Tehnoloģijas

Draudi mobilajiem tālruņiem

Ainars Sedlenieks [email protected], 29.09.2005

Jaunākais izdevums

Valdis Šķesters Datoru Drošības Tehnoloģijas Pirms dažiem gadiem mobilais tālrunis, kurš pēkšņi izrādīja zināmas „vieduma” pazīmes, atbildot uz pārāk steidzīgu pogu spaidīšanu uzreiz pēc ieslēgšanas ar tekstu: „Uzgaidiet. Esmu aizņemts.”, pirmajā brīdī izsauca pārsteigumu, bet pēc tam smieklu vētru. Kaut kāds tālrunis paziņo – pienāc vēlāk, man savi darbi darāmi. Šodien daudzu mobilo tālruņu „viedums” pārsniedz tā laika galda datoru iespējas, diemžēl ne tikai tehnoloģisko labumu, bet arī ievainojamību ziņā. Analītiķi no Gartner prognozē, ka vēl pāris gadus mobilo tālruņu „viedums” nebūs tik izplatīts, lai mūs sāktu vajāt globālas kaitīgo kodu epidēmijas. Praksē tas izpaužas tā, ka lielākā daļa cilvēces šobrīd lieto tādas mobilās iekārtas, kurām kaitīgo kodu radīšana dažādu iemeslu dēļ ir ļoti apgrūtināta un/vai neinteresanta priekš šo kodu radītājiem. Tāpēc pagaidām incidenti tiek novēroti parasti tur, kur pulcējas internacionāla sabiedrība ar dārgiem un ļoti „viediem” mobilo tālruņu modeļiem, piemēram, pasaules mēroga sporta pasākumos, slavenību koncertos utt. Uz šodienu nepārspējams „vieduma” līderis mobilajos tālruņos ir Symbian, tālāk seko Microsoft, tad Palm. Brīžiem šķiet, ka iekārtu ražotāji ar analītiķiem ir vienojušies piepildīt prognozes un savlaicīgi nodrošināt globālo epidēmiju iespējamību – kompānija Symbian nesen ir paziņojusi par stingriem plāniem iekarot vidusmēra masveida tirgu. Bet vai līdz šai stundai „x” mēs varam mierīgi atpūsties un vērot kā viens pēc otra parādās dažādi konceptuālie kodi priekš Symbian? Diemžēl škiet, ka nē. Lūk dažas šīs nedēļas ziņas īsumā. Atklātas ievainojamības divos Nokia tālruņu modeļos, kas ļauj veikt pakalpojumatteices tipa uzbrukumus. Anglijā pētnieki, sēžot Londonas stacijās ar portatīvo datoru, garām braucošajos vilcienos konstatējuši 943 ar Bluetooth aprīkotas ierīces, 138 no kurām izrādījušas viegli pieejamas hakeriem. Vai tas viss kaut ko neatgādina? Atgādina, tieši to pašu visu jau esam piedzīvojuši ar galda datoriem, bet mobilo tālruņu skaits pasaulē jau tagad ir vairākas reizes lielāks. Vienīgi to vidējais „viedums” pašlaik tikai nedaudz pārsniedz pirms 20 gadiem ražota Texas Instruments kalkulatora līmeni. Tikmēr piesardzīgākie izcili „viedu” tālruņu īpašnieki ir sākuši satraukties jau laikus, pat Latvijā. Un ir jau arī pamats. Parasti šādu tālruņu īpašnieki nav no tiem nabadzīgākajiem un arī mēdz apmeklēt jau iepriekš minētos pasākumus, kur risks satapties ar kādu Symbian tārpu pieaug daudzkārtīgi. Kāpēc viss šis stāsts? Tas ir par godu tam, ka nopietni pasūtītāji tepat Latvijā nupat ir izrādījuši pilnīgi konkrētu interesi par mobilo tālruņu drošību vispār un piedevām par antivīrusu programmu iegādi no kaitīgo programmu puses potenciāli apdraudētajiem mobilo tālruņu modeļiem. Kā nekā pirmais gadījums ...

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Skype samazina tarifus zvaniem uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem Latvijā un Lietuvā

, 08.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga/Viļņa, 8. novembris, 2006 - Globālā interneta komunikāciju kompānija Skype paziņo, ka tā samazina SkypeOut tarifus zvaniem no Skype uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem. Samazinātie tarifi stāsies spēkā no šā gada 14.novembra. Kompānija Skype piedāvā SkypeOut, kas sniedz iespēju no Skype zvanīt uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem par vietējiem tarifiem visā pasaulē.

Tarifs, zvanot uz fiksētajiem tālruņiem Latvijā, tiek samazināts par aptuveni 60% un jaunais tarifs par minūti būs 4 santīmi (kompānijām tarifs ir bez Luksemburgas PVN - 3,5 santīmi). Tarifs par minūti, lai no Skype zvanītu uz mobilajiem tālruņiem Latvijā, tiek samazināts par 25% un būs 12,1 santīmi (kompānijām tarifs ir bez Luksemburgas PVN - 10,5 santīmi). Luksemburgas PVN attiecas uz individuālajiem lietotājiem, bet netiek piemērots kompānijām, kuras darbojas Eiropas Savienībā, tāpēc tarifi kompānijām ir par 15% zemāki nekā individuālajiem lietotājiem.

