Jaunākais izdevums

Narkologi prognozē, ka šogad alkohola patēriņš nedaudz kritīsies, tomēr pacientu skaitam ar alkohola psihozēm Psihiatrijas un narkoloģijas centrā esot tendence nedaudz pieaugt un simptomi nereti liecinot, ka ticis lietots kreisais dzeramais. Kāpēc vidējais latvietis dzer un vai turpinās to darīt arī šogad, jautājam Straupes narkoloģiskās slimnīcas ārstam narkologam Edmundam Rudzītim.

picturegallery.03d1176f-8478-4228-a856-09d1bf78fa9a

Tiem, kas, par laimi, vēl nezina no savas personiskās prakses – Straupes Rudzītis nekad nenoņem melnās saulesbrilles. "Tas tāds triks, lai paliktu saviem klientiem atmiņā. Mani neatcerēsies, bet brilles gan. Viens mans kolēģis Maskavā nopirka veselu kaudzi briļļu un plēsa stiklus tik ilgi, kamēr dabūja plīsumu vienai lēcai precīzi pa vidu!" viņš reiz stāstīja par savu firmas zīmi.

Zīmīgi paraudzījies caur tumšajām acenēm – kā ta pašam iet? – un pašķendējies par bebriem, kas apslīcina lietaskoku jaunaudzes, un ka visā pagastā (varbūt pat visā Latvijā) palicis vairs tik viens meistars, kas bebru prot nosautēt pa īstam, kad visi zvēri – bebri, vāveres – vienā katlā, Rudzītis ir spiests pievērsties ierastākām lietām. Zvana sieviete, lai uzzinātu, kādus medikamentus viņas vīrietis drīkstēs lietot pēc tā dēvētās torpēdas iešaušanas. Īsa saruna, kuras laikā tiek sniegta ne tikai konsultācija, bet arī norunāts vīrišķa piegādes laiks. "Kā man patīk tas latviešu sieviešu atā! Ja sieviete pēc sarunas saka nu tad uz redzēšanos vai ko tamlīdzīgu, viņa palikusi daļēji apmierināta vai pat neapmierināta, bet, ja atā, tas nozīmē, ka viss ir kārtībā, sieviete ir dabūjusi, ko viņai vajag!" Rudzītis jau aizkadrā komentē. "Nē, cilvēki ir smieklīgi," viņš turpina, "ja mēs visas vērtības, kas mums pieejamas dzīvē, saliktu piramīdā, tad šņabis būtu pašā apakšā. Bet ļoti daudzi dzīvo tā, it kā šņabja pudele būtu nolikta pašā piramīdas galotnē, kā augstākais punkts, pēc kā varētu tiekties. Tepat pie mājām esmu novērojis – skaists pavasara laiks, ievas zied, putni čivina, bet pie veikala septiņpadsmit, divdesmitgadīgi čaļi sēž kā zvirbuļi uz drāts satupuši, un katram rokā alus pudele. Vai viņi nav jauni? Dvēselē veci? Impotenti? Kas notiek?! Lakstīgalas pogo, upmala pilna ar puķītēm... tā vietā, lai meitēnu gāztu puķītēs, mīlētu, viņš sēž veikala priekšā ar alus pudeli. Vai tam jaunajam cilvēkam biksēs saules aptumsums iestājies? Tāpat – ja ir brīva svētdiena. Nu, aizej uz mežu, pielasi kurvi ar baravikām, aizej līdz upei, izvelc kādu zivi, nevis nosēdi visu dienu virtuvē pie šņabja pudeles. Cilvēkam vienmēr ir brīva izvēle, ko darīt, kā dzīvot."

Iespējams, daudzi ķeras pie pudeles aiz bezcerības. Māja šķiebjas, naudas nav, vēl paskatās televizoru, kur reklamē dzīves līmeni, ko nekad neaizsniegt...

Nujā, bet pēc polša izdzeršanas māja šķiebjas tāpat, tikai vairs tik ļoti acīs neduras – iedarbojas strausa variants: galva smiltīs, bet pakaļa izslieta, lai katrs dara ar to, ko grib.

Dzerot loģikas likumi nedarbojas...

Pirms gadiem trijiem četriem Francijas Veselības departaments publicēja atskaiti par dzeršanu viņu valstī. Es klausījos, kā to pasniedza angļi – BBC. Viņi izdarīja tādu kā kopsavilkumu, un kas nu tur sanāca: katram otrajam 50 gadu vecam francūzim no vīna dzeršanas ir aknu ciroze. Katram trešajam francūzim 35 gadu vecumā no vīna dzeršanas ir potences traucējumi, bet katra trešā 35 gadus vecā francūziete ir dzimumvēsa – ja viņai piedāvā izvēlēties vīrieti vai vīna pudeli, viņa dod priekšroku vīnam. Ja vīrietis atnesis vīna pudeli, tad pēc tās viņa liekas ar viņu gultā, lai pateiktu paldies par vīnu. Visiem šiem datiem galā angļi deva savu komentāru: ak, Dievs, kāda vilšanās, kā mēs visi esam piemuļķoti! Mēs gadsimtiem ilgi lasām franču mīlas dzeju, romānus. Mēs savā miglainajā Anglijā nepārtraukti sapņojam par mīlu zem saulainajām Parīzes debesīm, apskāvieniem Elizejas laukos. Bet nu atklājas drūmā patiesība – viens impotents francūzis sēž pie galda un raksta dzejoli par to, ko viņš darītu, ja viņš... varētu!

Kā pašreizējā dzīve izskatās, no Straupes pils raugoties?

Arī mūs krīze skar, protams. Bezdarbnieku skaits pieaug, darba vietas samazinās, nav vairs jēgas ārstēties. Agrāk cilvēki nāca, jo bija motīvs – viņam ir darbs, tāpēc vajag ārstēties, lai nepazaudētu. Nav darba – vajag ārstēties, lai dabūtu darbu, jo darba vietas bija. Tas ir smags faktors, kas parādījies tieši tagad. Vēl viens grūts aspekts skar mūsu bijušos klientus – diemžēl viņi ir pirmie rindā uz atlaišanu, jo darba devēji uzskata viņus par paaugstināta riska grupu – ka viņš var kuru katru brīdi paklupt. Agrāk cilvēkam ļāva reabilitēties, bet tagad ir vairāk nekā trīsdesmit cilvēki uz vienu darba vietu, tagad – šodien iedzēri, rīt jau «pošol, tu, Janka!» Var teikt, ka mūsējos sit vairāk.

Citiem vārdiem – bezdarba pieaugums ir nopietns stimuls ķerties pie pudeles?

Protams, īpaši tiem, kam ir nosliece uz dzeršanu. Ja zūd perspektīva, tad paliek pudele. Ticību gaišai nākotnei nevajag saukt par liekvārdību, jo cita, kam ticēt, jau vairs nav. Rīt pārstās zobs sāpēt, rīt diena būs saulaināka... Kam citam lai tic? Cerība ir pēdējais, kas cilvēkam paliek, un to nedrīkst atņemt. Cerības atņemšana – tas jau ir sadisms, atņemot cerību, cilvēks tiek garīgi noslepkavots.

