram, Thomson Reuters veiktās vairāku simtu pasaules vadošo investīciju kompāniju ekspertu aptaujas rezultāti liecina, ka šā gada beigās S&P 500 indeksa vērtība atradīsies nedaudz virs apaļās 2 tūkst. punktu atzīmes, kas no šā brīža līmeņiem būtu pieaugums par 2%. Savukārt 2015. gada vidū šī indeksa vērtība atradīšoties pie 2053 punktu atzīmes, kas būtu kāpums vēl par 2,7%. «Vispārīgi līdz 2000 punktiem ir nepieciešams pieaugums par diviem procentiem, kas ir maz. Kopumā mūsu ieguldījumu stratēģijā šobrīd joprojām esam pozitīvi par akcijām, saglabājam paaugstinātu īpatsvaru. Tāpēc 2000 punktu sasniegšana otrā pusgada laikā ir ļoti reāla,» uzskata arī Nordea Private Banking Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Transporta uzņēmumu neveiksme neliecina par veselīgu ekonomiku , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau kādu laiku tirgus dalībnieki un vērtspapīru eksperti lauž galvu par akciju dārdzību lielākajos Rietumvalstu akciju tirgos. Proti, pastāv visai pamatotas bažas par to, ka vērtību pieauguma apstākļos esam dzīvojuši jau pārāk ilgi un drīzumā varētu būt gaidāma cenu korekcija (tā būtu tirgus raksturojošā indeksa cenas samazināšanās par 10%) vai pat ilgstošāka krituma tendence.

Turklāt par to, ka akciju tirgū kāpums var potenciāli rimties, liecina arī atsevišķas teorijas, kur viena no tām ir tā saucamā Dova teorija, ziņo, piemēram, The Wall Street Journal.

Proti, šī teorija paredz, ka ASV leģendārā akciju tirgus indeksa Dow Jones Industrial Average vērtības pieaugumam un arvien jauniem rekordiem jāiet roku rokā ar vēsturiskajiem maksimumiem arī Dow Jones Transportation Average indeksam. Jānorāda, ka šo tirgus indikatoru aprēķina, ņemot vērā 20 vadošo ASV aviokompāniju, dzelzceļa un sauszemes pārvadājumu uzņēmumu akciju cenu izmaiņas. No piesauktās teorijas izriet – ja Dow Jones Transportation Average indeksa vērtība iepaliek, tad drīzumā buksēt vajadzētu arī visam kopējam tirgum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dow šogad strauji bruģējis ceļu uz 30 tūkstošu punktu atzīmes sasniegšanu

Dažas dienas pēc tam, kad ASV Dow Jones Industrial Average indeksa vērtība pirmo reizi vēsturē pārsniegusi 24 tūkstošu punktu atzīmi, ASV akciju uzpircēji, šķiet, paņēmuši nelielu pauzīti. Kopumā tas gan, šķiet, nav mazinājis pārliecību par to, ka šī indikatora vērtība turpinās aizsniegties līdz arvien jauniem apaļiem līmeņiem. Aiz kalniem Dow indeksam vairs nav 25 tūkst. punktu atzīme – lai to sasniegtu, tam no šā brīža līmeņa būtu jāpieaug vairs tikai par 3,4%. Līdz šā gada beigām tas gan nozīmētu varenu cenu pieaugumu, lai gan šajā tirgū nekas nav neiespējams.

Dow indeksam, lai tas no 23 tūkst. punktu aizsniegtos līdz 24 tūkst. punktu, bija nepieciešamas vien 30 tirdzniecības sesijas. Tas tādējādi bija trešais ātrākais kāpums no vienas apaļas 1000 punktu atzīmes līdz otrai vēsturē. Dow indekss šogad apaļām 1000 punktu atzīmēm spējis pārsoļot pāri veselas piecas reizes. Vēsturiski Dow indeksam kāpumus par 1000 punktu atzīmēm no viena apaļa līmeņa līdz otram gada laikā bija izdevies veikt vien maksimums divas reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai Apple ietekmēs Dow Jones indeksa lāsts?

Pasaules lielākās kompānijas – tehnoloģiju giganta Apple – vērtspapīri nupat kā iekļauti slavenā un 119 gadus vecā ASV akciju tirgus Dow Jones Industrial Average 30 indeksa aprēķinā. Atsevišķi tirgus dalībnieki vērš uzmanību uz dažādām vēsturiskām sakritībām, kas liecina par to, ka Apple akcijas vērtībai nu vajadzētu sākt sarukt vai vismaz stagnēt. Proti, vēsturiskie dati liecina – pēc tam, kad kādas kompānijas akcijas tiek iekļautas Dow Jones indeksa aprēķinā, to cena demonstrē krietni vājāku dinamiku, nekā pirms tam ierasts, ziņo The Wall Street Journal.