Tarifi tiks samazināti arī Lietuvā un stāsies spēkā vienlaikus ar Latviju - 14.novembrī. Zvanot no Skype uz Lietuvas fiksēto tālruni būs jāmaksā 4 santīmus par minūti (kompānijām - 3,5 santīmus). Savukārt Skype zvani uz mobilajiem tālruņiem Lietuvā maksās 12,1 santīmus (kompānijām - 10,5 santīmus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skype samazina tarifus

, 08.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā interneta komunikāciju kompānija Skype paziņojusi, ka tā samazina SkypeOut tarifus zvaniem no Skype uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem, db.lv informēja kompānijas pārstāve Egita Jirgensone. Samazinātie tarifi stāsies spēkā no šā gada 14.novembra.

Kompānija Skype piedāvā SkypeOut, kas sniedz iespēju no Skype zvanīt uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem par vietējiem tarifiem visā pasaulē.

Tarifs, zvanot uz fiksētajiem tālruņiem Latvijā, tiek samazināts par aptuveni 60% un jaunais tarifs par minūti būs 4 santīmi (kompānijām tarifs ir bez Luksemburgas PVN – 3,5 santīmi). Tarifs par minūti, lai no Skype zvanītu uz mobilajiem tālruņiem Latvijā, tiek samazināts par 25% un būs 12,1 santīmi (kompānijām tarifs ir bez Luksemburgas PVN – 10,5 santīmi). Luksemburgas PVN attiecas uz individuālajiem lietotājiem, bet netiek piemērots kompānijām, kuras darbojas Eiropas Savienībā, tāpēc tarifi kompānijām ir par 15% zemāki nekā individuālajiem lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Db akcija: Rīgas dome gatava taupīt, bet palielinās atbalstu mazturīgajiem

Atis Rozentāls, 67504128, 29.10.2008

Rīgas domes darbinieki mazāk zvanīs pa mobilajiem tālruņiem, tērēs mazāk benzīna, nebrauks komandējumos un atteiksies no krāšņu pasākumu rīkošanas, Db žurnālistiem apsolīja pilsētas mērs Jānis Birks.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sastādot budžeta projektu 2009. gadam, Rīgas dome sola izvērtēt visu struktūrvienību darbu un iespējas samazināt izdevumus par vismaz 5 procentiem.

Rīgas domes darbinieki mazāk zvanīs pa mobilajiem tālruņiem, tērēs mazāk benzīna, nebrauks komandējumos un atteiksies no krāšņu pasākumu rīkošanas, Db žurnālistiem apsolīja pilsētas mērs Jānis Birks.

Grūtā sadarbība

Rīgas pašvaldības un uzņēmēju starpā nepieciešams aktīvāks dialogs, atzina tikšanās dalībnieki. «Domāju, ka tas jūs neizbrīnīs, ka no desmit aktuālākajām uzņēmēju vajadzībām septiņas ir saistītas ar nepieciešamību pastiprināt dialogu ar valsti un pārvaldes sistēmu. Uzņēmēji ļoti grib, lai tas būtu aktīvāks, lai viņu intereses tiktu pārstāvētas, tiktu sadzirdētas, lai nejēdzības tiktu novērstas, lai budžets tiktu kontrolēts utt. Mums nav vēlēšanās izvērst retorisku diskusiju vai mētāties ar dubļiem. Runa ir par to, ka šobrīd grūti ir visiem, un būs vēl grūtāk, ja mēs nedarīsim neko gan valsts līmenī, gan sadarbībā ar pašvaldībām,» uzsvēra D.Pavļuts. Rīgas mērs piekrita, ka dialogs ir nepieciešams, un tas arī tiek veidots ar dažādu padomju starpniecību, tai skaitā Rīgā darbojas Uzņēmējdarbības koordinācijas padome. «Gribu minēt vēl vienu lielu jautājumu bloku – tā ir sadarbība ar valsti. Ir pieņemti daudzi likumi un Ministru kabineta noteikumi, kas netiek realizēti dzīvē. Piemēram, likums par sabiedrisko transportu, kas nosaka zaudējumu segšanu. Zaudējumi rodas Rīgas satiksmei, jo valdība gan ir pieņēmusi lēmumu, ka jābūt atvieglojumiem 1. un 2. grupas invalīdiem, skolēniem un studentiem, bet zaudējumu segšanai naudu neiedod. Zaudējumi ir 20 miljoni latu, bet valsts kompensē septiņus miljonus. Nevar atklāti melot un ignorēt sabiedrības intereses! Tā tiek radīts precedents nihilistiskajai attieksmei pret pašu pieņemtajiem lēmumiem. Man viens ministrs, neteikšu, kurš, teica – ko jūs uztraucaties, aptuveni 30 likumi ir tādi, ko mēs neņemam vērā! Bet kāda tad ir filozofija politiķim, ministram, tad kāpēc jūs tur sēžat, ja pieņemat likumus, par kuriem jūs zināt, ka tos nevarēs izpildīt?» tā J.Birks. Ap sešu miljonu latu robs pilsētas budžetā veidojas, apmācot citu pašvaldību bērnus skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Ministru kabineta noteiktās kompensācijas apjoms ir trīs reizes mazāks par reālajām izmaksām, norādīja J.Birks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Skype maina cenu stratēģiju maksas zvaniem