Varbūt cilvēki nenāk ārstēties arī finansiālu apsvērumu dēļ?

Negribētu tam piekrist. Es strādāju 35 gadus, un varu teikt tā – ja cilvēks pats ir muļķis, tad viņam blakus vienmēr būs, teiksim, māte, sieva, pieaugušie bērni, kuri nav tik dumji un saprot, ka alkoholisma ārstēšana ir vislabākais naudas ieguldījums. Nekur nav tāda procentu atdeve, nekur nauda tā nenāk atpakaļ, kā kļūstot par nedzērāju. Visizdevīgāk ir ieguldīt naudu savā nedzeršanā. Piemēru netrūkst. Viens no maniem bijušajiem strādā televīzijā, tagad labā amatā – vārdu, protams, neminēšu. Kad atnāca pie manis, viņam nebija nekā – dzīvoja pie mammas mazā istabiņā, saņēma savus 150-180 latus, ko turpat televīzijas bufetē ar draugiem atstāja un tā šļūca lēnām uz leju. Padzīvoja pie manis, atkopās... tagad pagājuši kādi desmit gadi, atbrauca ciemos – ar savu mašīnu, sievu, diviem bērneļiem, ielūdza apskatīt jaunuzcelto ģimenes māju. Teica tā: "Ja es toreiz nebūtu pie jums atbraucis, dakter, noteikti arvien būtu tai gultasvietā mammas dzīvoklī, sēdētu kafejnīcā, dzertu kafiju ar konjaku un lādētu valdību, dzīvi un savu neizdevušos likteni." Nu, nevar salīdzināt to naudu, ko viņš izdeva par ārstēšanos, ar to, ko viņš ieguva pretī.

Kā labāk atmest?

Ir trīs pamatmetodes. Pirmā ir reliģija – baptisms, islāms, mormoņi, kad cilvēks nedzer tāpēc, ka Dievs aizliedzis. Otra ir psihoterapija. Sākot ar elementārāko psihoterapiju – piemēram, es nevaru dzert tāpēc, ka sieva no manis aizies, tāpat psiholoģiskais moments strādā, kad ir bailes no atlaišanas. Tālāk ir saruna ar dakteri, kad cilvēkam izskaidro dzeršanas mehānismu un kaitīgumu. Tad nāk hipnoze un īsāki vai garāki smadzeņu skalošanas kursi, motivācijas «tūres», teiksim, Minesotas programmā smadzenes skalo 28 dienas... Trešais bloks ir zāles, sākot ar tautas līdzekļiem, dažādu novārījumu dzeršanu, līdz modernajiem medikamentiem – tabletēm, muskulārajām, venozajām injekcijām, pretalkohola zāļu pildīšanu kaulu dobumos... Vārdu sakot, cilvēks var izvēlēties dzeršanu pārtraukt vai nu caur reliģiju, vai psiholoģiju, vai ar zāļu palīdzību. Pēdējo desmit tūkstošu gadu laikā šai ziņā nekas nav mainījies – Dievs, ieskaidrošana jeb motivēšana un zāles. Protams, šīs metodes var arī kombinēt, tās viena otrai absolūti netraucē, gluži otrādi – drošinātāju ir vairāk. Ja apvieno visas trīs metodes, tad ir trīskāršas bruņas – no dzeršanas sargā Dievs, dakteris un iešpricētā torpēda.

Vai paša rakstura stingrībai nav ierādīta vieta šajā sistēmā?

Kā rakstīja mūsu klasiķis Blaumanis: "Katram jaunam kociņam ir vajadzīgs mietiņš, pie kā pieturēties!" Tam, kurš grib pārtraukt dzeršanu, arī vajag, pie kā pieturēties – pie Dieva, daktera, zālēm. Cilvēks jau vienmēr pie kaut kā turas – piemēram, karavīrs patiesībā turas nevis pie sava automāta stobra, bet pie Dzimtenes mīlestības, pie vēlēšanās aizsargāt savus tuviniekus – viņš taču neiet nāvē tāpēc, ka ir karš. Terorists arī nespiež podziņu sev pie jostas tāpēc vien, ka patīk pirotehniskie efekti – viņš zina, ka pēc tam Dievs viņam iedos veselu baru ar jaunām hūrijām un citus labumus. Viņš apmaina savu dzīvi pret labumiem nākotnē. Mēs šajā pasaulē bez atbalsta nevaram dzīvot, mēs kļūstam stipri tikai tad, kad pie kaut kā turamies – pie Dieva, pie ģimenes vai kā cita. Pretējā gadījumā cilvēks nonāk haosā.

Vajag, pret ko atspiest muguru... Lūk, demogrāfi uztraucas, ka latviešu sievietes maz dzemdē. Pie tā jau ir vainīgi latviešu vīrieši nevis sievietes, jo sievietes gribētu dzemdēt, bet ir ļoti maz tādu latviešu vīriešu, pret ko viņas var atmest muguru kā pret klinti, zinātu, ka var paļauties un droši dzemdēt – gan mēs pa abiem tiksim ar tiem bērniem galā. Viņa labprāt dzemdētu divus trīs un pat piecus bērnus, ja būtu pārliecināta, ka varēs viņus izaudzināt, izskolot, bet šodien tādas drošības nav, un sievietes domā: nu, kur es viena likšos ar bērnu baru? Nav paļāvības uz vīriešiem.

Kas tad ar vīriešiem notiek?

Nu... šļaugani palikuši. Ražens vecis ņem un gaužas: "Man nav darba..." Nu, bet, mīļo cilvēk! Cara laikā, Ulmaņa laikā – ja pagastā nebija darba, puiši brauca uz Strenčiem, sēja plostus un pludināja pa Gauju uz Bolderāju! Amatnieki, mūrnieki, kad bija visu Straupi apbūvējuši, saimniekiem pagrabus sataisījuši un ko vēl, sameklēja pasūtījumus Pociemā, Nītaurē, Lēdurgā. Saimnieki ziemā, kad govis ciet, darba nekāda, brauca pa pagastiem un meklēja, kur piestrādāt – zirgs ir, ragavas ir, baļķus no meža veda ārā. Un pat bagāti vīri ziemā brauca peļņā, lai tikai nesēdētu rokām klēpī. Palasi kaut vai Zvejnieka dēlu – kā viņi ziemā brauca ezerus apzvejot, kad jūrā zivju nebija. Kad tas darbs ir bijis, velns ar ārā?! Es pats jaunībā mežā dzīvoju – tecināju sveķus un pelnīju vairāk nekā kolhoza priekšsēdētājs. Vēl arvien pa reizei uzeju virsū savām priedēm... Tagad, ja nevar strādāt tepat aiz stūra, tad cauri – darba nav, jāpaliek par bezdarbnieku! Uzņēmība pazudusi, iniciatīva...

Padomju gadu mantojums, kad bija garantētās darba vietas un ikviens varēja savu rubli dabūt vienmēr?