Birinyi Associates apkopotie dati liecina, ka kopš 1999. gada Dow Jones Industrial Average indeksa jaunpienācēju akciju cenas sešus mēnešus pēc to iekļaušanas šī indikatora aprēķinā vidēji palielinājušās vien par 1%. Interesanti, ka šo pašu kompāniju akciju vērtības sešus mēnešus pirms šī notikuma vidēji pieaugušas par 11%. Turklāt kontrasts ir vēl izteiktāks, ja salīdzina akciju cenu dinamiku 12 mēnešu skatījumā pirms un pēc tam, kad kāda kompānija pievienojusies Dow Jones indeksam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ pirmo reizi vēsturē ASV lielas kapitalizācijas uzņēmumu Dow Jones Industrial Average indeksa vērtība pārsoļoja pāri 33 tūkstošu punktu atzīmei.

Kopš šā gada sākuma minētā indeksa vērtība ir palielinājusies jau par 7,4%, bet kopš pagājušā gada pavasara zemākajiem punktiem – par 80%. Ir gandrīz nepārtraukti spiedumi par to, ka ASV akcijas nebūt vairs nav lētas. Šajā pašā laikā tiek gaidīts straujš ASV ekonomikas uzrāviens, kuru, visticamāk, būs cementējusi jaunā nupat pieņemtā ASV palīdzības "paka" tautsaimniecībai teju divu triljonu ASV dolāru vērtībā.

Izsludinātā summa ir milzīga, un šādi lieli skaitļi akciju tirgiem mēdz patikt. Tāpat akciju cenu virzībai arvien augstāk var palīdzēt tas, ka šie stimuli nozīmēs kārtējo naudas pārskaitījumu no ASV valdības šīs valsts iedzīvotājiem – šoreiz 1400 ASV dolāru vērtībā uz galviņu. Var mēģināt spekulēt, kādu tieši patēriņu balsīs šāda papildu nauda. Tomēr skaidrs ir arī tas, ka daļa no šī summas tiks tērēta to pašu akciju iegādei, kas cenas šajā tirgū var palīdzēt virzīt arvien augstāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

No viena akciju rekorda līdz otram

Jānis Šķupelis, 02.12.2019

Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad līdz šim Rietumvalstu akciju sniegums bijis izcils. Kopš janvāra sākuma ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtība palēkusies jau vairāk nekā par ceturto daļu.

Līdzīgi strauji palielinājusies arī cita ASV akciju tirgus - 30 gigantiskas kapitalizācijas kompāniju Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība. Tā novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme. Lai Dow indekss to sasniegtu, tam no pagājušās nedēļas beigu līmeņa būtu jāpieaug vien par 6,5%. Ņemot vērā to, ka ASV akcijas gandrīz katru jaunu dienu nu aizsniedzas līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam, šāds scenārijs izskatās visai ticams.

Katrā ziņā šā brīža akciju cenu pieaugums neliecina par to, ka vērtspapīru mijēji būtu pievērsuši lielu uzmanību runām par ekonomikas bremzēšanos. Zināms pamats tam ir, jo vadošo tautsaimniecību dati pēdējās nedēļās bijuši nedaudz labāki nekā pirms tam gaidīts (tas attālinājis kādas neizbēgamas recesijas iespējamību). Tāpat pārsvarā aktuālas cerības uz tirdzniecības kariņu pamieru un to, ka aktīvi ekonomiku stutēs ietekmīgās centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dow Jones indekss šonedēļ svin kāpumu par 1000 punktiem līdz apaļajai 22 tūkstošu atzīmei

Viens no senākajiem un slavenākajiem pasaules akciju indeksiem – ASV Dow Jones Industrial Average – par nosēšanos nedomā, un tā vērtība šonedēļ spējusi iekarot nākamo apaļo atzīmi. Akciju cenām ceļojot arvien augstāk, minētais indikators pirmo reizi vēsturē nonācis virs 22 tūkst. punktu atzīmes.