, 18.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien globālā interneta komunikāciju kompānija Skype paziņo par jaunu SkypeOut cenu stratēģiju visā pasaulē, kas nodrošinās Skype lietotājiem vienkāršu, ērtu un izmaksu ziņā izdevīgu zvanu veikšanu internetā uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem.

Sākotnēji cenu stratēģija tiks ieviesta Europas valstīs, bet pakāpeniski 2007. gada laikā arī visā pasaulē.

Tad, kad cenu stratēģija būs pilnībā ieviesta, tā ietvers premium abonēšanas pakotni (Skype Pro), kas nozīmēs to, ka SkypeOut zvani uz vietējiem fiksētajiem tālruņiem būs bez minūtes tarifa, bet par nelielu samaksu par savienojumu.

"Cilvēkiem patīk izmantot Skype, lai veiktu bezmaksas zvanus savā starpā, tomēr arvien vairāk cilvēki izvēlas arī mūsu maksas produktus. Tāpēc mēs šodien ieviešam jaunu cenu stratēģiju, kas ietvers premium pakotni. Šī pakotne mums nodrošinās panākumus, kurus guvām Ziemeļamerikā un Lielbritānijā, pateicoties abonentzvanu veicināšanas aktivitātēm. Tā piedāvā mūsu lietotājiem vairāk iespēju par zemākām izmaksām, jo tie var iegādāties papildus Skype maksas produktu par mazāku samaksu," saka Stefans Obergs (Stefan Öberg), Skype Telekomunikāciju vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaules pārdotāko telefonu vidū Nokia joprojām nepārspēta

Dienas Bizness, 03.09.2013

20. 2004. gadā tika laists klajā Nokia 2650 mobilais tālrunis, kas bija viens no retajiem kompānijas mēģinājumiem atvāžamo tālruņu tirgū. Tālruni izdevies pārdot 35 miljonos eksemplāru.

Avots: Nokia

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Nokia ilgu laiku bijis pasaules mobilo tālruņu tirgus toņa noteicējs. Nokia saknes meklējamas 19. gadsimta otrajā pusē, kad Nokijas pilsētā somu uzņēmējs un inženieris Fredriks Idestams izveidoja celulozes ražotni.

Laikam ejot un pielāgojoties dažādām ekonomiskām krīzēm, uzņēmums lielāku uzmanību sāka pievērst elektrotehnikai un mobilo sakaru izstrādei. Divdesmitā gadsimta laikā Nokia veica dažādas reorganizācijas un izmēģināja vairākas tirgus nišas, līdz orientējās uz mobilajiem tālruņiem un sakaru iekārtām.

Drīz vien Nokia kļuva par vienu no galvenajiem mobilo tālruņu tirgus spēlētājiem un īstenoja dažādas tajā iepriekš neredzētas inovācijas. Nokia tālruņi daudzus gadus bija pārdotākie pasaulē.

1992. gadā tika izlaists pirmais Nokia GSM standarta mobilā telefona modelis Nokia 1011, kurš kļuva par otru pārdotāko mobilo telefonu tajā gadā. Kopumā tika pārdoti pieci miljoni šo ierīču. Pēc dažiem gadiem sekoja Nokia tālruņu «ziedu laiki». 1998. gadā slavas laurus plūca mobilais tālrunis Nokia 6120, kuru izdevās pārdot 21 miljona eksemplāru lielā apjomā, bet nākamajā gadā Nokia pasauli iekaroja ar leģendāro Nokia 3210 modeli. Šo tālruni kompānijai izdevās pārdot 150 miljonos eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Telekomunikāciju gigants RIM centīsies skandināvus pārliecināt lietot Blackberry

Lelde Petrāne, 11.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas telekomunikāciju gigants RIM cenšas «ielauzties» Skandināvijas tirgū un pārliecināt patērētājus izvēlēties Blackberry nevis tik populāro iPhone, vēsta thelocal.se.

«Tas ir ļoti grūts tirgus, bet mēs mīlam izaicinājumus,» sacījis Pauls Lusjērs, RIM Eiropas vadītājs.

Medijs norāda, ka šie ir neparasti centieni, jo īpaši ņemot vērā to, ka kompānija Apple ieguvusi tik spēcīgu pozīciju šajā tirgū.