Nē, šis iniciatīvas zudums ir visā pasaulē un notiek jau ilgi. Līkijs savā laikā rakstīja, ka cilvēkam kā sugai, viņaprāt, jāiet bojā. Viens iemesls ir tas, ka mēs par daudz iejaucamies dabas procesos, bet otrs, kas faktiski ir vēl svarīgāks – mēs esam atteikušies no dabiskās izlases, respektīvi, sociālie dienesti izdara cilvēcei «lāča pakalpojumu», velkot uz priekšu visus atpalikušos, dzīvotnespējīgos, idiotus. Rezultātā cilvēce kļūst arvien nepilnvērtīgāka, sabiedrība deģenerējas. Katram nepilnvērtīgajam ir iespēja turpināt dzimtu, radot jaunus nepilnvērtīgos, un līdz ar to cilvēka kā sugas kvalitāte arvien pazeminās. Pirms gadiem divsimt trīssimt sievietei mūžā bija tikai kādas divpadsmit līdz piecpadsmit mēnešreizes – visu pārējo laiku viņa staigāja ar lielu vēderu un dzemdēja divdesmit bērnus, no kuriem izdzīvoja kādi četri pieci. Izdzīvoja tie, kuri tiešām bija dzīvotspējīgi. Nekādi inkubatori, nekāda mākslīgā elpināšana... Pirms kāda laika dzirdēju ziņu, ka viena amerikāniete priekšlaicīgi dzemdējusi astoņus, un četrdesmit dakteri rāvušies melnās miesās, lai viņus izvilktu. Bet katrs mazulis svēra piecsimt sešsimt gramus. Es lieku abas rokas un galvu uz nociršanu, ka neviens no viņiem nebūs Einšteins, neviens nebūs Leonardo da Vinči, neviens nekļūs par Maķedonijas Aleksandru! Viņi visu mūžu būs aprūpējamie. Viņiem bija jānomirst, bet mūsu humānā sabiedrība, lūk, to nepieļaus!

Jūsuprāt, sociālās programmas nevis palīdz sabiedrībai, bet veicina degradēšanos?

Tā ir. Piemēram, tā pati dzeršana. Dabiskā vidē šādas problēmas nebūtu, jo katrs dzērājs vienkārši aizietu bojā. Cilvēki var dzert tikai tāpēc, ka ir nodibinājuši valsti, ģimenes institūtu, sociālos dienestus, bezmaksas palīdzību, kas viņus velk un pasargā no bojāejas. Līdz ar to ir iespēja dzert. Procesi, ko veicina humānisms, demokrātija, civilizācija, cilvēkam kā sugai ir ļoti bīstami un kaitīgi. Ja cilvēce tuvākā nākotnē nepāries uz kādu totalitāru vai autoritāru režīmu vai ko tamlīdzīgu, tad ekonomiskās krīzes un citi s... neizbēgami kļūs tikai arvien dziļāki. Mūsu nākotnes piemērs ir Zimbabve, kur 94 procenti iedzīvotāju ir bezdarbnieki. Šī valsts saviem spēkiem vairs nevar atrisināt neko, jo seši procenti strādājošo pilnīgi noteikti nemaksā tik daudz nodokļu, lai noturētu pārējos virs ūdens. Un Rietumu demokrātija iet tajā pašā virzienā, uzturot arvien vairāk nepilnvērtīgu sabiedrības locekļu par strādājošo cilvēku naudu. Kaut kad tas līmenis būs pārsniegts, un sāksies pat ne lejupslīde (tā notiek jau tagad), bet īsta lavīna, kritiens visos līmeņos. Mēs vairs nespēsim noturēt visus liekēžus, kas patlaban pārtiek no sociālajām programmām.

Reāla situācija: vīrs dzēra, sieva viņu stutēja, stutēja, un beigu beigās vecis dzert pārstāja. Bet tagad sieva sākusi uz pudeli skatīties – bez vīra līdzdalības. Kāds mehānisms te darbojas?

Vīrs droši vien pieradināja... Sieviešu alkoholisms pārsvarā ir sekundārs, attīstās no večiem. Sākot jau ar to, ka veči mēdz iedzirdīt jaunus skuķēnus, lai iedabūtu gultā... Tur ir problēmas ar mīlestību – dropējošs vecis neapliek savai sievietei roku ap vidukli, aizmirst noglaudīt plecu, iedot buču, neizrāda savu vīrišķo uzmanību. Arī tad, kad vecis atmet dzeršanu, viņš turpina vēsi izturēties, kļūst pat egoistisks, domā vairāk par sevi, nevis par sievu, un sievai tas vecis it kā ir blakus, bet tajā pašā laikā viņa nav. Jau antīkajos laikos ir postulēts, ka vīrietim attiecībā pret sievieti jāpilda viņas tēva, brāļa un mīļākā funkcijas. Ja sieviete nevar justies kā meita, kurai blakus ir tēva plecs, kā māsa, kurai ir brālis, ar ko vienmēr var izrunāties par visām lietām, un kā iekārojama mīļākā, tad viņai sāk rasties dažādi kompleksi, viņa lēni brūk kopā. Ja tu paņēmi meiteni no tēva, tad tev jābūt viņa vietā, tu viņu apprecēji, nošķīri no brāļa – tev jānāk brāļa vietā. Un jābūt arī kavalierim numur viens. Man bija te viena jauna, skaista meitene, mākslas vingrotāja, sporta meistare, bet dzēra pamatīgi. Es viņai prasu: "Nu, kam jānotiek, lai tu beigtu dzert?» «Kad jūs mani, dakter, apprecēsiet, tad vairs ne piliena!"

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kontu slēgšana apdraud biznesu

Sandris Točs, speciāli DB, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kraftool» loģistikas centra īpašnieks Azers Babajevs Latvijā investējis 38 miljonus eiro, taču pēc 10 gadu sadarbības Swedbank viņam kā «augsta riska» klientam slēgusi kontus.

Apjomīgā publikācijā Re:Baltica pavēstīja, ka Swedbank ir slēgusi ap 500 kontu. Par «augsta riska» klientu ir nodēvēts arī Krievijas pilsonis Azers Babajevs, kuram Kundziņsalā pieder «Kraftool» loģistikas centrs, līdzīgs centrs viņam pieder Šanhajā. A.Babajeva uzņēmumi darbojas 9 pasaules valstīs un nodarbina vairāk nekā 4000 strādājošo. A.Babajevam piederošajā «Kraftool» loģistikas centrā Rīgas Brīvostas teritorijā ir investēti 38 miljoni eiro, un tā atvēršanā piedalījās iepriekšējais satiksmes ministrs Uldis Augulis. «Ceru, ka veselais saprāts Latvijā uzvarēs un man nevajadzēs meklēt banku Austrijā vai Vācijā, kur man ir bizness un pieder uzņēmumi. Es neko nelikumīgu nedaru. Kāpēc man ir jātaisa ciet savs bizness Latvijā? Esmu šeit ieguldījis naudu,» saka A.Babajevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs paziņojis, ka valstī jāievieš piespiedu ārstēšana no alkoholisma.

«Es pilnīgi noteikti esmu par. Domāju, ka mums būtu jāpieņem šāds lēmums,» radiostacijai Žiniu radijas pavēstīja premjers, atbildot uz jautājumu par šādu iniciatīvu.

Pēc Butkeviča teiktā, alkoholisms rada nopietnas problēmas no alkohola atkarīgo cilvēku ģimenēm.