Jānorāda, ka pirmo reizi tirdzniecības sesiju virs 21 tūkst. punktu atzīmes šis indekss spēja noslēgt šā gada marta sākumā. Tādējādi Dow no vienas apaļas atzīmes iekarošanas līdz otrai bija nepieciešamas tikai 106 tirdzniecības sesijas. Tas ir septītais straujākais šāds Dow indeksa pieaugums par 1000 punktiem vēsturē. Ļoti strauji Dow apaļajām atzīmēm izdevies pārlēkt tieši pēdējā laikā. Piemēram, Dow, lai tas no 19 tūkst. punktiem palielinātos līdz 20 tūkst. punktiem, bija nepieciešamas 42 tirdzniecības sesijas. Tikmēr skrējienu no 20 tūkst. punktiem līdz 21 tūkst. punktiem tas paveica 24 tirdzniecības sesijās, kas bija ātrākais šāds pieaugums vēsturē (patiesībā tas gan ir rekorda atkārtojums – arī 1999. gadā Dow indeksam bija nepieciešamas 24 tirdzniecības sesijas, lai tas pieaugtu no 10 tūkst. punktiem līdz 11 tūkst. punktiem). Dow Jones indekss šogad pie jaunām vēsturiskām virsotnēm tirdzniecības sesiju spējis noslēgt 32 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Katapultējas ārā no lāču tirgus vai "beigtā kaķa atlēciens"

Jānis Šķupelis, 27.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cena, ja vērtē lielas kapitalizācijas uzņēmumu Dow Jones Industrial Average indeksa izmaiņu, šonedēļ trīs tirdzniecības sesiju laikā (līdz šai piektdienai) palēkusies vairāk nekā par 20%.

Tas tik īsā periodā ir milzīgs kāpums un, ja vērtē plašāk pieņemtas formālas definīcijas, nozīmē, ka jau atkal pienācis jauns tā saucamais buļļu tirgus. Proti, akciju cena kopš saviem nesenajiem zemākajiem punktiem pieaugusi par 20%. Tāpat tas nozīmē, ka aktuālās pandēmijas cenu krituma tendence jeb lāču tirgus (cenu kritums kopš nesenajām augstienēm vismaz par 20%) bijis visīsākais, lai gan šajā pašā laikā - visasākais, šāds krituma periods vēsturē. Sanācis, ka ASV Dow Jones indekss cenu krituma stadijā atradās vien 11 tirdzniecības sesijas. Piemēram, "Northern Trust Wealth Management" eksperti klāsta, ka parasti tirgum, lai tas atkoptos no 20% krituma nepieciešams pusotrs gads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Brokeri līksmo - Dow Jones Industrial Average sasniedz 20 000 punktu atzīmi

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tirdzniecības sesijas laikā ASV akciju indekss Dow Jones Industrial Average sasniedza psiholoģiski nozīmīgo – 20 000 punktu – atzīmi, liecina jaunākie biržas dati.

Kopš ASV Prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas indekss ir uzņēmis diezgan strauju pieauguma tempu, un patlaban atrodas par 9% augstāk nekā pērnā gada 8.novembrī. Standard&Poor’s 500 kopš tā laika audzis par nepilniem 7%, bet Nasdaq Composite Index – par aptuveni 8%.

Akciju tirgus pieaugumu atbalsta tirgus dalībnieku prognozes, ka D. Tramps atvieglos politiku, kas atbalsta biznesu, mīkstinot likumdošanu, audzējot izdevumus un budžeta tēriņus.

Dow Jones Industrial Average pieaugums sekoja pēc tam, kad D. Tramps parakstīja vairākus rīkojumus par iespaidīgu infrastruktūras projektu īstenošanu, kas nozīmē lielāku līdzekļu ieplūšanu ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB banka otro gadu pēc kārtas iekļūst Dow Jones Ilgtspējas indeksā

Rūta Cinīte, 12.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad SEB banka ir kļuvusi par vienīgo Ziemeļvalstu banku, kura iekļauta starptautisko investoru atzītākajā ilgtspējas indeksā - Dow Jones Sustainability Index, informē SEB banka Ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke.

Viņš skaidro, ka indekss tiek aprēķināts, analizējot detalizētu informāciju par uzņēmumu vairāk nekā 20 dažādās jomās, kas saistītas ar ekonomisko, vides un sociālo atbildību.

SEB bankas vadītāja Ieva Tetere norāda, ka iekļūšana Dow Jones Ilgtspējas indeksā bija SEB mērķis, ko izdevās īstenot pagājušajā gadā, un arī šogad izdevies noturēt nemainīgi augstu rezultātu.

Šāgada indeksā iekļuvušas 18 kompānijas no Ziemeļvalstīm, un jau otro gadu pēc kārtas SEB ir vienīgā Ziemeļvalstu banka šajā sarakstā. SEB bankas rezultāts ir saglabājies iepriekšējā gada līmenī - 88 no iespējamajiem 100 punktiem.