Lielākā daļa zviedru vārdu Blackberry esot dzirdējuši vien filmās vai televīzijā, bet vairākās citās Eiropas valstīs šis ir viens no vadošajiem viedtālruņu zīmoliem. Blackberry ir visizplatītākā veida tālrunis gan Apvienotajā Karalistē, gan Nīderlandē, norāda zviedru medijs.

Tas skaidro, ka viens no galvenajiem šī tālruņa pārdošanas «āķiem» ir fakts, ka visa datu plūsma iet caur kompānijas pašas serveri, padarot to par drošāku tīklu, salīdzinot ar citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis tiesību aktu, kas ļaus Eiropas Savienības (ES) patērētājiem visas savas elektroniskās ierīces uzlādēt ar viena tipa lādētāju, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Līdz 2024.gada beigām visiem mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un kamerām, ko pārdod ES, vajadzēs būt aprīkotiem ar "USB C" tipa uzlādes pieslēgvietu. Savukārt no 2026.gada pavasara šī prasība attieksies arī uz klēpjdatoriem. Jaunā direktīva ir daļa no plašākiem ES centieniem samazināt elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumus un dot patērētājiem iespēju izdarīt ekoloģiskāku izvēli.

Saskaņā ar direktīvas noteikumiem patērētājiem vairs nebūs jāiegādājas jauns lādētājs katrai jaunai ierīcei, jo daudzas maza un vidēja izmēra pārnēsājamās elektroniskās ierīces būs iespējams uzlādēt ar vienu lādētāju.

Ar "USB C" tipa pieslēgvietu vajadzēs būt aprīkotām visu ražotāju ierīcēm, kuras ir uzlādējamas ar vadu kabeli un kuru elektriskā jauda ir līdz 100 vatiem, tostarp mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem, digitālajām kamerām, visu veidu austiņām, rokas videospēļu konsolēm, portatīvajiem skaļruņiem, e-lasītājiem, tastatūrām, pelēm, portatīvajām navigācijas sistēmām un klēpjdatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Āzijā 2015. gadā viedtālruņi aizņems 54% lielu mobilo telefonu tirgus daļu

Ritvars Bīders, 23.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņi 2015. gadā veidos vairāk nekā pusi no visiem Āzijā pārdotajiem mobilajiem tālruņiem, gadā pārdodot aptuveni 447 miljonus šāda veida ierīču. Tā liecina konsultāciju kompānijas Frost and Sullivan prognozes, ziņo AFP.

Kompānija norāda, ka piecu gadu laikā Āzijas tirgū no kopā pārdotajiem mobilajiem tālruņiem 54% būs viedtālruņi. 2009. gadā viedtālruņu īpatsvars Āzijas mobilo telefonu tirgū bija 5%.

Šādā gadījumā lielu ieguvumu gūs reģionu komunikāciju sakaru kompānijas, jo, cilvēkiem lietojot viedtālruņus, ievērojami palielināsies pieprasījums pēc datu pakalpojumiem.

Frost and Sullivan paredz, ka 2015. gadā Āzijas sakaru operatori par datu pakalpojumiem spēs iekasēt līdz pat 38 miljardiem ASV dolāru. Pērn par šādu pakalpojumu nodrošināšanu kompānijas iekasēja 1,3 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Pasaules mobilo tehnoloģiju tirgū ienāk, reģistrējot kompāniju ASV

Anda Asere, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piekļūtu maksas mobilo lietojumprogrammu tirgum, uzņēmumu Tiny Solutions reģistrē ASV.

«Es izstrādāju videonovērošanas programmatūru, ko var lietot mobilajā telefonā. To var izmantot bērnu, dzīvnieku, vecu cilvēku novērošanai,» stāsta Aleksejs Vasiļjevs, Tiny Solutions, LLC līdzīpašnieks. Agrāk viņš strādāja uzņēmumos, kur izstrādāja videonovērošanas sistēmas korporatīvajiem klientiem, bet pirms dažiem gadiem nolēma pievērsties savam biznesam.

Alekseja uzņēmums izstrādājis divas lietojumprogrammas – Baby Monitor for IP Camera, kas paredzēta iPhone telefoniem, un tinyCam Monitor, kas piemērota mobilajiem tālruņiem ar Android operētājsistēmu. Lietojumprogramma Android mobilajiem telefoniem esot populārāka, jo tā izstrādāta agrāk nekā programma iPhone tālruņiem. Tā kā iPhone aplikācija tika izstrādatā vēlāk, tirgus bija vairāk piesātināts, bija grūtāk tajā iespiesties. Taču, neskatoties uz to, ka Android tirgus ir lielāks, cilvēki vairāk pērkot aplikācijas iPhone viedtālruņiem, jo šo telefonu īpašnieki ir maksātspējīgāki. «Vēl labāka maksātspēja ir Blackberry lietotājiem – tie ir cilvēki, kuri īpaši neuztraucas par aplikācijas nopirkšanu par dažiem dolāriem,» viņš saka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Gada nogalē iespējami traucējumi Citadeles internetbankā, mobilajā lietotnē un norēķinu sistēmās

Db.lv, 21.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar nozīmīgiem IT sistēmu uzlabojumiem naktī no 21. uz 22. decembri (no plkst. 23:15 – 3:00) un laika posmā līdz 3. janvārim ir iespējami īslaicīgi traucējumi bankas Citadele internetbankas, mobilās lietotnes un norēķinu sistēmās Latvijā, informē bankas pārstāvji.