Kā uzskata premjers, lēmuma pieņemšana par piespiedu ārstēšanu no alkoholisma varētu prasīt aptuveni gadu.

Diskusijas par alkoholiķu piespiedu ārstēšanu sākās pēc pagājušajā nedēļā Lietuvu satricinājušās ziņas par četrkāršu slepkavību Ķelmes rajona Kražos, kur vismaz 12 reizes tiesāts 57 gadus vecs vīrietis dzērumā nogalināja četras sievietes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperts: Veikalu apvienošanās ļauj cerēt uz zemākām cenām

, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu tīkla Nelda pāriešana IKI un Cento veikalu īpašnieka uzņēmuma Palink kontrolē veicinās lielāka spēlētāja izveidošanos, un tas palielinās konkurenci mazumtirdzniecības tirgū, kas patērētājiem nozīmēs izdevīgākas cenas, tā Dienai norādījis SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Darījuma rezultātā SIA Palink (IKI un Cento veikalu ķēdes īpašnieki) iegūs izšķirošu ietekmi SIA Ozolu nami, kas savukārt iegūst SIA Nelda preču zīmi un citus aktīvus (pamatlīdzekļus).

Saskaņā ar SIA Palink sniegto informāciju, pēc apvienošanās darījuma īstenošanas tā nav plānojusi pārtraukt mazumtirdzniecību nevienā no tirdzniecības vietām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas finanšu ministra Alekseja Kudrina atkāpšanās var kaitēt Latvijas eksportētājiem un palielināt investoru riskus, jo, iespējams, valsts ekonomiskā politika turpmāk būs nepārdomātāka, atzīst Db.lv aptaujātie eksperti.

«Kudrins līdz šim ir glābis Krieviju no lielām nepatikšanām. Straujās izaugsmes laikā pirms 2008. gada krīzes, kad kāpa naftas cena, Krievijas politiskajā elitē bija daudz cilvēku, kas vēlējās šo naudu iztērēt, taču Kudrins panāca, ka daļa no tās tika uzkrāta. Tas palīdzēja Krievijai salīdzinoši veiksmīgi pārlaist krīzi, pretējā gadījumā viņiem varēja klāties gluži kā Latvijai,» Db.lv skaidroja DnB NORD Bankas Ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Līdzīgās domās ir SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis, kurš norāda, ka Kudrina realizētā fiskālā politika ļāva mazināt valsts ārējo parādu un izveidot finanšu rezerves, kas bija pozitīvs signāls ārvalstu investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Ilgtspējīgas mežsaimniecības formula

Māris Ķirsons, 23.12.2022

Mežsaimnieks un viens no lielākajiem mežu īpašniekiem Latvijā Edgars Dupužs.

Ekrānšāviņš no video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežsaimniecība Latvijā ir ilgtspējīga, jo vietās, kurās notikusi koksnes ieguve, pēc tam mērķtiecīgi tiek atjaunotas audzes, ikgadējas koksnes pieaugums pārsniedz cilvēku nocirstās un dabiski atmirušās koksnes apjomu.

Jāņem vērā, ka mežs ir salīdzinoši agresīva ekosistēma, jo vietās, kur cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ pārstāj apstrādāt zemi, tur nekavējoties ierodas koku pioniersugas. Tā ir aizaugušas bijušās lauksaimniecības zemes, grāvji, ceļmalas, kuras, regulāri izcērtot, tiek atbrīvotas no šādiem iebrucējiem.

Meži būs varenāki

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava direktors Jurģis Jansons uzskata, ka mežsaimniecība nevar būt neilgtspējīga, jo tad tā nav mežsaimniecība. „Jautājuma, vai naftas vai grants ieguves ir ilgtspējīgas, vienkārši nav, jo ir kaut kāds katls, kurš tiek tukšots,” skaidro J. Jansons. Viņš arī nezinot, kas īsti ir atmežošana, jo šeit grūti esot kaut ko atmežot. „Latvija ir mežu zeme, un, tiklīdz cilvēki no tās pazūd – to pamet, tā ekosistēma ieņem cilvēka vietu, kuru viņš līdz tam izmantoja pārtikas audzēšanai, dzīvošanai. Tās būtībā ir savulaik mežam atņemtās teritorijas,” tā situāciju skaidro J. Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - FOTO: Luminor atver jauna koncepta klientu apkalpošanas centru

Žanete Hāka, 05.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luminor Tērbatas ielā atvērusi jauna koncepta klientu apkalpošanās centru, kura papildus finanšu konsultācijām tiks piedāvātas telpas individuālam darbam, biznesa tikšanām un publiskiem pasākumiem.

Šogad banka investējusi jaunās IT sistēmās, pārveidojusi klientu apkalpošanas centrus un darba vietas, reaģējot uz klientu paradumiem un tendencēm, atklājot centru, stāstīja Luminor vadītāja Kerli Gabriloviča.

Luminor veiktā aptauja liecina, ka 85% klientu Baltijas valstīs bankas pakalpojumus izvēlas saņemt e-vidē.

«Pērn atvērām pirmo Luminor pašapkalpošanās punktu Cēsīs, bet šodien ejam tālāk, atverot durvis jauna koncepta apkalpošanas centram Tērbata, kas būs tikšanās vieta gan vietējiem uzņēmējiem, gan aktīviem un uzņēmīgiem cilvēkiem. Šobrīd klientiem arvien svarīgākas kļūst tikšanās vietas – ne tikai ar bankas speciālistiem, bet arī ar saviem biznesa partneriem, un to varēs darīt jaunajā Luminor klientu apkalpošanas centrā,» saka Luminor pārdošanas vadītājs Normunds Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Bērniem varētu aizliegt tirgot dabiski raudzēto kvasu un bezalkoholisko sidru

Dienas Bizness, 31.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nepilngadīgajiem nebūtu iespējams apreibināties no dzērieniem, kas likuma izpratnē skaitās bezalkoholiski, bet tomēr satur alkoholu, Veselības ministrija (VM) varētu rosināt Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus ar mērķi ierobežot šādu produktu tirdzniecību bērniem.

Aizliegto produktu klāstā varētu būt bezalkoholiskie sidri, daži dabiski raudzētie kvasi un citi produkti, vēsta Latvijas Avīze.

Šī ir viena no narkologu ieteiktajām idejām, ko VM plāno iekļaut Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plānā 2012. – 2014.gadam. Plānu izstrādā valdības izveidotā Nacionālā alkoholisma ierobežošanas padome, kurā darbojas pārstāvji no dažādām organizācijām.

Diskusijas gan vēl būs ar ražotājiem. Latvijas Tirgotāju asociācija nesaskatot problēmu tajā, ka bērniem ir pieejami šādi mazalkoholiski produkti. Latvijas Darba devēju konfederācijas viedoklis – ar paredzētajiem likuma grozījumiem tiktu ierobežoti vietējie ražotāji iepretim ražotājiem no citām ES dalībvalstīm, kurās nav šāda ierobežojuma. Nevienlīdzīgu konkurenci kā problēmu piemin arī Ekonomikas ministrijas pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apsaimniekotāju - iedzīvotāju kari turpinās; policijā vēršas arī Dzirnavu ielas 18 iedzīvotāji

Nozare.lv, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī daudzdzīvokļu nama Dzirnavu ielā 18, Rīgā, iedzīvotāji vērsušies Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē ar iesniegumu par iespējamām namu apsaimniekotāja SIA Jauna Vide.lv krāpnieciskām darbībām, informē nama iedzīvotāji.