Dow Jones Ilgtspējas indeksu veido S&P Dow Jones Indices sadarbībā ar aktīvu pārvaldes kompāniju RobecoSAM, kas specializējas ilgtspējīgu ieguldījumu jomā. Veidojot indeksu, tiek analizēti aptuveni 2500 uzņēmumi ekonomikas, vides aizsardzības un sociālie rādītāji, atlasot labākos uzņēmumus katrā nozarē. Tiek ņemti vērā vispārīgi ilgtspējas kritēriji, kā arī konkrēti nozaru izaicinājumi, piemēram, klimata pārmaiņas. 1999. gadā izveidotais Dow Jones Ilgtspējas indekss bija pirmais starptautiska mēroga ilgtspējas indekss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Viedoklis: Jaunākie Globālā konkurētspējas indeksa rezultāti – Vai tiešām Latvija zaudē konkurētspējā?

SSE Riga asociētais profesors un Ilgtspējīgas biznesa centra direktors Arnis Sauka, 27.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā Pasaules ekonomikas foruma Globālā konkurētspējas indeksa Latvija šogad ierindota 54 vietā 137 valstu vidū. Salīdzinoši ar iepriekšējo gadu, šis Latvijai ir kritums par piecām vietām.

2015-2016 gadā Latvija ierindojās 44. vietā, savukārt 2014-2015: 42 pozīcijā. Gan Lietuva, gan Igaunija šajā indeksā ieņem salīdzinoši augstākas vietas, attiecīgi 41. vietu un 29. vietu. Atbilstoši 2017-2018 gada indeksa rādītājiem, Latvija konkurētspējā atpaliek arī no tādām valstīm kā Bulgārija (49. vieta) un Krievija (38. vieta). Ņemot vērā ekonomikas attīstību un iesāktās reformas, šie rādītāji liek uzdot jautājumu vai tiešām Latvija zaudē konkurētspēju? Proti, cik objektīvs ir šāds valstu salīdzinājums un kā Globālā konkurētspējas indeksa rezultāti var tik izmantoti un ko tie tomēr neparāda?

Viens no izskaidrojumiem vietas maiņai ir izmaiņas indeksa metodoloģijā. Proti, 2017-2018 gada indeksā dati galvenokārt tika vākti, izmantojot interneta platformu. Pirmkārt, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad aptaujā piedalījās lielākā daļa uzņēmēju, kuri piedalījās arī gadu iepriekš, šogad prasība bija sākt aptauju ar jaunu izlasi. Aptaujā Latvijā ik gadu piedalās ap 80-100 uzņēmēju, un izmaiņas aptaujājamo uzņēmēju profilā var radīt izmaiņas aptaujas rezultātā. Otrkārt, atšķirībā no pagājušā gada, kad intervijas galvenokārt notika telefoniski, šogad tika ieviesta prasība veikt aptauju ar interneta platformas palīdzību. Šādā veidā ir daudz sarežģītāk kontrolēt izlases kvalitāti, respektīvi, to, lai aptaujātie uzņēmēji proporcionāli pārstāvētu galvenās nozares, būtu adekvāti iedalīti pēc lieluma un citiem parametriem. Abas šīs metodoloģijas izmaiņas var tiešā veidā ietekmēt konkrētas valsts kāpumu vai kritumu indeksā un tam nebūs lielas saistības ar reālo situāciju valsts konkurētspējā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Dow Jones Industrial Average akcijas, kuru cena šogad augusi visstraujāk

Db.lv, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akcijas cena aizvadītajā nedēļā saruka par 1,7%, taču tas netraucēja uzņēmumam noturēt šā gada visstraujāk augošās Dow Jones Industrial Average akcijas pozīcijas, raksta 24/7 Wall St.

Kopš jūnija beigām Dow Jones Industrial Average indeksa vērtība ir augusi par 7,2%, kas ir labāks rezultāts nekā Standard&Poor’s 500, kas audzis par 5,8% un Nasdaq Composite – par 5,3%. Kopš gada sākuma Dow Jones Industrial Average vērtība pakāpusies par 4,4%, Standard&Poor’s 500 – par 6,5%, bet Nasdaq Composite – par 12,8%.

Kopumā no 30 Dow indeksā iekļautajām akcijām vērtība šogad augusi 16 akcijām.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuru Dow Jones Industrial Average indeksā iekļauto akciju vērtība šogad ir pieaugusi visstraujāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

CME iegādāsies 90 % Dow Jones

Žanete Hāka, 12.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākā nākotnes darījumu birža CME Group vienojusies par 90 % Dow Jones indeksu grupas biznesa iegādi, raksta Reuters.