Šī gada nogalē notiekošie IT sistēmu uzlabojumi ir saistīti ar Citadeles bankas Lietuvā pievienošanos Citadeles vienotajai Baltijas IT sistēmai – norēķinu platformai, internetbankai un mobilajai lietotnei.

Pievienošanās vienotajai sistēmai ļaus ieviest inovācijas Lietuvā - maksājumus ar mobilajiem tālruņiem un maksājumu aprocēm, biometrijas risinājumus mobilajā lietotnē un citas inovācijas, un efektīvāk ieviest jaunus pakalpojumus visā Baltijā.

Pēdējos trijos gados Citadele ir ieviesusi vairākas nozīmīgas inovācijas banku nozarē Latvijā, sākot no e-talona integrācijas bankas kartē, kodu karšu aizstāšanu ar mobilo lietotni, maksājumiem ar mobilajiem tālruņiem un maksājumu aprocēm, līdz biometrijas risinājumu pielietošanai mobilajā lietotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo tālruņu lietotājiem, kurus biedē doma neatgriezeniski pazaudēt savas sakaru ierīces, ir iespēja izmantot slepenu programmatūru, kas saucas PhoneBAK. Tā informē pazaudētā vai nozagtā tālruņa īpašnieku ikreiz, kad kāds tālrunī aktivizē svešu SIM karti. (Latvijas mobilo operatoru un SIA Promoteus viedoklis par PhoneBAK)

Programmatūru PhoneBAK no šā gada janvāra ir pieejama visiem Baltijas iedzīvotājiem, un to nodrošina SIA Promoteus.

Iepriekš ieinstalēta mobilajā tālrunī, PhoneBAK programmatūra analizē ievietoto SIM karti, un atpazīstot to kā svešu, uz ieprogrammētu tālruņa numuru izsūta slepenu SMS ar zagļa tālruņa numuru un neatpazīstamās SIM kartes identifikācijas numuru (IMSI).

1. Sazināties ar zagli un mēģināt atgūt telefonu;

2. Vērsties policijā ar zagļa tālruņa numuru un IMSI

Uz doto brīdi PhoneBAK darbojas ar Windows Mobile aprīkotajos mobilajos plaukstdatoros un ar Symbian S60 operāciju sistēmu aprīkotajos mobilajos tālruņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

No mobilajiem var zvanīt uz MSN un Google Talk

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju kompānijas BITE Latvija klienti tagad var zvanīt no saviem mobilajiem tālruņiem arī uz interneta programmām MSN un Google Talk. Līdz šim BITES klientiem bija iespēja zvanīt tikai interneta programmas Skype lietotājiem.

No 1.jūlija līdz 1.septembrim pusstundu ilga saruna ar interneta programmu Skype, MSN un Google Talk lietotājiem BITES klientiem izmaksās 0,40 Ls.

Pakalpojumu Interneta zvani var izmantot visi BITES klienti un TOXIC lietotāji, kuriem ir mobilie tālruņi ar SMS funkciju. Lai sazinātos ar Skype, MSN un Google Talk lietotājiem, nav nepieciešams uzinstalēt šīs programmas, un nav arī vajadzīgs nekāds papildu aprīkojums. Nākotnē tiek plānots paplašināt šo pakalpojumu ar video zvana iespējām interneta programmu lietotājiem.

Lai piezvanītu interneta programmas lietotājam, jānosūta SMS ar tekstu skype,msn vai gtalk un personas lietotājvārdu (piemēram, skype tom226546, msn [email protected] vai gtalk [email protected]) uz numuru 1662. Ja programmas lietotājs būs tiešsaistē, viņš tiks automātiski pievienots. Ja tas nebūs iespējams, BITES klients par to tiks informēts ar bezmaksas SMS starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skype testē programmatūru, kas ļauj lietot Skype pakalpojumus uz parastiem mobilajiem telefoniem, kuriem ir Java funkcija. Pašlaik testa versijā Skype pieejams uz apmēram 50 mobilajiem telefoniem no Nokia, Sony Ericsson, Motorola un Samsung, liecina informācija Skype mājaslapā.

Programma, vismaz pašlaik, ir bezmaksas - vienīgi jāņem vērā tas, ka, ja to ielādē telefonā, neizmantojot datoru, var gadīties, ka jūsu operators vēlēsies saņemt naudu par datu apmaiņu.