20.februārī dzīvojamās ēkas Viestura prospektā 75, Rīgā, iedzīvotāji vērsušies ar iesniegumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē par iespējamām namu apsaimniekotāja SIA Jauna Vide.lv krāpnieciskajām darbībām. Iesniegumā iedzīvotāji lūdz policiju reaģēt un īstenot pasākumus, «lai apturētu plaša mēroga iedzīvotāju apkrāpšanu no namu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA Jauna Vide.lv un tā amatpersonu puses». Iesniegumā norādīts, ka Jauna Vide.lv saskatāmi vairāki Krimināllikumā noteiktie noziedzīgie nodarījumi un vairāku ēku iedzīvotājiem nodarītais kaitējums ir mērāms vairākos desmitos tūkstošu latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nelaimes gadījumos darbā bojā gājušo skaits ir dramatisks - ja ik gadu vidēji Eiropā darba negadījumos dzīvību zaudē divi cilvēki uz 100 000, tad Latvijā tie ir četri, šodien, atklājot darba drošībai veltītu kampaņu, sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) eksperts darba aizsardzības jautājumos Ziedonis Antapsons.

Ar mērķi pievērst pastiprinātu sabiedrības uzmanību darba drošībai un sekām, ko izraisa nevērīga attieksme pret to, šodien Rīgā, Esplanādes laukumā netālu no Raiņa pieminekļa, atklāta provokatīva instalācija - 34 ar palagiem apsegti cilvēku ķermeņu atveidojumi, kas simbolizē visus pērn darba negadījumos bojā gājušos cilvēkus.

«Kāpt jaunceltnē bez nodrošinājuma vai ķiveres, zāģēt koku bez noteiktām iemaņām to darīt un instruktāžas par pareizu meža tehnikas lietošanu ir tas pats, kas lēkt uz galvas upē nezināmā vietā. Tiesa, cilvēki to parasti sāk apzināties vien brīdī, kad nelaimē nokļūst paši vai tā skar viņu tuviniekus. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, cik nozīmīga un bieži vien izšķiroša loma ir darba drošības noteikumu ievērošanai ikdienā, esam sākuši informatīvu kampaņu. Tās centrālais elements ir provokatīva vides instalācija, kas tiešā veidā ataino dramatisko situāciju darba drošības jomā Latvijā, - tajā simboliski attēloti tiek 34 cilvēki, kuri gājuši bojā nelaimes gadījumos darbā 2012.gadā,» atklājot kampaņu, teica LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuva nebūs izņēmums - eirozonas vārti veras plašāk

Mārtiņš Apinis, Egons Mudulis, Sandra Dieziņa, Māris Ķirsons, Sanita Igaune, 13.01.2014

Krāsaina monēta divu litu nominālvērtībā, ko rotā četru slavenu Lietuvas kūrortpilsētu - Birštonas, Druskininku, Neringas un Palangas - ģerboņi.

Foto: ELTA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prognozes liecina, ka jau nākamgad visas Baltijas valstis būs eirozonā, eksportētāji berzē rokas, bet lietuvieši baidās no inflācijas.

Neraugoties uz mūsu dienvidu kaimiņu ilgāku un, iespējams, vairāk pārdomātu minstināšanos par to, cik ātri aizstāt savu nacionālo valūtu ar eiro, jau šobrīd samērā droši var prognozēt, ka nākamgad arī Lietuva atradīsies eirozonā. Jau tagad gan uzņēmēji, gan finansisti domā par potenciālajiem ieguvumiem, ko nodrošinās visu trīs Baltijas valstu atrašanās vienotās valūtas zonas mehānismā.

Ja vērtē no ekonomiskā viedokļa, tad Lietuvas gatavība ieviest eiro ir līdzīga Latvijai pērnā gada sākumā, un tieši abu pārējo Baltijas valstu atrašanās eirozonā ir iemesls, kāpēc arī Lietuva vēlas pēc iespējas ātrāk pievienoties eirozonai, skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Latvijas valsts ceļi: Žogi autoceļu malās pilnībā nepasargās autovadītājus no sadursmēm ar dzīvniekiem

LETA, 26.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žogi autoceļu malās pilnībā nepasargās autovadītājus no sadursmēm ar dzīvniekiem, komentējot aizvadīto svētku brīvdienās notikušo traģisko ceļu satiksmes negadījumu uz Valmieras šosejas, kad vieglā automašīna sadūrās ar alni, atzina VAS «Latvijas valsts ceļi» pārstāvji.

Pēc «Latvijas valsts ceļu» pārstāves Annas Kononovas paustā, nav tādu risinājumu, kas ļautu pilnībā novērst iespēju dzīvniekiem nokļūt uz ceļa.

«Latvijas valsts ceļu» pārstāve atzīmēja, ka dažādās pasaules valstīs šī problēma tiek risināta atšķirīgi, tostarp arī Baltijas valstīs pieejas atšķiras. Igaunijā gar valsts ceļiem dzīvnieku žogi ir uzstādīti 12 kilometru garumā, Lietuvā - vairāk nekā 650 kilometru garumā, bet Latvijā šādi žogi ir uzstādīti gar trim galvenās nozīmes valsts ceļiem posmos ar kopējo garumu virs 60 kilometriem.

Dzīvnieku žogi Latvijā ir uzstādīti uz Tallinas šosejas (A1) Saulkrastu apvedceļa posmā, atsevišķās vietās uz Bauskas šosejas (A7) un uz autoceļa Tīnūži-Koknese (P80), bet ne visā tā garumā. Šie žogi uzstādīti Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu īstenošanas laikā no 2006. līdz 2013.gadam. Žogi ir uzstādīti vietās, kur ceļš robežojas ar mežu un ir liela varbūtība, ka dzīvnieki varētu iznākt uz ceļa. Dzīvnieku žogus 10,775 kilometru garumā plānots uzstādīt arī uz topošā Ķekavas apvedceļa, kā arī uz tā paralēlajiem ceļiem gandrīz viena kilometra garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperti: tiešmaksājumu palielinājums lauksaimniekiem neatsvērs samazinājumu kohēzijas projektiem

LETA, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā Eiropas Savienības (ES) septiņu gadu budžeta piedāvājumā paredzētais pakāpeniskais tiešmaksājumu palielinājums lauksaimniekiem pēc nozīmes valsts ekonomikai varētu arī neatsvērt paredzēto samazinājumu Kohēzijas projektu finansējumā, kas ir nozīmīgs infrastruktūras uzlabošanas projektos, sacīja aptaujātie ekonomikas eksperti.