Dow Jones paturēs pārējos 10 % akciju kompānijā, kuras nosaukums būs CME Group Index Services. Kopējais darījuma apjoms veido 607,5 miljonus dolāru. Paredzams, ka darījums tiks noslēgts šajā ceturksnī.

«Kombinācijā ar Dow Jones zīmolu, atpazīstamību un tirgus zināšanu apvienošanu, CME iegūs lielāku starptautisko ietekmi,» sacījis optionsXpress vecākais tirgus analītiķis Jozefs Kusiks.

Darījuma nosacījumi liecina, ka Dow nosaukums netiks mainīts, lai saglabātu pazīstamo Dow Jones Industrial Average zīmolu, ko 1896. gadā izveidoja kompānijas dibinātājs Čārlzs Dovs. Dow Jones veido un piešķir licences indeksiem, kurus investori un citi interesenti izmanto, lai izmērītu akciju, obligāciju un nekustamā īpašuma tirgus darbību. Kopumā uzņēmums piedāvā 130 tūkstošus indeksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

Ir joma, kurā Latvija pieckārt pārspēj Igauniju

Miks Lūsis, 22.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Statistika par Ilgtspējas indeksa dalībnieku aktivitāti Latvijā liecina, ka jau pirmajā gadā tajā piedalījušies 70 uzņēmumi, kas ir piecas reizes vairāk nekā Igaunijas korporatīvās sociālās atbildības indeksa pirmajā reizē.

«Mūsu 70 uzņēmumi iepretim 14 dalībniekiem līdzīgā indeksā Igaunijā un 120 kompānijām attīstītajā Lielbritānijā izskatās ļoti labi. Tas norāda uz zināmu biznesa vides briedumu, kaut arī daļa no sākotnēji reģistrētajiem uzņēmumiem tomēr anketu līdz galam neaizpildīja,» uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Ņemot vērā, ka ilgtspējas tēma Latvijā ir salīdzinoši jauna un pietiekami sarežģīta, indeksa organizatori ir patīkami pārsteigti par Latvijas uzņēmumu augsto intereses līmeni.

Dalībai Ilgtspējas indeksā, kura galvenais uzdevums ir nodrošināt uzņēmumiem pašvērtējuma instrumentu, kā arī sabiedrībai sniegt objektīvu vērtējumu par Latvijas biznesa stabilitāti un atbilstību starptautiskiem nosacījumiem, sākotnējā reģistrācijā pieteicās 138 kompānijas, vairāk nekā 100 no tām izmantoja iespēju piedalīties bezmaksas semināros un saņemt konsultācijas, bet 70 spēja noteiktajā termiņā sniegt atbildes uz indeksa anketas jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Volstrītai jauna virsotne; Dow Jones pārsniedz 14 800 punktus

Mārtiņš Apinis, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājoties investoru optimismam attiecībā uz tālāku ASV centrālās bankas akciju tirgum draudzīgu politiku, vakar ASV akciju tirgus indeksi Dow Jones Industrial Average un Standard & Poor’s 500 sasniedza jaunus vēsturiskos maksimumus.

Tirdzniecības gaitā indeksa Dow Jones vērtība pakāpās līdz 14 826 punktiem, savukārt plašā tirgus indeksa Standard & Poor’s 500 vērtība spēja šķērsot 1 589 punktu atzīmi.

Līdz ar vakardienas sniegumu indeksa Dow Jones vērtība kopš iepriekšējās finanšu krīzes minimuma ir pakāpusies gandrīz par 130%, bet S&P 500 kāpums sasniedz gandrīz 140%.

Iepriekšējā augšupejas ciklā indeksu vēsturiski augstākās vērtības tika saniegtas 2007. gada 11. oktobrī.

Salīdzinājumā ar šiem maksimumiem pašreizējā Dow Jones vērtība ir par 4,2%, bet S&P 500 vērtība par nepilnu procentu augstāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija atpaliek no pārējām Baltijas valstīm

Db.lv, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publicēts jaunākais «Globālais konkurētspējas indekss». 2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Indeksā ietvertās pirmās 45 valstis un to saņemto punktu skaitu iespējams uzzināt galerijā augstāk!