Pagaidām par dažiem Skype pakalpojumiem, piemēram, zvanīšanu un zvanu saņemšanu ir jāmaksā no Skype konta, uz kuru jāuzskaita nauda, ja vēlēsieties zvanīt vai veikt Skype zvanus no sava telefona.

Programma testa versijā pieejama šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz populārās interneta pārlūka programmas Firefox versijas mobilajiem telefoniem, kam dots nosaukums Fennec, prezentēšanas palikušas vairs tikai «dažas dienas». Tā norāda Mozilla vadītājs Džejs Sulivans (Jay Sullivan), ziņo BBC.

Pirmais telefons, uz kura būs pieejama jaunā pārlūkprogramma, būs kompānijas Nokia ražotais N900. Vēlāk programma Fennec būs pieejama arī uz citiem mobilajiem telefoniem.

Patlaban tiek veiktas pēdējās Fennec pārbaudes, un pārlūkprogramma varētu tikt laista klajā vēl šogad, norāda Dž. Sulivans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung Galaxy Z Flip" atsauc atmiņā 20 gadus senos aizlokāmos «gliemežvākus», taču piedāvā moderna viedtelefona iespējas.

Ieilgušo "vienādo telefonu" laikmetu sapurinājis kaut kas neparasts. Līdz ar pirmajām pavasara vēsmām arī pašmāju veikalos ienācis "Samsung" šā gada jaunums – salokāmais viedtelefons "Galaxy Z Flip".

Lai arī salokāmie tālruņi pompozi tika izrādīti jau pirms gada, uz pirmajiem eksemplāriem varējām vien žēlīgi noskatīties globālajās izstādēs vai citzemju veikalos. Savukārt "Z Flip" uzreiz nonācis arī pie mums, un ir pelnījis ikviena līdzšinējās tālruņu vienveidības garlaikotā lietotāja uzmanību.

Dizains

✪✪✪✪✪✪✪✪

(Raksta autora vērtējums: 8 punkti no 10)

Nav jābūt ekstraklases speciālistam, lai saprastu, ka "Z Flip" svarīgākā inovācija un potenciālo pircēju uzmanības piesaistītājs ir tieši ārējais izskats. To nevar gluži dēvēt par unikālu vai neredzētu. Drīzāk, labi aizmirsts vecais modernā izpildījumā. Droši vien liela daļa šo rindu lasītāju ap gadsimtu miju izmēģināja tolaik ļoti aktuālos atlokāmos mobilos telefonus. Ekrāns augšā, pogas apakšā, vēl viens maziņš displejs uz vāka. Pārlocīta šī ierīce kabatā aizņēma niecīgu vietu, taču spēja piedāvāt daudz lielāku ekrānu nekā nepārlokāmie, kuri arī tolaik bija mazi, ja salīdzinām ar šodienas milzeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia prezentējusi jaunākos Windows Phone 8 viedtālruņus – Nokia Lumia 920 un Nokia Lumia 820. Jaunas ierīces demonstrējusi arī Motorola. Abas kompānijas cer, ka tām izdosies «nokost» gabalu no viedtālruņu tirgus, tomēr pagaidām investoru reakcija bijusi rezervēta.

Viedtālrunis Nokia Lumia 920 aprīkots ar 4,5 collu displeju, 1,5 GHz divkodolu procesoru, 8,7 megapikseļu aizmugurējo kameru, kas, izmantojot floating lens tehnoloģiju, bez zibspuldzes spēj uztvert piecas reizes vairāk gaismas. Tāpat viedtālrunis aprīkots ar 1 GB RAM un 32 GB iebūvēto atmiņu, kā arī var izmantot 7GB bezmaksas failu glabātavu tiešsaistes krātuvē SkyDrive.

Savukārt Nokia Lumina 820 aprīkots ar 4,2 collu displeju, 1,5 GHz divkodolu procesoru, 8 megapikseļu aizmugurējo kameru, 1 GB RAM, 8 GB iebūvēto atmiņu un var izmantot 7GB bezmaksas failu glabātavu tiešsaistes krātuvē SkyDrive. Abi Nokia viedtālruņi atbalsta arī bezvadu uzlādes tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Labākās ar viedtālruni uzņemtās fotogrāfijas

Lelde Petrāne, 12.09.2018

Galvenās balvas ieguvēja ir jauniete ar segvārdu rekapavo no Ungārijas, kas konkursā startēja ar emocionālu pieteikumu par autores ilgstošo cīņu ar leikēmiju.

Avots: konkursa organizatori

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies tehnoloģiju zīmola Huawei rīkotais mobilās fotogrāfijas konkurss Next Image Awards.

Tā laikā fotogrāfijas entuziasti no 20 pasaules valstīm, tostarp Latvijas, iesūtīja ar mobilajiem tālruņiem iemūžinātos mirkļus, lai piedalītos cīņā par galveno balvu.