Jau ziņots, ka ES septiņu gadu budžetā kohēzijas maksājumu griesti Latvijai, Igaunijai, Lietuvai un Ungārijai tiek piedāvāti 2,59% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas nesaskan ar Latvijas interesēm. Latvijas mērķis ir saglabāt vismaz esošo kohēzijas politikas finansējuma līmeni jeb 4,7 miljardus eiro (3,3 miljardus latu) laika posmā no 2014. līdz 2020.gadam. Šāda scenārija gadījumā kohēzijas griesti būtu jānosaka 2,9% apmērā no IKP.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis sacīja, ka, pēc pašreizējām aplēsēm, piedāvājums 2,59% apmērā no IKP būtu 4,23 miljardi eiro (2,97 miljardi latu) jeb par aptuveni 330 miljoniem latu mazāk nekā līdzšinējais kohēzijas finansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Topošajā Ogres novada kvasa un alus ražotnē iecerēts saražot 40 tonnas produkcijas gadā

LETA, 15.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ogres novada Suntažu pagastā topošās kvasa un alus ražotnes plānotais ražošanas apjoms paredzēts no 50 līdz 150 litriem dienā jeb 40 tonnas gadā, aģentūru LETA informēja Ogres novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs.

Tajā paredzēts ražot vairāku šķirņu alu, kas tiks pozicionēts augstākās kvalitātes kategorijā ar tam atbilstošu cenu, tāpēc nepastāv risks, ka tas varētu veicināt nelabvēlīgu dzeršanas paradumu izplatību pagastā. Paredzēts ražot arī bezalkoholiskos dzērienus - kvasu, bezalkoholisko alu, atkarībā no sezonalitātes un izejvielu pieejamības arī atspirdzinošos dzērienus, izmantojot vietējos augļus un ogas.

Sapožņikovs atklāja, ka būvniecības ieceres materiālos ir minēts, ka uz vietas tiks veikta saražotās produkcijas mazumtirdzniecība. Tirgu savas produkcijas noietam uzņēmējs meklēs pats.

Pats ražotnes īpašnieks Jānis Rudzītis ziņu aģentūrai LETA atklāja, ka ražotnē plānots ieguldīt personiskos līdzekļus 50 000 eiro apmērā. Šī ideja tapusi piecu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbinieki iet bojā pilnmēness laikā un alkohola reibumā, izanalizējot notikušos nelaimes gadījumus darba vietās, secinājusi Valsts darba inspekcija.

Darba inspekcija, citējot nelaimes gadījumu izmeklēšanas rezultātus, norāda, ka gandrīz katrs ceturtais bojā gājušais darbinieks ir bijis alkohola reibumā.

2012.gadā darba vietās bojā gāja 34 cilvēki, no kuriem astoņu nodarbināto asinīs tika konstatēts alkohols. Maksimālā konstatētā alkohola pakāpe organismā – 2,87 promiles.

Savukārt smagas traumas darba vietā pērn guva 213 darbinieki, no kuriem alkohola reibumā bijuši 19.

Būtiski, ka 2012.gadā alkohola reibumā notikušo letālo nelaimes gadījumu skaits ir divkāršojies un ir lielākais pēdējo piecu gadu laikā. Visbiežāk nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši vīrieši, visjaunākajam darbiniekam bija 19, bet visvecākajam – 72 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vides reklāma – bez vainas vainīgā

Ilma Kauliņa, Vides reklāmas asociācijas valdes priekšsēdētāja, 25.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki Latvijā alkoholu lieto par daudz, tāpēc Veselības ministrijas (VM) vēlme dzeršanas sērgu apkarot ir saprotama un pat apsveicama. Taču par absurdu uzskatu VM ierēdņu vēlmi par teju lielāko tautas nodzeršanās vaininieci padarīt vienu reklāmas nozari – vides reklāmu.

Ceturtdienas pēcpusdienā, 26.aprīlī, Veselības ministrija organizē sanāksmi, kurā nevalstiskās organizācijas apspriedīs plāna Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2012.-2014.gadam projektā precizētos priekšlikumus.

Minētajā dokumentā VM rosina izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegumu vides reklāmās. Taču uz drukātajiem plašsaziņas līdzekļiem šis aizliegums nez kāpēc netiek attiecināts.

Veselības ministrijas steiga, haotiskā rīcība minēto grozījumu virzīšanā liek domāt, ka ierēdņiem vairāk rūp zināmu privātā biznesa interešu lobēšana, nevis alkohola posta mazināšana. Kā gan citādi lai skaidro īsā laikā no VM valsts sekretāra Rinalda Muciņa saņemtos divus pilnīgi pretēja satura dokumentus? Vēl šā gada 14.februārī R.Muciņš atbildes vēstulē Vides reklāmas asociācijai raksta, ka«Veselības ministrija šobrīd neveic grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kā arī Veselības ministrijas 2012.gada darba plānā nav šāda uzdevuma veikt grozījumus minētajā likumā.» Taču pusotru mēnesi vēlāk, 26.martā, no VM saņemtajos priekšlikumos par projektu „Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2012.-2014.gadam” alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegums vides reklāmās tomēr tika iekļauts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Nākamnedēļ lauksaimnieki varēs pieteikties platību apsekošanai kompensāciju saņemšanai

LETA, 01.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 4.septembra lauksaimniekiem, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, būs iespēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās iestādēs iesniegt papīra formā aizpildītu informācijas veidlapu un pieteikties platību apsekošanai, lai saņemtu kompensācijas, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Informācijai par plūdu radītajiem bojājumiem jāpievieno no LAD elektroniskās pieteikšanās sistēmas izdrukāta šogad iesniegta Vienotā iesnieguma lauku bloku karte. Kartē jāiezīmē tā platības daļa, kurā pilnībā gājuši bojā lauksaimniecības kultūraugu sējumi. Informācija jāiesniedz par plūdos gājušajām sējumu platībām, kur viena lauka minimālā plūdos bojā gājusī sējumu platība ir vismaz 0,3 hektāri. Informācijas veidlapā nav jānorāda lopbarības gatavošanai paredzētās zālāju platības un papuvi, bet jānorāda bojā gājušā sagatavotā siena daudzums. No 4. septembra Informācijas veidlapa būs pieejama ZM, LLKC un LAD tīmekļa vietnēs, kā arī LLKC un LAD reģionālajās iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija: Traģēdijas iemesls Saulkrastos ir klaji noziedzīga rīcība

Zane Atlāce - Bistere, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins piektdien preses konferencē apstiprināja, ka pašlaik notiek sprādzienā Saulkrastu novadā bojā gājušo identificēšanas darbi un līdz šim ir atpazīts viens vīrietis un tas ir pieredzējušais pirotehniķis Ilmārs Āboliņš.

Zināms, ka bojā gājuši ir divi vīrieši (no tiem viens pusaudzis) un trīs sievietes. A. Grišins informēja, ka ar pirotehniku I. Āboliņa ģimenē bija saistīti trīs cilvēki ģimenē, viņiem piederēja divi uzņēmumi – Svētku aģentūra, kurai licence bija līdz šā gada vasarai. Jau pavasarī šajā uzņēmumā tika konstatēti pārkāpumi, uzieta prettiesiska pirotehnikas glabāšanas noliktava un licence atņemta. I.Āboliņam piederēja vēl viens uzņēmums - Pyro Power, kam ir gan mazumtirdzniecības veikals, gan noliktava Tukuma pusē, kur drīkst glabāt sprādzienbīstamas vielas. Šīs vietas tika pārbaudītas un pārkāpumi netika konstatēti.