Ņemot vērā jaunākās tendences, kas nosaka valstu konkurētspēju, Pasaules Ekonomikas forums veicis būtiskas izmaiņas ikgadējā «Globālā konkurētspējas indeksa» (GKI) metodoloģijā. Tagad indekss koncentrējas uz ekonomikas produktivitāti veicinošo faktoru analīzi, ņemot vērā jaunākās tendences konkurētspējas specifikā, kas ienāk līdz ar globalizāciju un jaunajām digitālajām tehnoloģijām.

2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārkarsušie akciju tirgi draud nolaist tvaiku

Neraugoties uz to, ka ziņas par stāvokli Rietumvalstu ekonomikās ir nosacīti labas, kas investīciju mikroklimatu saglabā vairāk pozitīvu nekā negatīvu ,par spīti dažādiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem, līdzšinējais akciju cenu pieaugums rada bažas par tirgus burbuļa veidošanos. Tādējādi, lai arī, piemēram, ekonomiskā pretstāve ar Krieviju Rietumvalstu tautsaimniecībām nekādu būtisku kaitējumu nodarīt nevar, Krievijas faktors var kļūt par ieganstu tam, lai šobrīd pārkarsušajos finanšu tirgos sāktos korekcija, un gadījumā, ja laika gaitā akciju pircēju aktivitāte nepalielināsies, šis faktors var kļūt par ieganstu jau pamatīgākam kritumam pasaules akciju biržās. Jau patlaban ir jūtams, ka iepriekš dinamiskā Volstrīta šobrīd uzrāda saguruma pazīmes. Kopš gada sākuma ASV 500 lielāko kompāniju indeksa Standard & Poor’s 500 vērtība ir pieaugusi par 4,7%. Salīdzinājumam – pagājušogad šajā pašā laika posmā šī biržas indikatora vērtība bija pakāpusies – par 18,5%, savukārt vēl gadu iepriekš par 11,8%. Vājāka tirgus dinamika var būt indikators tam, ka akciju tirgum vairs īsti nepietiek spēka turpināt strauju kāpumu, pat neraugoties uz to, ka jaunu pozīciju veidošanai tiek ieķīlāti esošie akciju portfeļi, tādējādi iegūstot naudu jauniem akciju pirkumiem. Patiesībā šim faktam jau tuvākajā nākotnē var būt daudz lielāka nozīme nekā dažādām ar ekonomiku vai ģeopolitiku saistītajām ziņām, jo pat tad, ja ekonomiskais fons saglabāsies labs, var izveidoties situācija, ka, neredzot tālāku izaugsmi tirgus dalībnieku vidū pieaugs nervozitāte, kas bailēs par saviem ieguldījumiem var likt slēgt esošās pozīcijas, un šai parādībai uzņemot stihisku raksturu, tirgū var sākties vispārēja panika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Salīdzinājumi ar dziļiem finanšu krahiem pagaidām šķiet nevietā.

Salīdzinājumi ar dziļiem finanšu krahiem pagaidām šķiet nevietā

Pasaules lielākajos akciju tirgos janvāra beigas un februāra sākums atnesis pamatīgu cenu kritumu. Tas noticis pēc visai ilga piezemētu cenu svārstību perioda, kas daudziem šo izpārdošanu licis salīdzināt pat ar 1987. gada oktobra vienas dienas akciju vērtību sabrukumu. Piemēram, ziņu virsrakstos tika teikts, ka ASV akciju tirgus Dow Jones Industrial Average vērtība punktu ziņā sarukusi visvairāk vēsturē, kas tā arī bija. Tiesa gan, jāņem vērā, ka Dow indeksam kāds kritums vai kāpums par 1000 punktiem vairs nekādā ziņā nav tas pats kas agrāk, un tādējādi kādi salīdzinājumi ar slaveno 1987. gada finanšu tirgu «melno pirmdienu» izskatās nevietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Piejūras īpašumu cenas Latvijā apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas

Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piejūras pilsētas Jūrmala, Tallina, Klaipēda, un Palanga Baltijas valstīs pēdējos gados izpelnās arvien lielāku ne vien tūristu, bet arī nekustamā īpašuma pircēju interesi, liecina RIA.com Marketplaces apkopotā informācija.

Vislētāk pie nekustamā īpašuma piejūrā – ne vairāk kā trīs kilometrus no krasta, var tikt Lietuvā, bet Latvijā māja 140 m2 platībā maksā vidēji 210 tūkstošus eiro, kamēr dzīvoklis –150 tūkstošus eiro. Cenas Latvijā un Lietuvā nedaudz atpaliek no līdzīgu nekustamo īpašu cenām Igaunijā. Piejūras īpašumu cenām Baltijas valstīs augot, ārvalstu pircēji arvien biežāk lūkojas arī Ukrainas virzienā.