No 9. jūlija līdz 27. augustam par iesniegtajām 67 610 fotogrāfijām kopā tika saņemtas 956 326 balsis, un par vispopulārāko konkursa kategoriju kļuva kategorija Daba, kurā dalībnieki kopā iesniedza 26 640 fotogrāfijas.

Interesi par konkursu un vēlmi uzvarēt apliecināja arī lielais pieteikumu skaits no Latvijas – kopā 2980 fotoattēli, kuri uzņemti ar Huawei tālruņiem, tika nodoti 20 valstu iedzīvotāju balsojumam. Lielāko atbalstu – 359 balsis – ieguva fotogrāfija kategorijā Daba, kuru pievienoja Kristiana.M ar nosaukumu «Honey Bee», tomēr tas nebija pietiekams, lai bilde nonāktu līdz žūrijas vērtēšanai, kur konkurence šogad bija īpaši liela un sīva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar šī gada janvāri, Tele2 tīklā martā par desmit procentiem pieaudzis pieprasījums pēc tālruņiem ar 3G funkciju. Apkopoti arī marta pārdošanas rezultāti – populārākie mobilo telefonu ražotāji un telefonu modeļi.

Martā populārākie mobilo tālruņu ražotāji Tele2 klientu skatījumā bija Nokia un SonyEriccson, ko apliecina Tele2 tirdzniecības vietās pieprasītāko mobilo telefonu tops. Pirmajā trijniekā pēc pārdoto tālruņu skaita ir Nokia 6300, Nokia 3110c un Nokia 2760, kam seko SonyEriccson W200i un SonyEricsson T250I. Citu ražotāju pieprasītākie telefonu modeļi ir LG KE970, Samsung SGH-J750 un Motorola V3.

Paplašinoties 3G tīkla pārklājumam, strauji aug pieprasījums arī pēc Huawei E220 USB datu modemiem, kas lietojami datu pārraidei kopā ar datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā interneta komunikāciju kompānija Skype paziņo par jaunu SkypeOut cenu stratēģiju visā pasaulē, kas nodrošinās Skype lietotājiem zvanu veikšanu internetā uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem, Db.lv informēja Hill and Knowlton Latvia projektu vadītāja Egita Jirgensone.

Sākotnēji cenu stratēģija tiks ieviesta Eiropas valstīs, bet pakāpeniski 2007. gada laikā arī visā pasaulē.

"Cilvēkiem patīk izmantot Skype, lai veiktu bezmaksas zvanus savā starpā, tomēr arvien vairāk cilvēki izvēlas arī mūsu maksas produktus. Tāpēc mēs šodien ieviešam jaunu cenu stratēģiju, kas ietvers premium pakotni. Šī pakotne mums nodrošinās panākumus, kurus guvām Ziemeļamerikā un Lielbritānijā, pateicoties abonentzvanu veicināšanas aktivitātēm. Tā piedāvā mūsu lietotājiem vairāk iespēju par zemākām izmaksām, jo tie var iegādāties papildus Skype maksas produktu par mazāku samaksu," saka Stefans Obergs (Stefan Öberg), Skype Telekomunikāciju vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strāvas bankas ir ikdienišķa parādība, un mēs arvien vairāk izmantojam ar akumulatoru darbināmu aprīkojumu: visu, sākot no mobilajiem tālruņiem līdz pat ar akumulatoriem darbināmām austiņām, pārnēsājamiem skaļruņiem, MP3 atskaņotājiem, kurus var uzlādēt, izmantojot enerģijas banku. Tie faktiski ir pārnēsājami lādētāji. Viņiem ir nepieciešams tikai USB uzlādes interfeiss.

Power bank var būt dažādas formas un izmēri, un tās ir piemērotas daudziem dažādiem cilvēkiem un viņu vajadzībām. Piemēram ir tādi, kas ir kā mobilo telefonu maciņi.

Pēdējos gados strāvas banku izmantošana ir ievērojami palielinājusies, jo tās nodrošina ļoti ērtu un ērtu viedtālruņu un citu ierīču uzlādes metodi, kad tās nav elektrotīklā. Bezvadu uzlādes jaudas bankas ir ieviestas arī tām ierīcēm, kuras var uzlādēt bezvadu režīmā.

Jaudas bankas veidi

Ir daži dažāda veida jaudas bankas portatīvie lādētāji, kurus var iegādāties. Acīmredzot izmērs ir viens no galvenajiem kritērijiem, taču ir vēl dažas kategorijas, kuras var apsvērt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sony elitāro telefonu sērija Xperia Z piedzīvojusi trešo paaudzi gada laikā.

Kas kopīgs augstākās klases mobilajiem telefoniem un automašīnām? Abās nozarēs ir nostabilizējušies atpazīstami modeļi, kuriem nemainās nosaukums, bet tikai paaudzes. Vēl desmitgažu mijā telefonu ražotāji sacentās krāšņāko nosaukumu izdomāšanā, piebārstot tirgu ar aizvien jauniem aparātiem. Taču mode mainās, un tam apliecinājums ir arī Sony izlolotā Xperia Z sērija.