«Cilvēki bija izveidojuši nelikumīgu noliktavu vai glabātuvi dzīvojamā mājā, kas ir klaji pretrunā ar visiem normatīviem un drošības pasākumiem. Tā ir klaja noziedzīga rīcība. Apjomus, kas atradās mājās, noteikt ir grūti, to noteiks ekspertīze,» informēja A. Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piepelnīšanās sāk kļūt par normu

, 23.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neliela ienākumu daļa, kas tiek piepelnīta papildu darbos pamazām kļūst par normu un ir optimāla stratēģija krīzes laikos.

Tā šodien vēsta laikraksts Diena. Kā novērojis SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis, arvien biežāk tiek meklēti veidi, kā papildus nopelnīt kādu latu. Dažādu tekstu tulkošana, privātstundu pasniegšana, daiļamatniecības priekšmetu izgatavošana, uzskaita Rudzītis un piebilst — ja vien tas nenotiek par organizācijas resursiem un darba laikā, tad darba devējam tas var būt pat izdevīgi, jo darbinieks centīsies strādāt efektīvāk.

Iespējams, organizācijai šajā kontekstā jāapdomā darba kvalitātes kontroles jautājumi, uzsver Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Roberts Ķīlis. Viņš atzīst, ka organizācijām ir arī jāpārskata savi iekšējie noteikumi, piemēram, ja ierēdņiem iespējas legāli papildus strādāt līdz šim ir bijušas liegtas, tad šis ierobežojums būtu jāpārvērtē. Piepelnīšanās legalizēšana nodokļu veidā sniegtu labumu arī valstij, uzsvēris E.Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Pirmskrīzes bezdarba līmenis joprojām nesasniegts

Zanda Zablovska, Inguna Ukenābele, Vēsma Lēvalde, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ANO Starptautiskās darba organizācijas jaunākajās prognozēs par darba tirgus attīstību pasaulē Latvijai pārāk iepriecinoša aina netiek zīmēta – būtiska bezdarba samazināšanās nav gaidāma.

Vietējo ekspertu prognozes gan ir optimistiskākas – bezdarba līmenis sarūk, tiek radītas jaunas darba vietas. Jūtams arī algu kāpums, taču ar šiem rādītājiem jābūt uzmanīgiem. «Situācija Latvijas darba tirgū pakāpeniski uzlabojas – to raksturo gan bezdarba kritums, gan arī nodarbināto skaita palielināšanās,» stāsta SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne DB norāda, ka Latvijā situāciju joprojām būtiski ietekmē salīdzinoši lielais bezdarbnieku skaits. «Mēs paredzam, ka 2014.gadā bezdarba situācija varētu nostabilizēties un izteikts bezdarbnieku skaita samazinājums vairs nav sagaidāms,» viņa saka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ekonomists: reālā alga šogad palielināsies straujāk nekā pērn

Jānis Rancāns, 02.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka gada vidējās inflācijas rādītājs šogad varētu būt ap 2,5%, reālā alga 2012. gadā kompumā varētu palielināties straujāk nekā pērn – par 1,5-2%, uzskata SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Ekonomists uzsver, ka bruto darba samaksa šogad varētu uzrādīt pieaugumu vidēji par 4-4,5%, darba samaksai palielinoties gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā. Nozarēs un amatu grupās, kur šobrīd ir grūtāk atrast kvalificētus darbiniekus, iespējams mazliet straujāks algu pieaugums, savukārt virknē nozaru algu līmenis šogad varētu palikt arī nemainīgs, paredz E. Rudzītis.

Viņš arī norāda, ka pēc krituma iepriekšējos gados, aizvadītais gads iezīmējās ar nodarbināto iedzīvotāju pirktspējas nelielu pieaugumu. Vidējā mēneša neto darba samaksa pērn pieaugusi par vidēji 4.5% (no 316 līdz 330 latiem), nedaudz apsteidzot inflācijas rādītāju, tādējādi reālā alga pērn uzrādījusi minimālu pieaugumu (par 0.1%), skaidro E. Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Apšaubāma iniciatīva ir vienkāršota pieeja atsevišķu tirdzniecības telpu un kases aparātu nodalīšanai alkohola tirdzniecībai. Tas atbalsta lielo tirdzniecības tīklu biznesu, kuri to spējīgi īstenot lielākās telpās un ar atbilstošām investīcijām. Ko darīt lauku veikala īpašniekam - telpu nenodalīsi, kases aparātu otru nopirkt un izvietot arī nav viegli,» komentējot Veselības ministrijas virzīto Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu 2012.-2014.gadam portālam db.lv sacīja a/s Latvijas balzams zīmolu direktors Valters Kaže.

«Atteikties no alkohola tirdzniecības - citu iepirkšanās vietu bez nelegālajām miestā bieži vien nemaz nav... Iegūst visi, tikai ne tas mazais bizness, par kura attīstību visi skaļi iestājas,» viņš piebilda.

Runājot par VM plānu, V. Kaže norādīja, ka «virkne priekšlikumu pozitīvi ietekmēs sabiedrības veselību un veicinās mērenību alkohola patēriņā - galvenokārt tie, kas vērsti uz pastiprinātu kontroli pār alkohola apriti».

«Pozitīvi vērtējama sodu efektivizācija par alkohola tirdzniecību nepilngadīgām personām, industrija no savas puses ir gatava iesaistīties, un to jau darām sabiedrības izglītošanas jautājumos alkohola lietošanas sakarā. To mēs redzam kā būtiskāko prioritāti - prevencijai ir jābūt svarīgākai par novēlotiem mēģinājumiem cīnīties ar sekām. Izglītots patērētājs būs arī mazāk tendēts riskēt un lietot nelegālu produktu - iegūs valsts (lielāki nodokļu ieņēmumi, mazāks slogs sociālajam un veselības budžetam), iegūs patērētājs (veselības kaitējuma samazinājums), sabiedrība (darba vietas un mazāka nelabvēlīgo sociālo faktoru ietekme), kā arī legālā industrija (netiek radīti nelegālajam tirgum labvēlīgāki apstākļi),» skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Plāno stingrāk ierobežot alkohola reklāmu un pieļaujamo koncentrāciju asinīs

Žanete Hāka, 19.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu alkoholisko dzērienu lietošanas izplatību un nodarīto kaitējumu sabiedrības veselībai, turpmākajos gados plānots noteikt jaunus ierobežojumus alkohola pieejamībai un reklāmai, vienlaikus uzlabojot pieejamību alkohola atkarības ārstēšanai un rehabilitācijas pakalpojumiem, informē Veselības ministrija.

Alkohola patēriņš ik gadu Latvijā pieaug, tāpēc ir būtiski ierobežot tā pieejamību un sabiedrībai skaidrot alkohola negatīvo ietekmi uz veselību. 19. decembrī, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Veselības ministrijas sagatavotais Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projekts 2020.-2022.gadam. Viens no plāna rīcības virzieniem ir alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežošana, kam īpaši uzmanību pievērš arī Pasaules Veselības organizācijas (PVO) eksperti.