Latvijā, saskaņā ar nekustamo īpašumu sludinājumu vietnē city24.lv atrodamo informāciju, šī mēneša sākumā tika pārdoti kopumā 10 015 objekti – 7876 dzīvokļi un 2139 mājas. Lielākā daļa šo īpašumu atrodas Rīgā un tās priekšpilsētās. Jūrmalā pārdošanā jūras tuvumā (ne vairāk kā trīs kilometrus no jūras) bija 862 dzīvokļi un 467 mājas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālās pretkorupcijas koalīcijas «Transparency International» veidotajā Korupcijas uztveres indeksā 2018.gadā Latvijas pozīcijas nav uzlabojušās, liecina organizācijas publicētā informācija.

Pērn Latvijai indeksā piešķirti 58 punkti, kas mūsu valstij devuši 41.vietu 180 vērtēto valstu vidū. Arī 2017.gadā Latvijai indeksā bija 58 punkti, kas togad deva 40.vietu, 2016.gadā - 57 punkti un 44.vieta, bet 2015.gadā - 56 punkti. «Transparency International» partneri Latvijā «Delna» bija izvirzījuši mērķi, lai 2020.gadā Latvija indeksā sasniegtu vismaz 70 punktus.

Pērn Latvijas rādītājs indeksā bijis tāds pat kā Spānijai un Gruzijai.

«Delna» uzskata, ka jaunākie rezultāti liecina par Latvijas nespēju panākt progresu cīņā ar korupciju un ir nopietns signāls un izaicinājums jaunajai valdībai. Indeksu veidojošo datu analīze rādot, ka progresa trūkums joprojām ir tiesībaizsardzības iestāžu kapacitātē atklāt un iztiesāt korupcijas lietas, kurās iesaistītas amatpersonas. Pēdējos gados Latvijā ir sāktas krimināllietas par kukuļdošanu, tirgošanos ar ietekmi, nelikumīgu partiju finansēšanu un nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju, bet tās vēl nav iztiesātas, līdz ar to sodu sistēma nemazina nesodāmības izjūtu, vērtē «Delna».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dow Jones indekss nokļūst jaunā vēsturiskā maksimumā

Mārtiņš Apinis, 08.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labie dati attiecībā uz pirmreizējiem bezdarbnieku pabalstiem ASV veicinājuši valsts fondu tirgus indeksa Dow Jones Industrial Average nokļūšanu jaunā visu laiku augstākajā līmenī.

Vakar indeksa augstākā vērtība sasniegusi 14 354,69 punktus, kas ir par 1,1% augstāk nekā šis biržas indikators uzrādīja iepriekšējā augšupejas cikla noslēgumā 2007. gada 11.oktobrī.

Pēc finanšu portālu rakstītā biržas investoru optimismu vairoja labā pirmreizējo bezdarbnieku pabalstu pieprasījumu statistika ASV. Saskaņā ar to nedēļas, kura noslēdzās 2. martā, laikā šo pieprasījumu skaits samazinājies par septiņiem tūkstošiem līdz 340 tūkstošiem.

Šie dati bija ievērojami labāki par analītiķu gaidītajiem, kuri gaidīja šo pieprasījumu pieaugumu līdz 355 tūkstošiem.

Neraugoties uz šiem datiem vēl šonedēļ biržas eksperti sarunā ar DB atturīgi vērtēja jaunu investīciju veikšanu ASV akciju tirgū, kam par iemeslu ir jau četrus mēnešus ilgstošais akciju cenu pieaugums bez jūtamas cenu korekcijas, turklāt arī kopējā tirgus augšupeja ilgst jau četrus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Neveiksmīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad zaudējušas vismaz 25%

Žanete Hāka, 25.10.2013

J.C. Penney Co.

Kompānijas akcija šogad uzrādījusi sliktāko rezultātu starp Standard&Poor’s 500 iekļautajām akcijām. Akcijas cena patlaban ir zem 7 dolāriem, salīdzinot ar pēdējā gada laika svārstību diapazonu no 6,24 līdz 25,78 dolāriem. Patlaban dienas kārtībā ir jautājums par uzņēmuma spēju izdzīvot – sarūkošie pārdošanas apjomi un zaudējumi turpinās, un tiek prognozēts, ka tie nemazināsies. Uzņēmumam nepieciešams brīnums un darbības pārveidošana.

Foto: EPA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard&Poor’s 500 indekss šajā nedēļā atkal iekaro rekordaugstumus, un šogad indekss jau ir pakāpies par 22,4%. Tiesa gan, ne visām akcijām, kas iekļautas indeksā, ir bijis veiksmīgs gads.