Atšķirībā no automašīnām tālruņu paaudzes mainās neticamā ātrumā. Parasti jauns modelis uzrodas reizi gadā, bet Sony gadījumā mainība ir vēl ātrāka. Viena gada laikā līdz patērētājiem nonākušas veselas trīs paaudzes – Z, Z1 un jaunākā versija Z2. Pēdējais iegūlās veikalu plauktā pavasara beigās un pavisam droši ir nosaucams par līdz šim labāko japāņu koncerna radīto telefonu, kam papildu vērtību piešķir biznesa izskata un iespēju sapludināšana ar pastiprinātu drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Bite Latvija peļņa palielinājusies par 17%

Žanete Hāka, 29.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī Bite Latvija EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas, pieaugusi par 17%, salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn, un sasniegusi 4 miljonus eiro, informē kompānijas pārstāve Kristīne Tjarve.

Bite Latvija attīstības rādītājus ietekmējusi 4G tīkla ieviešana, kas veicinājusi klientu mobilo datu patēriņu ne tikai mobilajos tālruņos, bet arī planšetēs un datoros. 2015.gada trešajā ceturksnī Bites klientu datu bāze pieaugusi par 5,4%.

Noslēdzot 2015.gada trešo finanšu ceturksni, salīdzinājumā ar tādu pašu laika posmu 2014.gadā, ir pieaudzis Bites klientu skaits, sasniedzot 528 tūkstošus klientu un ļaujot palielināt tirgus daļu no 19,1% līdz 20%. Ieņēmumu apjoms ir kāpis par 18%, sasniedzot 18,1 miljonus eiro. Bites apgrozījums no pakalpojumiem pieaudzis par 12%, sasniedzot 8,9 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien piketā pie Satversmes tiesas (ST) piedalās septiņi cilvēki.

Pirātu biedrība protestē pret biedrības «Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība» (AKKA/LAA) vēlmi iekasēt tukšo materiālu nesēju atlīdzību arī par atmiņas kartēm, zibatmiņām, cietajiem diskiem, mobilajiem telefoniem un vairākiem citiem datu nesējiem. ST šodien tiesas sēdē paredzējusi izskatīt pērn ierosināto lietu par tukšo materiālu un reproducēšanai izmantojamo materiālu, par kuriem maksājama autoru atlīdzība, objektu sarakstu.

Piketētāji rokās tur plakātu «Huligānu nodokli jaunajām māmiņām» un baltas lapas.

Viens no akcijas dalībniekiem programmētājs Danko Aleksejevs skaidroja, ka baltās lapas simbolizē potenciālos datu nesējus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot budžeta deficīta politiku Latvijas ekonomika nākotnē varētu ilgstoši stagnēt. Tā intervijā Db apgalvo Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pastāv recesijas draudi vairāku gadu garumā Pastāv recesijas draudi vairāku gadu garumā Pastāv recesijas draudi vairāku gadu garumā No valdības puses ir izskanējuši daudz dažādi priekšlikumi attiecībā uz to, kas būtu jādara, lai atrisinātu esošo Pastāv recesijas draudi vairāku gadu garumā ekonomisko krīzes situāciju – jāiesaldē algas, jāatlaiž darbinieki, jāceļ nodokļi... Kā jūsu skatījumā šobrīd vajadzētu rīkoties valdībai?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējais savienošanās laiks, zvanot no LMT tīkla uz Tele2, ir 6,2 sekundes. Tas ir lielākais rādītājs zvaniem starp jebkuriem citiem mobilajiem operatoriem Latvijā. Tikmēr, zvanot no Tele2 tīkla uz LMT, izsaukuma savienošanas laika ilgums ir 5,7 sekundes, kas ir piektais lielākais rādītājs.

Tā secināts Sabiedrikso pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) jaunākajā ziņojumā «Elektronisko sakaru pakalpojumu kvalitāte 2013. gadā».

Starp dažādiem mobilajiem operatoriem visātrākā savienošanās notiek, ja tiek zvanīts no BITE Latvija tīkla uz LMT (5,5 sekundes).

Kopumā no visiem elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem, neizdalot mobilos un fiksētos sakarus, visātrākais savienojums ir starp operatoriem Latvijas Dzelzceļš un Baltcom TV – 0,6 sekundes.

Diena.lv, atsaucoties uz SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktora vietnieka Aleksandra Čerņakova-Neimarka teikto, vēsta, ka izsaukuma savienošanas laika ilgumu ietekmē tehnoloģijas, un zvanam starp diviem fiksētās līnijas telefoniem savienojums vienmēr būs ātrāks nekā starp mobilajiem. Tādējādi vislabākais vidējais savienošanas laiks ir Lattelecom – 1,13 sekundes, seko BITE Latvija ar 4,86 sekundēm, LMT ar 5,62 sekundēm un Tele2 ar savienošanās laiku 6,13 sekundes.

Komentāri

Pievienot komentāru