Līdz ar to, lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, jo īpaši jauniešu vidū, Veselības ministrija plāno aizliegt cenu un atlaižu reklāmu alum un vīnam televīzijā un radio, kā arī aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmu drukātajos medijos, kinoteātros un internetā. Tāpat plānots aizliegt tādus piedāvājumus, kas paredz, iegādājoties alkoholisko dzērienu vienlaicīgi bez maksas vai ar atlaidi iegādāties citu alkoholisko dzērienu, preci vai pakalpojumu, piemēram, nevarēs veidot piedāvājumu “2 par 1 cenu”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvalitatīvi, dabīgas izcelsmes, nedārgi un vienkārši pagatavojami zivju produkti - vai tiešām ir iespējams šāds savienojums? Mūsdienās, kad neierobežotās iespējas ļauj baudīt dažādus eksotiskus ēdienus no visas pasaules, nav viegli tos visus pārzināt un izvērtēt. Tādēļ esam kļuvuši piesardzīgāki un izvērtējam rūpīgāk ražotāju reputāciju un produktu izcelsmes vietu, jo vides piesārņojuma sekas liek sevi manīt. Īpaši tas attiecināms uz zivīm, jo būtiskas ir ne tikai to garšas īpatnības, bet arī izcelsmes vieta un ieguves veids. Un tas patiešām ir svarīgi, jo no šiem faktoriem atkarīga ir gan produktu kvalitāte, gan garša un ietekme uz cilvēka veselību.

VIČI SNOW CRAB šajā ziņā ir izcils piemērs – tas ir gatavots no Aļaskas mintaja, kas nāk no tīras, nepiesārņotas vides, nav mākslīgi audzēts un barots, turklāt tā nozvejas reģionos tiek saglabāta un uzturēta ūdenstilpņu ekosistēma. Mintajs atbilst visaugstākajām prasībām attiecībā uz to, ko varam sagaidīt no zivju ēdieniem – liels olbaltumvielu un minerālvielu daudzums, maz taukvielu.

Tīrā, dabiskā vidē augušas zivis

Zivju delikatešu cienītājiem arvien grūtāk atrast produktus ar lielisku garšu un samērīgu cenu, kas nākušus no tīras, ekoloģiski nepiesārņotas vides. Viens no šādiem produktiem ir krabju nūjiņas jeb surimi, kuru gatavošanā tiek izmantots Aļaskas mintajs - VIČI SNOW CRAB. Mintajs pie mums gan ir mazāk zināma, tomēr ļoti vērtīga zivs, jo īpaši, ja tā nāk no Aļaskas reģiona.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai pienācis laiks sodīt nelegālā alkohola pircējus?

Renārs Putniņš – neiroķirurgs, Ministru prezidentes padomnieks veselības aprūpes jautājumos, 13.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv viedoklis, ka sadārdzinoties legālajam alkoholam, cilvēki vairāk pirks nelegālos dzērienus, kuru tirdzniecība pašlaik netiek apkarota pietiekami efektīvi. Vai tiešām tā?

Vai palielinoties akcizēto alkoholisko dzērienu cenai, uzreiz palielināsies arī nelegālā alkohola patēriņš? Uz šo jautājumu nemaz nav tik viegli atbildēt. Kāpēc? Spriediet paši. Latvijas iedzīvotājiem jau tagad ir pietiekami daudz iespēju iegādāties nelegālo alkoholu. Kā uzskata eksperti, tad stipro alkoholisko dzērienu segmentā nelegālais alkohols veido ap 20 - 30% patēriņa.(1) Jau tagad nelegālais alkohols ir daudz lētāks par legālo, tajā pašā laikā lielākā daļa cilvēku tomēr pērk oficiālu preci, oficiālos veikalos. Kāpēc? Tāpēc, ka tā ir ērtāk, drošāk, prestižāk. Pērkot nelegālu alkoholu, iespējams ieekonomēt vairākus desmitus santīmu vai pat dažus eiro, tomēr ekonomiskie ieguvumi neatsver potenciālos drošības riskus kādus rada nezināmas izcelsmes alkohola lietošana. Ieekonomējot divus eiro, pastāv iespēja iedzīvoties tādās kaitēs, kuru ārstēšana izmaksās tūkstošus eiro vai pat zaudēt dzīvību. Tad nu jājautā vai situācija radikāli mainīsies, ja oficiāli tirgotais alkohols paliks par 10 – 20% dārgāks? Domāju, ka nē. Ja sadārdzinājums būtu 100 – 200%, tad, protams, situācija būtu cita. Taču neliels un pakāpenisks cenu palielinājums alkohola tirdzniecību pagrīdē neiedzīs. Iespējams, ka nelegālā alkohola patēriņš nedaudz palielināsies, taču pieaugums nebūs liels, ja akcīzi celsim pakāpeniski un pārdomāti. Sākumā stiprajam alum un vēl dažām dzērienu kategorijām. Tad, izvērtējot situāciju, arī citos segmentos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ceļot akcīzi alkoholam, stiprināsim iedzīvotāju veselību

Renārs Putniņš – neiroķirurgs, Ministru prezidentes padomnieks veselības aprūpes jautājumos, 18.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen, dodoties mājās no darba slimnīcā, neparko nespēju «izmest no galvas» kādu jaunieti, kura dzīvība reti muļķīgas reibuma pārgalvībā gūtas traumas dēļ bija karājusies mata galā. Viņš atveseļosies, es pie sevis domāju. Taču vai pilnībā? Tas nav zināms. Zināms ir tikai tas, ka ārstēšana aizņems daudz laika un puiša tālākā dzīve būs ļoti grūta. Operācija, rehabilitācija, operācija, rehabilitācija. Tad, iespējams, vajadzēs operēt vēl un vēl.

Interesanti, ko par liktenīgā vakara notikumiem tagad domā viņš pats un viņa draugi, kas atbraukuši uz slimnīcu stāstīja, ka alkoholu «tikpat kā neesot» lietojuši. Bijušas vien vairākas divu litru pudeles stiprā «plastmasnieka». Cik pudeļu stiprā «plastmasnieka» izdzerts? Divas, trīs, desmit? To neviens no draugiem nosaukt nespēja, taču, spriežot pēc sekām, pietiekami. Par dažu stundu dullumu, ko sniegusi brūnajā polietilēna (PET) pudelē rodamā žļurga, nu samaksāts ar veselību. Vai bija vērts?

Paradoksāli. Mēs tik bieži karojam ar sekām, nedomājot kā novērst cēloņus, jo šis tāpat kā daudzi citi negadījumi varēja arī nebūt. Strādājot par neiroķirurgu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, arvien biežāk mēdzu aizdomāties par postu, ko Latvijai nes alkohola lietošana. Kā likums, divi no trijiem traumas guvušiem cilvēkiem ir alkohola reibumā. Kā likums, lielākā daļa no tiem, kas reibumā gūst traumas, ir vīrieši darbaspējīgā vecumā. Ļoti daudz ir jauniešu. Skaidri saskatāma tendence - vismaz puse negadījumu varētu nenotikt, ja cilvēki nebūtu lietojuši pārāk daudz alkohola.

Komentāri

Pievienot komentāru