Portāls 24/7 Wall St. ir apkopojis sliktākās šā gada Standard&Poor’s 500 indeksa akcijas.

Iepriekš db.lv jau piedāvāja analītiķu apkopotajā Dow Jones Industrial Average iekļauto uzņēmumu veiksmīgāko un neveiksmīgāko akciju sarakstā.

Visas sešas sliktākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad ir piedzīvojušas vismaz 25% kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionālās ekonomikas pārstāvjiem uz tehnoloģiju uzņēmumu fona grūti izskatīties nozīmīgiem

Korporatīvajā vidē, šķiet, nekas nav mūžīgs, un šā mēneša otrajā pusē pēc vairāk nekā gadsimta ritējuma no ASV Dow Jones Industrial indeksa aprēķina tika lemts izņemt ilggadējā tā dalībnieka un pēdējā palikušā oriģinālā biedra General Electric akcijas. Šī uzņēmuma akciju izmaiņas šī leģendārā 30 lielas kapitalizācijas, ļoti aktīvi tirgotu publiski kotētu uzņēmumu vērtspapīru indeksa veidošanā tika izmantotas kopš 1907. gada. Līdz ar GE aiziešanu par vecāko Dow biedru kļūst Procter & Gamble, kura vērtspapīri tā aprēķinā izmantoti kopš 1932. gada.

Laiki mainās

Šāds lēmums ataino General Electric, kura kādreiz tika uzskatīta par pašu varenāko ASV kompāniju (reiz tas kapitalizācijas ziņā bija lielākais ASV uzņēmums), norietu. General Electric pēdējā laikā negatīvi ietekmējusi izejvielu cenu samazināšanās, milzīgie uzņēmuma parādi un grūtības ar konkurētspēju. Tāpat uzņēmums ziņojis, piemēram, par dividenžu cirpšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules finanšu tirgos pēdējās dienas, maigi sakot, bijušas vētrainas. No alas beidzot iznāca un pilnībā sevi parādīja lācis.

Proti, faktiski visu vadošo pasaules akciju tirgu galveno cenu indikatoru vērtība kopš iepriekšējām augstienēm nu ir sarukusi vismaz par 20%, kas pēc mūsdienās daudzu pieņemtās definīcijas raksturo tā saucamā lāču tirgus atnākšanu (cenu krituma stadijas iestāšanos).

Turklāt šis dzīvnieks pēc rekordilgās tā hibernācijas izskatās ļoti dusmīgs un izsalcis – ceturtdien vien no ASV akcijām (ja vērtē Dow Jones Industrial Average indeksa izmaiņu) tas nokoda 10%, kas vienas sesijas laikā bija visvairāk kopš 1987. gada cenu kraha. Kopumā – šī nedēļa finanšu tirgus vēsturē ieies kā viena no pašām asiņainākajām. Tagad to pašu ASV akciju cena atrodas aptuveni turpat, kur tā bija 2017. gada vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ienesīgākās Dow Jones akcijas kopš 2009.gada marta

Žanete Hāka, 10.03.2017

Laikam nevienam nebūs īsti pārsteigums, ka visstraujāko kāpumu uzrādījusi Apple akcija, augot par gandrīz 1200%. 2007.gada janvārī Stīvs Džobs izziņoja iPhone tirdzniecību. Jāatzīmē, ka akcija Dow indeksā tika iekļauta vien 2015.gadā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevar noliegt, ka kopš 2009.gada marta pārdošanas viļņa akciju tirgos piedzīvots straujš kāpums, raksta portāls 24/7 Wall St.

Eksperti apkopojuši informāciju par Dow Jones Industrial Average iekļautajām akcijām kopš 2009.gada 9. marta lūzuma punkta. Tā diena un dažas dienas pirms šī datuma bija ārkārtīgi trakas, un dažiem tirgus dalībniekiem atmiņā atsauc sliktus laikus.

Savukārt tiem, kas riskēja, saņēma vērā ņemamu peļņu.

Investoriem jāņem vērā, ka Dow Jones Industrial Average 30 iekļauto akciju sastāvs laika gaitā mainās, un daudzas no akcijām, kas uzrāda labāko ienesīgumu, vēl nemaz 2009.gada martā nebija iekļautas šajā indeksā. Kopš 2009.gada jūnija no Dow indeksa izslēgtas tādas akcijas kā Citigroup, GM, Kraft, Alcoa, BofA, H-P, AT&T.

Komentāri

Pievienot komentāru